040206.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om ändring i utlänningslagen (1989:529);
utfärdad den 7 april 2004. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs2 i fråga om utlänningslagen (1989:529)3 dels att ordet ”invandrarverkets” skall bytas ut mot ”migrationsverkets” i rubriken närmast före 7 kap. 3 §, dels att 2 kap. 5 §, 6 kap. 19 §, 10 kap. 1–6 och 7 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas nya bestämmelser, 2 kap. 4 a och 5 c §§, 7 kap. 3 a § samt 10 kap. 1 a och 1 b §§, av följande lydelse.
sfs 2004:206
utkom från trycket den 27 april 2004
2 kap.
4 a §4 på ansökan av förundersökningsledaren får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd ges en utlänning som vistas här, om det behövs för att förundersökning eller huvudförhandling i brottmål skall kunna genomföras. 5 §5 en utlänning som vill ha uppehållstillstånd i sverige skall ha utverkat ett sådant tillstånd före inresan i landet. en ansökan om uppehållstillstånd får inte bifallas efter inresan. detta gäller dock inte om 1. utlänningen kan beviljas uppehållstillstånd här med stöd av 2 a kap. 2, 3 eller 4 § eller har rätt till uppehållstillstånd här enligt 3 kap. 4 §, 2. utlänningen av humanitära skäl bör få bosätta sig här, 3. en ansökan om uppehållstillstånd avser förlängning av ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som getts en utlänning med familjeanknytning med stöd av 4 § andra stycket, 4. utlänningen kan beviljas eller har tidsbegränsat uppehållstillstånd här med stöd av 4 a §, eller 5. det annars finns synnerliga skäl. en utlänning får beviljas uppehållstillstånd trots vad som sägs i första stycket om
prop. 2003/04:35, bet. 2003/04:sfu6, rskr. 2003/04:164. jfr rådets direktiv 2002/90/eg av den 28 november 2002 om definition av hjälp till olaglig inresa, transitering och vistelse (egt l 328, 5.12.2002, s. 17, celex 302l0090). 3 lagen omtryckt 1994:515. 4 tidigare 4 a § upphävd genom 2002:1111. 5 senaste lydelse 2002:1111.
2
1
1
sfs 2004:206
– utlänningen enligt 4 § första stycket 1, 2, 2 a, 3 eller 4 eller 4 § andra stycket 1 eller 2 har stark anknytning till en person som är bosatt i sverige, och – det inte skäligen kan krävas att utlänningen återvänder till ett annat land för att ge in ansökan där. 5 c § att en utlänning har beviljats uppehållstillstånd på ansökan av förundersökningsledaren enligt 4 a § hindrar inte att en ansökan om uppehållstillstånd som gjorts av utlänningen prövas.
6 kap.
19 §6 utlänningar som hålls i förvar enligt denna lag skall vistas i lokaler som har ordnats särskilt för dem (förvarslokaler). migrationsverket har ansvaret för förvarslokalerna och för behandlingen och tillsynen av de utlänningar som hålls i förvar. migrationsverket får besluta att en utlänning som hålls i förvar skall placeras i kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest, om 1. utlänningen har utvisats på grund av brott enligt 4 kap. 7 §, 2. utlänningen hålls avskild enligt 22 § och av säkerhetsskäl inte kan vistas i en förvarslokal, eller 3. det annars finns synnerliga skäl. ett barn under 18 år som hålls i förvar får inte placeras i kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest.
7 kap.
3 a § migrationsverkets beslut om avslag på en ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt 2 kap. 4 a § får överklagas av förundersökningsledaren till utlänningsnämnden. migrationverkets beslut om avslag på en sådan ansökan får dock inte överklagas av utlänningen.
10 kap.
1 § till böter döms en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet uppehåller sig i sverige utan föreskrivet tillstånd och utan att utlänningen har ansökt om ett sådant tillstånd eller en förundersökningsledare har ansökt om tidsbegränsat uppehållstillstånd för utlänningen med stöd av 2 kap. 4 a §. i ringa fall skall åtal för brott enligt denna paragraf inte väckas annat än om det är motiverat från allmän synpunkt. 1 a § till böter döms en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet har anställning eller bedriver verksamhet som kräver arbetstillstånd, utan att inneha ett sådant tillstånd. till böter eller, när omständigheterna är försvårande, fängelse i högst ett år döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet har en utlänning i sin tjänst
2
6
senaste lydelse 2000:292.
fastän utlänningen inte har föreskrivet arbetstillstånd. i fråga om påförande av särskild avgift gäller 7 och 8 §§. 1 b § till böter eller fängelse i högst ett år döms en utlänning som uppsåtligen på ett otillåtet sätt passerar en yttre gräns enligt schengenkonventionen. 2 §7 till böter, eller när omständigheterna är försvårande, fängelse i högst sex månader döms 1. den som uppsåtligen eller av oaktsamhet inte gör anmälan som föreskrivs i en författning som har utfärdats med stöd av denna lag, 2. den som i en anmälan eller ett ansökningsärende enligt denna lag eller enligt en författning som har utfärdats med stöd av denna lag medvetet lämnar oriktig uppgift eller medvetet underlåter att tala om något förhållande av betydelse. 2 a § den som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom sverige, medlemsstat i europeiska unionen eller norge eller island döms för människosmuggling till fängelse i högst två år. är brottet att anse som grovt döms för grov människosmuggling till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningen 1. utförts mot ersättning, 2. utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer, eller 3. utförts under former som innebär livsfara för utlänningen eller annars utförts under hänsynslösa former. är brottet att anse som ringa döms till böter eller fängelse i högst sex månader. för försök eller förberedelse till brott enligt denna paragraf döms till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken. 3 § till fängelse i högst ett år eller, när omständigheterna är mildrande, till böter döms en utlänning som uppsåtligen överträder föreskrifter som har meddelats enligt denna lag eller enligt en författning som har utfärdats med stöd av denna lag och som innebär skyldighet för honom att endast vistas inom en viss del av landet. 3 a §8 till fängelse i högst två år eller, när omständigheterna är mildrande, till böter döms den som genom att dölja en utlänning eller genom någon annan sådan åtgärd uppsåtligen hjälper utlänningen att olovligen uppehålla sig i sverige, medlemsstat i europeiska unionen, norge eller island, om detta görs i vinstsyfte. för försök till brott enligt denna paragraf döms till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken. 4 § till fängelse i högst ett år eller, om brottet är ringa, till böter döms en utlänning som uppsåtligen uppehåller sig i sverige fastän han enligt ett verkställt beslut om utvisning enligt 4 kap. 7 § inte har haft rätt att återvända hit.
7 8
sfs 2004:206
senaste lydelse 2000:351. senaste lydelse 2000:351.
3
sfs 2004:206
detta gäller dock inte om utlänningen har flytt hit av skäl som avses i 3 kap. 2 eller 3 §. i ringa fall skall åtal för brott enligt denna paragraf inte väckas annat än om det är påkallat från allmän synpunkt. 5 §9 den som i vinstsyfte planlägger eller organiserar verksamhet som är inriktad på att främja att utlänningar reser till sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i sverige döms för organiserande av människosmuggling till fängelse i högst två år. är brottet grovt döms för grovt organiserande av människosmuggling till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningen innefattar ett systematiskt utnyttjande av utlänningars utsatta situation, eller innefattar livsfara eller annan hänsynslöshet gentemot utlänningarna. är brottet att anse som ringa döms till böter eller fängelse i högst sex månader. den som hjälper en utlänning att resa till sverige utan pass eller de tillstånd som krävs för inresa i sverige döms för medhjälp till brott enligt första–tredje styckena, om han insåg eller hade skälig anledning att anta att resan anordnats i vinstsyfte genom sådan verksamhet som där sägs. 6 § ersättning som har lämnats till den som har begått brott enligt 2 a §, 3 a § eller 5 § skall förklaras förverkad, om det inte är uppenbart oskäligt. transportmedel som använts vid brott som avses i 2 a eller 5 § får förverkas om ägaren eller befälhavaren eller någon annan som var i ägarens ställe förövat gärningen eller medverkat till denna och förverkandet behövs för att förebygga brott eller det annars finns särskilda skäl till detta. förverkande får dock inte ske om det är uppenbart oskäligt. 7 § en fysisk eller juridisk person som har en utlänning i sin tjänst fastän denne inte har arbetstillstånd skall, oavsett om ansvar utkrävs enligt 1 a § andra stycket, betala en särskild avgift. för varje utlänning som avses i första stycket utgör avgiften hälften av det prisbasbelopp enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring som gällde när överträdelsen upphörde. om överträdelsen har pågått under en längre tid än tre månader, utgör avgiften för varje utlänning i stället hela prisbasbeloppet. avgiften får minskas eller efterskänkas, om särskilda omständigheter talar för det. denna lag träder i kraft den 1 oktober 2004. på regeringens vägnar barbro holmberg dan sandberg (utrikesdepartementet)
4
9
senaste lydelse 1996:1379.
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2004
Viktiga lagar inom migrationsrätten
Utlänningslag (2005:716)
Viktiga lagar inom migrationsrätten
Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.Utlänningslag (2005:716)
JP Infonets tjänster inom migrationsrätt
JP Infonets tjänster inom migrationsrätt
Jobbar du med migrationsrätt på exempelvis en advokatbyrå eller myndighet? Eller kanske ansvarar du för integrationsfrågor i en kommun? Oavsett hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag i JP Infonets tjänster. Vi ger dig ständig tillgång till rättskällor, vägledande dokument och dagliga uppdateringar om de senaste nyheterna i rättsutvecklingen. Se allt inom migrationsrätt.