Lag (2000:344) om Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2021:1187

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2000:344
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:1006
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2000:344
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Utfär­dad: 2000-​05-25
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:1006
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2021:1187
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


En svensk enhet av Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem

1 §   Polis­myn­dig­he­ten ska med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling föra ett regis­ter som ska vara den svenska natio­nella enhe­ten i Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem (SIS).
Myn­dig­he­ten ska också behandla tilläggs­in­for­ma­tion enligt 12 §.

Regist­ret ska vara anslu­tet till den cen­trala enhe­ten i SIS.
Polis­myn­dig­he­ten är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som myn­dig­he­ten utför enligt denna lag.
Lag (2014:595).

För­hål­lan­det till annan regle­ring

1 a §   Denna lag gäl­ler utö­ver brotts­da­ta­la­gen (2018:1177).
Lag (2019:433).

1 b §   Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som inte omfat­tas av brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) kom­plet­te­rar denna lag Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data- skydds­för­ord­ning).

Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt första styc­ket gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte annat föl­jer av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.
Lag (2019:433).

Ända­mål

2 §   Regist­ret ska vara ett hjälp­me­del för de sta­ter som anges i andra styc­ket att göra fram­ställ­ningar som avses i 3 §, för att främja sam­ar­bete som avser poli­siära och rätts­liga frå­gor.
Av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1987/2006 av den 20 decem­ber 2006 om inrät­tande, drift och använd­ning av andra gene­ra­tio­nen av Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem (SIS II), nedan benämnd SIS II-​förordningen, fram­går att regist­ret också ska vara ett hjälp­me­del för att göra fram­ställ­ningar om att en per­son ska nekas till­träde till eller uppe­hålls­till­stånd i Scheng­en­sta­terna.

Det sam­ar­bete som avses i första styc­ket bedrivs mel­lan de sta­ter (Scheng­en­sta­terna) som har till­trätt eller anslu­tit sig till kon­ven­tio­nen om tillämp­ning av Scheng­enav­ta­let av den 14 juni 1985, som har slu­tit avtal om sam­ar­bete enligt kon­ven­tio­nen med dessa sta­ter eller med Euro­pe­iska uni­o­nens råd, eller som efter beslut av Euro­pe­iska uni­o­nens råd helt eller del­vis tilläm­par kon­ven­tio­nens bestäm­mel­ser.
Lag (2010:380).

Inne­håll

Fram­ställ­ningar som får föras in i regist­ret

3 §   Regist­ret ska inne­hålla fram­ställ­ningar om
   1. omhän­der­ta­gande av en per­son som har efter­lysts för över­läm­nande eller utläm­ning,
   2. läm­nande av upp­gift om uppe­hållsort för en per­son som har anmälts för­svun­nen,
   3. till­fäl­ligt omhän­der­ta­gande av en per­son med hän­syn till den­nes eller någon annans säker­het,
   4. läm­nande av upp­gift om uppe­hållsort för
   - en per­son som har före­lagts att inställa sig för att höras vid dom­stols­för­hand­ling i brott­mål,
   - en åta­lad per­son som ska del­ges hand­lingar inom ramen för ett brott­måls­för­fa­rande,
   - en per­son som ska inställa sig för verk­stäl­lig­het av fri­hets­be­rö­vande påföljd, eller
   - en per­son som ska del­ges ett före­läg­gande av ord­nings­bot eller ett straff­fö­re­läg­gande,
   5. dold över­vak­ning eller sär­skilda kon­trollåt­gär­der, och
   6. omhän­der­ta­gande eller annan åtgärd beträf­fande for­don eller före­mål som har efter­lysts för att tas i beslag eller för att använ­das som bevis­ma­te­rial vid en rät­te­gång i brott­mål.

I SIS II-​förordningen finns bestäm­mel­ser om att regist­ret även ska inne­hålla fram­ställ­ningar om att en per­son ska nekas till­träde till eller uppe­hålls­till­stånd i Scheng­en­sta­terna.
Lag (2010:380).

3 a §   Kan en per­son, om vil­ken upp­gif­ter har regi­stre­rats enligt 3 §, för­väx­las med en per­son vars iden­ti­tet har miss­bru­kats, ska regi­stre­ringen kom­plet­te­ras med upp­gif­ter om den andra per­so­nen.

Regi­stre­ring av kom­plet­te­rande upp­gif­ter enligt första styc­ket får ske endast om den som upp­gif­terna avser har läm­nat sitt sam­tycke. Lag (2010:380).

Upp­gif­ter som får regi­stre­ras när det gäl­ler fram­ställ­ningar som rör per­so­ner

4 §   När det gäl­ler fram­ställ­ningar som rör per­so­ner får endast föl­jande upp­gif­ter regi­stre­ras:
   1. efter­namn, för­namn, tidi­gare använda namn, namn vid föd­seln och annat namn som per­so­nen använ­der,
   2. sär­skilda bestå­ende fysiska kän­ne­tec­ken,
   3. foto­gra­fier och fin­gerav­tryck,
   4. födel­se­da­tum och födel­se­ort,
   5. kön,
   6. med­bor­gar­skap,
   7. om per­so­nen kan vara beväp­nad eller kan till­gripa våld,
   8. om per­so­nen har avvi­kit från en inrätt­ning där han eller hon med stöd av lag har varit berö­vad fri­he­ten,
   9. syf­tet med fram­ställ­ningen,
   10. begärd åtgärd,
   11. om en för­svun­nen per­son behö­ver omhän­der­tas eller inte,
   12. den myn­dig­het som har lagt in regi­stre­ringen,
   13. en hän­vis­ning till det beslut som har för­an­lett regi­stre­ringen,
   14. typ av brott som avses i fram­ställ­ningen, samt
   15. övriga upp­gif­ter som ska anges i en euro­pe­isk eller nor­disk arre­ste­rings­or­der.

Där­ut­ö­ver får det, om det behövs, före­komma län­kar till andra regi­stre­ringar i regist­ret, och upp­gif­ter om verk­stäl­lig­hets­för­bud i Sve­rige med anled­ning av fram­ställ­ningar från andra Scheng­en­sta­ter.

Kom­plet­te­rande upp­gif­ter enligt 3 a § får endast avse sådana upp­gif­ter om per­so­nen som anges i första styc­ket 1-6 samt upp­gif­ter om num­mer och datum för per­so­nens iden­ti­tets­hand­lingar. Lag (2013:335).

Krav för att en fram­ställ­ning ska få regi­stre­ras

4 a §   En per­son får bli före­mål för regi­stre­ring endast om upp­gif­ter om efter­namn, för­namn, kön, begärd åtgärd och, i före­kom­mande fall, en hän­vis­ning till det beslut som har för­an­lett regi­stre­ringen, kan regi­stre­ras om honom eller henne. Övriga upp­gif­ter enligt 4 § första styc­ket ska regi­stre­ras om de finns till­gäng­liga. Lag (2010:380).

Tillå­ten behand­ling

5 §   Regist­ret ska endast inne­hålla upp­gif­ter som har behand­lats av behö­riga myn­dig­he­ter i Scheng­en­sta­terna, i enlig­het med respek­tive stats natio­nella lag­stift­ning.

Polis­myn­dig­he­ten får föra in upp­gif­ter i regist­ret endast om behand­ling av mot­sva­rande slag av upp­gif­ter är tillå­ten enligt brotts­da­ta­la­gen (2018:1177), lagen (2018:1693) om poli­sens behand­ling av per­son­upp­gif­ter inom brotts­da­ta­la­gens område eller någon annan för­fatt­ning. Lag (2018:1704).

6 §   Polis­myn­dig­he­ten får regi­strera upp­gif­ter endast om det är nöd­vän­digt för att vidta de åtgär­der som anges i 3 § och endast i ären­den som är av sådan vikt att regi­stre­ringen fram­står som berät­ti­gad. Lag (2014:595).

För­bud mot regi­stre­ring av vissa upp­gif­ter

7 §   Polis­myn­dig­he­ten får inte regi­strera upp­gif­ter i SIS som avslö­jar etniskt ursprung, poli­tiska åsik­ter, reli­giös eller filo­so­fisk över­ty­gelse, med­lem­skap i fack­för­e­ning, eller upp­gif­ter som rör hälsa eller sex­u­al­liv. Lag (2014:595).

Sek­re­tess

8 §   Att upp­gif­ter i regist­ret kan omfat­tas av sek­re­tess föl­jer av offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).
Lag (2009:486).

Rätt att få upp­gif­ter ur regist­ret

9 §   Upp­gif­ter som finns i regist­ret ska läm­nas ut om det begärs av Säker­hetspo­li­sen, åklagar­myn­dig­he­ter, Tull­ver­ket eller Kust­be­vak­ningen när dessa utför under­sök­ningar och andra kon­trol­ler än gräns­kon­trol­ler i sin verk­sam­het för att före­bygga och utreda brott.

I SIS II-​förordningen finns sär­skilda bestäm­mel­ser om utläm­nande av upp­gif­ter ur regist­ret till myn­dig­he­ter som ansva­rar för iden­ti­fi­e­ring av tred­je­lands­med­bor­gare i sam­band med gräns­kon­trol­ler och andra kon­trol­ler. I Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1986/2006 av den 20 decem­ber 2006 om till­träde till andra gene­ra­tio­nen av Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem (SIS II) för de enhe­ter i med­lems­sta­terna som ansva­rar för att utfärda regi­stre­rings­be­vis för for­don, finns bestäm­mel­ser som inne­bär att en sådan enhet ska ha direktåt­komst till regist­ret.

Kom­plet­te­rande upp­gif­ter enligt 3 a § får endast läm­nas ut till en myn­dig­het
   1. som har rätt att få ut upp­gif­ter om den regi­stre­ring enligt 3 § som de kom­plet­te­rande upp­gif­terna avser, och
   2. som behö­ver upp­gif­terna för att und­vika en fel­ak­tig iden­ti­fi­e­ring.

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om att myn­dig­he­ter som prö­var ansök­ningar om vise­ring och uppe­hålls­till­stånd ska ha till­gång till upp­gif­ter som avses i 3 § andra styc­ket.

Rege­ringen med­de­lar också före­skrif­ter om att de myn­dig­he­ter som nämns i första och fjärde styc­kena får ha direktåt­komst till regist­ret. Lag (2014:595).

Använd­ning av upp­gif­ter i regist­ret

10 §   En upp­gift, som behand­las i regist­ret, får inte över­fö­ras eller göras till­gäng­lig för ett tred­je­land eller en inter­na­tio­nell orga­ni­sa­tion.

En upp­gift i regist­ret får inte hel­ler i övrigt använ­das i något annat syfte än det som den regi­stre­rande sta­ten har angett vid regi­stre­ringen, om inte sta­ten har läm­nat sitt sam­tycke.

Sådana upp­gif­ter om en per­son, som har regi­stre­rats med stöd av 3 a §, får endast använ­das i syfte att skilja per­so­nen från en per­son som har regi­stre­rats med stöd av 3 § eller för att den per­son vars iden­ti­tet har miss­bru­kats ska kunna styrka sin iden­ti­tet.

Foto­gra­fier och fin­gerav­tryck får använ­das för att fast­ställa någons iden­ti­tet vid en träff i regist­ret efter en sök­ning med hjälp av bok­stä­ver, siff­ror, sär­skilda tec­ken eller skil­je­tec­ken.

En sök­ning med hjälp av fin­gerav­tryck för att iden­ti­fi­era en per­son får göras i samt­liga fall. Lag (2020:1006).

Gall­ring

11 §   Upp­gif­ter som Polis­myn­dig­he­ten har fört in i regist­ret får inte beva­ras längre än vad som är nöd­vän­digt med hän­syn till ända­må­let med regi­stre­ringen. Sådana upp­gif­ter ska gall­ras om de avser en
   1. fram­ställ­ning som rör en per­son enligt 3 § första styc­ket 5, senast ett år efter regi­stre­ringen,
   2. fram­ställ­ning som rör en per­son i annat fall än som avses i 1, senast tre år efter regi­stre­ringen,
   3. fram­ställ­ning som rör ett före­mål enligt 3 § första styc­ket 5, senast fem år efter regi­stre­ringen, och
   4. fram­ställ­ning som rör ett före­mål enligt 3 § första styc­ket 6, senast tio år efter regi­stre­ringen.

Polis­myn­dig­he­ten får dock, innan den tid som anges i första styc­ket har löpt ut, besluta att en upp­gift ska stå kvar i regist­ret om det är nöd­vän­digt för att uppnå syf­tet med regi­stre­ringen. Ett sådant beslut ska framgå av regist­ret. Om upp­gif­ter står kvar med stöd av ett sådant beslut, ska de gall­ras eller frå­gan om beva­rande prö­vas på nytt senast vid utgången av de tids­fris­ter som anges i första styc­ket. I sådana fall ska tids­fris­ten anses löpa från dagen för beslu­tet.

Upp­gif­ter som har regi­stre­rats med stöd av 3 a § ska gall­ras sam­ti­digt som upp­gif­terna i den regi­stre­ring enligt 3 § som de hän­för sig till. Upp­gif­terna ska gall­ras tidi­gare om den per­son som de avser begär det. Lag (2014:595).

Tilläggs­in­for­ma­tion

12 §   Tilläggs­in­for­ma­tion är infor­ma­tion som inte ska regi­stre­ras i SIS men som hän­för sig till regi­stre­ringar i SIS och som med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling utbyts mel­lan Scheng­en­sta­terna
   - i sam­band med att de läg­ger in en regi­stre­ring,
   - efter en träff,
   - när en åtgärd inte kan vid­tas, eller
   - när kon­trol­ler ska utfö­ras. Lag (2010:380).

13 §   Tilläggs­in­for­ma­tion får endast använ­das för att uppnå det syfte för vil­ket den har över­läm­nats. Lag (2010:380).

14 §   Om tilläggs­in­for­ma­tio­nen utgörs av per­son­upp­gif­ter som har tagits emot från en annan stat, får den beva­ras endast under så lång tid som behövs för att uppnå det syfte för vil­ket den har mot­ta­gits. Den får ald­rig beva­ras längre än ett år efter det att de upp­gif­ter i SIS som den avser har gall­rats. Lag (2014:595).

15 §   Har upp­hävts genom lag (2019:433).

Ska­de­stånd vid per­son­upp­gifts­be­hand­ling som omfat­tas av brotts­da­ta­la­gen

16 §   Bestäm­mel­sen om ska­de­stånd i 7 kap. 1 § brotts­da­ta­la­gen (2018:1177) ska tilläm­pas om behand­ling av per­son­upp­gif­ter som omfat­tas av brotts­da­ta­la­gen skett i strid med denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den.
Lag (2019:433).

Admi­nist­ra­tiva sank­tions­av­gif­ter vid per­son­upp­gifts­be­hand­ling som omfat­tas av brotts­da­ta­la­gen

17 §   En sank­tions­av­gift får tas ut av den per­son­upp­gifts­an­sva­rige vid över­trä­delse av bestäm­mel­serna om gall­ring och beva­rande av per­son­upp­gif­ter i 11 och 14 §§, om över­trä­del­sen skett vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som omfat­tas av brotts­da­ta­la­gen (2018:1177).

Sank­tions­av­gif­ten ska bestäm­mas till högst 10 000 000 kro­nor.
Lag (2019:433).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2010:380
   1. Denna lag trä­der i kraft den dag rege­ringen bestäm­mer.
   2. Äldre bestäm­mel­ser får fort­sätta att tilläm­pas på upp­gif­ter som redan finns i regist­ret, dock längst tre år efter ikraft­trä­dan­det. Om en upp­gift änd­ras eller nya upp­gif­ter förs in i regist­ret efter ikraft­trä­dan­det ska dock de nya bestäm­mel­serna tilläm­pas på den fram­ställ­ning som upp­gif­terna hör till. De nya bestäm­mel­serna ska också tilläm­pas om det blir träff i regist­ret på en fram­ställ­ning som fanns i regist­ret när denna lag trädde i kraft.

Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.