Lag (2008:879) om euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2008:879
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2017:412
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2008:879
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet DÅ
Utfär­dad: 2008-​11-06
Änd­rad: t.o.m. SFS

2017:412
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1896/2006 av den 12 decem­ber 2006 om infö­rande av ett euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande.

Ansö­kan m.m.

2 §   En ansö­kan om euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande som ska göras i Sve­rige ges in till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.

3 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att ansök­ningar och bestri­dan­den får ges in i form av elektro­niska doku­ment.

Med elektro­niskt doku­ment avses en upp­tag­ning som har gjorts med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling och vars inne­håll och utstäl­lare kan veri­fie­ras genom ett visst tek­niskt för­fa­rande.
Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om elektro­niska doku­ment.

4 §   En ansö­kan eller ett bestri­dande som ges in i form av ett elektro­niskt doku­ment ska läm­nas till ett mot­tag­nings­ställe för elektro­niska doku­ment som Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten har anvi­sat. En sådan hand­ling ska anses ha kom­mit in till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten när den har anlänt till mot­tag­nings­stäl­let.

5 §   Den som ansö­ker om euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande ska betala en ansök­nings­av­gift. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om avgif­tens stor­lek.

Ansök­nings­av­gif­ten ska beta­las i för­skott.

Om sökan­den inte föl­jer ett före­läg­gande att betala ansök­nings­av­gift, ska ansö­kan avvi­sas.

6 §   Om det euro­pe­iska betal­nings­före­läg­gan­det inte har kun­nat del­ges, ska Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten pröva om för­sö­ken till del­giv­ning ska fort­sätta eller om ansö­kan ska avvi­sas. Vid denna pröv­ning ska hän­syn tas till det arbete och den kost­nad som dit­tills har lagts ned på del­giv­ningen, för­ut­sätt­ning­arna för att fort­satta för­sök ska lyc­kas samt omstän­dig­he­terna i övrigt.

7 §   Om sökan­den åter­kal­lar sin ansö­kan, ska målet avskri­vas.

Par­ti­ellt betal­nings­före­läg­gande

8 §   Om ett euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande har utfär­dats för endast en del av den ford­ran som har angetts i ansö­kan, ska den åter­stå­ende delen av ansö­kan avskri­vas.

Sökan­dens rätt till ersätt­ning för kost­na­der i målet

9 §   Ersätt­ning till sökan­den för kost­na­der i målet får avse ansök­nings­av­gift samt skä­ligt belopp för
   1. del­giv­ning,
   2. över­sätt­ning av hand­lingar, och
   3. sökan­dens eget arbete med anled­ning av målet och arvode till ombud eller biträde.

Ersätt­ning för kost­na­der enligt första styc­ket 3 får endast om det finns sär­skilda skäl bestäm­mas till högre belopp än 380 kro­nor. Lag (2013:1063).

Över­läm­nande av mål till dom­stol

10 §   Om för­fa­ran­det ska gå vidare enligt reg­lerna för ordi­na­rie civil­rätts­liga för­fa­ran­den eller för det euro­pe­iska små­måls­för­fa­rande som avses i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 861/2007 av den 11 juli 2007 om inrät­tande av ett euro­pe­iskt små­måls­för­fa­rande, ska Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten över­lämna målet till den dom­stol som enligt hand­ling­arna är behö­rig att hand­lägga målet.

Om en dom­stol fin­ner att det inte fram­går av hand­ling­arna att den är behö­rig att hand­lägga målet, ska målet över­läm­nas till en annan dom­stol som kan vara behö­rig.

Ett beslut om över­läm­nande enligt andra styc­ket får inte över­kla­gas. Lag (2017:412).

11 §   I mål som har över­läm­nats till dom­stol enligt 10 § ska talan anses väckt när ansö­kan kom in till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten, om inte något annat föl­jer av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 1215/2012 av den 12 decem­ber 2012 om dom­stols behö­rig­het och om erkän­nande och verk­stäl­lig­het av domar på pri­vaträt­tens område.

De hand­lingar som sökan­den har läm­nat in till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska i dom­stol anses som en stäm­nings­an­sö­kan. Stäm­ning i målet ska anses utfär­dad när dom­sto­len beslu­tar om målets hand­lägg­ning. Lag (2017:412).

11 a §   Om ett mål har över­läm­nats till en dom­stol enligt 10 § för hand­lägg­ning enligt reg­lerna för ordi­na­rie civil­rätts­liga för­fa­ran­den hind­rar 24 § del­giv­nings­la­gen (2010:1932) inte att dom­sto­len del­ger sva­ran­den hand­lingar i målet genom för­enklad del­giv­ning, om sva­ran­den under hand­lägg­ningen hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten har infor­me­rats om att sådan del­giv­ning kan komma att använ­das i målet hos dom­sto­len. Lag (2017:412).

11 b §   Om ett mål har över­läm­nats till en dom­stol enligt 10 §, ska det som anges i 42 kap. 3 och 4 §§ rät­te­gångs­bal­ken om ansök­nings­av­gift gälla före­skri­ven tilläggs­av­gift.
Lag (2017:412).

Över­kla­gande av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens beslut

12 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.

För­nyad pröv­ning

13 §   En ansö­kan om för­nyad pröv­ning av ett euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande ska göras skrift­li­gen.

Ansö­kan ska läm­nas in till hov­rät­ten om målet enligt 10 § skulle ha över­läm­nats till tings­rätt. Om målet skulle ha över­läm­nats till en annan dom­stol, ska ansö­kan läm­nas in till Svea hov­rätt.

Om ansö­kan bevil­jas, ska rät­ten sam­ti­digt besluta att ny hand­lägg­ning ska ske vid Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. Vid rät­tens hand­lägg­ning gäl­ler i övrigt bestäm­mel­serna om res­ning i 58 kap. 5 §, 6 § första och andra styc­kena och 8 § rät­te­gångs­bal­ken i tillämp­liga delar. Lag (2017:412).

Verk­stäl­lig­het

14 §   Vid verk­stäl­lig­het av ett euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande som har för­kla­rats verk­ställ­bart i en annan med­lems­stat ska utsök­nings­bal­kens bestäm­mel­ser om verk­stäl­lig­het av en dom som har vun­nit laga kraft tilläm­pas, om inte något annat föl­jer av arti­kel 22 eller 23 i för­ord­ning (EG) nr 1896/2006 om infö­rande av ett euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande.

Övriga bestäm­mel­ser

15 §   Om något annat inte föl­jer av för­ord­ning (EG) nr 1896/2006 om infö­rande av ett euro­pe­iskt betal­nings­före­läg­gande och sär­skilda bestäm­mel­ser inte hel­ler har med­de­lats i denna lag, gäl­ler i tillämp­liga delar bestäm­mel­serna om utsök­nings­mål i 1 kap. 3-5 §§ samt 2 kap. 6-9 och 20 §§ utsök­nings­bal­ken.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2010:1981
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2011.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler om en hand­ling har skic­kats eller läm­nats före den 1 april 2011.

2013:1063
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2014.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i mål som har kom­mit in till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.