Lag (1990:1157) om säker­het vid tun­nel­bana och spår­väg

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1990:1157
Depar­te­ment: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:728
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1990:1157
Depar­te­ment/myn­dig­het: Landsbygds-​ och infra­struk­tur­de­par­te­men­tet RSIB TM
Utfär­dad: 1990-​12-06
Omtryck: SFS 1996:736
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:728
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag gäl­ler säker­he­ten vid tun­nel­bana och spår­väg.

Den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer (till­syns­myn­dig­he­ten) har ett sam­lat ansvar för säker­he­ten enligt denna lag. Lag (2004:518).

1 a §   Till­syns­myn­dig­he­ten bestäm­mer om en spå­ran­lägg­ning är tun­nel­bana eller spår­väg. Lag (2004:518).

2 §   Till spå­ran­lägg­ningar hör spår och de övriga fasta anord­ningar som behövs för spå­rens bestånd, drift eller bru­kande, signal-​ och säker­hets­an­lägg­ningar i övrigt, tra­fik­led­nings­an­lägg­ningar samt anord­ningar för elför­sörj­ning av tra­fi­ken.

3 §   Tunnelbane-​ och spår­vägs­verk­sam­het består av drift av spå­ran­lägg­ningar (spå­r­in­ne­hav) och drift av spår­tra­fik (tra­fik­ut­öv­ning). I drif­ten av spå­ran­lägg­ningar ingår tra­fik­led­ning. Tra­fik­led­ning är dock en sär­skild verk­sam­hets­gren, om den som dri­ver spå­ran­lägg­ningen har över­lå­tit ansva­ret här­för till någon annan (sär­skild tra­fik­led­nings­verk­sam­het). Lag (2004:518).

Reg­ler för verk­sam­he­ten

Till­stånd m.m.

4 §   Spå­ran­lägg­ningar eller spår­tra­fik eller sär­skild tra­fik­led­nings­verk­sam­het får dri­vas endast av den som har till­stånd till verk­sam­he­ten.

Till­stånd får bevil­jas den som med hän­syn till yrkes­kun­nande, lag­lyd­nad samt eko­no­miska och andra för­hål­lan­den av bety­delse kan anses upp­fylla kra­ven i denna lag och i före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen.

Till­syns­myn­dig­he­ten får anpassa kra­ven med hän­syn till verk­sam­he­tens art och omfatt­ning. Lag (2004:518).

5 §   Frå­gor om till­stånd att driva spå­ran­lägg­ningar eller spår­tra­fik eller sär­skild tra­fik­led­nings­verk­sam­het prö­vas av till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2004:518).

6 §   Har upp­hävts genom lag (1996:736).

7 §   I sam­band med att till­stånd med­de­las eller under ett till­stånds gil­tig­hets­tid får till­syns­myn­dig­he­ten före­skriva de vill­kor för verk­sam­he­ten som behövs från säker­hets­syn­punkt.
Lag (2004:518).

Åter­kal­lelse av till­stånd

8 §   Ett till­stånd att driva spå­ran­lägg­ningar, spår­tra­fik eller sär­skild tra­fik­led­nings­verk­sam­het får åter­kal­las, om för­ut­sätt­ning­arna för till­stån­det inte längre upp­fylls eller om till­stånds­ha­va­ren inte full­gör sina skyl­dig­he­ter enligt 21 §.

Om kon­kurs­för­fa­rande eller ackords­för­fa­rande har inletts mot en till­stånds­ha­vare skall till­stån­det åter­kal­las, om det finns grun­dad anled­ning att anta att en till­freds­stäl­lande finan­si­ell omstruk­tu­re­ring inte kan åstad­kom­mas inom rim­lig tid.
Lag (2004:518).

9 §   Frå­gor om åter­kal­lelse av till­stånd enligt 8 § prö­vas av till­syns­myn­dig­he­ten. Lag (2004:518).

Grund­läg­gande bestäm­mel­ser

10 §   Spå­ran­lägg­ningar, spår­tra­fik och sär­skild tra­fik­led­nings­verk­sam­het skall med hän­syn till verk­sam­he­tens art och övriga för­hål­lan­den dri­vas så att ska­dor till följd av verk­sam­he­ten före­byggs. Där­vid skall de åtgär­der och för­sik­tig­hets­mått vid­tas som behövs för att upp­rätt­hålla en betryg­gande säker­het.

11 §   För verk­sam­he­ten skall den orga­ni­sa­tion fin­nas som krävs för att verk­sam­he­ten skall kunna bedri­vas på ett säkert sätt.

12 §   Den som är sys­sel­satt i verk­sam­he­ten skall ha god kän­ne­dom om de för­hål­lan­den, före­skrif­ter och vill­kor som gäl­ler för verk­sam­he­ten och som berör hans arbets­upp­gif­ter. Arbets­upp­gif­ter av bety­delse för säker­he­ten får utfö­ras endast av den som med hän­syn till yrkes­kun­nande, häl­so­till­stånd och per­son­liga för­hål­lan­den i övrigt anses lämp­lig.

13 §   Spå­ran­lägg­ningar, for­don och annan mate­riel som används i verk­sam­he­ten skall vara av sådan beskaf­fen­het att ska­dor till följd av verk­sam­he­ten före­byggs.

14 §   För verk­sam­he­ten skall det fin­nas en säker­hets­ord­ning med sådana säker­hets­be­stäm­mel­ser som behövs utö­ver denna lag och de före­skrif­ter som är utfär­dade med stöd av lagen.

15 §   Den som dri­ver verk­sam­he­ten ansva­rar för att de i 10-14 §§ angivna kra­ven upp­fylls.

Läkar­un­der­sök­ning och avstäng­ning

16 §   Den som dri­ver verk­sam­het får inte till­dela någon arbets­upp­gif­ter av bety­delse för säker­he­ten utan att denne har genom­gått läkar­un­der­sök­ning som utvi­sar att hin­der av häl­so­skäl inte före­lig­ger.

Den som har arbets­upp­gif­ter av bety­delse för säker­he­ten skall regel­bun­det genomgå läkar­un­der­sök­ning. Verk­sam­hets­ut­ö­vare får från sådana arbets­upp­gif­ter avstänga den som inte föl­jer ett åläg­gande att genomgå under­sök­ning.

God­kän­nande av spå­ran­lägg­ningar eller for­don

17 §   En spå­ran­lägg­ning eller en del av den får inte upp­lå­tas för tra­fik utan att den har god­känts av till­syns­myn­dig­he­ten. Det­samma gäl­ler vid en väsent­lig ombygg­nad. Lag (2004:518).

18 §   Ett for­don får inte fram­fö­ras på en spå­ran­lägg­ning utan god­kän­nande av till­syns­myn­dig­he­ten. Det­samma gäl­ler ett for­don som har byggts om väsent­ligt. Lag (2004:518).

19 §   Till­syns­myn­dig­he­ten skall före god­kän­nande enligt 17 eller 18 § granska kon­struk­tions­un­der­la­get för spå­ran­lägg­ningen eller for­do­net och kon­trol­lera och prova mate­ri­e­len i den omfatt­ning som myn­dig­he­ten fin­ner nöd­vän­dig. Lag (2004:518).

19 a §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

19 b §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

Till­syn m.m.

20 §   Till­sy­nen över efter­lev­na­den av denna lag och av de före­skrif­ter och vill­kor som med­de­lats med stöd av lagen utövas av till­syns­myn­dig­he­ten.

För elekt­riska anlägg­ningar finns sär­skilda före­skrif­ter i ella­gen (1997:857). Lag (2004:518).

21 §   Den som dri­ver eller avser att driva verk­sam­het enligt denna lag ska på begä­ran av till­syns­myn­dig­he­ten
   1. lämna myn­dig­he­ten de upp­lys­ningar och till­han­da­hålla de hand­lingar som behövs för till­sy­nen,
   2. ge myn­dig­he­ten till­träde till anlägg­ningar, for­don och annan mate­riel, loka­ler och områ­den som berörs av verk­sam­he­ten för de under­sök­ningar som behövs för till­sy­nen,
   3. vid prov­kör­ningar och andra mate­ri­el­prov utan kost­nad till­han­da­hålla nöd­vän­dig per­so­nal, mate­riel och lik­nande.

Polis­myn­dig­he­ten ska lämna den hjälp som behövs för till­sy­nen.
Lag (2024:728).

22 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs i enskilda fall för att denna lag eller de före­skrif­ter eller vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen skall efter­le­vas. Lag (2004:518).

23 §   Före­läg­gan­den och för­bud enligt 22 § får för­e­nas med vite.

24 §   Om det inträf­far en olycka vid använd­ningen av ett for­don på en spå­ran­lägg­ning och olyc­kan med­för att minst en per­son avli­der eller minst fem per­so­ner blir all­var­ligt ska­dade eller att for­do­net, spå­ran­lägg­ningen, egen­dom som inte trans­por­te­ras med for­do­net eller mil­jön får omfat­tande ska­dor, skall den som dri­ver verk­sam­he­ten rap­por­tera det inträf­fade till till­syns­myn­dig­he­ten. Denne skall också rap­por­tera, när det fun­nits någon all­var­lig fara för att en sådan olycka skulle inträffa eller när något har hänt som tyder på ett väsent­ligt fel hos for­do­net, spå­ran­lägg­ningen eller tra­fik­led­ningen eller på andra väsent­liga bris­ter i säker­hets­hän­se­ende.

Rege­ringen får före­skriva att rap­por­te­ring av hän­del­ser som är av bety­delse för spår­tra­fi­kens säker­het skall ske också i andra fall än som anges i första styc­ket.

Om under­sök­ning från säker­hets­syn­punkt av olyc­kor och andra hän­del­ser som berör spår­tra­fi­ken finns bestäm­mel­ser i lagen (1990:712) om under­sök­ning av olyc­kor. Lag (2007:450).

25 §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

25 a §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

26 §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

27 §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

28 §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

Straff­be­stäm­mel­ser

29 §   Till böter eller fäng­else i högst ett år skall den dömas som
   1. utan till­stånd dri­ver till­stånds­plik­tig verk­sam­het enligt denna lag,
   2. av upp­såt eller grov oakt­sam­het i sin verk­sam­het anli­tar någon att utföra arbets­upp­gif­ter av bety­delse för säker­he­ten eller använ­der mate­riel som inte upp­fyl­ler säker­hets­kra­ven enligt 12 eller 13 § eller inte upp­fyl­ler kra­vet enligt 14 § på säker­hets­ord­ning,
   3. av upp­såt eller oakt­sam­het bry­ter mot vill­kor som med­de­lats med stöd av 7 §,
   4. av upp­såt eller oakt­sam­het i verk­sam­he­ten använ­der mate­riel som inte har god­känts enligt 17 eller 18 §.

Den som har under­lå­tit att följa ett före­läg­gande vid vite eller som över­trätt ett vites­för­bud skall inte dömas till ansvar enligt denna lag för gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det eller för­bu­det. Lag (2004:518).

30 §   Den som för ett maskin­dri­vet spår­for­don på tun­nel­bana efter att ha inta­git alko­hol i så stor mängd att alko­hol­kon­cent­ra­tio­nen under eller efter fär­den upp­går till minst 0,2 pro­mille i blo­det eller 0,10 mil­li­gram per liter i utand­nings­luf­ten döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der.

Till samma straff döms också den som för ett maskin­dri­vet spår­for­don på tun­nel­bana efter att ha inta­git nar­ko­tika som avses i 8 § nar­ko­ti­ka­straff­la­gen (1968:64) i så stor mängd att det under eller efter fär­den finns något nar­ko­tiskt ämne kvar i blo­det. Detta gäl­ler dock inte om nar­ko­ti­kan inta­gits i enlig­het med läka­res eller annan behö­rig recep­tut­fär­da­res ordi­na­tion.

Till samma straff döms också den som för ett maskin­dri­vet spår­for­don på tun­nel­bana och då är så påver­kad av alko­hol att det kan antas att han eller hon inte kan fram­föra for­do­net på ett betryg­gande sätt. Det­samma gäl­ler om föra­ren är lika påver­kad av något annat medel.

Är ett brott som avses i första, andra eller tredje styc­ket att anse som grovt, ska föra­ren dömas till fäng­else i högst två år. Vid bedö­mande av om brot­tet är grovt ska sär­skilt beak­tas om
   1. föra­ren har haft en alko­hol­kon­cent­ra­tion som upp­gått till minst 1,0 pro­mille i blo­det eller 0,50 mil­li­gram per liter i utand­nings­luf­ten,
   2. föra­ren annars har varit avse­värt påver­kad av alko­hol eller något annat medel, eller
   3. fram­fö­ran­det av for­do­net har inne­bu­rit en påtag­lig fara för tra­fik­sä­ker­he­ten.

Den som utan att föra ett for­don som avses i första styc­ket vid tun­nel­bana full­gör tjänst, i vil­ken ingår upp­gif­ter av väsent­lig bety­delse för säker­he­ten och då är så påver­kad av alko­hol eller något annat medel att det kan antas att han eller hon inte kan utföra dessa upp­gif­ter på ett betryg­gande sätt döms till böter eller fäng­else i högst två år.

I fråga om den som för spår­vagn finns bestäm­mel­ser i lagen (1951:649) om straff för vissa tra­fik­brott. Lag (2019:349).

31 §   Verk­sam­hets­ut­ö­vare som för­sum­mar att rap­por­tera enligt 24 § första eller andra styc­ket skall dömas till böter.

32 §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

33 §   Till ansvar enligt 29 eller 31 § skall inte dömas i ringa fall.

Till ansvar enligt 29 eller 31 § skall inte dömas om gär­ningen är belagd med straff i brotts­bal­ken. Lag (2004:518).

33 a §   Har upp­hävts genom lag (2004:518).

Ytter­li­gare före­skrif­ter

34 §   Rege­ringen eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande till­syns­myn­dig­he­ten, får med­dela före­skrif­ter eller i enskilda fall besluta om undan­tag från denna lag. Rege­ringen eller efter rege­ring­ens bemyn­di­gande till­syns­myn­dig­he­ten, får också med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter som avses i 8 kap. 2 § första styc­ket 2 eller 3 rege­rings­for­men i de avse­en­den som anges i denna lag samt före­skrif­ter om avgif­ter för till­syn och ären­de­hand­lägg­ning enligt lagens bestäm­mel­ser eller före­skrif­ter som utfär­dats med stöd av lagen.
Lag (2010:1561).

Över­kla­gande m.m.

35 §   Beslut som till­syns­myn­dig­he­ten i sär­skilt fall har med­de­lat enligt denna lag eller enligt före­skrift som med­de­lats med stöd av lagen får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Andra beslut av till­syns­myn­dig­he­ten får över­kla­gas hos rege­ringen.
Lag (2004:518).

36 §   Ett beslut enligt denna lag gäl­ler ome­del­bart. Ett beslut om åter­kal­lelse av till­stånd gäl­ler dock inte för­rän det har vun­nit laga kraft, om det inte finns sär­skilda skäl att bestämma annat.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1990:1157
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1991, då för­ord­ningen (1967:604) om enskilda järn­vä­gar, tun­nel­ba­nor och spår­vä­gar skall upp­höra att gälla.
   2. Den som vid denna lags ikraft­trä­dande drev spå­ran­lägg­ning, spår­tra­fik eller sär­skild tra­fik­led­nings­verk­sam­het får fort­sätta att driva verk­sam­he­ten i samma omfatt­ning till utgången av decem­ber 1993 utan till­stånd enligt 4 § denna lag.
   3. Den som enligt 2. har rätt att driva verk­sam­het utan till­stånd och som vill fort­sätta med verk­sam­he­ten efter den 1 janu­ari 1994 skall senast den 30 juni 1992 ansöka om till­stånd enligt 4 §.
   4. Om det i en lag eller någon annan för­fatt­ning hän­vi­sas till en före­skrift som har ersatts genom en bestäm­melse i denna lag, tilläm­pas i stäl­let den nya bestäm­mel­sen.

1995:79

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.

2004:518
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2004.
   2. Ett beslut om att god­känna järn­vägs­spå­ran­lägg­ning eller järn­vägs­for­don som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler till dess att anlägg­ningen eller for­do­net där­ef­ter byggs om eller moder­ni­se­ras.
   3. Den som vid ikraft­trä­dan­det har de till­stånd för att driva järn­vägs­spå­ran­lägg­ning eller järn­vägs­spår­tra­fik som har krävts enligt järn­vägs­sä­ker­hets­la­gen får fort­sätta drif­ten med stöd av dessa till­stånd till utgången av år 2010. Lag (2007:451).
   4. Vid pröv­ningen av mål och ären­den som har anhäng­ig­gjorts före ikraft­trä­dan­det tilläm­pas äldre bestäm­mel­ser.
   5. Äldre bestäm­mel­ser i 29-33 §§ gäl­ler fort­fa­rande i fråga om gär­ningar som har begåtts före ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

JP Info­nets tjäns­ter inom trans­port och tra­fik

Arbe­tar du med frå­gor som rör trans­port och tra­fik? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom trans­port och tra­fik.