Lag (2011:1200) om elcer­ti­fi­kat

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2011:1200
Depar­te­ment: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2021:670
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2011:1200
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSE
Utfär­dad: 2011-​12-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2021:670
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag syf­tar till att främja pro­duk­tion av för­ny­bar el för att inom den gemen­samma elcer­ti­fi­kats­mark­na­den med Norge till 2030 nå det med Norge gemen­samma målet om 46,4 tera­wat­tim­mar ny för­ny­bar elpro­duk­tion och till och med 2035 upp­fylla volym­re­la­te­rade för­plik­tel­ser. Lag (2020:963).

Defi­ni­tio­ner m.m.

2 §   I denna lag bety­der
   1. för­ny­bar el: elekt­ri­ci­tet som pro­du­ce­ras av för­ny­bara ener­gikäl­lor eller torv,
   2. för­ny­bar ener­gikälla: biobränsle, geo­ter­misk energi, sole­nergi, vat­ten­kraft, vind­kraft och våge­nergi,
   3. anlägg­ning: elpro­duk­tions­an­lägg­ning med en eller flera pro­duk­tions­en­he­ter bakom samma mät­punkt,
   4. elcer­ti­fi­kat: bevis som har utfär­dats enligt denna lag eller av en annan stat enligt en sådan inter­na­tio­nell över­ens­kom­melse som avses i 5 §, och som inne­hål­ler upp­gift om att för­ny­bar el har pro­du­ce­rats,
   5. kvot­plikt: skyl­dig­het att inneha och annul­lera elcer­ti­fi­kat i för­hål­lande till för­sälj­ning eller använd­ning av el,
   6. beräk­ningsår: det kalen­derår som före­går den annul­le­ring som enligt 4 kap. 11 § sker den 1 april,
   7. elle­ve­ran­tör: den som yrkes­mäs­sigt leve­re­rar el i en elan­vän­da­res uttags­punkt,
   8. elin­ten­siv indu­stri: före­tag eller del av ett före­tag som utgör en egen verk­sam­het eller verk­sam­hets­gren, där det
      a) bedrivs och under de senaste tre åren har bedri­vits indust­ri­ell till­verk­ning i en pro­cess där det använts i genom­snitt minst 190 mega­wat­tim­mar el för varje mil­jon kro­nor av för­äd­lings­vär­det,
      b) bedrivs ny verk­sam­het med indust­ri­ell till­verk­ning i en pro­cess där det används eller beräk­nas använ­das i genom­snitt minst 190 mega­wat­tim­mar el för varje mil­jon kro­nor av för­äd­lings­vär­det, eller
      c) bedrivs verk­sam­het för vil­ken avdrag eller åter­be­tal­ning får göras för skatt på elekt­risk kraft enligt 11 kap. 9 § första styc­ket 2, 3 eller 5 eller 13 a § första styc­ket 2, 3 eller 4 lagen (1994:1776) om skatt på energi,
   9. för­äd­lings­värde: skill­na­den mel­lan den elin­ten­siva indu­strins
   - sam­man­lagda omsätt­ning, det vill säga intäk­ter från för­sålda varor och utförda tjäns­ter, inräk­nat egna uttag, som ingår i före­ta­gets nor­mala verk­sam­het (net­to­om­sätt­ningen), för­änd­ring av varu­la­ger, akti­ve­rat arbete för egen räk­ning, övriga rörel­se­in­täk­ter samt rän­tein­täk­ter, och
   - sam­man­lagda inköp, det vill säga alla rörel­se­kost­na­der, inräk­nat avskriv­ningar och ned­skriv­ningar på till­gångar, samt rän­te­kost­na­der dock inte per­so­nal­kost­na­der, inräk­nat arbets­gi­var­av­gif­ter och kost­na­der för inhyrd per­so­nal.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om vad som avses med biobränsle i första styc­ket 2. Lag (2017:1234).

3 §   Om flera pro­duk­tions­en­he­ter för vat­ten­kraft eller vind­kraft finns i när­he­ten av varandra och gemen­samt matar in el på led­nings­nä­tet, får de, trots defi­ni­tio­nen i 2 § första styc­ket 3, anses som sepa­rata anlägg­ningar.

4 §   Rege­ringen utser till­syns­myn­dig­het och kon­to­fö­rings­myn­dig­het enligt denna lag.

Gemen­samma elcer­ti­fi­kats­mark­na­der

5 §   Elcer­ti­fi­kat som har utfär­dats för pro­duk­tion av för­ny­bar el i en annan stat får använ­das för att upp­fylla en kvot­plikt enligt denna lag, om det svenska elcer­ti­fi­kats­sy­ste­met har sam­ord­nats med elcer­ti­fi­kats­sy­ste­met i den andra sta­ten genom en inter­na­tio­nell över­ens­kom­melse.

Om en gemen­sam elcer­ti­fi­kats­mark­nad inrät­tas ska det elcer­ti­fi­kats­re­gis­ter som avses i 3 kap. 1 § utfor­mas så, att sta­ter­nas elcer­ti­fi­kat kan över­fö­ras och annul­le­ras elektro­niskt i regist­ret. Den pris­in­for­ma­tion som avses i 3 kap. 16 § ska då beräk­nas uti­från upp­gif­ter för den gemen­samma elcer­ti­fi­kats­mark­na­den.


2 kap. Till­del­ning av elcer­ti­fi­kat

God­kän­nande av anlägg­ning för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat

1 §   För att till­de­las elcer­ti­fi­kat ska inne­ha­va­ren av en anlägg­ning skrift­li­gen ansöka hos till­syns­myn­dig­he­ten om god­kän­nande av anlägg­ningen för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat. Denna ord­ning gäl­ler såväl för nya anlägg­ningar som vid pro­duk­tions­ök­ningar som avses i 8 § och ombygg­na­der som avses i 9 §.

Om för­ut­sätt­ning­arna enligt detta kapi­tel är upp­fyllda ska till­syns­myn­dig­he­ten besluta att god­känna anlägg­ningen för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat.

Om myn­dig­he­ten god­kän­ner en anlägg­ning för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat ska den sam­ti­digt fast­ställa den period inom vil­ken elcer­ti­fi­kat får till­de­las.

För­ut­sätt­ningar för god­kän­nande för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat

2 §   En anlägg­ning ska kunna pro­du­cera för­ny­bar el och vara tagen i

drift för att till­de­las elcer­ti­fi­kat.

3 §   Elcer­ti­fi­kat får bara till­de­las för sådan för­ny­bar el vars inma­tade mängd och för­del­ning över tiden har mätts och rap­por­te­rats till kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten.

Om inmat­ningen från anlägg­ningen görs till ett elnät som används utan stöd av nät­kon­ces­sion, ska inne­ha­va­ren av anlägg­ningen svara för mät­ningen och rap­por­te­ringen.

Inne­ha­va­ren av en anlägg­ning ska sär­skilt beräkna och rap­por­tera elpro­duk­tion om
   1. endast en del av elpro­duk­tio­nen i anlägg­ningen berät­ti­gar till elcer­ti­fi­kat, eller
   2. det föl­jer av före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av 13 § 1.

Sär­skilda krav för el som pro­du­ce­ras med biobränsle

4 §   När el pro­du­ce­ras med fly­tande, fasta eller gas­for­miga biobräns­len, får elcer­ti­fi­kat till­de­las endast om biobräns­lena omfat­tas av ett håll­bar­hets­be­sked enligt lagen (2010:598) om håll­bar­hets­kri­te­rier för bio­driv­me­del och biobräns­len.

För fasta och gas­for­miga biobräns­len gäl­ler första styc­ket endast om bräns­lena används i anlägg­ningar med en sam­man­lagd instal­le­rad till­förd effekt på minst 20 mega­watt för fasta biobräns­len och på minst 2 mega­watt för gas­for­miga biobräns­len. Lag (2021:670).

Sär­skilda krav för el som pro­du­ce­ras med vat­ten­kraft

5 §   För el som pro­du­ce­ras med vat­ten­kraft får elcer­ti­fi­kat till­de­las endast för pro­duk­tion i en anlägg­ning som
   1. tagits i drift första gången efter utgången av 2002,
   2. var i drift den 1 maj 2003 och då hade en instal­le­rad effekt som inte var högre än 1 500 kilo­watt, eller
   3. tagits ur drift före den 1 juli 2001 och där­ef­ter tagits i drift efter utgången av 2002 om det har gjorts sådana omfat­tande ombygg­na­der eller andra inve­ste­ringar att anlägg­ningen ska anses som en ny anlägg­ning.

Om en anlägg­ning som avses i första styc­ket 1 har en instal­le­rad effekt som är högre än 1 500 kilo­watt och pro­duk­tio­nen vid anlägg­ningen ersät­ter tidi­gare pro­duk­tion, får elcer­ti­fi­kat till­de­las endast för pro­duk­tions­ök­ningar enligt 8 § första styc­ket.

Till­del­ning enligt första styc­ket 3 ska ske i enlig­het med 9 § tredje styc­ket.

6 §   Elcer­ti­fi­kat får till­de­las för el som pro­du­ce­ras med vat­ten­kraft i en anlägg­ning som inte omfat­tas av 5 §, om ett myn­dig­hets­be­slut, eller före­skrif­ter i annan lag eller för­ord­ning, stäl­ler nya krav på hur verk­sam­he­ten ska bedri­vas eller hur anlägg­ningen ska vara utfor­mad och till­syns­myn­dig­he­ten fin­ner att de nya kra­ven gör det omöj­ligt för inne­ha­va­ren att bedriva en lång­sik­tigt lön­sam pro­duk­tion vid anlägg­ningen om inne­ha­va­ren inte till­de­las elcer­ti­fi­kat.

Elcer­ti­fi­kat får också till­de­las för el som pro­du­ce­ras med vat­ten­kraft i en anlägg­ning som inte omfat­tas av 5 §, om anlägg­ningen har en instal­le­rad effekt om högst 15 mega­watt och inne­ha­va­ren avser att göra omfat­tande ombygg­na­der eller andra stora inve­ste­ringar i anlägg­ningen som, enligt till­syns­myn­dig­he­tens bedöm­ning, inte kan leda till en lång­sik­tigt lön­sam pro­duk­tion utan att inne­ha­va­ren till­de­las elcer­ti­fi­kat.

Till­del­nings­pe­ri­o­der

7 §   För pro­duk­tion av el i en anlägg­ning som för första gången har tagits i drift efter den 30 april 2003 får elcer­ti­fi­kat till­de­las i högst fem­ton år från till­syns­myn­dig­he­tens god­kän­nande för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat.

För en anlägg­ning som för första gången har tagits i drift före den 1 maj 2003 får elcer­ti­fi­kat till­de­las
   1. för pro­duk­tion till och med den 31 decem­ber 2014, om elen pro­du­ce­ras med biobränsle, vat­ten­kraft eller vind­kraft och stat­ligt bidrag till en inve­ste­ring eller ombygg­nad i anlägg­ningen har getts efter den 15 feb­ru­ari 1998 enligt ett pro­gram för vissa inve­ste­ringar inom ener­gi­om­rå­det, eller
   2. i andra fall än de som avses i 1, för pro­duk­tion till och med den 31 decem­ber 2012.

Till­del­ning för pro­duk­tions­ök­ning

8 §   I anlägg­ningar där el pro­du­ce­ras med vat­ten­kraft får elcer­ti­fi­kat till­de­las för var­ak­tiga pro­duk­tions­ök­ningar som genom­förs efter den 30 april 2003.

För annan elpro­duk­tion får elcer­ti­fi­kat till­de­las för var­ak­tiga pro­duk­tions­ök­ningar som genom­förs efter den 31 decem­ber 2006 om pro­duk­tions­ök­ningen har skett till följd av inve­ste­ringar i anlägg­ningen.

Elcer­ti­fi­kat för pro­duk­tions­ök­ningar får till­de­las i högst fem­ton år från den dag pro­duk­tio­nen ökade.

Ny till­del­ning efter ombygg­nad

9 §   Elcer­ti­fi­kat får till­de­las för pro­duk­tio­nen i en anlägg­ning vars pro­duk­tion tidi­gare har till­de­lats elcer­ti­fi­kat endast om det har gjorts sådana omfat­tande ombygg­na­der eller andra inve­ste­ringar i anlägg­ningen att den ska anses som en ny anlägg­ning.

Om el har pro­du­ce­rats med vat­ten­kraft i en anlägg­ning som har en instal­le­rad effekt som är högre än 1 500 kilo­watt och pro­duk­tio­nen i anlägg­ningen tidi­gare har till­de­lats elcer­ti­fi­kat för endast en var­ak­tig pro­duk­tions­ök­ning, får elcer­ti­fi­kat till­de­las endast för pro­duk­tions­ök­ningar även om sådana omfat­tande ombygg­na­der som avses i första styc­ket har gjorts.

Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var om en anlägg­ning ska anses som ny och fast­stäl­ler i före­kom­mande fall från vil­ket datum anlägg­ningen är att anse som ny. Elcer­ti­fi­kat får till­de­las i högst fem­ton år från den dag anlägg­ningen är att anse som ny.

För­längd till­del­nings­pe­riod

10 §   Om det fun­nits hin­der för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat under en period, får till­syns­myn­dig­he­ten efter ansö­kan från inne­ha­va­ren av anlägg­ningen för­länga till­del­nings­pe­ri­o­den med mot­sva­rande period, om det finns syn­ner­liga skäl.

Bortre gräns för till­del­ning

11 §   Elcer­ti­fi­kat får inte till­de­las för pro­duk­tion av för­ny­bar el efter utgången av 2035.

För tiden dess­förin­nan får inte elcer­ti­fi­kat till­de­las för pro­duk­tion av för­ny­bar el
   1. i anlägg­ningar som tagits i drift efter den 31 decem­ber 2021,
   2. enligt 8 eller 9 § om den var­ak­tiga pro­duk­tions­ök­ningen genom­förts eller den ombyggda anlägg­ningen tagits i drift efter den 31 decem­ber 2021. Lag (2020:963).

11 a §   Inne­ha­va­ren av en anlägg­ning som är god­känd för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat ska till till­syns­myn­dig­he­ten anmäla en sådan pro­duk­tions­ök­ning som avses i 11 § andra styc­ket 2 innan ökningen genom­förs. Lag (2020:963).

För­hands­be­sked

12 §   Efter skrift­lig ansö­kan från inne­ha­va­ren av anlägg­ningen ska till­syns­myn­dig­he­ten lämna för­hands­be­sked om möj­lig­he­ten att få en anlägg­ning god­känd för
   1. till­del­ning för åter­upp­ta­gen drift efter ombygg­nad enligt 5 § första styc­ket 3,
   2. till­del­ning enligt 6 § andra styc­ket,
   3. till­del­ning för pro­duk­tions­ök­ning enligt 8 §, eller
   4. ny till­del­ning efter ombygg­nad enligt 9 §.

Ett för­hands­be­sked får för­e­nas med vill­kor och är bin­dande vid en senare pröv­ning av god­kän­nande.

Bemyn­di­gan­den

13 §   Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, får med­dela före­skrif­ter om
   1. mät­ning och rap­por­te­ring enligt 3 §,
   2. åtgär­der och vill­kor för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat för pro­duk­tions­ök­ningar enligt 8 § eller för att en anlägg­ning ska anses som ny enligt 5 § första styc­ket 3 eller 9 §.

13 a §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att den tid­punkt som avses i 11 § andra styc­ket 1 och 2 i stäl­let ska infalla en senare dag som Sve­rige och Norge kan ha kom­mit över­ens om.
Lag (2020:963).


3 kap. Kon­to­fö­ring av elcer­ti­fi­kat

Elcer­ti­fi­kats­re­gis­ter

1 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska föra ett elektro­niskt regis­ter över elcer­ti­fi­kat.

Elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret ska bestå av cer­ti­fi­kat­kon­ton som kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska lägga upp för elcer­ti­fi­kats­be­rät­ti­gade inne­ha­vare av anlägg­ningar samt för kvot­plik­tiga och dekla­ra­tions­skyl­diga.

Efter skrift­lig ansö­kan ska kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten lägga upp cer­ti­fi­kat­kon­ton för dem som inte omfat­tas av andra styc­ket.

Till­del­ning av elcer­ti­fi­kat genom regi­stre­ring

2 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten till­de­lar elcer­ti­fi­kat.
Elcer­ti­fi­kat till­de­las genom att cer­ti­fi­ka­tet regi­stre­ras på det cer­ti­fi­kat­konto som till­hör den elcer­ti­fi­kats­be­rät­ti­gade inne­ha­va­ren av en anlägg­ning.
Varje elcer­ti­fi­kat ska omfatta en mega­wat­timme för­ny­bar el och ha ett iden­ti­fi­e­rings­num­mer samt en upp­gift om vil­ken dag det till­de­las anlägg­ning­ens inne­ha­vare.

Regi­stre­ring enligt första styc­ket ska ske sna­rast efter det att en rap­port om den elcer­ti­fi­kats­be­rät­ti­gande elpro­duk­tio­nen har kom­mit in till kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten.

Om till­syns­myn­dig­he­ten har fat­tat ett sådant beslut om ned­sätt­ning av till­del­ning som avses i 5 kap. 7 § ska till­del­ningen göras enligt beslu­tet.

Över­lå­telse av elcer­ti­fi­kat

3 §   När ett elcer­ti­fi­kat har över­lå­tits ska kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten efter ansö­kan från över­lå­ta­ren sna­rast regi­strera över­lå­tel­sen på för­vär­va­rens cer­ti­fi­kat­konto. Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska även regi­strera för­sälj­nings­pri­set för elcer­ti­fi­ka­tet och ange tid­punk­ten för regi­stre­ringen.

Har för­vär­va­ren ansökt om att det över­låtna cer­ti­fi­ka­tet ska regi­stre­ras på hans konto, ska en pre­li­mi­när regi­stre­ring av över­lå­tel­sen göras på över­lå­ta­rens cer­ti­fi­kat­konto, om regi­stre­ring som avses i första styc­ket inte redan har skett. Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska där­ef­ter före­lägga över­lå­ta­ren att yttra sig över ansö­kan inom två vec­kor från det att han fått del av före­läg­gan­det. Om över­lå­ta­ren inte invän­der mot ansö­kan inom denna tid eller gör invänd­ning som uppen­bart sak­nar fog, ska de över­låtna cer­ti­fi­ka­ten regi­stre­ras på för­vär­va­rens konto.

Pant­sätt­ning av elcer­ti­fi­kat

4 §   Om panträtt har upp­lå­tits i ett elcer­ti­fi­kat ska kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten efter ansö­kan från pant­sät­ta­ren sna­rast regi­strera pant­sätt­ningen på pant­sät­ta­rens cer­ti­fi­kat­konto. Tid­punk­ten för regi­stre­ringen ska anges.

Har pant­ha­va­ren ansökt om att en pant­sätt­ning ska regi­stre­ras, ska en pre­li­mi­när regi­stre­ring av pant­sätt­ningen göras på pant­sät­ta­rens konto, om regi­stre­ring som avses i första styc­ket inte redan har skett. Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska där­ef­ter före­lägga pant­sät­ta­ren att yttra sig över ansö­kan inom två vec­kor från det att han fått del av före­läg­gan­det. Om pant­sät­ta­ren inte invän­der mot ansö­kan inom denna tid eller gör invänd­ning som uppen­bart sak­nar fog, ska pant­sätt­ningen slut­ligt regi­stre­ras på pant­sät­ta­rens konto.

5 §   När en pant­sätt­ning av ett elcer­ti­fi­kat har upp­hört, ska kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten efter ansö­kan från pant­ha­va­ren sna­rast ta bort upp­gif­ten om pant­sätt­ning från pant­sät­ta­rens cer­ti­fi­kat­konto. Tid­punk­ten för regi­stre­ringen ska anges.

Har pant­sät­ta­ren gjort en ansö­kan om att regi­stre­ringen om pant­sätt­ningen ska tas bort, ska en pre­li­mi­när regi­stre­ring om att pant­sätt­ningen har upp­hört göras på pant­sät­ta­rens konto, om regi­stre­ring som avses i första styc­ket inte redan har skett. Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska där­ef­ter före­lägga pant­ha­va­ren att yttra sig över ansö­kan inom två vec­kor från det att han fått del av före­läg­gan­det. Om pant­ha­va­ren inte invän­der mot ansö­kan inom denna tid eller gör invänd­ning som uppen­bart sak­nar fog, ska regi­stre­ringen om pant­sätt­ningen tas bort.

För­fa­ran­det vid ansö­kan om regi­stre­ring i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret

6 §   En ansö­kan om regi­stre­ring i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret ska göras skrift­li­gen på ett for­mu­lär som till­han­da­hålls av kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten och inne­hålla de upp­gif­ter som anges på for­mu­lä­ret.

7 §   Om en ansö­kan om regi­stre­ring i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret inte görs skrift­li­gen på ett for­mu­lär som avses i 6 §, ska kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten avvisa den.

Om for­mu­lä­ret är ofull­stän­digt ifyllt ska sökan­den före­läg­gas att kom­plet­tera ansö­kan.

Om kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten har före­lagt en sökande att kom­plet­tera en sådan ansö­kan som avses i 3-5 §§, ska myn­dig­he­ten göra en pre­li­mi­när regi­stre­ring av upp­gif­ter om över­lå­telse eller pant­sätt­ning på cer­ti­fi­kat­kon­tot.
Slut­lig regi­stre­ring ska göras när samt­liga upp­gif­ter har kom­mit in.

8 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska avslå en ansö­kan om regi­stre­ring i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret om
   1. en över­lå­tare, pant­sät­tare eller pant­ha­vare gjort en invänd­ning enligt 3 § andra styc­ket, 4 § andra styc­ket eller 5 § andra styc­ket och det inte är uppen­bart att invänd­ningen sak­nar fog,
   2. ett före­läg­gande enligt 7 § andra styc­ket inte följs,
   3. ansö­kan avser över­lå­telse av ett elcer­ti­fi­kat som pant­sätt­ning är regi­stre­rad för, eller
   4. den regi­stre­ring som ansö­kan avser inte är för­en­lig med en befint­lig regi­stre­ring enligt 4 eller 9 §.

Regi­stre­ring av under­rät­telse

9 §   Om kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten har under­rät­tats om att en inne­ha­vare av ett cer­ti­fi­kat­konto gått i kon­kurs, ska detta regi­stre­ras på cer­ti­fi­kat­kon­tot. Det­samma gäl­ler om myn­dig­he­ten har under­rät­tats om att ett elcer­ti­fi­kat eller en rät­tig­het som är regi­stre­rad enligt denna lag har utmätts, belagts med kvar­stad eller bli­vit före­mål för betal­nings­säk­ring.

När kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten har under­rät­tats om att ett kon­kurs­be­slut upp­hävts, att en kon­kurs avslu­tats eller att en sådan åtgärd som avses i första styc­ket har upp­hävts eller åter­gått, ska en sådan regi­stre­ring som nämns i första styc­ket tas bort.

Rätts­ver­kan av en regi­stre­ring

10 §   En inne­ha­vare av ett cer­ti­fi­kat­konto får, med de begräns­ningar som fram­går av regi­stre­ringar på kon­tot, för­foga över de elcer­ti­fi­kat som finns regi­stre­rade på kon­tot.

11 §   Om samma elcer­ti­fi­kat har över­lå­tits till flera var för sig, har den över­lå­telse före­träde som regi­stre­ra­des först. Regi­stre­ringen ger dock inte en över­lå­telse före­träde fram­för en tidi­gare över­lå­telse om för­vär­va­ren kände till eller borde ha känt till den tidi­gare över­lå­tel­sen, när över­lå­tel­sen regi­stre­ra­des. Detta gäl­ler även för­värv genom bodel­ning, arv, tes­ta­mente, bolags­skifte eller lik­nande för­värvs­sätt, när det gäl­ler före­trä­det mel­lan ett sådant för­värv och en annan över­lå­telse.

Vid tillämp­ningen av första styc­ket ska en pre­li­mi­när regi­stre­ring ha samma rätts­ver­kan som en slut­lig regi­stre­ring.

12 §   Har ett elcer­ti­fi­kat i annat fall än som avses i 11 § över­lå­tits av någon som inte ägde det, blir över­lå­tel­sen gil­tig om cer­ti­fi­ka­tet var regi­stre­rat på över­lå­ta­rens cer­ti­fi­kat­konto vid tid­punk­ten för över­lå­tel­sen och över­lå­tel­sen har regi­stre­rats samt för­vär­va­ren då var­ken kände till eller borde ha känt till att över­lå­ta­ren inte ägde cer­ti­fi­ka­tet. Detta gäl­ler även vid över­lå­telse från den som ägde elcer­ti­fi­ka­tet, om han inte hade rätt att för­foga över det genom över­lå­telse.

Vid tillämp­ningen av första styc­ket ska en pre­li­mi­när regi­stre­ring ha samma rätts­ver­kan som en slut­lig regi­stre­ring.

13 §   En pant­sätt­ning av ett elcer­ti­fi­kat behand­las på samma sätt som en över­lå­telse vid tillämp­ningen av 11 och 12 §§.

Under­rät­telse till kon­to­ha­va­ren

14 §   När kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten gjort en regi­stre­ring på ett cer­ti­fi­kat­konto, ska cer­ti­fi­kat­kon­to­ha­va­ren skrift­li­gen under­rät­tas om det.

Senast vid janu­ari månads utgång varje år ska kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten under­rätta kon­to­ha­va­ren om inne­hål­let på den­nes konto per den 31 decem­ber före­gå­ende kalen­derår.

Rät­telse av upp­gift på cer­ti­fi­kat­konto

15 §   En upp­gift på ett cer­ti­fi­kat­konto ska rät­tas, om den inne­hål­ler någon uppen­bar orik­tig­het till följd av skriv­fel, räk­ne­fel eller lik­nande för­bi­se­ende eller till följd av något tek­niskt fel. Den vars rätt berörs ska ges möj­lig­het att yttra sig, om inte rät­tel­sen är till för­mån för denne eller ytt­ran­det annars är uppen­bart obe­höv­ligt.

I fråga om rät­telse av per­son­upp­gif­ter ska första styc­ket tilläm­pas i stäl­let för arti­kel 16 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning). Lag (2018:316).

Avslut av elcer­ti­fi­kats­kon­ton med kvar­va­rande elcer­ti­fi­kat

15 a §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten får avsluta ett elcer­ti­fi­kats­konto och utan ersätt­ning till kon­to­ha­va­ren ta bort kvar­va­rande elcer­ti­fi­kat på kon­tot om
   1. kon­to­ha­va­ren begär det eller läm­nar sitt sam­tycke till åtgär­den och kon­tot inte inne­hål­ler fler än fem­tio cer­ti­fi­kat, eller
   2. kon­to­ha­va­ren
      a) inte mot­sät­ter sig åtgär­den,
      b) inte har använt kon­tot under en längre tid och det endast finns ett fåtal cer­ti­fi­kat kvar, och
      c) har avre­gi­stre­rats som kvot­plik­tig eller inte längre är inne­ha­vare av en anlägg­ning som är god­känd för till­del­ning av cer­ti­fi­kat. Lag (2020:963).

Offent­lig­gö­rande av infor­ma­tion

16 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska fort­lö­pande offent­lig­göra infor­ma­tion om över­lå­tel­ser av elcer­ti­fi­kat. Infor­ma­tio­nen ska avse tid­punk­ten för över­lå­tel­sen, anta­let över­låtna elcer­ti­fi­kat och pri­set för elcer­ti­fi­ka­ten. Myn­dig­he­ten ska vidare fort­lö­pande offent­lig­göra dels det volym­vägda medel­vär­det av pri­set på elcer­ti­fi­ka­ten under de när­mast före­gå­ende tolv måna­derna, dels anta­let elcer­ti­fi­kat som till­de­lats elpro­du­cen­ter under samma period.

Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, får med­dela före­skrif­ter om fram­ta­gande och offent­lig­gö­rande av infor­ma­tion och om beräk­ning av det volym­vägda medel­vär­det av pri­set på elcer­ti­fi­ka­ten enligt första styc­ket.

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter 17 § Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som utförs i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret. Lag (2018:316).

18 §   I fråga om per­son­upp­gif­ter ska regist­ret ha till ända­mål att till­han­da­hålla upp­gif­ter för
   1. verk­sam­het för vil­ken stat eller kom­mun ansva­rar enligt lag eller annan för­fatt­ning och som
      a) avser elcer­ti­fi­kat som regi­stre­ras i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret,
      b) för att kunna full­gö­ras för­ut­sät­ter till­gång till infor­ma­tion om elcer­ti­fi­kat, eller
      c) avser full­gö­rande av under­rät­tel­se­skyl­dig­het,
   2. omsätt­ning av elcer­ti­fi­kat, och
   3. affärs­verk­sam­het, kre­dit­giv­ning eller annan all­män eller enskild verk­sam­het där infor­ma­tion om elcer­ti­fi­kat utgör under­lag för pröv­ningar eller beslut.

19 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska på begä­ran lämna ut upp­gif­ter i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret till till­syns­myn­dig­he­ten. Till­syns­myn­dig­he­ten får ha direktåt­komst till elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret.


4 kap. Kvot­plikt

Kvot­plik­tiga aktö­rer

1 §   Kvot­plik­tiga är
   1. elle­ve­ran­tö­rer,
   2. elan­vän­dare som använ­der el som de själva pro­du­ce­rat om mäng­den använd el upp­går till mer än 60 mega­wat­tim­mar per beräk­ningsår och har pro­du­ce­rats i en anlägg­ning med en instal­le­rad effekt som är högre än 50 kilo­watt,
   3. elan­vän­dare i den utsträck­ning de har använt el som de har impor­te­rat eller köpt på den nor­diska elbör­sen,
   4. elpro­du­cen­ter som pro­du­ce­rar el i ett nät som används utan stöd av nät­kon­ces­sion, om mäng­den leve­re­rad el upp­går till mer än 60 mega­wat­tim­mar per beräk­ningsår och om elen yrkes­mäs­sigt leve­re­ras vidare till använ­dare som tar ut elen på samma nät, och
   5. elin­ten­siva indu­strier som har regi­stre­rats.
Lag (2017:813).

1 a §   Kvot­plik­ten inträ­der när en
   1. elle­ve­ran­tör bör­jar leve­rera el,
   2. elan­vän­dare bör­jar använda el som avses i 1 § 2 eller 3,
   3. elpro­du­cent bör­jar leve­rera el som avses i 1 § 4, eller
   4. elin­ten­siv indu­stri har regi­stre­rats.
Lag (2017:813).

1 b §   Kvot­plik­ten upp­hör när en
   1. elle­ve­ran­tör upp­hör att leve­rera el,
   2. elan­vän­dare upp­hör att använda el som avses i 1 § 2 eller 3,
   3. elpro­du­cent upp­hör att leve­rera el som avses i 1 § 4, eller
   4. elin­ten­siv indu­stri har avre­gi­stre­rats.
Lag (2017:813).

Kvot­plik­tens inne­börd

2 §   Den som har varit kvot­plik­tig under beräk­nings­å­ret ska den 1 april året där­ef­ter inneha elcer­ti­fi­kat för annul­le­ring i för­hål­lande till sin för­sälj­ning respek­tive använd­ning av el under beräk­nings­å­ret.

Dekla­ra­tions­skyl­dig­het

3 §   Den som har varit kvot­plik­tig under beräk­nings­å­ret ska senast den 1 mars året där­ef­ter skrift­li­gen i en dekla­ra­tion till till­syns­myn­dig­he­ten lämna upp­gif­ter om den el som ska ligga till grund för beräk­ningen av kvot­plik­ten enligt 4 § och den el som inte ska beak­tas enligt 5 § samt det antal elcer­ti­fi­kat som ska annul­le­ras.

Kvot­plik­tens omfatt­ning

4 §   Kvot­plik­ten ska beräk­nas genom att det antal mega­wat­tim­mar el som sålts eller använts under beräk­nings­å­ret mul­ti­pli­ce­ras med den kvot för beräk­nings­å­ret som anges i före­skrif­ter som rege­ringen har med­de­lat med stöd av 12 a §. Lag (2017:813).

4 a §   Vid beräk­ningen av en elle­ve­ran­törs kvot­plikt enligt 4 § ska såld el anses mot­svara den mängd el som elle­ve­ran­tö­ren har fak­tu­re­rat elan­vän­dare för under beräk­nings­å­ret.
Lag (2015:624).

4 b §   Vid beräk­ningen av en elan­vän­da­res kvot­plikt enligt 4 § ska den del av använd­ningen som består av el som köpts från en elle­ve­ran­tör anses mot­svara den mängd el som elan­vän­da­ren fak­tu­re­rats för under beräk­nings­å­ret. Lag (2015:624).

5 §   Vid beräk­ning av kvot­plik­ten beak­tas inte el som
   1. matats in på det elekt­riska nätet i syfte att upp­rätt­hålla nätets funk­tion (för­lus­tel),
   2. en elle­ve­ran­tör har leve­re­rat till en elan­vän­dare utan ersätt­ning i enlig­het med ett avtal om intrångs­er­sätt­ning, om leve­ran­sen sker vid en lägre effekt än 50 kilo­watt (fri­kraft),
   3. har använts i den indust­ri­ella till­verk­nings­pro­ces­sen i en regi­stre­rad sådan elin­ten­siv indu­stri som avses i 1 kap. 2 § första styc­ket 8 a eller b,
   4. får dras av eller åter­be­ta­las enligt 11 kap. 9 § första styc­ket 2, 3 eller 5 eller 13 a § första styc­ket 2, 3 eller 4 lagen (1994:1776) om skatt på energi, om elen har använts i en regi­stre­rad sådan elin­ten­siv indu­stri som avses i 1 kap. 2 § första styc­ket 8 c,
   5. en elan­vän­dare själv har pro­du­ce­rat och använt, i en anlägg­ning som har en instal­le­rad effekt om högst 50 kilo­watt,
   6. har använts i pro­duk­tio­nen av el (hjälp­kraft), eller
   7. en elan­vän­dare själv har pro­du­ce­rat och använt, om den använda mäng­den el inte upp­går till mer än 60 mega­wat­tim­mar per beräk­ningsår.

Om kvot­plik­ten för en elin­ten­siv indu­stri endast omfat­tar sådan el som inte ska beak­tas enligt första styc­ket 3 eller 4 och övrig el inte över­sti­ger 60 mega­wat­tim­mar per år, beak­tas inte hel­ler den övriga elen vid beräk­ning av kvot­plik­ten.
Lag (2017:1217).

Rege­ring­ens bestäm­mande av kvot för beräk­ning av kvot­plikt

5 a §   Den kvot som avses i 4 § ska bestäm­mas genom att en grund­term för beräk­nings­å­ret sum­me­ras med en juste­rings­term för samma år. Lag (2017:813).

5 b §   Grund­ter­men ska bestäm­mas genom att det antal tera­wat­tim­mar som anges inom paren­tes för beräk­nings­å­ret divi­de­ras med den pro­gno­sti­se­rade kvot­plik­tiga elan­vänd­ningen för samma år:
   - 2020 (26,15 tera­wat­tim­mar),
   - 2021 (23,85 tera­wat­tim­mar),
   - 2022 (24,22 tera­wat­tim­mar),
   - 2023 (24,62 tera­wat­tim­mar),
   - 2024 (25,54 tera­wat­tim­mar),
   - 2025 (27,73 tera­wat­tim­mar),
   - 2026 (30,47 tera­wat­tim­mar),
   - 2027 (35,69 tera­wat­tim­mar),
   - 2028 (36,18 tera­wat­tim­mar),
   - 2029 (36,71 tera­wat­tim­mar),
   - 2030 (36,33 tera­wat­tim­mar),
   - 2031 (34,87 tera­wat­tim­mar),
   - 2032 (33,40 tera­wat­tim­mar),
   - 2033 (31,27 tera­wat­tim­mar),
   - 2034 (29,13 tera­wat­tim­mar), och
   - 2035 (27,73 tera­wat­tim­mar).
Lag (2020:963).

5 c §   Juste­rings­ter­men ska bestäm­mas genom att avvi­kel­ser för beräk­nings­å­ret divi­de­ras med den pro­gno­sti­se­rade kvot­plik­tiga elan­vänd­ningen för samma år.

Avvi­kel­serna ska avse skill­na­den mel­lan å ena sidan fak­tiska och nya pro­gno­sti­se­rade beräk­ningar och å andra sidan tidi­gare beräk­ningar för beräk­nings­å­ret i fråga om annul­le­ring, med utgångs­punkt i
   1. pro­duk­tion i anlägg­ningar som god­kän­des för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat före den 1 janu­ari 2012, och
   2. kvot­plik­tig elan­vänd­ning, om beräk­ningen avser avvi­kel­ser för åren innan det år som juste­rings­ter­merna ska gälla från. Lag (2017:813).

5 d §   Avvi­kel­ser som avser åren efter det år som juste­rings­ter­merna ska gälla från ska läg­gas på de beräk­ningsår då avvi­kel­serna inträf­far. Lag (2017:813).

5 e §   Avvi­kel­ser som avser åren innan det år som juste­rings­ter­merna ska gälla från ska nor­malt läg­gas på endast detta år eller på detta år och det när­mast efter­föl­jande året. Avvi­kel­serna får dock vid behov för­de­las på det år som juste­rings­ter­merna ska gälla från och högst tre av de efter­föl­jande åren. Avvi­kel­serna ska för­de­las jämnt över de år som avvi­kel­serna läggs ut på. Lag (2017:813).

5 f §   Kvo­ter för beräk­ning av kvot­plik­ten ska bestäm­mas minst vartan­nat år till och med 2035. Kvo­terna ska bestäm­mas senast året före det år de ska träda i kraft. Lag (2020:963).

Regi­stre­ring av kvot­plikt

6 §   Den som är kvot­plik­tig enligt 1 § 1, 2, 3 eller 4 ska skrift­li­gen anmäla detta till till­syns­myn­dig­he­ten. Anmä­lan ska göras senast två vec­kor efter det att kvot­plik­ten inträdde. Till­syns­myn­dig­he­ten ska regi­strera den kvot­plik­tige.

Om till­syns­myn­dig­he­ten har en väl­grun­dad anled­ning att anta att någon är kvot­plik­tig enligt 1 § 1, 2, 3 eller 4 utan att ha gjort en anmä­lan om det, ska myn­dig­he­ten regi­strera denne. Innan en sådan regi­stre­ring görs, ska den som berörs av åtgär­den få till­fälle att yttra sig.

Ett beslut om regi­stre­ring gäl­ler ome­del­bart. Lag (2017:813).

7 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska efter skrift­lig ansö­kan regi­strera en elin­ten­siv indu­stri som kvot­plik­tig.

Avre­gi­stre­ring av kvot­plikt

8 §   Den som inte längre är kvot­plik­tig enligt 1 § 1, 2, 3 eller 4 ska skrift­li­gen göra en anmä­lan om detta till till­syns­myn­dig­he­ten. Anmä­lan ska göras senast två vec­kor efter det att kvot­plik­ten upp­hörde. Till­syns­myn­dig­he­ten ska avre­gi­strera den som anmä­lan avser.

Om till­syns­myn­dig­he­ten har anled­ning att anta att någons kvot­plikt har upp­hört utan att den regi­stre­rade har gjort en anmä­lan som avses i första styc­ket, ska myn­dig­he­ten avre­gi­strera denne. Innan avre­gi­stre­ring görs, ska den som berörs av åtgär­den få till­fälle att yttra sig.

Ett beslut om avre­gi­stre­ring gäl­ler ome­del­bart.
Lag (2017:813).

9 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska avre­gi­strera en indu­stri som inte längre är en elin­ten­siv indu­stri.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska även avre­gi­strera en elin­ten­siv indu­stri om regi­stre­ringen base­rats på orik­tiga eller vil­se­le­dande upp­gif­ter eller om dess före­trä­dare begär det.

Ett beslut om avre­gi­stre­ring gäl­ler ome­del­bart.

Annul­le­ring av elcer­ti­fi­kat

10 §   Till­syns­myn­dig­he­ten beslu­tar hur många elcer­ti­fi­kat som ska annul­le­ras. Om till­syns­myn­dig­he­ten beslu­tar om annul­le­ring av fler elcer­ti­fi­kat än den kvot­plik­tige upp­gett i sin dekla­ra­tion, ska det över­skju­tande anta­let elcer­ti­fi­kat regi­stre­ras som låsta på cer­ti­fi­kat­kon­tot i avvak­tan på laga­kraft­vun­net beslut om hur många elcer­ti­fi­kat som ska annul­le­ras.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska lämna upp­gift till kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten om det antal elcer­ti­fi­kat som ska annul­le­ras eller regi­stre­ras som låsta.

11 §   Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska den 1 april varje år annul­lera eller låsa det antal elcer­ti­fi­kat som till­syns­myn­dig­he­ten läm­nar upp­gift om.

Annul­le­ring eller lås­ning får inte ske av elcer­ti­fi­kat som har
   1. pant­satts enligt en pre­li­mi­när eller slut­lig regi­stre­ring på kon­tot,
   2. utmätts, belagts med kvar­stad eller bli­vit före­mål för betal­nings­säk­ring, eller
   3. över­lå­tits enligt en pre­li­mi­när regi­stre­ring på kon­tot.

Kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ska, i före­kom­mande fall, annul­lera elcer­ti­fi­kat som är låsta när ett beslut om hur många elcer­ti­fi­kat som ska annul­le­ras har vun­nit laga kraft.

Bemyn­di­gande

12 §   Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, får med­dela före­skrif­ter om
   1. undan­tag från dekla­ra­tions­skyl­dig­het som avses i 3 §,
   2. regi­stre­ring enligt 7 §, och
   3. avre­gi­stre­ring enligt 9 §.

12 a §   Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om de kvo­ter som ska gälla för beräk­ning av kvot­plik­ten. Lag (2017:813).


5 kap. Till­syn

1 §   Till­syns­myn­dig­he­ten utö­var till­syn över att denna lag och de före­skrif­ter som med­de­lats i anslut­ning till lagen följs. Till­sy­nen omfat­tar dock inte kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten.

Till­syns­myn­dig­he­tens befo­gen­he­ter

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar och ta del av de hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

3 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för till­sy­nen.

Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.

4 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska på begä­ran få till­träde till anlägg­ningar samt loka­ler och områ­den som hör till sådana anlägg­ningar i den utsträck­ning som behövs för till­sy­nen.
Denna rätt omfat­tar inte bostä­der.

Polis­myn­dig­he­ten ska lämna den hjälp som behövs för till­sy­nen.

5 §   Om det finns anled­ning anta att den som omfat­tas av till­sy­nen har begått brott, får han inte före­läg­gas vid vite att med­verka i utred­ning av en fråga som har sam­band med den gär­ning som brotts­miss­tan­ken avser.

Åter­kal­lelse av god­kän­nande och av för­hands­be­sked

6 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska åter­kalla ett god­kän­nande för till­del­ning av elcer­ti­fi­kat om
   1. anlägg­ningen inte längre upp­fyl­ler för­ut­sätt­ning­arna för god­kän­nande, eller
   2. ett god­kän­nande har läm­nats på grund av orik­tiga eller vil­se­le­dande upp­gif­ter i en ansö­kan om god­kän­nande och dessa har haft bety­delse för rätt­ten att till­de­las elcer­ti­fi­kat.

Till­syns­myn­dig­he­ten ska åter­kalla ett för­hands­be­sked om
   1. de för­ut­sätt­ningar som låg till grund för beske­det har änd­rats, eller
   2. för­hands­be­ske­det har läm­nats på grund av orik­tiga eller vil­se­le­dande upp­gif­ter och dessa har haft bety­delse för ären­dets avgö­rande.

Ett beslut om åter­kal­lelse gäl­ler ome­del­bart.

Ned­sätt­ning av till­del­ning av elcer­ti­fi­kat

7 §   Om till­syns­myn­dig­he­ten fin­ner att pro­duk­tion av el som rap­por­te­ras enligt 2 kap. 3 § tredje styc­ket inte berät­ti­gar till elcer­ti­fi­kat i den omfatt­ning som rap­por­te­rats, ska myn­dig­he­ten besluta om ned­sätt­ning av till­del­ning av elcer­ti­fi­kat och under­rätta kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten.

Ett beslut om ned­sätt­ning gäl­ler ome­del­bart.

Beva­rande av under­lag

8 §   Den som är eller har varit kvot­plik­tig ska genom räken­ska­per, anteck­ningar eller på annat sätt se till att det finns under­lag för att styrka upp­gif­ter som läm­nats om den el som lig­ger till grund för beräk­ningen av kvot­plikt enligt 4 kap. 4 § och den el som inte ska beak­tas enligt 4 kap. 5 §.

Under­la­get ska beva­ras i sju år efter utgången av året efter beräk­nings­å­ret.

Vissa sär­skilda skyl­dig­he­ter

9 §   Om den som är dekla­ra­tions­skyl­dig enligt 4 kap. 3 § inte läm­nar en dekla­ra­tion i rätt tid, eller läm­nar en dekla­ra­tion som är ofull­stän­dig, får till­syns­myn­dig­he­ten före­lägga den dekla­ra­tions­skyl­dige att lämna en dekla­ra­tion eller göra de kom­plet­te­ringar som behövs.
Till­syns­myn­dig­he­ten får också före­lägga den dekla­ra­tions­skyl­dige att lämna upp­gif­ter och visa upp hand­lingar i den utsträck­ning som behövs för kon­troll av att dekla­ra­tio­nen är kor­rekt. Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.

10 §   En inne­ha­vare av nät­kon­ces­sion är skyl­dig att på begä­ran av till­syns­myn­dig­he­ten lämna upp­gif­ter om den över­fö­ring av el som skett till elan­vän­dare som avses i 4 kap. 1 § 2 eller 3.

Om begärda upp­gif­ter inte läm­nas får till­syns­myn­dig­he­ten före­lägga den upp­gifts­skyl­dige att lämna upp­gif­terna. Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.

11 §   Inne­ha­va­ren av en anlägg­ning samt elle­ve­ran­tö­rer ska på till­syns­myn­dig­he­tens begä­ran lämna de sta­tistik­upp­gif­ter som myn­dig­he­ten behö­ver.

Om begärda upp­gif­ter inte läm­nas får till­syns­myn­dig­he­ten före­lägga den upp­gifts­skyl­dige att lämna upp­gif­terna. Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.


6 kap. Avgif­ter

Kvot­plikts­av­gift

1 §   Den som är kvot­plik­tig ska till sta­ten betala en sär­skild avgift (kvot­plikts­av­gift), om
   1. den kvot­plik­tige i sin dekla­ra­tion enligt 4 kap. 3 § har angett ett mindre antal elcer­ti­fi­kat än som omfat­tas av kvot­plik­ten, eller
   2. det antal elcer­ti­fi­kat som enligt till­syns­myn­dig­he­tens beslut omfat­tas av kvot­plik­ten inte har kun­nat annul­le­ras eller låsas på den kvot­plik­ti­ges cer­ti­fi­kat­konto.

Kvot­plikts­av­gif­ten beräk­nas per elcer­ti­fi­kat som enligt första styc­ket inte annul­le­rats på den kvot­plik­ti­ges cer­ti­fi­kat­konto och upp­går till 150 pro­cent av det volym­vägda medel­vär­det av elcer­ti­fi­kats­pri­set under peri­o­den från och med den 1 april beräk­nings­å­ret till och med den 31 mars påföl­jande år.

Kvot­plikts­av­gift får inte beslu­tas för elcer­ti­fi­kat som är regi­stre­rade som låsta enligt 4 kap. 11 § första styc­ket.

2 §   Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor om kvot­plikts­av­gift.
Myn­dig­he­ten ska besluta om kvot­plikts­av­gift senast den 1 sep­tem­ber året efter beräk­nings­å­ret. Om myn­dig­he­ten inte har fat­tat beslut inom den angivna tiden, fal­ler frå­gan om kvot­plikts­av­gift.

3 §   Om den kvot­plik­tige har läm­nat orik­tiga eller vil­se­le­dande upp­gif­ter av bety­delse för kvot­plik­tens omfatt­ning i en dekla­ra­tion eller en ansö­kan om regi­stre­ring, får till­syns­myn­dig­he­ten efter den 1 sep­tem­ber året efter beräk­nings­å­ret ålägga denne kvot­plikts­av­gift eller ändra avgif­tens stor­lek. Ett sådant beslut får dock inte med­de­las efter utgången av det femte året efter det kalen­derår då beslut skulle ha fat­tats enligt 2 §.

4 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får, efter ansö­kan av den kvot­plik­tige, sätta ned kvot­plikts­av­gif­ten om det finns syn­ner­liga skäl för det.

Sank­tions­av­gift

5 §   En inne­ha­vare av en anlägg­ning ska betala en sank­tions­av­gift till sta­ten för de elcer­ti­fi­kat som fel­ak­tigt har till­de­lats inne­ha­va­ren, om till­del­ningen gjorts på grund av orik­tiga eller vil­se­le­dande upp­gif­ter som läm­nats
   1. i en ansö­kan om god­kän­nande enligt 2 kap. 1 §,
   2. vid rap­por­te­ring enligt 2 kap. 3 § andra och tredje styc­kena, eller
   3. i en ansö­kan om för­längd till­del­nings­pe­riod enligt 2 kap. 10 §.

En inne­ha­vare av en anlägg­ning ska även betala en sank­tions­av­gift till sta­ten för sådana elcer­ti­fi­kat som fel­ak­tigt har till­de­lats inne­ha­va­ren, om

till­del­ningen avser en pro­duk­tions­ök­ning som skulle ha anmälts till till­syns­myn­dig­he­ten enligt 2 kap. 11 a §.

Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor om sank­tions­av­gift. Avgif­ten ska beräk­nas enligt 1 § andra styc­ket. Peri­o­den för beräk­ning av elcer­ti­fi­kats­pri­set ska dock vara den tolv­må­na­ders­pe­riod som före­går dagen för beslu­tet. Ett beslut om sank­tions­av­gift får inte avse elcer­ti­fi­kat som har till­de­lats anlägg­ning­ens inne­ha­vare mer än två år före till­syns­myn­dig­he­tens beslut.
Lag (2020:963).

För­se­nings­av­gift

6 §   Om en dekla­ra­tion som avses i 4 kap. 3 § inte läm­nas i rätt tid, ska den dekla­ra­tions­skyl­dige betala en för­se­nings­av­gift med 1 000 kro­nor till sta­ten.
Till­syns­myn­dig­he­ten prö­var frå­gor om för­se­nings­av­gift.

Den dekla­ra­tions­skyl­dige ska befrias från för­se­nings­av­gift, om det med hän­syn till omstän­dig­he­ter som den dekla­ra­tions­skyl­dige inte har kun­nat råda över fram­står som ursäkt­ligt att dekla­ra­tio­nen inte läm­nats i rätt tid eller om det fram­står som uppen­bart oskä­ligt att ta ut den.

Avgif­ter för ären­de­hand­lägg­ning

7 §   För kon­to­fö­ring och regi­stre­ring av över­lå­tel­ser av elcer­ti­fi­kat får kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten ta ut avgif­ter.
Någon avgift får dock inte tas ut för regi­stre­ring som sker när elcer­ti­fi­kat annul­le­ras eller till­de­las en inne­ha­vare av en anlägg­ning.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter för kon­to­fö­ring och regi­stre­ring av över­lå­tel­ser av elcer­ti­fi­kat.

Indriv­ning

8 §   Om en avgift enligt detta kapi­tel inte har beta­lats efter betal­nings­upp­ma­ning, ska avgif­ten läm­nas för indriv­ning. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken ske.
Lag (2020:963).


7 kap. Straff och ska­de­stånd

Straff

1 §   Till böter eller fäng­else i högst sex måna­der döms den som upp­såt­li­gen
   1. bry­ter mot skyl­dig­he­ten att göra en anmä­lan enligt 4 kap. 6 § första styc­ket eller, när det gäl­ler elan­vän­dare, 4 kap. 8 § första styc­ket, eller
   2. i en dekla­ra­tion som avses i 4 kap. 3 § läm­nar en orik­tig eller vil­se­le­dande upp­gift om mäng­den såld, använd eller pro­du­ce­rad el.

Är ett brott som avses i första styc­ket att anse som grovt, ska dömas till fäng­else i högst två år. I ringa fall ska inte dömas till ansvar.

2 §   Till böter döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het läm­nar en orik­tig upp­gift till kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten i en ansö­kan enligt 3 kap. 3 § första styc­ket om det pris till vil­ket elcer­ti­fi­kat har över­lå­tits. I ringa fall ska inte dömas till ansvar.

3 §   Ansvar enligt denna lag döms inte ut om gär­ningen är belagd med straff enligt brotts­bal­ken.

4 §   Den som inte har följt ett vites­före­läg­gande döms inte till ansvar enligt denna lag för en gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det.

Ska­de­stånd

5 §   Den som lider skada på grund av ett tek­niskt fel i elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret har rätt till ersätt­ning av sta­ten.

Ersätt­ningen ska sät­tas ned med skä­ligt belopp eller helt falla bort, om den ska­de­li­dande har med­ver­kat till ska­dan genom att utan skä­lig anled­ning låta bli att vidta åtgär­der för att bevara sin rätt eller om den ska­de­li­dande på något annat sätt har med­ver­kat till ska­dan genom eget vål­lande.

6 §   En ägare eller rät­tig­hets­ha­vare som drab­bas av skada till följd av ett beslut om rät­telse enligt 3 kap. 15 § har rätt till ersätt­ning av sta­ten. Ersätt­ning läm­nas dock inte om den ska­de­li­dande med hän­syn till felets art eller andra omstän­dig­he­ter hade bort inse att det före­kom­mit fel.

7 §   Har upp­hävts genom lag (2018:316).

8 §   Sta­ten före­träds i ären­den om ersätt­ning enligt 5 och 6 §§ av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.


8 kap. Över­kla­gande

1 §   Beslut av till­syns­myn­dig­he­ten i föl­jande frå­gor får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol:
   1. god­kän­nande enligt 2 kap. 1 § och för­hands­be­sked enligt 2 kap.12 §,
   2. för­längd till­del­nings­pe­riod enligt 2 kap. 10 §,
   3. regi­stre­ring enligt 4 kap. 6 och 7 §§,
   4. avre­gi­stre­ring enligt 4 kap. 8 och 9 §§,
   5. annul­le­ring av elcer­ti­fi­kat enligt 4 kap. 10 §,
   6. före­läg­gande som har för­e­nats med vite enligt 5 kap. 3 §,
   7. åter­kal­lelse av god­kän­nande och av för­hands­be­sked enligt 5 kap. 6 §,
   8. ned­sätt­ning av till­del­ning av elcer­ti­fi­kat enligt 5 kap. 7 §,
   9. före­läg­gande som har för­e­nats med vite enligt 5 kap. 9-11 §§,
   10. kvot­plikts­av­gift enligt 6 kap. 1 § och ned­sätt­ning av kvot­plikts­av­gift enligt 6 kap. 4 §,
   11. sank­tions­av­gift enligt 6 kap. 5 §, och
   12. för­se­nings­av­gift enligt 6 kap. 6 §.

2 §   Beslut av kon­to­fö­rings­myn­dig­he­ten i föl­jande frå­gor får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol:
   1. till­del­ning av elcer­ti­fi­kat enligt 3 kap. 2 § första och andra styc­kena,
   2. regi­stre­ring enligt 3 kap. 3-5 §§,
   3. avvis­ning enligt 3 kap. 7 §,
   4. avslag enligt 3 kap. 8 §,
   5. rät­telse enligt 3 kap. 15 §, och
   6. avslut av elcer­ti­fi­kats­kon­ton enligt 3 kap. 15 a §.
Lag (2020:963).

3 §   Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rätt.

4 §   Övriga beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2011:1200
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012 då lagen (2003:113) om elcer­ti­fi­kat ska upp­höra att gälla.
   2. Den upp­hävda lagen gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om till­del­ning av elcer­ti­fi­kat för pro­duk­tion av el med vat­ten­kraft, om beslut om de till­stånd som krävs för verk­sam­he­ten enligt 11 kap. mil­jö­bal­ken har vun­nit laga kraft vid ikraft­trä­dan­det.
   3. Ett beslut att god­känna en anlägg­ning som pro­du­ce­rar el med vat­ten­kraft, eller ett för­hands­be­sked om möj­lig­he­ten att få en anlägg­ning för sådan pro­duk­tion god­känd, som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det får inte åter­kal­las enligt 5 kap. 6 § första styc­ket 1 och andra styc­ket 1 i den nya lagen på grund av att anlägg­ningen inte upp­fyl­ler de krav som före­skrivs i 2 kap. 5 § första styc­ket 3 och andra styc­ket samt 9 § andra styc­ket i den nya lagen.

2012:399

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2012 men bestäm­mel­sen ska tilläm­pas för tid från och med den 1 janu­ari 2012.

2017:1217
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.