Lag (1998:814) med sär­skilda bestäm­mel­ser om gatu­ren­håll­ning och skylt­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1998:814
Depar­te­ment: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2017:964
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1998:814
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1998-​06-11
Änd­rad: t.o.m. SFS

2017:964
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Defi­ni­tion

1 §   Med fas­tig­hets­in­ne­ha­vare avses i denna lag den som äger fas­tig­he­ten eller den som enligt 1 kap. 5 § fastighets-​ tax­e­rings­la­gen (1979:1152) skall anses som fas­tig­hets­ä­gare.

Gatu­ren­håll­ning m.m.

2 §   På gator, torg, par­ker och andra all­männa plat­ser som är redo­vi­sade i detalj­plan enligt plan- och bygg­la­gen (2010:900) och för vilka kom­mu­nen är huvud­man, ansva­rar kom­mu­nen för att plat­serna genom gatu­ren­håll­ning, snöröj­ning och lik­nande åtgär­der hålls i ett sådant skick att upp­koms­ten av olä­gen­he­ter för män­ni­skors hälsa hind­ras och de krav till­go­do­ses som med hän­syn till för­hål­lan­dena på plat­sen och övriga omstän­dig­he­ter kan stäl­las i fråga om trev­nad, fram­kom­lig­het och tra­fik­sä­ker­het. Kom­mu­nens skyl­dig­he­ter gäl­ler inte, om åtgär­derna ska utfö­ras av sta­ten som väg­hål­lare.

Fas­tig­hets­in­ne­ha­vare är skyl­diga att utföra sådana åtgär­der som avses i första styc­ket inom områ­den som i detalj­plan redo­vi­sas som kvar­ters­mark och som har iord­ning­ställts och begag­nas för all­män tra­fik.

Trots det som sägs i andra styc­ket ansva­rar kom­mu­nen i enlig­het med det som anges i första styc­ket för områ­den som ska använ­das för all­män tra­fik och som har upp­lå­tits till kom­mu­nen med nytt­jan­de­rätt eller annan sär­skild rätt enligt 14 kap. 18 eller 19 § plan- och bygg­la­gen.

Om det finns sär­skilda skäl, får rege­ringen på kom­mu­nens begä­ran ge dis­pens från kom­mu­nens skyl­dig­het enligt första styc­ket. Lag (2010:916).

3 §   Kom­mu­nen kan ålägga en fas­tig­hets­in­ne­ha­vare inom ett område med detalj­plan där kom­mu­nen är huvud­man för all­männa plat­ser att utföra de åtgär­der som avses i 2 § första styc­ket i fråga om gång­ba­nor eller andra utrym­men utan­för fas­tig­he­ten som behövs för gång­tra­fi­ken.

Rege­ringen eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande en kom­mun får med­dela när­mare före­skrif­ter i fråga om de åtgär­der som skall vid­tas av fas­tig­hets­in­ne­ha­va­ren.

4 §   Om andra plat­ser utom­hus än som avses i 2 § där all­män­he­ten får fär­das fritt har skrä­pats ned eller annars osnyg­gats, är kom­mu­nen skyl­dig att åter­ställa plat­sen i sådant skick som med hän­syn till orts­för­hål­lan­dena, plat­sens belä­gen­het och omstän­dig­he­terna i övrigt till­go­do­ser skä­liga anspråk.

Dessa bestäm­mel­ser skall inte tilläm­pas, om skyl­dig­he­ten skall full­gö­ras av någon annan enligt lag eller annan för­fatt­ning eller sär­skilda före­skrif­ter.

Skyl­tar m.m.

5 §   Skyl­tar vari­ge­nom all­män­he­ten avvi­sas från ett visst område, som är av bety­delse för fri­lufts­li­vet, får inte fin­nas upp­satta utan till­stånd av kom­mu­nal myn­dig­het. Till­stånd behövs dock inte om det är uppen­bart att all­män­he­ten inte får fär­das fritt inom områ­det eller att skyl­ten är behö­rig av något annat skäl.

6 §   Tavla, skylt, inskrift eller där­med jäm­för­lig anord­ning för reklam, pro­pa­ganda eller lik­nande ända­mål får inte fin­nas var­ak­tigt upp­satt utom­hus utan till­stånd av rege­ringen eller stat­lig eller kom­mu­nal myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

7 §   Vad som sägs i 6 § gäl­ler inte anord­ning som infor­me­rar om affärs­rö­relse eller annan verk­sam­het på plat­sen eller anslags­tavla för med­de­lan­den om kom­mu­nala ange­lä­gen­he­ter, för­e­nings­sam­man­trä­den, auk­tio­ner eller lik­nande. Den som vill sätta upp en sådan anord­ning eller anslags­tavla får dock söka till­stånd till det hos den myn­dig­het som avses i 6 §.

8 §   En sådan anord­ning eller anslags­tavla som avses i 7 § får inte fin­nas upp­satt om den är uppen­bart van­pry­dande.

9 §   Affisch eller annan till­fäl­lig anord­ning utom­hus för reklam, pro­pa­ganda eller lik­nande ända­mål skall i andra fall än som avses i 7 § tas bort av den som ansva­rar för anord­ningen inom fyra vec­kor efter upp­sät­tan­det, om inte den myn­dig­het som avses i 6 § har med­gett annat.

10 §   Bestäm­mel­serna i 6-9 §§ gäl­ler inte anord­ningar inom vägom­råde eller för vilka bygg­lov krävs eller har läm­nats.
Bestäm­mel­serna gäl­ler inte hel­ler sådana åtgär­der avse­ende skyl­tar och lju­san­ord­ningar som inte krä­ver bygg­lov efter beslut enligt 9 kap. 7 § första styc­ket plan- och bygg­la­gen (2010:900). Lag (2010:916).

Till­syn m.m.

11 §   Natur­vårds­ver­ket utö­var den cen­trala till­sy­nen över efter­lev­na­den av bestäm­mel­serna i denna lag och före­skrif­ter med­de­lade med stöd av lagen. Den ome­del­bara till­sy­nen utövas av kom­mu­nen.

12 §   Kom­mu­nen får besluta om de före­läg­gan­den och för­bud som behövs i ett enskilt fall för att denna lag eller före­skrif­ter med­de­lade med stöd av lagen skall efter­le­vas. I ett beslut om före­läg­gande eller för­bud får vite sät­tas ut.

Blir ett före­läg­gande eller för­bud inte åtlytt får kom­mu­nen låta vidta åtgär­der på den ansva­ri­ges bekost­nad.

Kom­mu­nen får bestämma att dess beslut skall gälla ome­del­bart även om det över­kla­gas.

Bemyn­di­gande

13 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att en mil­jö­kon­se­kvens­be­skriv­ning enligt 6 kap. mil­jö­bal­ken ska ingå i en ansö­kan om till­stånd eller med­gi­vande enligt 5-7 eller 9 §.

Rege­ringen eller den myn­dig­het eller kom­mun som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgift för en myn­dig­hets pröv­ning av fråga om till­stånd eller med­gi­vande enligt 5-7 eller 9 §. Lag (2017:964).

Ansvars­be­stäm­mel­ser m.m.

14 §   Till böter döms den som med upp­såt eller av oakt­sam­het
   1. inte full­gör sin skyl­dig­het enligt 2 § andra styc­ket eller 3 § som fas­tig­hets­in­ne­ha­vare,
   2. bry­ter mot 6 eller 9 § eller mot före­skrift som med­de­lats i sam­band med med­gi­vande enligt 9 §.

Till ansvar enligt denna lag döms inte om gär­ningen är belagd med straff i brotts­bal­ken eller mil­jö­bal­ken.

Den som över­trätt vites­före­läg­gande döms inte till ansvar enligt denna lag för gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det.

15 §   Den som gjort sig skyl­dig till en gär­ning som avses i 14 § får för­plik­tas att ersätta kom­mu­nen de kost­na­der som för­an­leds av gär­ningen.

Över­kla­gande

16 §   En kom­mu­nal nämnds beslut enligt denna lag över­kla­gas till läns­sty­rel­sen.

Läns­sty­rel­sens beslut över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1998:814
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1999.
   2. Tav­lor, skyl­tar, inskrif­ter eller där­med jäm­för­liga anord­ningar som avses i 6 § och som inte undan­tas i 7 § får bibe­hål­las trots vad som sägs i de bestäm­mel­serna, om de har satts upp lag­li­gen före den 1 janu­ari 1965.

Om en sådan anord­ning är uppen­bart van­pry­dande i land­skaps­bil­den, får läns­sty­rel­sen före­lägga den som ansva­rar för anord­ningen att ta bort den eller ändra den. Före­läg­gan­det får för­e­nas med vite. Om före­läg­gan­det inte följs skall kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten efter ansö­kan från läns­sty­rel­sen verk­ställa beslu­tet. Verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken får då ske.

Om det finns sär­skilda skäl, skall läns­sty­rel­sen tiller­känna den som har före­lagts att ta bort anord­ningen ersätt­ning för för­lust med ett belopp som högst mot­sva­rar kost­na­derna för att skaffa, sätta upp eller ta bort anord­ningen.
   3. Före­skrif­ter som gäl­ler vid lagens ikraft­trä­dande skall anses med­de­lade med stöd av mot­sva­rande bestäm­mel­ser i lagen, om de har med­de­lats med stöd av natur­vårds­la­gen (1964:822) eller ren­håll­nings­la­gen (1979:596).

Till­stånd eller vill­kor som har med­de­lats genom beslut enligt bestäm­mel­ser i natur­vårds­la­gen (1964:822) eller ren­håll­nings­la­gen (1979:596) eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av dessa lagar skall fort­sätta att gälla.
Vik­tiga lagar inom fas­tig­hets­rät­ten
JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

För dig som arbe­tar med fas­tig­hets­rätt har vi sam­lat all rele­vant infor­ma­tion inom områ­det på ett och samma ställe. Oav­sett om du arbe­tar vid en dom­stol, annan myn­dig­het, advo­kat­byrå eller i annan pri­vat verk­sam­het så hit­tar besluts­stöd och verk­tyg hos oss. Se allt inom fas­tig­hets­rätt.