Lag (2022:1011) om in- och utpas­se­rings­kon­trol­ler vid hög­sko­le­pro­vet

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2022:1011
Depar­te­ment: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2023:428
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2022:1011
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2022-​06-22
Änd­rad: t.o.m. SFS

2023:428
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­melse

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om kon­trol­ler med kropps­vi­si­ta­tion av prov­del­ta­gare vid inpas­se­ring till eller utpas­se­ring från en lokal där hög­sko­le­pro­vet genom­förs (in- och utpas­se­rings­kon­trol­ler).

Ända­må­let med sådana kon­trol­ler är att mot­verka att fusk sker vid hög­sko­le­pro­vet genom använd­ning av elektro­niskt hjälp­me­del.

Med elektro­niskt hjälp­me­del avses elektro­nisk utrust­ning som kan lagra, inne­hålla, sända eller ta emot infor­ma­tion.

När får in- och utpas­se­rings­kon­trol­ler utfö­ras?

2 §   En in- eller utpas­se­rings­kon­troll får utfö­ras i sam­band med ett prov­pass för att söka efter elektro­niska hjälp­me­del. Om en sådan kon­troll görs ska alla som ska delta eller har del­ta­git i prov­pas­set genomgå kon­trol­len. Kon­trol­ler får dock inte utfö­ras på prov­del­ta­gare som är under fem­ton år.

In- och utpas­se­rings­kon­trol­ler får utfö­ras i så många loka­ler som bedöms vara nöd­vän­digt för att fusk genom använd­ning av elektro­niskt hjälp­me­del ska mot­ver­kas på ett effek­tivt sätt.

Ingen prov­del­ta­gare får kon­trol­le­ras mer än två gånger under en prov­dag.

3 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska besluta om och ansvara för genom­fö­ran­det av in- och utpas­se­rings­kon­trol­ler och andra åtgär­der enligt denna lag.

In- eller utpas­se­rings­kon­trol­lens genom­fö­rande

4 §   En in- eller utpas­se­rings­kon­troll ska utfö­ras av en polis­man eller av en ord­nings­vakt som för­ord­nats av Polis­myn­dig­he­ten enligt 9 § lagen (2023:421) om ord­nings­vak­ter. Lag (2023:428).

5 §   En in- eller utpas­se­rings­kon­troll ska genom­fö­ras med metall­de­tek­tor eller annan lik­nande anord­ning. Om det finns sär­skilda skäl får en in- eller utpas­se­rings­kon­troll genom­fö­ras på annat sätt.

En in- eller utpas­se­rings­kon­troll som genom­förs på annat sätt än med metall­de­tek­tor eller lik­nande anord­ning och som inte avser före­mål som prov­del­ta­ga­ren har med sig får utfö­ras endast av en per­son som är av samma kön som prov­del­ta­ga­ren.

Sådan kon­troll som avses i andra styc­ket och som är av mer väsent­lig omfatt­ning ska utfö­ras i ett avskilt utrymme. Kon­trol­len ska utfö­ras i vitt­nes när­varo, om den som ska kon­trol­le­ras begär det och det kan göras utan större omgång. Vitt­net ska vara av samma kön som prov­del­ta­ga­ren.

Kon­se­kven­ser av väg­ran att genomgå en in- eller utpas­se­rings­kon­troll

6 §   En prov­del­ta­gare som väg­rar att genomgå en in- eller utpas­se­rings­kon­troll ska
   1. nekas till­träde till den lokal där pro­vet genom­förs under prov­da­gens åter­stå­ende prov­pass, och
   2. inte få något resul­tat på pro­vet.

En prov­del­ta­gare som väg­rar att genomgå en utpas­se­rings­kon­troll ska även stängas av från del­ta­gande i pro­vet under en period av två år från tid­punk­ten för kon­trol­len.

Första styc­ket 2 och andra styc­ket ska inte tilläm­pas om det finns syn­ner­liga skäl.

Omhän­der­ta­gande av elektro­niska hjälp­me­del

7 §   Den som utför en in- eller utpas­se­rings­kon­troll får från en prov­del­ta­gare omhän­derta ett elektro­niskt hjälp­me­del som kan befa­ras komma till använd­ning eller ha använts vid fusk på hög­sko­le­pro­vet och som påträf­fas vid en in- eller utpas­se­rings­kon­troll. Omhän­der­ta­gande får göras även av delar av sådan utrust­ning.

8 §   Före­mål som har omhän­der­ta­gits enligt 7 § ska för­va­ras på ett betryg­gande sätt. Ett bevis om att ett före­mål omhän­der­ta­gits ska utfär­das, om prov­del­ta­ga­ren begär det.

Ett före­mål som har omhän­der­ta­gits enligt 7 § ska åter­läm­nas till prov­del­ta­ga­ren senast när prov­da­gen är slut, om inte annat föl­jer av 9 §.

9 §   Om ett omhän­der­ta­get före­mål bedöms kunna tas i beslag enligt 27 kap. 1 § rät­te­gångs­bal­ken, ska omhän­der­ta­gan­det skynd­samt anmä­las till Polis­myn­dig­he­ten. Omhän­der­ta­gan­det får i dessa fall bestå till dess frå­gan, om före­må­let ska tas i beslag, har prö­vats. Omhän­der­ta­gan­det ska i ett sådant fall doku­men­te­ras.

Tyst­nads­plikt

10 §   Den som är eller har varit verk­sam i en enskilt bedri­ven verk­sam­het som anli­tas för kon­troll­verk­sam­het enligt denna lag får inte obe­hö­ri­gen röja vad han eller hon har fått veta om pla­ne­ring eller andra för­be­re­del­ser för in- och utpas­se­rings­kon­trol­ler.

I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas bestäm­mel­serna i offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).

Över­kla­gande

11 §   Beslut enligt 6 § första styc­ket 2 och andra styc­ket får över­kla­gas till Över­kla­gan­de­nämn­den för hög­sko­lan. Nämn­dens beslut får inte över­kla­gas.

Andra beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.
Vik­tiga lagar inom sko­lju­ri­di­ken
JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

JP Info­nets sko­lju­ri­diska tjäns­ter

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande sko­lju­ri­dik i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd i din arbetsvar­dag  oav­sett om du arbe­tar inom offent­lig sek­tor eller vid en fri­stående verk­sam­het. Här hit­tar du verk­tyg och tjäns­ter du behö­ver för att hålla din kom­pe­tens på områ­det stän­digt aktu­ell. Se allt inom sko­lju­ri­dik.