Lag (1985:982) om näringsid­ka­res rätt att sälja saker som inte har häm­tats

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1985:982
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2010:1237
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1985:982
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 1985-​12-05
Änd­rad: t.o.m. SFS

2010:1237
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   En näringsid­kare som i sin yrkes­mäs­siga verk­sam­het har tagit emot en annans sak för att utföra arbete på saken eller för att för­vara den får sälja saken enligt denna lag. Det­samma gäl­ler beträf­fande en sak som näringsid­ka­ren har till­ver­kat åt någon som till väsent­lig del har till­han­da­hål­lit mate­ri­a­let till saken.

Vad som sägs om arbete i denna lag skall även gälla en för­be­re­dande under­sök­ning som näringsid­ka­ren utför för att utreda omfatt­ningen av eller kost­na­den för ett arbete på en sak.

Denna lag gäl­ler inte, om sakens ägare är för­satt i kon­kurs.

2 §   Bestäm­mel­serna i denna lag får inte från­gås till nack­del för en kon­su­ment som har beställt arbe­tet eller för­va­ringen huvud­sak­li­gen för enskilt ända­mål.

För­ut­sätt­ningar för rät­ten att sälja saken

3 §   En sak som inte har häm­tats får säl­jas under för­ut­sätt­ning att
   1. upp­dra­get har slut­förts eller avta­let har upp­hört att gälla,
   2. den som har beställt arbe­tet eller för­va­ringen (bestäl­la­ren) där­ef­ter har anma­nats att hämta saken och i anma­ningen har upp­lysts om att saken annars kan komma att säl­jas efter viss tid, minst tre måna­der från anma­ningen, samt
   3. den tid som har angetts i anma­ningen har löpt ut.

Om näringsid­ka­ren har en ford­ran på bestäl­la­ren för sitt arbete på saken eller för för­va­ringen av den, skall det av anma­ningen framgå vil­ket belopp som skall beta­las.

4 §   Saken får säl­jas utan att bestäl­la­ren har anma­nats att hämta den, om
   1. ett år har för­flu­tit efter det att upp­dra­get har slut­förts eller avta­let har upp­hört att gälla, samt
   2. sakens för­sälj­nings­värde uppen­bar­li­gen under­sti­ger en hund­ra­del av pris­bas­belop­pet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken. Lag (2010:1237).

5 §   Om en fråga som rör avta­let om arbe­tet eller för­va­ringen prö­vas av dom­stol eller av skil­je­män, får saken inte i något fall säl­jas för­rän en skä­lig tid har för­flu­tit efter det att tvis­ten har slut­ligt avgjorts. Om en sådan fråga prö­vas av all­männa rekla­ma­tions­nämn­den, får saken inte i något fall säl­jas för­rän en skä­lig tid har för­flu­tit efter nämn­dens beslut i frå­gan.

6 §   Om näringsid­ka­ren kän­ner till eller har anled­ning att anta att annan än bestäl­la­ren är ägare till saken, får för­sälj­ning äga rum endast om äga­ren i god tid före för­sälj­ningen har under­rät­tats om att saken kan komma att säl­jas och efter vil­ken tid detta kan ske.

Sät­tet för för­sälj­ningen m. m.

7 §   För­sälj­ningen skall göras med omsorg och med beak­tande av bestäl­la­rens intres­sen. Den får ske under hand eller på offent­lig auk­tion.

Om näringsid­ka­ren avser att sälja saken på offent­lig auk­tion, skall bestäl­la­ren i god tid dess­förin­nan under­rät­tas om tid och plats för auk­tio­nen, såvida inte för­sälj­ningen sker med stöd av 4 §.

Vad som sägs i första och andra styc­kena om bestäl­la­ren gäl­ler även äga­ren i fall som avses i 6 §.

8 §   Om för­ut­sätt­ning­arna för för­sälj­ning är upp­fyllda men saken uppen­bar­li­gen sak­nar för­sälj­nings­värde, får den bort­skaf­fas i stäl­let för att säl­jas.

Redo­vis­ning till bestäl­la­ren m. m.

9 §   Har näringsid­ka­ren en för­fal­len ford­ran på bestäl­la­ren för arbe­tet eller för­va­ringen, får han täcka sin ford­ran med vad som infly­ter från för­sälj­ningen. Om saken enligt denna lag har sålts eller bort­skaf­fats utan att bestäl­la­ren har anma­nats att hämta den, upp­hör näringsid­ka­rens ford­ran på bestäl­la­ren till den del hans ford­ran inte täcks genom för­sälj­ning av saken.

10 §   Om för­sälj­nings­pri­set efter avdrag för för­sälj­nings­kost­na­derna över­sti­ger näringsid­ka­rens ford­ran, skall näringsid­ka­ren utan dröjs­mål betala ut över­skot­tet till bestäl­la­ren.

Första styc­ket gäl­ler inte, om belop­pet beta­las till någon annan som har bättre rätt till det eller om belop­pet sätts ned enligt lagen (1927:56) om ned­sätt­ning av pengar hos myn­dig­het.

Första styc­ket gäl­ler inte hel­ler, om belop­pet under­sti­ger fem­tio kro­nor eller om näringsid­ka­ren enligt denna lag har sålt saken utan att bestäl­la­ren har anma­nats att hämta den och näringsid­ka­ren inte vet var bestäl­la­ren kan anträf­fas. I dessa fall till­fal­ler över­skot­tet näringsid­ka­ren.

Övriga bestäm­mel­ser

11 §   Näringsid­ka­rens skyl­dig­het att anmana eller under­rätta bestäl­la­ren enligt 3 respek­tive 7 § skall anses full­gjord genom att anma­ningen eller under­rät­tel­sen har sänts i rekom­men­de­rat brev under den adress som bestäl­la­ren har upp­gett eller som är känd för näringsid­ka­ren.

12 §   Om näringsid­ka­ren upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het åsi­do­sät­ter bestäm­mel­serna i denna lag, skall han ersätta skada som till följd av detta drab­bar bestäl­la­ren eller sakens ägare.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1985:982

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1986. Den gäl­ler dock inte i fall då näringsid­ka­ren före ikraft­trä­dan­det har tagit emot en annans sak för att utföra arbete på saken eller för att för­vara den eller har tagit emot mate­rial för att till­verka en sak av det.

Genom lagen upp­hävs lagen (1950:104) om rätt för hant­ver­kare att sälja gods som ej avhäm­tats. Den gamla lagen gäl­ler dock fort­fa­rande i fall då en hant­ver­kare före den 1 juli 1986 har tagit emot en annans sak för att utföra arbete på den.

Vik­tiga lagar inom för­mö­gen­hets­rät­ten
JP Info­nets tjäns­ter inom för­mö­gen­hets­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom för­mö­gen­hets­rätt

Arbe­tar du med för­mö­gen­hets­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom för­mö­gen­hets­rätt.