Lag (2016:977) om kol­lek­tiv för­valt­ning av upp­hovs­rätt

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2016:977
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1714
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2016:977
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Utfär­dad: 2016-​11-10
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1714
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler kol­lek­tiv rät­tig­hets­för­valt­ning och kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner.

2 §   Om en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion upp­drar åt en annan juri­disk per­son som ägs eller kon­trol­le­ras av orga­ni­sa­tio­nen att full­göra en upp­gift som regle­ras i denna lag, gäl­ler det som skulle ha gällt för den upp­gif­ten, om den hade utförts av den kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­nen, för den andra juri­diska per­so­nen.

Bestäm­mel­serna i 9 kap. 1 § och 10 kap. 1, 2 och 4 §§ och 5 § 1-4, 6 och 7 gäl­ler också för obe­ro­ende för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner.

3 §   Om en orga­ni­sa­tion som inte är en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ingår avtal som anges i 42 a § lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk eller krä­ver in ersätt­ning enligt 26 m, 26 p eller 45 b § eller 47 § tredje styc­ket samma lag, ska det som gäl­ler för en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion enligt 4 kap. 3 §, 5 kap. 5 § första styc­ket 1-4 och andra styc­ket 1 och 2 och 9 § första styc­ket, 7-9 kap., 10 kap. 1-4 och 8 §§ och 11 kap. 12 § första styc­ket denna lag gälla för den verk­sam­he­ten.
Lag (2022:1714).

Defi­ni­tio­ner

4 §   I denna lag avses med
   1. rät­tig­he­ter: ensam­rätt eller rätt till ersätt­ning enligt lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk eller mot­sva­rande lag­stift­ning i ett annat land som ingår i Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES-​land),
   2. kol­lek­tiv rät­tig­hets­för­valt­ning: för­valt­ning av rät­tig­he­ter för mer än en rät­tig­hets­ha­vares räk­ning till deras gemen­samma nytta,
   3. kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion: en juri­disk per­son vars enda eller huvud­sak­liga syfte är att bedriva kol­lek­tiv rät­tig­hets­för­valt­ning och som
      a) ägs eller kon­trol­le­ras av sina med­lem­mar, eller
      b) drivs utan vinst­syfte,
   4. obe­ro­ende för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion: en juri­disk per­son vars enda eller huvud­sak­liga syfte är att bedriva kol­lek­tiv rät­tig­hets­för­valt­ning och som
      a) inte ägs eller kon­trol­le­ras av rät­tig­hets­ha­vare, och
      b) drivs i vinst­syfte,
   5. rät­tig­hets­ha­vare: den som inne­har rät­tig­he­ter eller som har rätt till en del av rät­tig­hets­in­täk­terna, utan att vara en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion eller en sådan med­lem som före­trä­der rät­tig­hets­ha­vare,
   6. med­lem: en rät­tig­hets­ha­vare, eller en juri­disk per­son som före­trä­der rät­tig­hets­ha­vare, som upp­fyl­ler vill­ko­ren för att bli med­lem och har anta­gits som med­lem i en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion,
   7. använ­dare: den som utan att handla som kon­su­ment bedri­ver verk­sam­het som krä­ver till­stånd från rät­tig­hets­ha­vare eller som ger rät­tig­hets­ha­vare rätt till ersätt­ning,
   8. stadga: stad­gar, bolags­ord­ning eller annan mot­sva­rande hand­ling som gäl­ler en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion,
   9. stämma: för­e­nings­stämma, bolags­stämma eller annat sådant organ där med­lem­marna del­tar och utö­var sin röst­rätt,
   10. rät­tig­hets­in­täk­ter: inkoms­ter från rät­tig­he­ter som en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion har inkas­se­rat för rät­tig­hets­ha­var­nas räk­ning,
   11. för­valt­nings­av­gift: de avdrag en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion gör från rät­tig­hets­in­täk­ter, eller från inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter, för att täcka kost­na­derna för för­valt­ningen av rät­tig­he­terna,
   12. grän­sö­ver­skri­dande licens: en licens som omfat­tar fler än ett EES-​land, och
   13. näträt­tig­he­ter till musi­ka­liska verk: de rät­tig­he­ter att fram­ställa exem­plar av musi­ka­liska verk med eller utan text eller att över­föra sådana verk till all­män­he­ten som behövs för att till­han­da­hålla en nät­tjänst.

Lagens inne­håll

5 §   I lagen finns bestäm­mel­ser om
   - all­männa prin­ci­per för kol­lek­tiv rät­tig­hets­för­valt­ning (2 kap.),
   - rät­tig­hets­ha­var­nas rät­tig­he­ter (3 kap.),
   - med­lem­skap (4 kap.),
   - stämma (5 kap.),
   - styr­ning och intern kon­troll (6 kap.),
   - för­valt­ning av rät­tig­hets­in­täk­ter (7 kap.),
   - för­valt­ning med stöd av repre­sen­ta­tions­av­tal (8 kap.),
   - för­hål­lan­det till använ­dare (9 kap.),
   - insyn och rap­por­te­ring (10 kap.),
   - grän­sö­ver­skri­dande licen­sie­ring av musik (11 kap.), och
   - till­syn m.m. (12 kap.).


2 kap. All­männa prin­ci­per för kol­lek­tiv rät­tig­hets­för­valt­ning

1 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska bedriva verk­sam­he­ten i de före­trädda rät­tig­hets­ha­var­nas intresse. Orga­ni­sa­tio­nen får inte ålägga rät­tig­hets­ha­varna andra skyl­dig­he­ter än som krävs för att skydda deras intres­sen eller för att för­valta deras rät­tig­he­ter effek­tivt.

2 §   I en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska det fin­nas lämp­liga och effek­tiva för­fa­ran­den för att säker­ställa att med­lem­marna kan delta i orga­ni­sa­tio­nens besluts­fat­tande. Bestäm­mel­ser om detta ska tas in i stad­gan. Det som föl­jer av lag behö­ver dock inte anges.

Olika kate­go­rier av med­lem­mar ska vara repre­sen­te­rade i besluts­fat­tan­det i skä­lig utsträck­ning.


3 kap. Rät­tig­hets­ha­var­nas rät­tig­he­ter

Rätt till repre­sen­ta­tion

1 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska på en rät­tig­hets­ha­vares begä­ran åta sig att, för de EES-​länder begä­ran avser, för­valta de rät­tig­he­ter, kate­go­rier av rät­tig­he­ter eller typer av verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner som rät­tig­hets­ha­va­ren begär att orga­ni­sa­tio­nen ska för­valta, om inte orga­ni­sa­tio­nen har god­tag­bara skäl att vägra för­valt­nings­upp­dra­get.

Rätt att ge till­stånd till viss använd­ning

2 §   En rät­tig­hets­ha­vare som har läm­nat ett för­valt­nings­upp­drag till en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion får själv ge till­stånd till använd­ning beträf­fande de rät­tig­he­ter, kate­go­rier av rät­tig­he­ter eller typer av verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner som upp­dra­get omfat­tar. Till­stånd får dock inte ges för använd­ning som sker i för­värvs­syfte.

Rätt att begränsa eller säga upp upp­drags­av­ta­let

3 §   En rät­tig­hets­ha­vare som har läm­nat ett för­valt­nings­upp­drag till en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion får när som helst begränsa upp­dra­get i de avse­en­den som anges i 1 §, om inte orga­ni­sa­tio­nen har god­tag­bara skäl att vägra det. Rät­tig­hets­ha­va­ren får också när som helst säga upp upp­drags­av­ta­let.

I upp­drags­av­ta­let får det bestäm­mas att en begräns­ning eller en upp­säg­ning får ver­kan
   1. först efter en upp­säg­nings­tid, som ska vara skä­lig och inte längre än sex måna­der, eller
   2. vid räken­skaps­å­rets utgång.

Om det inte har avta­lats någon tid för när en begräns­ning eller en upp­säg­ning får ver­kan, får begräns­ningen eller upp­säg­ningen ver­kan ome­del­bart.

Rät­tig­hets­ha­va­rens med­gi­vande till för­valt­ningen

4 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som åtar sig ett för­valt­nings­upp­drag ska inhämta rät­tig­hets­ha­va­rens uttryck­liga med­gi­vande till för­valt­ningen av varje rät­tig­het, kate­gori av rät­tig­he­ter eller typ av verk och annan skyd­dad pre­sta­tion som för­valt­ningen omfat­tar. Med­gi­van­det ska doku­men­te­ras.

Infor­ma­tion till rät­tig­hets­ha­varna

5 §   Innan en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion åtar sig ett för­valt­nings­upp­drag, ska den på lämp­ligt sätt infor­mera rät­tig­hets­ha­va­ren om den rätt som föl­jer av 1-3 §§ och om vill­ko­ren för att utöva den rätt som föl­jer av 2 §. Orga­ni­sa­tio­nen ska också infor­mera om de avdrag som kom­mer att göras från rät­tig­hets­in­täk­ter eller från inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter.

Infor­ma­tion om den rätt som föl­jer av 1-3 §§ och om vill­ko­ren för att utöva den rätt som föl­jer av 2 § ska också anges i orga­ni­sa­tio­nens stadga eller med­lem­skaps­vill­kor.


4 kap. Med­lem­skap

Vill­kor för att bli med­lem

1 §   Den som upp­fyl­ler vill­ko­ren för att bli med­lem i en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska bevil­jas med­lem­skap. Om en ansö­kan om med­lem­skap inte bevil­jas, ska orga­ni­sa­tio­nen ange skä­len för det.

2 §   Vill­ko­ren för att bli med­lem i en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska vara sak­liga, tyd­liga och icke-​diskriminerande. De ska anges i orga­ni­sa­tio­nens stadga eller med­lem­skaps­vill­kor och hål­las all­mänt till­gäng­liga.

Elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion

3 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska se till att med­lem­mar och rät­tig­hets­ha­vare kan kom­mu­ni­cera med orga­ni­sa­tio­nen på elektro­nisk väg.

Med­lems­re­gis­ter

4 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska föra regis­ter över sina med­lem­mar. Med­lems­re­gist­ret ska inne­hålla upp­gift om varje med­lems namn och post­a­dress.

Med­lems­re­gist­ret får använ­das för att orga­ni­sa­tio­nen ska kunna upp­fylla sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag.

Denna para­graf gäl­ler inte om den kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­nen enligt annan lag är skyl­dig att föra regis­ter som inne­hål­ler de upp­gif­ter som anges i första styc­ket.


5 kap. Stämma

Grund­läg­gande bestäm­mel­ser

1 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska ha en stämma.

2 §   I den utsträck­ning en fråga inte regle­ras i detta kapi­tel gäl­ler det som före­skrivs om stäm­man i annan lag.

3 §   Stäm­man i en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska sam­man­kal­las minst en gång om året.

Stäm­mo­be­slut

4 §   Stäm­man ska besluta om
   1. änd­ringar av stad­gan,
   2. änd­ringar i med­lem­skaps­vill­ko­ren,
   3. utse­ende och ent­le­di­gande av leda­mö­ter i sty­rel­sen eller mot­sva­rande led­nings­or­gan och, i före­kom­mande fall, till­syns­or­ga­net, och
   4. ersätt­ning och andra för­må­ner för var och en av leda­mö­terna.

5 §   Stäm­man ska, utö­ver det som anges i 4 §, besluta om
   1. all­männa prin­ci­per för för­del­ning av ersätt­ning till rät­tig­hets­ha­vare,
   2. all­männa prin­ci­per för avdrag från rät­tig­hets­in­täk­ter och från inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter,
   3. all­männa prin­ci­per för använd­ning av medel som inte kan för­de­las,
   4. använd­ning av medel som inte kan för­de­las, och
   5. god­kän­nande av den årliga insyns­rap­por­ten och utse­ende och ent­le­di­gande av den revi­sor som ska granska denna.

I före­kom­mande fall ska stäm­man också besluta om
   1. en all­män inve­ste­rings­stra­tegi för rät­tig­hets­in­täk­ter och för inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter,
   2. en risk­han­te­rings­stra­tegi,
   3. god­kän­nande av för­värv, för­sälj­ning och inteck­ning av fast egen­dom,
   4. god­kän­nande av fusio­ner och alli­an­ser, bildande av dot­ter­fö­re­tag samt för­värv av före­tag, aktier eller rät­tig­he­ter i före­tag, och
   5. god­kän­nande av att lån tas upp eller läm­nas eller att säker­het ställs för lån.

Dele­ga­tion

6 §   Stäm­man får besluta att det organ som avses i 6 kap. 3 § ska besluta i frå­gor som anges i 5 § andra styc­ket 2-5.

Första styc­ket gäl­ler inte beslut om god­kän­nande av en fusions­plan enligt aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) eller lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar eller om lån som avses i 16 kap. 7 § aktie­bo­lags­la­gen. Lag (2018:736).

Del­ta­gande och röst­rätt

7 §   En med­lem har rätt att delta och rösta vid stäm­man. Det ska på begä­ran vara möj­ligt att delta och rösta på elektro­nisk väg.

Rät­ten att delta och rösta får begrän­sas med hän­syn till med­lem­ska­pets var­ak­tig­het. Rät­ten får också begrän­sas med hän­syn till belopp som mot­ta­gits av eller ska beta­las ut till en med­lem. En begräns­ning ska vara skä­lig och får inte strida mot annan lag.

En begräns­ning ska anges i stad­gan eller med­lem­skaps­vill­ko­ren.

Ombud

8 §   En med­lem har rätt att delta och rösta vid stäm­man genom ombud. Med­lem­men får anlita val­fritt ombud. Den som till­hör en annan kate­gori av med­lem­mar eller av annat skäl har andra intres­sen i orga­ni­sa­tio­nen än med­lem­men får dock inte anli­tas som ombud. Rät­ten att välja ombud får vidare begrän­sas i stad­gan. En sådan begräns­ning får dock inte utfor­mas så att den hind­rar med­lem­marna från att delta i besluts­fat­tan­det på ett lämp­ligt och effek­tivt sätt. Den får inte hel­ler strida mot annan lag.

Ombu­det ska ha en skrift­lig full­makt. Den ska vara under­teck­nad av med­lem­men och avse en viss stämma. Full­mak­ten får under­teck­nas med en sådan avan­ce­rad elektro­nisk under­skrift som avses i arti­kel 3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring och betrodda tjäns­ter för elektro­niska trans­ak­tio­ner på den inre mark­na­den och om upp­hä­vande av direk­tiv 1999/93/EG, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2017:242).

Full­mäk­tige

9 §   Med­lem­mar­nas beslu­tan­de­rätt får utövas av full­mäk­tige, om det inte stri­der mot annan lag.

Full­mäk­tige väljs av med­lem­marna. Det som gäl­ler för stämma enligt 2-6 §§ ska gälla för full­mäk­ti­ge­mö­tet.

En full­mäk­tig får inte väl­jas för längre tid än fyra år eller den kor­tare tid som föl­jer av annan lag.


6 kap. Styr­ning och intern kon­troll

All­männa skyl­dig­he­ter

1 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska se till att verk­sam­he­ten leds på ett ansvars­fullt och lämp­ligt sätt samt att lämp­liga ruti­ner för för­valt­ning, redo­vis­ning och intern kon­troll tilläm­pas i verk­sam­he­ten.

Intres­se­kon­flik­ter

2 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska ha lämp­liga ruti­ner för att säker­ställa att rät­tig­hets­ha­var­nas gemen­samma intres­sen inte ska­das av intres­se­kon­flik­ter mel­lan rät­tig­hets­ha­varna och dem som leder verk­sam­he­ten.

Det ska säker­stäl­las att de som leder verk­sam­he­ten varje år för stäm­man redo­vi­sar
   1. de intres­sen som de har i orga­ni­sa­tio­nen,
   2. varje ersätt­ning som de har tagit emot från orga­ni­sa­tio­nen under före­gå­ende räken­skapsår,
   3. egna intres­sen som kan komma i kon­flikt med orga­ni­sa­tio­nens intres­sen, och
   4. skyl­dig­he­ter mot andra än orga­ni­sa­tio­nen som kan komma i kon­flikt med skyl­dig­he­ter mot orga­ni­sa­tio­nen.

Över­vak­nings­or­gan

3 §   I en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska det fin­nas ett organ som löpande över­va­kar hur de per­so­ner som leder verk­sam­he­ten upp­fyl­ler sina skyl­dig­he­ter. Över­vak­nings­or­ga­net ska också besluta i frå­gor som har dele­ge­rats enligt 5 kap. 6 §. Över­vak­nings­or­ga­net ska sam­man­träda regel­bun­det och varje år för stäm­man redo­visa utfal­let av över­vak­ningen och hur över­vak­nings­or­ga­nets beslu­tan­de­rätt utö­vats. Över­vak­nings­or­ga­net får inte delta i den löpande för­valt­ningen.

Den som ingår i led­ningen får inte vara leda­mot i över­vak­nings­or­ga­net. Leda­mö­terna i över­vak­nings­or­ga­net ska redo­visa de upp­gif­ter som anges i 2 § andra styc­ket för stäm­man.

I en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som ska ha en sty­relse, ett för­valt­nings­or­gan eller ett till­syns­or­gan, ska det som sägs i denna para­graf full­gö­ras av det orga­net och gälla för dess leda­mö­ter. Om upp­gif­terna full­görs av en sty­relse eller ett för­valt­nings­or­gan, ska orga­ni­sa­tio­nen ha en verk­stäl­lande direk­tör.


7 kap. För­valt­ning av rät­tig­hets­in­täk­ter

All­männa skyl­dig­he­ter

1 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska för­valta rät­tig­hets­in­täk­ter på ett omsorgs­fullt sätt.

Rät­tig­hets­in­täk­ter och inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter, som inte för­de­las som ersätt­ning till rät­tig­hets­ha­varna, får endast använ­das i enlig­het med det som har beslu­tats enligt 5 kap. 5 §.

Krav på sär­skild redo­vis­ning

2 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska i sina räken­ska­per hålla medel som inne­has för rät­tig­hets­ha­var­nas räk­ning åtskilda från egna till­gångar och inkoms­ter.

Medel som inte kan för­de­las inom den tid som anges i 5 § andra styc­ket på grund av att rät­tig­hets­ha­va­ren är okänd eller inte går att finna, ska redo­vi­sas sär­skilt.

Inve­ste­ringar

3 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som inve­ste­rar rät­tig­hets­in­täk­ter, eller inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter, ska pla­cera med­len på det sätt som bäst gyn­nar rät­tig­hets­ha­var­nas intres­sen.

Avdrag

4 §   De avdrag en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion gör från rät­tig­hets­in­täk­ter, eller från inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter, ska bestäm­mas på sak­liga grun­der. Avdra­gen ska vara rim­liga i för­hål­lande till de tjäns­ter orga­ni­sa­tio­nen till­han­da­hål­ler rät­tig­hets­ha­varna.

Avdrag för för­valt­nings­av­gif­ter får inte över­stiga orga­ni­sa­tio­nens befo­gade och doku­men­te­rade kost­na­der för för­valt­ningen.

Om avdrag görs för att bekosta tjäns­ter som till­han­da­hålls för soci­ala eller kul­tu­rella ända­mål eller i utbild­nings­syfte, ska tjäns­terna till­han­da­hål­las rät­tig­hets­ha­varna på rätt­visa vill­kor.

För­del­ning

5 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska för­dela ersätt­ning till rät­tig­hets­ha­varna i enlig­het med de all­männa för­del­nings­prin­ci­per som har beslu­tats enligt 5 kap. 5 §.

Ersätt­ningen ska beta­las ut så snart som det är möj­ligt och, om det inte finns god­tag­bara skäl för annat, senast nio måna­der från utgången av det räken­skapsår då rät­tig­hets­in­täk­terna inkas­se­ra­des.

Om ersätt­ningen inte för­de­las av den kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­nen utan genom en med­lem i denna, gäl­ler det som sägs i andra styc­ket för med­lem­men.

Efter­forsk­ning av rät­tig­hets­ha­vare

6 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska vidta rim­liga åtgär­der för att finna de rät­tig­hets­ha­vare som är berät­ti­gade till ersätt­ning.

Om en rät­tig­hets­ha­vare är okänd eller inte går att finna, ska orga­ni­sa­tio­nen senast tre måna­der efter utgången av den tid som anges i 5 § andra styc­ket göra den infor­ma­tion som är av bety­delse för att kunna iden­ti­fi­era eller finna rät­tig­hets­ha­va­ren, och som orga­ni­sa­tio­nen har till­gång till, till­gäng­lig för
   1. de rät­tig­hets­ha­vare som orga­ni­sa­tio­nen före­trä­der,
   2. de med­lem­mar som före­trä­der rät­tig­hets­ha­vare, och
   3. de kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner med vilka orga­ni­sa­tio­nen har ingått ett avtal som avses i 8 kap. 1 §.

Om åtgär­derna inte leder till något resul­tat, ska orga­ni­sa­tio­nen senast ett år efter utgången av den tid som anges i andra styc­ket göra den infor­ma­tion som avses där till­gäng­lig för all­män­he­ten.

Använd­ning av medel som inte kan för­de­las

7 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion får använda medel som inte kan för­de­las på grund av att rät­tig­hets­ha­va­ren är okänd eller inte går att finna, om
   1. orga­ni­sa­tio­nen har upp­fyllt sina skyl­dig­he­ter enligt 6 §,
   2. tre år har gått sedan utgången av det räken­skapsår då rät­tig­hets­in­täk­terna inkas­se­ra­des, och
   3. använd­ningen sker i enlig­het med det som har beslu­tats enligt 5 kap. 5 § första styc­ket 3 och 4.


8 kap. För­valt­ning med stöd av repre­sen­ta­tions­av­tal

1 §   Om en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion har ingått ett avtal med en annan sådan orga­ni­sa­tion om att för­valta rät­tig­he­ter för de rät­tig­hets­ha­vare som den andra orga­ni­sa­tio­nen före­trä­der, ska en sådan rät­tig­hets­ha­vare vid för­valt­ningen vara lik­ställd med de rät­tig­hets­ha­vare som orga­ni­sa­tio­nen före­trä­der.

2 §   Vid för­valt­ning med stöd av ett avtal som avses i 1 § får orga­ni­sa­tio­nen göra avdrag från rät­tig­hets­in­täk­ter, eller från inkoms­ter från inve­ste­ringar av sådana intäk­ter, endast om avdra­get avser för­valt­nings­av­gif­ter eller om det uttryck­li­gen har god­känts av den andra orga­ni­sa­tio­nen.

3 §   Vid för­valt­ning med stöd av ett avtal som avses i 1 § ska orga­ni­sa­tio­nen så snart som det är möj­ligt och, om det inte finns god­tag­bara skäl för annat, senast nio måna­der från utgången av det räken­skapsår då rät­tig­hets­in­täk­terna inkas­se­ra­des betala ut ersätt­ningen till den andra orga­ni­sa­tio­nen.

Den andra orga­ni­sa­tio­nen ska så snart som det är möj­ligt och, om det inte finns god­tag­bara skäl för annat, senast sex måna­der från utgången av det räken­skapsår då ersätt­ningen togs emot betala ut ersätt­ningen till rät­tig­hets­ha­varna. Om ersätt­ningen inte för­de­las av den andra orga­ni­sa­tio­nen utan genom en med­lem i denna, ska mot­sva­rande gälla för med­lem­men.


9 kap. För­hål­lan­det till använ­dare

Avtals­för­hand­lingar

1 §   Kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner och använ­dare ska för­handla om licen­sie­ring av rät­tig­he­ter i enlig­het med god affärs­sed. De ska förse varandra med den infor­ma­tion som behövs för för­hand­ling­arna.

Licens­vill­kor m.m.

2 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion får inte tillämpa
   1. licens­vill­kor som inte har sak­lig grund, eller
   2. licens­vill­kor som är dis­kri­mi­ne­rande.

Den ersätt­ning som en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion begär för använd­ning av verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner ska vara rim­lig. Orga­ni­sa­tio­nen ska infor­mera använ­da­ren om grun­derna för beräk­ningen av ersätt­ningen.

Vid tillämp­ningen av första styc­ket 2 ska vill­kor som gäl­ler för en nät­tjänst av ett slag som varit till­gäng­lig inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES) under kor­tare tid än tre år då licens­av­ta­let ingicks inte beak­tas.

Licens­för­fråg­ningar

3 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska på begä­ran av en använ­dare ange vilka upp­gif­ter orga­ni­sa­tio­nen behö­ver för att kunna erbjuda använ­da­ren en licens. När orga­ni­sa­tio­nen har fått upp­gif­terna ska den erbjuda använ­da­ren en licens eller ange skä­len till att den inte gör det. En för­frå­gan om licens ska han­te­ras utan onö­digt dröjs­mål.

Elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion

4 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska se till att använ­dare i lämp­lig omfatt­ning kan kom­mu­ni­cera med orga­ni­sa­tio­nen på elektro­nisk väg.

Rap­por­te­rings­skyl­dig­het

5 §   En använ­dare som är skyl­dig att betala ersätt­ning till en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion för använd­ning av verk eller andra skyd­dade pre­sta­tio­ner ska till orga­ni­sa­tio­nen lämna den infor­ma­tion som är till­gäng­lig för använ­da­ren och som orga­ni­sa­tio­nen behö­ver för att inkas­sera, för­dela och betala ut ersätt­ningen till rät­tig­hets­ha­varna.

Om par­terna inte har avta­lat om när och i vil­ket for­mat infor­ma­tio­nen ska läm­nas, ska den läm­nas på begä­ran av orga­ni­sa­tio­nen och i ett lämp­ligt for­mat.


10 kap. Insyn och rap­por­te­ring

Infor­ma­tion till rät­tig­hets­ha­vare

1 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska minst en gång varje år infor­mera varje rät­tig­hets­ha­vare, som till­de­lats ersätt­ning, om
   1. den ersätt­ning som har till­de­lats rät­tig­hets­ha­va­ren och, om det med hän­syn till omstän­dig­he­terna kan begä­ras av orga­ni­sa­tio­nen, den tids­pe­riod under vil­ken den använd­ning som har gett upp­hov till ersätt­ning har ägt rum,
   2. den ersätt­ning som har beta­lats ut till rät­tig­hets­ha­va­ren, för­de­lad på de rät­tig­he­ter och kate­go­rier av rät­tig­he­ter som för­valt­ningen avser,
   3. den ersätt­ning som har till­de­lats rät­tig­hets­ha­va­ren men som inte har beta­lats ut,
   4. de avdrag som har gjorts för för­valt­nings­av­gif­ter, och
   5. de övriga avdrag som har gjorts.

När orga­ni­sa­tio­nen infor­me­rar rät­tig­hets­ha­va­ren ska rät­tig­hets­ha­va­rens kon­takt­upp­gif­ter anges.

2 §   Om ersätt­ning inte för­de­las av en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion utan genom en med­lem i denna, gäl­ler det som sägs i 1 § för med­lem­men. Den kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­nen ska förse med­lem­men med den infor­ma­tion som behövs för att full­göra skyl­dig­he­ten.

2 a §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska till­han­da­hålla rät­tig­hets­ha­vare infor­ma­tion om
   1. orga­ni­sa­tio­nens möj­lig­he­ter att ingå avtal med stöd 3 a kap. lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk och om de avtal som ingås av orga­ni­sa­tio­nen enligt de bestäm­mel­serna, och
   2. möj­lig­he­terna för rät­tig­hets­ha­vare som inte före­träds av orga­ni­sa­tio­nen att med­dela för­bud mot använd­ning som annars omfat­tas av sådana avtal.

Infor­ma­tio­nen ska till­han­da­hål­las under en rim­lig tid innan verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner utnytt­jas med stöd av avtal som avses i första styc­ket och under den tid utnytt­jan­det pågår. Lag (2022:1714).

Infor­ma­tion till andra kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner

3 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som för­val­tar rät­tig­he­ter enligt ett avtal som avses i 8 kap. 1 § ska varje år och på elektro­nisk väg infor­mera den andra orga­ni­sa­tio­nen om
   1. den ersätt­ning som har till­de­lats den andra orga­ni­sa­tio­nen,
   2. den ersätt­ning som har beta­lats ut till den andra orga­ni­sa­tio­nen, för­de­lad på de rät­tig­he­ter och kate­go­rier av rät­tig­he­ter som för­valt­ningen avser,
   3. den ersätt­ning som har till­de­lats den andra orga­ni­sa­tio­nen men som inte har beta­lats ut,
   4. de avdrag som har gjorts för för­valt­nings­av­gif­ter,
   5. de övriga avdrag som har gjorts,
   6. de licen­ser som har med­de­lats och de licen­ser som har nekats, och
   7. de stäm­mo­be­slut som är av bety­delse för för­valt­ningen.

Infor­ma­tion om reper­toar

4 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska på begä­ran av en rät­tig­hets­ha­vare, en använ­dare eller en annan kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion med vil­ken orga­ni­sa­tio­nen har ingått ett avtal som avses i 8 kap. 1 § lämna upp­gift om de verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner som orga­ni­sa­tio­nen för­val­tar, de rät­tig­he­ter den för­val­tar och de EES-​länder som för­valt­ningen omfat­tar. Om orga­ni­sa­tio­nens för­valt­ning är omfat­tande, får upp­gif­terna om verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner i stäl­let avse typer av verk och andra skyd­dade pre­sta­tio­ner.

Upp­gif­terna ska läm­nas utan onö­digt dröjs­mål och på elektro­nisk väg.

Orga­ni­sa­tio­nen får vägra att lämna ut upp­gif­terna om det inte av begä­ran fram­går att den som begär upp­gif­terna har behov av dem.

Infor­ma­tion till all­män­he­ten

5 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska på sin webb­plats hålla föl­jande infor­ma­tion till­gäng­lig:
   1. orga­ni­sa­tio­nens stadga,
   2. med­lem­skaps­vill­ko­ren,
   3. vill­ko­ren för att avsluta ett för­valt­nings­upp­drag,
   4. de all­männa vill­ko­ren för licen­sie­ring,
   5. en för­teck­ning över de per­so­ner som leder verk­sam­he­ten,
   6. de all­männa prin­ci­perna för för­del­ning till rät­tig­hets­ha­varna,
   7. de all­männa prin­ci­perna för avdrag,
   8. de all­männa prin­ci­perna för använd­ning av medel som inte kan för­de­las,
   9. en för­teck­ning över sådana avtal som avses i 8 kap. 1 § som orga­ni­sa­tio­nen är bun­den av och nam­nen på de andra orga­ni­sa­tio­ner som avta­len avser, och
   10. infor­ma­tion om för­fa­ran­den för kla­go­mål och tvist­lös­ning.

Insyns­rap­port

6 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska, om inte annat föl­jer av 7 §, varje år upp­rätta en insyns­rap­port avse­ende före­gå­ende räken­skapsår. Rap­por­ten ska inne­hålla de upp­gif­ter som anges i bila­gan till Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2014/26/EU av den 26 feb­ru­ari 2014 om kol­lek­tiv för­valt­ning av upp­hovs­rätt och när­stå­ende rät­tig­he­ter och grän­sö­ver­skri­dande licen­sie­ring av rät­tig­he­ter till musi­ka­liska verk för använd­ning på nätet på den inre mark­na­den, i den ursprung­liga lydel­sen.

De upp­gif­ter som anges i punk­terna 1 a, 1 g och 1 h i bila­gan till direk­ti­vet ska grans­kas av en auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor eller ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag. En gransk­nings­rap­port som inbe­gri­per even­tu­ella för­be­håll beträf­fande gransk­ningen ska åter­ges i sin hel­het i insyns­rap­por­ten.

Insyns­rap­por­ten ska hål­las till­gäng­lig på orga­ni­sa­tio­nens webb­plats inom åtta måna­der från utgången av det räken­skapsår den avser och där­ef­ter under en tid av minst fem år.

7 §   Om en upp­gift som avses i 6 § första styc­ket läm­nas i en års­re­do­vis­ning som upp­rät­tas av orga­ni­sa­tio­nen, behö­ver upp­gif­ten inte anges i insyns­rap­por­ten. Om samt­liga upp­gif­ter läm­nas på det sät­tet, behö­ver någon insyns­rap­port inte upp­rät­tas.

Första styc­ket gäl­ler endast om en auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor eller ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag grans­kar års­re­do­vis­ningen.

Om upp­gif­ter läm­nas på det sätt som anges i första styc­ket, ska års­re­do­vis­ningen och en revi­sions­be­rät­telse hål­las till­gäng­lig på orga­ni­sa­tio­nens webb­plats inom åtta måna­der från utgången av räken­skaps­å­ret och där­ef­ter under en tid av minst fem år.

Han­te­ring av kla­go­mål

8 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska ha effek­tiva ruti­ner för att han­tera kla­go­mål från rät­tig­hets­ha­vare och från andra kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner med vilka orga­ni­sa­tio­nen har ingått ett avtal som avses i 8 kap. 1 §.

Orga­ni­sa­tio­nen ska svara skrift­li­gen på inkomna kla­go­mål. Om orga­ni­sa­tio­nen inte till­mö­tes­går ett kla­go­mål, ska orga­ni­sa­tio­nen ange skä­len för det.


11 kap. Grän­sö­ver­skri­dande licen­sie­ring av musik

Kapit­lets tillämp­nings­om­råde

1 §   Detta kapi­tel gäl­ler, med de undan­tag som anges i 2 §, för grän­sö­ver­skri­dande licen­sie­ring av näträt­tig­he­ter till musi­ka­liska verk.

2 §   Om ett licens­av­tal ingås av en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som för­val­tar rät­tig­he­ter med stöd av avtal, tilläm­pas bestäm­mel­serna i detta kapi­tel inte för licen­sie­ring av de rät­tig­he­ter som krävs för att ett radio-​ eller tv-​företag ska kunna göra sina radio-​ eller tv-​program till­gäng­liga för all­män­he­ten sam­ti­digt med eller efter en ursprung­lig radio-​ eller tv-​utsändning.

Under samma för­ut­sätt­ning tilläm­pas bestäm­mel­serna inte hel­ler för licen­sie­ring avse­ende mate­rial som pro­du­ce­ras av eller för radio-​ eller tv-​företaget och som utgör kom­ple­ment till ett radio-​ eller tv-​program. Det gäl­ler oav­sett när det kom­plet­te­rande mate­ri­a­let görs till­gäng­ligt för all­män­he­ten.

Bestäm­mel­serna tilläm­pas inte hel­ler vid licen­sie­ring av musi­ka­liska verk i form av noter.

3 §   Om det i detta kapi­tel före­skrivs något annat än det som gäl­ler enligt 2-10 kap., ska det som sägs i detta kapi­tel gälla.

För­måga att han­tera reper­to­a­ren

4 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska för varje EES-​land som för­valt­ningen omfat­tar kunna ange de verk som för­val­tas och, i för­hål­lande till varje sådant verk, de rät­tig­he­ter som för­val­tas och de rät­tig­hets­ha­vare som före­träds. Upp­gif­terna ska han­te­ras elektro­niskt.

Orga­ni­sa­tio­nen ska använda lämp­liga sär­skil­jande beteck­ningar för de rät­tig­hets­ha­vare som före­träds och de verk som för­val­tas.

Orga­ni­sa­tio­nen ska ha lämp­liga ruti­ner för att säker­ställa att de upp­gif­ter som avses i första styc­ket är för­en­liga med mot­sva­rande upp­gif­ter som finns hos andra kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner.

Insyn i reper­to­a­ren

5 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska på begä­ran av en leve­ran­tör av en nät­tjänst, en rät­tig­hets­ha­vare eller en annan kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion lämna upp­gif­ter om de verk och de rät­tig­he­ter som orga­ni­sa­tio­nen för­val­tar och de EES-​länder för­valt­ningen omfat­tar. Upp­gif­terna ska läm­nas på elektro­nisk väg.

Orga­ni­sa­tio­nen får vägra att lämna ut upp­gif­terna om det inte av begä­ran fram­går att den som begär upp­gif­terna har behov av dem.

Orga­ni­sa­tio­nen får vidta rim­liga åtgär­der för att säker­ställa att upp­gif­terna inte för­vans­kas och för att kon­trol­lera hur upp­gif­terna åter­an­vänds. Orga­ni­sa­tio­nen får även vidta rim­liga åtgär­der för att skydda kom­mer­si­ellt käns­liga upp­gif­ter.

Rät­telse av fel­ak­tiga upp­gif­ter m.m.

6 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska ha ruti­ner som gör det möj­ligt för leve­ran­tö­rer av nät­tjäns­ter, för rät­tig­hets­ha­vare och för andra kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner att begära rät­telse av en upp­gift som avses i 4 § första styc­ket. Om det av en sådan begä­ran fram­går att en upp­gift är fel­ak­tig, ska orga­ni­sa­tio­nen rätta upp­gif­ten utan onö­digt dröjs­mål.

7 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska ha lämp­liga ruti­ner för att säker­ställa att rät­tig­hets­ha­vare, vars rät­tig­he­ter orga­ni­sa­tio­nen för­val­tar, på elektro­nisk väg kan lämna infor­ma­tion om de verk och de rät­tig­he­ter samt de EES-​länder som för­valt­ningen ska omfatta.

Första styc­ket gäl­ler inte rät­tig­hets­ha­vare vars rät­tig­he­ter orga­ni­sa­tio­nen för­val­tar med stöd av ett avtal som avses i 8 kap. 1 §, om det av det avta­let fram­går att något annat ska gälla för den för­valt­ningen.

Över­vak­ning och rap­por­te­ring

8 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som har ingått ett licens­av­tal med en leve­ran­tör av en nät­tjänst ska kon­trol­lera hur de rät­tig­he­ter som omfat­tas av avta­let används.

Leve­ran­tö­ren ska lämna upp­gif­ter om använd­ningen av de verk som omfat­tas av avta­let till orga­ni­sa­tio­nen. Orga­ni­sa­tio­nen ska ge leve­ran­tö­ren möj­lig­het att lämna upp­gif­ter enligt första styc­ket genom en lämp­lig elektro­nisk rap­por­te­rings­me­tod. Om en erbju­den rap­por­te­rings­me­tod föl­jer en eta­ble­rad inter­na­tio­nell stan­dard, ska denna använ­das, om inte par­terna kom­mer över­ens om annat.

Fak­tu­re­ring

9 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska fak­tu­rera en leve­ran­tör av en nät­tjänst så snart som det är möj­ligt. En lämp­lig elektro­nisk fak­tu­re­rings­me­tod ska använ­das. Om det är möj­ligt med hän­syn till de upp­gif­ter leve­ran­tö­ren har läm­nat till orga­ni­sa­tio­nen enligt 8 § andra styc­ket, ska fak­tu­ran inne­hålla upp­gif­ter om hur berörda verk och rät­tig­he­ter har använts.

Orga­ni­sa­tio­nen ska ha lämp­liga ruti­ner för att säker­ställa att leve­ran­tö­ren kan invända mot fak­tu­rans rik­tig­het.

Utbe­tal­ning till rät­tig­hets­ha­varna

10 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ska, efter det att en leve­ran­tör läm­nat de upp­gif­ter som avses i 8 § andra styc­ket, betala ut ersätt­ningen till rät­tig­hets­ha­varna så snart som det är möj­ligt.

I sam­band med utbe­tal­ningen ska orga­ni­sa­tio­nen lämna upp­gif­ter till rät­tig­hets­ha­va­ren om
   1. den tids­pe­riod under vil­ken använd­ningen har ägt rum och de EES-​länder som omfat­tas av använd­ningen, och
   2. de medel som har inkas­se­rats, de avdrag som har gjorts och den ersätt­ning som har till­de­lats rät­tig­hets­ha­va­ren, för­de­lat på dels de rät­tig­he­ter som för­valt­ningen avser, dels varje berörd leve­ran­tör av nät­tjäns­ter.

Om orga­ni­sa­tio­nen för­val­tar rät­tig­he­ter med stöd av ett avtal som avses i 8 kap. 1 §, ska orga­ni­sa­tio­nen betala ut ersätt­ning och lämna upp­gif­ter enligt denna para­graf till den andra orga­ni­sa­tio­nen. Den andra orga­ni­sa­tio­nen ska betala ut ersätt­ningen och till­han­da­hålla upp­gif­terna till rät­tig­hets­ha­varna. Orga­ni­sa­tio­nerna får avtala om att ansva­ret för att betala ut ersätt­ningen och lämna upp­gif­ter till rät­tig­hets­ha­varna ska för­de­las mel­lan dem på ett annat sätt.

För­valt­ning med stöd av repre­sen­ta­tions­av­tal

11 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion får inte, genom ett avtal som avses i 8 kap. 1 §, ge en annan orga­ni­sa­tion ensam­rätt att för­valta rät­tig­he­ter.

12 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som, genom ett avtal som avses i 8 kap. 1 §, över­lå­ter till en annan orga­ni­sa­tion att för­valta rät­tig­he­ter ska under­rätta de rät­tig­hets­ha­vare som berörs av för­valt­ningen om avta­lets huvud­sak­liga inne­håll. Om orga­ni­sa­tio­nen har med­lem­mar som före­trä­der rät­tig­hets­ha­vare, ska också dessa under­rät­tas.

Den orga­ni­sa­tion som för­valt­nings­upp­dra­get över­låts till ska under­rätta den andra orga­ni­sa­tio­nen om de licens­av­tal som ingås och de huvud­sak­liga vill­ko­ren för dessa.

13 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion som för­val­tar rät­tig­he­ter med stöd av ett avtal som avses i 8 kap. 1 § är skyl­dig att på begä­ran av en annan kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion ingå ett sådant avtal avse­ende de mot­sva­rande rät­tig­he­ter som den orga­ni­sa­tio­nen för­val­tar. Skyl­dig­he­ten gäl­ler endast om den andra orga­ni­sa­tio­nen inte själv ingår avtal om grän­sö­ver­skri­dande licens.

En begä­ran som avses i första styc­ket ska besva­ras skrift­li­gen och utan onö­digt dröjs­mål. Den ersätt­ning orga­ni­sa­tio­nen begär för för­valt­ningen ska vara skä­lig och får inte över­stiga kost­na­derna för för­valt­ningen.

Den orga­ni­sa­tion som begär att få ingå avta­let ska till­han­da­hålla den andra orga­ni­sa­tio­nen de upp­gif­ter om rät­tig­he­terna som krävs för att den andra orga­ni­sa­tio­nen ska kunna upp­fylla sina skyl­dig­he­ter enligt detta kapi­tel. Om upp­gif­terna är ofull­stän­diga, får den orga­ni­sa­tion som för­val­tar rät­tig­he­terna avhjälpa bris­terna på den begä­rande orga­ni­sa­tio­nens bekost­nad eller avstå från att för­valta de rät­tig­he­ter som berörs av bris­terna.

Rätt till grän­sö­ver­skri­dande licen­sie­ring

14 §   En rät­tig­hets­ha­vare som har gett en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion i upp­drag att ingå avtal om grän­sö­ver­skri­dande licens får åter­kalla upp­dra­get om orga­ni­sa­tio­nen inte ingår sådana avtal och inte hel­ler har över­lå­tit rätt att ingå sådana avtal till en annan kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion.

Om rät­tig­hets­ha­va­ren åter­kal­lar upp­dra­get, upp­hör upp­drags­av­ta­let ome­del­bart att gälla.


12 kap. Till­syn m.m.

Till­syn

1 §   Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket har till­syn över att kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner föl­jer bestäm­mel­serna i denna lag.

Det som sägs i detta kapi­tel om till­syn över kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner ska i tillämp­liga delar gälla också för sådana orga­ni­sa­tio­ner eller andra juri­diska per­so­ner som avses i 1 kap. 2 och 3 §§ och för sådana med­lem­mar i kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner som före­trä­der rät­tig­hets­ha­vare.

Till­sy­nen omfat­tar verk­sam­het inom EES som bedrivs av orga­ni­sa­tio­ner och andra juri­diska per­so­ner som är eta­ble­rade i Sve­rige.

2 §   Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket får före­lägga en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion att lämna de hand­lingar och upp­gif­ter i övrigt som behövs för till­sy­nen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att kol­lek­tiva för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner ska lämna vissa upp­gif­ter som behövs för till­sy­nen till Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket.

3 §   Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket får ingripa om en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion har åsi­do­satt sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag.

Ett ingri­pande sker genom utfär­dande av före­läg­gande att vidta rät­telse inom viss tid.

Ett ingri­pande med anled­ning av ett avtals­vill­kor som stri­der mot denna lag får endast ske genom ett före­läg­gande om att i fort­sätt­ningen inte ställa upp samma eller väsent­li­gen samma vill­kor i lik­nande fall.

4 §   Om Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket med­de­lar ett före­läg­gande enligt denna lag, får myn­dig­he­ten för­ena före­läg­gan­det med vite.

5 §   Den som står under till­syn enligt denna lag ska anmäla sig för regi­stre­ring hos Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket.

Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket ska upp­rätta ett regis­ter över dem som har anmält sig och som omfat­tas av till­syn enligt lagen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om ingiv­ning av anmäl­ningar i regi­stre­rings­ä­ren­den.

Ska­de­stånd

6 §   En kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion eller en använ­dare som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het åsi­do­sät­ter en skyl­dig­het enligt 2-11 kap. ska ersätta den ska­de­li­dande för den skada som upp­kom­mer genom åsi­do­sät­tan­det. Det­samma gäl­ler för sådana juri­diska per­so­ner som avses i 1 § andra styc­ket.

Rätt dom­stol

7 §   Patent-​ och mark­nads­dom­sto­len är rätt dom­stol i mål enligt denna lag.

Patent-​ och regi­stre­rings­ver­kets beslut att med­dela före­läg­gande får över­kla­gas till Patent-​ och mark­nads­dom­sto­len.

En talan om utdö­mande av vite enligt denna lag förs vid Patent-​ och mark­nads­dom­sto­len av Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2016:977
   1. Denna lag trä­der i kraft den 10 april 2017 i fråga om 11 kap. 14 § och i övrigt den 1 janu­ari 2017.
   2. Skyl­dig­he­ten att upp­rätta en insyns­rap­port enligt 10 kap. 6 § gäl­ler inte för räken­skapsår som inletts före ikraft­trä­dan­det.
   3. Om det krävs beslut av stäm­man för att en kol­lek­tiv för­valt­nings­or­ga­ni­sa­tion, eller en orga­ni­sa­tion som avses i 1 kap. 3 §, ska kunna efter­leva en bestäm­melse i lagen, tilläm­pas bestäm­mel­sen från och med den första ordi­na­rie stämma som hålls efter ikraft­trä­dan­det. Mot­sva­rande gäl­ler om med­lem­mar­nas beslu­tan­de­rätt utövas av full­mäk­tige.
   4. Om ett avtal som avses i 42 a § lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk har ingåtts före ikraft­trä­dan­det, ska det som sägs i 1 kap. 3 § inte tilläm­pas.
   5. Om ett för­valt­nings­upp­drag har läm­nats före ikraft­trä­dan­det, ska infor­ma­tions­skyl­dig­he­ten i 3 kap. 5 § första styc­ket full­gö­ras senast sex måna­der efter ikraft­trä­dan­det.

2022:1714
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2023.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler för avtal som ingåtts före ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets tjäns­ter inom mark­nad och imma­te­ri­al­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom mark­nad och imma­te­ri­al­rätt

Kom­mer du i kon­takt med upphovs-​ och mark­nads­rätts­liga frå­gor i ditt arbete? JP Info­net för­ser dag­li­gen ett stort antal kun­der med det juri­diska under­lag de behö­ver för att kunna fatta rätts­säkra beslut. Oav­sett om du har behov av juri­diskt grund­ma­te­rial, för­dju­pande ana­ly­ser eller nyhets­be­vak­ning kring patent­la­gen, varu­mär­ke­s­la­gen, mark­nads­fö­rings­la­gen eller lik­nande, så har vi tjäns­terna som pas­sar för dig. Se allt inom mark­nad och imma­te­ri­al­rätt.