Total­för­svars­da­ta­lag (2020:151)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2020:151
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:920
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2020:151
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2020-​03-19
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:920
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens syfte

1 §   Syf­tet med denna lag är att ge Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk möj­lig­het att i sin verk­sam­het behandla per­son­upp­gif­ter om total­för­svars­plik­tiga och annan per­so­nal inom total­för­sva­ret på ett ända­måls­en­ligt sätt samt att skydda män­ni­skor mot att deras per­son­liga integri­tet kränks vid sådan behand­ling. Lag (2020:1277).

Lagens tillämp­nings­om­råde

2 §   Denna lag gäl­ler i Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verks verk­sam­het vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter om total­för­svars­plik­tiga och annan per­so­nal som har en upp­gift inom total­för­sva­ret vid höjd bered­skap.

I de fall det anges sär­skilt gäl­ler lagen även i verk­sam­het som bedrivs av någon annan än Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk.

När sådan behand­ling av per­son­upp­gif­ter som avses i första styc­ket utförs av Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk i egen­skap av vård­gi­vare inom hälso-​ och sjuk­vår­den tilläm­pas pati­ent­da­ta­la­gen (2008:355) och lagen (2022:920) om sam­man­hål­len vård- och omsorgs­do­ku­men­ta­tion. Lag (2022:920).

3 §   Lagen gäl­ler vid sådan behand­ling av per­son­upp­gif­ter som är helt eller del­vis auto­ma­ti­se­rad. Lagen gäl­ler även för annan behand­ling av per­son­upp­gif­ter som ingår i eller kom­mer att ingå i en struk­tu­re­rad sam­ling av per­son­upp­gif­ter som är till­gäng­liga för sök­ning eller sam­man­ställ­ning enligt sär­skilda kri­te­rier.

För­hål­lan­det till annan regle­ring

4 §   Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte något annat föl­jer av denna lag eller av före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.

Per­son­upp­gifts­an­svar

5 §   Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk är per­son­upp­gifts­an­sva­rigt för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som myn­dig­he­ten utför.

En kom­mun, region eller stat­lig myn­dig­het som behand­lar per­son­upp­gif­ter med stöd av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­lingen. Lag (2020:1277).

Ända­mål

6 §   Per­son­upp­gif­ter i Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verks verk­sam­het får behand­las om det är nöd­vän­digt för att
   1. ta fram under­lag för beslut om mönst­ring, inskriv­ning, krigs­pla­ce­ring eller annat ian­språk­ta­gande av per­so­nal till total­för­sva­ret,
   2. redo­visa per­so­nal med upp­gif­ter inom total­för­sva­ret,
   3. säker­ställa att den regi­stre­rade fort­lö­pande får ända­måls­en­lig utbild­ning och en lämp­lig pla­ce­ring inom total­för­sva­ret,
   4. se till att den regi­stre­rade full­gör sina skyl­dig­he­ter i fråga om total­för­svars­plik­ten,
   5. till­go­dose den regi­stre­ra­des rät­tig­he­ter och trygg­het i egen­skap av total­för­svars­plik­tig, och
   6. full­göra Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verks ser­vice­skyl­dig­het gente­mot beman­nings­an­sva­riga organ inom total­för­sva­ret. Lag (2020:1277).

7 §   Per­son­upp­gif­ter som behand­las enligt 6 § får också behand­las för att full­göra upp­gifts­läm­nande som sker i över­ens­stäm­melse med lag eller för­ord­ning.

Per­son­upp­gif­ter som behand­las enligt 6 § får behand­las även för andra ända­mål, under för­ut­sätt­ning att upp­gif­terna inte behand­las på ett sätt som är ofören­ligt med det ända­mål för vil­ket upp­gif­terna sam­la­des in.

Behand­ling av käns­liga per­son­upp­gif­ter

8 §   Käns­liga per­son­upp­gif­ter enligt arti­kel 9.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), här benämnd EU:s data­skydds­för­ord­ning, får endast behand­las om det är abso­lut nöd­vän­digt för de ända­mål som anges i 6 och 7 §§.

Käns­liga per­son­upp­gif­ter får även behand­las om det är abso­lut nöd­vän­digt vid en utred­ning om den total­för­svars­plik­ti­ges per­son­liga för­hål­lan­den som görs enligt 2 kap. 1 § lagen (1994:1809) om total­för­svars­plikt av någon annan stat­lig myn­dig­het än Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk, en kom­mun eller region. Lag (2020:1277).

Sök­be­gräns­ningar

9 §   Vid behand­ling som sker med stöd av 8 § är det för­bju­det att utföra sök­ningar i syfte att få fram ett urval av per­so­ner grun­dat på käns­liga per­son­upp­gif­ter.

Det är också för­bju­det att som sök­be­grepp använda upp­gif­ter om
   1. hin­der för mönst­ring, annan utred­ning, utbild­ning, krigs­pla­ce­ring eller annat ian­språk­ta­gande av den regi­stre­rade för total­för­sva­rets räk­ning,
   2. boende-​ och famil­je­för­hål­lan­den samt för­sörj­ning,
   3. resul­tat från begåv­nings­test eller anlags­test som utförs vid mönst­ring eller annan utred­ning,
   4. med­bor­gar­skap, och
   5. lagö­ver­trä­del­ser, säker­hets­pröv­ning enligt säker­hets­skydds­la­gen (2018:585) samt vil­ken säker­hets­klass pröv­ningen avsett och resul­ta­tet av den.

De upp­gif­ter som anges i andra styc­ket 1-5 får dock använ­das som sök­be­grepp när upp­gif­ter läm­nas ut för fram­ställ­ning av sta­tistik eller för forsk­nings­än­da­mål. De upp­gif­ter som anges i andra styc­ket 3 får även använ­das som sök­be­grepp för att ta fram under­lag för beslut om mönst­ring, inskriv­ning, krigs­pla­ce­ring eller annat ian­språk­ta­gande av per­so­nal till total­för­sva­ret.

Rät­ten att göra invänd­ningar

10 §   Arti­kel 21.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning om rät­ten att göra invänd­ningar gäl­ler inte vid sådan behand­ling som är tillå­ten enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen.

Till­gången till per­son­upp­gif­ter

11 §   Till­gången till per­son­upp­gif­ter vid Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk, en annan stat­lig myn­dig­het, en kom­mun eller region ska begrän­sas till vad varje anställd behö­ver för att kunna full­göra sina arbets­upp­gif­ter.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om hur till­gången till per­son­upp­gif­ter ska begrän­sas. Lag (2020:1277).

Direktåt­komst

12 §   Direktåt­komst till per­son­upp­gif­ter hos Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk får endast med­ges För­svars­mak­ten och den regi­stre­rade.

Den regi­stre­rade får endast ha direktåt­komst till per­son­upp­gif­ter som rör honom eller henne.

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om begräns­ningar av direktåt­koms­ten enligt första styc­ket och före­skrif­ter om behö­rig­het och säker­het vid sådan åtkomst. Lag (2020:1277).

13 §   För­svars­mak­ten har rätt att vid direktåt­komst enligt 12 § första styc­ket ta del av de per­son­upp­gif­ter som omfat­tas av åtkoms­ten.

För­svars­mak­tens infö­rande och rät­telse av per­son­upp­gif­ter

14 §   För­svars­mak­ten får föra in och rätta per­son­upp­gif­ter om total­för­svars­plik­tiga i Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verks infor­ma­tions­sy­stem.

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om För­svars­mak­tens behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt första styc­ket och före­skrif­ter om behö­rig­het och säker­het vid sådan behand­ling. Lag (2020:1277).

Avskil­jande

15 §   Per­son­upp­gif­ter ska avskil­jas så att till­gången till dem begrän­sas när de inte längre behövs i Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verks löpande verk­sam­het för de ända­mål som anges i 6 §.

Per­son­upp­gif­ter om total­för­svars­plik­tiga ska avskil­jas senast vid utgången av det kalen­derår då den total­för­svars­plik­tige fyl­ler 70 år, om inte den total­för­svars­plik­tige där­ef­ter har en upp­gift inom total­för­sva­ret vid höjd bered­skap.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om avskil­jande av per­son­upp­gif­ter. Lag (2020:1277).

Till­syns­myn­dig­he­tens befo­gen­he­ter

16 §   Vid behand­ling enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen gäl­ler inte bestäm­mel­serna i arti­kel 58.2 f i EU:s data­skydds­för­ord­ning och 6 kap. 1 § lagen med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning om till­syns­myn­dig­he­tens befo­gen­het att införa en till­fäl­lig eller defi­ni­tiv begräns­ning av, inklu­sive ett för­bud mot, behand­ling.
Vik­tiga lagar inom ord­ning och säker­het
JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

JP Info­nets tjäns­ter inom ord­ning och säker­het

Arbe­tar du med frå­gor som rör ord­ning och säker­het? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ord­ning och säker­het.