Lag (1989:31) om för­valt­ning av vissa samägda jord­bruks­fas­tig­he­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1989:31
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2008:162
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1989:31
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 1989-​01-19
Änd­rad: t.o.m. SFS

2008:162
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Om fast egen­dom som är tax­e­rad som lant­bruks­en­het ägs av minst tre gemen­samt, tilläm­pas denna lag i stäl­let för 2--6 §§ lagen (1904:48 s. 1) om samä­gan­de­rätt.

Avtal som stri­der mot denna lag är utan ver­kan. Detta gäl­ler dock inte avtal i frå­gor som avses i 9--11 §§. Lag (1990:1390).

Ställ­fö­re­trä­dare

2 §   Delä­garna i fas­tig­he­ten ska utse en ställ­fö­re­trä­dare. Valet av ställ­fö­re­trä­dare ska för anteck­ning i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del anmä­las skrift­li­gen till inskriv­nings­myn­dig­he­ten. Anmä­lan ska vara under­teck­nad av ställ­fö­re­trä­da­ren och inne­hålla en för­säk­ran av honom eller henne på heder och sam­vete att bestäm­mel­serna i denna lag har iakt­ta­gits vid valet av ställ­fö­re­trä­dare.

Om en anmä­lan enligt första styc­ket inte har gjorts eller om den som anmälts som ställ­fö­re­trä­dare har avli­dit, ska tings­rät­ten på den ort där fas­tig­he­ten lig­ger efter anmä­lan av myn­dig­het eller delä­gare för­ordna en ställ­fö­re­trä­dare. Om en ställ­fö­re­trä­dare begär det, ska tings­rät­ten för­ordna en ny ställ­fö­re­trä­dare i hans eller hen­nes ställe. Innan en ställ­fö­re­trä­dare för­ord­nas ska delä­garna ges till­fälle att yttra sig, om det är möj­ligt. När tings­rät­ten har för­ord­nat en ställ­fö­re­trä­dare, ska detta anmä­las till inskriv­nings­myn­dig­he­ten.

Delä­garna kan när som helst utse en ny ställ­fö­re­trä­dare i stäl­let för en ställ­fö­re­trä­dare som tidi­gare har anmälts eller för­ord­nats. Där­vid gäl­ler första styc­ket.

Vid byte av ställ­fö­re­trä­dare består den tidi­gare ställ­fö­re­trä­da­rens upp­drag till dess att den nye ställ­fö­re­trä­da­ren har anteck­nats i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del. Lag (2008:162).

3 §   Ställ­fö­re­trä­da­ren sva­rar för den löpande för­valt­ningen av fas­tig­he­ten enligt de rikt­lin­jer och anvis­ningar som delä­garna med­de­lar.

Ställ­fö­re­trä­da­ren har behö­rig­het att före­träda delä­garna mot tredje man i ange­lä­gen­he­ter som rör fas­tig­he­ten. Han är dock inte på grund av denna lag behö­rig att
   1. över­låta fas­tig­he­ten eller en del av den,
   2. inteckna eller pant­sätta fas­tig­he­ten,
   3. upp­låta nytt­jan­de­rätt eller annan rät­tig­het i fas­tig­he­ten, om avta­let gäl­ler för längre tid än fem år eller för någons livs­tid eller om det kan bli för­längt på begä­ran av nytt­jan­de­rätts­ha­va­ren.

4 §   En rätts­hand­ling som ställ­fö­re­trä­da­ren har före­ta­git för delä­garna är inte gäl­lande mot dem, om ställ­fö­re­trä­da­ren har över­skri­dit sin befo­gen­het och den mot vil­ken rätts­hand­lingen före­togs insåg eller borde ha insett att befo­gen­he­ten över­skreds.

Beslut av delä­garna

5 §   Som beslut i frå­gor där ställ­fö­re­trä­da­ren har behö­rig­het att före­träda delä­garna gäl­ler den mening som har fått det högsta rös­te­ta­let bland de rös­tande. Där­vid räk­nas varje delä­ga­res rös­te­tal efter hans andel i fas­tig­he­ten. Vid lika rös­te­tal beslu­tar ställ­fö­re­trä­da­ren.

Beslut i frå­gor där ställ­fö­re­trä­da­ren inte har behö­rig­het att före­träda delä­garna krä­ver enig­het bland delä­garna.

Vid val av ställ­fö­re­trä­dare utses den som har fått det högsta rös­te­ta­let bland de rös­tande. Har flera fått lika rös­te­tal, avgörs valet genom lott­ning.

6 §   Varje delä­gare kan rösta skrift­li­gen eller munt­li­gen. Samt­liga delä­gare skall få skä­lig tid på sig innan omröst­ningen äger rum.

Ställ­fö­re­trä­da­ren skall under­rätta delä­garna om resul­ta­tet av omröst­ningen.

7 §   Ett beslut enligt 5 § första styc­ket får inte inne­bära att ställ­fö­re­trä­da­ren skall företa en rätts­hand­ling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda otill­bör­lig för­del åt delä­gare eller annan till nack­del för annan delä­gare.

Övriga bestäm­mel­ser

8 §   Pengar och andra till­gångar som ställ­fö­re­trä­da­ren har hand om för delä­gar­nas räk­ning skall hål­las skilda från andra till­gångar.

9 §   Om ett beslut enligt denna lag för­an­le­der kost­na­der eller om sådana upp­kom­mer på annat sätt till följd av lagen, skall kost­na­derna ersät­tas av delä­garna i för­hål­lande till deras ande­lar.

10 §   Senast den 31 janu­ari varje år skall ställ­fö­re­trä­da­ren lämna redo­vis­ning till delä­garna över för­valt­ningen under det före­gå­ende kalen­derå­ret. Om delä­garna begär det, skall redo­vis­ningen göras skrift­li­gen. För gransk­ning av redo­vis­ningen har delä­garna rätt att ta del av räken­skaps­hand­ling­arna.

11 §   Ställ­fö­re­trä­da­ren har rätt till skä­lig ersätt­ning för sitt arbete samt för tids­spil­lan och utlägg.

12 §   Ställ­fö­re­trä­dare som vid full­gö­rande av sitt upp­drag upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het till­fo­gar delä­gare skada skall ersätta ska­dan.
Det­samma gäl­ler delä­gare som vid tillämp­ning av denna lag upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het till­fo­gar annan delä­gare skada. Ska­de­stån­det kan jäm­kas efter vad som är skä­ligt med hän­syn till hand­ling­ens beskaf­fen­het, ska­dans stor­lek och omstän­dig­he­terna i övrigt.

Skall flera ersätta samma skada, sva­rar de soli­da­riskt för ska­de­stån­det i den mån inte ska­de­stånds­skyl­dig­he­ten har jäm­kats för någon av dem enligt första styc­ket. Vad någon har beta­lat i ska­de­stånd får krä­vas åter av de andra efter vad som är skä­ligt.

Talan enligt första styc­ket som inte grun­das på brott skall väc­kas inom ett år efter det att ställ­fö­re­trä­da­ren har avgett en sådan redo­gö­relse som anges i 10 §. Väcks inte talan inom denna tid är rät­ten till ersätt­ning för­lo­rad.

13 §   Varje delä­gare kan hos rät­ten begära att fas­tig­he­ten för gemen­sam räk­ning för­säljs på offent­lig auk­tion. Rät­ten skall dock inte besluta om för­sälj­ning, om någon av de andra delä­garna visar syn­ner­liga skäl för anstånd.

Vik­tiga lagar inom fas­tig­hets­rät­ten
JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

För dig som arbe­tar med fas­tig­hets­rätt har vi sam­lat all rele­vant infor­ma­tion inom områ­det på ett och samma ställe. Oav­sett om du arbe­tar vid en dom­stol, annan myn­dig­het, advo­kat­byrå eller i annan pri­vat verk­sam­het så hit­tar besluts­stöd och verk­tyg hos oss. Se allt inom fas­tig­hets­rätt.