Lag (1973:943) om erkän­nande av vissa utländska äkten­skaps­skill­na­der och hemskill­na­der

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1973:943
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:952
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1973:943
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 1973-​12-14
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:952
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Bestäm­mel­serna i denna lag äger enligt för­ord­nande av Konungen tillämp­ning i för­hål­lande till stat som har till­trätt den i Haag den 1 juni 1970 dag­teck­nade kon­ven­tio­nen om erkän­nande av äkten­skaps­skill­na­der och hemskill­na­der.

2 §   Äktenkaps­skill­nad eler hemskill­nad, som vun­nits i för­drags­slu­tande stat efter dom­stols­för­fa­rande eller annat i den sta­ten offi­ci­ellt erkänt för­fa­rande och som har laga ver­kan där, skall gälla här i riket, om vid den tid­punkt då talan väck­tes
   1. sva­ran­den hade hem­vist i den främ­mande sta­ten,
   2. käran­den hade hem­vist i den främ­mande sta­ten och duss­utom antingen detta hem­vist varat minst ett år ome­del­bart innan talan väck­tes eller makarna haft sitt sista gemen­samma hem­vist där,
   3. båda makarna var med­bor­gare i den främ­mande sta­ten,
   4. käran­den var med­bor­gare i den främ­mande sta­ten och dess­utom antingen hade hem­vist där eller hade haft hem­vist där under en sam­man­häng­ande period av ett år, som åtminstone del­vis inföll under de två sista åren innan talan väck­tes, eller
   5. i fråga om äkten­skaps­skill­nad, käran­den var med­bor­gare i den främ­mande sta­ten och befann sig där samt makarna haft sitt sista gemen­samma hem­vist i stat vars lag ej med­gav äkten­skaps­skill­nad när talan väck­tes.

3 §   Kan behö­rig­het i frå­gor rörande äkten­skaps­skill­nad eller hemskill­nad i den främ­mande sta­ten grun­das på domi­cil, skall vid tillämp­ning av 2 § uttryc­ket hem­vist anses inbe­gripa domi­cil i den mening vari detta uttryck använ­des i den sta­ten. Detta gäl­ler dock ej hust­rus domi­cil, när detta enligt lag är bero­ende av man­nens domi­cil.

4 §   Om gen­gäro­mål har före­kom­mit, skall äkten­skaps­skill­nad eller hemskill­nad som följt på huvud­käro­må­let eller på gen­käro­må­let gälla här i riket, om någon i 2 § 1--5 angi­ven för­ut­sätt­ning är upp­fylld med avse­ende på något­dera av käromå­len.

5 §   Om hemskill­nad, som vun­nits i främ­mande stat och enligt denna lag skall gälla här i riket, har lett till äkten­skaps­skill­nad i samma stat, skall äkten­skaps­skill­na­den gälla här även om icke någon i 2 § 1--5 angi­ven för­ut­sätt­ning var upp­fylld när talan om äkten­skaps­skill­nad väck­tes.

6 §   Har sva­ran­den inställt sig under för­fa­ran­det i den främ­mande sta­ten, är svensk myn­dig­het bun­den av den pröv­ning som där skett i fråga om de fak­tiska för­hål­lan­den på vilka behö­rig­het har grun­dats.

7 §   Har ända­måls­en­liga åtgär­der ej vid­ta­gits för att sva­ran­den skulle få kän­ne­dom om att äkten­skaps­skill­nad eller hemskill­nad begärts eller har sva­ran­den icke fått till­freds­stäl­lande möj­lig­het att föra sin talan, skall avgö­ran­det ej erkän­nas. Det­samma gäl­ler, om sådant erkän­nande eljest är uppen­bart ofören­ligt med grun­derna för rätts­ord­ningen här i riket.

8 §   Med avse­ende på äkten­skaps­skill­nad eller hemskill­nad, som vun­nits i för­drags­slu­tande stat där skilda rätts­sy­stem gäl­ler för olika områ­den, skall varje hän­vis­ning till domi­cil eller hem­vist i den främ­mande sta­ten avse domi­cil eller hem­vist i det område där äkten­skaps­skill­nad eller hemskill­nad vun­nits.

9 §   Har för­drags­slu­tande stat avgett för­kla­ring enligt art. 22 i kon­ven­tio­nen, skall enligt för­ord­nande av Konungen per­son som omfat­tas av för­kla­ringen icke anses som med­bor­gare i den sta­ten vid tillämp­ning av lagen.

10 §   Har för­drags­slu­tande stat avgett för­kla­ring enligt art. 23 kon­ven­tio­nen, skall enligt för­ord­nande av Konungen lagen icke tilläm­pas på äkten­skaps­skill­nad eller hemskill­nad, som vun­nits i den sta­ten enligt ett rätts­sy­stem på vil­ket kon­ven­tio­nen ej är tillämp­lig.

11 §   Före­skrif­terna i denna lag gäl­ler ej i för­hål­lande till Dan­mark, Fin­land, Island eller Norge i den mån sär­skilda bestäm­mel­ser äger tillämp­ning.

12 §   Sär­skilda bestäm­mel­ser finns i rådets för­ord­ning (EU) 2019/1111 av den 25 juni 2019 om behö­rig­het, erkän­nande och verk­stäl­lig­het av avgö­ran­den i äkten­skaps­mål och mål om för­äld­ra­an­svar, och om inter­na­tio­nella bort­fö­ran­den av barn (Brys­sel II-​förordningen). Lag (2022:952).
Vik­tiga lagar inom famil­je­rät­ten
JP Info­nets famil­je­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets famil­je­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med famil­je­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag. Vi ger dig stän­dig till­gång till rättskäl­lor, väg­le­dande doku­ment och dag­liga upp­da­te­ringar om de senaste nyhe­terna i rätts­ut­veck­lingen. Se allt inom famil­je­rätt.