Lag (2003:862) om finan­si­ell råd­giv­ning till kon­su­men­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2003:862
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet KO
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2021:124
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2003:862
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet KO
Utfär­dad: 2003-​11-20
Änd­rad: t.o.m. SFS

2021:124
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag gäl­ler finan­si­ell råd­giv­ning som en näringsid­kare till­han­da­hål­ler en kon­su­ment och som omfat­tar pla­ce­ring av kon­su­men­tens till­gångar i finan­si­ella instru­ment eller i liv­för­säk­ringar med spar­mo­ment. Lagen är dock inte tillämp­lig när den som utför råd­giv­ningen enbart för­or­dar en annan pla­ce­ring än som nu sagts. Lag (2004:571).

2 §   I denna lag avses med

kon­su­ment: en fysisk per­son som hand­lar huvud­sak­li­gen för ända­mål som fal­ler utan­för närings­verk­sam­het,
näringsid­kare: en fysisk eller juri­disk per­son som hand­lar för ända­mål som har sam­band med den egna närings­verk­sam­he­ten,
finan­si­ella instru­ment: det som anges i 1 kap. 4 § lagen (2007:528) om vär­de­pap­pers­mark­na­den. Lag (2017:689).

3 §   Bestäm­mel­serna i denna lag får inte från­gås till nack­del för en kon­su­ment.

3 a §   Bestäm­mel­serna i 4 och 5 §§ gäl­ler inte finan­si­ell råd­giv­ning som till­han­da­hålls av
   1. fond­bo­lag och för­valt­nings­bo­lag enligt lagen (2004:46) om vär­de­pap­pers­fon­der,
   2. vär­de­pap­pers­in­sti­tut och utländska vär­de­pap­pers­fö­re­tag enligt lagen (2007:528) om vär­de­pap­pers­mark­na­den, eller
   3. AIF-​förvaltare enligt lagen (2013:561) om för­val­tare av alter­na­tiva inve­ste­rings­fon­der. Lag (2018:1225).

Näringsid­ka­rens skyl­dig­he­ter

4 §   Näringsid­ka­ren skall
   1. se till att den som utför råd­giv­ningen har till­räck­lig kom­pe­tens,
   2. doku­men­tera vad som före­kom­mit vid råd­giv­nings­till­fäl­let, och
   3. lämna ut doku­men­ta­tio­nen till kon­su­men­ten.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om vad näringsid­ka­ren skall iaktta när det gäl­ler råd­gi­vares kom­pe­tens, doku­men­ta­tion av råd­giv­ning, utläm­nande av sådan doku­men­ta­tion och om undan­tag från skyl­dig­he­ten att lämna ut doku­men­ta­tio­nen.

5 §   Näringsid­ka­ren skall i sin råd­giv­nings­verk­sam­het iaktta god råd­giv­nings­sed och med till­bör­lig omsorg ta till vara kon­su­men­tens intres­sen. Näringsid­ka­ren skall anpassa råd­giv­ningen efter kon­su­men­tens öns­ke­mål och behov samt inte rekom­men­dera andra lös­ningar än sådana som kan anses lämp­liga för kon­su­men­ten.

Näringsid­ka­ren skall avråda kon­su­men­ten från att vidta åtgär­der som inte kan anses lämp­liga med hän­syn till kon­su­men­tens behov, eko­no­miska för­hål­lan­den eller andra omstän­dig­he­ter.

Ska­de­stånd

6 §   En näringsid­kare som genom finan­si­ell råd­giv­ning upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het orsa­kar en kon­su­ment ren för­mö­gen­hets­skada ska betala full ersätt­ning för ska­dan.
Lag (2021:124).

7 §   Om kon­su­men­ten vill åbe­ropa att finan­si­ell råd­giv­ning har orsa­kat honom eller henne ren för­mö­gen­hets­skada, skall kon­su­men­ten under­rätta näringsid­ka­ren om detta inom skä­lig tid efter det att han eller hon märkt eller bort märka att skada har upp­kom­mit.

Om kon­su­men­ten inte under­rät­tar näringsid­ka­ren inom den tid som föl­jer av första styc­ket, fal­ler rät­ten till ska­de­stånd enligt denna lag bort. Det­samma gäl­ler om kon­su­men­ten inte väc­ker talan inom tio år från råd­giv­nings­till­fäl­let.

Till­syn

8 §   Kon­su­ment­ver­ket utö­var till­syn över att denna lag och före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen följs. Ver­kets till­syn omfat­tar dock inte verk­sam­het som står under Finansin­spek­tio­nens till­syn eller verk­sam­het som bedrivs av advo­ka­ter.

För till­sy­nen har Kon­su­ment­ver­ket rätt att göra inspek­tion hos näringsid­kare som till­han­da­hål­ler finan­si­ell råd­giv­ning och att ta del av samt­liga hand­lingar som behövs för till­sy­nen.
Näringsid­ka­ren skall lämna de upp­lys­ningar om verk­sam­he­ten som begärs för till­sy­nen.

Om näringsid­ka­ren inte till­han­da­hål­ler hand­ling­arna eller läm­nar upp­lys­ning­arna, får Kon­su­ment­ver­ket före­lägga näringsid­ka­ren vid vite att full­göra sin skyl­dig­het.

9 §   Om en näringsid­kare som står under Kon­su­ment­ver­kets till­syn utför finan­si­ell råd­giv­ning i strid med de krav som ställs i lagen eller i före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen, får ver­ket vid vite före­lägga näringsid­ka­ren att upp­höra med finan­si­ell råd­giv­ning.

Om det är till­räck­ligt får Kon­su­ment­ver­ket i stäl­let med­dela var­ning.

10 §   Kon­su­ment­ver­kets beslut enligt 8 § tredje styc­ket och 9 § får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2007:560
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2007.
   2. I fråga om råd­giv­ning som har till­han­da­hål­lits före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

2018:1225
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2018.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för för­säk­rings­för­med­lare som enligt punkt 8 i ikraftträdande-​ och över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (2018:1219) om för­säk­rings­dis­tri­bu­tion får fort­sätta att utöva sådan verk­sam­het som avses i den punk­ten efter den 1 okto­ber 2018.

2021:124
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2021.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler för råd­giv­ning som har getts före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom för­mö­gen­hets­rät­ten
JP Info­nets tjäns­ter inom för­mö­gen­hets­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom för­mö­gen­hets­rätt

Arbe­tar du med för­mö­gen­hets­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom för­mö­gen­hets­rätt.