Lag (2009:1289) om pris­sätt­nings­be­sked vid inter­na­tio­nella trans­ak­tio­ner

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:1289
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:837
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:1289
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S3
Utfär­dad: 2009-​11-26
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:837
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler besked om fram­tida pris­sätt­ning av inter­na­tio­nella trans­ak­tio­ner mel­lan par­ter som är i eko­no­misk intres­se­ge­men­skap (pris­sätt­nings­be­sked).

Ett pris­sätt­nings­be­sked är tillämp­ligt när stat­lig och kom­mu­nal inkomst­skatt ska bestäm­mas.

Defi­ni­tio­ner m.m.

2 §   Ter­mer och uttryck som används i denna lag har samma bety­delse och tillämp­nings­om­råde som i inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229), om inget annat anges.

De ter­mer och uttryck som används omfat­tar också mot­sva­rande utländska före­te­el­ser om det inte anges eller fram­går av sam­man­hanget att bara svenska före­te­el­ser avses.

3 §   Vid tillämp­ningen av denna lag kan ett fast drift­ställe som en näringsid­kare har i en annan stat än den där näringsid­ka­ren hör hemma, anses vara en sådan part som avses i 1 §.

4 §   Eko­no­misk intres­se­ge­men­skap anses före­ligga om
   1. en näringsid­kare, direkt eller indi­rekt, del­tar i led­ningen eller över­vak­ningen av en annan näringsid­ka­res före­tag eller äger del i detta före­tags kapi­tal, eller
   2. samma per­so­ner, direkt eller indi­rekt, del­tar i led­ningen eller över­vak­ningen av de båda före­ta­gen eller äger del i dessa före­tags kapi­tal.

5 §   Med stat avses även annan juris­dik­tion som Sve­rige har ingått skat­te­av­tal med.

6 §   Denna lag ska tilläm­pas på mot­sva­rande sätt i ett ärende där en ömse­si­dig över­ens­kom­melse om pris­sätt­ning av inter­na­tio­nella trans­ak­tio­ner kan ingås enligt det avtal som avses i lagen (2004:982) om avtal mel­lan Sve­ri­ges Exportråd och Tai­peis dele­ga­tion i Sve­rige beträf­fande skat­ter på inkomst.

Behö­rig myn­dig­het

7 §   Skat­te­ver­ket läm­nar pris­sätt­nings­be­sked och fat­tar övriga beslut enligt denna lag.

Ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked

8 §   Näringsid­kare som är eller kan för­vän­tas bli skatt­skyl­dig enligt inkomst­skat­te­la­gen (1999:1229) och som omfat­tas av ett tillämp­ligt skat­te­av­tal får ansöka om ett pris­sätt­nings­be­sked.

Första styc­ket gäl­ler även han­dels­bo­lag och andra deläg­ar­be­skat­tade juri­diska per­so­ner om någon av delä­garna är eller kan för­vän­tas bli skatt­skyl­dig enligt inkomst­skat­te­la­gen och omfat­tas av ett tillämp­ligt skat­te­av­tal.

9 §   Näringsid­kare som innan en ansö­kan ges in vill dis­ku­tera för­ut­sätt­ning­arna för ett pris­sätt­nings­be­sked och vad ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked bör inne­hålla, ska ges till­fälle till ett för­möte om inte sär­skilda skäl talar emot det.

10 §   En ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked ska vara skrift­lig och ska ges in till Skat­te­ver­ket.

11 §   En ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked ska inne­hålla de upp­gif­ter som behövs för att ett pris­sätt­nings­be­sked ska kunna läm­nas.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vilka upp­gif­ter som ska ingå i en ansö­kan.

För­ut­sätt­ningar för pris­sätt­nings­be­sked

12 §   Pris­sätt­nings­be­sked får läm­nas om
   1. ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked inte avser en fråga av enkel beskaf­fen­het eller trans­ak­tio­ner av mindre omfatt­ning,
   2. de trans­ak­tio­ner som omfat­tas av ansö­kan kan bedö­mas fri­stående från andra trans­ak­tio­ner som inte omfat­tas av ansö­kan,
   3. näringsid­ka­ren läm­nar de upp­gif­ter som behövs för att en ömse­si­dig över­ens­kom­melse ska kunna ingås och ett rik­tigt pris­sätt­nings­be­sked ska kunna läm­nas,
   4. infor­ma­tion som behövs för att en ömse­si­dig över­ens­kom­melse ska kunna ingås och dess tillämp­ning kon­trol­le­ras, kan erhål­las från de sta­ter som ska omfat­tas av den ömse­si­diga över­ens­kom­mel­sen, och
   5. den i ansö­kan valda pris­sätt­nings­me­to­den, efter even­tu­ella juste­ringar, bedöms kunna ge ett pris som mot­sva­rar vad sinse­mel­lan obe­ro­ende par­ter skulle ha tilläm­pat.

13 §   Pris­sätt­nings­be­sked får läm­nas bara om
   1. en ömse­si­dig över­ens­kom­melse om pris­sätt­ning av inter­na­tio­nella trans­ak­tio­ner har ingåtts med en stat som anges i ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked och som Sve­rige har ingått skat­te­av­tal med, och
   2. den ömse­si­diga över­ens­kom­mel­sen över­ens­stäm­mer med ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked eller har god­ta­gits av näringsid­ka­ren.

Pris­sätt­nings­be­ske­det

14 §   I ett pris­sätt­nings­be­sked anges hur den fram­tida pris­sätt­ningen av vissa inter­na­tio­nella trans­ak­tio­ner ska ske samt de anta­gan­den, vill­kor och övriga för­ut­sätt­ningar som ska gälla för beske­dets tillämp­lig­het och gil­tig­het.

Pris­sätt­nings­be­ske­det ska stämma över­ens med den ömse­si­diga över­ens­kom­melse som avses i 13 §.

15 §   Gil­tig­hets­ti­den för ett pris­sätt­nings­be­sked ska bestäm­mas till mel­lan tre och fem beskatt­ningsår om det inte finns sär­skilda skäl att bestämma gil­tig­hets­ti­den till längre eller kor­tare tid.

16 §   Ett pris­sätt­nings­be­sked är bin­dande för Skat­te­ver­ket avse­ende pris­sätt­ningen av de trans­ak­tio­ner som omfat­tas av beske­det och i för­hål­lande till den som beske­det avser, om inte annat föl­jer av 18 eller 19 §.

Om pris­sätt­nings­be­ske­det avser ett han­dels­bo­lag eller en annan deläg­ar­be­skat­tad juri­disk per­son som tilläm­par beske­det, gäl­ler första styc­ket i för­hål­lande till dess delä­gare.

Under­rät­telse

17 §   Näringsid­ka­ren ska utan oskä­ligt dröjs­mål under­rätta Skat­te­ver­ket, om
   1. sådan omstän­dig­het som med­för eller kan med­föra att de anta­gan­den, vill­kor och övriga för­ut­sätt­ningar som har angetts i pris­sätt­nings­be­ske­det inte upp­fylls, eller
   2. pris­sätt­nings­be­ske­det inte tilläm­pas.

Beslut om änd­ring eller åter­kal­lelse av pris­sätt­nings­be­sked

18 §   Skat­te­ver­ket får ändra ett pris­sätt­nings­be­sked, om näringsid­ka­ren begär det eller om
   1. något av de anta­gan­den och vill­kor eller någon av de övriga för­ut­sätt­ningar som har angetts i beske­det i något väsent­ligt avse­ende inte upp­fylls, eller
   2. en för­fatt­nings­änd­ring i något väsent­ligt avse­ende påver­kar en fråga som beske­det avser.

En änd­ring enligt första styc­ket får bara göras om sådana för­ut­sätt­ningar som avses i 12 och 13 §§ är upp­fyllda och näringsid­ka­ren god­tar änd­ringen.

19 §   Skat­te­ver­ket får åter­kalla ett pris­sätt­nings­be­sked helt eller del­vis om
   1. den ömse­si­diga över­ens­kom­mel­sen som lig­ger till grund för beske­det helt eller del­vis har upp­hört att gälla,
   2. näringsid­ka­ren har under­rät­tat Skat­te­ver­ket enligt 17 § 2 om att beske­det inte tilläm­pas,
   3. näringsid­ka­ren har läm­nat upp­gift om att beske­det inte har tilläm­pats enligt 31 kap. 34 § eller 33 kap. 6 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244), eller
   4. näringsid­ka­ren eller delä­garna i ett han­dels­bo­lag eller i en annan deläg­ar­be­skat­tad juri­disk per­son har begärt ompröv­ning av eller över­kla­gat ett beslut om slut­lig skatt enligt 66 eller 67 kap. skat­te­för­fa­ran­de­la­gen och har begärt att pris­sätt­nings­be­ske­det inte ska tilläm­pas på den fråga som begä­ran om ompröv­ning eller över­kla­gan­det avser.
Lag (2011:1433).

Utred­ning

20 §   Näringsid­ka­ren får upp­ma­nas att inom viss tid komma in med de ytter­li­gare upp­gif­ter som behövs när ett ärende om pris­sätt­nings­be­sked ska prö­vas.

21 §   Skat­te­ver­ket får komma över­ens med näringsid­ka­ren om när, hur och i vil­ken omfatt­ning en kon­troll av upp­gif­terna i ett ärende om pris­sätt­nings­be­sked kan ske.

Till­fälle att yttra sig

22 § Näringsid­ka­ren ska ges till­fälle att yttra sig innan ären­det avgörs, om det inte är onö­digt.

I fråga om näringsid­ka­rens rätt att få del av upp­gif­ter som har till­förts ären­det genom någon annan än näringsid­ka­ren själv och att få till­fälle att yttra sig över dem tilläm­pas 25 § för­valt­nings­la­gen (2017:900). Lag (2018:837).

Ansök­nings­av­gift

23 §   Skat­te­ver­ket ska i sam­band med att en ansö­kan om pris­sätt­nings­be­sked kom­mer in ta ut en avgift av näringsid­ka­ren för den pröv­ning som ansö­kan kan för­an­leda.

24 §   Skat­te­ver­ket får i ett enskilt fall besluta om befri­else från hela eller en del av avgif­ten, om det finns sär­skilda skäl för det.

Över­kla­gande

25 §   Pris­sätt­nings­be­sked och övriga beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2009:1289
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2010 och tilläm­pas på ären­den som kom­mer in efter ikraft­trä­dan­det.
   2. Ären­den som har inletts hos rege­ringen före ikraft­trä­dan­det men inte avgjorts, får över­läm­nas till Skat­te­ver­ket för fort­satt hand­lägg­ning enligt denna lag.

2011:1433
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Lagen tilläm­pas på beskatt­ningsår som bör­jar efter den 31 janu­ari 2012. Lagen tilläm­pas även på för­längda räken­skapsår som avslu­tas efter utgången av 2012 och på för­kor­tade räken­skapsår som både påbör­jas och avslu­tas under 2012.

JP Info­nets skat­te­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets skat­te­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med skat­te­rätt? JP Info­nets tjäns­ter ger dig ett utmärkt stöd i ditt arbete. Vi ger dig stän­digt till­gång till alla nya avgö­ran­den, lagänd­ringar och ställ­nings­ta­gan­den. Du kan också ta del av refe­rat och exper­ta­na­ly­ser, som kan hjälpa dig i ditt dag­liga arbete. Se allt inom skat­te­rätt.