Lag (1987:11) om explo­a­te­rings­sam­ver­kan. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2012:180

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1987:11
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2012:180
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1987:11
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1987-​01-08
Änd­rad: t.o.m. SFS

2012:180
Upp­hävd: 2012-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2012:180
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde m.m.

1 §   Enligt denna lag får beslu­tas att ägare till fas­tig­he­ter med mark inom ett visst område (sam­ver­kans­om­råde) i sam­ver­kan skall vidta de åtgär­der inom områ­det som behövs för att ställa i ord­ning viss mark för bebyg­gelse och för att utföra sådana anord­ningar som behövs för bebyg­gel­sen (explo­a­te­rings­sam­ver­kan).

2 §   Frå­gor om explo­a­te­rings­sam­ver­kan prö­vas vid för­rätt­ning (explo­a­te­rings­för­rätt­ning) som hand­läggs av lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten. Lag (1995:1413).

Vill­kor för explo­a­te­rings­sam­ver­kan m.m.

3 §   Lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten får besluta om explo­a­te­rings­sam­ver­kan endast om kom­mu­nen enligt 6 kap. 2 § plan- och bygg­la­gen (2010:900) har beslu­tat att sådan sam­ver­kan ska få ske.
Lag (2010:909).

4 §   Explo­a­te­rings­sam­ver­kan får inte beslu­tas, om ända­må­let med sam­ver­kan lämp­li­gen kan till­go­do­ses på annat sätt eller olä­gen­he­terna av sam­ver­kan från all­män eller enskild syn­punkt över­vä­ger de för­de­lar som kan vin­nas genom den.

5 §   Explo­a­te­rings­sam­ver­kan får inte beslu­tas, om ägarna till mar­ken inom sam­ver­kans­om­rå­det mera all­mänt mot­sät­ter sig sådan sam­ver­kan och har beak­tans­värda skäl för detta. Vid denna pröv­ning skall främst deras mening beak­tas som har störst nytta av explo­a­te­rings­sam­ver­kan.

6 §   Den som äger mark inom sam­ver­kans­om­rå­det får delta i explo­a­te­rings­sam­ver­kan om han begär det. I sam­ver­kan får dock inte delta ägare till fas­tig­he­ter som endast har andel i sam­fälld mark inom områ­det, om ande­len har ett obe­tyd­ligt värde.

Explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­het

7 §   För genom­fö­rande av explo­a­te­rings­sam­ver­kan utgör de fas­tig­he­ter vars ägare del­tar i denna, en sär­skild sam­fäl­lig­het (explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­het). Del­ak­tig­het i sam­fäl­lig­he­ten är för­e­nad med ägan­de­rätt till varje sär­skild fas­tig­het.

För­rätt­ningen

8 §   Frå­gor om explo­a­te­rings­sam­ver­kan tas upp efter ansö­kan av fas­tig­hets­ä­gare som kan delta i explo­a­te­rings­sam­ver­kan eller av kom­mu­nen.

Vid explo­a­te­rings­för­rätt­ningar får frå­gor om åtgär­der enligt fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988), anlägg­nings­la­gen (1973:1149) eller led­nings­rättsla­gen (1973:1144) tas upp utan ansö­kan, om de är av bety­delse för explo­a­te­ringen. Sådana frå­gor får prö­vas gemen­samt med frå­gor om explo­a­te­rings­sam­ver­kan vid en och samma för­rätt­ning. En gemen­sam för­rätt­ning får även delas upp på skilda för­rätt­ningar.

9 §   I fråga om explo­a­te­rings­för­rätt­ningar tilläm­pas 4 kap, 1--24 och 27-​-40 §§ fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988). Lag (1989:729).

10 §   Lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten skall i sam­råd med sakä­garna utreda för­ut­sätt­ning­arna för och de eko­no­miska kon­se­kven­serna av explo­a­te­rings­sam­ver­kan. Myn­dig­he­ten skall också ombe­sörja de tek­niska utred­ningar och vär­de­ringar som behövs. Sam­råd skall ske med den eller de kom­mu­nala nämn­der som full­gör upp­gif­ter inom plan- och bygg­nads­vä­sen­det och när det behövs också med andra myn­dig­he­ter som berörs av explo­a­te­ringen. Lag (1995:1413).

11 §   Vid för­rätt­ningen ska bestäm­mas grun­derna för för­del­ning av kost­na­derna för explo­a­te­rings­sam­ver­kan och de för­de­lar som vinns genom denna. För detta ända­mål ska andel­stal fast­stäl­las för varje fas­tig­het som ingår i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten.

Andel­sta­let för en fas­tig­het ska bestäm­mas efter vad som är skä­ligt med hän­syn främst till are­a­len av den för explo­a­te­ring till­gäng­liga mark av fas­tig­he­ten som ingår i sam­ver­kans­om­rå­det. Om det bidrag en fas­tig­het läm­nar genom till­skott i mark inte mot­sva­rar vad fas­tig­he­ten har att till­skjuta med tillämp­ning av andel­sta­let, ska skill­na­den utjäm­nas i pengar. Där­vid ska 4 kap. expro­pri­a­tions­la­gen (1972:719) tilläm­pas med undan­tag för 1 § andra styc­ket. Om en detalj­plan har anta­gits efter det att explo­a­te­rings­be­slu­tet enligt 13 § denna lag har vun­nit laga kraft, ska hän­syn inte tas till den inver­kan som pla­nen kan ha haft på mar­kens värde.

För en fas­tig­het inom sam­ver­kans­om­rå­det som sak­nar mark som är till­gäng­lig för explo­a­te­ring, ska andel­stal bestäm­mas efter vad som är skä­ligt med hän­syn främst till den nytta som fas­tig­he­ten har av explo­a­te­ringen. I fall då andel­stal såväl för fas­tig­he­ter med mark till­gäng­lig för explo­a­te­ring som för fas­tig­he­ter utan sådan mark ska tilläm­pas sam­ti­digt, ska de enligt andra styc­ket bestämda andel­sta­len i mot­sva­rande mån jäm­kas. Lag (2010:825).

12 §   Om explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten skall för­val­tas av en sam­fäl­lig­hets­för­e­ning, får lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten för varje fas­tig­het fast­ställa det belopp (för­måns­rätts­be­lopp) med vil­ket för­måns­rätt får åtnju­tas enligt lagen (1973:1152) om för­måns­rätt för ford­ringar enligt lagen (1973:1150) om för­valt­ning av sam­fäl­lig­he­ter samt vilka åtgär­der som skall ha genom­förts för att för­måns­rät­ten skall gälla. För­måns­rätts­be­lop­pet får inte över­stiga den vär­de­höj­ning som beräk­nas upp­komma på varje fas­tig­het. Lag (1995:1413).

13 §   Om det inte finns något hin­der mot explo­a­te­rings­sam­ver­kan, skall lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten med­dela explo­a­te­rings­be­slut. I beslu­tet skall anges
   1. explo­a­te­ring­ens ända­mål, sam­ver­kans­om­rå­dets omfatt­ning och de explo­a­te­rings­åt­gär­der som skall utfö­ras i sam­ver­kan,
   2. de fas­tig­he­ter som skall ingå i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten,
   3. fas­tig­he­ter­nas andel­stal,
   4. för­måns­rätts­be­lop­pets stor­lek och vilka åtgär­der som skall ha genom­förts för att för­måns­rät­ten skall gälla,
   5. före­skrif­ter för explo­a­te­ring­ens utfö­rande,
   6. den tid­punkt när explo­a­te­ringen skall vara slut­förd.

Om det är lämp­ligt, får de frå­gor som avses i första styc­ket 3--6 med­de­las i ett senare beslut.

I explo­a­te­rings­be­slu­tet skall även anges vilka fas­tig­he­ter som enligt 19 § kan berö­ras av markö­ver­fö­ring. Lag (1995:1413).

14 §   För­ord­nan­den enligt 5 kap. 21 och 22 §§ fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) om inskränk­ning i rät­ten att under fas­tig­hets­re­gle­ring utnyttja natur­till­gångar och om bygg­nads­för­bud i sam­band med fas­tig­hets­re­gle­ring får med­de­las sam­ti­digt med explo­a­te­rings­be­slu­tet.

15 §   Om explo­a­te­rings­be­slut har med­de­lats, skall för­rätt­nings­kost­na­derna för­de­las mel­lan ägarna av de fas­tig­he­ter som ingår i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten efter vad som är skä­ligt. I övrigt tilläm­pas 2 kap. 6 § fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988).

Mark­frå­gor m. m.

16 §   Vid en explo­a­te­rings­för­rätt­ning skall fas­tig­hets­re­gle­ring inom sam­ver­kans­om­rå­det ske i den utsträck­ning som krävs för att genom­föra explo­a­te­ringen. I fråga om sådan fas­tig­hets­re­gle­ring gäl­ler bestäm­mel­serna i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988). I stäl­let för 5 kap. 4 och 5 §§, 7 § första och andra styc­kena, 8--12, 13 och 18 §§ samt 8 kap. 1--4 §§ fas­tig­hets­bild­nings­la­gen skall dock gälla 11, 15 och 17-​-23 §§ denna lag. Inne­bär över­ens­kom­melse enligt 23 § att en fas­tig­het till­de­las avse­värt mera mark än som föl­jer av 11 § andra styc­ket eller 18 §, skall 5 kap. 20 § fas­tig­hets­bild­nings­la­gen tilläm­pas. Vid fas­tig­hets­re­gle­ringen skall bestäm­mel­sen i 4 § denna lag tilläm­pas.

Fas­tig­hets­re­gle­ring enligt denna lag får ej ske innan explo­a­te­rings­be­slu­tet enligt 13 § har vun­nit laga kraft.

För­rätt­ningar enligt denna lag har före­träde fram­för annan fas­tig­hets­bild­nings­för­rätt­ning inom sam­ver­kans­om­rå­det som berör explo­a­te­ringen. Lag (1992:1214).

17 §   Fas­tig­hets­re­gle­ring får inte med­föra över­fö­ring av mark, på vil­ken det finns en bygg­nad som står i huvud­sak­lig över­ens­stäm­melse med en detalj­plan.

18 §   Fas­tig­het med mark till­gäng­lig för explo­a­te­ring inom sam­ver­kans­om­rå­det skall genom fas­tig­hets­re­gle­ring till­de­las sådan mark som är avsedd för enskilt bebyg­gande i för­hål­lande till de andel­stal som bestämts enligt 11 § andra styc­ket. Kan för­del­ning av mark enligt andel­sta­len inte ske fullt ut, skall skill­na­den utjäm­nas genom ersätt­ning i pengar.

Ersätt­ning i pengar skall också utgå för annan skada som upp­kom­mer för fas­tig­he­tens ägare eller inne­ha­vare av sär­skild rätt till fas­tig­he­ten på grund av fas­tig­hets­re­gle­ringen.

19 §   Om explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten begär det, får lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten för­ordna att fas­tig­he­ter, som inte ingår i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten, genom fas­tig­hets­re­gle­ring helt eller del­vis skall avstås och över­fö­ras till en eller flera fas­tig­he­ter eller bilda en sam­fäl­lig­het för de del­ta­gande fas­tig­he­terna. Sådant för­ord­nande får dock med­de­las endast under för­ut­sätt­ning att
   1. mar­ken är belä­gen inom sam­ver­kans­om­rå­det och omfat­tas av en detalj­plan som har anta­gits efter det att explo­a­te­rings­be­slu­tet vann laga kraft,
   2. det fram­går av pla­nen att den skall genom­fö­ras enligt denna lag och
   3. mar­ken behövs för att explo­a­te­ringen skall kunna genom­fö­ras i enlig­het med pla­nen. Lag (1995:1413).

20 §   Om äga­ren till en fas­tig­het som inte ingår i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten begär det, skall mark från den fas­tig­he­ten inlö­sas och genom fas­tig­hets­re­gle­ring över­fö­ras till en eller flera fas­tig­he­ter eller bilda en sam­fäl­lig­het för de del­ta­gande fas­tig­he­terna. Skyl­dig­het att lösa mar­ken före­lig­ger dock endast under för­ut­sätt­ning att
   1. mar­ken är belä­gen inom sam­ver­kans­om­rå­det och omfat­tas av en detalj­plan som har anta­gits efter det att explo­a­te­rings­be­slu­tet vann laga kraft,
   2. det fram­går av pla­nen att den skall genom­fö­ras enligt denna lag och
   3. mar­ken behövs för att explo­a­te­ringen skall kunna genom­fö­ras i enlig­het med pla­nen.

Inlö­sen skall begä­ras hos lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten senast sex måna­der efter det att beslu­tet att anta detalj­pla­nen vann laga kraft.
Lag (1995:1413).

Ersätt­ning

21 §   Om mark enligt 19 eller 20 § över­förs till en annan fas­tig­het eller till en sam­fäl­lig­het, ska ersätt­ningen bestäm­mas med tillämp­ning av 4 kap. expro­pri­a­tions­la­gen (1972:719). Hän­syn ska dock inte tas till den inver­kan som detalj­pla­nen kan ha haft på mar­kens värde.

Om inne­ha­va­ren av en rät­tig­het som mins­kar en fas­tig­hets värde är berät­ti­gad till ersätt­ning, ska det värde som till­go­do­räk­nas fas­tig­he­tens ägare mins­kas med ett belopp som mot­sva­rar den vär­de­minsk­ning för fas­tig­he­ten som rät­tig­he­ten har inne­bu­rit. Om det värde som ska till­go­do­räk­nas fas­tig­he­tens ägare inte kan mins­kas utan att skada upp­kom­mer för inne­ha­vare av ford­ran med bättre rätt, mins­kas i stäl­let ersätt­ningen till rät­tig­hets­ha­va­ren med mot­sva­rande belopp.
Lag (2010:825).

22 §   Ersätt­ning enligt 21 § skall beta­las inom tre måna­der efter det att ersätt­nings­be­slu­tet vann laga kraft. Om ersätt­ningen beta­las efter utgången av denna frist, skall ränta på ersätt­ningen beta­las enligt 6 § rän­te­la­gen (1975:635) från fris­tens utgång. Har till­träde skett före fris­tens utgång, skall ränta beta­las även enligt 5 § rän­te­la­gen från den dag till­trä­det skedde till dess betal­ning sker eller till dess ränta skall beta­las enligt andra meningen denna para­graf.

Över­ens­kom­melse mel­lan fas­tig­hets­ä­gare m. m.

23 §   Undan­tag får göras från 11, 17, 18, 21 och 22 §§, om de fas­tig­hets­ä­gare och andra sakä­gare vil­kas rätt berörs av fas­tig­hets­re­gle­ringen med­ger det.

Avser regle­ringen fas­tig­he­ter som sva­rar för ford­ran, får undan­tag enligt första styc­ket med stöd av äga­rens sam­tycke ske endast om även ford­ring­ens inne­ha­vare med­ger det. Besvä­ras en fas­tig­het av gemen­sam inteck­ning, fordras dess­utom de med­gi­van­den från fas­tig­hets­ä­gare och ford­rings­ha­vare som i 22 kap. 11 § jor­da­bal­ken före­skrivs för relax­a­tion. Med­gi­vande av rätt­sä­gare behövs inte, om regle­ringen är väsent­li­gen utan bety­delse för honom.

Verk­stäl­lig­het m. m.

24 §   När ett explo­a­te­rings­be­slut har med­de­lats, skall det i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del anteck­nas vilka fas­tig­he­ter som ingår i sam­ver­kans­om­rå­det. Där skall även beslu­tade för­måns­rätts­be­lopp anteck­nas. När explo­a­te­rings­be­slu­tet enligt 25 § har upp­hört att gälla, skall anteck­ningen tas bort. Lag (2000:249).

25 §   Explo­a­te­rings­be­slu­tet upp­hör att gälla vid den tid­punkt när explo­a­te­ringen enligt beslu­tet skall vara slut­förd.

Om det finns sär­skilda skäl får lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten för­länga tids­fris­ten. Lag (1995:1413).

Ver­kan av änd­rade för­hål­lan­den m. m.

26 §   Inträ­der innan explo­a­te­rings­för­rätt­ningen avslu­tats änd­rade för­hål­lan­den som väsent­ligt inver­kar på en fråga som har avgjorts slut­ligt genom explo­a­te­rings­be­slut, kan frå­gan tas upp till för­nyad pröv­ning.

En fas­tig­het får utträda ur explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten endast om utträ­det kan ske utan olä­gen­het för övriga fas­tig­hets­ä­gare.

27 §   Beslu­tas om änd­ring i fråga om de fas­tig­he­ter som skall ingå i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten och för­val­tas sam­fäl­lig­he­ten av en sam­fäl­lig­hets­för­e­ning, skall det prö­vas om för­e­ningen skall upp­lö­sas.

28 §   Om en fas­tig­het inom sam­ver­kans­om­rå­det skall inträda i explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten, skall äga­ren betala ersätt­ning till övriga delä­gare för den andel i ett enligt 30 § beräk­nat över­skott som till­förs honom genom anslut­ningen.

Första styc­ket skall tilläm­pas även när en fas­tig­hets andel­stal höjs.

29 §   Om en fas­tig­het utträ­der ur explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten, skall äga­ren tiller­kän­nas ersätt­ning av övriga delä­gare för den andel i ett enligt 30 § beräk­nat över­skott som han för­lo­rar genom utträ­det.
Före­lig­ger enligt samma para­graf under­skott skall han betala ersätt­ning för sin andel i detta.

Första styc­ket skall tilläm­pas även när en fas­tig­hets andel­stal mins­kas.

30 §   För­val­tas explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten av en sam­fäl­lig­hets­för­e­ning, skall vid tillämp­ning av 28 och 29 §§ sam­fäl­lig­he­tens över­skott eller under­skott anses mot­svara skill­na­den mel­lan vär­det av gjorda inve­ste­ringar och för­e­ning­ens till­gångar, å ena sidan, och för­e­ning­ens för­bin­del­ser, å den andra.

I andra fall skall vär­det av gjorda inve­ste­ringar anses som över­skott.

31 §   I fråga om betal­ning av ersätt­ningar enligt 28 eller 29 § tilläm­pas 22 §.

32 §   En över­ens­kom­melse att en fas­tig­het skall inträda i eller utträda ur explo­a­te­rings­sam­fäl­lig­he­ten eller att en fas­tig­hets andel­stal skall änd­ras har samma ver­kan som beslut vid ny explo­a­te­rings­för­rätt­ning, om den god­känns av lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten. Sådant god­kän­nande får läm­nas endast om det är uppen­bart att över­ens­kom­mel­sen inte stri­der mot denna lag. Lag (1995:1413).

Dom­stols­pröv­ning m. m.

33 §   I fråga om över­kla­gande av beslut eller åtgär­der av lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten enligt denna lag tilläm­pas 15 kap.
fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988). Bestäm­mel­serna om fas­tig­hets­bild­nings­be­slut skall där­vid tilläm­pas även på beslut enligt 13 §.

Vid tillämp­ning av 15 kap. 6 § fas­tig­hets­bild­nings­la­gen i ären­den om god­kän­nande enligt 32 § denna lag räk­nas besvärs­ti­den från dagen för lant­mä­te­ri­myn­dig­he­tens beslut. Beslut om sådant god­kän­nande får över­kla­gas av en sådan nämnd som avses i 10 § på det sätt och inom den tid som gäl­ler för sakä­ga­res över­kla­gande av explo­a­te­rings­be­slut.
Lag (1995:1413).

34 §   Bestäm­mel­serna i 16-18 kap. fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) om rät­te­gången i fas­tig­hets­bild­nings­mål och bestäm­mel­serna i 5 kap. lagen (2010:921) om mark- och mil­jö­dom­sto­lar ska tilläm­pas på mål som full­följs enligt 33 §.
Där­vid ska i fråga om ersätt­ning med anled­ning av fas­tig­hets­re­gle­ring enligt 19 eller 20 § gälla vad som före­skrivs beträf­fande sådana mål som avses i 16 kap. 14 § andra styc­ket fas­tig­hets­bild­nings­la­gen. Lag (2010:922).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1987:11

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1987.

Den som inne­har en fas­tig­het med stän­dig besitt­nings­rätt eller med fide­i­kom­miss­rätt skall vid tillämp­ningen av denna lag anses som fas­tig­he­tens ägare.

Vad som enligt denna lag gäl­ler för det fall att en fas­tig­het sva­rar för ford­ran skall tilläm­pas även när en fas­tig­het besvä­ras av rätt till avkomst eller annan för­mån.

1992:1214
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1993.
   2. Har det över­kla­gade avgö­ran­det med­de­lats före ikraft­trä­dan­det, skall 34 § i sin äldre lydelse gälla.

1995:1413
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1996.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om fas­tig­hets­bild­nings­myn­dig­he­ter som inrät­tats enligt lagen (1971:133) om kom­mu­nal fas­tig­hets­bild­nings­myn­dig­het och fas­tig­hets­re­gis­ter­myn­dig­het.

2010:825
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2010.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för ersätt­ningen, om ansö­kan om explo­a­te­rings­för­rätt­ning har gjorts före ikraft­trä­dan­det. I ett sådant fall ska hän­vis­ning­arna till expro­pri­a­tions­la­gen (1972:719) avse den lagens lydelse vid utgången av juli 2010.

2012:180

Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande i de fall en ansö­kan om explo­a­te­rings­för­rätt­ning har getts in till lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten före den 1 juli 2012.