Lag (1946:741) om för­läng­ning av tiden för vissa ser­vi­tut

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1946:741
Depar­te­ment: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSL
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 1971:834
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1946:741
Depar­te­ment/myn­dig­het: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSL
Utfär­dad: 1946-​12-06
Änd­rad: t.o.m. SFS

1971:834
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Är ser­vi­tut, som inne­fat­tar rät­tig­het till skogs­fång eller mul­bete och som gäl­ler till för­mån för fas­tig­het inom Gäv­le­borgs, Väs­ter­norr­lands, Jämt­lands, Väs­ter­bot­tens eller Norr­bot­tens län, begrän­sat till viss tid, minst fem­ton år, eller till fas­tig­hets­ä­ga­rens livs­tid, och utgår gil­tig­hets­ti­den före den 1 janu­ari 1960, skall ser­vi­tu­tet lik­väl bestå intill nämnda dag.

Har på angi­vet sätt begrän­sad gil­tig­hets­tid för sådant ser­vi­tut utgått efter den 31 decem­ber 1939 men utövas det oak­tat vid 1946 års utgång alltjämt den med ser­vi­tu­tet avsedda rät­tig­he­ten, skall ock ser­vi­tu­tet gälla till den 1 janu­ari 1960.

2 §   Till­skyn­das genom för­läng­ningen av ser­vi­tuts­ti­den den av ser­vi­tu­tet besvä­rade fas­tig­he­ten olä­gen­het av någon bety­delse, vare denna fas­tig­hets ägare berät­ti­gad till ersätt­ning där­för av äga­ren av den fas­tig­het, till vars för­mån ser­vi­tu­tet gäl­ler.

Ersätt­nings­frå­gor prö­vas av sär­skild nämnd. Anspråk på ersätt­ning skall, vid talans för­lust, fram­stäl­las hos nämn­den inom ett år från det för­läng­ningen inträtt eller, i fall som avses i 1 § andra styc­ket, inom samma tid från det denna lag trätt i kraft.

3 §   Nämnd varom i 2 § sägs skall bestå av tre leda­mö­ter och till­sät­tas för område som Konungen bestäm­mer. Leda­mö­terna, av vilka en tillika skall vara ord­fö­rande i nämn­den, utses av Konungen eller myn­dig­het som Konungen bestäm­mer. För envar av leda­mö­terna för­ord­nas en sup­ple­ant.

Har inom nämn­den var leda­mot sin mening och kunna ej två meningar sam­man­jäm­kas, gälle ord­fö­ran­dens.

Mot nämn­dens beslut må talan icke föras. Lag (1971:834).

4 §   Ersätt­ning till nämn­dens leda­mö­ter skall utgå enligt de grun­der, Konungen fast­stäl­ler, och gäl­das av all­männa medel.

5 §   Sedan tre måna­der för­flu­tit från det nämn­den med­de­lat beslut, gånge efter över­ex­e­ku­tors för­ord­nande beslu­tet i verk­stäl­lig­het lika som dom­stols laga­kraft­ä­gande dom.

6 §   Utö­ver vad i 2-4 §§ är stad­gat skola beträf­fande nämn­den bestäm­mel­serna i lagen den 14 juni 1929 om skil­je­män i tillämp­liga delar gälla.

7 §   Då ser­vi­tuts­tid för­längts i enlig­het med vad i denna lag sägs, skall ser­vi­tu­tet gälla som om inteck­ning till säker­het där­för bevil­jats den dag, från vil­ken för­läng­ningen är att räkna. Skall den fas­tig­het, som besvä­ras av ser­vi­tu­tet, säl­jas i den ord­ning utsök­nings­la­gen bestäm­mer, skall ser­vi­tu­tet upp­ta­gas uti den i 107 § samma lag omnämnda för­teck­ningen, där­est det bli­vit anmält till auk­tions­för­rät­ta­ren eller eljest är för honom känt.

Angå­ende ser­vi­tu­tets upp­hö­rande genom med­gi­vande av äga­ren av den fas­tig­het, till vars för­mån ser­vi­tu­tet gäl­ler, skall vad i 7 a § lagen den 14 juni 1907 om ser­vi­tut stad­gas lända till efter­rät­telse.

8 §   När­mare före­skrif­ter rörande tillämp­ningen av denna lag med­de­las av Konungen.
Vik­tiga lagar inom fas­tig­hets­rät­ten
JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

För dig som arbe­tar med fas­tig­hets­rätt har vi sam­lat all rele­vant infor­ma­tion inom områ­det på ett och samma ställe. Oav­sett om du arbe­tar vid en dom­stol, annan myn­dig­het, advo­kat­byrå eller i annan pri­vat verk­sam­het så hit­tar besluts­stöd och verk­tyg hos oss. Se allt inom fas­tig­hets­rätt.