För­valt­nings­lag (1986:223). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2017:900

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1986:223
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2017:734
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1986:223
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 1986-​05-07
Omtryck: SFS 2003:246
Änd­rad: t.o.m. SFS

2017:734
Upp­hävd: 2018-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2017:900
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler för­valt­nings­myn­dig­he­ter­nas hand­lägg­ning av ären­den och dom­sto­lar­nas hand­lägg­ning av för­valt­nings­ä­ren­den.
Bestäm­mel­serna i 4-6 §§ gäl­ler också annan för­valt­nings­verk­sam­het hos dessa myn­dig­he­ter. I 22 a § finns bestäm­mel­ser om över­kla­gande och om krav på pröv­nings­till­stånd i kam­mar­rätt. Lag (1998:386).

2 §   I 31-33 §§ före­skrivs begräns­ningar i lagens tillämp­ning i vissa myn­dig­he­ters verk­sam­het.

3 §   Om en annan lag eller en för­ord­ning inne­hål­ler någon bestäm­melse som avvi­ker från denna lag, gäl­ler den bestäm­mel­sen.

Bestäm­mel­serna om över­kla­gande i denna lag tilläm­pas dock all­tid om det behövs för att till­go­dose rät­ten till dom­stols­pröv­ning av civila rät­tig­he­ter eller skyl­dig­he­ter enligt arti­kel 6.1 i den euro­pe­iska kon­ven­tio­nen den 4 novem­ber 1950 om skydd för de mänsk­liga rät­tig­he­terna och de grund­läg­gande fri­he­terna. Lag (2006:306).

Myn­dig­he­ter­nas ser­vice­skyl­dig­het

4 §   Varje myn­dig­het skall lämna upp­lys­ningar, väg­led­ning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frå­gor som rör myn­dig­he­tens verk­sam­hets­om­råde. Hjäl­pen skall läm­nas i den utsträck­ning som är lämp­lig med hän­syn till frå­gans art, den enskil­des behov av hjälp och myn­dig­he­tens verk­sam­het.

Frå­gor från enskilda skall besva­ras så snart som möj­ligt.

Om någon enskild av miss­tag vän­der sig till fel myn­dig­het, bör myn­dig­he­ten hjälpa honom till rätta.

5 §   Myn­dig­he­terna skall ta emot besök och tele­fon­sam­tal från enskilda. Om sär­skilda tider för detta är bestämda, skall all­män­he­ten under­rät­tas om dem på lämp­ligt sätt.

Myn­dig­he­terna skall också se till att det är möj­ligt för enskilda att kon­takta dem med hjälp av tele­fax och elektro­nisk post och att svar kan läm­nas på samma sätt.

En myn­dig­het skall ha öppet under minst två tim­mar varje helg­fri måndag-​fredag för att kunna ta emot och regi­strera all­männa hand­lingar och för att kunna ta emot fram­ställ­ningar om att få ta del av all­männa hand­lingar som för­va­ras hos myn­dig­he­ten. Detta gäl­ler dock inte om en sådan dag sam­ti­digt är mid­som­ma­raf­ton, julaf­ton eller nyårsaf­ton. Lag (2003:246).

Sam­ver­kan mel­lan myn­dig­he­ter

6 §   Varje myn­dig­het skall lämna andra myn­dig­he­ter hjälp inom ramen för den egna verk­sam­he­ten.

All­männa krav på hand­lägg­ningen av ären­den

7 §   Varje ärende där någon enskild är part skall hand­läg­gas så enkelt, snabbt och bil­ligt som möj­ligt utan att säker­he­ten efter­sätts. Vid hand­lägg­ningen skall myn­dig­he­ten beakta möj­lig­he­ten att själv inhämta upp­lys­ningar och ytt­ran­den från andra myn­dig­he­ter, om sådana behövs. Myn­dig­he­ten skall sträva efter att uttrycka sig lätt­be­grip­ligt. Även på andra sätt skall myn­dig­he­ten under­lätta för den enskilde att ha med den att göra.

Tolk

8 §   När en myn­dig­het har att göra med någon som inte behärs­kar svenska eller som är all­var­ligt hörsel-​ eller tal­ska­dad, bör myn­dig­he­ten vid behov anlita tolk.

Ombud och biträde

9 §   Den som för talan i ett ärende får anlita ombud eller biträde. Den som har ombud skall dock med­verka per­son­li­gen, om myn­dig­he­ten begär det.

Visar ett ombud eller biträde oskick­lig­het eller oför­stånd eller är han olämp­lig på något annat sätt, får myn­dig­he­ten avvisa honom som ombud eller biträde i ären­det.

En myn­dig­hets beslut att avvisa ett ombud eller biträde får över­kla­gas sär­skilt och då i samma ord­ning som det beslut vari­ge­nom myn­dig­he­ten avgör ären­det.

Inkom­mande hand­lingar

10 §   En hand­ling anses komma in till en myn­dig­het den dag då hand­lingen, eller en avi om en betald post­för­sän­delse som inne­hål­ler hand­lingen, anlän­der till myn­dig­he­ten eller kom­mer en behö­rig tjäns­te­man till handa. Under­rät­tas en myn­dig­het sär­skilt om att ett tele­gram till myn­dig­he­ten finns hos ett före­tag som dri­ver tele­verk­sam­het, anses tele­gram­met komma in redan när under­rät­tel­sen når en behö­rig tjäns­te­man.

Kan det antas att hand­lingen eller en avi om denna en viss dag har läm­nats i myn­dig­he­tens lokal eller avskilts för myn­dig­he­ten på en postan­stalt, anses den ha kom­mit in den dagen, om den kom­mer en behö­rig tjäns­te­man till handa när­mast föl­jande arbets­dag.

Ett tele­gram eller annat med­de­lande som inte är under­skri­vet skall bekräf­tas av avsän­da­ren genom en egen­hän­digt under­teck­nad hand­ling, om myn­dig­he­ten begär det. Lag (1993:611).

Jäv

11 §   Den som skall hand­lägga ett ärende är jävig
   1. om saken angår honom själv eller hans make, för­äl­der, barn eller sys­kon eller någon annan när­stå­ende eller om ären­dets utgång kan vän­tas med­föra syn­ner­lig nytta eller skada för honom själv eller någon när­stå­ende,
   2. om han eller någon när­stå­ende är ställ­fö­re­trä­dare för den som saken angår eller för någon som kan vänta syn­ner­lig nytta eller skada av ären­dets utgång,
   3. om ären­det har väckts hos myn­dig­he­ten genom över­kla­gande eller under­ställ­ning av en annan myn­dig­hets beslut eller på grund av till­syn över en annan myn­dig­het och han tidi­gare hos den andra myn­dig­he­ten har del­ta­git i den slut­liga hand­lägg­ningen av ett ärende som rör saken,
   4. om han har fört talan som ombud eller mot ersätt­ning biträtt någon i saken, eller
   5. om det i övrigt finns någon sär­skild omstän­dig­het som är ägnad att rubba för­tro­en­det till hans opar­tisk­het i ären­det.

Från jäv bort­ses när frå­gan om opar­tisk­het uppen­bar­li­gen sak­nar bety­delse.

12 §   Den som är jävig får inte hand­lägga ären­det. Han får dock vidta åtgär­der som inte någon annan kan vidta utan oläg­ligt upp­skov.

Den som kän­ner till en omstän­dig­het som kan antas utgöra jäv mot honom, skall själv­mant ge det till känna.

Har det upp­kom­mit en fråga om jäv mot någon och har någon annan inte trätt i hans ställe, skall myn­dig­he­ten sna­rast besluta i jävs­frå­gan. Den som jävet gäl­ler får delta i pröv­ningen av jävs­frå­gan endast om myn­dig­he­ten inte är beslut­för utan honom och någon annan inte kan till­kal­las utan oläg­ligt upp­skov.

Ett beslut i en jävs­fråga får över­kla­gas endast i sam­band med över­kla­gande av det beslut vari­ge­nom myn­dig­he­ten avgör ären­det.

Remiss

13 §   Innan en myn­dig­het inhäm­tar ytt­rande genom remiss skall den noga pröva beho­vet av åtgär­den. Behö­ver ytt­rande inhäm­tas från flera, skall det göras sam­ti­digt, om inte sär­skilda skäl för­an­le­der något annat.

Om det inte är obe­höv­ligt, skall det anges i remis­sen i vilka avse­en­den och inom vil­ken tid ytt­rande öns­kas.

Munt­lig hand­lägg­ning

14 §   Vill en sökande, kla­gande eller annan part lämna upp­gif­ter munt­ligt i ett ärende som avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild, skall han få till­fälle till det, om det kan ske med hän­syn till arbe­tets behö­riga gång.

I andra fall bestäm­mer myn­dig­he­ten om hand­lägg­ningen skall vara munt­lig. Myn­dig­he­ten skall sär­skilt beakta att munt­lig hand­lägg­ning kan under­lätta för enskilda att ha med den att göra.

Anteck­ning av upp­gif­ter

15 §   Upp­gif­ter som en myn­dig­het får på annat sätt än genom en hand­ling och som kan ha bety­delse för utgången i ären­det skall anteck­nas av myn­dig­he­ten, om ären­det avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild.

Par­ters rätt att få del av upp­gif­ter

16 §   En sökande, kla­gande eller annan part har rätt att ta del av det som har till­förts ären­det, om detta avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild. Rät­ten att ta del av upp­gif­ter gäl­ler med de begräns­ningar som föl­jer av 10 kap. 3 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).
Lag (2009:434).

17 §   Ett ärende får inte avgö­ras utan att den som är sökande, kla­gande eller annan part har under­rät­tats om en upp­gift som har till­förts ären­det genom någon annan än honom eller henne själv och han eller hon har fått till­fälle att yttra sig över den, om ären­det avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild.
Myn­dig­he­ten får dock avgöra ären­det utan att så har skett
   1. om avgö­ran­det inte går par­ten emot, om upp­gif­ten sak­nar bety­delse eller om åtgär­derna av någon annan anled­ning är uppen­bart obe­höv­liga,
   2. om ären­det rör tjäns­te­till­sätt­ning, antag­ning för fri­vil­lig utbild­ning, betygs­sätt­ning, till­del­ning av forsk­nings­bi­drag eller något jäm­för­bart och det inte är fråga om pröv­ning i högre instans efter över­kla­gande,
   3. om det kan befa­ras att det annars skulle bli avse­värt svå­rare att genom­föra beslu­tet i ären­det, eller
   4. om avgö­ran­det inte kan upp­skju­tas.

Myn­dig­he­ten bestäm­mer om under­rät­tel­sen ska ske munt­ligt, genom van­ligt brev, genom del­giv­ning eller på något annat sätt.

Under­rät­tel­se­skyl­dig­he­ten gäl­ler med de begräns­ningar som föl­jer av 10 kap. 3 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). Lag (2009:434).

Omröst­ning

18 §   Skall beslut fat­tas av flera gemen­samt och kan de inte enas, läg­ger ord­fö­ran­den fram de olika för­slag till beslut som har väckts. Varje för­slag läggs fram så att det kan besva­ras med antingen ja eller nej. Sedan de som del­tar i avgö­ran­det har fått ta ställ­ning till för­sla­gen, anger ord­fö­ran­den vad som enligt hans upp­fatt­ning har beslu­tats. Detta blir beslu­tet, om inte omröst­ning begärs.

Om omröst­ning begärs, skall den ske öppet. Är för­sla­gen fler än två, skall det först avgö­ras vil­ket för­slag som skall stäl­las mot vad som enligt ord­fö­ran­dens upp­fatt­ning hade beslu­tats.
Utgången bestäms genom enkel majo­ri­tet. Vid lika rös­te­tal har ord­fö­ran­den utslags­röst.

I ären­den som avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild är varje leda­mot som del­tar i den slut­liga hand­lägg­ningen skyl­dig att delta även i avgö­ran­det. Ingen är dock skyl­dig att rösta för mer än ett för­slag.

Ord­fö­ran­den är all­tid skyl­dig att rösta när det behövs för att ären­det skall kunna avgö­ras.

Avvi­kande mening

19 §   När beslut fat­tas av flera gemen­samt kan den som del­tar i avgö­ran­det reser­vera sig mot detta genom att låta anteckna avvi­kande mening. Den som inte gör det skall anses ha biträtt beslu­tet.

Före­dra­gan­den och andra tjäns­te­män som är med om den slut­liga hand­lägg­ningen utan att delta i avgö­ran­det har rätt att få avvi­kande mening anteck­nad.

Avvi­kande mening skall anmä­las innan beslu­tet expe­die­ras eller ges till känna på något annat sätt. Om beslu­tet inte skall ges till känna, skall anmä­lan göras senast när det får sin slut­liga form genom pro­to­koll­sju­ste­ring eller på lik­nande sätt.

Moti­ve­ring av beslut

20 §   Ett beslut vari­ge­nom en myn­dig­het avgör ett ärende skall inne­hålla de skäl som har bestämt utgången, om ären­det avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild. Skä­len får dock ute­läm­nas helt eller del­vis
   1. om beslu­tet inte går någon part emot eller om det av någon annan anled­ning är uppen­bart obe­höv­ligt att upp­lysa om skä­len,
   2. om beslu­tet rör tjäns­te­till­sätt­ning, antag­ning för fri­vil­lig utbild­ning, betygs­sätt­ning, till­del­ning av forsk­nings­bi­drag eller något jäm­för­bart,
   3. om det är nöd­vän­digt med hän­syn till rikets säker­het, skyd­det för enskil­das per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den eller något jäm­för­bart för­hål­lande,
   4. om ären­det är så bråds­kande att det inte finns tid att utforma skä­len, eller
   5. om ären­det gäl­ler med­de­lande av före­skrif­ter som avses i 8 kap. rege­rings­for­men och det inte är fråga om pröv­ning i högre instans efter över­kla­gande.

Har skä­len ute­läm­nats, bör myn­dig­he­ten på begä­ran av den som är part om möj­ligt upp­lysa honom om dem i efter­hand.

Under­rät­telse om beslut

21 §   En sökande, kla­gande eller annan part skall under­rät­tas om inne­hål­let i det beslut vari­ge­nom myn­dig­he­ten avgör ären­det, om detta avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild. Par­ten behö­ver dock inte under­rät­tas, om det är uppen­bart obe­höv­ligt.

Om beslu­tet går par­ten emot och kan över­kla­gas, skall han under­rät­tas om hur han kan över­klaga det. Han skall då också under­rät­tas om sådana avvi­kande meningar som avses i 19 § eller som har anteck­nats enligt sär­skilda bestäm­mel­ser.

Myn­dig­he­ten bestäm­mer om under­rät­tel­sen skall ske munt­ligt, genom van­ligt brev, genom del­giv­ning eller på något annat sätt.
Under­rät­tel­sen skall dock all­tid ske skrift­ligt, om par­ten begär det.

Denna para­graf tilläm­pas också när någon annan som får över­klaga beslu­tet begär att få ta del av det.

Över­kla­gande

22 §   Ett beslut får över­kla­gas av den som beslu­tet angår, om det har gått honom emot och beslu­tet kan över­kla­gas.

22 a §   Beslut över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol. Detta gäl­ler dock inte beslut i anställ­nings­ä­ren­den och beslut i ären­den som avses i 20 § första styc­ket 5.

Om över­kla­gande har skett med stöd av första styc­ket krävs pröv­nings­till­stånd vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2006:306).

Hur beslut över­kla­gas

23 §   Ett beslut över­kla­gas skrift­ligt. I skri­vel­sen skall kla­gan­den ange vil­ket beslut som över­kla­gas och den änd­ring i beslu­tet som han begär.

Skri­vel­sen ges in till den myn­dig­het som har med­de­lat beslu­tet.
Den skall ha kom­mit in dit inom tre vec­kor från den dag då kla­gan­den fick del av beslu­tet. Om kla­gan­den är en part som före­trä­der det all­männa och beslu­tet över­kla­gas till en för­valt­nings­rätt eller kam­mar­rätt, skall över­kla­gan­det dock ha kom­mit in inom tre vec­kor från den dag då beslu­tet med­de­la­des.

Tiden för över­kla­gande av sådana beslut som gäl­ler före­skrif­ter som avses i 8 kap. rege­rings­for­men och som inte del­ges räk­nas från den dag då beslu­tet gavs till känna. Har beslu­tet getts till känna vid mer än ett till­fälle, räk­nas tiden från dagen för det sista före­skrivna till­kän­na­gi­van­det. Lag (2009:798).

24 §   Den myn­dig­het som har med­de­lat det över­kla­gade beslu­tet prö­var om skri­vel­sen med över­kla­gan­det har kom­mit in i rätt tid. Har skri­vel­sen kom­mit in för sent, skall myn­dig­he­ten avvisa den, om inte annat föl­jer av andra eller tredje styc­ket.

Skri­vel­sen skall inte avvi­sas, om för­se­ningen beror på att myn­dig­he­ten har läm­nat kla­gan­den en fel­ak­tig under­rät­telse om hur man över­kla­gar.

Skri­vel­sen skall inte hel­ler avvi­sas, om den inom över­kla­gan­de­ti­den har kom­mit in till den myn­dig­het som skall pröva över­kla­gan­det. I ett sådant fall skall denna myn­dig­het vida­re­be­fordra skri­vel­sen till den myn­dig­het som har med­de­lat beslu­tet och sam­ti­digt lämna upp­gift om vil­ken dag skri­vel­sen kom in till den högre instan­sen.

25 §   Om skri­vel­sen inte avvi­sas enligt 24 §, skall den myn­dig­het som har med­de­lat beslu­tet över­lämna skri­vel­sen och övriga hand­lingar i ären­det till den myn­dig­het som skall pröva över­kla­gan­det.

Rät­telse av skriv­fel och lik­nande

26 §   Ett beslut som inne­hål­ler en uppen­bar orik­tig­het till följd av myn­dig­he­tens eller någon annans skriv­fel, räk­ne­fel eller lik­nande för­bi­se­ende, får rät­tas av den myn­dig­het som har med­de­lat beslu­tet. Innan rät­telse sker skall myn­dig­he­ten ge den som är part till­fälle att yttra sig, om ären­det avser myn­dig­hets­ut­öv­ning mot någon enskild och åtgär­den inte är obe­höv­lig. Lag (1990:456).

Ompröv­ning av beslut

27 §   Fin­ner en myn­dig­het att ett beslut, som den har med­de­lat som första instans, är uppen­bart orik­tigt på grund av nya omstän­dig­he­ter eller av någon annan anled­ning, skall myn­dig­he­ten ändra beslu­tet, om det kan ske snabbt och enkelt och utan att det blir till nack­del för någon enskild part.
Skyl­dig­he­ten gäl­ler även om beslu­tet över­kla­gas, såvida inte kla­gan­den begär att beslu­tet tills vidare inte skall gälla (inhi­bi­tion).

Skyl­dig­he­ten gäl­ler inte, om myn­dig­he­ten har över­läm­nat hand­ling­arna i ären­det till en högre instans eller om det i annat fall finns sär­skilda skäl mot att myn­dig­he­ten änd­rar beslu­tet.

28 §   Ett över­kla­gande av en myn­dig­hets beslut för­fal­ler, om myn­dig­he­ten själv änd­rar beslu­tet så som kla­gan­den begär. I så fall tilläm­pas inte 24 och 25 §§.

Änd­rar myn­dig­he­ten beslu­tet på annat sätt än kla­gan­den begär, skall över­kla­gan­det anses omfatta det nya beslu­tet, om inte avvis­ning skall ske enligt 24 §.

Inhi­bi­tion

29 §   En myn­dig­het som skall pröva ett över­kla­gande får bestämma att det över­kla­gade beslu­tet tills vidare inte skall gälla.

Över­kla­gande av avvis­nings­be­slut

30 §   Har en skri­velse med över­kla­gande avvi­sats på grund av att den har kom­mit in för sent, får avvis­nings­be­slu­tet över­kla­gas i samma ord­ning som beslu­tet i huvud­sa­ken. Har avvis­nings­be­slu­tet efter över­kla­gande prö­vats av en högre instans, får den högre instan­sens beslut i frå­gan inte över­kla­gas. Lag (1986:1196).

Vissa begräns­ningar i lagens tillämp­ning

31 §   Bestäm­mel­serna i 13-30 §§ gäl­ler inte sådana ären­den hos myn­dig­he­ter i kom­mu­ner och lands­ting där beslu­ten kan över­kla­gas enligt 13 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Bestäm­mel­serna gäl­ler inte hel­ler ären­den hos sam­ord­nings­för­bund som avses i 4 § lagen (2003:1210) om finan­si­ell sam­ord­ning av reha­bi­li­te­rings­in­sat­ser.
Lag (2017:734).

32 §   Bestäm­mel­serna i 8-30 §§ gäl­ler inte Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens exe­ku­tiva verk­sam­het och inte hel­ler Polis­myn­dig­he­tens, Säker­hetspo­li­sens, åklagar­myn­dig­he­ter­nas, Skat­te­ver­kets, Tull­ver­kets eller Kust­be­vak­ning­ens brotts­be­käm­pande verk­sam­het. Lag (2014:630).

33 §   I ären­den i första instans som avser hälso-​ och sjuk­vård gäl­ler 14-30 §§ endast om myn­dig­he­tens beslut kan över­kla­gas på annat sätt än som anges i 31 §.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1986:223
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1987.
   2. Genom lagen upp­hävs för­valt­nings­la­gen (1971:290).
   3. I fråga om över­kla­gande och ompröv­ning av beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre före­skrif­ter i stäl­let för 23-25, 27, 28 och 30 §§.
   4. Om det i en lag eller i en för­fatt­ning som har beslu­tats av rege­ringen hän­vi­sas till en före­skrift som har ersatts genom en före­skrift i denna lag, tilläm­pas i stäl­let den nya före­skrif­ten.

1998:386

Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 1998. Den nya lydel­sen av 23 § gäl­ler inte i fråga om beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

1999:286

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1999. Den nya bestäm­mel­sen skall dock under tiden från och med den 1 juli 1999 till och med den 31 decem­ber 1999 inte tilläm­pas av myn­dig­he­ter i kyrk­liga kom­mu­ner eller av Svenska kyr­kans cen­tral­sty­relse, Kyr­komö­tets besvärs­nämnd, Kyr­ko­fon­dens sty­relse, Ansvars­nämn­den för bis­ko­par, dom­ka­pit­len, Hov­kon­si­sto­riet eller Dom­kyr­korå­det i Lund.

2006:306

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2006. I fråga om över­kla­gande av beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.