Lag (2021:77) om säker­hets­kon­troll på fri­vårds­kon­tor

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2021:77
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L5
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2021:77
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L5
Utfär­dad: 2021-​02-04
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


För­ut­sätt­ningar för säker­hets­kon­troll

1 §   Säker­hets­kon­troll får genom­fö­ras på ett fri­vårds­kon­tor om det behövs för att begränsa ris­ken för att det där begås brott som inne­bär all­var­lig fara för någons liv, hälsa eller fri­het eller för omfat­tande för­stö­relse av egen­dom.

Beslut om säker­hets­kon­troll

2 §   En säker­hets­kon­troll beslu­tas av den per­son som Kri­mi­nal­vår­den har utsett eller någon som han eller hon har dele­ge­rat beslu­tan­de­rät­ten till. Den per­son som Kri­mi­nal­vår­den utser ska vara chef med ansvar för fri­vårds­kon­to­ret.

Innan en säker­hets­kon­troll beslu­tas ska sam­råd ske med Polis­myn­dig­he­ten. Sam­råd behö­ver dock inte ske om det är uppen­bart obe­höv­ligt.

Ett beslut om säker­hets­kon­troll ska avse en viss tid, dock längst sex måna­der, eller ett visst möte. I beslu­tet ska det anges vilka loka­ler kon­trol­len ska omfatta.

Vem som omfat­tas av säker­hets­kon­trol­len

3 §   En säker­hets­kon­troll omfat­tar dem som har kal­lats till ett möte i de loka­ler som kon­trol­len omfat­tar och övriga besö­kare till loka­lerna.

Kon­trol­len omfat­tar inte
   1. Kri­mi­nal­vår­dens anställda,
   2. per­so­ner som tjänst­gör i en över­vak­nings­nämnd som sam­man­trä­der på fri­vårds­kon­to­ret, över­va­kare eller andra som utför upp­drag i över­vak­nings­nämn­den eller inom fri­vår­den,
   3. polis­män, ord­nings­vak­ter eller advo­ka­ter som i tjäns­ten infin­ner sig på fri­vårds­kon­to­ret, eller
   4. per­so­ner som är omhän­der­tagna.

4 §   Om det finns sär­skilda skäl, får den som enligt 2 § första styc­ket beslu­tar om säker­hets­kon­trol­len
   1. undanta andra per­so­ner än de som är undan­tagna enligt 3 § andra styc­ket från kon­trol­len, eller
   2. besluta att per­so­ner som annars skulle vara undan­tagna enligt 3 § andra styc­ket ska omfat­tas av kon­trol­len.

Iden­ti­tets­kon­troll

5 §   En iden­ti­tets­kon­troll får bara göras för att ta reda på om en per­son som upp­ger att han eller hon inte omfat­tas av säker­hets­kon­troll ska undan­tas från kon­trol­len.

Vem som utför kon­trol­len

6 §   En säker­hets­kon­troll får utfö­ras av en anställd inom Kri­mi­nal­vår­den som har för­ord­nats för upp­gif­ten.

En säker­hets­kon­troll får också utfö­ras av en polis­man eller av en ord­nings­vakt som står under led­ning av en polis­man. Säker­hets­kon­trol­len ska i sådana fall utfö­ras efter när­mare anvis­ningar av Polis­myn­dig­he­ten.

Hur kon­trol­len går till

7 §   En säker­hets­kon­troll ska inrik­tas på att upp­täcka vapen och andra före­mål som är ägnade att komma till använd­ning vid brott som avses i 1 §.

För detta ända­mål får kropps­vi­si­ta­tion utfö­ras. Väs­kor och andra före­mål som påträf­fas i de loka­ler som kon­trol­len omfat­tar får under­sö­kas.

8 §   Kropps­vi­si­ta­tion och under­sök­ning av väs­kor och andra före­mål ska genom­fö­ras med en metall­de­tek­tor eller en annan lik­nande anord­ning eller, om det finns sär­skilda skäl, på annat sätt.

Kropps­vi­si­ta­tion som är av mera väsent­lig omfatt­ning ska utfö­ras i ett avskilt utrymme och om möj­ligt i vitt­nes när­varo.

Om kropps­vi­si­ta­tion eller under­sök­ning av väs­kor och andra före­mål ska genom­fö­ras på annat sätt än med en metall­de­tek­tor eller en annan lik­nande anord­ning, ska den upp­gif­ten utfö­ras av en polis­man eller en anställd inom Kri­mi­nal­vår­den eller av en ord­nings­vakt som Polis­myn­dig­he­ten har god­känt för sådana upp­gif­ter. Sådan kropps­vi­si­ta­tion får bara utfö­ras eller bevitt­nas av en per­son som är av samma kön som den som visi­te­ras, om under­sök­ningen avser annat än före­mål som den visi­te­rade har med sig.

Väg­ran att genomgå kon­troll

9 §   Den som väg­rar att genomgå en säker­hets­kon­troll ska inte ges till­träde till de loka­ler som kon­trol­len omfat­tar, om inte annat föl­jer av andra styc­ket, och får avvi­sas eller avlägs­nas från dessa loka­ler.

Om någon som är kal­lad till ett möte på fri­vårds­kon­to­ret väg­rar att genomgå en säker­hets­kon­troll, ska detta ome­del­bart anmä­las till den som enligt 2 § första styc­ket beslu­tar om säker­hets­kon­troll. Han eller hon ska då avgöra om den kal­lade ska undan­tas från kon­trol­len. Gäl­ler kal­lel­sen ett möte i över­vak­nings­nämn­den ska han eller hon sam­råda med nämn­dens ord­fö­rande, om det kan ske.

Om det är möj­ligt att begära handräck­ning av Polis­myn­dig­he­ten ifall den kal­lade ute­blir, får den som enligt 2 § första styc­ket beslu­tar om säker­hets­kon­troll besluta att den kal­lade trots sin väg­ran ska genomgå kon­trol­len.

Han­te­ring när före­mål hit­tas

10 §   Om det vid en säker­hets­kon­troll påträf­fas något sådant före­mål som avses i 7 § första styc­ket och det inte tas i beslag enligt bestäm­mel­serna i rät­te­gångs­bal­ken, ska den som före­må­let påträf­fas hos upp­ma­nas att lämna det ifrån sig för för­va­ring. Den som inte föl­jer en upp­ma­ning att lämna ett före­mål för för­va­ring ska inte ges till­träde till de loka­ler som kon­trol­len omfat­tar, om inte annat föl­jer av andra styc­ket, och får avvi­sas eller avlägs­nas från dessa loka­ler. Om det inte finns någon känd inne­ha­vare till ett före­mål som påträf­fas, får före­må­let omhän­der­tas.

Om någon som är kal­lad till ett möte på fri­vårds­kon­to­ret inte föl­jer en upp­ma­ning enligt första styc­ket, ska detta ome­del­bart anmä­las till den som enligt 2 § första styc­ket beslu­tar om säker­hets­kon­troll. Han eller hon ska då avgöra om den kal­lade ska få till­träde utan att lämna ifrån sig före­må­let. Gäl­ler kal­lel­sen ett möte i över­vak­nings­nämn­den ska han eller hon sam­råda med nämn­dens ord­fö­rande, om det kan ske.

Om det är möj­ligt att begära handräck­ning av Polis­myn­dig­he­ten ifall den kal­lade ute­blir, får den som enligt 2 § första styc­ket beslu­tar om säker­hets­kon­troll besluta att före­må­let trots hans eller hen­nes väg­ran ska omhän­der­tas för för­va­ring.

För­va­ring av före­mål

11 §   Ett före­mål som har läm­nats till för­va­ring eller omhän­der­ta­gits ska för­va­ras säkert. På begä­ran ska ett bevis om att ett före­mål har läm­nats till för­va­ring eller omhän­der­ta­gits utfär­das. Före­må­let ska på begä­ran läm­nas till­baka till den som hade det med sig när han eller hon läm­nar de loka­ler som kon­trol­len omfat­tar.

För­bud att över­klaga

12 §   Beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.