Lag (1999:381) om åtgär­der för att före­bygga och begränsa följ­derna av all­var­liga kemi­ka­li­e­o­lyc­kor

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1999:381
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2015:233
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1999:381
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1999-​05-27
Änd­rad: t.o.m. SFS

2015:233
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Syf­tet med lagen

1 §   Syf­tet med denna lag är att före­bygga all­var­liga kemi­ka­li­e­o­lyc­kor och att begränsa följ­derna av sådana olyc­kor för män­ni­skors hälsa och mil­jön.

Uttryck i lagen

2 §   I denna lag används föl­jande uttryck med nedan angi­ven bety­delse.

All­var­lig kemi­ka­li­e­o­lycka: olycka med ett eller flera far­liga ämnen inblan­dade, t.ex. utsläpp, brand eller en explo­sion, som orsa­kas av okon­trol­le­rade hän­del­se­för­lopp i sam­band med drif­ten vid en verk­sam­het som omfat­tas av denna lag, och som med­för ome­del­bar eller för­dröjd, all­var­lig fara för män­ni­skors hälsa eller mil­jön, inom eller utan­för verk­sam­he­ten.

Far­liga ämnen: ämnen och bland­ningar som rege­ringen har med­de­lat före­skrif­ter om och som före­kom­mer som råvara eller som pro­duk­ter, bipro­duk­ter, rest­pro­duk­ter och mel­lan­pro­duk­ter, inbe­gri­pet sådana ämnen som rim­li­gen kan bil­das vid en olycka.

Verk­sam­het: hela det område som står under en verk­sam­hets­ut­ö­vares led­ning eller kon­troll eller flera verk­sam­hets­ut­ö­vares gemen­samma led­ning eller kon­troll och där det finns far­liga ämnen vid en eller flera anlägg­ningar, inbe­gri­pet såväl det geo­gra­fiska områ­det som gemen­samma eller där­till hörande infra­struk­tu­rer eller akti­vi­te­ter.

Anlägg­ning: tek­nisk enhet inom en verk­sam­het, antingen ovan­för eller under mar­knivå, där far­liga ämnen till­ver­kas, används, han­te­ras eller för­va­ras. Detta inbe­gri­per all utrust­ning, alla kon­struk­tio­ner, led­ningar, maski­ner, verk­tyg, enskilda indu­strijärn­vägs­spår, last­ka­jer, bryg­gor, pirar, maga­sin eller lik­nande anord­ningar, fly­tande eller fasta, som är nöd­vän­diga för anlägg­ning­ens drift.

Verk­sam­hets­ut­ö­vare: varje fysisk eller juri­disk per­son som dri­ver eller inne­har en verk­sam­het eller anlägg­ning eller som på annat sätt har rätt att fatta avgö­rande eko­no­miska eller andra beslut om verk­sam­he­tens eller anlägg­ning­ens tek­niska drift. Om flera verk­sam­he­ter med en gemen­sam ägare är sam­lo­ka­li­se­rade, ska dessa anses som en enda verk­sam­het och den gemen­samma äga­ren som verk­sam­hets­ut­ö­vare.

Lager: före­komst av en viss mängd far­liga ämnen för maga­si­ne­ring, för­va­ring eller lager­håll­ning. Lag (2015:233).

Lagens tillämp­nings­om­råde

3 §   Denna lag tilläm­pas på verk­sam­he­ter där vissa far­liga ämnen före­kom­mer. Verk­sam­he­terna till­hör en lägre eller högre krav­nivå, bero­ende på vilka far­liga ämnen som avses och i vil­ken mängd de före­kom­mer. Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om vilka far­liga ämnen som avses och vilka mäng­der av dessa som krävs för att en verk­sam­het ska till­höra den lägre eller högre krav­ni­vån.

Med före­komst av far­liga ämnen avses den fak­tiska eller för­vän­tade före­koms­ten av sådana ämnen i en verk­sam­het eller den före­komst av sådana ämnen som rim­ligt­vis kan för­vän­tas upp­stå vid en okon­trol­le­rad pro­cess eller vid en okon­trol­le­rad reak­tion i ett lager. Lag (2015:233).

4 §   Lagen tilläm­pas inte på
   1. faror som har sam­band med joni­se­rande strål­ning som utgår från ämnen,
   2. sådan han­te­ring av far­liga ämnen som omfat­tas av lagen (2006:263) om trans­port av far­ligt gods och som sker utan­för verk­sam­he­ten,
   3. trans­port av far­liga ämnen som sker som bulklast i far­tyg när trans­por­ten sker i far­ty­gets fasta tan­kar, eller far­liga ämnen som används som driv­me­del i far­tyg, utan­för de verk­sam­he­ter som omfat­tas av denna lag,
   4. trans­port av far­liga ämnen i rör­led­ningar utan­för de verk­sam­he­ter som omfat­tas av denna lag, eller
   5. mili­tär verk­sam­het.
Lag (2015:233).

5 §   I fråga om verk­sam­het som kan ge upp­hov till all­var­liga kemi­ka­li­e­o­lyc­kor tilläm­pas utö­ver denna lag även bestäm­mel­ser i annan lag.

När det gäl­ler skydd mot ohälsa och olycks­fall i arbete samt i sådana hän­se­en­den i övrigt som huvud­sak­li­gen avser arbets­mil­jön tilläm­pas bestäm­mel­serna i arbets­mil­jö­la­gen (1977:1160).

Verk­sam­hets­ut­ö­var­nas skyl­dig­he­ter

6 §   En verk­sam­hets­ut­ö­vare skall före­bygga ris­kerna för all­var­liga kemi­ka­li­e­o­lyc­kor. I de fall en all­var­lig kemi­ka­li­e­o­lycka har inträf­fat är en verk­sam­hets­ut­ö­vare skyl­dig att begränsa följ­derna för män­ni­skors hälsa och mil­jön.

All­männa hän­syns­reg­ler, som gäl­ler för verk­sam­hets­ut­ö­va­ren, finns i 2 kap. mil­jö­bal­ken.

7 §   För verk­sam­het som omfat­tas av denna lag ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren ge in en skrift­lig anmä­lan till läns­sty­rel­sen i det län där verk­sam­he­ten lig­ger.

En anmäl­nings­plik­tig verk­sam­het får påbör­jas tidi­gast sex vec­kor efter det att anmä­lan har gjorts, om inte läns­sty­rel­sen beslu­tar något annat.

Om verk­sam­he­ten omfat­tas av till­stånds­plikt enligt mil­jö­bal­ken får rege­ringen med­dela före­skrif­ter om begräns­ningar av anmäl­nings­skyl­dig­he­ten. Lag (2015:233).

8 §   Verk­sam­hets­ut­ö­va­ren ska utar­beta ett hand­lings­pro­gram för hur all­var­liga kemi­ka­li­e­o­lyc­kor ska före­byg­gas.
Hand­lings­pro­gram­met ska genom­fö­ras genom ett säker­hets­led­nings­sy­stem.

Hand­lings­pro­gram­met ska ges in till läns­sty­rel­sen i det län där verk­sam­he­ten lig­ger. Lag (2015:233).

9 §   Rege­ringen får före­skriva att det skall vara för­bju­det att utan till­stånd anlägga eller ändra en verk­sam­het som omfat­tas av denna lag, även om till­stånd inte krävs enligt mil­jö­bal­ken.

Ansö­kan om till­stånd enligt första styc­ket prö­vas av mark- och mil­jö­dom­stol. Ett mål om sådant till­stånd är ansök­nings­mål enligt mil­jö­bal­ken. Rege­ringen får före­skriva att ansö­kan om till­stånd för vissa slag av verk­sam­he­ter skall prö­vas av läns­sty­rel­sen. Lag (2010:939).

10 §   För verk­sam­he­ter som till­hör den högre krav­ni­vån ska en säker­hets­rap­port upp­rät­tas.

Säker­hets­rap­por­ten ska ges in till läns­sty­rel­sen i det län där verk­sam­he­ten lig­ger. Lag (2015:233).

11 §   Har upp­hävts genom lag (2015:233).

Plan för interna rädd­nings­in­sat­ser

12 §   Verk­sam­hets­ut­ö­vare vars verk­sam­het till­hör den högre krav­ni­vån ska i sam­råd med kom­mu­nen och de anställda samt annan per­so­nal som kan påverka säker­he­ten upp­rätta en intern plan för rädd­nings­in­sat­ser. Pla­nen ska ges in till läns­sty­rel­sen i det län där verk­sam­he­ten lig­ger.
Lag (2015:233).

Vissa bemyn­di­gan­den

12 a §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om vad de doku­ment som anges i 7, 8, 10 och 12 §§ ska inne­hålla, när de ska upp­da­te­ras samt när och på vil­ket sätt de ska ges in till läns­sty­rel­sen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får också med­dela före­skrif­ter om vilka åtgär­der en verk­sam­hets­ut­ö­vare ska vidta i anslut­ning till den interna pla­nen för rädd­nings­in­sat­ser. Lag (2015:233).

Påver­kan från omgiv­ningen

13 §   I säker­hets­ar­be­tet ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren, utö­ver för­hål­lan­dena vid den egna verk­sam­he­ten, även ta hän­syn till andra fak­to­rer i omgiv­ningen som kan påverka säker­he­ten.
När­he­ten till annan verk­sam­het som omfat­tas av lagen ska sär­skilt beak­tas.

Vid utred­ningen av om det finns fak­to­rer som avses i första styc­ket ska verk­sam­hets­ut­ö­va­ren sam­råda med stat­liga och kom­mu­nala myn­dig­he­ter, orga­ni­sa­tio­ner och enskilda som kan ha intresse i saken. Om det behövs för utred­ningen, får verk­sam­hets­ut­ö­va­ren begära hjälp från till­syns­myn­dig­he­ten enligt 21 §.

Dessa fak­to­rer och åtgär­der ska redo­vi­sas i anmä­lan och i säker­hets­rap­por­ten.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om hur sam­råd enligt andra styc­ket ska ske och om undan­tag från sam­råds­skyl­dig­he­ten. Lag (2015:233).

13 a §   Om utred­ningen enligt 13 § visar att två eller flera verk­sam­he­ter kan påverka varandra ska de berörda verk­sam­hets­ut­ö­varna utbyta lämp­lig infor­ma­tion för att kunna beakta arten och omfatt­ningen av den sam­man­lagda faran för en all­var­lig kemi­ka­li­e­o­lycka i sina hand­lings­pro­gram, säker­hets­led­nings­sy­stem, säker­hets­rap­por­ter och interna pla­ner för rädd­nings­in­sat­ser.

De verk­sam­hets­ut­ö­vare som omfat­tas av första styc­ket ska gemen­samt ta fram infor­ma­tio­nen och lämna den till den kom­mun eller de kom­mu­ner där verk­sam­he­terna lig­ger. Lag (2015:233).

Infor­ma­tion

14 §   Den kom­mun där en verk­sam­het lig­ger ska se till att all­män­he­ten får till­gång till aktu­ell infor­ma­tion om de verk­sam­he­ter som omfat­tas av denna lag.

För verk­sam­he­ter som till­hör den högre krav­ni­vån ska infor­ma­tio­nen också inne­hålla upp­gift om vilka säker­hets­åt­gär­der som ska vid­tas och hur de per­so­ner som löper risk att påver­kas ska handla vid en olycka. Detta gäl­ler även i för­hål­lande till per­so­ner i en annan kom­mun.

Verk­sam­hets­ut­ö­va­ren ska svara för kost­na­derna för den infor­ma­tion som ska läm­nas. Lag (2015:233).

14 a §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om den infor­ma­tion som ska läm­nas enligt 13 a och 14 §§ och om hur den ska spri­das.
Lag (2015:233).

Till­syn

All­mänt om till­sy­nen

15 §   Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap och läns­sty­rel­sen (till­syns­myn­dig­he­terna) ska ha till­syn över att denna lag och före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen följs.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om till­syn enligt denna lag.
Lag (2015:233).

16 §   Har upp­hävts genom lag (2015:233).

17 §   Har upp­hävts genom lag (2015:233).

18 §   Läns­sty­rel­sen ska besluta om en till­syns­plan för de verk­sam­he­ter som omfat­tas av denna lag. Uti­från till­syns­pla­nen ska läns­sty­rel­sen utar­beta ett till­syns­pro­gram för varje verk­sam­het. Lag (2015:233).

Avgif­ter för till­syn

18 a §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgift för myn­dig­he­ters kost­na­der för till­syn enligt denna lag.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om att en myn­dig­het får besluta att dess beslut om att ta ut avgif­ter enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av denna lag ska gälla ome­del­bart. Lag (2015:233).

Till­träde för till­syn

19 §   För till­sy­nen har till­syns­myn­dig­he­ten rätt att få till­träde till en verk­sam­het. Till­syns­myn­dig­he­ten har också rätt att få de upp­lys­ningar och till­gång till de hand­lingar som behövs för till­sy­nen.

Polis­myn­dig­he­ten skall lämna den hjälp som behövs för att till­syns­myn­dig­he­ten skall få till­träde till en verk­sam­het.

Före­läg­gande och för­bud

20 §   En till­syns­myn­dig­het får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs i ett enskilt fall för att säker­ställa att denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen följs. Det­samma gäl­ler för domar och beslut enligt mil­jö­bal­ken.

Före­läg­gan­den och för­bud får inte begränsa ett beslut eller en dom om till­stånd i ett ansök­nings­mål enligt mil­jö­bal­ken som har rätts­kraft enligt 24 kap. 1 § mil­jö­bal­ken.

Mer ingri­pande åtgär­der än vad som behövs i det enskilda fal­let får inte till­gri­pas.

21 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får vid sådan utred­ning av effek­ter som sägs i 13 § före­lägga en verk­sam­hets­ut­ö­vare eller någon annan att lämna de upp­gif­ter som behövs för utred­ningen.

Vite

22 §   Beslut om före­läg­gan­den eller för­bud får för­e­nas med vite.
Frå­gor om att döma ut vite prö­vas av mark- och mil­jö­dom­stol.
Lag (2010:939).

Verk­stäl­lig­het på den felan­des bekost­nad

23 §   Om en verk­sam­hets­ut­ö­vare inte gör det som han eller hon är skyl­dig till enligt till­syns­myn­dig­he­tens före­läg­gande, får myn­dig­he­ten vidta åtgär­den på hans eller hen­nes bekost­nad.

Övriga bestäm­mel­ser

24 §   Om det finns sär­skilda skäl, får en till­syns­myn­dig­het bestämma att dess beslut skall gälla även om det över­kla­gas.

Över­kla­gande

25 §   Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skaps eller läns­sty­rel­sens beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen får över­kla­gas till mark- och mil­jö­dom­stol enligt 21 kap. 1 § andra styc­ket mil­jö­bal­ken.

Beslut om till­syns­plan och till­syns­pro­gram får inte över­kla­gas. Lag (2015:233).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1999:381
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1999.
   2. För befint­lig verk­sam­het som omfat­tas av lagen skall anmä­lan enligt 7 § ges in till till­syns­myn­dig­he­ten senast den 1 janu­ari 2000 samt säker­hets­rap­por­ten och den interna pla­nen för rädd­nings­in­sat­ser senast den 1 janu­ari 2001. För befint­lig verk­sam­het som inte omfat­ta­des av rådets direk­tiv om ris­ker för sto­ro­lyc­kor i vissa indust­ri­ella verk­sam­he­ter, 82/501/EEG, skall dock säker­hets­rap­por­ten och den interna pla­nen för rädd­nings­in­sat­ser ges in till till­syns­myn­dig­he­ten senast den 1 feb­ru­ari 2002.