Kungl. Maj:ts stad­gar (1921:475) för kungl. huma­nis­tiska veten­skaps­sam­fun­det i Lund

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1921:475
Depar­te­ment: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1921:475
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1921-​07-07
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Stad­gar för kungl. huma­nis­tiska veten­skaps­sam­fun­det i Lund.

§ 1.

Kungl. huma­nis­tiska veten­skaps­sam­fun­det i Lund har till upp­gift att främja huma­nis­tisk veten­skap, däri inbe­gri­pet religions-​, rätts-​ och sam­hälls­ve­ten­skap.

§ 2.

Sam­fun­det består av fem avdel­ningar, näm­li­gen
   1. för reli­gi­ons­ve­ten­skap,
   2. för rätts-​ och sam­hälls­ve­ten­ska­per,
   3. för filosofisk-​historiska veten­ska­per,
   4. för språk­ve­ten­ska­per,
   5. för övriga veten­ska­per och för fram­stå­ende för­tjänst om huma­nis­tisk veten­skap­lig forsk­ning.

Första och femte avdel­ning­arna hava envar högst 15 inländska och 10 utländska med­lem­mar, de tre övriga avdel­ning­arna hava var­dera högst 25 inländska och 15 utländska med­lem­mar, dock att i de sålunda stad­gade max­i­mi­an­ta­len icke inräk­nas de med­lem­mar som fyllt 65 år, ej hel­ler, beträf­fande inländska med­lem­mar, de som äro bosatta utan­för Skåne. Vid inval bör hän­syn tagas där­till, att sam­fun­det är avsett att utgöra en medel­punkt för huma­nis­tisk forsk­ning i Södra Sve­rige.

§ 3.

Med­lem i någon av avdel­ning­arna 1-4 må i moti­ve­rad skri­velse, som inläm­nas till sam­fun­dets sek­re­te­rare, väcka för­slag om inval inom sin avdel­ning. Avdel­ning­ens inländska med­lem­mar skola därpå sam­man­träda och besluta, om för­sla­get skall fram­läg­gas för sam­fun­det. Om avdel­ningen beslu­tar att så skall ske, över­sän­des för­sla­get jämte avdel­ning­ens moti­ve­ring till sam­fun­det, som på när­mast föl­jande ordi­na­rie sam­man­träde upp­ta­ger för­sla­get till slut­lig behand­ling. Avgö­ran­det sker med slu­ten omröst­ning. För för­sla­gets anta­gande fordras minst fyra fem­te­de­lar av de avgivna rös­terna.

För­slag om inval i avdel­ning 5 må väc­kas av med­lem i sam­fun­det.
Sty­rel­sen prö­var, huruvida sådant för­slag skall fram­läg­gas för sam­fun­det. I övrigt för­hål­les på sätt i första styc­ket sägs.

Om för­slag till inval ej anta­ges, må intet av vad i ären­det före­kom­mit beva­ras i sam­fun­dets hand­lingar.

§ 4.

Sam­fun­det skall äga en sty­relse, bestå­ende av ord­fö­rande, sek­re­te­rare och tre andra med­lem­mar. Av sty­rel­sens med­lem­mar skola minst en till­höra den reli­gi­ons­ve­ten­skap­liga avdel­ningen, minst en den rätts-​ och sam­hälls­ve­ten­skap­liga avdel­ningen och minst två den filosofisk-​historiska och den språk­ve­ten­skap­liga avdel­ningen till­sam­man. Sty­rels med­lem­mar utses genom slu­ten omröst­ning av sam­fun­det bland dess i Lund bosatta med­lem­mar å ordi­na­rie sam­man­komst i april månad för en tid av två år, räk­nat från den 1 därpå föl­jande juli. Avgår sty­rel­se­le­da­mot före val­pe­ri­o­dens slut, utses, så snart ske kan, ny leda­mot för den åter­stå­ende tiden. Den, som är i tur att avgå efter att två år i följd hava varit med­lem av sty­rel­sen, kan ej omväl­jas för när­mast föl­jande tvåårs­pe­riod, utom för det fall att han är sek­re­te­rare eller där­till utses. Vid val av ord­fö­rande eller sek­re­te­rare jämte annan sty­rel­se­med­lem utses först ord­fö­ran­den eller sek­re­te­ra­ren. Vid lika rös­te­tal avgöre lot­ten.

Sty­rel­sens ord­fö­rande är tillika ord­fö­rande i sam­fun­det.

Sty­rel­sen har att inom sig utse vice ord­fö­rande, vil­ken tillika är vice ord­fö­rande i sam­fun­det.

Vid sam­man­koms­ten i april utses jäm­väl två revi­so­rer för en tid av ett år, räk­nat från den 1 därpå föl­jande juli, att granska sam­fun­dets räken­ska­per.

§ 5.

Det ålig­ger sty­rel­sen att anordna sam­fun­dets sam­man­koms­ter, att verk­ställa dess beslut och att, med undan­tag för vad i § 6 här nedan stad­gas beträf­fande för­valt­ningen av sam­fun­dets fon­der, i övrigt hand­hava sam­fun­dets ange­lä­gen­he­ter. Sär­skilt ålig­ger det sty­rel­sen att i enlig­het med bestäm­mel­serna i dessa stad­gar för­be­reda ären­den samt att tillse, att av sam­fun­det bevil­jade anslag komma det avsedda ända­må­let till­godo. Sty­rel­sen sam­man­trä­der på kal­lelse av ord­fö­rande. För beslut­mäs­sig­het fordras, att minst tre av sty­rel­sens leda­mö­ter äro när­va­rande. Vid lika rös­te­tal har ord­fö­ran­den utslags­röst.

§ 6.

Sam­fun­dets fon­der för­val­tas av uni­ver­si­te­tet i Lund. Av dessa fon­ders årliga avkast­ning läg­ges, där icke annorlunda bestämts, minst en fem­te­del till kapi­ta­let. Åter­sto­den står till sam­fun­dets för­fo­gande för dess verk­sam­het i enlig­het med dessa stad­gar och de sär­skilda före­skrif­ter, som äro eller kunna varda givna.

För ett arbetsår må icke anvi­sas anslag till större belopp, än som under arbetså­ret fin­nes till­gäng­ligt.

Med arbetsår för­stås tiden från och med den 1 juli ena året till och med den 30 juni påföl­jande år.

Vid varje beslut om anslag bestäm­mer sam­fun­det, huru redo­vis­ning skall ske för ansla­gets använd­ning.

Sam­fun­det anslår vid ordi­na­rie sam­man­komst i april ett belopp att stå till sty­rel­sens för­fo­gande till de med expe­di­tion och löpande ären­den för­bundna kost­na­der under det föl­jande arbetså­ret.

§ 7.

Sam­fun­dets räken­ska­per böra för varje arbetsår vara avslu­tade och till revi­so­rerna över­läm­nade senast före utgången av näst­på­föl­jande sep­tem­ber månad, var­ef­ter revi­so­rerna hava att före den 1 novem­ber samma år till sty­rel­sen över­lämna revi­sions­be­rät­telse över verk­ställd gransk­ning av räken­ska­perna.

Revi­sions­be­rät­tel­sen och i sam­band där­med stå­ende frå­gor böra behand­las senast vid sam­fun­dets ordi­na­rie sam­man­träde i novem­ber månad samma år.

§ 8.

Sam­fun­det ver­kar för sin upp­gift genom att utgiva eller genom anslag under­stödja utgi­van­det av veten­skap­liga skrif­ter, genom att anordna före­drag och dis­kus­sio­ner över veten­skap­liga ämnen, plan­lägga och leda veten­skap­liga före­tag, sär­skilt inom Skåne och övriga delar av södra Sve­rige, samt anslå för före­ta­get nödiga medel, så ock genom att eljest befrämja veten­skap­lig forsk­ning i huma­nis­tiska ämnen.

§ 9.

Över sin verk­sam­het avgi­ver sam­fun­det en tryckt års­be­rät­telse med resumé på franska.

Övriga av sam­fun­det utgivna skrif­ter skola bära en gemen­sam över­ti­tel, utvi­sande att skrif­ten utgi­vits genom sam­fun­det, samt för­ses med veder­bör­ligt ord­nings­num­mer. I övrigt utgör varje sådan skrift ett fri­stående helt.

Till utgi­vande av sam­fun­det eller med dess under­stöd må endast ifrå­ga­komma arbete, som äger fram­stå­ende veten­skap­ligt värde och till för­fat­tare har veten­skaps­id­kare, som till­hört eller till­hör uni­ver­si­te­tet i Lund eller som är med­lem av sam­fun­det.

En var med­lem av sam­fun­det äger väcka för­slag om utgi­vande av veten­skap­ligt arbete eller om under­stöd till sådant arbe­tes utgi­vande.
Angå­ende dylikt för­slag skall ytt­rande avgi­vas av sty­rel­sen, som, där­est den så fin­ner lämp­ligt, för sådant ända­mål med sig adjun­ge­rar en eller flera sak­kun­niga eller ock av en eller flera sak­kun­niga inhäm­tar för­be­re­dande utlå­tande. Sedan där­ef­ter å ordi­na­rie sam­man­komst sak­kun­nig med­lem eller för­fat­ta­ren själv före­dra­git ett refe­rat över det före­slagna arbe­tet, beslu­tar sam­fun­det i ären­det.

Utö­ver vad nu är sagt skall rörande sam­fun­dets verk­sam­het för utgi­vande av skrif­ter gälla vad därom må bliva sär­skilt före­skri­vet.

§ 10.

Det ålig­ger sty­rel­sen att tillse, att medel, som av sam­fun­det anslås för främ­jande av veten­skap­lig forsk­ning, komma det avsedda ända­må­let till­godo. Sådant anslag må bevil­jas endast för viss bestämd veten­skap­lig upp­gift och ej till högre belopp, än som kan anses mot­svara de för upp­gif­ten nödiga kost­na­derna. Anslag må bevil­jas såväl för stu­dier, stu­di­e­re­sor och under­sök­ningar, vil­kas resul­tat åtminstone till någon del före­ligga och kunna till sitt värde bedö­mas, som även i för­väg för genom­fö­rande av veten­skap­lig upp­gift, då på grund av de före­lig­gande omstän­dig­he­terna med säker­het kan anta­gas, att ansla­get skall med­föra avsett gagn för veten­ska­pen.

Rörande anslag till främ­jande av veten­skap­lig forsk­ning beslu­tar sam­fun­det, sedan ytt­rande avgi­vits av sty­rel­sen, som, där den så fin­ner nödigt, för sådant ända­mål med sig adjun­ge­rar en eller flera sak­kun­niga eller ock av en eller flera sak­kun­niga inhäm­tar för­be­re­dande utlå­tande.

För­an­le­der adjunk­tion eller för­be­re­dande utlå­tande, som nu sagts eller varom i § 9 fjärde styc­ket för­mä­les, sär­skilda kost­na­der, må sty­rel­sen besluta om deras gäl­dande inom grän­serna för medel, som stå till sty­rel­sens för­fo­gande.

§ 11.

Ordi­na­rie sam­man­komst hål­les i feb­ru­ari, april, sep­tem­ber och novem­ber måna­der. Beslut i sam­fun­dets ange­lä­gen­he­ter fat­tas av dess inländska med­lem­mar. Vid lika rös­te­tal äger ord­fö­ran­den utslags­röst. Kal­lelse till sam­man­komst utfär­das av sty­rel­sen. Ärende, som ej varit angi­vet i kal­lel­sen, må ej före­ta­gas till avgö­rande, med mindre samt­liga när­va­rande leda­mö­ter sådant med­giva. Om både ord­fö­ran­den och vice ord­fö­ran­den äro från­va­rande, ledas för­hand­ling­arna av den till lev­nads­ål­dern äldste när­va­rande inländske med­lem­men.

Vid varje ordi­na­rie sam­man­komst skall före­komma ett eller flera före­drag, refe­rat eller med­de­lan­den i veten­skap­liga ämnen. Till med­lem i sam­fun­det, som öns­kar hålla sådant före­drag, men icke är bosatt i Lund, må sty­rel­sen kunna utan­ordna ersätt­ning för direkta rese­kost­na­der för del­ta­gande i den sam­man­komst, å vil­ken hans före­drag hål­les.

Sty­rel­sen äger rätt att till hål­lande av före­drag inbjuda veten­skaps­man, vil­ken icke är leda­mot av sam­fun­det, och till honom utan­ordna ersätt­ning.

§ 12.

Över väckt för­slag till änd­ring av dessa stad­gar skall sty­rel­sen först avgiva ytt­rande. För­sla­get må upp­ta­gas till slut­ligt avgö­rande tidi­gast på första ordi­na­rie sam­man­komst näst efter den, på vil­ken det avgi­vits eller före­dra­gits. För sam­fun­dets god­kän­nande av för­sla­get fordras, att minst två tred­je­de­lar av de när­va­rande avgi­vit sina rös­ter för det­samma.

Har sam­fun­det god­känt väckt för­slag om änd­ring av stad­garna, skall beslu­tet oför­dröj­li­gen under­stäl­las Kungl. Maj:t för pröv­ning och fast­stäl­lelse.

Vik­tiga lagar inom sko­lju­ri­di­ken
JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande sko­lju­ri­dik i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd i din arbetsvar­dag  oav­sett om du arbe­tar inom offent­lig sek­tor eller vid en fri­stående verk­sam­het. Här hit­tar du verk­tyg och tjäns­ter du behö­ver för att hålla din kom­pe­tens på områ­det stän­digt aktu­ell. Se allt inom sko­lju­ri­dik.