Bostads­för­valt­nings­lag (1977:792)

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1977:792
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2021:1099
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1977:792
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 1977-​11-03
Änd­rad: t.o.m. SFS

2021:1099
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag äger tillämp­ning på fas­tig­het där det finns bostads­lä­gen­het som är uthyrd eller kan hyras ut av fas­tig­he­tens ägare för annat ända­mål än fri­tidsän­da­mål och som ej utgör del av hans egen bostad. Fas­tig­het som till­hör sta­ten eller kom­mun kan ej bli före­mål för ingri­pande enligt 2 §.

När bygg­nad till­hör inne­ha­vare av inskri­ven tomträtt äger bestäm­mel­serna i denna lag om fas­tig­het mot­sva­rande tillämp­ning på tomträt­ten. I fråga om bygg­nad som annars till­hör annan än äga­ren av mar­ken gäl­ler lagen i tillämp­liga delar. Såsom ägare av fas­tig­het anses, när omstän­dig­he­terna för­an­le­der det, annan som inne­har fas­tig­he­ten.

Denna lag tilläm­pas inte på fas­tig­he­ter som ägs av koo­pe­ra­tiva hyres­rätts­för­e­ningar enligt lagen (2002:93) om koo­pe­ra­tiv hyres­rätt eller på fas­tig­he­ter där samt­liga bostads­lä­gen­he­ter hyrs av sådana för­e­ningar. Lag (2002:97).

För­ut­sätt­ningar för ingri­pande i för­valt­ningen

2 §   Hyres­nämn­den får besluta om ingri­pande i för­valt­ningen av en fas­tig­het, om fas­tig­hets­ä­ga­ren bris­ter i sina skyl­dig­he­ter mot bostads­hy­res­gäs­terna genom att
   1. efter­sätta under­hål­let av fas­tig­he­ten eller
   2. annars för­valta fas­tig­he­ten på ett sätt som inte är god­tag­bart för bostads­hy­res­gäs­terna.

Ett beslut om ingri­pande i för­valt­ningen får med­de­las redan om det finns anled­ning att anta att fas­tig­he­ten för­val­tas på ett sätt som inte är god­tag­bart för bostads­hy­res­gäs­terna, om en ansö­kan om ingri­pande kom­mer in till hyres­nämn­den inom tre år från det att fas­tig­hets­ä­ga­ren har ansökt om lag­fart.
Lag (2021:1099).

3 §   Hyres­nämn­den får, utö­ver i de fall som anges i 2 §, besluta om ingri­pande i för­valt­ningen om fas­tig­hets­ä­ga­ren inte hyr ut lägen­he­ter för bostads­än­da­mål i fas­tig­he­ten och det med hän­syn till bostads­för­sörj­ningen är uppen­bart oför­svar­ligt att lägen­he­terna står tomma. Lag (2021:1099).

For­merna för ingri­pande

4 §   Ett ingri­pande i för­valt­ningen kan avse antingen att hyres­nämn­den före­läg­ger fas­tig­hets­ä­ga­ren att åtgärda bris­terna i för­valt­ningen (för­valt­nings­före­läg­gande) eller att hyres­nämn­den stäl­ler fas­tig­he­ten under för­valt­ning av en sär­skild för­val­tare (tvångs­för­valt­ning). Lag (2021:1099).

5 §   Tvångs­för­valt­ning får endast beslu­tas om ett för­valt­nings­före­läg­gande inte bedöms som till­räck­ligt för att uppnå en god­tag­bar för­valt­ning. Vid denna bedöm­ning ska det sär­skilt beak­tas hur all­var­liga bris­terna i för­valt­ningen är och om fas­tig­hets­ä­ga­ren kan antas rätta sig efter ett för­valt­nings­före­läg­gande. Lag (2021:1099).

För­valt­nings­före­läg­gande

6 §   I ett för­valt­nings­före­läg­gande ska hyres­nämn­den före­lägga fas­tig­hets­ä­ga­ren att åtgärda bris­terna i för­valt­ningen inom viss tid. Finns det sär­skilda skäl får tiden för­längas, om en ansö­kan om det görs innan tids­fris­ten löper ut.

Före­läg­gan­det får för­e­nas med vite. Lag (2021:1099).

7 §   Har upp­hävts genom lag (2021:1099).

Tvångs­för­valt­ning

8 §   Beslu­tar hyres­nämnd om tvångs­för­valt­ning, skall nämn­den sam­ti­digt utse för­val­tare. Till för­val­tare skall utses bolag, för­e­ning eller annan som har erfor­der­lig erfa­ren­het av fas­tig­hets­för­valt­ning.

Hyres­nämn­den kan under pågående för­valt­ning utse ny för­val­tare när för­hål­lan­dena för­an­le­der det.

9 §   För­val­ta­ren skall svara för en till­freds­stäl­lande sköt­sel av fas­tig­he­ten. Han skall verka för att de olä­gen­he­ter som för­an­lett för­valt­nings­be­slu­tet undan­rö­jes och att fas­tig­he­ten genom­går sådan för­bätt­ring och moder­ni­se­ring som är för­en­lig med en ända­måls­en­lig fas­tig­hets­för­valt­ning. Han skall vara verk­sam för att skä­lig avkast­ning erhål­les.

9 a §   Vid tvångs­för­valt­ning av fas­tig­het ska för­val­ta­ren anses vara den som beta­lar ut ersätt­ning för arbete enligt skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244) beträf­fande den för­val­tade egen­do­men. Bestäm­mel­serna i 60 kap. 1 § nämnda lag om befri­else från betal­nings­skyl­dig­het gäl­ler även för­val­ta­ren.
Lag (2011:1307).

10 §   Om det är påkal­lat av sär­skilda skäl, får hyres­nämn­den med­dela före­skrif­ter för för­valt­ningen.

11 §   För­val­ta­ren upp­bär hyror och andra löpande intäk­ter av fas­tig­he­ten samt före­trä­der även i övrigt äga­ren i ange­lä­gen­he­ter som rör fas­tig­he­ten, om ej annat föl­jer av andra och tredje styc­kena.

För­val­ta­ren får ej över­låta fas­tig­he­ten eller annars för­foga över den så att den helt eller del­vis från­hän­des äga­ren. För­val­ta­ren får ej hel­ler på fas­tig­hets­ä­ga­rens väg­nar ingå bor­gen eller väx­el­för­bin­delse.
Utan hyres­nämn­dens till­stånd får för­val­ta­ren ej låta inteckna fas­tig­he­ten eller taga upp lån mot säker­het i form av panträtt i fas­tig­he­ten. I övrigt får för­val­ta­ren ingå avtal om kre­dit endast om avta­let ej står i miss­för­hål­lande till de eko­no­miska för­ut­sätt­ning­arna för för­valt­ningen.

För­val­ta­ren kan besluta att ange­lä­gen­het som sak­nar bety­delse för ända­må­let med för­valt­ningen skall undan­tas från denna. Hyres­nämn­den och fas­tig­hets­ä­ga­ren skall oför­dröj­li­gen under­rät­tas om sådant beslut.

12 §   Fas­tig­hets­ä­ga­ren får med hyres­nämn­dens till­stånd taga upp lån mot säker­het i form av panträtt i fas­tig­he­ten och låta före­taga inskriv­nings­åt­gärd beträf­fande denna. Även utan sådant till­stånd får fas­tig­hets­ä­ga­ren låta före­taga inskriv­nings­åt­gärd som avses i 20 och 21 kap. jor­da­bal­ken.

Till­stånd enligt första styc­ket får läm­nas endast om åtgär­den ej för­säm­rar för­ut­sätt­ning­arna för en till­freds­stäl­lande fas­tig­hets­för­valt­ning.

13 §   Kan medel till för­valt­ningen ej i till­räck­lig mån erhål­las genom löpande intäk­ter eller genom lån, får hyres­nämn­den, i den mån det fin­nes skä­ligt med hän­syn till fas­tig­hets­ä­ga­rens för­hål­lan­den och övriga omstän­dig­he­ter, på begä­ran av för­val­ta­ren ålägga fas­tig­hets­ä­ga­ren att till för­val­ta­ren utge de ytter­li­gare medel som denne behö­ver för åtgärd som avses i 9 §.

Över­lå­telse av fas­tig­he­ten med­för icke befri­else från betal­nings­skyl­dig­het som har ålagts dess­förin­nan.

14 §   Före­lig­ger ej längre skäl för att ålagd betal­nings­skyl­dig­het full­gö­res, får hyres­nämn­den för­ordna att beslu­tet om betal­nings­skyl­dig­het icke vidare skall gälla.

15 §   Fas­tig­hets­ä­ga­ren är skyl­dig att i den omfatt­ning hyres­nämn­den fin­ner skä­ligt utge ersätt­ning för utrymme som han själv använ­der.

Erläg­ges ej ersätt­ning enligt första styc­ket, får hyres­nämn­den ålägga fas­tig­hets­ä­ga­ren att avflytta från utrym­met.

På begä­ran av fas­tig­hets­ä­ga­ren får hyres­nämn­den medge denne skä­ligt upp­skov med avflytt­ningen.

16 §   Fas­tig­hets­ä­ga­ren är skyl­dig att lämna för­val­ta­ren de upp­lys­ningar rörande fas­tig­he­ten som behövs för en till­freds­stäl­lande för­valt­ning.

Hyres­nämn­den får kalla fas­tig­hets­ä­ga­ren att inför nämn­den under ed lämna upp­lys­ningar enligt första styc­ket. Där­vid skall 36 kap. 6, 11, 14, 20 och 21 §§ rät­te­gångs­bal­ken äga mot­sva­rande tillämp­ning.

17 §   Fas­tig­hets­ä­ga­ren är skyl­dig att till­han­da­hålla för­val­ta­ren hand­lingar och annat av bety­delse för för­valt­ningen.

Full­gör fas­tig­hets­ä­ga­ren ej sin skyl­dig­het enligt första styc­ket, får hyres­nämn­den vid vite före­lägga honom att full­göra skyl­dig­he­ten.

18 §   Hyres­nämn­den ska inom sex måna­der från det att beslu­tet om tvångs­för­valt­ning trädde i kraft fast­ställa den tid som för­valt­ningen ska pågå. Tiden får, om beslu­tet har med­de­lats med stöd av 2 § första styc­ket eller 3 §, bestäm­mas till högst fem år från det att beslu­tet om tvångs­för­valt­ning trädde i kraft. Om beslu­tet har med­de­lats med stöd av 2 § andra styc­ket, får tiden bestäm­mas till högst tre år från det att beslu­tet trädde i kraft.

Om det vid utgången av den bestämda tiden finns skäl för att tvångs­för­valt­ningen fort­sät­ter, får hyres­nämn­den besluta om för­läng­ning av tiden. För­läng­ning får ske med högst tre år i taget, om beslu­tet har med­de­lats med stöd av 2 § första styc­ket eller 3 §. Om beslu­tet har med­de­lats med stöd av 2 § andra styc­ket, får hyres­nämn­den besluta om för­läng­ning av tiden med högst ett år.

Om det inte längre finns skäl för tvångs­för­valt­ning, ska hyres­nämn­den besluta att för­valt­ningen ome­del­bart ska upp­höra.
Lag (2021:1099).

19 §   Över­går fas­tig­he­ten till ny ägare under pågående för­valt­ning, gäl­ler beslu­tet om för­valt­ning mot den nye äga­ren. Denne inträ­der i förre äga­rens rätt till de medel som för­val­ta­ren har hand om för fas­tig­he­ten samt sva­rar för de för­bin­del­ser som för­val­ta­ren ingått.

20 §   För­val­ta­ren skall oför­dröj­li­gen under­rätta hyres­gäst om att fas­tig­he­ten har ställts under tvångs­för­valt­ning och om vem som är för­val­tare. För­val­ta­ren skall också oför­dröj­li­gen under­rätta hyres­gäst om beslut som avses i 18 §.

Hyres­gäst som har erhål­lit under­rät­telse enligt första styc­ket första meningen kan så länge för­valt­ningen pågår icke med befri­ande ver­kan betala hyra till annan än för­val­ta­ren eller den som för­val­ta­ren har anvi­sat. En erin­ran härom skall inta­gas i under­rät­tel­sen.

För­val­ta­ren skall också oför­dröj­li­gen under­rätta bor­ge­när, som har panträtt i fas­tig­he­ten och som är känd, om för­valt­ningen.

21 §   Medel som för­val­ta­ren har hand om för fas­tig­he­ten skall hål­las skilda från andra medel. De får ej utmä­tas för annan skuld än sådan som är hän­för­lig till tvångs­för­valt­ningen och de ingår ej hel­ler i fas­tig­hets­ä­ga­rens kon­kursbo.

Behållna medel, som ej fin­nes böra avsät­tas för för­valt­ningen, skall utbe­ta­las till fas­tig­hets­ä­ga­ren. Tvist om vad fas­tig­hets­ä­ga­ren är berät­ti­gad att utfå prö­vas av hyres­nämn­den.

22 §   För­val­ta­ren skall för varje kalen­derår inom två måna­der från årets utgång lämna skrift­lig redo­vis­ning till hyres­nämn­den för sin för­valt­ning. Tilläm­par fas­tig­hets­ä­ga­ren bru­tet räken­skapsår, skall tiden för redo­vis­ning­ens avläm­nande i stäl­let räk­nas från räken­skaps­å­rets utgång. När för­val­ta­ren från­trä­der sitt upp­drag skall redo­vis­ning för den gångna delen av redo­vis­nings­pe­ri­o­den läm­nas inom två måna­der från det upp­dra­get upp­hörde.

Redo­vis­nings­skyl­dig­he­ten skall full­gö­ras i enlig­het med god redo­vis­nings­sed. Till den sif­fer­mäs­siga redo­vis­ningen skall fogas för­valt­nings­be­rät­telse med upp­lys­ning om vid­tagna och pla­ne­rade för­valt­nings­åt­gär­der av större vikt och om fas­tig­he­tens skick.

Avskrift av redo­vis­nings­hand­ling­arna skall av nämn­den över­sän­das till fas­tig­hets­ä­ga­ren. I den mån nämn­den fin­ner lämp­ligt, skall också sökan­den och annan få del av redo­vis­ningen.

Hyres­nämn­den skall granska redo­vis­ningen och kon­trol­lera att den är god­tag­bar från redo­vis­nings­mäs­sig syn­punkt. Fin­ner nämn­den anled­ning till anmärk­ning mot redo­vis­ningen, skall fas­tig­hets­ä­ga­ren under­rät­tas härom.

23 §   Vill fas­tig­hets­ä­ga­ren klandra redo­vis­ning för viss redo­vis­nings­pe­riod, skall han inom ett år från det han av hyres­nämn­den mot­tog redo­vis­ningen väcka talan mot för­val­ta­ren vid mark- och mil­jö­dom­sto­len.

Åbe­ro­pas som grund för klan­der­ta­lan omstän­dig­het som icke hän­för sig till viss avläm­nad redo­vis­ning, får talan väc­kas inom ett år från det fas­tig­hets­ä­ga­ren mot­tog redo­vis­ning med anled­ning av att för­val­ta­rens upp­drag upp­hörde.
Lag (2010:1000).

24 §   Om fas­tig­hets­ä­ga­ren behö­ver ta del av räken­skaps­ma­te­rial rörande fas­tig­he­ten för att kunna full­göra upp­gifts­skyl­dig­het som ålig­ger honom gente­mot det all­männa eller eljest, skall han efter fram­ställ­ning till hyres­nämn­den bere­das till­fälle till detta enligt anvis­ningar som nämn­den med­de­lar.

25 §   För­val­ta­ren har rätt att få skä­ligt arvode och ersätt­ning för de utgif­ter som upp­dra­get har krävt. Beslut om detta fat­tas av hyres­nämn­den för varje kalen­derår eller för kor­tare tid. Arvo­det och ersätt­ningen ska beta­las ur fas­tig­he­tens avkast­ning, om inte hyres­nämn­den beslu­tar att fas­tig­hets­ä­ga­ren helt eller del­vis ska betala arvo­det eller ersätt­ningen per­son­li­gen.

Om för­val­ta­ren begär det, ska kom­mu­nen för­skot­tera arvode som enligt hyres­nämn­dens beslut ska beta­las av fas­tig­hets­ä­ga­ren per­son­li­gen.

Fas­tig­hets­ä­ga­ren är skyl­dig att ersätta kom­mu­nen med det för­skot­te­rade belop­pet och ränta på belop­pet enligt 6 § rän­te­la­gen (1975:635) från dagen för utbe­tal­ningen.
Lag (2021:1099).

25 a §   Om en fas­tig­het är ställd under tvångs­för­valt­ning och det behövs medel för en åtgärd för fas­tig­he­tens sköt­sel som inte kan upp­skju­tas utan risk för att någon bostads­hy­res­gäst lider all­var­lig skada eller olä­gen­het, får en kom­mun på begä­ran av för­val­ta­ren för­skot­tera visst belopp. Lag (1993:408).

26 §   När beslut med­de­las om tvångs­för­valt­ning eller när sådant beslut änd­ras, skall under­rät­telse genast sän­das till inskriv­nings­myn­dig­he­ten för anteck­ning i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del. Det­samma gäl­ler när beslut med­de­las enligt 18 §. Lag (2000:242).

27 §   Till­syn över tvångs­för­valt­ning utövas av hyres­nämn­den.

Inlö­sen

28 §   Om en fas­tig­het är ställd under tvångs­för­valt­ning men för­hål­lan­dena är sådana att en till­freds­stäl­lande för­valt­ning där­vid inte kan upp­nås, får kom­mu­nen lösa fas­tig­he­ten.

Talan om inlö­sen ska väc­kas vid mark- och mil­jö­dom­sto­len. I fråga om inlö­sen gäl­ler i övrigt expro­pri­a­tions­la­gen (1972:719) i tillämp­liga delar, dock med undan­tag för 4 kap. 1 § andra styc­ket. Lag (2010:1000).

Övriga bestäm­mel­ser

29 §   En ansö­kan om ingri­pande i för­valt­ningen får göras av kom­mu­nen eller en orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter.

Sedan ett beslut om tvångs­för­valt­ning har med­de­lats, ska en fråga som rör för­valt­ningen tas upp till pröv­ning av hyres­nämn­den, om sökan­den, för­val­ta­ren eller fas­tig­hets­ä­ga­ren begär det och om något annat inte föl­jer av en sär­skild bestäm­melse. Nämn­den får också själv­mant ta upp en fråga som rör för­valt­ningen, om inte något annat föl­jer av en sär­skild bestäm­melse. Lag (2021:1099).

30 §   En ansö­kan om ingri­pande i för­valt­ningen kan rik­tas mot den som senast har bevil­jats eller sökt lag­fart, även om denne har över­lå­tit fas­tig­he­ten innan ansö­kan om ingri­pande i för­valt­ningen görs.

Om fas­tig­he­ten över­låts efter att ansö­kan har gjorts eller om det är fråga om ett sådant fall som avses i första styc­ket, ska rät­te­gångs­bal­kens bestäm­mel­ser om ver­kan av att tvis­te­fö­re­må­let över­låts och om tredje mans del­ta­gande i rät­te­gång tilläm­pas.

Är tvist om ägan­de­rät­ten anteck­nad i fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del, kan en ansö­kan om ingri­pande i för­valt­ningen rik­tas mot den som inne­har fas­tig­he­ten med ägan­de­rätt­san­språk.
Lag (2021:1099).

31 §   Hyres­nämn­dens beslut om tvångs­för­valt­ning län­der ome­del­bart till efter­rät­telse. Hyres­nämn­den kan även i fråga om annat beslut enligt denna lag för­ordna att det skall lända till efter­rät­telse genast.

Före­lig­ger sär­skilda skäl, får hyres­nämn­den besluta om tvångs­för­valt­ning och utse för­val­tare för tiden till dess slut­ligt beslut med­de­las.

32 §   Hyres­nämn­den ska själv­mant ta upp en fråga om påföljd för fas­tig­hets­ä­gare som åsi­do­sät­ter en skyl­dig­het enligt 6 §, 16 § andra styc­ket eller 17 §. För böter och vite gäl­ler 9 kap. 8 och 9 §§ rät­te­gångs­bal­ken i tillämp­liga delar.

Om ett före­läg­gande har för­e­nats med vite enligt denna lag får vitet inte för­vand­las till fäng­else. Lag (2021:1099).

33 §   I fråga om för­fa­ran­det vid hyres­nämn­den i ären­den enligt denna lag finns bestäm­mel­ser i lagen (1973:188) om arren­de­nämn­der och hyres­nämn­der.

34 §   Hyres­nämn­dens beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos Svea hov­rätt inom tre vec­kor från den dag beslu­tet med­de­la­des.
Över­kla­gan­det skall ges in till hyres­nämn­den. Lag (1994:837).

35 §   Bifal­les fas­tig­hets­ä­ga­rens talan i besvärs­mål i vil­ket kom­mu­nen är mot­part, kan kom­mu­nen åläg­gas att ersätta honom hans rät­te­gångs­kost­nad. Om han vin­ner besvärs­mål i vil­ket orga­ni­sa­tion av hyres­gäs­ter är mot­part, kan sådan ersätt­ning tiller­kän­nas honom att beta­las av stats­ver­ket. I övrigt gäl­ler i besvärs­mål all­männa bestäm­mel­ser om rät­te­gångs­kost­nad i tillämp­liga delar.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1986:1175

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1987. I fråga om beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler dock äldre före­skrif­ter.

1997:488

Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 1997 och tilläm­pas första gången i fråga om lön för inkomstå­ret 1998.

2010:25
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 mars 2010.
   2. Ären­den om sär­skild för­valt­ning som har inletts hos hyres­nämn­den före ikraft­trä­dan­det prö­vas enligt 2 och 18 §§ i sin äldre lydelse.

2010:821
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2010.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för ersätt­ningen, om talan om inlö­sen har väckts före ikraft­trä­dan­det. I ett sådant fall ska hän­vis­ning­arna till expro­pri­a­tions­la­gen (1972:719) avse den lagens lydelse vid utgången av juli 2010.

2011:1307
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Lagen tilläm­pas första gången på arbets­gi­var­av­gif­ter som avser redo­vis­nings­pe­ri­o­den janu­ari 2012 och skat­te­av­drag som ska dras av från ersätt­ningar som beta­las ut efter utgången av 2011.

2021:1099
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2022.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande om ett ärende om sär­skild för­valt­ning har inletts hos hyres­nämn­den före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom fas­tig­hets­rät­ten
JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

För dig som arbe­tar med fas­tig­hets­rätt har vi sam­lat all rele­vant infor­ma­tion inom områ­det på ett och samma ställe. Oav­sett om du arbe­tar vid en dom­stol, annan myn­dig­het, advo­kat­byrå eller i annan pri­vat verk­sam­het så hit­tar besluts­stöd och verk­tyg hos oss. Se allt inom fas­tig­hets­rätt.