Lag (2009:47) om vissa kom­mu­nala befo­gen­he­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:47
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet K
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2023:706
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:47
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet K
Utfär­dad: 2009-​02-05
Änd­rad: t.o.m. SFS

2023:706
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Inne­håll

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser som ger kom­mu­ner och regi­o­ner ökade befo­gen­he­ter i för­hål­lande till vad som gäl­ler enligt kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2019:935).

Undan­tag från kra­vet på kom­mu­nal anknyt­ning

2 §   Det krav på anknyt­ning till kom­mu­nens eller regi­o­nens område eller dess med­lem­mar som avses i 2 kap. 1 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725) gäl­ler inte vid tillämp­ning av föl­jande bestäm­mel­ser i denna lag:
   - 2 kap. 3 § om med­fi­nan­sie­ring av vissa pro­jekt,
   - 2 kap. 4 § om bistånd till utländska stu­de­rande,
   - 2 kap. 10 § om kom­pen­sa­tion till enskilda inom soci­al­tjäns­ten,
   - 3 kap. 2 § om sjuk­trans­por­ter,
   - 3 kap. 3 § om kol­lek­tiv­tra­fik,
   - 3 kap. 7 § om sam­hälls­o­ri­en­te­ring,
   - 4 kap. 1 § om turism, och
   - 5 kap. om tjäns­te­ex­port och inter­na­tio­nellt bistånd.

Vid tillämp­ningen av 2 kap. 1 § om bidrag till byg­gande av väg och järn­väg som sta­ten ansva­rar för, till byg­gande av järn­väg som en region ansva­rar för och till anläg­gande av stat­lig far­led krävs sär­skilda skäl för undan­tag från kra­vet på anknyt­ning. Lag (2019:935).

Krav på affärs­mäs­sig­het

3 §   Trots bestäm­mel­serna i 2 kap. 6 och 7 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725) ska verk­sam­he­ten bedri­vas på affärs­mäs­siga grun­der vid tillämp­ning av föl­jande bestäm­mel­ser i denna lag:
   - 3 kap. 2 § om sjuk­trans­por­ter,
   - 3 kap. 3 § om kol­lek­tiv­tra­fik,
   - 3 kap. 6 § om loka­ler,
   - 3 kap. 7 § om sam­hälls­o­ri­en­te­ring, och
   - 5 kap. 1 och 2 §§ om tjäns­te­ex­port.
Lag (2017:755).

Skyl­dig­he­ter enligt soci­al­tjänst­la­gen

4 §   Det som anges i 2 kap. 6-8 och 10 §§ inskrän­ker inte de skyl­dig­he­ter som kom­mu­nen har enligt soci­al­tjänst­la­gen (2001:453).

Den eller de nämn­der som avses i 2 kap. 4 § första styc­ket soci­al­tjänst­la­gen ska ha hand om verk­sam­het enligt 2 kap. 7, 8 och 10 §§. Lag (2010:428).


2 kap. Rätt att lämna olika for­mer av bidrag, bistånd och stöd

Bidrag till byg­gande av stat­lig väg och järn­väg och till anläg­gande av stat­lig far­led

1 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får lämna bidrag till byg­gande av väg och järn­väg som sta­ten ansva­rar för. Bidrag får även läm­nas till anläg­gande av all­män far­led som sta­ten ansva­rar för. Kom­mu­ner får även lämna bidrag till byg­gande av järn­väg som en region ansva­rar för.

Vad som avses med byg­gande av väg och järn­väg fram­går av väg­la­gen (1971:948) respek­tive lagen (1995:1649) om byg­gande av järn­väg. Med anläg­gande av far­led avses i denna lag att anlägga en ny far­led och att i far­led göra fysiska ingrepp som utgör för­bätt­ringar av den ursprung­liga anlägg­ningen.
Lag (2019:935).

Bidrag till hög­sko­le­verk­sam­het

2 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får lämna bidrag till utbild­ning och forsk­ning som bedrivs vid stat­liga uni­ver­si­tet och hög­sko­lor eller av en enskild utbild­nings­an­ord­nare med till­stånd att utfärda vissa exa­mina.

Kom­mu­ner och regi­o­ner får även lämna bidrag till inrät­tande och drift av forsk­nings­in­fra­struk­tur vid sådant kon­sor­tium som avses i rådets för­ord­ning (EG) nr 723/2009 av den 25 juni 2009 om gemen­ska­pens rätts­liga ram för ett kon­sor­tium för euro­pe­isk forsk­nings­in­fra­struk­tur (Eric-​konsortium). Lag (2019:935).

Med­fi­nan­sie­ring av pro­jekt inom ramen för EG:s struk­tur­fon­der och pro­gram

3 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får med­fi­nan­si­era pro­jekt inom ramen för EU:s struk­tur­fon­der och pro­gram. Lag (2019:935).

Rätt att bistå utländska stu­de­rande

4 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får bistå utländska stu­de­rande som med stöd av svenskt utveck­lings­bi­stånd vis­tas i kom­mu­nen eller regi­o­nen för stu­dier eller annan utbild­ning. Bistånd får ges genom åtgär­der som syf­tar till att under­lätta vis­tel­sen samt till att främja väl­fär­den och triv­seln för den stu­de­rande.
Lag (2019:935).

Stöd till ung­doms­or­ga­ni­sa­tio­ner

5 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får lämna eko­no­miskt stöd till ung­doms­or­ga­ni­sa­tio­ner. Ett sådant stöd får också omfatta poli­tisk verk­sam­het. Lag (2019:935).

Stöd till boende

6 §   Kom­mu­ner får lämna enskilda hus­håll eko­no­miskt stöd i syfte att minska deras kost­na­der för att skaffa eller inneha en per­ma­nent­bo­stad.

Kom­mu­ner får också ställa säker­het för att ett avtal om hyra av en bostads­lä­gen­het full­görs i syfte att enskilda hus­håll ska få en per­ma­nent­bo­stad med hyres­rätt som är för­e­nad med rätt till för­läng­ning, om det enskilda hus­hål­lets behov av en sådan bostad inte kan till­go­do­ses på annat sätt.

Ser­vice­tjäns­ter åt äldre

7 §   Kom­mu­ner får utan före­gå­ende indi­vi­du­ell behovs­pröv­ning till­han­da­hålla ser­vice­tjäns­ter åt per­so­ner som fyllt 69 år.

Med ser­vice­tjäns­ter avses tjäns­ter som är avsedda att före­bygga ska­dor, olycks­fall eller ohälsa och som inte utgör per­son­lig omvård­nad. Lag (2022:890).

8 §   För ser­vice­tjäns­ter åt äldre per­so­ner får kom­mu­ner ta ut skä­liga avgif­ter enligt grun­der som kom­mu­nerna bestäm­mer.
Avgif­terna får dock inte över­stiga kom­mu­ner­nas själv­kost­na­der.

Stöd till åtgär­der i vissa inve­ste­rings­pro­gram

9 §   Kom­mu­ner som fått stat­ligt bidrag för åtgär­der i lokala inve­ste­rings­pro­gram som ökar den eko­lo­giska håll­bar­he­ten i sam­häl­let eller för kli­ma­tin­ve­ste­rings­åt­gär­der, får använda bidra­get för att ge eko­no­miskt och annat stöd till enskilda i enlig­het med de före­skrif­ter som gäl­ler för bidra­get.

Kom­pen­sa­tion till enskilda inom soci­al­tjäns­ten

10 §   En kom­mun får lämna kom­pen­sa­tion till en per­son
   -när han eller hon inte har fått bistånd enligt 4 kap. 1 eller 2 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) inom skä­lig tid eller i enlig­het med ett beslut av soci­al­nämn­den eller ett avgö­rande av en dom­stol, eller
   -när soci­al­nämn­den inte har full­gjort en garanti som läm­nats till per­so­nen att inom en viss tid eller på ett visst sätt till­han­da­hålla bistånd enligt 4 kap. 1 eller 2 § soci­al­tjänst­la­gen. Lag (2010:428).


3 kap. Rätt att bedriva vissa typer av närings­verk­sam­het

Sys­sel­sätt­ning för per­so­ner med funk­tions­hin­der

1 §   Kom­mu­ner får bedriva närings­verk­sam­het i syfte att ge per­so­ner med funk­tions­hin­der anställ­ning om de inte i till­räck­lig omfatt­ning inom kom­mu­nen kan få lämp­liga anställ­ningar på annat sätt samt under för­ut­sätt­ning att
   1. verk­sam­he­ten är anord­nad så att den är sär­skilt läm­pad för sys­sel­sätt­ning av per­so­ner med funk­tions­hin­der, och
   2. anställ­ning i verk­sam­he­ten sker efter anvis­ning av Arbets­för­med­lingen eller, efter Arbets­för­med­ling­ens med­gi­vande, av den eller de nämn­der som avses i 2 kap. 4 § första styc­ket soci­al­tjänst­la­gen (2001:453).

Sjuk­trans­por­ter

2 §   Kom­mu­ner får ingå avtal med regi­o­ner om att utföra sådana trans­por­ter som avses i 7 kap. 6 § hälso-​ och sjuk­vårds­la­gen (2017:30). Kom­mu­ner får även ingå avtal med regi­o­ner om att utföra hälso-​ och sjuk­vård i vän­tan på sådana trans­por­ter.
Lag (2019:935).

Kol­lek­tiv­tra­fik

3 §   Kom­mu­nala aktie­bo­lag får ingå avtal med regi­o­nala kollektivtrafik-​myndigheter om att utföra lokal och regi­o­nal lin­je­tra­fik med buss samt mot­sva­rande tra­fik med tåg, tun­nel­bana eller spår­vagn.

Med regi­o­nal kol­lek­tiv­tra­fik­myn­dig­het avses det­samma som i lagen (2010:1065) om kol­lek­tiv­tra­fik. Begrep­pet lin­je­tra­fik har samma inne­börd som i 1 kap. 5 § 1 yrkestra­fi­kla­gen (2012:210).
Lag (2012:225).

Bedöm­ning av affärs­mäs­sig­het

4 §   Som under­lag för en bedöm­ning av upp­drags­er­sätt­ning­ens affärs­mäs­sig­het enligt 1 kap. 3 § ska bola­get upp­rätta en eko­no­misk anbudskal­kyl och fort­lö­pande göra en upp­följ­ning av kal­ky­len. Kal­ky­len och upp­följ­ningen ska inne­hålla samt­liga rele­vanta direkta och indi­rekta kost­na­der samt intäk­ter.
Avvi­kel­ser mel­lan kal­ky­len och upp­följ­ningen ska redo­vi­sas och för­kla­ras för bola­gets sty­relse.

Sär­re­do­vis­ning

5 §   I aktie­bo­la­gets års­re­do­vis­ning ska intäk­terna, kost­na­derna och resul­ta­tet av den upp­drags­verk­sam­het som avses i 3 § redo­vi­sas sär­skilt.

Av denna sär­re­do­vis­ning ska det framgå
   1. omsätt­ning och resul­tat efter finansnetto för upp­drags­verk­sam­he­ten,
   2. bor­gens­för­bin­del­ser och övriga ansvars­för­bin­del­ser som kom­mu­ner eller regi­o­ner har ingått för bola­get och för upp­drags­verk­sam­he­ten samt kost­na­derna för för­bin­del­serna,
   3. kapi­tal som kom­mu­ner eller regi­o­ner till­skju­tit upp­drags­verk­sam­he­ten, och
   4. kapi­tal som sys­sel­sätts i upp­drags­verk­sam­he­ten.

För aktie­bo­la­gets års­re­do­vis­ning i övrigt gäl­ler det som är före­skri­vet i års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554). Lag (2019:935).

Loka­ler

6 §   Kom­mu­ner får till­go­dose små före­tags behov av loka­ler i kom­mu­nen under för­ut­sätt­ning att verk­sam­he­ten inrik­tas på före­ta­gar­kol­lek­ti­vet i all­män­het.

Om det finns sär­skilda skäl, får kom­mu­ner till­go­dose enskilda före­tags behov av loka­ler i kom­mu­nen.

7 §   Har upp­hävts genom lag (2018:576).


4 kap. Turism

Åtgär­der för upp­fö­rande och drift av turistan­lägg­ningar

1 §   Kom­mu­ner får vidta åtgär­der för upp­fö­rande och drift av turistan­lägg­ningar i den utsträck­ning det behövs för att främja turistvä­sen­det inom kom­mu­nen.


5 kap. Tjäns­te­ex­port och inter­na­tio­nellt bistånd

Tjäns­te­ex­port

Tjäns­ter

1 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får till­han­da­hålla sådan kun­skap och erfa­ren­het som finns i den kom­mu­nala verk­sam­he­ten (kom­mu­nal tjänst) för export (tjäns­te­ex­port). Lag (2019:935).

Varor

2 §   Som ett led i en tjäns­te­ex­port får kom­mu­ner och regi­o­ner i begrän­sad omfatt­ning expor­tera varor som utgör ett nöd­vän­digt kom­ple­ment till eller har ett natur­ligt sam­band med den till­han­da­hållna kom­mu­nala tjäns­ten. Lag (2019:935).

Vill­kor

3 §   De pro­duk­tris­ker, kom­mer­si­ella ris­ker, poli­tiska ris­ker, finan­si­ella ris­ker och valu­ta­ris­ker som tjäns­te­ex­por­ten kan inne­bära ska beak­tas i varje export­af­fär och begrän­sas genom att säker­het ställs eller genom sepa­rata garan­tier eller för­säk­ringar.

Inter­na­tio­nellt bistånd

For­merna för bistån­det

4 §   Kom­mu­ner och lands­ting får lämna bistånd i form av utrust­ning, råd­giv­ning, utbild­ning eller på annat sätt till ett land som får svenskt stat­ligt bistånd. Bistånd i form av eko­no­miskt stöd får läm­nas endast för att genom­föra utbild­ning och råd­giv­ning.

4 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får lämna bistånd i form av utrust­ning, råd­giv­ning, utbild­ning eller på annat sätt till ett land som får svenskt stat­ligt bistånd. Bistånd i form av eko­no­miskt stöd får läm­nas endast för att genom­föra utbild­ning och råd­giv­ning. Lag (2019:935).

5 §   Bistånd till ett land som inte får svenskt stat­ligt bistånd får läm­nas av kom­mu­ner och regi­o­ner i form av utrust­ning som kom­mu­nerna och regi­o­nerna inte längre behö­ver för sin verk­sam­het.

Rege­ringen får ge till­stånd till att bistånd även i form av annan utrust­ning än som avses i första styc­ket, råd­giv­ning, utbild­ning eller på annat sätt läm­nas till ett land som inte får svenskt stat­ligt bistånd. Bistånd i form av eko­no­miskt stöd får läm­nas endast för att genom­föra utbild­ning och råd­giv­ning. Lag (2019:935).

6 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner som läm­nar bistånd i form av utrust­ning får i skä­lig omfatt­ning använda medel för att trans­por­tera och ställa i ord­ning utrust­ningen så att den kan tas i bruk. Lag (2019:935).

7 §   Bistånd enligt bestäm­mel­serna i 4-6 §§ får också läm­nas till en inter­na­tio­nell hjälp­or­ga­ni­sa­tion för att utgöra hjälp till ett land i en rådande eller fram­tida nödsi­tu­a­tion eller i en annan svår situ­a­tion som är en följd av en nödsi­tu­a­tion.

Vill­kor

8 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner ska för­vissa sig om att bistånd som läm­nas kom­mer till avsedd använd­ning. Detta gäl­ler dock inte om bistån­det avser utrust­ning som kom­mu­nerna och regi­o­nerna inte längre behö­ver för sin verk­sam­het. Lag (2019:935).

9 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner som läm­nar bistånd till ett land som får svenskt stat­ligt bistånd ska anmäla åtgär­den och omfatt­ningen på bistån­det till Sty­rel­sen för inter­na­tio­nellt utveck­lings­sam­ar­bete (Sida). Anmä­lan ska dock inte göras om bistån­det avser utrust­ning som kom­mu­nen eller regi­o­nen inte längre behö­ver för sin verk­sam­het. Lag (2019:935).


6 kap. Övriga befo­gen­hets­ut­vid­gande bestäm­mel­ser

Kom­mu­nal med­ver­kan vid stat­lig träng­selskatt

1 §   Om det i kom­mu­ner eller regi­o­ner ska tas ut skatt enligt lagen (2004:629) om träng­selskatt, får kom­mu­ner eller regi­o­ner träffa avtal med sta­ten om att biträda med
   1. infor­ma­tion om syste­met med träng­selskatt, och
   2. för­valt­ning och upp­hand­ling med anled­ning av träng­selskat­ten.

Kom­mu­nerna eller regi­o­nerna får dock inte med stöd av första styc­ket utföra upp­gif­ter som inne­bär myn­dig­hets­ut­öv­ning.
Lag (2019:935).

Kom­mu­nal med­ver­kan i arbets­mark­nads­po­li­tiska åtgär­der

2 §   Kom­mu­ner får, efter över­ens­kom­melse med Arbets­för­med­lingen, anordna akti­vi­te­ter för del­ta­gare i arbets­mark­nads­po­li­tiska åtgär­der. En sådan över­ens­kom­melse får inne­fatta ersätt­ning från Arbets­för­med­lingen till kom­mu­nen.

Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om under vilka för­ut­sätt­ningar Arbets­för­med­lingen får ingå sådana över­ens­kom­mel­ser samt om inne­hål­let i över­ens­kom­mel­serna. Lag (2022:1241).

Kom­mu­nal dele­ga­tion

Arbets­gi­var­frå­gor

3 §   En kom­mun som till­hör en sam­man­slut­ning av kom­mu­ner med upp­gift att till­va­rata med­lem­mar­nas intres­sen såsom arbets­gi­vare, får upp­dra åt sam­man­slut­ningen att med bin­dande ver­kan för kom­mu­nen genom kol­lek­tivav­tal eller på annat sätt enhet­ligt reglera anställ­nings­vill­ko­ren för sådana arbets­ta­gare i kom­mu­nens tjänst, vars vill­kor inte ska fast­stäl­las av någon stat­lig myn­dig­het.

Kom­mu­nen får bestämma att upp­drag enligt första styc­ket får läm­nas av en nämnd som hand­läg­ger frå­gor om anställ­nings­vill­kor för arbets­ta­gare i kom­mu­nens tjänst.

Med kom­mun jäm­ställs i denna para­graf region och annan kom­mu­nal för­valt­nings­en­het. Lag (2019:935).

Upp­hand­ling

4 §   En nämnd i en kom­mun, i en region eller i ett kom­munal­för­bund får efter över­ens­kom­melse med en inköps­cen­tral upp­dra åt anställda i inköps­cen­tra­len att i en upp­hand­ling besluta på nämn­dens väg­nar. Detta gäl­ler när nämn­den anskaf­far varor, tjäns­ter eller byg­gent­re­pre­na­der genom en inköps­cen­tral enligt 7 kap. 12 § eller 19 kap. lagen (2016:1145) om offent­lig upp­hand­ling eller 7 kap. 7 § eller 19 kap. lagen (2016:1146) om upp­hand­ling inom för­sörj­nings­sek­to­rerna.

Upp­drag enligt första styc­ket får inte läm­nas i de fall som avses i 6 kap. 38 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2021:1115).

4 a §   Har upp­hävts genom lag (2023:706).

5 §   Före­skrif­terna i 6 kap. 37 §, 7 kap. 5 § och 9 kap. 30 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om upp­drag att besluta på nämn­dens väg­nar tilläm­pas på ären­den enligt 4 § första styc­ket. Lag (2023:706).

6 §   Beslut som anställda i en inköps­cen­tral fat­tar på en nämnds väg­nar ska anmä­las till den som har läm­nat upp­dra­get.
Lag (2023:706).

7 §   Före­skrif­terna i 6 kap. 28-32 §§ kom­mu­nal­la­gen (2017:725) om jäv tilläm­pas på anställda i inköps­cen­tra­ler som fat­tar beslut på en nämnds väg­nar. Lag (2023:706).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2010:428
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2011.
   2. Bestäm­mel­sen i 2 kap. 10 § får tilläm­pas även om den omstän­dig­het som utgör grund för att utge kom­pen­sa­tion har inträf­fat innan lagen har trätt i kraft.

2016:1154
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2017.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­hand­lingar som har påbör­jats före den 1 janu­ari 2017.

2017:593
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande när en nyan­länd invand­rare har en eta­ble­rings­plan enligt den upp­hävda lagen (2010:197) om eta­ble­rings­in­sat­ser för vissa nyan­lända invand­rare.

2019:650
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2020.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för den som har fyllt 67 år före lagens ikraft­trä­dande.

2021:1115
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 feb­ru­ari 2022.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för sådana upp­hand­lingar som har påbör­jats före ikraft­trä­dan­det.

2022:890
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2023.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för den som har fyllt 68 år före ikraft­trä­dan­det.

2023:706
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2024.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för ären­den som har inletts före ikraft­trä­dan­det.