Lag (2005:807) om ersätt­ning för viss mer­vär­desskatt för kom­mu­ner, regi­o­ner, kom­munal­för­bund och sam­ord­nings­för­bund

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2005:807
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet K
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2023:207
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2005:807
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet K
Utfär­dad: 2005-​11-17
Omtryck: SFS 2008:909
Änd­rad: t.o.m. SFS

2023:207
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om rätt till ersätt­ning för kom­mu­ner för ingå­ende skatt enligt mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200) och skyl­dig­het att i vissa fall justera en sådan ersätt­ning.

Det som sägs om kom­mun i denna lag gäl­ler även region och kom­munal­för­bund samt sam­ord­nings­för­bund som avses i 4 § lagen (2003:1210) om finan­si­ell sam­ord­ning av reha­bi­li­te­rings­in­sat­ser. Lag (2023:207).

Defi­ni­tio­ner

1 a §   I denna lag för­stås med

inve­ste­rings­vara: det som enligt 15 kap. 4-6 §§ mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200) avses med inve­ste­rings­vara, och

juste­rings­pe­riod: det som enligt 15 kap. 10 och 11 §§ mer­vär­desskat­te­la­gen avses med juste­rings­pe­riod.
Lag (2023:207).

Rätt till ersätt­ning

2 §   Kom­mu­ner har rätt till ersätt­ning för ingå­ende skatt som inte får dras av enligt mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200).
Lag (2023:207).

2 a §   I denna para­graf finns bestäm­mel­ser om vad som utgör ersätt­nings­be­lopp och när rät­ten till ersätt­ning inträ­der när använd­ningen av en inve­ste­rings­vara änd­ras samt när en inve­ste­rings­vara för­vär­vas.

Om juste­ring av avdrag för ingå­ende skatt ska göras enligt 15 kap. 7 § 1 mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200) eller rät­tig­het och skyl­dig­het att justera avdrag för ingå­ende skatt över­tas enligt 15 kap. 20 eller 21 § samma lag, utgör ersätt­nings­be­lop­pet ett belopp som beräk­nas på samma sätt som juste­rings­be­lop­pet enligt 15 kap. 12-17 och 19 §§ samma lag.

Rät­ten till ersätt­ning inträ­der årli­gen under åter­sto­den av juste­rings­pe­ri­o­den. I juste­rings­pe­ri­o­den ska även det kalen­derår då använd­ningen änd­ras eller för­vär­vet sker räk­nas in. Lag (2023:207).

3 §   Om det vid tillämp­ningen av denna lag inte går att fast­ställa för­del­ningen mel­lan ingå­ende skatt som får dras av enligt mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200) och ingå­ende skatt för vil­ken ersätt­ning kan erhål­las enligt denna lag, får för­del­ningen i stäl­let göras efter skä­lig grund.
Lag (2023:207).

4 §   Vid utbe­tal­ning av ersätt­ning enligt 2 § tilläm­pas bestäm­mel­serna i 13 kap. 16 och 18-27 §§ mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200). Bestäm­mel­sen i 13 kap. 26 § mer­vär­desskat­te­la­gen ska dock inte tilläm­pas i fråga om
   1. boen­de­for­mer som anges i 5 kap. 5 § andra och tredje styc­kena och 7 § tredje styc­ket soci­al­tjänst­la­gen (2001:453),
   2. hem för vård eller boende och stöd­bo­en­den som anges i 6 kap. 2 § soci­al­tjänst­la­gen, och
   3. boen­de­for­mer som anges i 9 § 8 och 9 lagen (1993:387) om stöd och ser­vice till vissa funk­tions­hind­rade.
Lag (2023:207).

5 §   Kom­mu­ner har rätt till ersätt­ning för de ökade kost­na­der som till följd av bestäm­mel­serna om mer­vär­desskatt upp­kom­mer vid upp­hand­ling av verk­sam­het inom sjuk­vård, tand­vård, social omsorg och utbild­ning samt vid hyra av lokal för sådana boen­de­for­mer som avses i 4 §. Rätt till ersätt­ning har kom­mu­nen också när den läm­nar bidrag till näringsid­kare för den­nes verk­sam­het inom nämnda områ­den.

Stor­le­ken av ersätt­ningar som avses i denna para­graf beräk­nas enligt scha­blon.

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer med­de­lar före­skrif­ter om scha­blon­be­räk­ningen. Lag (2012:385).

6 §   Har upp­hävts genom lag (2012:385).

Skyl­dig­het att justera ersätt­ning

6 a §   I 6 b § finns bestäm­mel­ser om juste­ring i vissa fall av ersätt­ning enligt denna lag när en kom­mun över­lå­ter en inve­ste­rings­vara. I 6 c § finns bestäm­mel­ser om juste­ring i vissa fall när använd­ningen av en inve­ste­rings­vara änd­ras.

Bestäm­mel­serna i 6 b och 6 c §§ om juste­ring gäl­ler endast om kom­mu­nen har haft rätt till ersätt­ning för ingå­ende skatt hän­för­lig till anskaff­ningen av inve­ste­rings­va­ran. Med anskaff­ning av en inve­ste­rings­vara avses även för­värv för ny-, till- eller ombygg­nad av fas­tig­het. Lag (2012:385).

6 b §   En kom­mun är skyl­dig att justera ersätt­ning enligt denna lag om en inve­ste­rings­vara över­lå­tits inom juste­rings­pe­ri­o­den.

Juste­ringen ska göras med ett belopp (juste­rings­be­lopp) som mot­sva­rar den ingå­ende skatt som avser åter­sto­den av juste­rings­pe­ri­o­den. I juste­rings­pe­ri­o­den ska även det kalen­derår då över­lå­tel­sen sker räk­nas in.

Juste­ringen ska göras vid ett enda till­fälle. Lag (2023:207).

6 c §   En kom­mun är skyl­dig att justera ersätt­ning enligt denna lag om juste­ring av avdrag för ingå­ende skatt ska göras enligt 15 kap. 7 § 2 mer­vär­desskat­te­la­gen (2023:200).

Juste­ringen ska göras med ett belopp (juste­rings­be­lopp) som mot­sva­rar den juste­ring som ska göras enligt mer­vär­desskat­te­la­gen. Om kom­mu­nen i stäl­let gjort avdrag enligt 12 kap. 22-25 §§ i den lagen, ska juste­rings­be­lop­pet mot­svara avdra­get.

Juste­ring ska göras med ett årligt belopp under åter­sto­den av juste­rings­pe­ri­o­den. I juste­rings­pe­ri­o­den ska även det kalen­derår då använd­ningen änd­ras räk­nas in. Om kom­mu­nen i stäl­let gjort avdrag enligt 12 kap. 22-25 §§ mer­vär­desskat­te­la­gen, ska juste­ring göras vid ett enda till­fälle. Lag (2023:207).

Ansö­kan

7 §   Den som har rätt till ersätt­ning enligt 2 och 5 §§ får ansöka om sådan ersätt­ning hos Skat­te­ver­ket. Ansö­kan ska vara under­teck­nad och ha kom­mit in senast andra året efter utgången av det kalen­derår som ersätt­ningen avser.

Ansö­kan ska avse en ersätt­nings­pe­riod på en kalen­der­må­nad eller tre på varandra föl­jande kalen­der­må­na­der under samma kalen­derår. Upp­gift om ersätt­nings­be­lopp enligt 2 a § ska läm­nas i den ansö­kan som omfat­tar den första ersätt­nings­pe­ri­o­den varje kalen­derår efter det kalen­derår då använd­ningen änd­rats eller för­vär­vet skett.

Ansö­kan ska läm­nas enligt ett fast­ställt for­mu­lär. Lag (2008:909).

Anmä­lan av över­lå­telse eller änd­rad använd­ning av investe-​ ringsvara

7 a §   Den som är skyl­dig att justera ersätt­ning enligt 6 a-6 c §§ ska anmäla över­lå­tel­sen eller den änd­rade använd­ningen och juste­rings­be­lopp till Skat­te­ver­ket. Anmä­lan ska göras i sam­band med ansö­kan om ersätt­ning för den ersätt­nings­pe­riod då över­lå­tel­sen skett eller för den första ersätt­nings­pe­ri­o­den varje kalen­derår efter det kalen­derår då använd­ningen änd­rats. Anmä­lan ska dock ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket före utgången av juni året efter det kalen­derår som över­lå­tel­sen skett eller använd­ningen änd­rats.

Anmä­lan ska vara under­teck­nad och läm­nas enligt ett fast­ställt for­mu­lär. Lag (2008:909).

Års­upp­gift

8 §   För varje kalen­derår ska kom­mu­nen lämna upp­gift (års­upp­gift) om
   1. det belopp som bok­förts på kon­ton för sådan mer­vär­desskatt som berät­ti­gar till ersätt­ning enligt 2 §,
   2. sådana scha­blon­be­lopp som beräk­nats enligt 5 §, samt
   3. belopp enligt 2 a, 6 b och 6 c §§.

Års­upp­gif­ten ska vara under­teck­nad och ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket före utgången av juni året efter det kalen­derår som upp­gif­ten avser.

Års­upp­gif­ten ska läm­nas enligt ett fast­ställt for­mu­lär. Lag (2008:909).

Elektro­niska doku­ment

9 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om eller i ett enskilt fall besluta att en ansö­kan om ersätt­ning enligt 7 §, en anmä­lan av över­lå­telse eller änd­rad använd­ning enligt 7 a § samt års­upp­gift enligt 8 § får läm­nas i form av ett elektro­niskt doku­ment.

Med ett elektro­niskt doku­ment avses en upp­tag­ning som har gjorts med hjälp av auto­ma­ti­se­rad data­be­hand­ling och vars inne­håll och utstäl­lare kan veri­fie­ras genom ett visst tek­niskt för­fa­rande. I så fall får kra­vet på under­skrift enligt 7, 7 a och 8 §§ upp­fyl­las med elektro­niska medel. Lag (2008:909).

Beslu­tande myn­dig­het

10 §   Skat­te­ver­ket fat­tar beslut enligt denna lag.

Ersätt­nings­be­slut

11 §   Ett beslut om ersätt­ning enligt 2 eller 5 § (ersätt­nings­be­slut) fat­tas för varje ersätt­nings­pe­riod för sig.
Beslu­tet fat­tas med led­ning av ansö­kan och andra till­gäng­liga upp­gif­ter. Ett beslut om juste­ring av ersätt­ning enligt 6 a-6 c §§ fat­tas med led­ning av anmä­lan och andra till­gäng­liga upp­gif­ter.

Om en ansö­kan om ersätt­ning eller anmä­lan av över­lå­telse eller änd­rad använd­ning har läm­nats in på rätt sätt inom före­skri­ven tid, anses ett beslut om ersätt­ning eller juste­ring av ersätt­ning ha fat­tats i enlig­het med ansö­kan eller anmä­lan.

Om ansö­kan om ersätt­ning eller anmä­lan av över­lå­telse eller änd­rad använd­ning inte har kom­mit in inom före­skri­ven tid, anses ersätt­ningen eller juste­ringen av ersätt­ning ha bestämts till noll kro­nor.

Om Skat­te­ver­ket omprö­vat sitt ersätt­nings­be­slut enligt 18 eller 19 §, får en sådan änd­ring av beslut som omfat­tar flera ersätt­nings­pe­ri­o­der under ett kalen­derår och som görs efter utgången av kalen­derå­ret, hän­fö­ras till den sista ersätt­nings­pe­ri­o­den under kalen­derå­ret. Lag (2008:909).

12 §   Innan ett ersätt­nings­ä­rende avgörs, skall kom­mu­nen ges till­fälle att yttra sig om det inte är onö­digt.

Ett ersätt­nings­ä­rende får inte avgö­ras utan att kom­mu­nen dels har under­rät­tats om en upp­gift som har till­förts av någon annan än kom­mu­nen, dels fått till­fälle att yttra sig över upp­gif­ten.
Detta gäl­ler dock inte om det är uppen­bart obe­höv­ligt.

Skyl­dig­het att bevara under­lag

12 a §   Under­la­get för rätt till ersätt­ning ska beva­ras under fyra år efter utgången av det kalen­derår som under­la­get avser. Under­lag som avser rätt till ersätt­ning vid anskaff­ning av inve­ste­rings­vara ska dock beva­ras under fyra år efter utgången av det kalen­derår som juste­rings­pe­ri­o­den löpte ut.
Lag (2023:207).

Utred­ning

13 §   Skat­te­ver­ket får före­lägga kom­mu­nen att lämna upp­gift, visa upp hand­ling eller lämna över en kopia av hand­ling som behövs för kon­troll av rätt till ersätt­ning eller skyl­dig­het att justera ersätt­ning. Lag (2008:909).

14 §   Om upp­gif­ter i en ansö­kan om ersätt­ning eller anmä­lan av över­lå­telse eller änd­rad använd­ning behö­ver kon­trol­le­ras genom avstäm­ning mot räken­ska­per, anteck­ningar eller andra hand­lingar, får Skat­te­ver­ket komma över­ens med kom­mu­nen om att en sådan avstäm­ning ska göras vid besök hos kom­mu­nen. Lag (2008:909).

15 §   Skat­te­ver­ket får besluta om revi­sion hos kom­mu­nen för att kon­trol­lera att upp­gift som kom­mu­nen läm­nat till led­ning för ersätt­nings­be­slut är rik­tig.

Vid revi­sion får räken­skaps­ma­te­rial och andra hand­lingar som rör verk­sam­he­ten grans­kas. Med hand­ling avses fram­ställ­ning i skrift eller bild samt upp­tag­ning som kan läsas, avlyss­nas eller på annat sätt upp­fat­tas endast med tek­niskt hjälp­me­del.

16 §   Vid revi­sion ska kom­mu­nen till­han­da­hålla de hand­lingar och lämna de upp­lys­ningar som behövs för revi­sio­nen. Kom­mu­nen ska i övrigt lämna den hjälp som behövs vid revi­sio­nen. För revi­sion gäl­ler bestäm­mel­serna i 41 kap. 10 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244). Lag (2011:1418).

Ränta

17 §   Ränta ska beräk­nas dag­li­gen.

Kost­nads­ränta tas ut på ersätt­ning som kom­mu­nen ska betala till­baka efter beslut av Skat­te­ver­ket. Rän­tan beräk­nas från och med dagen efter den dag belop­pet beta­la­des ut till och med den dag belop­pet senast ska beta­las enligt 17 b § andra styc­ket.

Kost­nads­ränta tas ut på juste­rings­be­lopp som kom­mu­nen ska betala enligt beslut om juste­ring av ersätt­ning. Rän­tan beräk­nas från och med dagen efter den dag då belop­pet senast skulle ha beta­lats in till Skat­te­ver­ket enligt 17 b § andra styc­ket och till och med den dag belop­pet beta­las.

Intäkts­ränta beta­las på ersätt­ning som ska beta­las till kom­mu­nen. Rän­tan beräk­nas från utgången av första måna­den efter den månad då ansö­kan om ersätt­ning kom in till Skat­te­ver­ket och till och med den dag belop­pet beta­las ut.

Kost­nads­ränta och intäkts­ränta beräk­nas efter en rän­te­sats som mot­sva­rar bas­rän­tan enligt 65 kap. 3 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244), om inte annat föl­jer av sjätte styc­ket.

Kost­nads­ränta enligt andra styc­ket beräk­nas efter en rän­te­sats som mot­sva­rar intäkts­ränta enligt 65 kap. 4 § tredje styc­ket skat­te­för­fa­ran­de­la­gen om kom­mu­nen har begärt ompröv­ning av ett ersätt­nings­be­slut på grund av att den i stäl­let har rätt till avdrag eller åter­be­tal­ning enligt mer­vär­desskat­te­la­gen (1994:200). Lag (2020:1011).

Utbe­tal­ning och betal­ning

17 a §   Ersätt­ning som ska utbe­ta­las av Skat­te­ver­ket enligt denna lag ska till­go­do­fö­ras mot­ta­ga­ren genom kre­di­te­ring på sådant skat­te­konto som avses i 61 kap. 1 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244). Lag (2011:1418).

17 b §   Ersätt­ning eller juste­rings­be­lopp som ska beta­las till Skat­te­ver­ket enligt denna lag ska tas ut genom debi­te­ring på sådant skat­te­konto som avses i 61 kap. 1 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).

Betal­ning ska ha gjorts senast den för­fal­lo­dag enligt 62 kap. 9 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen som infal­ler när­mast efter det att 30 dagar har gått från besluts­da­gen.

Om en anmä­lan enligt 7 a § har läm­nats i sam­band med en ansö­kan om ersätt­ning, ska Skat­te­ver­ket besluta att helt eller del­vis räkna av ersätt­ningen mot det juste­rings­be­lopp som anmä­lan avser. På den del avräk­ning genom­förs som betal­ning av juste­rings­be­lop­pet ska kost­nads­ränta inte tas ut. Lag (2011:1418).

17 c §   Beslut enligt 17 a eller 17 b § anses vara ett beslut om skatt enligt skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).
Lag (2011:1418).

Ompröv­ning

18 §   Skat­te­ver­ket får ompröva ett ersätt­nings­be­slut, beslut om juste­ring av ersätt­ning och beslut om avräk­ning eller ränta enligt denna lag, om detta begärs av kom­mu­nen eller om det finns andra skäl.

Ompröv­ning får dock inte ske om frå­gan har avgjorts av en för­valt­nings­dom­stol. Lag (2008:909).

19 §   En begä­ran om ompröv­ning ska ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket senast tredje året efter utgången av det kalen­derår som ersätt­ningen eller juste­ringen av ersätt­ningen avser.

Om Skat­te­ver­ket själv­mant omprö­var ett beslut, får ompröv­nings­be­slut med­de­las senast tredje året efter utgången av det kalen­derår som ersätt­ningen eller juste­ringen av ersätt­ningen avser.

Ett beslut får omprö­vas även efter den tid som anges i första och andra styc­kena när en änd­ring för­an­leds av Skat­te­ver­kets beslut om skatt enligt skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).
Lag (2011:1418).

Över­kla­gande

20 §   Skat­te­ver­kets beslut om före­läg­gande enligt 13 § eller revi­sion enligt 15 § får inte över­kla­gas.

Övriga beslut av Skat­te­ver­ket enligt denna lag får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

21 §   Om ett beslut över­kla­gas av en kom­mun är Skat­te­ver­ket mot­part.

Verk­stäl­lig­het

22 §   Skat­te­ver­kets ersätt­nings­be­slut skall gälla ome­del­bart, om inte annat före­skri­vits i beslu­tet eller bestäms av den instans som skall pröva beslu­tet.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2005:807
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2006.
   2. Genom lagen upp­hävs lagen (1995:1518) om mer­vär­desskat­te­kon­ton för kom­mu­ner och lands­ting.
   3. Den upp­hävda lagen skall fort­fa­rande tilläm­pas i fråga om för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före den 1 janu­ari 2006, dock skall all ersätt­ning avräk­nas direkt mot en inkomst­ti­tel på stats­bud­ge­ten.

2008:909
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2009.
   2. De nya bestäm­mel­serna tilläm­pas på över­lå­telse av inve­ste­rings­vara som sker från och med den 1 maj 2008. Anmä­lan om över­lå­tel­ser som sker från och med den 1 maj 2008 till och med den 31 decem­ber 2008 ska göras i sam­band med ansö­kan om ersätt­ning för den första ersätt­nings­pe­ri­o­den 2009. Anmä­lan ska dock ha kom­mit in till Skat­te­ver­ket före utgången av juni 2009.
   3. Bestäm­mel­serna i 2 a § tilläm­pas på för­värv av inve­ste­rings­vara som sker från och med den 1 maj 2008.
   4. Ersätt­ning för ingå­ende skatt som omfat­tas av den upp­hävda lagen (1995:1518) om mer­vär­desskat­te­kon­ton för kom­mu­ner och lands­ting ska efter denna lags ikraft­trä­dande anses som ersätt­ning för ingå­ende skatt. I fråga om över­lå­tel­ser av inve­ste­rings­vara ska detta gälla från och med den 1 maj 2008.

2011:1418
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.
   3. Bestäm­mel­serna om ränta i 17 § tilläm­pas på ränta som hän­för sig till tid från och med den 1 janu­ari 2013. För ränta som hän­för sig till tid dess­förin­nan gäl­ler i stäl­let bestäm­mel­serna om ränta i 19 kap. skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

2012:385
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2012.
   2. Bestäm­mel­sen i 2 § i sin nya lydelse tilläm­pas dock för tid från och med den 1 janu­ari 2010 i fråga om sådant sam­ord­nings­för­bund som avses i 1 § andra styc­ket.

2016:1093
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2017.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för ersätt­ning som avser tid före ikraft­trä­dan­det.

2023:207
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2023.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.
   3. Om avdrag för eller jämk­ning av ingå­ende skatt görs i enlig­het med bestäm­mel­serna i mer­vär­desskat­te­la­gen (1994:200) gäl­ler bestäm­mel­serna i 1 a, 2 a, 6 b och 6 c §§ i den äldre lydel­sen.