Lag (2009:194) om för­fa­ran­det vid skat­te­re­duk­tion för hus­hålls­ar­bete

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:194
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:419
Övrigt: Rät­tel­se­blad 2009:194 har iakt­ta­gits.
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:194
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S3
Utfär­dad: 2009-​03-19
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:419
Övrig text: Rät­tel­se­blad 2009:194 har iakt­ta­gits.
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om för­fa­ran­det vid skat­te­re­duk­tion för hus­hålls­ar­bete enligt 67 kap. inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229).

Hän­vis­ningar

2 §   I 67 kap. inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) finns bestäm­mel­ser om
   - vilka som kan få skat­te­re­duk­tion (11 §),
   - begä­ran om skat­te­re­duk­tion (12 §),
   - defi­ni­tio­ner (13 och 14 §§),
   - vill­kor för skat­te­re­duk­tion (15-17 §§),
   - under­lag för skat­te­re­duk­tion (18 §), och
   - skat­te­re­duk­tio­nens stor­lek (19 §). Lag (2009:539).

Defi­ni­tio­ner

3 §   Ter­mer och uttryck som används i denna lag har samma bety­delse och tillämp­nings­om­råde som i inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229), om inget annat anges.

Beslu­tande myn­dig­het

4 §   Beslut enligt denna lag fat­tas av Skat­te­ver­ket.

Belopp

5 §   Upp­gif­ter om belopp ska anges i hela kron­tal så att öre­tal fal­ler bort.

Begä­ran om utbe­tal­ning från Skat­te­ver­ket

Vem som får begära utbe­tal­ning från Skat­te­ver­ket

6 §   Om den som kan ha rätt till skat­te­re­duk­tion för hus­hålls­ar­bete (köpa­ren) inte har beta­lat hela utgif­ten för hus­hålls­ar­be­tet, får en sådan utfö­rare som anges i 67 kap. 16 § 1 och 17 § inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) begära utbe­tal­ning från Skat­te­ver­ket enligt 8 §.

Utbe­tal­ning­ens stor­lek

7 §   Utbe­tal­ningen får uppgå till ett belopp som mot­sva­rar mel­lan­skill­na­den mel­lan den debi­te­rade ersätt­ningen för hus­hålls­ar­be­tet inklu­sive mer­vär­desskatt och köpa­rens fak­tiska betal­ning för arbe­tet till utfö­ra­ren före begä­ran om utbe­tal­ning.

Utbe­tal­ning får dock uppgå till högst
   1. samma belopp som köpa­ren har beta­lat om den avser sådant hus­hålls­ar­bete som anges i 67 kap. 13 § inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229), och
   2. tre sjun­de­de­lar av det belopp som köpa­ren har beta­lat om den avser annat hus­hålls­ar­bete.

Utbe­tal­ning får inte ske till den del köpa­rens sam­man­lagda pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tion enligt 17 § skulle uppgå till ett belopp som över­sti­ger 75 000 kro­nor för ett beskatt­ningsår. Utbe­tal­ning får inte ske till den del den pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nen för sådant hus­hålls­ar­bete som anges i 67 kap. 13 a och 13 b §§ inkomst­skat­te­la­gen skulle över­stiga 50 000 kro­nor för ett beskatt­ningsår. Lag (2024:419).

Begä­ran om utbe­tal­ning

8 §   Utbe­tal­ning får begä­ras efter det att hus­hålls­ar­be­tet har utförts och beta­lats.

Begä­ran ska läm­nas elektro­niskt och ska ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket senast den 31 janu­ari året efter det beskatt­ningsår då arbe­tet beta­la­des.

Begä­ran ska vara under­teck­nad av utfö­ra­ren eller av den som är ombud eller annan behö­rig före­trä­dare för utfö­ra­ren.

En begä­ran som läm­nats för en utfö­rare som är juri­disk per­son, anses ha läm­nats av utfö­ra­ren, om det inte var uppen­bart att den som läm­nade begä­ran sak­nade behö­rig­het att före­träda utfö­ra­ren. Lag (2014:1458).

9 §   En begä­ran om utbe­tal­ning ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. namn, adress och, om sådant num­mer finns, orga­ni­sa­tions­num­mer, per­son­num­mer, sam­ord­nings­num­mer eller mot­sva­rande regi­stre­rings­num­mer för utfö­ra­ren,
   2. per­son­num­mer eller sam­ord­nings­num­mer i de fall sådant num­mer finns för köpa­ren,
   3. debi­te­rad ersätt­ning för hus­hålls­ar­bete, debi­te­rad ersätt­ning för mate­rial och debi­te­rad ersätt­ning för annat än hus­hålls­ar­bete och mate­rial, betalt belopp för hus­hålls­ar­bete och den dag som betal­ningen för hus­hålls­ar­be­tet kom­mit utfö­ra­ren till­handa,
   4. vad hus­hålls­ar­be­tet avsett och anta­let arbe­tade tim­mar, utom i fråga om sådant arbete som avses i 67 kap. 13 § 12 och 13 inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229), och
   5. det belopp som utfö­ra­ren begär som utbe­tal­ning från Skat­te­ver­ket. Lag (2020:1069).

9 a §   En begä­ran om utbe­tal­ning ska i fråga om sådant arbete som avses i 67 kap. 13 a § inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) även inne­hålla upp­gif­ter om små­hu­sets eller ägar­lä­gen­he­tens beteck­ning.

En begä­ran om utbe­tal­ning ska i fråga om sådant arbete som avses i 67 kap. 13 b § även inne­hålla upp­gif­ter om lägen­he­tens beteck­ning samt för­e­ning­ens eller bola­gets orga­ni­sa­tions­num­mer eller mot­sva­rande. Lag (2009:539).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2014:1458).

Skat­te­ver­kets beslut om utbe­tal­ning

11 §   Skat­te­ver­ket ska sna­rast fatta beslut om sådan utbe­tal­ning som avses i 7 §.

12 §   Utbe­tal­ning ska göras till utfö­ra­rens bank- eller kre­dit­mark­nads­fö­re­tags­konto. Lag (2014:1458).

Åter­be­tal­ning

Under­rät­telse om fel­ak­tig utbe­tal­ning

13 §   Om Skat­te­ver­ket har beta­lat ut ett belopp utan att mot­ta­ga­ren har varit berät­ti­gad till det, ska mot­ta­ga­ren sna­rast under­rätta Skat­te­ver­ket om denna utbe­tal­ning.

Om utfö­ra­ren till köpa­ren beta­lar till­baka ett belopp, som tidi­gare har legat till grund för beslut om utbe­tal­ning av ett belopp från Skat­te­ver­ket, ska utfö­ra­ren sna­rast under­rätta Skat­te­ver­ket om denna åter­be­tal­ning.

Beslut om åter­be­tal­ning

14 §   Om Skat­te­ver­ket har beta­lat ut ett belopp utan att mot­ta­ga­ren har varit berät­ti­gad till det, ska Skat­te­ver­ket sna­rast besluta att det fel­ak­tigt utbe­talda belop­pet ska beta­las till­baka.

Om utfö­ra­ren till köpa­ren beta­lar till­baka ett belopp, som tidi­gare har legat till grund för beslut om utbe­tal­ning av ett belopp från Skat­te­ver­ket, ska ver­ket sna­rast besluta att åter­be­tal­ning ska ske med ett belopp som mot­sva­rar vad som beta­lats till­baka till köpa­ren.

Ett beslut om åter­be­tal­ning får inte med­de­las efter utgången av det sjätte året efter det beskatt­ningsår som utbe­tal­ningen avser.

Inbe­tal­ning till konto

15 §   Åter­be­tal­ning ska göras genom insätt­ning på ett sär­skilt konto för åter­be­tal­ning enligt denna lag.

Åter­be­tal­ningen anses ha gjorts den dag då betal­ningen har bok­förts på det sär­skilda kon­tot.

16 §   Åter­be­tal­ning ska göras senast den sista dagen i måna­den efter den månad då Skat­te­ver­ket fat­tat beslu­tet om åter­be­tal­ning.

Pre­li­mi­när skat­te­re­duk­tion

Den pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nens stor­lek

17 §   Köpa­ren ska till­go­do­räk­nas pre­li­mi­när skat­te­re­duk­tion med
   1. ett belopp mot­sva­rande den utbe­tal­ning som Skat­te­ver­ket enligt 11 § beslu­tat om till utfö­ra­ren, och
   2. ett belopp mot­sva­rande redo­vi­sade arbets­gi­var­av­gif­ter i fråga om sådan ersätt­ning för hus­hålls­ar­bete som har redo­vi­sats i en för­enklad arbets­gi­var­de­kla­ra­tion enligt 26 kap. 4 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).

Om Skat­te­ver­ket har beslu­tat om åter­be­tal­ning enligt 14 §, ska den tidi­gare till­go­do­räk­nade pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nen mins­kas med belopp mot­sva­rande den beslu­tade åter­be­tal­ningen.

Den pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nen får sam­man­lagt uppgå till högst 75 000 kro­nor för ett beskatt­ningsår. Den pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nen för sådant hus­hålls­ar­bete som anges i 67 kap. 13 a och 13 b §§ inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) får uppgå till högst 50 000 kro­nor för ett beskatt­ningsår.
Lag (2024:419).

I vil­ken ord­ning olika belopp ska till­go­do­räk­nas

18 §   Pre­li­mi­när skat­te­re­duk­tion ska till­go­do­räk­nas i den ord­ning som belopp enligt 17 § första styc­ket 1 och 2 regi­stre­ras av Skat­te­ver­ket.

Skat­te­ver­kets med­de­lande till köpa­ren

19 §   Skat­te­ver­ket ska så snart som möj­ligt skrift­li­gen med­dela köpa­ren av hus­hålls­ar­be­tet om
   1. beslut enligt 11 § om utbe­tal­ning,
   2. beslut enligt 14 § om åter­be­tal­ning, och
   3. belopp mot­sva­rande redo­vi­sade arbets­gi­var­av­gif­ter i fråga om sådan ersätt­ning för hus­hålls­ar­bete som har redo­vi­sats i en för­enklad arbets­gi­var­de­kla­ra­tion enligt 26 kap. 4 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).

Med­de­lan­det ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. namn, adress och, om sådant num­mer finns, orga­ni­sa­tions­num­mer, per­son­num­mer, sam­ord­nings­num­mer eller mot­sva­rande regi­stre­rings­num­mer för utfö­ra­ren eller annan mot­ta­gare som avses i 13 § första styc­ket,
   2. utbe­talt belopp till eller åter­be­talt belopp från respek­tive utfö­rare eller annan mot­ta­gare som avses i 13 § första styc­ket, och
   3. den totala pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nen som till­go­do­räk­nats köpa­ren enligt 17 §, och hur stor del av denna skat­te­re­duk­tion som avser sådant hus­hålls­ar­bete som anges i 67 kap. 13 a och 13 b §§ inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229).

Skat­te­ver­ket ska på begä­ran av köpa­ren lämna denne ett sär­skilt med­de­lande om den totala pre­li­mi­nära skat­te­re­duk­tio­nen som till­go­do­räk­nats enligt 17 §. Det ska framgå av med­de­lan­det hur stor del av denna skat­te­re­duk­tion som avser sådant hus­hålls­ar­bete som anges i 67 kap. 13 a och 13 b §§ inkomst­skat­te­la­gen. Lag (2020:1069).

Utred­ning

20 §   Den som begär utbe­tal­ning enligt 8 § eller under­rät­tar Skat­te­ver­ket om fel­ak­tig utbe­tal­ning enligt 13 § ska ge Skat­te­ver­ket till­fälle att granska under­la­get för utbe­tal­ning eller åter­be­tal­ning och lämna de upp­gif­ter som behövs för gransk­ningen.

Till­fälle att yttra sig

21 §   Ett ärende får inte avgö­ras till nack­del för utfö­ra­ren eller annan mot­ta­gare som avses i 13 § första styc­ket utan att denne har fått till­fälle att yttra sig i ären­det. Om det är uppen­bart obe­höv­ligt, behö­ver den som ären­det gäl­ler inte få till­fälle att yttra sig.

Om ett ärende har till­förts upp­gif­ter av någon annan, får det inte avgö­ras utan att den som ären­det gäl­ler har under­rät­tats om upp­gif­terna och fått till­fälle att yttra sig över dem.

Andra styc­ket gäl­ler inte om
   1. avgö­ran­det inte är till nack­del för den som ären­det gäl­ler,
   2. upp­gif­ten sak­nar bety­delse eller om det av någon annan anled­ning är uppen­bart obe­höv­ligt att den som ären­det gäl­ler under­rät­tas och får till­fälle att yttra sig,
   3. det finns risk att en under­rät­telse skulle göra det avse­värt svå­rare att genom­föra beslu­tet i ären­det, eller
   4. avgö­ran­det inte kan skju­tas upp.

Under­rät­tel­se­skyl­dig­he­ten gäl­ler med de begräns­ningar som föl­jer av 10 kap. 3 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). Lag (2014:1458).

Ränta

22 §   Kost­nads­ränta tas ut på sådant belopp som enligt 14 § ska beta­las till­baka efter beslut av Skat­te­ver­ket. Rän­tan beräk­nas från den dag belop­pet beta­la­des ut till och med dagen för Skat­te­ver­kets beslut enligt 14 §.

Kost­nads­ränta beräk­nas efter en rän­te­sats som mot­sva­rar bas­rän­tan enligt 65 kap. 3 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).

Om det finns sär­skilda skäl, får Skat­te­ver­ket helt eller del­vis efterge kra­vet på ränta. Lag (2011:1426).

Verk­stäl­lig­het, anstånd och betal­nings­säk­ring

23 §   Beslut om åter­be­tal­ning enligt denna lag gäl­ler ome­del­bart. Lag (2020:1069).

23 a §   I fråga om beslut om åter­be­tal­ning enligt denna lag gäl­ler vad som sägs om anstånd i 63 kap. 2 §, 4 § första styc­ket, 5, 6, 8-10, 15, 16, 22 och 23 §§ och 71 kap. 1 § andra styc­ket skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).
Lag (2020:1069).

23 b §   Om åter­be­tal­ning enligt denna lag inte görs i rätt tid, ska ford­ran läm­nas för indriv­ning. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att indriv­ning inte behö­ver begä­ras för ett ringa belopp.

Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het ske enligt utsök­nings­bal­ken.

I fråga om åter­be­tal­ning enligt denna lag gäl­ler vad som sägs om betal­nings­säk­ring i 46 kap. 2, 5-7 och 9-22 §§, 68 kap. 1 §, 69 kap. 13-18 §§ och 71 kap. 1 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244). Lag (2020:1069).

Över­kla­gande

24 §   Skat­te­ver­kets beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (2014:1458).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2011:1426
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Bestäm­mel­serna om ränta i 22 § tilläm­pas på ränta som hän­för sig till tid från och med den 1 janu­ari 2013. För ränta som hän­för sig till tid dess­förin­nan gäl­ler i stäl­let bestäm­mel­serna om ränta i 19 kap. skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

2014:1458
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2015.
   2. Bestäm­mel­serna i 8, 9, 12 och 24 §§ i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången på begä­ran om utbe­tal­ning som avser arbete som har beta­lats av köpa­ren efter den 31 mars 2015.
   3. Den upp­hävda para­gra­fen gäl­ler dock fort­fa­rande för begä­ran om utbe­tal­ning som avser arbete som har beta­lats av köpa­ren före den 1 april 2015.
   4. Bestäm­mel­sen i 23 § i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången på begä­ran om utbe­tal­ning som läm­nas efter den 31 janu­ari 2015.
   5. Om det finns sär­skilda skäl får Skat­te­ver­ket medge befri­else från skyl­dig­he­ten enligt 8 § andra styc­ket att lämna begä­ran elektro­niskt. Befri­else får med­ges för högst sex måna­der från den dag beslut om befri­else fat­tats. Ansö­kan om befri­else ska göras senast den 30 april 2015.

2015:777
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2016.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för beskatt­ningsår som bör­jar efter den 31 decem­ber 2015.

2019:451
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2019.
   2. Bestäm­mel­serna i 7 och 17 §§ i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången för beskatt­ningsår som bör­jar efter den 31 decem­ber 2018.
   3. Bestäm­mel­sen i 19 § i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången på med­de­lan­den som läm­nas till köpa­ren efter ikraft­trä­dan­det.

2020:1069
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2021.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för beskatt­ningsår som bör­jar efter den 31 decem­ber 2020.
   3. Bestäm­mel­serna i 23 och 23 a §§ tilläm­pas första gången på beslut om åter­be­tal­ning avse­ende en begä­ran om utbe­tal­ning som har läm­nats efter den 31 decem­ber 2020.

2024:416
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för beskatt­ningsår som bör­jar efter den 31 decem­ber 2023.
   3. För utbe­tal­ningar och till­go­do­räk­nan­den som avser hus­hålls­ar­bete som har beta­lats respek­tive redo­vi­sats före den 1 juli 2024 får den sam­man­lagda skat­te­re­duk­tio­nen för hus­hålls­ar­bete uppgå till högst 75 000 kro­nor. Skat­te­re­duk­tio­nen för sådant hus­hålls­ar­bete som anges i 67 kap. 13 a och 13 b §§ inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) får dock uppgå till högst 50 000 kro­nor.

2024:419
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2025.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för beskatt­ningsår som bör­jar efter den 31 decem­ber 2024.