Lag (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2018:218
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:444
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2018:218
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 2018-​04-19
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:444
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), här benämnd EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Ter­mer och uttryck i denna lag har samma bety­delse som i EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Utvid­gad tillämp­ning av bestäm­mel­serna i EU:s data­skydds­för­ord­ning

2 §   Bestäm­mel­serna i EU:s data­skydds­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen, och denna lag ska gälla även vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som utgör ett led i en verk­sam­het som inte omfat­tas av uni­ons­rät­ten och i verk­sam­het som omfat­tas av avdel­ning V kapi­tel 2 i för­dra­get om Euro­pe­iska uni­o­nen.

3 §   Bestäm­mel­serna i 2 § gäl­ler inte i verk­sam­het som omfat­tas av
   1. lagen (2021:1171) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter vid För­svars­mak­ten,
   2. lagen (2021:1172) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter vid För­sva­rets radi­o­an­stalt, eller
   3. lagen (2019:1182) om Säker­hetspo­li­sens behand­ling av per­son­upp­gif­ter. Lag (2021:1174).

4 §   Artik­larna 33 och 34 i EU:s data­skydds­för­ord­ning tilläm­pas inte i fråga om per­son­upp­gifts­in­ci­den­ter som ska rap­por­te­ras enligt säker­hets­skydds­la­gen (2018:585), anmä­las enligt lagen (2019:109) om säker­hets­skydd i riks­da­gen och dess myn­dig­he­ter, eller rap­por­te­ras eller anmä­las enligt före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till de lagarna. Lag (2022:444).

Lagens ter­ri­to­ri­ella tillämp­nings­om­råde

5 §   Denna lag gäl­ler vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som utförs inom ramen för verk­sam­het som bedrivs vid per­son­upp­gifts­an­sva­ri­gas eller per­son­upp­gifts­bi­trä­dens verk­sam­hets­stäl­len i Sve­rige. Lagen gäl­ler även vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som utförs av per­son­upp­gifts­an­sva­riga som inte är eta­ble­rade i Sve­rige, men på en plats där svensk rätt gäl­ler enligt folk­rät­ten.

Lagen gäl­ler också vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som utförs av per­son­upp­gifts­an­sva­riga eller per­son­upp­gifts­bi­trä­den som endast är eta­ble­rade i tred­je­land, om behand­lingen avser regi­stre­rade som befin­ner sig i Sve­rige och har anknyt­ning till
   1. utbju­dande av varor eller tjäns­ter till sådana regi­stre­rade, eller
   2. över­vak­ning av deras bete­ende i Sve­rige.

Bestäm­mel­sen i 2 kap. 4 § gäl­ler vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som avser barn som bor i Sve­rige, oav­sett var de per­son­upp­gifts­an­sva­riga eller per­son­upp­gifts­bi­trä­dena är eta­ble­rade.

Avvi­kande bestäm­mel­ser i annan för­fatt­ning

6 §   Om en annan lag eller en för­ord­ning inne­hål­ler någon bestäm­melse som avvi­ker från denna lag, tilläm­pas den bestäm­mel­sen.

För­hål­lan­det till tryck-​ och ytt­ran­de­fri­he­ten

7 §   EU:s data­skydds­för­ord­ning och denna lag ska inte tilläm­pas i den utsträck­ning det skulle strida mot tryck­fri­hets­för­ord­ningen eller ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen.

Artik­larna 5-30 och 35-50 i EU:s data­skydds­för­ord­ning samt 2-5 kap. denna lag ska inte tilläm­pas vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som sker för jour­na­lis­tiska ända­mål eller för aka­de­miskt, konst­när­ligt eller lit­te­rärt ska­pande.

Tyst­nads­plikt för data­skydds­om­bud

8 §   Den som full­gör upp­gift som data­skydds­om­bud enligt arti­kel 37 i EU:s data­skydds­för­ord­ning får inte obe­hö­ri­gen röja det som han eller hon vid full­gö­ran­det av sin upp­gift har fått kän­ne­dom om.

I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) i stäl­let för första styc­ket.


2 kap. Rätts­lig grund för behand­ling av per­son­upp­gif­ter

Rätts­lig för­plik­telse

1 §   Per­son­upp­gif­ter får behand­las med stöd av arti­kel 6.1 c i EU:s data-​skyddsförordning, om behand­lingen är nöd­vän­dig för att den per­son­upp­gifts­an­sva­rige ska kunna full­göra en rätts­lig för­plik­telse som föl­jer av lag eller annan för­fatt­ning, av kol­lek­tivav­tal eller av beslut som har med­de­lats med stöd av lag eller annan för­fatt­ning.

Upp­gift av all­mänt intresse och myn­dig­hets­ut­öv­ning

2 §   Per­son­upp­gif­ter får behand­las med stöd av arti­kel 6.1 e i EU:s data­skydds­för­ord­ning, om behand­lingen är nöd­vän­dig
   1. för att utföra en upp­gift av all­mänt intresse som föl­jer av lag eller annan för­fatt­ning, av kol­lek­tivav­tal eller av beslut som har med­de­lats med stöd av lag eller annan för­fatt­ning, eller
   2. som ett led i den per­son­upp­gifts­an­sva­ri­ges myn­dig­hets­ut­öv­ning enligt lag eller annan för­fatt­ning.

Enskilda arkiv

3 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att per­son­upp­gifts­an­sva­riga som inte omfat­tas av före­skrif­ter om arkiv får behandla per­son­upp­gif­ter för arkivän­da­mål av all­mänt intresse.

Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får i enskilda fall besluta att sådana per­son­upp­gifts­an­sva­riga får behandla per­son­upp­gif­ter för arkivän­da­mål av all­mänt intresse. Ett beslut får för­e­nas med vill­kor.

Barns sam­tycke

4 §   Vid erbju­dande av infor­ma­tions­sam­häl­lets tjäns­ter direkt till ett barn som bor i Sve­rige ska behand­ling av per­son­upp­gif­ter vara tillå­ten med stöd av bar­nets sam­tycke, om bar­net är minst 13 år. Om bar­net är under 13 år, ska sådan behand­ling vara tillå­ten endast om sam­tycke ges eller god­känns av den som har för­äld­ra­an­svar för bar­net.


3 kap. Behand­ling av vissa kate­go­rier av per­son­upp­gif­ter

Käns­liga per­son­upp­gif­ter

1 §   Med käns­liga per­son­upp­gif­ter avses i denna lag sådana upp­gif­ter som avses i arti­kel 9.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Arbets­rätt, social trygg­het och soci­alt skydd

2 §   Käns­liga per­son­upp­gif­ter får behand­las med stöd av arti­kel 9.2 b i EU:s data­skydds­för­ord­ning, om behand­lingen är nöd­vän­dig för att den per­son­upp­gifts­an­sva­rige eller den regi­stre­rade ska kunna full­göra sina skyl­dig­he­ter och utöva sina sär­skilda rät­tig­he­ter inom arbets­rät­ten och inom områ­dena social trygg­het och soci­alt skydd.

Per­son­upp­gif­ter som behand­las med stöd av första styc­ket får läm­nas ut till tredje part endast om det inom arbets­rät­ten eller inom områ­dena social trygg­het och soci­alt skydd finns en skyl­dig­het för den per­son­upp­gifts­an­sva­rige att göra det eller om den regi­stre­rade uttryck­li­gen har sam­tyckt till utläm­nan­det.

Vik­tigt all­mänt intresse

3 §   Käns­liga per­son­upp­gif­ter får behand­las av en myn­dig­het med stöd av arti­kel 9.2 g i EU:s data­skydds­för­ord­ning
   1. om upp­gif­terna har läm­nats till myn­dig­he­ten och behand­lingen krävs enligt lag,
   2. om behand­lingen är nöd­vän­dig för hand­lägg­ningen av ett ärende, eller
   3. i annat fall, om behand­lingen är nöd­vän­dig med hän­syn till ett vik­tigt all­mänt intresse och inte inne­bär ett otill­bör­ligt intrång i den regi­stre­ra­des per­son­liga integri­tet.

Vid behand­ling som sker enbart med stöd av första styc­ket är det för­bju­det att utföra sök­ningar i syfte att få fram ett urval av per­so­ner grun­dat på käns­liga per­son­upp­gif­ter.

Vid tillämp­ningen av första styc­ket 1 ska andra än myn­dig­he­ter jäm­stäl­las med myn­dig­he­ter, i den utsträck­ning bestäm­mel­serna om all­männa hand­lingar och sek­re­tess i tryck­fri­hets­för­ord­ningen och offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) gäl­ler i deras verk­sam­het.

4 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om sådan behand­ling av käns­liga per­son­upp­gif­ter som är nöd­vän­dig med hän­syn till ett vik­tigt all­mänt intresse.

Hälso-​ och sjuk­vård och social omsorg

5 §   Käns­liga per­son­upp­gif­ter får behand­las med stöd av arti­kel 9.2 h i EU:s data­skydds­för­ord­ning, om behand­lingen är nöd­vän­dig för
   1. före­byg­gande hälso-​ och sjuk­vård och yrkes­me­di­cin,
   2. bedöm­ningen av en arbets­ta­ga­res arbetska­pa­ci­tet,
   3. medi­cinska dia­gno­ser,
   4. till­han­da­hål­lande av hälso-​ och sjuk­vård eller behand­ling,
   5. social omsorg, eller
   6. för­valt­ning av hälso-​ och sjuk­vårds­tjäns­ter, social omsorg samt deras system.

Behand­ling enligt första styc­ket får ske under för­ut­sätt­ning att kra­vet på tyst­nads­plikt i arti­kel 9.3 i EU:s data­skydds­för­ord­ning är upp­fyllt.

Arkiv

6 §   Käns­liga per­son­upp­gif­ter får behand­las för arkivän­da­mål av all­mänt intresse med stöd av arti­kel 9.2 j i EU:s data­skydds­för­ord­ning, om behand­lingen är nöd­vän­dig för att den per­son­upp­gifts­an­sva­rige ska kunna följa före­skrif­ter om arkiv.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att per­son­upp­gifts­an­sva­riga som inte omfat­tas av före­skrif­ter om arkiv får behandla käns­liga per­son­upp­gif­ter för arkivän­da­mål av all­mänt intresse.

Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får i enskilda fall besluta att sådana per­son­upp­gifts­an­sva­riga får behandla käns­liga per­son­upp­gif­ter för arkivän­da­mål av all­mänt intresse. Ett beslut får för­e­nas med vill­kor.

Sta­tistik

7 §   Käns­liga per­son­upp­gif­ter får behand­las med stöd av arti­kel 9.2 j i EU:s data­skydds­för­ord­ning, om behand­lingen är nöd­vän­dig för sta­tis­tiska ända­mål och sam­hälls­in­tres­set av det sta­tistik­pro­jekt där behand­lingen ingår klart väger över den risk för otill­bör­ligt intrång i enskil­das per­son­liga integri­tet som behand­lingen kan inne­bära.

Per­son­upp­gif­ter som rör lagö­ver­trä­del­ser

8 §   Per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 10 i EU:s data­skydds­för­ord­ning får behand­las av myn­dig­he­ter.

Även andra än myn­dig­he­ter får behandla sådana per­son­upp­gif­ter, om behand­lingen är nöd­vän­dig för att den per­son­upp­gifts­an­sva­rige ska kunna följa före­skrif­ter om arkiv.

9 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om i vilka fall andra än myn­dig­he­ter får behandla sådana per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 10 i EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får i enskilda fall besluta att andra än myn­dig­he­ter får behandla sådana upp­gif­ter. Ett beslut får för­e­nas med vill­kor.

Per­son­num­mer och sam­ord­nings­num­mer

10 §   Per­son­num­mer och sam­ord­nings­num­mer får behand­las utan sam­tycke endast när det är klart moti­ve­rat med hän­syn till ända­må­let med behand­lingen, vik­ten av en säker iden­ti­fi­e­ring eller något annat beak­tans­värt skäl.

11 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om i vilka fall behand­ling av per­son­num­mer och sam­ord­nings­num­mer är tillå­ten.


4 kap. Använd­nings­be­gräns­ningar

Arkiv

1 §   Per­son­upp­gif­ter som behand­las enbart för arkivän­da­mål av all­mänt intresse får använ­das för att vidta åtgär­der i fråga om den regi­stre­rade endast om det finns syn­ner­liga skäl med hän­syn till den regi­stre­ra­des vitala intres­sen.

Första styc­ket hind­rar inte myn­dig­he­ter från att använda per­son­upp­gif­ter som finns i all­männa hand­lingar.

Vid tillämp­ningen av andra styc­ket ska andra än myn­dig­he­ter jäm­stäl­las med myn­dig­he­ter, i den utsträck­ning bestäm­mel­serna om all­männa hand­lingar och sek­re­tess i tryck­fri­hets­för­ord­ningen och offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) gäl­ler i deras verk­sam­het.

Sta­tistik

2 §   Per­son­upp­gif­ter som behand­las enbart för sta­tis­tiska ända­mål får använ­das för att vidta åtgär­der i fråga om den regi­stre­rade endast om det finns syn­ner­liga skäl med hän­syn till den regi­stre­ra­des vitala intres­sen.

Forsk­ning

3 §   Per­son­upp­gif­ter som behand­las enbart för forsk­nings­än­da­mål får använ­das för att vidta åtgär­der i fråga om den regi­stre­rade endast om det finns syn­ner­liga skäl med hän­syn till den regi­stre­ra­des vitala intres­sen. Lag (2018:2002).


5 kap. Begräns­ningar av vissa rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter

Infor­ma­tion och till­gång till per­son­upp­gif­ter

1 §   Artik­larna 13-15 i EU:s data­skydds­för­ord­ning om infor­ma­tion och rätt att få till­gång till per­son­upp­gif­ter gäl­ler inte sådana upp­gif­ter som den per­son­upp­gifts­an­sva­rige inte får lämna ut till den regi­stre­rade enligt lag eller annan för­fatt­ning eller enligt beslut som har med­de­lats med stöd av för­fatt­ning.

Om den per­son­upp­gifts­an­sva­rige inte är en myn­dig­het, gäl­ler undan­ta­get i första styc­ket även för upp­gif­ter som hos en myn­dig­het skulle ha varit sek­re­tess­be­lagda enligt offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).

2 §   Arti­kel 15 i EU:s data­skydds­för­ord­ning gäl­ler inte per­son­upp­gif­ter i löpande text som inte har fått sin slut­liga utform­ning när begä­ran gjor­des eller som utgör min­ne­san­teck­ning eller lik­nande.

Undan­ta­get i första styc­ket gäl­ler inte om per­son­upp­gif­terna
   1. har läm­nats ut till tredje part,
   2. behand­las enbart för arkivän­da­mål av all­mänt intresse eller sta­tis­tiska ända­mål, eller
   3. har behand­lats under längre tid än ett år i löpande text som inte har fått sin slut­liga utform­ning.

Bemyn­di­gande

3 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om begräns­ningar enligt artik­larna 23, 89.2 och 89.3 i EU:s data­skydds­för­ord­ning.


6 kap. Till­syns­myn­dig­he­tens hand­lägg­ning och beslut

Befo­gen­he­ter

1 §   De befo­gen­he­ter som till­syns­myn­dig­he­ten har enligt arti­kel 58.1, 58.2 och 58.3 i EU:s data­skydds­för­ord­ning gäl­ler vid till­syn över att bestäm­mel­serna i denna lag och andra före­skrif­ter som kom­plet­te­rar EU:s data­skydds­för­ord­ning följs.

Första styc­ket inne­bär inte att till­syns­myn­dig­he­ten får ta ut sank­tions­av­gif­ter vid andra över­trä­del­ser än de som avses i arti­kel 83 i EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Sank­tions­av­gif­ter

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får ta ut en sank­tions­av­gift av en myn­dig­het vid över­trä­del­ser som avses i arti­kel 83.4, 83.5 och 83.6 i EU:s data­skydds­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen. Då ska arti­kel 83.1, 83.2 och 83.3 i för­ord­ningen tilläm­pas.

Sank­tions­av­gif­ten ska bestäm­mas till högst 5 000 000 kro­nor vid över­trä­del­ser som avses i arti­kel 83.4 i EU:s data­skydds­för­ord­ning och till högst 10 000 000 kro­nor vid över­trä­del­ser som avses i arti­kel 83.5 och 83.6 i för­ord­ningen.

3 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får ta ut en sank­tions­av­gift vid över­trä­del­ser av arti­kel 10 i EU:s data­skydds­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen. Då ska arti­kel 83.1, 83.2 och 83.3 i för­ord­ningen tilläm­pas. Avgif­tens stor­lek ska bestäm­mas med tillämp­ning av arti­kel 83.5 i för­ord­ningen.

4 §   En sank­tions­av­gift får inte beslu­tas om den som avgif­ten ska tas ut av inte har fått till­fälle att yttra sig inom fem år från den dag då över­trä­del­sen ägde rum.

Ett beslut om sank­tions­av­gift ska del­ges.

5 §   En sank­tions­av­gift till­fal­ler sta­ten.

6 §   En sank­tions­av­gift ska beta­las till den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer inom 30 dagar från det att beslu­tet om att ta ut avgif­ten har fått laga kraft eller inom den längre tid som anges i beslu­tet.

Om sank­tions­av­gif­ten inte beta­las inom den tid som anges i första styc­ket, ska myn­dig­he­ten lämna den obe­talda avgif­ten för indriv­ning. Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het ske enligt utsök­nings­bal­ken.

7 §   Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om sank­tions­av­gif­ter enligt EU:s data­skydds­för­ord­ning och denna lag.


7 kap. Ska­de­stånd och över­kla­gande

Ska­de­stånd

1 §   Rät­ten till ersätt­ning från den per­son­upp­gifts­an­sva­rige eller per­son­upp­gifts­bi­trä­det enligt arti­kel 82 i EU:s data­skydds­för­ord­ning gäl­ler vid över­trä­del­ser av bestäm­mel­ser i denna lag och andra före­skrif­ter som kom­plet­te­rar EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Över­kla­gande av per­son­upp­gifts­an­sva­riga myn­dig­he­ters beslut

2 §   Beslut enligt artik­larna 12.5 och 15-21 i EU:s data­skydds­för­ord­ning som har med­de­lats av en myn­dig­het i egen­skap av per­son­upp­gifts­an­sva­rig får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Första styc­ket gäl­ler inte beslut av rege­ringen, Högsta dom­sto­len, Högsta för­valt­nings­dom­sto­len eller Riks­da­gens ombuds­män.

Över­kla­gande av till­syns­myn­dig­he­tens beslut

3 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut enligt EU:s data­skydds­för­ord­ning och enligt 6 kap. 2 och 3 §§ denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. När ett beslut över­kla­gas, är till­syns­myn­dig­he­ten mot­part i dom­sto­len.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Över­kla­gande av vissa andra beslut

4 §   Beslut enligt 2 kap. 3 § andra styc­ket, 3 kap. 6 § tredje styc­ket och 3 kap. 9 § andra styc­ket denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Över­kla­gan­de­för­bud

5 §   Andra beslut enligt EU:s data­skydds­för­ord­ning eller denna lag än de som avses i 2-4 §§ får inte över­kla­gas.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2018:218
   1. Denna lag trä­der i kraft den 25 maj 2018.
   2. Genom lagen upp­hävs per­son­upp­giftsla­gen (1998:204).
   3. Har upp­hävts genom lag (2021:1174).
   4. Har upp­hävts genom lag (2018:1248).
   5. Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande i den utsträck­ning som det i en annan lag eller en för­ord­ning finns bestäm­mel­ser som inne­hål­ler hän­vis­ningar till den lagen.
   6. Den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande för över­kla­gande av beslut som har med­de­lats med stöd av den lagen.
   7. Bestäm­mel­sen i 49 § den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande för över­trä­del­ser som har skett före ikraft­trä­dan­det.
   8. Beslut som har med­de­lats med stöd av 21 § fjärde styc­ket den upp­hävda lagen gäl­ler fort­fa­rande.

2018:1248

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2019 i fråga om 1 kap. 4 § och i övrigt den 1 augusti 2018.
JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

Han­te­rar du IT-​rättsfrågor i ditt arbete? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd stöd i ditt arbete. Vi erbju­der webb­tjäns­ter med juri­disk infor­ma­tion, lag­be­vak­ning, regel­bundna upp­da­te­ringar, samt blan­ket­ter och check­lis­tor. Vi ger också väg­led­ning via kun­dan­pas­sade grund­ut­bild­ningar, för­djup­nings­kur­ser och råd­giv­ning. Se allt inom IT-​rätt.