Lag (1994:692) om kom­mu­nala folk­om­röst­ningar

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1994:692
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet K
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:888
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1994:692
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet K
Utfär­dad: 1994-​06-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:888
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Denna lag gäl­ler för folk­om­röst­ning som avses i kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2017:738).

2 §   I anslut­ning till att full­mäk­tige beslu­tar om att hålla en folk­om­röst­ning skall full­mäk­tige besluta om
   1. dag för omröst­ningen,
   2. omröst­nings­di­strikt och omröst­nings­lo­ka­ler,
   3. den fråga och de svars­al­ter­na­tiv som skall stäl­las till de röst­be­rät­ti­gade,
   4. röst­sed­lar­nas antal, inne­håll och utse­ende,
   5. huruvida röst­ning kan ske på annat sätt än genom per­son­lig instäl­lelse i omröst­nings­lo­ka­len, samt
   6. när röst­sam­man­räk­ningen senast skall vara avslu­tad.

Dagen för folk­om­röst­ningen skall beslu­tas efter sam­råd med den cen­trala val­myn­dig­he­ten. Sam­rå­det skall ske senast tre måna­der före omröst­nings­da­gen.

Ett omröst­nings­di­strikt skall omfatta ett eller flera val­di­strikt. Skall den kom­mu­nala folk­om­röst­ningen äga rum sam­ti­digt med ett all­mänt val eller en natio­nell folk­om­röst­ning, skall omröst­nings­di­strikt och val­di­strikt sam­man­falla.

Om den kom­mu­nala folk­om­röst­ningen skall hål­las på samma dag som ett all­mänt val eller en natio­nell folk­om­röst­ning, skall röst­sed­larna för den kom­mu­nala folk­om­röst­ningen ha en färg som avvi­ker från de övriga val- eller röst­sed­larna.

Full­mäk­tige får besluta om de ytter­li­gare före­skrif­ter som behövs för att genom­föra folk­om­röst­ningen Lag (2002:250).

3 §   Kom­mu­nen eller regi­o­nen ska på lämp­ligt sätt infor­mera sina med­lem­mar om det som full­mäk­tige beslu­tat enligt 2 § och om vad som i övrigt gäl­ler för folk­om­röst­ningen. Lag (2019:888).

4 §   För folk­om­röst­ning­ens genom­fö­rande i en kom­mun sva­rar val- nämn­den.

För folk­om­röst­ning­ens genom­fö­rande i en region sva­rar val­nämn­den i den kom­mun inom regi­o­nens område som regi­o­nen träf­far över­ens­kom­melse med. Om över­ens­kom­melse inte kan träf­fas, ska folk­om­röst­ningen genom­fö­ras av val­nämn­den i den kom­mun där regi­o­nen har sin anslags­tavla. Lag (2019:888).

5 §   Röst­rätt vid folk­om­röst­ning i en kom­mun har den som är folk­bok­förd i kom­mu­nen, senast på dagen för folk­om­röst­ningen fyl­ler 18 år och
   1. är med­bor­gare i Sve­rige eller i någon annan av Euro­pe­iska uni­o­nens med­lems­sta­ter (uni­ons­med­bor­gare),
   2. är med­bor­gare i Island eller Norge, eller
   3. varit folk­bok­förd i Sve­rige tre år i följd före dagen för folk­om­röst­ningen.

Röst­rätt vid folk­om­röst­ning i en kom­mun har också en sådan uni­ons­med­bor­gare som avses i 1 kap. 5 § andra styc­ket kom­mu­nal­la­gen (2017:725).

Röst­rätt vid folk­om­röst­ning i en region har den som har röst­rätt vid folk­om­röst­ning i en kom­mun inom regi­o­nen.
Lag (2019:888).

6 §   När en kom­mu­nal folk­om­röst­ning ska hål­las, ska en röst­längd upp­rät­tas för varje omröst­nings­di­strikt. Det är upp­gif­terna i folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:182) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter i skat­te­för­valt­ning­ens folk­bok­fö­rings­verk­sam­het och i fas­tig­hets­re­gist­ret enligt lagen (2000:224) om fas­tig­hets­re­gis­ter 30 dagar före dagen för folk­om­röst­ningen som ska ligga till grund för upp­gif­terna i röst­läng­derna.

Upp­gif­ter för fram­ställ­ning av röst­läng­der och röst­kort till­han­da­hålls av den cen­trala val­myn­dig­he­ten efter anmä­lan.

Ska folk­om­röst­ning äga rum sam­ti­digt med ett all­mänt val eller en natio­nell folk­om­röst­ning, får röst­läng­derna och röst­kor­ten för den kom­mu­nala folk­om­röst­ningen sam­ord­nas med valet eller den natio­nella folk­om­röst­ningen. I annat fall och för de per­so­ner som inte är röst­be­rät­ti­gade i det all­männa valet eller den natio­nella folk­om­röst­ningen ska kom­mu­nen eller regi­o­nen fram­ställa röst­längd och upp­rätta röst­kort med led­ning av regis­ter­upp­gif­terna från den cen­trala val­myn­dig­he­ten.

Cen­trala val­myn­dig­he­ten har rätt till ersätt­ning för de kost­na­der som för­an­leds av den kom­mu­nala folk­om­röst­ningen.
Lag (2019:888).

7 §   Röst­kor­ten skall skic­kas ut så snart som möj­ligt. Om för­tids­röst­ning skall ske, skall röst­kor­ten vara de röst­be­rät­ti­gade till handa senast den dag som för­tids­röst­ningen inleds. Lag (2002:250).

8 §   Väl­jare som har för­lo­rat sitt röst­kort eller inte fått något röst­kort ska få ett duplett­röst­kort om de begär det.

Om den kom­mu­nala folk­om­röst­ningen ska hål­las på samma dag som ett all­mänt val eller en natio­nell folk­om­röst­ning, får duplett­röst­kort till­han­da­hål­las hos cen­trala val­myn­dig­he­ten, läns­sty­rel­sen, en utlands­myn­dig­het eller kom­mu­nen. I annat fall får duplett­röst­kort till­han­da­hål­las hos den kom­mun eller region som ansva­rar för folk­om­röst­ningen.

De som vill ha ett duplett­röst­kort ska lämna upp­gift om namn och per­son­num­mer. Lag (2019:888).

9 §   Om folk­om­röst­ning ska äga rum sam­ti­digt med ett all­mänt val eller en natio­nell folk­om­röst­ning, kan de som anser att röst­läng­den inne­hål­ler fel­ak­tiga upp­gif­ter om dem skrift­li­gen begära att upp­gif­terna rät­tas. Bestäm­mel­serna i 5 kap. 5-7 §§ samt 15 kap. 3 § 2, 5 §, 6 § första styc­ket 2 och andra styc­ket samt 9 § val­la­gen (2005:837) ska då tilläm­pas.

I annat fall ska de som anser att röst­läng­den inne­hål­ler fel­ak­tiga upp­gif­ter om dem skrift­li­gen begära hos den kom­mun eller region som ansva­rar för omröst­ningen att upp­gif­terna rät­tas. Det som inträf­fat senare än 30 dagar före val­da­gen får inte ligga till grund för rät­telse enligt denna para­graf.
Lag (2019:888).

10 §   En röst­se­del är ogil­tig om den
   1. inte har till­han­da­hål­lits av val­nämn­den eller
   2. har kän­ne­tec­ken som uppen­bart gjorts med avsikt.

Om det i ett röst­ku­vert finns flera lika­ly­dande röst­sed­lar, skall endast en röst­se­del räk­nas. Finns det i annat fall mer än en röst­se­del i röst­ku­ver­tet, är samt­liga dessa röst­sed­lar ogil­tiga. Lag (2002:250).

11 §   Sedan val­nämn­den har avslu­tat röst­räk­ningen, skall röst­sed­larna läg­gas in i sär­skilda omslag, de god­kända för sig och de ogil­tiga för sig. Omsla­gen skall för­seglas.

Röst­sed­larna skall för­va­ras minst ett år efter det att sam­man­räk­ningen har avslu­tats. Lag (2002:250).

12 §   Till­kän­na­gi­van­det om juste­ring av val­nämn­dens pro­to­koll med anled­ning av en folk­om­röst­ning i en region ska anslås på regi­o­nens anslags­tavla. Lag (2019:888).

13 §   Val­nämn­dens beslut med anled­ning av en folk­om­röst­ning i en region får på begä­ran av en med­lem av den regi­o­nen över­kla­gas genom lag­lig­hets­pröv­ning enligt 13 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725). Lag (2019:888).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2017:738
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för över­kla­gande av beslut som har till­kän­na­getts före ikraft­trä­dan­det.