Lag (2006:545) om skydds­rum

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2006:545
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2010:919
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2006:545
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2006-​06-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2010:919
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   I denna lag finns det bestäm­mel­ser om hur skydds­rum skall byg­gas, utrus­tas och under­hål­las. I lagen finns det också bestäm­mel­ser om ersätt­ning.

2 §   Skydds­rum är utrym­men för skydd av befolk­ningen i krig.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer beslu­tar om beho­vet av skydds­rum och inom vilka områ­den inom lan­dets kom­mu­ner som skydds­rum­men skall vara belägna.


2 kap. Utform­ning och pla­ce­ring av skydds­rum

1 §   Skydds­rum skall vara utfor­made och utrus­tade för att stå emot verk­ning­arna av sådana strids­me­del som kan antas komma till använd­ning i krig. Om det krävs skynd­samma åtgär­der för skydd av befolk­ningen i krig får skydds­rum­men utfor­mas och utrus­tas så att de i största möj­liga utsträck­ning står emot sådana verk­ningar.

2 §   Skydds­rum skall vara pla­ce­rade och utfor­made med hän­syn till de skydds­be­hö­van­des möj­lig­he­ter att efter var­ning hinna fram till dem i tid och att uppe­hålla sig där under den tid som behövs.

3 §   Skydds­rum skall vara utfor­made så att de under freds­tid kan använ­das för andra ända­mål.

4 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter eller i sär­skilda fall besluta om skydds­rums pla­ce­ring, utform­ning och utrust­ning samt inom vil­ken tid de skall kunna iord­ning­stäl­las.


3 kap. Byg­gande och kon­troll av skydds­rum

1 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer skall, i den omfatt­ning sta­ten stäl­ler medel till för­fo­gande, besluta i enskilda fall om byg­gande av skydds­rum samt kon­trol­lera att inrät­tade skydds­rum har avsedd skydds­för­måga och att skylt­ning skett i enlig­het med lagen.

Kom­mu­nen skall på begä­ran av den myn­dig­het som avses i första styc­ket lämna upp­lys­ningar om pla­ner för bygg­verk­sam­het i kom­mu­nen och om andra för­hål­lan­den av bety­delse för myn­dig­he­tens beslut i frå­gor om byg­gande av skydds­rum.

Skydds­rum i befint­lig bygg­nad eller anlägg­ning

2 §   Om ett skydds­rum ska byg­gas utan att frå­gan upp­kom­mit i sam­band med att någon sådan byggåt­gärd ska utfö­ras som krä­ver bygg­lov enligt plan- och bygg­la­gen (2010:900), ska den myn­dig­het som enligt 1 § fat­tat beslu­tet ombe­sörja att skydds­rum­met byggs och utrus­tas. Lag (2010:919).

Skydds­rum i sam­band med nybygg­na­tion

3 §   Den som inom ett område där skydds­rum ska byg­gas avser att utföra sådana byggåt­gär­der som krä­ver bygg­lov enligt plan- och bygg­la­gen (2010:900) och som krä­ver anmä­lan ska under­rätta den myn­dig­het som avses i 1 § om sin avsikt.
Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från under­rät­tel­se­skyl­dig­he­ten enligt första styc­ket.
Lag (2010:919).

4 §   Den som har läm­nat en under­rät­telse enligt 3 § har rätt att få ett beslut i skydds­rums­frå­gan enligt 1 §. Om beslu­tet inne­bär att ett skydds­rum ska byg­gas, ska beslu­tet även inne­hålla upp­gift om det antal per­so­ner som ska kunna få plats i utrym­met.
I sam­band med att ett beslut enligt första styc­ket del­ges, får den som läm­nat under­rät­tel­sen före­läg­gas att vidta åtgär­der i enlig­het med beslu­tet.
Ett beslut enligt första styc­ket gäl­ler i två år. Ett sådant beslut får änd­ras endast om den som beslu­tet gäl­ler god­tar änd­ringen. Lag (2010:919).

5 §   Vid ett tek­niskt sam­råd enligt 10 kap. plan- och bygg­la­gen (2010:900) ska en genom­gång göras av de åtgär­der för besikt­ning, till­syn och övrig kon­troll som är nöd­vän­diga för att ett skydds­rum ska kunna antas komma att upp­fylla de krav som ställs i 2 kap. 3 § och med stöd av 2 kap. 4 § denna lag.

Bestäm­mel­serna i 10 kap. 3, 5-7, 18, 27, 29 och 34-37 §§ plan- och bygg­la­gen om kon­troll m.m. och om slut­be­vis ska tilläm­pas på arbe­tet med att bygga ett skydds­rum.
Lag (2010:919).

6 §   En bygg­herre som utför sådana bygg­nads­åt­gär­der som avses i 3 § skall bygga och utrusta sådant skydds­rum som enligt ett före­läg­gande skall fin­nas i bygg­na­den eller anlägg­ningen.
Bygg­her­ren skall se till att utrym­met stäm­mer över­ens med givet före­läg­gande enligt 4 § andra styc­ket samt med det som anges i 2 kap. 3 § och det som bestämts med stöd av 2 kap. 4 §.


4 kap. Fas­tig­hets­ä­ga­res och nytt­jan­de­rätts­ha­vares skyl­dig­he­ter

Ansva­ret för att under­hålla skydds­rum

1 §   Äga­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning där det finns ett skydds­rum är skyl­dig att under­hålla skydds­rum­met och den utrust­ning som hör till skydds­rum­met.

2 §   Äga­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning där det finns ett skydds­rum är skyl­dig att, efter före­läg­gande av den myn­dig­het som avses i 3 kap. 1 §, vidta de åtgär­der som behövs för att för­bättra utrym­mets skydds­för­måga.

Skyl­dig­het att bereda plats

3 §   Äga­ren eller nytt­jan­de­rätts­ha­va­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning där det finns ett skydds­rum är under höjd bered­skap skyl­dig att bereda plats i skydds­rum­met åt dem som behö­ver skydd.

Skylt­ning

4 §   Äga­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning där det finns ett skydds­rum skall genom skylt­ning på bygg­na­den eller anlägg­ningen ge anvis­ning om var utrym­met finns.

Skyl­dig­het att tillåta inrät­tande av skydds­rum

5 §   En nytt­jan­de­rätts­ha­vare får inte hindra äga­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning att inrätta skydds­rum eller att företa andra åtgär­der enligt denna lag.

Sär­skilt om nytt­jan­de­rätts­ha­vare

6 §   En nytt­jan­de­rätts­ha­vare är skyl­dig att på begä­ran av äga­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning betala ett skä­ligt bidrag till kost­na­der som äga­ren får på grund av skyl­dig­he­ter enligt denna lag. Detta gäl­ler dock endast om
   1. äga­ren inte kände till att åtgär­derna skulle vid­tas då nytt­jan­de­rätts­av­ta­let träf­fa­des eller senast kunde sägas upp och minst två år åter­stod av nytt­jan­de­rät­ten då skyl­dig­he­ten att vidta åtgär­derna blev kända för äga­ren, och
   2. det kan anses uppen­bart oskä­ligt att äga­ren skall svara för hela kost­na­den.


5 kap. Avveck­ling av skydds­rum

1 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får besluta att ett utrymme inte längre skall vara skydds­rum.


6 kap. Ersätt­ning

1 §   Den som skall bygga och utrusta ett skydds­rum enligt 3 kap. 6 § har rätt till skä­lig ersätt­ning av sta­ten för sina mer­kost­na­der.

2 §   Den som är skyl­dig att under­hålla ett skydds­rum har rätt till skä­lig ersätt­ning av sta­ten för sina kost­na­der. Det­samma gäl­ler den som vid­ta­git åtgär­der som anges i 4 kap. 2 §.
Ersätt­ning läm­nas dock inte för åtgär­der som har för­an­letts av att äga­ren efter­satt under­hål­let av skydds­rum­met, gjort otill­låtna ingrepp i det eller på annat sätt varit för­sum­lig.

3 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar före­skrif­ter om ersätt­ning­ens stor­lek.


7 kap. Före­läg­gan­den och andra åtgär­der

Före­läg­gan­den och vite

1 §   Den myn­dig­het enligt 3 kap. 1 § som beslu­tar om byg­gande eller kon­troll av skydds­rum får med­dela de före­läg­gan­den som behövs i enskilda fall för att denna lag eller före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen skall efter­le­vas.

Ett före­läg­gande enligt första styc­ket får för­e­nas med vite.
Ett före­läg­gande som tar sikte på sådana situ­a­tio­ner som regle­ras i 7 kap. 3 § denna lag får dock inte för­e­nas med vite.

Åtgärd på för­sum­ligs bekost­nad

2 §   Om ett före­läg­gande enligt 1 § inte följs, får åtgär­den vid­tas av den som med­de­lat före­läg­gan­det. En sådan åtgärd vid­tas på den för­sum­li­ges bekost­nad, om han eller hon inte på grund av någon bestäm­melse i denna lag är berät­ti­gad till ersätt­ning för åtgär­den om den vid­tas fri­vil­ligt.

Till­träde

3 §   Äga­ren eller nytt­jan­de­rätts­ha­va­ren till en bygg­nad eller annan anlägg­ning är skyl­dig att lämna den myn­dig­het som avses i 3 kap. 1 § till­träde till bygg­na­den eller anlägg­ningen för att utföra besikt­ning eller annan kon­troll enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna den hjälp som behövs för till­träde enligt första styc­ket.


8 kap. Straff

1 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het inte full­gör sin skyl­dig­het enligt 4 kap. 3 § döms till böter eller fäng­else i högst ett år. Har gär­ningen med­fört avse­värt men för total­för­sva­ret eller är den av någon annan anled­ning att anse som grov döms till fäng­else, i lägst sex måna­der och högst fyra år.

2 §   Till böter döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het bry­ter mot någon före­skrift som med­de­lats med stöd av 2 kap. 4 §.


9 kap. Över­kla­gande m.m.

1 §   Beslut i frå­gor enligt 3 kap. 1 och 4 §§, 4 kap. 2 §, 6 och 7 kap. får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

2 §   Beslut enligt 1 kap. 2 § och 5 kap. 1 § får inte över­kla­gas.

3 §   Beslut enligt 1-7 kap. som med­de­las under höjd bered­skap skall gälla ome­del­bart om inte något annat bestäms i beslu­tet.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2006:545
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2006.
   2. Bestäm­mel­ser i denna lag om ägare till fas­tig­het tilläm­pas även på den som inne­har fas­tig­het med fide­i­kom­miss­rätt.
   3. För under­håll av skydds­rum som inrät­tats med stöd av 6 kap. 13 § lagen (1994:1720) om civilt för­svar gäl­ler fort­fa­rande 6 kap. 11-16 §§ i den upp­hävda lagen (1994:1720) om civilt för­svar.
   4. Ett före­läg­gande som utfär­dats enligt 6 kap. 8, 11, 12, 14, 15 och 18 §§ och 7 kap. 3 § i den upp­hävda lagen (1994:1720) om civilt för­svar skall anses som ett före­läg­gande enligt denna lag.
   5. I fråga om ersätt­ning som bestämts före ikraft­trä­dan­det av denna lag gäl­ler 6 kap. 20-22 §§ i den upp­hävda lagen (1994:1720) om civilt för­svar.