Lag (2006:544) om kom­mu­ners och regi­o­ners åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2006:544
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:1275
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2006:544
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2006-​06-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:1275
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens syfte

1 §   Bestäm­mel­serna i denna lag syf­tar till att kom­mu­ner och regi­o­ner ska minska sår­bar­he­ten i sin verk­sam­het och ha en god för­måga att han­tera kris­si­tu­a­tio­ner i fred. Kom­mu­ner och regi­o­ner ska där­i­ge­nom också uppnå en grund­läg­gande för­måga till civilt för­svar. Lag (2019:925).

2 §   Det som sägs i denna lag om regi­o­ner gäl­ler också kom­mu­ner som inte ingår i någon region. Lag (2019:925).

3 §   Vad som sägs i denna lag gäl­ler inte om annat föl­jer av elbe­red­skaps­la­gen (1997:288).

Defi­ni­tion

4 §   Med extra­or­di­när hän­delse avses i denna lag en sådan hän­delse som avvi­ker från det nor­mala, inne­bär en all­var­lig stör­ning eller över­häng­ande risk för en all­var­lig stör­ning i vik­tiga sam­hälls­funk­tio­ner och krä­ver skynd­samma insat­ser av en kom­mun eller en region. Lag (2019:925).


2 kap. För­be­re­del­ser för och verk­sam­het under extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid

Ana­lys och pla­ne­ring

1 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner ska ana­ly­sera vilka extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid som kan inträffa i kom­mu­nen respek­tive regi­o­nen och hur dessa hän­del­ser kan påverka den egna verk­sam­he­ten. Resul­ta­tet av arbe­tet ska vär­de­ras och sam­man­stäl­las i en risk- och sår­bar­hets­a­na­lys.

Kom­mu­ner och regi­o­ner ska vidare, med beak­tande av risk- och sår­bar­hets­a­na­ly­sen, för varje ny man­dat­pe­riod fast­ställa en plan för hur de ska han­tera extra­or­di­nära hän­del­ser.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om risk- och sår­bar­hets­a­na­ly­ser samt pla­ner för han­te­ringen av extra­or­di­nära hän­del­ser.
Lag (2019:925).

Kris­led­nings­nämnd

2 §   I kom­mu­ner och regi­o­ner ska det fin­nas en nämnd för att full­göra upp­gif­ter under extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid (kris­led­nings­nämnd). När­mare bestäm­mel­ser om kris­led­nings­nämn­den finns i detta kapi­tel. I övrigt tilläm­pas kom­mu­nal­la­gens (2017:725) bestäm­mel­ser. Lag (2019:925).

Kris­led­nings­nämn­dens verk­sam­het

3 §   Ord­fö­ran­den i kris­led­nings­nämn­den bedö­mer när en extra­or­di­när hän­delse med­för att nämn­den skall träda i funk­tion och beslu­tar i sådana fall att så skall ske.

Ord­fö­ran­den får besluta på nämn­dens väg­nar i ären­den som är så bråds­kande att nämn­dens avgö­rande inte kan avvak­tas. Sådana beslut skall där­ef­ter sna­rast anmä­las till nämn­den.

Har ord­fö­ran­den i kris­led­nings­nämn­den för­hin­der trä­der vice ord­fö­ran­den i den­nes ställe.

4 §   Kris­led­nings­nämn­den får fatta beslut om att överta hela eller delar av verk­sam­hets­om­rå­den från övriga nämn­der i kom­mu­nen eller regi­o­nen i den utsträck­ning som är nöd­vän­dig med hän­syn till den extra­or­di­nära hän­del­sens art och omfatt­ning.

När för­hål­lan­dena med­ger det ska kris­led­nings­nämn­den besluta att de upp­gif­ter som nämn­den har över­ta­git från andra nämn­der ska återgå till ordi­na­rie nämnd. Lag (2019:925).

5 §   Kris­led­nings­nämn­dens beslut skall anmä­las vid när­mast föl­jande full­mäk­ti­ge­sam­man­träde. Full­mäk­tige beslu­tar om omfatt­ningen av redo­vis­ningen och for­merna för denna.

6 §   Kommun-​ respek­tive regi­on­sty­rel­sen får, när kris­led­nings­nämn­dens verk­sam­het som är för­an­ledd av den extra­or­di­nära hän­del­sen inte längre behövs, besluta att verk­sam­he­ten ska upp­höra. Om sty­rel­sen fat­tar ett sådant beslut åter­går de verk­sam­hets­om­rå­den som kris­led­nings­nämn­den har över­ta­git till ordi­na­rie nämnd. Ett sådant beslut om att kris­led­nings­nämn­dens verk­sam­het ska upp­höra kan även fat­tas av full­mäk­tige. Lag (2019:925).

Geo­gra­fiskt områ­des­an­svar

7 §   Kom­mu­ner skall inom sitt geo­gra­fiska område i fråga om extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid verka för att
   1. olika aktö­rer i kom­mu­nen sam­ver­kar och uppnår sam­ord­ning i planerings-​ och för­be­re­del­se­ar­be­tet,
   2. de krishan­te­rings­åt­gär­der som vid­tas av olika aktö­rer under en sådan hän­delse sam­ord­nas, och
   3. infor­ma­tio­nen till all­män­he­ten under sådana för­hål­lan­den sam­ord­nas.

Utbild­ning och övning

8 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner ska ansvara för att för­tro­en­de­valda och anställd per­so­nal får den utbild­ning och övning som behövs för att de ska kunna lösa sina upp­gif­ter vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid. Lag (2019:925).

Rap­por­te­ring

9 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner ska hålla den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer infor­me­rad om vilka åtgär­der som vid­ta­gits enligt detta kapi­tel och hur åtgär­derna påver­kat kris­be­red­skaps­lä­get.

Kom­mu­nen och regi­o­nen ska vid en extra­or­di­när hän­delse i freds­tid ge den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer läges­rap­por­ter och infor­ma­tion om hän­del­se­ut­veck­lingen, till­stån­det och den för­vän­tade utveck­lingen samt om vid­tagna och pla­ne­rade åtgär­der. Lag (2019:925).


3 kap. För­be­re­del­ser för och verk­sam­het under höjd bered­skap

För­be­re­del­ser

1 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner ska vidta de för­be­re­del­ser som behövs för verk­sam­he­ten under höjd bered­skap (bered­skaps­för­be­re­del­ser). Lag (2019:925).

Led­nings­an­svar

2 §   Under höjd bered­skap ansva­rar kom­mun­sty­rel­sen för led­ningen av den del av det civila för­sva­ret som kom­mu­nen ska bedriva.

Under höjd bered­skap ansva­rar regi­on­sty­rel­sen för led­ningen av den civila hälso-​ och sjuk­vår­den samt den övriga verk­sam­het för det civila för­sva­ret som regi­o­nen ska bedriva.
Lag (2019:925).

Lokal kris­tids­verk­sam­het

3 §   Kom­mu­nen skall under höjd bered­skap eller när ran­so­ne­rings­la­gen (1978:268) i annat fall tilläm­pas, i den omfatt­ning som rege­ringen i sär­skilda fall beslu­tar,
   1. vidta de åtgär­der som behövs för för­sörj­ningen med nöd­vän­diga varor,
   2. med­verka vid all­män pris­re­gle­ring och ran­so­ne­ring, och
   3. med­verka i övrigt vid genom­fö­ran­det av åtgär­der som är vik­tiga för lan­dets för­sörj­ning.

Geo­gra­fiskt områ­des­an­svar

4 §   Kom­mun­sty­rel­sen skall under höjd bered­skap verka för att den verk­sam­het som bedrivs i kom­mu­nen av olika aktö­rer sam­ord­nas och för att sam­ver­kan kom­mer till stånd mel­lan dem som bedri­ver verk­sam­he­ten.

Rap­por­te­ring

5 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner ska under höjd bered­skap hålla den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer infor­me­rad om bered­skaps­lä­get och de övriga för­hål­lan­den som har bety­delse för det civila för­sva­ret i kom­mu­nen respek­tive regi­o­nen.
Lag (2019:925).


4 kap. Bistånd mel­lan kom­mu­ner och regi­o­ner samt stöd till enskilda

Bistånd mel­lan kom­mu­ner och regi­o­ner

1 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får på begä­ran lämna hjälp till andra kom­mu­ner och regi­o­ner som drab­bats av en extra­or­di­när hän­delse i freds­tid. Om hjälp har läm­nats har kom­mu­nen eller regi­o­nen rätt till skä­lig ersätt­ning av den andra kom­mu­nen eller regi­o­nen.

När en enskild per­sons vis­telse i en kom­mun är för­an­ledd av en extra­or­di­när hän­delse i freds­tid, har vis­tel­se­kom­mu­nen rätt till ersätt­ning från den kom­mun som drab­bats av den extra­or­di­nära hän­del­sen. Lag (2019:925).

2 §   Om en kom­mun eller en region har en för total­för­sva­ret vik­tig upp­gift och denna blir oskä­ligt betung­ande till följd av krigs­skada eller andra utomor­dent­liga för­hål­lan­den som orsa­kats av krig eller krigs­fara, är andra kom­mu­ner och regi­o­ner skyl­diga att lämna hjälp.

Omfatt­ningen av hjäl­pen beslu­tas av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer. Lag (2019:925).

Stöd till enskilda

3 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner får under en extra­or­di­när hän­delse i freds­tid lämna begrän­sat eko­no­miskt stöd till en enskild som drab­bats av hän­del­sen. Lag (2019:925).


5 kap. Stat­lig ersätt­ning

1 §   Kom­mu­nerna och regi­o­nerna ska få ersätt­ning av sta­ten för kost­na­der för för­be­re­dande upp­gif­ter som de utför enligt 2 och 3 kap. Upp­gif­ter som rör extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid berät­ti­gar till ersätt­ning endast i den mån verk­sam­he­ten är till nytta för han­te­ringen av sådana myc­ket omfat­tande och svåra extra­or­di­nära hän­del­ser som all­var­ligt kan påverka kom­mu­nens respek­tive regi­o­nens verk­sam­het.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar före­skrif­ter om ersätt­ning­ens stor­lek.
Lag (2019:925).


6 kap. Skyl­dig­het att lämna upp­lys­ningar m.m. om krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner

1 §   Enligt Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i inter­na­tio­nella väp­nade kon­flik­ter och tilläggs­pro­to­kol­len till kon­ven­tio­nerna ska upp­gif­ter om iden­ti­tet, vis­tel­se­ort, häl­so­till­stånd och lik­nande för­hål­lan­den som avser krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner som är i Sve­ri­ges våld läm­nas till en offi­ci­ell natio­nell upp­lys­nings­byrå. Varje kom­mun och region som har sådana upp­gif­ter ska, under tid när den natio­nella upp­lys­nings­by­rån är upp­rät­tad, lämna dessa upp­gif­ter i fråga om krigs­fångar till Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och i fråga om andra skyd­dade per­so­ner till Migra­tions­ver­ket. Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och Migra­tions­ver­ket ska vida­re­be­fordra upp­gif­terna till den natio­nella upp­lys­nings­by­rån.

Varje kom­mun och region ska också till Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk respek­tive Migra­tions­ver­ket lämna upp­sam­lade vär­de­fö­re­mål och hand­lingar, som kvar­läm­nats av skyd­dade per­so­ner eller som efter­läm­nats av avlidna skyd­dade per­so­ner, om vär­de­fö­re­må­len eller hand­ling­arna är av vikt för de när­mast anhö­riga. Upp­gift ska även läm­nas om var avlidna skyd­dade per­so­ners gra­var är belägna. Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och Migra­tions­ver­ket ska lämna vidare upp­sam­lade vär­de­fö­re­mål och hand­lingar samt vida­re­be­fordra upp­gif­ter om gra­vars belä­gen­het till den natio­nella upp­lys­nings­by­rån.
Lag (2020:1275).

2 §   På begä­ran av Svenska Röda Kor­set ska varje kom­mun och region, som i krig eller under neut­ra­li­tet kan få sådan infor­ma­tion som avses i 1 §, i fred hjälpa Svenska Röda Kor­set med att för­be­reda den natio­nella upp­lys­nings­by­råns verk­sam­het.
Lag (2019:925).


7 kap. Tyst­nads­plikt

1 §   Den som del­tar eller har del­ta­git i en kom­muns eller en regi­ons verk­sam­het med bered­skap för eller åtgär­der under extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon där­i­ge­nom har fått veta om
   1. för­hål­lan­den av bety­delse för att före­bygga och han­tera freds­tida kri­ser,
   2. för­hål­lan­den av bety­delse för total­för­sva­ret eller rikets säker­het i övrigt,
   3. en enskild per­sons eko­no­miska för­hål­lan­den, eller
   4. ett före­tags affärs-​ eller drifts­för­hål­lan­den.
Lag (2019:925).

2 §   Den som del­tar eller har del­ta­git i verk­sam­het hos den natio­nella upp­lys­nings­byrå som avses i 6 kap. 1 § får inte obe­hö­ri­gen röja vad han eller hon i sin verk­sam­het har fått veta om en krigs­fånge eller annan skyd­dad per­son som avses i Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i inter­na­tio­nella väp­nade kon­flik­ter och tilläggs­pro­to­kol­len till kon­ven­tio­nerna, såvitt gäl­ler vis­tel­se­ort, häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den.

Trots tyst­nads­plik­ten får den som del­tar i verk­sam­het hos den natio­nella upp­lys­nings­by­rån till Cen­tral Tra­cing Agency vid Inter­na­tio­nella röda­kors­kom­mit­tén i Genève vida­re­be­fordra sådana upp­gif­ter som avses i 6 kap. 1 § och mot­sva­rande upp­gif­ter som läm­nats till den natio­nella upp­lys­nings­by­rån av stat­liga myn­dig­he­ter.


8 kap. Över­kla­gande av beslut

1 §   En stat­lig myn­dig­hets beslut om ersätt­ning enligt 5 kap. 1 § får över­kla­gas hos rege­ringen.

2 §   Beslut som med­de­lats i frå­gor enligt 3 kap. 3 § får inte över­kla­gas.