Lag (2004:752) om skat­te­re­duk­tion för utgif­ter för bygg­nads­ar­bete på bostads­hus

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2004:752
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S1
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2004:752
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S1
Utfär­dad: 2004-​10-21
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Skat­te­re­duk­tion enligt denna lag ges ägare till bostads­hus och inne­ha­vare av pri­vat­bo­stads­rätt som haft utgif­ter av det slag som avses i 2 §, om inte annat fram­går av 5 § andra styc­ket. Med ägare avses även den som enligt 1 kap. 5 § fas­tig­hets­tax­e­rings­la­gen (1979:1152) skall lik­stäl­las med ägare.

I fråga om han­dels­bo­lag till­kom­mer rät­ten till skat­te­re­duk­tion i stäl­let delä­garna.

Med bostads­hus avses bygg­nad som vid fas­tig­hets­tax­e­ringen beteck­nats som små­hus eller hyres­hus, i fråga om hyres­hus dock endast till den del det utgör en vär­de­rings­en­het för bostä­der.

Med pri­vat­bo­stads­rätt avses lägen­het eller små­hus som upp­lå­tits till med­lem i för­e­ning eller delä­gare i aktie­bo­lag, om för­e­ningen eller bola­get är ett sådant pri­vat­bo­stads­fö­re­tag som avses i 2 kap. 17 § inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229). Avgö­rande vid denna bedöm­ning är de för­hål­lan­den som rådde vid ingången av det kalen­derår då de åtgär­der som avses i 2 § första styc­ket utför­des.

Under­lag för skat­te­re­duk­tion

2 §   Under­lag för skat­te­re­duk­tion är utgif­ter för repa­ra­tion och under­håll samt utgif­ter för om- och till­bygg­nad av bostads­hus (bygg­nads­ar­bete). Som bygg­nads­ar­bete räk­nas inte åtgär­der som enbart avser ser­vice på maski­ner och andra inven­ta­rier eller instal­la­tio­ner eller ren­gö­ring.

I under­la­get räk­nas inte in utgif­ter för mate­rial och utrust­ning och inte hel­ler vär­det av bygg­nads­ar­bete som utförts av fas­tig­hets­ä­ga­ren eller inne­ha­va­ren av pri­vat­bo­stads­rät­ten eller, i det fall som avses i 1 § andra styc­ket, delä­garna i han­dels­bo­la­get. Med ägare eller inne­ha­vare jäm­ställs i detta hän­se­ende före­tag som ingår i samma kon­cern eller annars står under i huvud­sak gemen­sam led­ning med fas­tig­hets­ä­ga­ren eller inne­ha­va­ren av pri­vat­bo­stads­rät­ten.

I under­la­get räk­nas inte hel­ler in utgif­ter för åtgär­der för vilka för­säk­rings­er­sätt­ning läm­nats, för vilka stat­liga bidrag eller annat stat­ligt stöd bevil­jats eller för vilka annan skat­te­re­duk­tion givits.

3 §   Under­la­get för skat­te­re­duk­tio­nen omfat­tar endast utgif­ter för bygg­nads­ar­bete som har utförts under tiden den 15 april 2004 - 30 juni 2005 och som är betalda vid tid­punk­ten för ansö­kan.

Utgif­ter för bygg­nads­ar­bete inräk­nas i under­la­get endast om arbe­tet utförts av någon som inne­har F-​skattsedel vid den tid­punkt när avta­let om arbete träf­fa­des eller när ersätt­ningen utbe­ta­la­des.

En upp­gift om inne­hav av F-​skattsedel får god­tas, om den läm­nas i en anbuds­hand­ling, en fak­tura eller någon jäm­för­lig hand­ling som även inne­hål­ler utbe­ta­la­rens och betal­nings­mot­ta­ga­rens namn och adress samt betal­nings­mot­ta­ga­rens per­son­num­mer, sam­ord­nings­num­mer eller orga­ni­sa­tions­num­mer. Upp­gif­ten om inne­hav av F-​skattsedel får dock inte god­tas, om den som beta­lar ut ersätt­ningen kän­ner till att upp­gif­ten är orik­tig.

Skat­te­re­duk­tio­nens stor­lek

4 §   Skat­te­re­duk­tio­nen upp­går till 30 pro­cent av under­la­get.
Skat­te­re­duk­tio­nen får dock, om inte annat fram­går av 5 § andra styc­ket, sam­man­lagt inte över­stiga
   1. för små­hus som utgör en tax­e­rings­en­het 10 500 kro­nor,
   2. för hyres­hus som utgör en tax­e­rings­en­het det högsta av belop­pen 20 000 kro­nor eller ett belopp mot­sva­rande tre gånger fas­tig­hets­skat­ten för bostads­de­len för hela kalen­derå­ret 2004,
   3. för en pri­vat­bo­stads­rätt 5 000 kro­nor.

Om sökan­dens under­lag inte upp­går till sam­man­lagt minst 2 000 kro­nor ges inte någon skat­te­re­duk­tion.

Skat­te­re­duk­tion med­ges inte med större belopp än vad som är för­en­ligt med kom­mis­sio­nens för­ord­ning (EG) nr 69/2001 av den 12 janu­ari 2001 om tillämp­ning av artik­larna 87 och 88 i EG- för­dra­get på stöd av mindre bety­delse. Det totala stö­det enligt den för­ord­ningen får inte över­stiga 100 000 euro under en treårs­pe­riod.

5 §   I fråga om tax­e­rings­en­het som består av två eller flera små­hus som till över­vä­gande del upp­lå­tits med hyres­rätt får reg­lerna tilläm­pas som om små­hu­sen till­sam­mans utgör ett hyres­hus, om skat­te­re­duk­tio­nen där­i­ge­nom blir högre.

I fråga om tax­e­rings­en­het som består av två eller flera små­hus som upp­lå­tits med bostads­rätt, skall varje inne­ha­vare av pri­vat­bo­stads­rätt ges skat­te­re­duk­tion som om han eller hon ägde det med bostads­rätt upp­låtna små­hu­set. I sådant fall har fas­tig­hets­ä­ga­ren inte rätt att erhålla skat­te­re­duk­tion.

Skat­te­re­duk­tion för en delä­gare i en fas­tig­het eller i en pri­vat­bo­stads­rätt utgör högst så stor andel av den totala skat­te­re­duk­tio­nen för fas­tig­he­ten eller pri­vat­bo­stads­rät­ten som sva­rar mot hans eller hen­nes andel i fas­tig­he­ten eller pri­vat­bo­stads­rät­ten när arbe­tet utför­des.

Ansö­kan och beslut

6 §   Ansö­kan om skat­te­re­duk­tion görs skrift­li­gen hos Skat­te­ver­ket.

7 §   Ansö­kan skall inne­hålla upp­gift om
   1. sökan­dens per­son­num­mer, sam­ord­nings­num­mer eller orga­ni­sa­tions­num­mer samt, om ansö­kan avser en pri­vat­bo­stads­rätt, för­e­ning­ens eller bola­gets orga­ni­sa­tions­num­mer,
   2. fas­tig­he­tens beteck­ning samt, om ansö­kan avser en pri­vat­bo­stads­rätt, lägen­he­tens eller små­hu­sets beteck­ning,
   3. sökan­dens andel i fas­tig­he­ten eller i pri­vat­bo­stads­rät­ten när arbe­tet utför­des,
   4. det bygg­nads­ar­bete som utförts på fas­tig­he­ten eller på pri­vat­bo­stads­rät­ten och när arbe­tet utförts,
   5. under­la­get för den skat­te­re­duk­tion som begärs,
   6. orga­ni­sa­tions­num­mer, sam­ord­nings­num­mer eller per­son­num­mer för den som utfört bygg­nads­ar­be­tet, samt
   7. huruvida sökan­den ansökt om eller bevil­jats sådan ersätt­ning, bidrag eller annat stöd som avses i 2 § tredje styc­ket.

Om sökan­den har för­vär­vat fas­tig­he­ten eller pri­vat­bo­stads­rät­ten under något av åren 2004 eller 2005, skall ansö­kan också inne­hålla upp­gift om för­vär­vet och om den som fas­tig­he­ten eller pri­vat­bo­stads­rät­ten för­vär­vats från.

Till ansö­kan skall fogas kopia av fak­tura eller mot­sva­rande hand­ling utvi­sande vil­ket bygg­nads­ar­bete som utförts och utgif­ten för detta arbete, upp­gift om utgif­ten för mate­rial och utrust­ning samt, om sökan­den är inne­ha­vare av en pri­vat­bo­stads­rätt, intyg från för­e­ningen eller bola­get som visar att han eller hon är med­lem i för­e­ningen eller delä­gare i bola­get och är inne­ha­vare av en pri­vat­bo­stads­rätt. Till ansö­kan skall även fogas upp­gift beträf­fande annat stat­ligt stöd som bevil­jats under den när­mast före­gå­ende treårs­pe­ri­o­den för kon­troll i enlig­het med arti­kel 3.1 i kom­mis­sio­nens för­ord­ning (EG) nr 69/2001 av den 12 janu­ari 2001 om tillämp­ningen av artik­larna 87 och 88 i EG-​fördraget på stöd av mindre bety­delse.

Av ansö­kan skall framgå när betal­ningen skett.

8 §   Ägs fas­tig­he­ten eller inne­has pri­vat­bo­stads­rät­ten av ett han­dels­bo­lag, skall i ansö­kan upp­ges hur skat­te­re­duk­tio­nen skall för­de­las mel­lan delä­garna.

9 §   Utgår sådan ersätt­ning eller bevil­jas sådan skat­te­re­duk­tion eller sådant bidrag eller stöd som avses i 2 § tredje styc­ket efter det att ansö­kan om skat­te­re­duk­tion läm­nats in skall sökan­den, inom en månad från den dag ersätt­ningen, skat­te­re­duk­tio­nen, bidra­get eller stö­det bevil­ja­des, anmäla detta till Skat­te­ver­ket.

10 §   Om en fas­tig­het eller en pri­vat­bo­stads­rätt har bytt ägare eller inne­ha­vare och två eller flera ägare eller inne­ha­vare på grund av detta är berät­ti­gade till skat­te­re­duk­tion skall den vars ansö­kan först kom in till Skat­te­ver­ket i första hand ges skat­te­re­duk­tion. Kom ansök­ning­arna in samma dag, skall skat­te­re­duk­tio­nen för­de­las mel­lan sökan­dena i för­hål­lande till stor­le­ken av de under­lag för skat­te­re­duk­tion, beräk­nade med beak­tande av 4 § andra styc­ket, som ansök­ning­arna avser.

11 §   Ansö­kan om skat­te­re­duk­tion skall ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket senast den 1 mars 2006.

Om en ansö­kan har kom­mit in senast den 1 mars 2005 skall skat­te­re­duk­tio­nen till­go­do­räk­nas vid debi­te­ring av skatt på grund av 2005 eller 2006 års tax­e­ring efter vad som anges i ansö­kan. Har ansö­kan kom­mit in senare till­go­do­räk­nas skat­te­re­duk­tio­nen vid debi­te­ring på grund av 2006 års tax­e­ring eller, om tax­e­ring inte sker detta år, 2007 års tax­e­ring.

12 §   Skat­te­ver­ket skall besluta i ären­den enligt denna lag.

Har Skat­te­ver­ket avgjort ett sådant ärende får en ny ansö­kan inte prö­vas för­rän efter utgången av år 2005 om inte ansö­kan avser utgif­ter på minst 2 000 kro­nor som ingår i sökan­dens under­lag för skat­te­re­duk­tion.

Skat­te­tillägg, ompröv­ning och över­kla­gande

13 §   Bestäm­mel­serna om skat­te­tillägg i 15 kap.
skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483) gäl­ler också i fråga om upp­gif­ter som avses i denna lag.

Skat­te­ver­kets beslut enligt denna lag omprö­vas och över­kla­gas enligt bestäm­mel­serna i 21 och 22 kap. skat­te­be­tal­nings­la­gen.

Om Skat­te­ver­kets beslut behö­ver änd­ras till följd av ett annat beslut av Skat­te­ver­ket eller för­valt­nings­dom­stol som rör skat­te­re­duk­tion enligt denna lag, fas­tig­hets­tax­e­ring eller debi­te­ring av fas­tig­hets­skatt, får sådan änd­ring ske genom ompröv­ning även efter utgången av tid som före­skrivs för ompröv­ning i skat­te­be­tal­nings­la­gen men senast sex måna­der efter det beslut som för­an­le­der änd­ringen.

Övriga bestäm­mel­ser

14 §   I fråga om skat­te­re­duk­tion enligt denna lag tilläm­pas vad som gäl­ler om bestäm­mande och debi­te­ring av slut­lig skatt enligt skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

Skat­te­re­duk­tion enligt denna lag skall räk­nas av mot kom­mu­nal och stat­lig inkomst­skatt samt mot stat­lig fas­tig­hets­skatt.

Bestäm­mel­ser om att hän­syn skall tas till skat­te­re­duk­tion vid beslut om slut­lig skatt finns i 11 kap. 9 § skat­te­be­tal­nings­la­gen.

15 §   Skat­te­re­duk­tio­nen skall inte beak­tas vid beräk­ning av skat­te­be­lop­pet enligt 4 § lagen (1997:324) om begräns­ning av skatt.

Skat­te­re­duk­tio­nen skall inte beak­tas vid beräk­ning av pre­li­mi­när skatt enligt skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

16 §   Vid avytt­ring av en fas­tig­het eller en pri­vat­bo­stads­rätt skall skat­te­re­duk­tio­nen inte beak­tas vid beräk­ning av anskaff­nings­ut­gif­ter och för­bätt­rings­ut­gif­ter enligt 44 kap. 14 § inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229).

Skat­te­re­duk­tio­nen skall inte hel­ler beak­tas vid beräk­ning av anskaff­nings­vär­det för en bygg­nad enligt 19 kap.
inkomst­skat­te­la­gen.

JP Info­nets skat­te­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets skat­te­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med skat­te­rätt? JP Info­nets tjäns­ter ger dig ett utmärkt stöd i ditt arbete. Vi ger dig stän­digt till­gång till alla nya avgö­ran­den, lagänd­ringar och ställ­nings­ta­gan­den. Du kan också ta del av refe­rat och exper­ta­na­ly­ser, som kan hjälpa dig i ditt dag­liga arbete. Se allt inom skat­te­rätt.