Lag (2013:388) om tillämp­ning av Euro­pe­iska uni­o­nens stats­stöds­reg­ler

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2013:388
Depar­te­ment: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSN
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2017:988
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2013:388
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSN
Utfär­dad: 2013-​05-30
Änd­rad: t.o.m. SFS

2017:988
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om tillämp­ning av Euro­pe­iska uni­o­nens stats­stöds­reg­ler.

Med olag­ligt stöd avses i denna lag stöd som läm­nas i strid med genom­fö­ran­de­för­bu­det i arti­kel 108.3 i för­dra­get om Euro­pe­iska uni­o­nens funk­tions­sätt (EUF-​fördraget).
Lag (2016:604).

Skyl­dig­het att åter­kräva olag­ligt stöd

2 §   Den som har läm­nat olag­ligt stöd ska åter­kräva stö­det, om inte åter­krav får under­lå­tas enligt EU-​rätten.

Frå­gor om åter­krav enligt första styc­ket av stöd som har läm­nats av sta­ten prö­vas av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Skyl­dig­het att åter­be­tala olag­ligt stöd

3 §   Den som har tagit emot olag­ligt stöd ska enligt EU-​rätten betala till­baka stö­det, om inte åter­be­tal­ning enligt uni­ons­rät­ten får under­lå­tas.

Ränta

4 §   Av EU-​rätten föl­jer att den som ska betala till­baka ett olag­ligt stöd ska betala ränta på stöd­be­lop­pet från den dag då stö­det stod till stöd­mot­ta­ga­rens för­fo­gande till den dag då stö­det beta­las till­baka. Om Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen beslu­tar att ett olag­ligt stöd är för­en­ligt med den inre mark­na­den föl­jer av EU-​rätten att stöd­mot­ta­ga­ren ska betala ränta på stöd­be­lop­pet från den dag då stö­det stod till stöd­mot­ta­ga­rens för­fo­gande till den dag då Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen med­de­lar beslu­tet.

I kapi­tel V i kom­mis­sio­nens för­ord­ning (EG) nr 794/2004 av den 21 april 2004 om genom­fö­rande av rådets för­ord­ning (EU) 2015/1589 om tillämp­nings­fö­re­skrif­ter för arti­kel 108 i för­dra­get om Euro­pe­iska uni­o­nens funk­tions­sätt finns bestäm­mel­ser om beräk­ning av ränta. Bestäm­mel­serna ska tilläm­pas även i fall då kom­mis­sio­nen inte fat­tat något beslut i ären­det. Lag (2016:604).

Pre­skrip­tion

5 §   Pre­skrip­tion av en ford­ran som avser åter­be­tal­ning av olag­ligt stöd avbryts, för­u­tom på de sätt som fram­går av 5 § pre­skrip­tions­la­gen (1981:130), på det sätt som avses i arti­kel 17.2 i rådets för­ord­ning (EU) 2015/1589 av den 13 juli 2015 om tillämp­nings­fö­re­skrif­ter för arti­kel 108 i för­dra­get om Euro­pe­iska uni­o­nens funk­tions­sätt. Lag (2017:988).

Talan om åter­be­tal­ning av olag­ligt stöd

6 §   Talan enligt denna lag om åter­be­tal­ning av olag­ligt stöd och betal­ning av ränta på sådant stöd får väc­kas endast av stöd­gi­va­ren.

Hand­lägg­ning av mål om åter­be­tal­ning av olag­ligt stöd

7 §   I mål om åter­be­tal­ning av olag­ligt stöd enligt denna lag tilläm­pas bestäm­mel­serna i rät­te­gångs­bal­ken om tvis­te­mål där för­lik­ning om saken inte är tillå­ten.

Inte­ri­mis­tiska beslut

8 §   Rät­ten får besluta om ome­del­bar åter­be­tal­ning av olag­ligt stöd och om ome­del­bar betal­ning av ränta på sådant stöd, om käran­den visar san­no­lika skäl för sin talan.

I fråga om beslut enligt första styc­ket tilläm­pas 15 kap. 5 § andra-​fjärde styc­kena samt 6 och 8 §§ rät­te­gångs­bal­ken.

Beslut enligt första styc­ket får över­kla­gas sär­skilt.

9 §   Betal­ning enligt 8 § ska ske till Läns­sty­rel­sen i Stock­holms län. Belopp som beta­lats till läns­sty­rel­sen ska utan dröjs­mål göras rän­te­bä­rande. När en dom som avser talan om åter­be­tal­ning har vun­nit laga kraft, ska läns­sty­rel­sen betala ut belop­pet jämte ränta till stöd­gi­va­ren i den mån talan har bifal­lits och till sva­ran­den i den mån talan har läm­nats utan bifall eller målet har avskri­vits.

Rät­te­gångs­kost­na­der

10 §   I mål enligt denna lag tilläm­pas 18 kap.
rät­te­gångs­bal­ken. Om det finns sär­skilda skäl, får dock rät­ten besluta att var och en av par­terna ska svara för sina rät­te­gångs­kost­na­der.

Verk­stäl­lig­het av dom eller beslut som avser åter­be­tal­nings­skyl­dig­het

11 §   Verk­stäl­lig­het av en dom vari­ge­nom en stöd­mot­ta­gare har för­plik­tats att betala till­baka olag­ligt stöd eller att betala ränta på sådant stöd hind­ras inte genom att gäl­de­nä­ren stäl­ler säker­het på något av de sätt som anges i 3 kap. 6 § första styc­ket 2 och 3 utsök­nings­bal­ken.

Verk­stäl­lig­het av ett inte­ri­mis­tiskt beslut vari­ge­nom en stöd­mot­ta­gare har för­plik­tats att betala till­baka olag­ligt stöd eller att betala ränta på sådant stöd hind­ras inte genom att gäl­de­nä­ren stäl­ler säker­het på något av de sätt som anges i 3 kap. 6 § första styc­ket utsök­nings­bal­ken.

Upp­lys­nings­skyl­dig­het och regis­ter­fö­ring

12 §   Den som avser att vidta eller ändra stödåt­gär­der som Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen enligt arti­kel 108.3 i EUF-​fördraget ska under­rät­tas om, ska lämna upp­lys­ningar om åtgär­derna till rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Den som kan antas ha upp­lys­ningar som rege­ringen behö­ver i ett ärende om stat­ligt stöd vid Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen ska på begä­ran lämna dessa upp­gif­ter till rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

12 a §   Den som genom­för en stödåt­gärd som god­känts av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen eller som genom en för­ord­ning eller ett beslut av kom­mis­sio­nen undan­ta­gits från anmäl­nings­skyl­dig­he­ten i arti­kel 108.3 i EUF-​fördraget ska i den omfatt­ning som kom­mis­sio­nen bestämt
   1. lämna upp­gif­ter för offent­lig­gö­rande och rap­por­te­ring av stödåt­gär­den, och
   2. föra regis­ter över stödåt­gär­den.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om uppgifts-​ och regis­ter­skyl­dig­he­ten i första styc­ket. Lag (2016:604).

Kon­troll­be­sök

13 §   När Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen har beslu­tat om ett kon­troll­be­sök enligt rådets för­ord­ning (EU) 2015/1589 har kom­mis­sio­nen rätt att få handräck­ning av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten för att genom­föra föl­jande åtgär­der hos före­tag:
   1. granska räken­ska­per och andra affärs­hand­lingar samt ta kopior av dessa hand­lingar, och
   2. få till­träde till samt­liga loka­ler och mark­om­rå­den som utnytt­jas av det berörda före­ta­get.

Frå­gor om handräck­ning enligt denna para­graf prö­vas av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska inte under­rätta före­ta­get om en begä­ran om handräck­ning innan verk­stäl­lig­het sker. Där­ut­ö­ver gäl­ler bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het eller avhys­ning. Lag (2016:604).

Ytt­rande från Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen

14 §   Ett ytt­rande som läm­nats av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen med tillämp­ning av arti­kel 29.2 i rådets för­ord­ning (EU) 2015/1589 får i all­män dom­stol beak­tas av rät­ten utan åbe­ro­pande av part. Par­terna ska ges till­fälle att yttra sig över ytt­ran­det. Lag (2016:604).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2013:388
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2013, då lagen (1994:1845) om till­lämp­ningen av Euro­pe­iska uni­o­nens stats­stöds­reg­ler ska upp­höra att gälla.
   2. Lagen tilläm­pas även på olag­ligt stöd som läm­nats före ikraft­trä­dan­det.
   3. Bestäm­mel­serna i 7-11 §§ ska inte tilläm­pas i fråga om mål som är anhäng­iga när denna lag trä­der i kraft.

Vik­tiga lagar inom upp­hand­lings­rät­ten
JP Info­nets tjäns­ter inom upp­hand­lings­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom upp­hand­lings­rätt

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande upp­hand­lingar i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som ett stöd och prak­tisk väg­led­ning för dig som arbe­tar som upp­hand­lare, leve­ran­tör till offent­lig sek­tor, kon­sult eller på annat sätt med offent­liga inköp. Vi har stor exper­tis inom kon­kur­rens och upp­hand­lings­om­rå­det och ger dig en kom­plett bevak­ning av upp­hand­lingsju­ri­di­ken. Se allt inom kon­kur­rens och upp­hand­lings­rätt.