Lag (1981:131) om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1981:131
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:977
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1981:131
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 1981-​01-29
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:977
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Om rätt att i vissa fall ansöka om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer finns bestäm­mel­ser i 2 och 3 §§. Bestäm­mel­serna i denna lag gäl­ler också när sådan kal­lelse sker enligt annan lag eller för­fatt­ning, i den mån inte annat föl­jer av vad som är sär­skilt före­skri­vet.

2 §   När boupp­teck­ning har skett efter en avli­den, får efter­le­vande make, arvinge, tes­ta­ment­s­ta­gare, bout­red­nings­man eller tes­ta­mentsex­e­ku­tor ansöka om kal­lelse på den avlid­nes okända bor­ge­nä­rer. Var den avlidne gift, får kal­lelse sökas även på den efter­le­vande makens okända bor­ge­nä­rer.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket om efter­le­vande make gäl­ler också en sådan efter­le­vande sambo som avses i sam­bo­la­gen (2003:376), om denne har begärt att bodel­ning skall för­rät­tas enligt 8 § samma lag. Lag (2003:381).

3 §   När ansö­kan om äkten­skaps­skill­nad eller anmä­lan enligt 9 kap. 1 § andra styc­ket äkten­skaps­bal­ken har gjorts, får var­dera maken ansöka om kal­lelse på egna eller andra makens okända bor­ge­nä­rer.

Kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer får också sökas av god man eller för­val­tare enligt för­äld­ra­bal­ken. Lag (1988:1266).

För­fa­ran­det

4 §   En ansö­kan om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer ska göras hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. Om gäl­de­nä­ren är ett aktie­bo­lag, en eko­no­misk för­e­ning, ett ömse­si­digt för­säk­rings­bo­lag, ett ömse­si­digt tjäns­te­pen­sions­bo­lag, en för­säk­rings­för­e­ning eller en tjäns­te­pen­sions­för­e­ning, ska dock ansö­kan göras hos Bolags­ver­ket.

Sökan­den ska bifoga en för­teck­ning över gäl­de­nä­rens kända bor­ge­nä­rer och, om det är möj­ligt, ange deras adress.
Lag (2020:395).

5 §   Kal­lelse på gäl­de­nä­rens okända bor­ge­nä­rer utfär­das av myn­dig­he­ten med före­läg­gande för dem att skrift­li­gen anmäla sina ford­ringar till myn­dig­he­ten senast sex måna­der från dagen för kal­lel­sen.

Kal­lel­sen ska skynd­samt kun­gö­ras i Post- och Inri­kes Tid­ningar. Vidare ska myn­dig­he­ten senast en månad före anmäl­nings­ti­dens utgång skicka under­rät­tel­ser om kal­lel­sen till alla bor­ge­nä­rer som har tagits upp i för­teck­ningen över kända bor­ge­nä­rer och som har känd adress. Myn­dig­he­ten ska även skicka en under­rät­telse till Skat­te­ver­ket.
Lag (2018:712).

5 a §   Vid över­kla­gande av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens beslut tilläm­pas 18 kap. utsök­nings­bal­ken.

Ett beslut av Bolags­ver­ket över­kla­gas till tings­rät­ten på den ort där bola­gets eller för­e­ning­ens sty­relse har sitt säte. Vid över­kla­gande gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den.
Lag (2020:395).

Ver­kan av att en ford­ran inte anmäls i tid

6 §   En bor­ge­när, som inte är upp­ta­gen i för­teck­ningen över kända bor­ge­nä­rer och som under­lå­ter att anmäla sin ford­ran inom den före­skrivna tiden, för­lo­rar rät­ten att kräva ut ford­ringen, om han eller hon inte visar att gäl­de­nä­ren har känt till den före anmäl­nings­ti­dens utgång. Har kal­lel­sen skett på ansö­kan av god man eller för­val­tare enligt för­äld­ra­bal­ken, gäl­ler vad som har sagts om gäl­de­nä­ren i stäl­let gode man­nen eller för­val­ta­ren. Anmä­lan behövs inte, om bor­ge­nä­ren inom anmäl­nings­ti­den åbe­ro­par sin ford­ran i gäl­de­nä­rens kon­kurs eller i plan­för­hand­ling under före­tags­re­kon­struk­tion.

För­lust av rät­ten att kräva ut en huvud­ford­ran omfat­tar även ford­ran på ränta och annan tilläggs­för­plik­telse samt ford­ran på grund av bor­gen. Lag (2022:977).

7 §   För­lo­rar bor­ge­nä­ren rät­ten att kräva ut sin ford­ran av en av flera gäl­de­nä­rer som har åta­git sig eller för­plik­tats att svara soli­da­riskt för samma skuld, tilläm­pas bestäm­mel­serna i 9 § pre­skrip­tions­la­gen (1981:130).

8 §   Även om bor­ge­nä­ren har under­lå­tit att anmäla sin ford­ran efter kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer, får ford­ringen använ­das till kvitt­ning, om detta eljest är tillå­tet och anmäl­nings­ti­den inte har gått ut vare sig när bor­ge­nä­ren för­vär­vade ford­ringen eller när han kom i skuld till gäl­de­nä­ren.

9 §   Under­lå­ten­het att anmäla en ford­ran efter kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer inskrän­ker inte bor­ge­nä­rens rätt att ta ut sin ford­ran ur egen­dom i vil­ken han har panträtt eller reten­tions­rätt till säker­het för ford­ringen.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1987:810
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1988.
   2. Har boskill­nad bevil­jats, skall äldre bestäm­mel­ser fort­fa­rande tilläm­pas när det gäl­ler rät­ten att på grund av boskill­na­den ansöka om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer.

1996:259

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1996. Ansök­ningar om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer som har gjorts före ikraft­trä­dan­det hand­läggs enligt äldre bestäm­mel­ser.

2003:381
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2003.
   2. Om ett sam­bo­för­hål­lande har upp­hört före ikraft­trä­dan­det, tilläm­pas äldre bestäm­mel­ser.

2004:240
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2004.
   2. Ansö­kan som har kom­mit in till Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket men i vil­ken ver­ket inte har fat­tat beslut före ikraft­trä­dan­det skall över­läm­nas till Bolags­ver­ket för fort­satt hand­lägg­ning.

2018:712
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2018.
   2. En ansö­kan om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer vid lik­vi­da­tion enligt den upp­hävda lagen (1987:667) om eko­no­miska för­e­ningar ska över­läm­nas från Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten till Bolags­ver­ket, om någon kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer inte har utfär­dats före ikraft­trä­dan­det.

2020:395
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2020.
   2. En ansö­kan om kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer vid lik­vi­da­tion som rör ett ömse­si­digt för­säk­rings­bo­lag, ett ömse­si­digt tjäns­te­pen­sions­bo­lag, en för­säk­rings­för­e­ning eller en tjäns­te­pen­sions­för­e­ning ska över­läm­nas från Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten till Bolags­ver­ket, om någon kal­lelse på okända bor­ge­nä­rer inte har utfär­dats före ikraft­trä­dan­det.

2022:977
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2022.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för åbe­ro­pande av en ford­ran i en för­hand­ling om offent­ligt ackord enligt den upp­hävda lagen (1996:764) om före­tags­re­kon­struk­tion.

Vik­tiga lagar inom för­mö­gen­hets­rät­ten
JP Info­nets tjäns­ter inom för­mö­gen­hets­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom för­mö­gen­hets­rätt

Arbe­tar du med för­mö­gen­hets­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom för­mö­gen­hets­rätt.