Lag (2015:632) om talan om skat­te­tillägg i vissa fall

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2015:632
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S3
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2015:632
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S3
Utfär­dad: 2015-​11-12
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag gäl­ler om en fel­ak­tig­het eller pas­si­vi­tet kan utgöra grund för såväl beslut om skat­te­tillägg enligt skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244) som åtal för brott enligt skat­te­brottsla­gen (1971:69) för samma fysiska per­son.

2 §   I lagen finns bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det när en fråga om skat­te­tillägg prö­vas i samma rät­te­gång som ett åtal för skat­te­brott. Lagen inne­hål­ler också bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det hos åkla­ga­ren samt vissa bestäm­mel­ser om verk­stäl­lig­het.

3 §   När en fråga om skat­te­tillägg ska prö­vas enligt denna lag, tilläm­pas bestäm­mel­serna om skat­te­tillägg i 49 kap. och 51 kap. skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244). Bestäm­mel­serna i 49 kap. 10 a och 10 b §§ ska dock inte tilläm­pas.

Ett beslut om skat­te­tillägg får med­de­las inom den tid som påföljd får dömas ut enligt 14 och 14 a §§ skat­te­brottsla­gen (1971:69) för den fel­ak­tig­het eller pas­si­vi­tet som omfat­tas av åta­let.

För­fa­ran­det

4 §   Om inte något annat före­skrivs i denna lag, tilläm­pas i fråga om utred­ningen och för­fa­ran­det beträf­fande frå­gan om skat­te­tillägg det som är före­skri­vet för det brott­mål som frå­gan om skat­te­tillägg har sam­band med. Tvångs­me­del enligt 24-28 kap. rät­te­gångs­bal­ken får dock inte använ­das.

5 §   Vid under­rät­telse enligt 23 kap. 18 § första styc­ket rät­te­gångs­bal­ken ska den miss­tänkte också under­rät­tas om att skat­te­tillägg kan komma att tas ut samt om grun­derna för detta.

6 §   När åkla­ga­ren väc­ker åtal för brott enligt skat­te­brottsla­gen (1971:69), ska åkla­ga­ren, om för­ut­sätt­ning­arna för detta är upp­fyllda, sam­ti­digt fram­ställa ett yrkande om skat­te­tillägg för den per­son som åta­let gäl­ler, om skat­te­tilläg­get avser en fel­ak­tig­het eller pas­si­vi­tet som omfat­tas av åta­let.

När åkla­ga­ren fram­stäl­ler ett yrkande om skat­te­tillägg, ska åkla­ga­ren i stäm­nings­an­sö­kan uppge
   1. de bestäm­mel­ser som är tillämp­liga när det gäl­ler skat­te­tilläg­get,
   2. vil­ken pro­cent­sats som skat­te­tilläg­get ska tas ut med och vil­ket under­lag det ska beräk­nas på,
   3. de omstän­dig­he­ter som åbe­ro­pas till stöd för skat­te­tilläg­get, och
   4. de bevis som åbe­ro­pas och vad som ska styr­kas med varje bevis.

7 §   Om åkla­ga­ren åbe­ro­par en ny fel­ak­tig­het eller pas­si­vi­tet till stöd för åta­let, får denna fel­ak­tig­het eller pas­si­vi­tet också åbe­ro­pas till stöd för talan om skat­te­tillägg.

8 §   Frå­gan om skat­te­tillägg ska hand­läg­gas i samma rät­te­gång som åta­let enligt skat­te­brottsla­gen (1971:69) och avgö­ras genom dom.

Sär­skilt om straf­fö­re­läg­gande

9 §   Ett straf­fö­re­läg­gande enligt 48 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken ska, om för­ut­sätt­ning­arna för detta är upp­fyllda, omfatta även skat­te­tillägg, enligt de för­ut­sätt­ningar som anges i 10 och 11 §§.

10 §   Om ett straf­fö­re­läg­gande ska omfatta även skat­te­tillägg, ska utö­ver vad som föl­jer av 48 kap. 6 § rät­te­gångs­bal­ken straf­fö­re­läg­gan­det inne­hålla upp­gif­ter om
   1. de bestäm­mel­ser som är tillämp­liga när det gäl­ler skat­te­tilläg­get,
   2. vil­ken pro­cent­sats som skat­te­tilläg­get ska tas ut med och vil­ket under­lag det ska beräk­nas på, och
   3. de omstän­dig­he­ter som åbe­ro­pas till stöd för skat­te­tilläg­get.

11 §   Ett straf­fö­re­läg­gande som omfat­tar skat­te­tillägg god­känns genom att den miss­tänkte i för­kla­ringen enligt 48 kap. 9 § rät­te­gångs­bal­ken god­tar även det skat­te­tillägg som tagits upp i före­läg­gan­det.

Offent­lig för­sva­rare

12 §   Den som har rätt till offent­lig för­sva­rare för brott enligt skat­te­brottsla­gen (1971:69) har rätt till offent­lig för­sva­rare också beträf­fande den fråga om skat­te­tillägg som har sam­band med brott­må­let. Rät­ten till offent­lig för­sva­rare gäl­ler även om endast frå­gan om skat­te­tillägg prö­vas.

Rät­te­gångs­kost­na­der

13 §   I fråga om rät­te­gångs­kost­na­der ska 31 kap. rät­te­gångs­bal­ken tilläm­pas.

Över­kla­gande

14 §   I fråga om över­kla­gande ska rät­te­gångs­bal­kens bestäm­mel­ser om över­kla­gande i brott­mål tilläm­pas.

Pröv­nings­till­stånd krävs inte i hov­rät­ten om endast frå­gan om skat­te­tillägg över­kla­gas dit.

Ansvar, betal­ning och verk­stäl­lig­het

15 §   Bestäm­mel­ser i föl­jande kapi­tel i skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244) som är tillämp­liga på skat­te­tillägg beslu­tade av Skat­te­ver­ket eller all­män för­valt­nings­dom­stol ska också tilläm­pas på skat­te­tillägg som kan beslu­tas enligt denna lag:
   1. 46 kap. om betal­nings­säk­ring,
   2. 61 kap. om skat­te­kon­ton, 62 kap. om betal­ning av skat­ter och avgif­ter, 63 kap. om anstånd med betal­ning av skat­ter och avgif­ter, 64 kap. om åter­be­tal­ning av skat­ter och avgif­ter och 65 kap. om ränta, och
   3. 68 kap. om besluts verk­ställ­bar­het, 69 kap. om verk­stäl­lig­het av beslut om bevis­säk­ring och betal­nings­säk­ring, 70 kap. om indriv­ning och 71 kap. om övriga bestäm­mel­ser om verk­stäl­lig­het.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2015:632
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2016.
   2. Lagen tilläm­pas i fråga om fel­ak­tig­he­ter eller pas­si­vi­te­ter som hän­för sig till tiden efter den 31 decem­ber 2015.

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Vik­tiga lagar inom pro­cess­rät­ten

Rät­te­gångs­balk (1942:740)
JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets pro­cess­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med pro­cess­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom pro­cess­rätt.