Lag (2018:597) om kom­mu­nal bok­fö­ring och redo­vis­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2018:597
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet K
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:345
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2018:597
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet K
Utfär­dad: 2018-​05-24
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:345
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens inne­håll

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om bok­fö­ring och redo­vis­ning för kom­mu­ner och regi­o­ner.

Lagen är inde­lad i föl­jande kapi­tel:
   - Inle­dande bestäm­mel­ser (1 kap.)
   - Ord och uttryck i lagen (2 kap.)
   - Bok­fö­ring och arki­ve­ring (3 kap.)
   - All­männa bestäm­mel­ser om års­re­do­vis­ning (4 kap.)
   - Resul­tat­räk­ning (5 kap.)
   - Balans­räk­ning (6 kap.)
   - Vär­de­ring (7 kap.)
   - Kassa­flö­des­a­na­lys (8 kap.)
   - Noter (9 kap.)
   - Drift-​ och inve­ste­rings­re­do­vis­ning (10 kap.)
   - För­valt­nings­be­rät­telse (11 kap.)
   - Sam­man­ställda räken­ska­per (12 kap.)
   - Delårs­rap­port (13 kap.) Lag (2019:986).

Lagens tillämp­nings­om­råde

2 §   Kom­mu­ner och regi­o­ner är bok­fö­rings­skyl­diga enligt 3 kap. De är också skyl­diga att upp­rätta en års­re­do­vis­ning för varje räken­skapsår enligt 4-12 kap. och en delårs­rap­port enligt 13 kap. Lag (2019:986).

3 §   Bestäm­mel­serna i denna lag om kom­mu­ner och regi­o­ner gäl­ler även kom­munal­för­bund. Lag (2019:986).

God redo­vis­nings­sed

4 §   Bok­fö­ring och redo­vis­ning ska full­gö­ras på ett sätt som över­ens­stäm­mer med god redo­vis­nings­sed.

Räken­skapsår

5 §   Ett räken­skapsår enligt denna lag omfat­tar ett kalen­derår.


2 kap. Ord och uttryck i lagen

Bok­fö­ring

1 §   Med bok­fö­rings­post avses i denna lag varje enskild note­ring i grund­bok­fö­ringen eller huvud­bok­fö­ringen.

2 §   Med eko­no­misk hän­delse avses i denna lag alla för­änd­ringar i stor­le­ken eller sam­man­sätt­ningen av en kom­muns eller en regi­ons för­mö­gen­het som beror på kom­mu­nens eller regi­o­nens eko­no­miska rela­tio­ner med omvärl­den, såsom in- och utbe­tal­ningar, upp­komna ford­ringar och skul­der samt andra åtgär­der eller trans­ak­tio­ner som påver­kar för­mö­gen­he­tens stor­lek eller sam­man­sätt­ning. Lag (2019:986).

3 §   Med veri­fi­ka­tion avses i denna lag de upp­gif­ter som doku­men­te­rar en eko­no­misk hän­delse eller en vid­ta­gen juste­ring i bok­fö­ringen.

Räken­skaps­in­for­ma­tion

4 §   Med räken­skaps­in­for­ma­tion avses i denna lag
   1. sådana sam­man­ställ­ningar av upp­gif­ter som avses i
   - 3 kap. 3 § (grund­bok­fö­ring och huvud­bok­fö­ring),
   - 3 kap. 6 § (sido­ord­nad bok­fö­ring),
   - 3 kap. 8 § (veri­fi­ka­tion och hand­ling m.m. som en veri­fi­ka­tion hän­vi­sar till),
   - 3 kap. 11 § (systemdo­ku­men­ta­tion och behand­lings­hi­sto­rik),
   - 4 kap. 1 § (års­re­do­vis­ning),
   - 4 kap. 6 § (spe­ci­fi­ka­tion till balans­räk­nings­post),
   - 13 kap. 1 § (delårs­rap­port),
   2. avtal och andra hand­lingar av sär­skild bety­delse för att belysa verk­sam­he­tens eko­no­miska för­hål­lan­den, och
   3. sådana upp­gif­ter i övrigt som är av bety­delse för att det ska gå att följa och för­stå de enskilda bok­fö­rings­pos­ter­nas behand­ling i bok­fö­ringen.

Kom­mu­nalt kon­cern­fö­re­tag

5 §   Med kom­mu­nalt kon­cern­fö­re­tag avses i denna lag en juri­disk per­son över vars verk­sam­het, mål och stra­te­gier kom­mu­ner eller regi­o­ner har ett var­ak­tigt bety­dande infly­tande. Kom­mu­ner eller regi­o­ner kan utöva ett sådant infly­tande själva eller till­sam­mans med ett eller flera kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag.

Bety­dande infly­tande ska anses fin­nas vid ett inne­hav av minst tjugo pro­cent av rös­terna i en juri­disk per­sons beslu­tande organ, om inte annat fram­går av omstän­dig­he­terna.

Om infly­tan­det inte är bety­dande ska den juri­diska per­so­nen ändå anses vara ett kom­mu­nalt kon­cern­fö­re­tag om den har sär­skild bety­delse för kom­mu­nens eller regi­o­nens verk­sam­het eller eko­nomi. Lag (2019:986).

Kom­mu­nal kon­cern

6 §   Med en kom­mu­nal kon­cern avses i denna lag kom­mu­nen eller regi­o­nen till­sam­mans med de kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­gen.
Lag (2019:986).


3 kap. Bok­fö­ring och arki­ve­ring

All­männa bestäm­mel­ser om bok­fö­ring

1 §   Bok­fö­rings­skyl­dig­he­ten inne­fat­tar att
   1. löpande bok­föra alla eko­no­miska hän­del­ser enligt bestäm­mel­serna i 3 §,
   2. se till att det finns veri­fi­ka­tio­ner enligt 8 § för alla bok­fö­rings­pos­ter samt systemdo­ku­men­ta­tion och behand­lings­hi­sto­rik enligt 11 §,
   3. vid räken­skaps­å­rets utgång avsluta den löpande bok­fö­ringen med en års­re­do­vis­ning, och
   4. bevara all räken­skaps­in­for­ma­tion och sådan utrust­ning och sådana system som behövs för att pre­sen­tera räken­skaps­in­for­ma­tio­nen i den form som anges i 12 § första styc­ket 1 eller 2.

2 §   Bok­fö­ringen ska vara ord­nad på ett sådant sätt att
   1. det eko­no­miska utfal­let av verk­sam­he­ten kan jäm­fö­ras med den bud­get som full­mäk­tige har fast­ställt,
   2. det finns för­ut­sätt­ningar för kon­troll av kom­mu­nens eller regi­o­nens eko­nomi och verk­sam­het, och
   3. sta­tistik kan läm­nas enligt lag eller annan för­fatt­ning.
Lag (2019:986).

Grund­bok­fö­ring och huvud­bok­fö­ring

3 §   Eko­no­miska hän­del­ser ska bok­fö­ras så att de kan pre­sen­te­ras i regi­stre­rings­ord­ning (grund­bok­fö­ring) och i sys­te­ma­tisk ord­ning (huvud­bok­fö­ring). Detta ska ske på ett sådant sätt att det är möj­ligt att kon­trol­lera full­stän­dig­he­ten i bok­fö­rings­pos­terna och över­blicka verk­sam­he­tens för­lopp, eko­no­miska ställ­ning och resul­tat.

Tid­punk­ten för bok­fö­ring

4 §   Kon­tanta in- och utbe­tal­ningar ska bok­fö­ras senast påföl­jande arbets-​dag. Andra eko­no­miska hän­del­ser ska bok­fö­ras så snart det kan ske.

Eko­no­miska hän­del­ser får bok­fö­ras senare än vad som anges i första styc­ket, om det finns sär­skilda skäl och är för­en­ligt med god redo­vis­nings­sed.

Avslu­tande bok­fö­rings­trans­ak­tio­ner

5 §   I sam­band med att den löpande bok­fö­ringen avslu­tas ska sådana pos­ter som är nöd­vän­diga för att bestämma räken­skaps­å­rets intäk­ter och kost­na­der och den finan­si­ella ställ­ningen på balans­da­gen bok­fö­ras.

I fråga om bok­fö­ring enligt första styc­ket ska 4 kap. 4 § om andra grund­läg­gande redo­vis­nings­prin­ci­per tilläm­pas.

Sido­ord­nad bok­fö­ring

6 §   Vid bok­fö­ringen ska kon­ton över till­gångar, avsätt­ningar och skul­der spe­ci­fi­ce­ras i en sido­ord­nad bok­fö­ring i den utsträck­ning det behövs för att ge en till­freds­stäl­lande över­blick och kon­troll.

Rät­telse av bok­fö­rings­post

7 §   Om en bok­förd post rät­tas, ska det anges när rät­tel­sen har gjorts och vem som har gjort den. Om rät­tel­sen görs genom en sär­skild rät­tel­se­post, ska det sam­ti­digt säker­stäl­las att det vid en gransk­ning av den rät­tade bok­fö­rings­pos­ten utan svå­rig­het går att få kän­ne­dom om rät­tel­sen.

Veri­fi­ka­tio­ner

8 §   För varje eko­no­misk hän­delse ska det fin­nas en veri­fi­ka­tion. Har en kom­mun eller en region tagit emot en upp­gift om den eko­no­miska hän­del­sen i en form som anges i 12 § första styc­ket, ska denna upp­gift använ­das som veri­fi­ka­tion, i före­kom­mande fall kom­plet­te­rad med upp­gif­ter enligt 9 § första styc­ket. Om det behövs med hän­syn till arten av den mot­tagna veri­fi­ka­tio­nen, får bok­fö­ringen i stäl­let grun­das på en sär­skilt upp­rät­tad hän­vis­nings­ve­ri­fi­ka­tion.

Flera likar­tade eko­no­miska hän­del­ser får doku­men­te­ras genom en gemen­sam veri­fi­ka­tion. Lag (2019:986).

9 §   Veri­fi­ka­tio­nen ska inne­hålla upp­gif­ter om när den har sam­man­ställts, när den eko­no­miska hän­del­sen har inträf­fat, vad denna avser, vil­ket belopp den gäl­ler och vil­ken mot­part den berör. I före­kom­mande fall ska veri­fi­ka­tio­nen även inne­hålla upp­lys­ning om hand­lingar eller andra upp­gif­ter som har legat till grund för den eko­no­miska hän­del­sen samt var dessa finns till­gäng­liga.

I veri­fi­ka­tio­nen ska ett veri­fi­ka­tions­num­mer eller annat iden­ti­fi­e­rings­tec­ken ingå samt sådana övriga upp­gif­ter som är nöd­vän­diga för att sam­ban­det mel­lan veri­fi­ka­tio­nen och den bok­förda eko­no­miska hän­del­sen utan svå­rig­het ska kunna fast­stäl­las.

10 §   Om en veri­fi­ka­tion rät­tas, ska det anges när rät­tel­sen har gjorts och vem som har gjort den.

Systemdo­ku­men­ta­tion och behand­lings­hi­sto­rik

11 §   Varje kom­mun och region ska upp­rätta
   1. sådana beskriv­ningar över bok­fö­rings­sy­ste­mets orga­ni­sa­tion och upp­bygg­nad som behövs för att ge över­blick över syste­met (systemdo­ku­men­ta­tion), och
   2. sådana beskriv­ningar över genom­förda bear­bet­ningar inom syste­met som gör det möj­ligt att utan svå­rig­het följa och för­stå behand­lingen av de enskilda bok­fö­rings­pos­terna (behand­lings­hi­sto­rik). Lag (2019:986).

Beva­rande av räken­skaps­in­for­ma­tion

12 §   Räken­skaps­in­for­ma­tion ska beva­ras i
   1. van­lig läs­bar form (pap­pers­hand­ling), eller
   2. annan form som kan läsas, avlyss­nas eller på annat sätt upp­fat­tas endast med tek­niska hjälp­me­del (elektro­nisk hand­ling) och som kan tas fram i en pap­pers­hand­ling genom en ome­del­bar utskrift.

Pap­pers­hand­lingar med räken­skaps­in­for­ma­tion som kom­mu­nen eller regi­o­nen har tagit emot från någon annan eller som kom­mu­nen eller regi­o­nen själv har upp­rät­tat ska beva­ras i det skick mate­ri­a­let hade när det kom till kom­mu­nen eller regi­o­nen respek­tive fick när räken­skaps­in­for­ma­tio­nen sam­man­ställ­des av kom­mu­nen eller regi­o­nen.

Elektro­niska hand­lingar med räken­skaps­in­for­ma­tion som kom­mu­nen eller regi­o­nen har tagit emot från någon annan eller som kom­mu­nen eller regi­o­nen själv har upp­rät­tat ska beva­ras i det for­mat och med det inne­håll de hade när de kom till kom­mu­nen eller regi­o­nen respek­tive fick när räken­skaps­in­for­ma­tio­nen sam­man­ställ­des av kom­mu­nen eller regi­o­nen. Lag (2024:345).

Arki­ve­ring

13 §   De pap­pers­hand­lingar och elektro­niska hand­lingar som används för att bevara räken­skaps­in­for­ma­tion ska vara var­ak­tiga och lätt åtkom­liga. De ska minst beva­ras fram till och med det sjunde året efter utgången av räken­skaps­å­ret (beva­ran­de­tid). De ska både före och efter bok­fö­ringen för­va­ras ord­nade och på ett betryg­gande och över­skåd­ligt sätt.

Den utrust­ning och de system som behövs för att pre­sen­tera räken­skaps­in­for­ma­tio­nen i en pap­pers­hand­ling ska hål­las till­gäng­liga under hela beva­ran­de­ti­den. Lag (2024:345).

14 §   En kom­mun eller en region får för­störa pap­pers­hand­lingar och elektro­niska hand­lingar som används för att bevara räken­skaps­in­for­ma­tion, om räken­skaps­in­for­ma­tio­nen över­förs till en annan pap­pers­hand­ling eller elektro­nisk hand­ling. Hand­ling­arna får dock endast för­stö­ras om över­fö­ringen med hän­syn till tek­niska meto­der, orga­ni­sa­to­riska åtgär­der och övriga omstän­dig­he­ter inte inne­bär risk för att räken­skaps­in­for­ma­tio­nen för­änd­ras eller för­svin­ner.
Lag (2024:345).

15 §   Om det finns sär­skilda skäl, får Skat­te­ver­ket i enskilda fall tillåta att pap­pers­hand­lingar och elektro­niska hand­lingar som används för att bevara räken­skaps­in­for­ma­tion för­störs före utgången av beva­ran­de­ti­den.

Även om ett till­stånd enligt första styc­ket har med­de­lats, får kom­mu­nen eller regi­o­nen inte för­störa pap­pers­hand­lingar eller elektro­niska hand­lingar som används för att bevara infor­ma­tion som omfat­tas av lagen (2005:590) om insyn i vissa finan­si­ella för­bin­del­ser m.m. för­rän tidi­gast fem år efter utgången av räken­skaps­å­ret. Hand­ling­arna får dock för­stö­ras om infor­ma­tio­nen beva­ras på annat sätt. Lag (2024:345).


4 kap. All­männa bestäm­mel­ser om års­re­do­vis­ning

Års­re­do­vis­ning­ens delar

1 §   En års­re­do­vis­ning ska bestå av
   - en resul­tat­räk­ning,
   - en balans­räk­ning,
   - en kassa­flö­des­a­na­lys,
   - noter,
   - en drift­re­do­vis­ning,
   - en inve­ste­rings­re­do­vis­ning, och
   - en för­valt­nings­be­rät­telse.

Sam­man­ställda räken­ska­per ska ingå i års­re­do­vis­ningen om sådana upp­rät­tas enligt 12 kap. 2 §.

Över­skåd­lig­het

2 §   Års­re­do­vis­ningen ska upp­rät­tas på ett över­skåd­ligt sätt.

Rätt­vi­sande bild

3 §   Års­re­do­vis­ning­ens delar ska upp­rät­tas som en hel­het och ge en rätt­vi­sande bild av verk­sam­he­tens resul­tat och kom­mu­nens eller regi­o­nens eko­no­miska ställ­ning.

Om det behövs för att bil­den ska bli rätt­vi­sande, ska ytter­li­gare upp­lys­ningar läm­nas i en not.

Om kom­mu­nen eller regi­o­nen i års­re­do­vis­ningen avvi­ker från det som föl­jer av en rekom­men­da­tion från norm­gi­vande organ på det kom­mu­nala områ­det, ska en upp­lys­ning om skä­len för avvi­kel­sen läm­nas i en not. Lag (2019:986).

Andra grund­läg­gande redo­vis­nings­prin­ci­per

4 §   När års­re­do­vis­ningen upp­rät­tas ska föl­jande grund­läg­gande redo­vis­nings­prin­ci­per iakt­tas:
   1. Kom­mu­ner och regi­o­ner ska för­ut­sät­tas fort­sätta sina verk­sam­he­ter.
   2. Samma prin­ci­per för vär­de­ring, klas­si­fi­ce­ring och indel­ning av de olika pos­terna ska kon­se­kvent tilläm­pas från ett räken­skapsår till ett annat.
   3. Vär­de­ring av de olika pos­terna ska göras med iakt­ta­gande av rim­lig för­sik­tig­het.
   4. Intäk­ter och kost­na­der som är hän­för­liga till räken­skaps­å­ret ska tas med oav­sett tid­punk­ten för betal­ningen.
   5. De olika bestånds­de­lar som balans­räk­ning­ens pos­ter består av ska vär­de­ras var för sig.
   6. Till­gångar och skul­der får inte kvit­tas mot varandra. Inte hel­ler får intäk­ter och kost­na­der kvit­tas mot varandra.
   7. Den ingå­ende balan­sen för ett räken­skapsår ska stämma över­ens med den utgå­ende balan­sen för det när­mast före­gå­ende räken­skaps­å­ret.
   8. För­änd­ringar i eget kapi­tal ska redo­vi­sas i resul­tat­räk­ningen.

Om det finns sär­skilda skäl och det är för­en­ligt med god redo­vis­nings­sed och kra­vet i 4 kap. 3 § på en rätt­vi­sande bild, får avvi­kelse göras från första styc­ket. Lag (2019:986).

Års­re­do­vis­ning­ens form

5 §   Års­re­do­vis­ningen ska upp­rät­tas i van­lig läs­bar form.

Spe­ci­fi­ka­tion till balans­räk­nings­post

6 §   För varje sam­man­dra­gen post i den balans­räk­ning som ska ingå i års­re­do­vis­ningen ska de belopp som ingår i pos­tens sam­man­sätt­ning spe­ci­fi­ce­ras i en sär­skild för­teck­ning, om inte pos­tens sam­man­sätt­ning klart fram­går av bok­fö­ringen i övrigt.


5 kap. Resul­tat­räk­ning

Resul­tat­räk­ning­ens inne­håll

1 §   Resul­tat­räk­ningen ska i sam­man­drag redo­visa samt­liga intäk­ter och kost­na­der under räken­skaps­å­ret.

Upp­ställ­nings­form

2 §   Resul­tat­räk­ningen ska stäl­las upp i föl­jande form.

Verk­sam­he­tens intäk­ter

Verk­sam­he­tens kost­na­der

Avskriv­ningar

Verk­sam­he­tens net­to­kost­na­der

Skat­tein­täk­ter

Gene­rella stats­bi­drag och utjäm­ning

Verk­sam­he­tens resul­tat

Finan­si­ella intäk­ter

Finan­si­ella kost­na­der

Resul­tat efter finan­si­ella pos­ter

Extra­or­di­nära pos­ter

Årets resul­tat

3 §   Pos­terna i resul­tat­räk­ningen ska tas upp var för sig i den ord­nings­följd som anges i upp­ställ­nings­for­men i 2 §.

Andra pos­ter än de som finns upp­tagna i resul­tat­räk­ning­ens upp­ställ­nings­form får tas upp, om de nya pos­ter­nas inne­håll inte täcks av upp­ställ­nings­for­mens pos­ter. Pos­terna får delas in i del­pos­ter. Kom­plet­te­rande pos­ter ska ges beteck­ningar som tyd­ligt anger vad som ingår i pos­ten.

Pen­sions­ut­be­tal­ningar

4 §   Utbe­tal­ningar av pen­sions­för­må­ner som intjä­nats före år 1998 ska redo­vi­sas som kost­na­der i resul­tat­räk­ningen.

Extra­or­di­nära pos­ter

5 §   Intäk­ter eller kost­na­der i annan verk­sam­het än kom­mu­nens eller regi­o­nens nor­mala verk­sam­het ska redo­vi­sas som Extra­or­di­nära pos­ter. Lag (2019:986).

Jäm­fö­rel­se­tal

6 §   För varje post eller del­post i resul­tat­räk­ningen ska belop­pet av mot­sva­rande post för det när­mast före­gå­ende räken­skaps­å­ret anges.

Om prin­ci­perna för vär­de­ring, klas­si­fi­ce­ring eller indel­ning i pos­ter eller del­pos­ter har änd­rats, ska pos­terna för det när­mast före­gå­ende räken­skaps­å­ret räk­nas om eller änd­ras på det sätt som behövs för att de ska kunna jäm­fö­ras med räken­skaps­å­rets pos­ter på ett menings­fullt sätt.

Om det finns sär­skilda skäl och är för­en­ligt med god redo­vis­nings­sed och kra­vet i 4 kap. 3 § på en rätt­vi­sande bild, behö­ver omräk­ning eller änd­ring enligt andra styc­ket inte göras.

Bidrag till infra­struk­tur

7 §   Efter kom­mu­nens eller regi­o­nens beslut ska sådana bidrag som avses i 2 kap. 1 § lagen (2009:47) om vissa kom­mu­nala befo­gen­he­ter och sådana bidrag till inrät­tande av forsk­nings­in­fra­struk­tur som avses i 2 kap. 2 § andra styc­ket samma lag redo­vi­sas som en kost­nad i resul­tat­räk­ningen eller tas upp i balans­räk­ningen under pos­ten Bidrag till infra­struk­tur. Lag (2019:986).


6 kap. Balans­räk­ning

Balans­räk­ning­ens inne­håll

1 §   Balans­räk­ningen ska i sam­man­drag redo­visa kom­mu­nens eller regi­o­nens samt­liga till­gångar, avsätt­ningar och skul­der samt eget kapi­tal på dagen för räken­skaps­å­rets utgång (balans­da­gen). Ställda pan­ter och ansvars­för­bin­del­ser ska tas upp inom lin­jen. Lag (2019:986).

Upp­ställ­nings­form

2 §   Balans­räk­ningen ska stäl­las upp i föl­jande form.

TILL­GÅNGAR
      A. Anlägg­nings­till­gångar
      I. Imma­te­ri­ella anlägg­nings­till­gångar

II. Mate­ri­ella anlägg­nings­till­gångar
   1. Mark, bygg­na­der och tek­niska anlägg­ningar
   2. Maski­ner och inven­ta­rier
   3. Övriga mate­ri­ella anlägg­nings­till­gångar

III. Finan­si­ella anlägg­nings­till­gångar
      B. Bidrag till infra­struk­tur
      C. Omsätt­nings­till­gångar
      I. För­råd m.m.

II. Ford­ringar

III. Kort­fris­tiga pla­ce­ringar

IV. Kassa och bank

EGET KAPI­TAL, AVSÄTT­NINGAR OCH SKUL­DER
      A. Eget kapi­tal
      I. Eget kapi­tal vid årets bör­jan

varav resul­tat­re­serv

II. Årets resul­tat

III. Eget kapi­tal vid årets slut

varav resul­tat­re­serv
      B. Avsätt­ningar
      I. Avsätt­ningar för pen­sio­ner och lik­nande för­plik­tel­ser

II. Andra avsätt­ningar
      C. Skul­der
      I. Lång­fris­tiga skul­der

II. Kort­fris­tiga skul­der

PAN­TER OCH ANSVARS­FÖR­BIN­DEL­SER
   1. Pan­ter och där­med jäm­för­liga säker­he­ter
   2. Ansvars­för­bin­del­ser
      a) Pen­sions­för­plik­tel­ser som inte har upp­ta­gits bland skul­derna eller avsätt­ning­arna
      b) Övriga ansvars­för­bin­del­ser Lag (2023:643).

3 §   Pos­terna i balans­räk­ningen ska tas upp var för sig i den ord­nings­följd som anges i upp­ställ­nings­for­men i 2 §.

Andra pos­ter än de som finns upp­tagna i balans­räk­ning­ens upp­ställ­nings­form får tas upp, om de nya pos­ter­nas inne­håll inte täcks av upp­ställ­nings­for­mens pos­ter. Pos­terna får delas in i del­pos­ter. Kom­plet­te­rande pos­ter ska ges beteck­ningar som tyd­ligt anger vad som ingår i pos­ten.

Pen­sions­ut­be­tal­ningar

4 §   För­plik­tel­ser att betala ut pen­sions­för­må­ner som intjä­nats före år 1998 ska inte tas upp som skuld eller avsätt­ning.

Jäm­fö­rel­se­tal

5 §   För varje post eller del­post i balans­räk­ningen ska belop­pet av mot­sva­rande post för det när­mast före­gå­ende räken­skaps­å­ret anges.

Om prin­ci­perna för vär­de­ring, klas­si­fi­ce­ring eller indel­ning i pos­ter eller del­pos­ter har änd­rats, ska pos­terna för det när­mast före­gå­ende räken­skaps­å­ret räk­nas om eller änd­ras på det sätt som behövs för att de ska kunna jäm­fö­ras med räken­skaps­å­rets pos­ter på ett menings­fullt sätt.

Om det finns sär­skilda skäl och är för­en­ligt med god redo­vis­nings­sed och kra­vet i 4 kap. 3 § på en rätt­vi­sande bild, behö­ver omräk­ning eller änd­ring enligt andra styc­ket inte göras.

Vad som är anlägg­nings­till­gångar och omsätt­nings­till­gångar

6 §   Till­gångar som är avsedda för sta­dig­va­rande bruk eller inne­hav ska tas upp som anlägg­nings­till­gångar. Andra till­gångar ska tas upp som omsätt­nings­till­gångar.

7 §   Utgif­ter för utveck­lings­ar­bete som är av väsent­ligt värde för kom­mu­nens eller regi­o­nens verk­sam­het under kom­mande år får tas upp som imma­te­ri­ella anlägg­nings­till­gångar. Det­samma gäl­ler utgif­ter för kon­ces­sio­ner, patent, licen­ser och lik­nande rät­tig­he­ter.

Utgif­ter för forsk­ning får inte tas upp som imma­te­ri­ella anlägg­nings­till­gångar. Lag (2019:986).

Avsätt­ningar

8 §   Om inte annat föl­jer av 4 § ska sådana för­plik­tel­ser som är hän­för­liga till räken­skaps­å­ret eller tidi­gare räken­skapsår och som på balans­da­gen är säkra eller san­no­lika till sin före­komst men ovissa till belopp eller till den tid­punkt då de ska infrias, tas upp som avsätt­ningar.

Upp­lös­ning av bidrag till infra­struk­tur

9 §   Varje bidrag som redo­vi­sas i balans­räk­ningen enligt 5 kap. 7 § ska upp­lö­sas med årliga enhet­liga belopp under högst 25 år. Upp­lös­ningen ska påbör­jas det år bidra­get beslu­tas.


7 kap. Vär­de­ring

All­männa bestäm­mel­ser om anlägg­nings­till­gångar

Vär­de­ring av anlägg­nings­till­gångar

1 §   Anlägg­nings­till­gångar ska tas upp till belopp som mot­sva­rar utgif­terna för till­gång­ens för­värv eller till­verk­ning (anskaff­nings­vär­det), om inte annat föl­jer av 3, 4, 6, 8 eller 10 §.

Anskaff­nings­värde för anlägg­nings­till­gångar

2 §   I anskaff­nings­vär­det för en för­vär­vad anlägg­nings­till­gång ska, utö­ver inköps­pri­set, utgif­ter som är direkt hän­för­liga till för­vär­vet räk­nas in.

I anskaff­nings­vär­det för en till­ver­kad anlägg­nings­till­gång ska, utö­ver sådana kost­na­der som direkt kan hän­fö­ras till pro­duk­tio­nen av till­gången, en skä­lig andel av indi­rekta till­verk­nings­kost­na­der räk­nas in.

Ränta på kapi­tal som har lånats för att finan­si­era till­verk­ningen av en anlägg­nings­till­gång får räk­nas in i anskaff­nings­vär­det till den del rän­tan hän­för sig till till­verk­nings­pe­ri­o­den.

Utgif­ter för vär­de­hö­jande för­bätt­ringar av en anlägg­nings­till­gång får räk­nas in i anskaff­nings­vär­det, om de har lagts ned under räken­skaps­å­ret eller balan­se­rats från tidi­gare år.

Avskriv­ning av anlägg­nings­till­gångar

3 §   Anlägg­nings­till­gångar med begrän­sad nytt­jan­de­pe­riod ska skri­vas av sys­te­ma­tiskt över denna period.

Nytt­jan­de­pe­ri­o­den för en imma­te­ri­ell anlägg­nings­till­gång som avses i 6 kap. 7 § ska anses uppgå till högst fem år, om inte en annan längre tid med rim­lig grad av säker­het kan fast­stäl­las.

Ned­skriv­ning av anlägg­nings­till­gångar

4 §   Har en anlägg­nings­till­gång vid räken­skaps­å­rets utgång ett lägre värde än vad som föl­jer av 1-3 §§, ska till­gången skri­vas ned till detta lägre värde, om vär­dened­gången kan antas vara bestå­ende.

En finan­si­ell anlägg­nings­till­gång får skri­vas ned till det lägre värde som till­gången har på balans­da­gen även om det inte kan antas att vär­dened­gången är bestå­ende.

En ned­skriv­ning enligt första eller andra styc­ket ska åter­fö­ras, om det inte längre finns skäl för den.

Ned­skriv­ningar och åter­fö­ringar enligt första-​tredje styc­kena ska redo­vi­sas i resul­tat­räk­ningen.

All­männa bestäm­mel­ser om vär­de­ring av omsätt­nings­till­gångar

5 §   Omsätt­nings­till­gångar ska tas upp till det lägsta av anskaff­nings­vär­det och det verk­liga vär­det på balans­da­gen, om inte något annat föl­jer av 6, 8 eller 10 §.

Med anskaff­nings­värde avses utgif­terna för till­gång­ens för­värv eller till­verk­ning. Anskaff­nings­vär­det för omsätt­nings­till­gångar ska bestäm­mas enligt 2 § första-​tredje styc­kena.

Med det verk­liga vär­det avses för­sälj­nings­vär­det efter avdrag för beräk­nad för­sälj­nings­kost­nad. Om det finns sär­skilda skäl, får det verk­liga vär­det bestäm­mas till åter­an­skaff­nings­vär­det, i före­kom­mande fall med avdrag för inku­rans, eller något annat värde som är för­en­ligt med god redo­vis­nings­sed.

Med åter­an­skaff­nings­vär­det avses det belopp som mot­sva­rar den utgift för anskaff­ningen som kom­mu­nen eller regi­o­nen skulle ha haft om till­gången anskaf­fats på balans­da­gen. Lag (2019:986).

Vissa finan­si­ella instru­ment

6 §   Finan­si­ella instru­ment som inne­has för att gene­rera avkast­ning eller vär­desteg­ring ska vär­de­ras till verk­ligt värde, om inte annat föl­jer av 7 §.

Vär­de­för­änd­ringen av de finan­si­ella instru­men­ten sedan före­gå­ende balans­dag ska redo­vi­sas i resul­tat­räk­ningen.

7 §   Föl­jande finan­si­ella instru­ment får inte vär­de­ras till verk­ligt värde:
   1. finan­si­ella instru­ment för vilka ett till­för­lit­ligt verk­ligt värde inte kan fast­stäl­las,
   2. finan­si­ella instru­ment som hålls till för­fall,
   3. ford­ringar som här­rör från verk­sam­he­ten och som inte inne­has för han­dels­än­da­mål,
   4. aktier eller ande­lar i kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag, samt
   5. skul­der som inte ingår som en del i en han­dels­port­följ.

Redo­vis­ning till bestämd mängd och fast värde

8 §   Mate­ri­ella anlägg­nings­till­gångar, råva­ror och för­nö­den­he­ter som omsätts och vars sam­man­tagna värde är av under­ord­nad bety­delse för kom­mu­nen eller regi­o­nen, får tas upp till en bestämd mängd och ett fast värde, om deras kvan­ti­tet, värde och sam­man­sätt­ning inte vari­e­rar väsent­ligt.
Lag (2019:986).

Omräk­ning av ford­ringar och skul­der i utländsk valuta

9 §   Ford­ringar och skul­der i utländsk valuta ska omräk­nas enligt väx­el­kur­sen på balans­da­gen, om detta står i över­ens­stäm­melse med god redo­vis­nings­sed och kra­vet i 4 kap. 3 § på en rätt­vi­sande bild.

Gåvor

10 §   Till­gångar som har tagits emot utan ersätt­ning, eller till en ersätt­ning som väsent­ligt under­sti­ger till­gång­ar­nas verk­liga värde, ska redo­vi­sas till det verk­liga vär­det vid för­värvs­tid­punk­ten.

Avsätt­ningar

11 §   Avsätt­ningar ska mot­svara den på balans­da­gen bästa upp­skatt­ningen av det belopp som kom­mer att krä­vas för att reglera för­plik­tel­sen.

Peri­o­di­se­ring av vissa belopp vid upp­ta­gande av lån

12 §   Kapi­tal­ra­bat­ter och direkta emis­sions­ut­gif­ter vid upp­ta­gande av lån ska peri­o­di­se­ras, dock längst över tiden till dess skul­den ska vara betald. Sådan peri­o­di­se­ring behö­ver dock inte göras om den är utan väsent­lig bety­delse.


8 kap. Kassa­flö­des­a­na­lys

1 §   I kassa­flö­des­a­na­ly­sen ska kom­mu­nens eller regi­o­nens in- och utbe­tal­ningar under räken­skaps­å­ret redo­vi­sas.
Lag (2019:986).


9 kap. Noter

All­mänt om noter

1 §   Upp­lys­ningar enligt detta kapi­tel ska läm­nas i noter.
Ytter­li­gare krav på upp­lys­ning i not finns i 4 kap. 3 § andra och tredje styc­kena.

2 §   Om inte annat föl­jer av kra­vet på över­skåd­lig­het i 4 kap. 2 §, ska noter som avser enskilda pos­ter i resul­tat­räk­ningen eller balans­räk­ningen läg­gas fram i samma ord­ning som pos­terna. Hän­vis­ning ska göras vid de pos­ter som noterna hän­för sig till.

Avvi­kelse från grund­läg­gande redo­vis­nings­prin­ci­per

3 §   Om en avvi­kelse görs med stöd av 4 kap. 4 § andra styc­ket från någon av de grund­läg­gande redo­vis­nings­prin­ci­per som anges i para­gra­fen, ska det läm­nas en upp­lys­ning om skä­len för avvi­kel­sen och en bedöm­ning av effek­ten på kom­mu­nens eller regi­o­nens resul­tat och eko­no­miska ställ­ning. Lag (2019:986).

Värderings-​ och omräk­nings­prin­ci­per

4 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om prin­ci­perna för vär­de­ring av till­gångar, avsätt­ningar och skul­der.

För pos­ter i års­re­do­vis­ningen som avser till­gångar, avsätt­ningar och skul­der i utländsk valuta ska det anges enligt vilka prin­ci­per belop­pen har räk­nats om till svenska kro­nor.

Sär­re­do­vis­ning

5 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om vilka sär­re­do­vis­ningar som upp­rät­tats under räken­skaps­å­ret till följd av bestäm­mel­ser i lag eller annan för­fatt­ning.

Jäm­fö­rel­se­tal

6 §   Om det inte görs någon omräk­ning eller änd­ring av jäm­fö­rel­se­tal med stöd av 5 kap. 6 § tredje styc­ket eller 6 kap. 5 § tredje styc­ket, ska en upp­lys­ning läm­nas om skä­len för detta.

Finan­si­ella instru­ment

7 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om vär­de­för­änd­ringen av de finan­si­ella instru­men­ten enligt 7 kap. 6 § andra styc­ket.

Bidrag till infra­struk­tur

8 §   En upp­lys­ning ska för varje pro­jekt läm­nas om det sam­man­lagda bidra­get till infra­struk­tur enligt 5 kap. 7 § och vad det avser.

Upp­lys­ningar ska också läm­nas om den valda tiden för bidra­gets upp­lös­ning enligt 6 kap. 9 §, hur myc­ket av bidra­get som upp­lösts och upp­ta­get belopp under pos­ten Bidrag till infra­struk­tur.

Nytt­jan­de­pe­riod för mate­ri­ella anlägg­nings­till­gångar

9 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om bedömd genom­snitt­lig nytt­jan­de­pe­riod för varje post som tas upp som mate­ri­ell anlägg­nings­till­gång.

Nytt­jan­de­pe­riod för imma­te­ri­ella anlägg­nings­till­gångar

10 §   Om nytt­jan­de­pe­ri­o­den för en imma­te­ri­ell anlägg­nings­till­gång bestäms till längre tid än fem år enligt 7 kap. 3 § andra styc­ket, ska en upp­lys­ning läm­nas om skä­len för detta.

Avsätt­ning eller ansvars­för­bin­delse för pen­sions­för­plik­tel­ser

11 §   Om en avsätt­ning eller en ansvars­för­bin­delse för pen­sions­för­plik­tel­ser har mins­kat till följd av att för­säk­ring har teck­nats eller att medel har över­förts till pen­sions­stif­telse, ska en upp­lys­ning läm­nas om vil­ket belopp som avsätt­ningen eller ansvars­för­bin­del­sen har mins­kats med efter före­gå­ende balans­dag.

Extra­or­di­nära pos­ter

12 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om sådana extra­or­di­nära pos­ter som avses i 5 kap. 5 §. I upp­lys­ningen ska pos­terna spe­ci­fi­ce­ras till belopp och art.

Räken­skaps­re­vi­sion

13 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om den sam­man­lagda kost­na­den för de kom­mu­nala revi­so­rer­nas gransk­ning av bok­fö­ring, delårs­rap­port och års­re­do­vis­ning.

Kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag

14 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om vilka kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag som ingår i den kom­mu­nala kon­cer­nen och på vil­ken grund de anses vara sådana före­tag. Av upp­lys­ningen ska det också framgå hur den kom­mu­nala kon­cer­nens sam­man­sätt­ning har för­änd­rats under räken­skaps­å­ret.

15 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om vilka kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag som enligt 12 kap. 3 § inte omfat­tas av de sam­man­ställda räken­ska­perna och var­för de anses vara utan väsent­lig bety­delse.

Kon­so­li­de­rings­me­tod

16 §   En upp­lys­ning ska läm­nas om de kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag som har kon­so­li­de­rats enligt 12 kap. 5 § tredje styc­ket och skä­len för vald kon­so­li­de­rings­me­tod.


10 kap. Drift-​ och inve­ste­rings­re­do­vis­ning

Drift­re­do­vis­ning­ens inne­håll

1 §   Drift­re­do­vis­ningen ska inne­hålla en redo­vis­ning av hur utfal­let för­hål­ler sig till den bud­get som fast­ställts för den löpande verk­sam­he­ten.

Inve­ste­rings­re­do­vis­ning­ens inne­håll

2 §   Inve­ste­rings­re­do­vis­ningen ska inne­hålla en sam­lad redo­vis­ning av kom­mu­nens eller regi­o­nens inve­ste­rings­verk­sam­het. Lag (2019:986).


11 kap. För­valt­nings­be­rät­telse

Utveck­lingen av verk­sam­he­ten

1 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla en över­sikt över utveck­lingen av kom­mu­nens eller regi­o­nens verk­sam­het.
Lag (2019:986).

Vik­tiga för­hål­lan­den för resul­tat och eko­no­misk ställ­ning

2 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om sådana för­hål­lan­den som inte ska redo­vi­sas i balans­räk­ningen eller i resul­tat­räk­ningen, men som är vik­tiga för bedöm­ningen av kom­mu­nens eller regi­o­nens resul­tat eller eko­no­miska ställ­ning. Lag (2019:986).

Hän­del­ser av väsent­lig bety­delse

3 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om sådana hän­del­ser av väsent­lig bety­delse för kom­mu­nen eller regi­o­nen som har inträf­fat under räken­skaps­å­ret eller efter dess slut. Lag (2019:986).

För­vän­tad utveck­ling

4 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om kom­mu­nens eller regi­o­nens för­vän­tade utveck­ling. Lag (2019:986).

Väsent­liga per­sonal­för­hål­lan­den

5 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om väsent­liga per­sonal­för­hål­lan­den.

6 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska sär­skilt inne­hålla upp­lys­ningar om de anställ­das från­varo på grund av sjuk­dom under räken­skaps­å­ret. Den totala sjuk­från­va­ron ska anges i pro­cent av de anställ­das sam­man­lagda ordi­na­rie arbets­tid.

Upp­gift ska också läm­nas om
   1. den andel av sjuk­från­va­ron som avser från­varo under en sam­man­häng­ande tid av 60 dagar eller mer,
   2. sjuk­från­va­ron för kvin­nor respek­tive män, samt
   3. sjuk­från­va­ron för anställda i åld­rarna 29 år eller yngre, 30-49 år och 50 år eller äldre.

Sjuk­från­va­ron för varje sådan grupp som avses i andra styc­ket 2 och 3 ska anges i pro­cent av grup­pens sam­man­lagda ordi­na­rie arbets­tid. Sådan upp­gift ska inte läm­nas när anta­let anställda i grup­pen är högst tio eller om upp­gif­ten kan hän­fö­ras till en enskild indi­vid.

Para­gra­fen gäl­ler inte kom­mu­ner och regi­o­ner i vilka anta­let anställda under de senaste två räken­skaps­å­ren i medel­tal upp­gått till högst tio. Lag (2019:986).

Andra för­hål­lan­den av bety­delse för styr­ning och upp­följ­ning

7 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om andra för­hål­lan­den än de som anges i 2-5 §§ som är av bety­delse för styr­ningen och upp­följ­ningen av den kom­mu­nala verk­sam­he­ten.

God eko­no­misk hus­håll­ning

8 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla en utvär­de­ring av om målen och rikt­lin­jerna för en god eko­no­misk hus­håll­ning enligt 11 kap. 6 § första och andra styc­kena kom­mu­nal­la­gen (2017:725) har upp­nåtts och följts.

Eko­no­misk ställ­ning

9 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla en utvär­de­ring av kom­mu­nens eller regi­o­nens eko­no­miska ställ­ning.
Lag (2019:986).

Balanskravs­re­sul­tat

Balanskravs­ut­red­ning

10 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om dels årets resul­tat efter balanskrav­sju­ste­ringar, dels detta resul­tat med juste­ring för för­änd­ring av resul­tat­re­ser­ven (balanskravs­re­sul­tat).

Balanskrav­sju­ste­ringar görs genom att föl­jande upp­gif­ter inte beak­tas vid beräk­ningen av årets resul­tat:
   1. rea­li­sa­tions­vins­ter som inte står i över­ens­stäm­melse med god eko­no­misk hus­håll­ning,
   2. rea­li­sa­tions­för­lus­ter till följd av för­sälj­ning som står i över­ens­stäm­melse med god eko­no­misk hus­håll­ning,
   3. ore­a­li­se­rade vins­ter och för­lus­ter i vär­de­pap­per, och
   4. åter­fö­ring av ore­a­li­se­rade vins­ter och för­lus­ter i vär­de­pap­per.

Om medel från en resul­tat­re­serv har använts ska det i för­valt­nings­be­rät­tel­sen framgå till vad och var­för med­len har använts. Lag (2023:643).

Nega­tivt balanskravs­re­sul­tat

11 §   Om balanskravs­re­sul­ta­tet enligt 10 § för ett visst räken­skapsår är nega­tivt, ska det i för­valt­nings­be­rät­tel­sen för det året anges när och på vil­ket sätt det nega­tiva balanskravs­re­sul­ta­tet ska regle­ras enligt 11 kap. 12 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725).

Om full­mäk­tige har beslu­tat att en sådan regle­ring inte ska ske, ska en upp­lys­ning läm­nas om skä­len för detta.

En upp­lys­ning ska också läm­nas om hur tidi­gare räken­skaps­års nega­tiva balanskravs­re­sul­tat har regle­rats och om det balanskravs­re­sul­tat som åter­står att reglera.

Den kom­mu­nala kon­cer­nen

12 §   Om kom­mu­nen eller regi­o­nen ingår i en kom­mu­nal kon­cern, ska för­valt­nings­be­rät­tel­sen inne­hålla upp­lys­ningar om kon­cer­nen enligt 1-5, 7 och 9 §§. Lag (2023:643).

Pri­vata utfö­rare

13 §   För­valt­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla upp­lys­ningar om sådana pri­vata utfö­rare enligt 10 kap. 7 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725) som inte är kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag. Upp­lys­ningar ska dock endast läm­nas om sådana för­hål­lan­den som är av väsent­lig bety­delse för bedöm­ningen av kom­mu­nens eller regi­o­nens verk­sam­het eller eko­no­miska ställ­ning.
Lag (2019:986).


12 kap. Sam­man­ställda räken­ska­per

De sam­man­ställda räken­ska­per­nas delar

1 §   Med sam­man­ställda räken­ska­per för en kom­mu­nal kon­cern avses en sam­man­ställ­ning av kom­mu­nens eller regi­o­nens och de kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­gens resul­tat­räk­ningar, balans­räk­ningar och kassa­flö­des­a­na­ly­ser samt noter. Lag (2019:986).

Skyl­dig­het att upp­rätta sam­man­ställda räken­ska­per

2 §   Sam­man­ställda räken­ska­per ska upp­rät­tas för den kom­mu­nala kon­cer­nen.

Sam­man­ställda räken­ska­per behö­ver dock inte upp­rät­tas för den kom­mu­nala kon­cer­nen om samt­liga kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag, såväl var för sig som till­sam­mans, är utan väsent­lig bety­delse för kom­mu­nen eller regi­o­nen. Lag (2019:986).

Kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag som inte behö­ver omfat­tas av de sam­man­ställda räken­ska­perna

3 §   Ett kom­mu­nalt kon­cern­fö­re­tag behö­ver inte omfat­tas av de sam­man­ställda räken­ska­perna om före­ta­get är utan väsent­lig bety­delse för kom­mu­nen eller regi­o­nen.

Om två eller flera av dessa kom­mu­nala kon­cern­fö­re­tag till­sam­mans bedöms ha väsent­lig bety­delse för kom­mu­nen eller regi­o­nen, ska de dock omfat­tas av de sam­man­ställda räken­ska­perna. Lag (2019:986).

För­värv­sa­na­lys

4 §   Första gången ett kom­mu­nalt kon­cern­fö­re­tag ska omfat­tas av de sam­man­ställda räken­ska­perna ska en för­värv­sa­na­lys upp­rät­tas för att fast­ställa anskaff­nings­vär­det på det för­vär­vade kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­gets till­gångar och skul­der. En sådan för­värv­sa­na­lys ska också upp­rät­tas vid för­värv av aktier eller ande­lar i en juri­disk per­son.

Kon­so­li­de­rings­me­tod

5 §   Ett kom­mu­nalt kon­cern­fö­re­tags till­gångar och skul­der enligt för­värv­sa­na­ly­sen i 4 § ska räk­nas in i den sam­man­ställda resul­tat­räk­ningen och i den sam­man­ställda balans­räk­ningen.

Kon­so­li­de­ring ska ske i pro­por­tion till kom­mu­nens eller regi­o­nens ägda andel av det kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­get. Om det kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­get är ett kom­munal­för­bund eller ett sam­ord­nings­för­bund enligt lagen (2003:1210) om finan­si­ell sam­ord­ning av reha­bi­li­te­rings­in­sat­ser, ska kon­so­li­de­ring ske i pro­por­tion till kom­mu­nens eller regi­o­nens andel av det kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­gets till­gångar och skul­der. Om det kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­get är en stif­telse, ska kon­so­li­de­ring ske i pro­por­tion till den andel av stif­tel­sens kapi­tal som kom­mu­nen eller regi­o­nen har bidra­git med.

Om det finns sär­skilda skäl och det är för­en­ligt med kra­vet i 4 kap. 3 § på en rätt­vi­sande bild, får kapi­ta­lan­dels­me­to­den i 7 kap. 26 §, 27 §, 28 § första styc­ket och 29 § års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554) tilläm­pas vid kon­so­li­de­ring.
Lag (2019:986).

Sam­man­ställd resul­tat­räk­ning och sam­man­ställd balans­räk­ning

6 §   I fråga om upp­rät­tan­det av den sam­man­ställda resul­tat­räk­ningen och den sam­man­ställda balans­räk­ningen ska 5 kap. om resul­tat­räk­ning och 6 kap. om balans­räk­ning tilläm­pas. Bestäm­mel­serna i 5 kap. 4 § och 6 kap. 4 § ska dock inte tilläm­pas för de kom­mu­nala kon­cern­fö­re­ta­gen.

I fråga om pos­terna i den sam­man­ställda balans­räk­ningen ska 4 kap. 6 § om spe­ci­fi­ka­tion till balans­räk­nings­post tilläm­pas. Lag (2018:1980).

Sam­man­ställd kassa­flö­des­a­na­lys

7 §   I fråga om upp­rät­tande av den sam­man­ställda kassa­flö­des­a­na­ly­sen ska 8 kap. 1 § om kassa­flö­des­a­na­lys tilläm­pas.

Noter

8 §   I fråga om upp­rät­tande av noter i de sam­man­ställda räken­ska­perna ska 9 kap. 1-7, 9-12 och 14-16 §§ tilläm­pas.


13 kap. Delårs­rap­port

Upp­rät­tande av delårs­rap­port

1 §   Minst en gång under räken­skaps­å­ret ska en sär­skild redo­vis­ning (delårs­rap­port) upp­rät­tas för verk­sam­he­ten och eko­no­min från räken­skaps­å­rets bör­jan. Minst en rap­port ska omfatta en period av minst hälf­ten och högst två tred­je­de­lar av räken­skaps­å­ret.

Delårs­rap­por­tens delar

2 §   Delårs­rap­por­ten ska inne­hålla
   - en resul­tat­räk­ning,
   - en balans­räk­ning, och
   - en för­enklad för­valt­nings­be­rät­telse.

Jäm­fö­rel­se­tal

3 §   För varje post eller del­post i resul­tat­räk­ningen i en delårs­rap­port ska belopp för mot­sva­rande period under när­mast före­gå­ende räken­skapsår, pro­gnos för resul­ta­tet för räken­skaps­å­ret och bud­get för inne­va­rande räken­skapsår redo­vi­sas.

För varje post eller del­post i balans­räk­ningen i en delårs­rap­port ska belopp för mot­sva­rande post för när­mast före­gå­ende räken­skaps­års utgång redo­vi­sas.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2018:597
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2019.
   2. Lagen tilläm­pas första gången på bok­fö­ring, års­re­do­vis­ning och delårs­rap­por­ter för räken­skaps­å­ret 2019.
   3. Genom lagen upp­hävs lagen (1997:614) om kom­mu­nal redo­vis­ning.
   4. Den upp­hävda lagen gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om års­re­do­vis­ningen för räken­skaps­å­ret 2018.
   5. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för upp­lös­ning av bidrag till infra­struk­tur som har beslu­tats under år 2009.

2023:643
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2024.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för räken­skaps­å­ret 2024.
   3. Om en kom­mun eller en region har en sådan resul­tat­ut­jäm­nings­re­serv som avses i 11 kap. 14 § kom­mu­nal­la­gen (2017:725) i dess lydelse före den 1 janu­ari 2024, ska balans­räk­ningen stäl­las upp enligt 6 kap. 2 § med föl­jande tillägg under EGET KAPI­TAL, AVSÄTT­NINGAR OCH SKUL­DER: A. Eget kapi­tal, I. Eget kapi­tal vid årets bör­jan, varav resul­tat­ut­jäm­nings­re­serv och III. Eget kapi­tal vid årets slut, varav resul­tat­ut­jäm­nings­re­serv.
   4. Vid använd­ning av medel från en sådan resul­tat­ut­jäm­nings­re­serv som avses i 11 kap. 14 § kom­mu­nal­la­gen i dess lydelse före den 1 janu­ari 2024 ska upp­lys­ning­arna i för­valt­nings­be­rät­tel­sen enligt 11 kap. 10 § även inne­hålla årets resul­tat med juste­ring för för­änd­ring av resul­tat­ut­jäm­nings­re­ser­ven.

2024:345
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. Räken­skaps­in­for­ma­tion som vid ikraft­trä­dan­det beva­ras i mik­ro­skrift får fort­satt beva­ras i den for­men.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.