Lag (1995:1570) om med­lems­ban­ker. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2020:665

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1995:1570
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet FMA B
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:1670
Övrigt: Rät­tel­se­blad (2016:953) har iakt­ta­gits.
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1995:1570
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet FMA B
Utfär­dad: 1995-​12-20
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:1670
Övrig text: Rät­tel­se­blad (2016:953) har iakt­ta­gits.
Upp­hävd: 2021-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2020:665
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om hur en med­lems­bank bil­das och om dess orga­ni­sa­tion m.m. Bestäm­mel­ser om till­stånd att driva bank­rö­relse, den rörelse som en med­lems­bank får driva samt andra bestäm­mel­ser som är gemen­samma för bank­ak­tie­bo­lag,
spar­ban­ker och med­lems­ban­ker finns i lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse.

I 1 a kap. denna lag finns sär­skilda bestäm­mel­ser om sådana euro­pa­koo­pe­ra­tiv enligt rådets för­ord­ning (EG) nr 1435/2003 av den 22 juli 2003 om stadga för euro­pe­iska koo­pe­ra­tiva för­e­ningar (SCE-​föreningar) (SCE-​förordningen) som har bevil­jats till­stånd att driva bank­rö­relse. Lag (2006:608).

2 §   En med­lems­bank är en eko­no­misk för­e­ning som har till ända­mål att främja med­lem­mar­nas eko­no­miska intres­sen genom att driva bank­verk­sam­het i vil­ken med­lem­marna del­tar genom att använda ban­kens tjäns­ter som insät­tare eller på annat sätt.

Bestäm­mel­ser i andra för­fatt­ningar om eko­no­miska för­e­ningar gäl­ler även med­lems­ban­ker, om inte annat föl­jer av denna lag eller i övrigt är sär­skilt före­skri­vet.

3 §   För en med­lems­banks för­plik­tel­ser sva­rar endast ban­kens till­gångar.

4 §   Varje med­lem skall betala insats i med­lems­ban­ken i enlig­het med vad som före­skrivs i stad­garna. Betal­ningen skall all­tid full­gö­ras i pengar. Lag (2004:318).

5 §   En med­lems­bank är moder­fö­re­tag och en annan juri­disk per­son är dot­ter­fö­re­tag, om med­lems­ban­ken
   1. inne­har mer än hälf­ten av rös­terna för samt­liga aktier eller ande­lar i den juri­diska per­so­nen,
   2. äger aktier eller ande­lar i den juri­diska per­so­nen och på grund av avtal med andra delä­gare i denna för­fo­gar över mer än hälf­ten av rös­terna för samt­liga aktier eller ande­lar,
   3.   äger aktier eller andelar i den juridiska personen och har rätt
att utse eller avsätta mer än hälf­ten av leda­mö­terna i dess sty­relse, eller
   4. äger aktier eller ande­lar i den juri­diska per­so­nen och har rätt att ensam utöva ett bestäm­mande infly­tande över denna på grund av avtal med den juri­diska per­so­nen eller på grund av före­skrift i dess bolags­ord­ning, bolags­av­tal eller där­med jäm­för­bara stad­gar.

Vidare är en juri­disk per­son dot­ter­fö­re­tag till moder­fö­re­ta­get, om ett annat dot­ter­fö­re­tag till moder­fö­re­ta­get eller moder­fö­re­ta­get till­sam­mans med ett eller flera andra dot­ter­fö­re­tag eller flera andra dot­ter­fö­re­tag till­sam­mans
   1. inne­har mer än hälf­ten av rös­terna för samt­liga aktier eller ande­lar i den juri­diska per­so­nen,
   2. äger aktier eller ande­lar i den juri­diska per­so­nen och på grund av avtal med andra delä­gare i denna för­fo­gar över mer än hälf­ten av rös­terna för samt­liga aktier eller ande­lar, eller
   3. äger aktier eller ande­lar i den juri­diska per­so­nen och har rätt att utse eller avsätta mer än hälf­ten av leda­mö­terna i dess sty­relse eller mot­sva­rande led­nings­or­gan.

Om ett dot­ter­fö­re­tag äger aktier eller ande­lar i en juri­disk per­son och på grund av avtal med denna eller på grund av före­skrift i dess bolags­ord­ning, bolags­av­tal eller där­med jäm­för­liga stad­gar har rätt att ensamt utöva ett bestäm­mande infly­tande över den juri­diska per­so­nen, är även denna dot­ter­fö­re­tag till moder­fö­re­ta­get.

Moder­fö­re­tag och dot­ter­fö­re­tag utgör till­sam­mans en kon­cern.

6 §   I de fall som avses i 5 § första styc­ket 1-3 och andra styc­ket skall sådana rät­tig­he­ter som till­kom­mer någon som hand­lar i eget namn men för en annan fysisk eller juri­disk per­sons räk­ning anses till­komma den per­so­nen.

Vid bestäm­man­det av anta­let rös­ter i ett dot­ter­fö­re­tag beak­tas inte de aktier eller ande­lar i dot­ter­fö­re­ta­get som inne­has av före­ta­get självt eller av dess dot­ter­fö­re­tag. Det­samma gäl­ler aktier eller ande­lar som inne­has av den som hand­lar i eget namn men för dot­ter­fö­re­ta­gets eller dess dot­ter­fö­re­tags räk­ning.

7 §   En hand­ling enligt denna lag som ska vara under­teck­nad får, om något annat inte anges, under­teck­nas med en sådan avan­ce­rad elektro­nisk under­skrift som avses i arti­kel 3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring och betrodda tjäns­ter för elektro­niska trans­ak­tio­ner på den inre mark­na­den och om upp­hä­vande av direk­tiv 1999/93/EG, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2016:568).


1 a kap. Sär­skilda bestäm­mel­ser för euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver bank­rö­relse

Inle­dande bestäm­mel­ser

Tillämp­nings­om­råde

1 §   Bestäm­mel­serna i denna lag om med­lems­ban­ker skall tilläm­pas även på euro­pa­koo­pe­ra­tiv som har bevil­jats till­stånd att driva bank­rö­relse när det gäl­ler frå­gor som inte regle­ras i SCE- för­ord­ningen. I detta kapi­tel finns bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar SCE-​förordningen när det gäl­ler sådana euro­pa­koo­pe­ra­tiv.

Vad som sägs i detta kapi­tel om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver bank­rö­relse gäl­ler, om annat inte anges, endast sådana euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte i Sve­rige. Lag (2006:608).

Arbets­ta­ga­rin­fly­tan­det i euro­pa­koo­pe­ra­tiv

2 §   Reg­ler om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv finns i lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv.
Lag (2006:608).

Före­tags­namn

3 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs före­tags­namn ska inne­hålla beteck­ningen SCE. Före­tags­nam­net ska tyd­ligt skilja sig från andra ännu bestå­ende före­tags­namn som är införda i det regis­ter som avses i 10 §. Lag (2018:1670).

Bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv

Del­ta­gande i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv

4 §   En eko­no­misk för­e­ning eller mot­sva­rande utländsk för­e­ning som har sitt huvud­kon­tor i en stat utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det får delta i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv, om för­e­ningen
   1. är bil­dad i över­ens­stäm­melse med lag­stift­ningen i en stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det,
   2. har sitt säte i den stat som avses i 1, samt
   3. har fak­tisk och fort­lö­pande anknyt­ning till eko­no­min i en stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det.

Vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv på annat sätt än genom fusion eller ombild­ning skall vad som sägs om en eko­no­misk för­e­ning eller mot­sva­rande utländsk för­e­nings­form i första styc­ket gälla även annan sådan juri­disk per­son som avses i arti­kel 48 i för­dra­get om upp­rät­tan­det av Euro­pe­iska gemen­ska­pen. Lag (2006:608).

Redo­vis­nings­va­luta vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

5 §   Om en med­lems­bank del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion, skall bestäm­mel­serna om redo­vis­nings­va­luta i 10 kap. 1 § andra styc­ket och 2 § andra styc­ket inte tilläm­pas på med­lems­ban­ken.

Första styc­ket gäl­ler också när euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet skall ha sitt säte i en annan stat. Lag (2006:608).

Skat­te­ver­kets och Finansin­spek­tio­nens rätt att mot­sätta sig att en med­lems­bank del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

6 §   Skat­te­ver­ket får mot­sätta sig att en med­lems­bank del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion, om
   1. euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet enligt fusions­för­sla­get skall ha sitt säte i en annan stat än Sve­rige,
   2. mot­sät­tan­det är moti­ve­rat av hän­syn till all­mä­nin­tres­set,
   3. ver­ket har beslu­tat om revi­sion hos med­lems­ban­ken, och
   4. det finns skäl att anta att revi­sio­nen skulle för­svå­ras avse­värt av fusio­nen.

Finansin­spek­tio­nen får mot­sätta sig att med­lems­ban­ken del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion, om de för­ut­sätt­ningar som anges i första styc­ket 1 och 2 före­lig­ger.

Skat­te­ver­ket och Finansin­spek­tio­nen skall med­dela ett sådant beslut som avses i första och andra styc­kena inom två måna­der från den dag då fusions­för­sla­get offent­lig­gjor­des enligt arti­kel 24 i SCE-​förordningen. Myn­dig­he­terna får inte med­dela ett beslut om att med­lems­ban­ken inte får delta i fusio­nen utan att ban­ken först har fått till­fälle att yttra sig.
Lag (2006:608).

Skyd­det för bor­ge­nä­rer i sam­band med bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

7 §   I fråga om skyd­det för en fusio­ne­rande med­lems­banks bor­ge­nä­rer skall bestäm­mel­serna i 10 kap. 20-22 §§ eller 25 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse om till­stånd att verk­ställa en fusions­plan tilläm­pas. Lag (2006:608).

Utfär­dande av intyg vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

8 §   Bolags­ver­ket skall utfärda ett sådant intyg som avses i arti­kel 29.2 i SCE-​förordningen, när ett beslut har med­de­lats enligt 10 kap. 20-22 §§ eller 25 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse och beslu­tet har vun­nit laga kraft.
Intyg får dock inte utfär­das om Skat­te­ver­ket eller Finansin­spek­tio­nen har med­de­lat ett sådant beslut som avses i 6 §. Lag (2006:608).

Rätt till utträde ur en över­ta­gande med­lems­bank vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

9 §   En med­lem i en över­ta­gande med­lems­bank, som har mot­satt sig bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion, får säga upp sig till utträde ur ban­ken om fusio­nen inne­bär att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet kom­mer att ha sitt säte i en annan stat än Sve­rige. En sådan upp­säg­ning skall ske inom den tid och på de vill­kor som anges i arti­kel 7.5 i SCE-​förordningen.
Lag (2006:608).

Regi­stre­ring av euro­pa­koo­pe­ra­tiv m.m.

Regi­stre­rings­myn­dig­het

10 §   Euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver bank­rö­relse regi­stre­ras i euro­pa­koo­pe­ra­tivs­re­gist­ret som förs av Bolags­ver­ket enligt 10 § lagen (2006:595) om euro­pa­koo­pe­ra­tiv. I fråga om regi­stre­ring av sådana euro­pa­koo­pe­ra­tiv tilläm­pas bestäm­mel­serna i aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) och andra för­fatt­ningar om regi­stre­ring i bank­re­gist­ret. Om en arbets­ta­gar­re­pre­sen­tant har utsetts enligt lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv, skall även detta regi­stre­ras.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. avgif­ter i ären­den om regi­stre­ring enligt detta kapi­tel, och
   2. hand­lägg­ningen av regi­stre­rings­ä­ren­den. Lag (2006:608).

Offent­lig­gö­rande av för­slag till beslut i vissa fall

11 §   Med­lems­ban­kens sty­relse eller euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets lednings-​ eller för­valt­nings­or­gan skall ge in sådana för­slag till beslut eller sådana upp­gif­ter som avses i artik­larna 7.2, 35.3 och 76.3 i SCE-​förordningen till Bolags­ver­ket för regi­stre­ring. Ver­ket skall genast kun­göra upp­gift om regi­stre­ringen i Post- och Inri­kes Tid­ningar. Om för­sla­get inte kun­görs i sin hel­het, skall det i kun­gö­rel­sen läm­nas upp­gift om var det hålls till­gäng­ligt. Lag (2006:608).

Flytt­ning av ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs säte

Skat­te­ver­kets och Finansin­spek­tio­nens rätt att mot­sätta sig flytt­ning av säte

12 §   Skat­te­ver­ket får mot­sätta sig att ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv flyt­tar sitt säte till en annan stat, om
   1. mot­sät­tan­det är moti­ve­rat av hän­syn till all­mä­nin­tres­set,
   2. ver­ket har beslu­tat om revi­sion hos euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet, och
   3. det finns skäl att anta att revi­sio­nen skulle för­svå­ras avse­värt av en flytt­ning av euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte.

Finansin­spek­tio­nen får mot­sätta sig att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet flyt­tar sitt säte till en annan stat, om mot­sät­tan­det är moti­ve­rat av hän­syn till all­mä­nin­tres­set.

Skat­te­ver­ket och Finansin­spek­tio­nen skall med­dela ett sådant beslut som avses i första och andra styc­kena inom två måna­der från den dag då för­sla­get om flytt­ningen offent­lig­gjor­des enligt arti­kel 7.2 i SCE-​förordningen. Myn­dig­he­terna får inte med­dela ett beslut om att mot­sätta sig flytt­ning utan att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet först har fått till­fälle att yttra sig.
Lag (2006:608).

Skyd­det för bor­ge­nä­rer i sam­band med flytt­ning av ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs säte

13 §   I fråga om skyd­det för euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets bor­ge­nä­rer i sam­band med en flytt­ning av euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte, skall bestäm­mel­serna i 14 och 15 §§ tilläm­pas. Lag (2006:608).

14 §   Om för­e­nings­stäm­man med stöd av arti­kel 7 i SCE- för­ord­ningen har beslu­tat att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte skall flyt­tas till en annan stat, skall euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ansöka om till­stånd till flytt­ningen. Frå­gan om sådant till­stånd prö­vas av Finansin­spek­tio­nen.

Ansö­kan skall ges in inom en månad från för­e­nings­stäm­mans beslut om flytt­ning.

Till ansö­kan skall fogas
   1. en kopia av pro­to­kol­let från den för­e­nings­stämma där beslut om flytt­ning fat­ta­des,
   2. en kopia av för­sla­get om flytt­ning, och
   3. en kopia av den redo­gö­relse som avses i arti­kel 7.3 i SCE- för­ord­ningen.

Om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte har fogat de hand­lingar som anges i tredje styc­ket till ansö­kan eller om det finns något annat hin­der mot att ta upp ansö­kan till pröv­ning, skall euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet före­läg­gas att inom viss tid yttra sig eller avhjälpa bris­ten. Om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte gör detta, skall ansö­kan avvi­sas.

Finansin­spek­tio­nen skall under­rätta Bolags­ver­ket om ansök­ningar enligt första styc­ket och om laga­kraft­vunna beslut som med­de­lats med anled­ning av sådana ansök­ningar. Lag (2006:608).

15 §   Till­stånd till flytt­ningen av säte skall med­de­las om
   1. euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets bor­ge­nä­rer till­för­säk­ras en betryg­gande säker­het, om ett sådant skydd behövs med hän­syn till euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets eko­no­miska för­hål­lan­den och bor­ge­nä­rerna inte redan har en sådan säker­het,
   2. euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets eko­no­miska för­hål­lan­den i övrigt är sådana att flytt­ningen kan anses för­en­lig med insät­ta­res eller andra ford­rings­ä­ga­res intres­sen, och
   3. det inte finns hin­der mot flytt­ningen enligt arti­kel 7.15 i SCE-​förordningen. Lag (2006:608).

Utfär­dande av intyg

16 §   Bolags­ver­ket skall utfärda ett sådant intyg som avses i arti­kel 7.8 i SCE-​förordningen när ett beslut har med­de­lats enligt 15 § och beslu­tet har vun­nit laga kraft. Intyg får dock inte utfär­das om Skat­te­ver­ket eller Finansin­spek­tio­nen har med­de­lat ett sådant beslut som avses i 12 §. Lag (2006:608).

Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets orga­ni­sa­tion

Dua­lis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv

17 §   I fråga om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som har ett sådant för­valt­nings­sy­stem som avses i artik­larna 37-41 i SCE- för­ord­ningen (dua­lis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv) gäl­ler föl­jande.

Om inte annat föl­jer av annan för­fatt­ning eller av SCE- för­ord­ningen, skall bestäm­mel­serna i denna lag och andra för­fatt­ningar om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter tilläm­pas på led­nings­or­ga­net eller dess leda­mö­ter.

Vad som sägs om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter i föl­jande bestäm­mel­ser i denna lag skall tilläm­pas på till­syns­or­ga­net eller dess leda­mö­ter:

6 kap. 1 § tredje styc­ket om sup­ple­an­ter,
6 kap. 2 § om för­tida avgång,
6 kap. 3 § första och femte styc­kena om bosätt­nings­krav och obe­hö­rig­hets­grun­der,
6 kap. 3 § andra styc­ket om krav på med­lem­skap,
6 kap. 3 § fjärde styc­ket om sty­rel­sens sam­man­sätt­ning,
6 kap. 5 § om anmä­lan av akti­e­in­ne­hav,
6 kap. 11 § andra styc­ket om pro­to­koll,
6 kap. 12 § första styc­ket om besluts­un­der­lag och inträde av sup­ple­ant,
6 kap. 13 § om jäv,
6 kap. 17 § om regi­stre­ring,
7 kap. 11 § om upp­lys­nings­plikt mot för­e­nings­stäm­man,
7 kap. 18 § om klan­der av för­e­nings­stäm­mans beslut,
7 kap. 19 § om talan mot för­e­ningen och skil­je­för­fa­rande,
7 a kap. 5 § om revi­sor­sjäv,
7 a kap. 10 § om till­han­da­hål­lande av upp­lys­ningar till revi­sorn,
7 a kap. 12 § om revi­sions­be­rät­tel­sen,
7 b kap. 8 § om till­han­da­hål­lande av upp­lys­ningar till lek­man­na­re­vi­sorn,
7 b kap. 11 § om jäv för lek­man­na­re­vi­so­rer,
7 b kap. 14 § första styc­ket om lek­man­na­re­vi­sorns gransk­nings­rap­port,
9 kap. 18 § andra och tredje styc­kena om sty­rel­se­val i sam­band med upp­hö­rande av lik­vi­da­tion,
9 kap. 18 § fjärde styc­ket om sty­rel­se­val efter upp­hä­vande av lik­vi­da­tions­be­slut, och

11 kap. 1 och 4-12 §§ om ska­de­stånd.

2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse skall tilläm­pas på till­syns­or­ga­net eller dess leda­mö­ter:">2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse skall tilläm­pas på till­syns­or­ga­net eller dess leda­mö­ter:">Vad som sägs om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter i föl­jande bestäm­mel­ser i lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse skall tilläm­pas på till­syns­or­ga­net eller dess leda­mö­ter:

1 kap. 12 § om med­de­lan­de­för­bud,
3 kap. 2 § första styc­ket 4 om led­nings­pröv­ning,
8 kap. 5 § första styc­ket 1 om avtal om tjäns­ter med eller till för­mån för sty­rel­se­le­da­mot,
13 kap. 12 § om rätt för Finansin­spek­tio­nen att sam­man­kalla sty­rel­sen och när­vara vid sådant sam­man­träde och delta i över­lägg­ning­arna, och

15 kap. 2 § om åter­kal­lelse av till­stånd.

När 6 kap. 3 § denna lag tilläm­pas på euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall bestäm­mel­serna i den para­gra­fens andra stycke inte gälla arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter som har utsetts enligt lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv.
Lag (2006:608).

18 §   Till­syns­or­ga­net får besluta att dess med­gi­vande krävs för vissa kate­go­rier av beslut som led­nings­or­ga­net eller den verk­stäl­lande direk­tö­ren fat­tar. Till­syns­or­ga­net skall ge in ett sådant beslut till Bolags­ver­ket för regi­stre­ring. Beslu­tet gäl­ler från tid­punk­ten för regi­stre­ringen.

Till­syns­or­ga­net skall till varje för­e­nings­stämma som skall pröva frå­gan om fast­stäl­lelse av euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets resultat-​ och balans­räk­ningar avge ett ytt­rande över års­re­do­vis­ningen samt led­nings­or­ga­nets och den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. I fråga om till­han­da­hål­lande av detta ytt­rande skall 7 kap. 8 § fjärde styc­ket tilläm­pas. Lag (2006:608).

19 §   Om en leda­mot i till­syns­or­ga­net med stöd av arti­kel 37.3 i SCE-​förordningen utses till leda­mot i led­nings­or­ga­net, får tiden för det senare upp­dra­get inte över­stiga två måna­der.
Lag (2006:608).

20 §   Varje leda­mot i till­syns­or­ga­net har rätt att från led­nings­or­ga­net få all den infor­ma­tion som krävs för att till­syns­or­ga­net skall kunna utöva sin kon­troll enligt arti­kel 39.1 i SCE-​förordningen. Lag (2006:608).

21 §   Revi­sorn skall under­rätta till­syns­or­ga­net om erin­ringar som revi­sorn fram­stäl­ler till led­nings­or­ga­net och den verk­stäl­lande direk­tö­ren enligt 7 a kap. 18 §.
Lag (2006:608).

Monis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv

22 §   I fråga om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som har ett sådant för­valt­nings­sy­stem som avses i artik­larna 42-44 i SCE- för­ord­ningen (monis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv) skall, om inte annat föl­jer av annan för­fatt­ning eller av SCE- för­ord­ningen, bestäm­mel­serna i denna lag och andra för­fatt­ningar om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter tilläm­pas på för­valt­nings­or­ga­net eller dess leda­mö­ter. Lag (2006:608).

Anta­let leda­mö­ter i euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets organ

23 §   Led­nings­or­ga­net och till­syns­or­ga­net i ett dua­lis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall ha minst fem leda­mö­ter.

För­valt­nings­or­ga­net i ett monis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall ha minst fem leda­mö­ter. Lag (2006:608).

Den verk­stäl­lande direk­tö­ren

24 §   I ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall det fin­nas en verk­stäl­lande direk­tör.

I ett dua­lis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall den verk­stäl­lande direk­tö­ren utses av led­nings­or­ga­net. Den verk­stäl­lande direk­tö­ren får i ett sådant fall inte vara leda­mot i till­syns­or­ga­net.

I ett monis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall den verk­stäl­lande direk­tö­ren utses av för­valt­nings­or­ga­net.
Lag (2006:608).

25 §   I ett dua­lis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall såväl till­syns­or­ga­net som led­nings­or­ga­net utöva kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. Vad som sägs i arti­kel 40 i SCE-​förordningen och i 20 § om till­syns­or­ga­nets kon­troll över led­nings­or­ga­net och om rätt till infor­ma­tion skall tilläm­pas även vid till­syns­or­ga­nets och led­nings­or­ga­nets kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning.
Lag (2006:608).

26 §   I ett monis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall för­valt­nings­or­ga­net utöva kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. Vad som sägs i arti­kel 40 i SCE- för­ord­ningen och i 20 § om till­syns­or­ga­nets kon­troll över led­nings­or­ga­net och om rätt till infor­ma­tion skall tilläm­pas även vid för­valt­nings­or­ga­nets kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. Lag (2006:608).

Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets års­re­do­vis­ning m.m.

Upp­rät­tande av års­re­do­vis­ning

27 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall upp­rätta års­re­do­vis­ning och, i före­kom­mande fall, kon­cern­re­do­vis­ning i enlig­het med de bestäm­mel­ser i lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag som är tillämp­liga på med­lems­ban­ker. Lag (2006:608).

Sär­skilt bok­slut

28 §   Om ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv flyt­tar sitt säte, ska lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net upp­rätta ett sär­skilt bok­slut. Det sär­skilda bok­slu­tet ska omfatta den tid för vil­ken års­re­do­vis­ning inte tidi­gare har upp­rät­tats fram till den dag då flytt­ningen av säte har fått ver­kan enligt arti­kel 7.10 i SCE-​förordningen.

Om en med­lems­bank del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion enligt arti­kel 19 i SCE-​förordningen och euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet får säte i en annan stat än Sve­rige, ska sty­rel­sen för med­lems­ban­ken upp­rätta ett sär­skilt bok­slut. Det sär­skilda bok­slu­tet ska omfatta den tid för vil­ken års­re­do­vis­ning inte tidi­gare har upp­rät­tats fram till den dag då euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet regi­stre­ras enligt arti­kel 11.1 i SCE- för­ord­ningen.

För det sär­skilda bok­slu­tet enligt första och andra styc­kena gäl­ler bestäm­mel­serna om års­bok­slut i 6 kap. 4, 5 och 8 §§ bok­fö­rings­la­gen (1999:1078). Bok­slu­tet ska ges in till Bolags­ver­ket inom en månad från utgången av den period som bok­slu­tet omfat­tar. Lag (2010:1527).

Valu­tan för ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs kapi­tal

29 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall uttrycka sitt kapi­tal i antingen svenska kro­nor eller euro. Kapi­ta­let skall dock all­tid vara uttryckt i samma valuta som euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets redo­vis­nings­va­luta. Lag (2006:608).

Övriga bestäm­mel­ser

Behö­rig­het att före­träda ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv

30 §   Rät­ten att teckna fir­man för ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver bank­rö­relse får utövas bara av två eller flera per­so­ner i för­e­ning. Lag (2006:608).

Lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­nets rätt att i visst fall ändra stad­garna

31 §   Om stad­garna för ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv stri­der mot de ord­ningar för arbets­ta­ga­rin­fly­tande som har fast­ställts i enlig­het med lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv, skall lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net ha rätt att ändra stad­garna. Lag (2006:608).

Sam­man­kal­lande av för­e­nings­stämma genom Bolags­ver­kets försorg

32 §   Om en för­e­nings­stämma som ska hål­las enligt SCE-​förordningen, denna lag, stad­garna eller ett stäm­mo­be­slut inte sam­man­kal­las på före­skri­vet sätt, ska Bolags­ver­ket efter ansö­kan genast kalla till för­e­nings­stämma. Om kal­lelse inte kan ske på det sätt som anges i 7 kap. 8 §, får Bolags­ver­ket kalla till för­e­nings­stämma på något annat lämp­ligt sätt. En ansö­kan får göras av en leda­mot i för­valt­nings­or­ga­net, led­nings­or­ga­net eller till­syns­or­ga­net, den verk­stäl­lande direk­tö­ren, en revi­sor eller en för­e­nings­med­lem.
Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ska ersätta kost­na­derna för kal­lel­sen.
Lag (2013:744).

Sank­tio­ner mot euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte och huvud­kon­tor i olika sta­ter

33 §   Om ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv inte upp­fyl­ler skyl­dig­he­ten i arti­kel 6 i SCE-​förordningen att ha sitt säte och sitt huvud­kon­tor i samma stat, ska Bolags­ver­ket genom ett sär­skilt beslut fast­ställa att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte upp­fyl­ler den skyl­dig­he­ten. När beslu­tet har fått laga kraft, ska ver­ket före­lägga euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet att inom en viss tid göra rät­telse. Då ska 17 kap. 12 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar tilläm­pas. Före­läg­gan­det ska inne­hålla en upp­lys­ning om att Bolags­ver­ket kom­mer att besluta att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ska gå i lik­vi­da­tion om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte gör rät­telse.

Om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte föl­jer före­läg­gan­det, ska Bolags­ver­ket besluta att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ska gå i lik­vi­da­tion. Något beslut om lik­vi­da­tion ska dock inte med­de­las, om lik­vi­da­tions­grun­den har upp­hört under ären­dets hand­lägg­ning hos ver­ket.

Ett beslut om lik­vi­da­tion enligt andra styc­ket får inte verk­stäl­las för­rän det har fått laga kraft.
Lag (2018:718).

Över­kla­gande

34 §   Bolags­ver­kets beslut att avskriva en anmä­lan om regi­stre­ring eller att vägra regi­stre­ring får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol inom två måna­der från dagen för beslu­tet. Det­samma gäl­ler Finansin­spek­tio­nens beslut i ett till­stånd­sä­rende enligt 15 § och Bolags­ver­kets beslut om att vägra att utfärda ett intyg enligt 8 eller 16 § samt ver­kets beslut enligt 32 §. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Skat­te­ver­kets och Finansin­spek­tio­nens beslut i ett ärende enligt 6 eller 12 § får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Bolags­ver­kets beslut i ett ärende enligt 33 § får över­kla­gas till all­män dom­stol i den ort där lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net har sitt säte. Ett beslut enligt 33 § första styc­ket får över­kla­gas inom tre vec­kor från den dag då euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet fick del av beslu­tet. Ett beslut enligt 33 § andra styc­ket får över­kla­gas inom tre vec­kor från dagen för beslu­tet.

Vid över­kla­gande enligt tredje styc­ket gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den. Lag (2013:744).


2 kap. Bildande av med­lems­bank

1 §   En med­lems­bank skall ha minst tre med­lem­mar. Med­lem­marna skall anta stad­gar samt välja sty­relse och revi­so­rer.

2 §   Bestäm­mel­ser om ansö­kan om till­stånd att driva bank­rö­relse och om god­kän­nande av stad­garna finns i 3 kap. lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse. Lag (2004:318).

3 §   Har upp­hävts genom lag (1999:224).

4 §   Stad­garna ska ange
   1. med­lems­ban­kens före­tags­namn,
   2. den ort i Sve­rige där sty­rel­sen ska ha sitt säte,
   3. de rörel­segre­nar som ban­ken avser att driva,
   4. vill­ko­ren för med­lem­skap i ban­ken,
   5. den insats med vil­ken varje med­lem ska delta i ban­ken och i vil­ken utsträck­ning med­lem­marna får delta i ban­ken med en insats utö­ver vad de är skyl­diga att delta med,
   6. anta­let eller lägsta och högsta anta­let sty­rel­se­le­da­mö­ter och revi­so­rer samt even­tu­ella sup­ple­an­ter, som ska utses av stäm­man, samt tiden för deras upp­drag,
   7. för det fall att full­mäk­tige enligt 7 kap. 12 § ska fin­nas, deras befo­gen­het, hur de ska utses och tiden för deras upp­drag,
   8. inom vil­ken tid och hur för­e­nings­stäm­man ska sam­man­kal­las samt hur andra med­de­lan­den ska komma till med­lem­mar­nas eller full­mäk­ti­ges kän­ne­dom,
   9. vilka ären­den som ska före­komma på ordi­na­rie stämma,
   10. vad som ska ske med ban­kens behållna till­gångar när den upp­lö­ses, samt
   11. för det fall att för­lagsin­sat­ser som avses i 5 kap. eller insat­se­mis­sion som avses i 8 kap. 2 a § ska före­komma, vad som ska gälla för dessa.

Om ban­ken ska ha euro som redo­vis­nings­va­luta enligt 4 kap. 6 § bok­fö­rings­la­gen (1999:1078), ska detta anges i stad­garna. I så fall ska det i stad­garna också anges att den insats med vil­ken varje med­lem ska delta i för­e­ningen ska vara bestämd i euro.

Vid byte av redo­vis­nings­va­luta får änd­ring av upp­gift om insats­be­lopp anstå till den första ordi­na­rie för­e­nings­stäm­man efter det att beslu­tet om byte av redo­vis­nings­va­luta fick ver­kan. Lag (2018:1670).

5 §   En nybil­dad med­lems­bank ska anmä­las för regi­stre­ring senast fyra måna­der från det att den fick till­stånd att driva bank­rö­relse.
För regi­stre­ring krävs att med­lems­ban­ken har minst tre med­lem­mar och att dessa har betalt in insats­be­lopp enligt stad­garna.

För regi­stre­ring av en med­lems­bank krävs att ban­ken har ett så stort start­ka­pi­tal som före­skrivs i 3 kap. 7 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse.

Om teck­ning av insat­ser inne­bär att någon som inte har prö­vats enligt 3 kap. 2 § första styc­ket 3 samt andra och tredje styc­kena lagen om bank- och finan­sie­rings­rö­relse kom­mer att ha ett kva­li­fi­ce­rat inne­hav i ban­ken, får denna inte bil­das utan att pröv­ning görs. Om per­so­nen inte anses lämp­lig, får ban­ken inte bil­das.

Frå­gan om med­lems­ban­kens bildande har fal­lit, om anmä­lan för regi­stre­ring inte har skett inom den tid som anges i första styc­ket eller om regi­stre­rings­myn­dig­he­ten genom beslut som har vun­nit laga kraft har avskri­vit en sådan anmä­lan eller väg­rat regi­stre­ring. I sådant fall sva­rar sty­rel­se­le­da­mö­terna soli­da­riskt för åter­be­tal­ningen av insat­ser och upp­kom­men avkast­ning, med avdrag för kost­na­der på grund av åtgär­der enligt 6 § första styc­ket tredje meningen. Lag (2009:353).

6 §   Innan en med­lems­bank har regi­stre­rats, kan den inte för­värva rät­tig­he­ter eller ta på sig skyl­dig­he­ter. Den kan inte hel­ler föra talan inför dom­sto­lar eller andra myn­dig­he­ter. Sty­rel­sen kan dock föra talan i mål rörande ban­kens bildande och i övrigt vidta åtgär­der för att få in utfästa insat­ser.

Om en för­plik­telse upp­kom­mer genom en åtgärd på med­lems­ban­kens väg­nar före regi­stre­ringen, sva­rar de som har beslu­tat om eller del­ta­git i åtgär­den soli­da­riskt för för­plik­tel­sen. Vid regi­stre­ringen över­går ansva­ret på ban­ken, om för­plik­tel­sen har till­kom­mit efter det att ban­ken har bil­dats.

Har före regi­stre­ringen ett avtal för med­lems­ban­ken slu­tits med en med­kon­tra­hent som visste att ban­ken var ore­gi­stre­rad kan denne, om inte annat föl­jer av avta­let, från­träda detta endast om frå­gan om ban­kens bildande har fal­lit enligt 5 § fjärde styc­ket. Om med­kon­tra­hen­ten inte visste att ban­ken var ore­gi­stre­rad, kan han från­träda avta­let innan ban­ken har regi­stre­rats.

7 §   Den nybil­dade med­lems­ban­ken skall genom kun­gö­relse i Post och Inri­kes Tid­ningar till­kän­nage när den bör­jar sin rörelse. Ban­ken skall till Finansin­spek­tio­nen anmäla vil­ken dag som kun­gö­rande har skett.


3 kap. Ban­kens med­lem­mar

1 §   En med­lems­bank får inte vägra någon inträde som med­lem, om det inte finns sär­skilda skäl för det med hän­syn till arten eller omfatt­ningen av ban­kens verk­sam­het eller ban­kens syfte eller annan omstän­dig­het.

En juri­disk per­son som en med­lems­bank har ett domi­ne­rande infly­tande i får inte vara med­lem i ban­ken.

Sty­rel­sen skall pröva en ansö­kan om inträde, om inte annat föl­jer av stad­garna. I stad­garna får det före­skri­vas att inträ­desan­sö­kan skall göras skrift­li­gen och att ansök­nings­hand­lingen skall vara för­sedd med sökan­dens bevitt­nade nam­nun­der­skrift.

2 §   Den som genom bodel­ning, arv eller tes­ta­mente har för­vär­vat en med­lems andel har rätt att efter anmä­lan inträda som med­lem i med­lems­ban­ken, om inte annat föl­jer av 1 § andra styc­ket eller före­skrivs i stad­garna.

Anmä­lan om inträde skall, vid för­värv av en avli­den med­lems andel, göras senast sex måna­der efter döds­fal­let eller vid den senare tid­punkt då döds­boet avgår ur med­lems­ban­ken enligt 5 §.

I annat fall än det som avses i andra styc­ket skall anmä­lan göras senast sex måna­der efter det att ande­len vid bodel­ning har lagts ut på andra makens lott. Ansö­ker för­vär­va­ren inte om inträde inom denna tid, skall med­lem­men där­med anses ha sagt upp sig till utträde.
För­vär­va­ren har i sådant fall den rätt som till­kom­mer en avgången med­lem enligt 4 kap. 1 §, med den skyl­dig­het som föl­jer av 4 kap. 2 §.

3 §   Den som genom över­lå­telse har för­vär­vat en med­lems andel skall ansöka om inträde i med­lems­ban­ken inom sex måna­der efter över­lå­tel­sen. Om han antas, inträ­der han som med­lem i över­lå­ta­rens ställe. Ansö­ker han inte om inträde inom före­skri­ven tid eller avslås hans ansö­kan, skall över­lå­ta­ren där­med anses ha sagt upp sig till utträde. För­vär­va­ren har i sådant fall den rätt som till­kom­mer en avgången med­lem enligt 4 kap. 1 §, med den skyl­dig­het som föl­jer av 4 kap. 2 §.

4 §   En med­lem har rätt att säga upp sig till utträde ur med­lems­ban­ken. I stad­garna får det före­skri­vas att en upp­säg­ning skall göras skrift­li­gen och att upp­säg­nings­hand­lingen skall vara för­sedd med med­lem­mens bevitt­nade nam­nun­der­skrift.

I stad­garna får det även före­skri­vas att upp­säg­ning inte får göras för­rän efter viss tid, högst två år, från inträ­det. Tiden får utsträc­kas till högst fem år, om Finansin­spek­tio­nen med­ger det.
Före­skrif­ter i stad­garna om att upp­säg­ning får göras först efter viss tid gäl­ler inte i fall som avses i 7 kap. 15 § tredje styc­ket och 10 kap. 3 § andra styc­ket.

En med­lem får ute­slu­tas ur med­lems­ban­ken på sådan grund som anges i stad­garna. För­e­nings­stäm­man skall besluta om ute­slut­ningen, om inte något annat före­skrivs i stad­garna.

5 §   Avgång ur en med­lems­bank sker, utom i fall som avses i 7 kap. 15 § tredje styc­ket samt 10 kap. 3 § andra styc­ket, vid utgången av det räken­skapsår som slu­tar tidi­gast en månad eller den längre tid, dock högst sex måna­der, som har bestämts i stad­garna, efter det att med­lem­men har sagt upp sig till utträde eller ute­slu­tits eller någon annan omstän­dig­het som för­an­lett avgången har inträf­fat.

En med­lem som har ute­slu­tits ur med­lems­ban­ken för­lo­rar genast sin rätt att delta i över­lägg­ningar och beslut om ban­kens ange­lä­gen­he­ter.

6 §   Sty­rel­sen skall föra en med­lems­för­teck­ning. För­teck­ningen skall inne­hålla upp­gift om
   1. varje med­lems namn och post­a­dress,
   2. det sam­man­lagda belop­pet inbe­talda eller genom insat­se­mis­sion till­go­do­förda med­lemsin­sat­ser enligt den senast fast­ställda balans­räk­ningen, samt
   3. sum­morna av med­lemsin­sats­be­lopp som efter utgången av det räken­skapsår balans­räk­ningen avser har åter­be­ta­lats eller högst skall åter­be­ta­las enligt 4 kap. 1 och 3 §§ och om tiden för åter­be­tal­ning­arna.

Med­lems­för­teck­ningen kan bestå av ett betryg­gande lösblads-​ eller kort­sy­stem. Den kan också föras med auto­ma­tisk data­be­hand­ling eller på annat lik­nande sätt.

Med­lems­för­teck­ningen skall hål­las till­gäng­lig hos med­lems­ban­ken för var och en som vill ta del av den.

Varje med­lem har rätt att på begä­ran få skrift­lig upp­gift av ban­ken om sitt med­lem­skap och om de med­lemsin­sat­ser som han har betalt in eller till­go­do­förts genom insat­se­mis­sion.
Lag (1997:915).


4 kap. Åter­be­tal­ning av med­lemsin­sat­ser

1 §   En med­lem som har avgått ur en med­lems­bank har rätt att få ut sina inbe­talda eller genom insat­se­mis­sion till­go­do­förda med­lemsin­sat­ser. Belop­pet får dock inte över­stiga hans eller hen­nes andel i för­hål­lande till övriga med­lem­mar av ban­kens egna kapi­tal enligt den balans­räk­ning som hän­för sig till tiden för avgången. Vid beräk­ningen av ban­kens egna kapi­tal ska man bortse från upp­skriv­nings­fon­den, reserv­fon­den, kapi­ta­lan­dels­fon­den, fon­den för utveck­lings­ut­gif­ter och för­lagsin­sat­serna. Ban­ken får betala ut en med­lems inbe­talda eller genom insat­se­mis­sion till­go­do­förda med­lemsin­sat­ser tidi­gast sex måna­der efter den­nes avgång. Utbe­tal­ning får verk­stäl­las bara en gång per kvar­tal och efter Finansin­spek­tio­nens till­stånd. Inspek­tio­nen ska ge till­stånd till utbe­tal­ning om inte ban­kens för­måga att full­göra sina för­plik­tel­ser även­ty­ras.

Den som har avgått har vidare rätt att på samma sätt som övriga med­lem­mar få ut sin andel av beslu­tad vinstut­del­ning.

Går med­lems­ban­ken i lik­vi­da­tion inom sex måna­der från avgången eller med­de­las inom samma tid beslut om att för­sätta ban­ken i kon­kurs, ska rät­ten för den som har avgått att få ut med­lemsin­sat­ser bedö­mas enligt grun­derna för reg­lerna om skifte av ban­kens till­gångar.

En med­lems rätt enligt första-​tredje styc­kena får begrän­sas i stad­garna. Detta gäl­ler dock inte i sådana fall som avses i 7 kap. 15 § tredje styc­ket eller 10 kap. 3 § andra styc­ket.
Lag (2015:819).

2 §   Om med­lems­ban­ken för­sätts i kon­kurs på en ansö­kan som har gjorts inom ett år från en med­lems avgång, är denne skyl­dig att betala till­baka vad han har fått ut av sina med­lemsin­sat­ser i den utsträck­ning det behövs för att ban­kens skul­der skall kunna beta­las.

3 §   En med­lem som del­tar i med­lems­ban­ken med högre insats­be­lopp än han är skyl­dig att delta med, har rätt att efter upp­säg­ning få ut över­skju­tande belopp med undan­tag av genom insat­se­mis­sion till­go­do­förda insat­ser utan att avgå ur ban­ken. Beträf­fande upp­säg­ningen samt med­lem­mens rätt att få ut det upp­sagda belop­pet och hans skyl­dig­het att betala till­baka vad han har fått ut tilläm­pas 1 och 2 §§ samt 3 kap. 4 § första styc­ket. Sex­må­na­ders­fris­ten enligt 1 § skall där­vid räk­nas från upp­säg­ningen. Lag (2004:318).


5 kap. För­lagsin­sat­ser

1 §   En med­lems­bank kan i stad­garna före­skriva att kapi­tal får till­skju­tas, utö­ver vad som föl­jer av 2 kap. 4 § första styc­ket 5, genom sär­skilda insat­ser (för­lagsin­sat­ser) och att sådana insat­ser får till­skju­tas även av andra än med­lem­mar.

För­lagsin­sat­ser från andra än med­lem­mar får till­skju­tas med högst ett så stort belopp att sum­man av sådana insat­ser efter till­skot­tet upp­går till högst sum­man av andra då inbe­talda samt genom insat­se­mis­sion till­go­do­förda insat­ser än för­lagsin­sat­ser.

En för­lagsin­sats skall all­tid full­gö­ras i pengar.
Lag (1997:915).

2 §   Stad­garna får inne­hålla före­skrif­ter om begräns­ningar i fråga om vem som har rätt att till­skjuta för­lagsin­sat­ser och genom över­lå­telse för­värva de rät­tig­he­ter som är för­e­nade med för­lagsin­sat­serna (för­lags­an­de­lar). För redan gjorda insat­ser får inte sträng­are begräns­ningar infö­ras än vad som gällde när insat­sen gjor­des.

För­värv av för­lags­an­de­lar i strid mot före­skrif­ter som avses i första styc­ket är ogil­tiga.

3 §   Om med­lems­ban­ken upp­lö­ses och det vid upp­lös­ningen finns över­skott, har inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar rätt att så långt över­skot­tet räc­ker få för­lagsin­sat­serna inlösta med belopp mot­sva­rande insat­ser­nas stor­lek, innan utbe­tal­ning sker för andra ända­mål. Finns det flera för­lagsin­sat­ser och för­slår inte över­skot­tet till full betal­ning av samt­liga, skall över­skot­tet för­de­las på insat­serna i för­hål­lande till deras stor­lek.

4 §   För varje för­lagsin­sats ska med­lems­ban­ken utfärda ett för­lags­an­dels­be­vis. Bevi­set ska stäl­las till viss per­son, till inne­ha­va­ren eller till viss per­son eller order och inne­hålla upp­gif­ter om
   1. ban­kens före­tags­namn,
   2. num­mer eller annan beteck­ning för bevi­set,
   3. insat­sens stor­lek,
   4. den rätt till utdel­ning som insat­sen med­för,
   5. det sätt på vil­ket utdel­ning ska beta­las ut och inlö­sen ske,
   6. före­skrif­ter som avses i 2 § första styc­ket, samt
   7. upp­lys­ning om vad 2 § andra styc­ket inne­hål­ler.

För­lags­an­dels­be­vi­set ska under­teck­nas av ban­ken. Sty­rel­se­le­da­mö­ters eller fir­ma­teck­na­res namn­teck­ning får åter­ges genom tryck­ning eller på lik­nande sätt.

I stad­garna kan det bestäm­mas att med­lems­ban­ken får regi­strera för­lags­an­de­lar hos en svensk vär­de­pap­per­s­cen­tral enligt lagen (1998:1479) om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment i stäl­let för att utfärda för­lags­an­dels­be­vis. Detta gäl­ler dock inte för­lags­an­de­lar för vilka det gäl­ler för­värvs­be­gräns­ningar enligt 2 § första styc­ket första meningen.

Av 4 kap. 5 § lagen om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment föl­jer att för­lags­an­dels­be­vis inte får utfär­das för för­lags­an­de­lar som har regi­stre­rats enligt den lagen.

Ett beslut som inne­bär att en för­lags­an­del inte längre ska vara regi­stre­rad hos en vär­de­pap­per­s­cen­tral blir gil­tigt endast om den som har panträtt i för­lags­an­de­len skrift­li­gen har sam­tyckt till beslu­tet. Lag (2018:1670).

5 §   I fråga om för­lags­an­dels­be­vis tilläm­pas, om inte annat föl­jer av denna lag, vad som före­skrivs i lagen (1936:81) om skul­debrev. Bevis som har ställts till viss per­son jäm­ställs med enkelt skul­debrev, och bevis till inne­ha­va­ren eller till viss per­son eller order jäm­ställs med löpande skul­debrev. Den som inne­har ett för­lags­an­dels­be­vis ställt till viss per­son eller order och som enligt med­lems­ban­kens anteck­ning på bevi­set är ägare till för­lags­an­de­len är lik­ställd med den som enligt 13 § andra styc­ket samma lag för­mo­das ha rätt att göra skul­debre­vet gäl­lande. Anteck­ning på bevi­set skall göras endast om inne­ha­va­ren styr­ker sitt för­värv av den för­lags­an­del som bevi­set avser.

6 §   Sty­rel­sen skall föra en för­teck­ning över samt­liga för­lagsin­sat­ser. Denna kan bestå av betryg­gande lösblads-​ eller kort­sy­stem eller föras med auto­ma­tisk data­be­hand­ling eller på annat lik­nande sätt. För­teck­ningen skall inne­hålla upp­gift om stor­le­ken på varje för­lagsin­sats, om tid­punk­ten för varje insats och om den rätt till utdel­ning som insat­sen med­för. För­teck­ningen skall hål­las till­gäng­lig för var och en som vill ta del av den.

7 §   Den som inne­har en för­lags­an­del har rätt att få för­lagsin­sat­sen inlöst tidi­gast fem år efter till­skot­tet, om han eller hon skrift­li­gen säger upp belop­pet minst två år i för­väg.

Med­lems­ban­ken får lösa in en för­lagsin­sats tidi­gast fem år efter till­skot­tet, om ban­ken skrift­li­gen säger upp belop­pet minst sex måna­der i för­väg.

I stad­garna kan bestäm­mas att det får före­komma för­lagsin­sat­ser som skall lösas in vid en viss tid­punkt utan före­gå­ende upp­säg­ning, dock tidi­gast fem år efter till­skot­tet. En sådan bestäm­melse får inte avse redan till­skjutna för­lagsin­sat­ser.
Lag (2007:871).

8 §   Inlö­sen enligt 7 § sker till det belopp som utgör insat­sens stor­lek enligt för­lags­an­dels­be­vi­set eller, för för­lags­an­de­lar som har regi­stre­rats hos en svensk vär­de­pap­per­s­cen­tral enligt lagen (1998:1479) om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment, insat­sens stor­lek enligt regi­stre­ringen. Belop­pet får dock inte över­stiga det som av med­lems­ban­kens eget kapi­tal enligt den senast fast­ställda balans­räk­ningen, utan anli­tande av upp­skriv­nings­fon­den, reserv­fon­den, kapi­ta­lan­dels­fon­den eller fon­den för utveck­lings­ut­gif­ter, är att hän­föra till ande­len i för­hål­lande till övriga för­lagsin­sat­ser.

Om ban­ken för­sätts i kon­kurs på en ansö­kan som görs inom ett år efter inlö­sen, ska det som före­skrivs i 4 kap. 2 § om åter­be­tal­ning tilläm­pas i fråga om för­lagsin­sat­sen. Detta gäl­ler dock inte för­lagsin­sat­ser som har kun­nat lösas in utan före­gå­ende upp­säg­ning. Lag (2016:49).


6 kap. Med­lems­ban­kens led­ning

1 §   En med­lems­bank skall ha en sty­relse med minst fem leda­mö­ter.
Sty­rel­sen skall för­valta ban­kens ange­lä­gen­he­ter i enlig­het med vad som före­skrivs i denna lag och lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse.

Sty­rel­sen väljs av för­e­nings­stäm­man, om det inte före­skrivs i stad­garna att en eller flera sty­rel­se­le­da­mö­ter skall utses på annat sätt. Sär­skilda bestäm­mel­ser om att sty­rel­se­le­da­mot kan utses av annan än stäm­man finns i 4 §.

En sty­rel­se­le­da­mots upp­drag gäl­ler för den tid som anges i stad­garna. Upp­drags­ti­den får inte omfatta mer än fyra räken­skapsår och skall bestäm­mas så att upp­dra­get upp­hör vid slu­tet av den ordi­na­rie för­e­nings­stämma på vil­ken sty­rel­se­val för­rät­tas.

Vad som sägs i denna lag och lagen om bank- och finan­sie­rings­rö­relse om sty­rel­se­le­da­mö­ter skall i tillämp­liga delar gälla även sup­ple­an­ter.

Bestäm­mel­ser om arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter finns i lagen (1987:1245) om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda.
Lag (2004:318).

2 §   Ett upp­drag som sty­rel­se­le­da­mot upp­hör i för­tid, om leda­mo­ten eller den som har utsett leda­mo­ten begär det. Anmä­lan om avgång skall göras hos sty­rel­sen och, om en leda­mot som inte är vald på för­e­nings­stämma vill avgå, även hos den som har till­satt leda­mo­ten.

Om en sty­rel­se­le­da­mots upp­drag upp­hör i för­tid eller hin­der enligt 3 § upp­kom­mer för honom att vara sty­rel­se­le­da­mot och det inte finns någon sup­ple­ant som kan inträda i hans ställe, skall övriga sty­rel­se­le­da­mö­ter vidta åtgär­der för att en ny sty­rel­se­le­da­mot till­sätts för den åter­stå­ende man­dat­ti­den. Sådana åtgär­der behö­ver dock inte vid­tas, om den för­ut­va­rande leda­mo­ten var arbets­ta­gar­re­pre­sen­tant som avses i lagen (1987:1245) om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda. Skall leda­mo­ten väl­jas på för­e­nings­stämma, kan valet vänta till nästa ordi­na­rie stämma på vil­ken sty­rel­se­val för­rät­tas, om sty­rel­sen är beslut­för med kvar­stå­ende leda­mö­ter och sup­ple­an­ter och deras antal inte under­sti­ger fem.

Om en sty­rel­se­le­da­mot som enligt stad­garna skall till­sät­tas i annan ord­ning än genom val av för­e­nings­stäm­man inte har utsetts, skall Finansin­spek­tio­nen för­ordna en ersät­tare på ansö­kan av en sty­rel­se­le­da­mot, med­lem, bor­ge­när eller någon annan vars rätt kan vara bero­ende av att det finns någon som kan före­träda ban­ken.

3 §   Minst hälf­ten av sty­rel­se­le­da­mö­terna ska vara bosatta inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, om inte något annat tillåts i sär­skilda fall. Frå­gor om sådant till­stånd prö­vas av Finansin­spek­tio­nen. Den som är underå­rig eller i kon­kurs eller som har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken kan inte vara sty­rel­se­le­da­mot. Att det­samma gäl­ler den som har närings­för­bud föl­jer av 11 § lagen (2014:836) om närings­för­bud.

Sty­rel­se­le­da­mö­terna ska vara med­lem­mar i med­lems­ban­ken, om inte stad­garna i sär­skilt angivna fall tillå­ter annat. Den som enligt lag är ställ­fö­re­trä­dare för en med­lem eller, om en juri­disk per­son är med­lem, den som är leda­mot av sty­rel­sen för den juri­diska per­so­nen eller delä­gare i denna får dock vara sty­rel­se­le­da­mot utan att vara med­lem i ban­ken, även om stad­garna sak­nar före­skrift om det.

Bestäm­mel­serna i andra styc­ket gäl­ler inte arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter som har utsetts enligt lagen (1987:1245) om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda.

Av sty­rel­se­le­da­mö­terna får högst en för varje påbör­jat fem­tal vara anställd i med­lems­ban­ken. Vid denna beräk­ning ska hän­syn inte tas till arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter som har utsetts enligt lagen om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda.

En juri­disk per­son kan inte vara sty­rel­se­le­da­mot.
Lag (2014:845).

3 a §   Har upp­hävts genom lag (2016:435).

4 §   Sty­rel­sen ska utse en eller, om det behövs, flera verk­stäl­lande direk­tö­rer att under sty­rel­sens inse­ende leda verk­sam­he­ten i ban­ken. Sty­rel­sen får även utse ställ­fö­re­trä­dare för verk­stäl­lande direk­tör. Om någon annan än en sty­rel­se­le­da­mot utses till verk­stäl­lande direk­tör, ska han eller hon ingå som leda­mot i sty­rel­sen. Om någon annan än en sty­rel­se­le­da­mot eller en sty­rel­sesupple­ant utses till ställ­fö­re­trä­dare för verk­stäl­lande direk­tör, ska han eller hon ingå som sup­ple­ant i sty­rel­sen. Verk­stäl­lande direk­tör ska vara bosatt inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, om inte något annat tillåts i sär­skilda fall. Frå­gor om sådant till­stånd prö­vas av Finansin­spek­tio­nen.

Vad som sägs i denna lag om verk­stäl­lande direk­tör ska i tillämp­liga delar gälla också för ställ­fö­re­trä­dare för verk­stäl­lande direk­tör. Lag (2013:453).

4 a §   I en med­lems­bank ska sty­rel­sen ha ett revi­sions­ut­skott. Utskot­tets leda­mö­ter får inte vara anställda av ban­ken. Minst en leda­mot ska ha redovisnings-​ eller revi­sions­kom­pe­tens. Utskot­tet ska utse en av leda­mö­terna att vara dess ord­fö­rande.

Ban­ken får besluta att sty­rel­sen inte ska ha något revi­sions­ut­skott, för­ut­satt att sty­rel­sen
   1. full­gör de upp­gif­ter som anges i 4 b § och de upp­gif­ter som revi­sions­ut­skot­tet har enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 537/2014 av den 16 april 2014 om sär­skilda krav avse­ende lagstad­gad revi­sion av före­tag av all­mänt intresse och om upp­hä­vande av kom­mis­sio­nens beslut 2005/909/EG, i den ursprung­liga lydel­sen, och
   2. upp­fyl­ler det krav som anges i första styc­ket tredje meningen. Lag (2016:435).

4 b §   Revi­sions­ut­skot­tet ska, utan att det påver­kar sty­rel­sens ansvar och upp­gif­ter i övrigt,
   1. över­vaka ban­kens finan­si­ella rap­por­te­ring samt lämna rekom­men­da­tio­ner och för­slag för att säker­ställa rap­por­te­ring­ens till­för­lit­lig­het,
   2. med avse­ende på den finan­si­ella rap­por­te­ringen över­vaka effek­ti­vi­te­ten i ban­kens interna kon­troll, intern­re­vi­sion och risk­han­te­ring,
   3. hålla sig infor­me­rat om revi­sio­nen av års­re­do­vis­ningen och kon­cern­re­do­vis­ningen samt om slut­sat­serna av Revi­sors­in­spek­tio­nens kva­li­tets­kon­troll,
   4. infor­mera sty­rel­sen om resul­ta­tet av revi­sio­nen och om på vil­ket sätt revi­sio­nen bidrog till den finan­si­ella rap­por­te­ring­ens till­för­lit­lig­het samt om vil­ken funk­tion utskot­tet har haft,
   5. granska och över­vaka revi­sorns opar­tisk­het och själv­stän­dig­het och då sär­skilt upp­märk­samma om revi­sorn till­han­da­hål­ler ban­ken andra tjäns­ter än revi­sion, och
   6. biträda vid upp­rät­tan­det av för­slag till för­e­nings­stäm­mans beslut om revi­sor­sval.

Om ban­ken har en val­be­red­ning som med­lem­marna har ett bety­dande infly­tande i, får ban­ken ge val­be­red­ningen i upp­gift att i stäl­let för revi­sions­ut­skot­tet lämna ett för­slag till för­e­nings­stäm­man om val av revi­sor.
Lag (2016:1337).

5 §   När en sty­rel­se­le­da­mot till­trä­der sitt upp­drag, ska han eller hon för infö­ring i aktie­bok anmäla sitt inne­hav av aktier i aktie­bo­lag inom samma kon­cern som med­lems­ban­ken, om det inte har skett dess­förin­nan. För­änd­ringar i akti­e­in­ne­ha­vet ska anmä­las inom en månad.

Första styc­ket gäl­ler inte, om sty­rel­se­le­da­mo­ten är anmäl­nings­skyl­dig enligt arti­kel 19 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om mark­nads­miss­bruk (mark­nads­miss­bruks­för­ord­ning) och om upp­hä­vande av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2003/6/EG och kom­mis­sio­nens direk­tiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG. lag (2016:715).

6 §   Sty­rel­sen får, med den inskränk­ning som föl­jer av 7 §, upp­dra åt verk­stäl­lande direk­tör eller någon annan att ensam eller till­sam­mans med annan vidta sådana åtgär­der som det annars är sty­rel­sens upp­gift att vidta. En per­son som har fått ett sådant upp­drag kal­las dele­gat.

Dele­ga­tion enligt första styc­ket får även ske till sär­skilda led­nings­or­gan för visst område (regi­on­sty­relse) eller för ett eller flera bank­kon­tor (kon­tors­sty­relse).

Sty­rel­sen skall i en instruk­tion med­dela före­skrif­ter om de befo­gen­he­ter som verk­stäl­lande direk­tör och andra dele­ga­ter skall ha.
Instruk­tio­nen skall fast­stäl­las för ett år i sän­der. Avser upp­dra­get att bevilja kre­dit, skall grun­derna för kre­dit­giv­ningen fast­stäl­las.
Om det har utsetts flera verk­stäl­lande direk­tö­rer, skall instruk­tio­nen ange hur led­ningen av med­lems­ban­kens verk­sam­het skall för­de­las mel­lan dem. Sty­rel­sen skall så snart det kan ske sända en kopia av instruk­tio­nen till Finansin­spek­tio­nen samt, när änd­ringar vid­ta­gits i instruk­tio­nen, under­rätta inspek­tio­nen om detta.
Upp­drag som avses i första styc­ket kan när som helst åter­kal­las eller inskrän­kas. Även om sty­rel­sen har läm­nat dele­gatupp­drag får sty­rel­sen själv avgöra ären­den av varje slag.

7 §   Sty­rel­sen får inte upp­dra åt en enskild sty­rel­se­le­da­mot eller någon annan att avgöra ären­den som är av prin­ci­piell bety­delse eller i övrigt av större vikt.

Sty­rel­sen får inte i något fall upp­dra åt en enskild sty­rel­se­le­da­mot eller någon annan att bevilja kre­dit till fysisk eller juri­disk per­son som omfat­tas av bestäm­mel­serna i 8 kap. 5 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse.

Trots bestäm­mel­serna i andra styc­ket får sty­rel­sen upp­dra åt någon annan att inom fast­ställda grän­ser bevilja kre­dit i och för en rörelse som drivs av lån­ta­ga­ren.

Sty­rel­sen får bara i enlig­het med de före­skrif­ter som rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, Finansin­spek­tio­nen med­de­lar upp­dra åt en enskild sty­rel­se­le­da­mot eller någon annan att ensam eller i för­e­ning med annan bevilja kre­dit till andra anställda och dele­ga­ter än sådana som avses i andra styc­ket och till fysiska eller juri­diska per­so­ner som står i ett sådant för­hål­lande till dem som anges i 8 kap. 5 § första styc­ket 5 och 6 lagen om bank- och finan­sie­rings­rö­relse.

Bestäm­mel­serna i denna para­graf om kre­dit gäl­ler även garan­ti­för­bin­delse som med­lems­ban­ken åtar sig. Lag (2004:318).

8 §   Verk­stäl­lande direk­tör eller annan dele­gat som är anställd i en med­lems­bank får inte vara sty­rel­se­le­da­mot i sådana före­tag vars huvud­sak­liga verk­sam­het består i att för­valta eller driva han­del med aktier eller som dri­ver emis­sions­rö­relse. I andra före­tag får de vara sty­rel­se­le­da­mö­ter, om ban­kens sty­relse i varje sär­skilt fall ger sitt till­stånd. Den som till­stån­det avser får inte delta i sty­rel­sens beslut i frå­gan.

Första styc­ket gäl­ler inte om före­ta­get ingår i samma kon­cern som ban­ken.

8 a §   Bestäm­mel­serna om ett bank­ak­tie­bo­lags led­ning i 10 kap. 8 a-8 c §§ lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse ska tilläm­pas även på en med­lems­bank och dess led­ning, om inte annat föl­jer av denna lag. Lag (2014:976).

9 §   Om en med­lems­bank har bli­vit moder­fö­re­tag, skall sty­rel­sen med­dela detta till dot­ter­fö­re­ta­gets led­ning. Dot­ter­fö­re­ta­gets led­ning skall lämna sty­rel­sen för ban­ken de upp­lys­ningar som behövs för att bedöma kon­cer­nens ställ­ning och resul­ta­tet av kon­cer­nens verk­sam­het.

10 §   Inom sty­rel­sen skall en av leda­mö­terna vara ord­fö­rande.
Sty­rel­sen skall välja ord­fö­rande om inte annat före­skrivs i stad­garna eller beslu­tas av för­e­nings­stäm­man. Sty­rel­sen får även utse vice ord­fö­rande. Vid lika rös­te­tal avgörs valet genom lott­ning.

Verk­stäl­lande direk­tör eller annan anställd i med­lems­ban­ken får inte vara ord­fö­rande eller vice ord­fö­rande.

11 §   Ord­fö­ran­den skall se till att sam­man­trä­den hålls när det behövs. På begä­ran av en sty­rel­se­le­da­mot skall sty­rel­sen sam­man­kal­las.

Vid sty­rel­sens sam­man­trä­den skall det föras pro­to­koll, som under­teck­nas eller juste­ras av ord­fö­ran­den och den leda­mot som sty­rel­sen utser till det. Sty­rel­se­le­da­mot har rätt att få avvi­kande mening anteck­nad till pro­to­kol­let. Pro­to­kol­len skall föras i num­mer­följd och för­va­ras på betryg­gande sätt.

12 §   Sty­rel­sen är beslut­för, om mer än hälf­ten av hela anta­let sty­rel­se­le­da­mö­ter eller det högre antal som före­skrivs i stad­garna är när­va­rande. Beslut i ett ärende får dock inte fat­tas, om inte såvitt möj­ligt samt­liga sty­rel­se­le­da­mö­ter fått till­fälle att delta i ären­dets behand­ling och fått till­freds­stäl­lande under­lag för att avgöra ären­det. Om en sty­rel­se­le­da­mot inte kan komma och det finns en sup­ple­ant som skall träda in i hans ställe, skall sup­ple­an­ten ges till­fälle till det. Sup­ple­ant för arbets­ta­gar­le­da­mot som har utsetts enligt lagen (1987:1245) om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda, skall dock all­tid få under­lag och ges till­fälle att delta i ären­dets behand­ling på samma sätt som en sty­rel­se­le­da­mot.

Om inte stad­garna före­skri­ver sär­skild röst­ma­jo­ri­tet, gäl­ler som sty­rel­sens beslut den mening för vil­ken mer än hälf­ten av de när­va­rande rös­tar eller, vid lika rös­te­tal, den mening som ord­fö­ran­den biträ­der. Är sty­rel­sen inte full­ta­lig, skall de som rös­tar för beslu­tet dock utgöra mer än en tred­je­del av hela anta­let sty­rel­se­le­da­mö­ter, om inte annat före­skrivs i stad­garna.

Hand­lingar som enligt denna lag eller lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse skall under­teck­nas av sty­rel­sen skall skri­vas under av minst hälf­ten av hela anta­let sty­rel­se­le­da­mö­ter.
Lag (2004:318).

13 §   En sty­rel­se­le­da­mot eller en dele­gat får inte hand­lägga frå­gor om avtal mel­lan honom och med­lems­ban­ken. Han får inte hel­ler hand­lägga frå­gor om avtal mel­lan ban­ken och tredje man, om han i frå­gan har ett väsent­ligt intresse som kan strida mot ban­kens. Han får inte hel­ler delta i beslut om avtal mel­lan ban­ken och tredje man, som han ensam eller till­sam­mans med annan får före­träda. Med avtal jäm­ställs rät­te­gång eller annan talan.

13 a §   För­e­nings­stäm­man skall besluta om arvode och annan ersätt­ning för sty­rel­se­upp­drag till var och en av sty­rel­se­le­da­mö­terna. Lag (2006:568).

14 §   Sty­rel­sen före­trä­der med­lems­ban­ken och teck­nar dess firma.

Sty­rel­sen kan bemyn­diga en sty­rel­se­le­da­mot eller någon annan att före­träda med­lems­ban­ken och teckna dess firma, om inte ett för­bud mot sådant bemyn­di­gande har tagits in i stad­garna.
Minst en av dem som bemyn­di­gas att före­träda ban­ken och teckna dess firma ska vara bosatt inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, om inte något annat tillåts i sär­skilda fall. Frå­gor om sådant till­stånd prö­vas av Finansin­spek­tio­nen. I övrigt gäl­ler i fråga om den som inte är sty­rel­se­le­da­mot vad som sägs i 3 § första och andra styc­kena och 13 § om sty­rel­se­le­da­mot.

Rät­ten att teckna med­lems­ban­kens firma får utövas endast av två eller flera per­so­ner i för­e­ning. Ingen annan inskränk­ning får regi­stre­ras.

Sty­rel­sen kan när som helst åter­kalla ett bemyn­di­gande som avses i andra styc­ket.

Om med­lems­ban­ken inte har någon behö­rig ställ­fö­re­trä­dare som är bosatt i Sve­rige, ska sty­rel­sen bemyn­diga en per­son som är bosatt här att på ban­kens väg­nar ta emot del­giv­ning. Ett sådant bemyn­di­gande får inte läm­nas till någon som är underå­rig eller har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken. Lag (2013:453).

15 §   Sty­rel­sen eller annan ställ­fö­re­trä­dare för med­lems­ban­ken får inte företa rätts­hand­ling eller annan åtgärd som är ägnad att bereda otill­bör­lig för­del åt en med­lem eller någon annan till nack­del för ban­ken eller annan med­lem.

En ställ­fö­re­trä­dare får inte följa sådana före­skrif­ter av för­e­nings­stäm­man eller annat för­e­nings­or­gan som inte är gäl­lande där­för att de står i strid med denna lag, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse, lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag eller stad­garna.
Lag (2004:318).

16 §   Har en ställ­fö­re­trä­dare över­skri­dit sin befo­gen­het när han före­tog en rätts­hand­ling för med­lems­ban­ken, gäl­ler inte rätts­hand­lingen mot ban­ken, om den mot vil­ken rätts­hand­lingen före­togs insåg eller borde ha insett att befo­gen­he­ten över­skreds.

17 §   Med­lems­ban­ken skall anmäla för regi­stre­ring vem som har utsetts till sty­rel­se­le­da­mot, sup­ple­ant och fir­ma­teck­nare och vem som enligt 14 § bemyn­di­gats att på ban­kens väg­nar ta emot del­giv­ning samt deras post­a­dress och per­son­num­mer eller, om sådant sak­nas, födel­se­da­tum. Om någon leda­mot eller sup­ple­ant har utsetts enligt lagen (1987:1245) om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda, skall detta anges.
Ban­ken skall även anmäla för regi­stre­ring vilka som teck­nar ban­kens firma och på vil­ket sätt detta skall ske.

Anmä­lan görs första gången när med­lems­ban­ken enligt 2 kap. 5 § anmäls för regi­stre­ring och där­ef­ter genast efter det att en änd­ring har inträf­fat i ett för­hål­lande som har anmälts eller skall anmä­las för regi­stre­ring enligt första styc­ket. Även den som anmäl­ningen gäl­ler har rätt att göra anmä­lan.

Om med­lems­ban­kens post­a­dress änd­ras, skall ban­ken genast anmäla det för regi­stre­ring.


7 kap. För­e­nings­stämma

1 §   För­e­nings­med­lem­mar­nas rätt att besluta i med­lems­ban­kens ange­lä­gen­he­ter utövas vid för­e­nings­stäm­man.

Varje med­lem har en röst, om inte annat anges i stad­garna.

Av 12 § fram­går att för­e­nings­stäm­mans befo­gen­he­ter helt eller del­vis kan över­läm­nas åt sär­skilt valda full­mäk­tige.

2 §   En med­lems rätt vid för­e­nings­stäm­man utövas av med­lem­men per­son­li­gen eller den som är med­lem­mens ställ­fö­re­trä­dare enligt lag eller genom ombud med skrift­lig, dag­teck­nad full­makt. Full­mak­ten gäl­ler högst ett år från utfär­dan­det. Ingen får som ombud före­träda mer än en med­lem, om inte annat anges i stad­garna.

En med­lem får vid för­e­nings­stäm­man ha högst ett biträde.

3 §   En med­lem får inte själv eller genom ombud rösta i fråga om
   1. talan mot honom,
   2. hans befri­else från ska­de­stånds­an­svar eller annan för­plik­telse gente­mot med­lems­ban­ken, eller
   3. talan eller befri­else som avses i 1 eller 2 beträf­fande någon annan, om med­lem­men har ett väsent­ligt intresse i frå­gan som kan strida mot ban­kens.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket om med­lem gäl­ler även ombud för med­lem.

4 §   För­e­nings­stäm­man skall hål­las på den ort där sty­rel­sen har sitt säte. I stad­garna kan det dock före­skri­vas att för­e­nings­stäm­man skall eller kan hål­las på annan angi­ven ort. Om utomor­dent­liga omstän­dig­he­ter för­an­le­der det, får stäm­man hål­las på annan plats inom Sve­rige.

5 §   Ordi­na­rie för­e­nings­stämma skall hål­las inom fyra måna­der efter utgången av varje räken­skapsår. Vid en sådan stämma skall sty­rel­sen lägga fram års­re­do­vis­ningen och revi­sions­be­rät­tel­sen samt, i en med­lems­bank som är moder­fö­re­tag, kon­cern­re­do­vis­ningen och kon­cern­re­vi­sions­be­rät­tel­sen.

Vid stäm­man skall beslut fat­tas
   1. om fast­stäl­lelse av resul­tat­räk­ningen och balans­räk­ningen samt, i med­lems­bank som är moder­fö­re­tag, kon­cern­re­sul­tat­räk­ningen och kon­cern­ba­lans­räk­ningen,
   2. om dis­po­si­tio­ner beträf­fande vinst eller för­lust enligt den fast­ställda balans­räk­ningen,
   3. om ansvars­fri­het för sty­rel­se­le­da­mö­terna, samt
   4. i andra ären­den som ankom­mer på stäm­man enligt denna lag, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse eller stad­garna.

Beslut i en fråga som avses i andra styc­ket 1-3 skall dock skju­tas upp till en fort­satt stämma, om majo­ri­te­ten eller en mino­ri­tet som består av minst en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade begär det. Den fort­satta stäm­man skall hål­las minst en och högst två måna­der efter den ordi­na­rie stäm­man. Något ytter­li­gare upp­skov är inte tillå­tet.
Lag (2004:318).

6 §   Extra för­e­nings­stämma skall hål­las när sty­rel­sen fin­ner skäl till det. En sådan stämma skall även hål­las när det för upp­gi­vet ända­mål skrift­li­gen begärs av fler­ta­let av revi­so­rerna eller av minst en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade eller det mindre antal som kan vara bestämt i stad­garna. Kal­lelse skall utfär­das inom fjor­ton dagar från den dag då begä­ran kom in till med­lems­ban­ken.

7 §   En med­lem har rätt att få ett ärende behand­lat vid en för­e­nings­stämma, om han begär det på det sätt och inom den tid som kan vara bestämd i stad­garna. Sak­nar stad­garna sådana bestäm­mel­ser, skall med­lem­men skrift­li­gen fram­ställa sin begä­ran hos sty­rel­sen i så god tid att ären­det kan tas upp i kal­lel­sen till stäm­man. Den som har ute­slu­tits ur med­lems­ban­ken har inte rätt att få ärende behand­lat vid stäm­man, även om han ännu inte har avgått ur ban­ken.

8 §   Sty­rel­sen kal­lar till för­e­nings­stämma. Kal­lel­sen får utfär­das tidi­gast fyra vec­kor före stäm­man. Om inte stad­garna före­skri­ver längre tid skall kal­lel­sen utfär­das senast två vec­kor före ordi­na­rie och senast en vecka före extra stämma. Om stäm­man skjuts upp till en dag som infal­ler senare än fyra vec­kor efter det att stäm­man har inletts, skall kal­lelse utfär­das till den fort­satta stäm­man. Om det enligt denna lag eller stad­garna krävs att ett stäm­mo­be­slut skall fat­tas på två stäm­mor för att det skall bli gil­tigt, får kal­lelse till den senare stäm­man inte utfär­das innan den första stäm­man har hål­lits. I en sådan kal­lelse skall det anges vil­ket beslut den första stäm­man har fat­tat.

Kal­lelse skall ske enligt stad­garna. Skrift­lig kal­lelse skall dock all­tid sän­das till varje med­lem vars post­a­dress är känd för med­lems­ban­ken, om
   1. ordi­na­rie för­e­nings­stämma skall hål­las på annan tid än som före­skrivs i stad­garna, eller
   2. för­e­nings­stämma skall behandla fråga om
      a) sådan änd­ring av stad­garna som avses i 15 § första eller andra styc­ket,
      b) ban­kens för­sät­tande i lik­vi­da­tion, eller
      c) ban­kens upp­gå­ende i en annan bank genom fusion.

I kal­lel­sen skall de ären­den som skall före­komma på stäm­man anges tyd­ligt. Om stäm­man skall behandla ett ärende om med­lems­ban­kens upp­gå­ende i en annan bank genom fusion eller ett ärende om ban­kens för­sät­tande i lik­vi­da­tion, skall för­sla­get och grun­den för detta anges i kal­lel­sen. Om ett ärende avser änd­ring av stad­garna, skall det huvud­sak­liga inne­hål­let av för­sla­get till änd­ringen anges i kal­lel­sen. Ett full­stän­digt för­slag till stad­geänd­ringen skall efter det att kal­lelse har utfär­dats hål­las till­gäng­ligt för med­lem­marna hos ban­ken och genast sän­das till med­lem­mar som begär det och upp­ger sin post­a­dress.

Under minst en vecka före den stämma som avses i 5 § skall redo­vis­nings­hand­ling­arna och revi­sions­be­rät­tel­sen samt, i med­lems­bank som är moder­fö­re­tag, kon­cern­re­do­vis­nings­hand­ling­arna och kon­cern­re­vi­sions­be­rät­tel­sen eller kopior av dessa hål­las till­gäng­liga för med­lem­marna och inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar hos ban­ken och genast sän­das till med­lem­mar och inne­ha­vare av för­lags­an­del som begär det och upp­ger sin post­a­dress.

9 §   Om bestäm­mel­ser i denna lag, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse eller stad­garna rörande kal­lelse till för­e­nings­stämma eller till­han­da­hål­lande av hand­lingar har åsi­do­satts i ett ärende, får stäm­man inte besluta i ären­det utan sam­tycke av alla med­lem­mar som berörs av felet. Stäm­man får dock även utan sådant sam­tycke avgöra ett ärende som inte har tagits upp i kal­lel­sen, om ären­det enligt stad­garna skall före­komma på stäm­man eller ome­del­bart för­an­leds av ett annat ärende som skall avgö­ras. Den får också besluta att extra för­e­nings­stämma skall sam­man­kal­las för behand­ling av ären­det. Lag (2004:318).

10 §   För­e­nings­stäm­man öpp­nas av sty­rel­sens ord­fö­rande eller av den som sty­rel­sen har utsett. Stäm­man utser ord­fö­rande vid stäm­man. I stad­garna kan det dock bestäm­mas vem som skall öppna stäm­man och vara ord­fö­rande vid denna.

Stäm­mans ord­fö­rande skall, om det behövs, upp­rätta en för­teck­ning över när­va­rande med­lem­mar, ombud och biträ­den (röst­längd). Upp­gift om med­lem­mar­nas röst­rätt skall läm­nas i röst­läng­den, om det före­kom­mer olika röst­rätt bland med­lem­marna. Sedan röst­läng­den har god­känts av stäm­man, skall den tilläm­pas till dess att stäm­man beslu­tar om änd­ring. Upp­skjuts stäm­man till en senare dag än näst­föl­jande var­dag, skall en ny röst­längd upp­rät­tas om det behövs.

Ord­fö­ran­den skall se till att det förs pro­to­koll vid stäm­man. I fråga om pro­to­kol­lets inne­håll gäl­ler
   1. att röst­läng­den skall tas in i eller fogas som bilaga till pro­to­kol­let,
   2. att stäm­mans beslut skall föras in i pro­to­kol­let, samt
   3. om röst­ning har skett, att resul­ta­tet skall anges i pro­to­kol­let.

Pro­to­kol­let skall under­teck­nas av ord­fö­ran­den och minst en juste­rings­man som utses av stäm­man. Senast tre vec­kor efter stäm­man skall det juste­rade pro­to­kol­let hål­las till­gäng­ligt hos med­lems­ban­ken för med­lem­marna och inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar. Pro­to­kol­len skall för­va­ras på betryg­gande sätt.

11 §   Sty­rel­sen skall, om en med­lem begär det och sty­rel­sen fin­ner att det kan ske utan väsent­lig nack­del för med­lems­ban­ken eller nämn­värd olä­gen­het för enskild, på för­e­nings­stäm­man lämna upp­lys­ningar om för­hål­lan­den som kan inverka på bedö­man­det av ban­kens års­re­do­vis­ning och dess ställ­ning i övrigt eller av ett ärende på stäm­man. Ingår ban­ken i en kon­cern avser upp­lys­nings­plik­ten även ban­kens för­hål­lande till andra kon­cern­fö­re­tag samt, om ban­ken är moder­fö­re­tag, kon­cern­re­do­vis­ningen lik­som sådana för­hål­lan­den som kan inverka på bedöm­ningen av dot­ter­fö­re­ta­gens ställ­ning.

Kan en begärd upp­lys­ning läm­nas endast med stöd av upp­gif­ter som inte är till­gäng­liga på stäm­man, skall upp­lys­ningen inom två vec­kor där­ef­ter hål­las skrift­li­gen till­gäng­lig för med­lem­marna hos med­lems­ban­ken samt sän­das till de med­lem­mar som har begärt upp­lys­ningen.

Fin­ner sty­rel­sen att en begärd upp­lys­ning inte kan läm­nas till med­lem­marna utan väsent­lig nack­del för med­lems­ban­ken eller nämn­värd olä­gen­het för enskild, skall upp­lys­ningen på med­lem­mens begä­ran i stäl­let läm­nas till ban­kens revi­so­rer inom två vec­kor efter stäm­man.
Revi­so­rerna skall inom en månad efter stäm­man skrift­li­gen yttra sig till sty­rel­sen om huruvida den begärda upp­lys­ningen har läm­nats till dem samt huruvida upp­lys­ningen enligt deras mening borde ha för­an­lett änd­ring i revi­sions­be­rät­tel­sen eller, beträf­fande bank som är moder­fö­re­tag, i kon­cern­re­vi­sions­be­rät­tel­sen, lik­som huruvida upp­lys­ningen i övrigt ger anled­ning till erin­ran. Om så är fal­let, skall änd­ringen eller erin­ran anges i ytt­ran­det. Sty­rel­sen skall hålla revi­so­rer­nas ytt­rande till­gäng­ligt hos ban­ken för med­lem­marna samt sända en kopia av det till de med­lem­mar som har begärt upp­lys­ningen.

12 §   I stad­garna får det bestäm­mas att för­e­nings­stäm­mans befo­gen­he­ter helt eller del­vis skall utövas av sär­skilt valda full­mäk­tige.

En full­mäk­tige får inte väl­jas för längre man­dat­pe­riod än tre år.
Till full­mäk­tig får utses endast med­lem i med­lems­ban­ken eller någon som utan att vara med­lem enligt 6 kap. 3 § andra styc­ket ändå kan väl­jas till sty­rel­se­le­da­mot.

Ett full­mäk­tig­sam­man­träde anses som en för­e­nings­stämma. I fråga om full­mäk­tig gäl­ler bestäm­mel­serna i 1-11 §§ om med­lem i med­lems­ban­ken.
Dock får en full­mäk­tig inte rösta genom ombud.

Angå­ende beslut av full­mäk­tige i ären­den som avses i 15 § eller 10 kap. 3 § skall med­lem­marna under­rät­tas på det sätt som stad­garna före­skri­ver.

Även om full­mäk­tige har utsetts, har med­lem­marna i med­lems­ban­ken sådan rätt som avses i 7 §, 8 § fjärde styc­ket och 10 § fjärde styc­ket andra meningen.

13 §   För­e­nings­stäm­mans beslut utgörs av den mening som har fått mer än hälf­ten av de avgivna rös­terna eller, vid lika rös­te­tal, den mening som ord­fö­ran­den biträ­der. Vid val anses den vald som fått de flesta rös­terna. Vid lika rös­te­tal avgörs valet genom lott­ning, om inte annat beslu­tas av stäm­man innan valet för­rät­tas.

Första styc­ket gäl­ler inte, om annat föl­jer av denna lag, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse eller stad­garna.
Beträf­fande beslut som avses i 14 och 15 §§ kan dock i stad­garna endast före­skri­vas vill­kor som går längre än som anges i dessa para­gra­fer. Lag (2004:318).

14 §   Beslut att ändra stad­garna fat­tas av för­e­nings­stäm­man. Beslu­tet är gil­tigt om samt­liga röst­be­rät­ti­gade har för­e­nat sig om det.
Beslu­tet är även gil­tigt, om det har fat­tats på två på varandra föl­jande för­e­nings­stäm­mor och på den senare stäm­man biträtts av minst två tred­je­de­lar av de rös­tande eller den större majo­ri­tet som krävs enligt 15 §.

15 §   Ett beslut om sådan änd­ring av stad­garna som inne­bär att en med­lems för­plik­telse att erlägga insat­ser till med­lems­ban­ken ökas eller att hans rätt till års­vinst inskränks är gil­tigt, om beslu­tet på den senare stäm­man enligt 14 § biträtts av minst tre fjär­de­de­lar av de rös­tande.

Ett beslut om sådan änd­ring av stad­garna som inne­bär att en med­lems rätt till med­lems­ban­kens behållna till­gångar vid dess upp­lös­ning inskränks är gil­tigt, om beslu­tet på den senare stäm­man enligt 14 § biträtts av samt­liga rös­tande. Det­samma gäl­ler, om änd­ringen inne­bär en inskränk­ning i en med­lems rätt att återfå insats enligt 4 kap. 1 eller 3 § eller inne­bär att en med­lems utträde ur ban­ken för­svå­ras och änd­ringen skall gälla även dem som var med­lem­mar i ban­ken när frå­gan avgjor­des.

Ett beslut om änd­ring av stad­garna i de hän­se­en­den som avses i första och andra styc­kena får inte tilläm­pas mot en med­lem som inte har sam­tyckt till änd­ringen och som säger upp sig till utträde ur med­lems­ban­ken inom en månad från det att slut­ligt beslut fat­ta­des eller, om beslu­tet fat­ta­des av full­mäk­tige, från det med­lem­men under­rät­ta­des om beslu­tet. I ett sådant fall får med­lem­men, oav­sett vad stad­garna före­skri­ver, utträda ur ban­ken vid utgången av det räken­skapsår som slu­tar tidi­gast en månad efter upp­säg­ningen. Vid utträ­det har med­lem­men den rätt som en avgå­ende med­lem har enligt 4 kap. 1 § första och andra styc­kena.

16 §   Ett beslut om änd­ring av stad­garna skall genast anmä­las för regi­stre­ring sedan änd­ringen har god­känts. Beslu­tet får inte verk­stäl­las för­rän regi­stre­ring har skett.

Beslut som inne­bär ned­sätt­ning av med­lemsin­sat­ser­nas belopp eller annan lind­ring av med­lem­mar­nas insats­skyl­dig­het enligt stad­garna får inte verk­stäl­las för­rän ett år efter regi­stre­ringen.

Ett beslut om att införa eller ändra en sådan bestäm­melse i stad­garna som avses i 2 kap. 4 § andra styc­ket får ver­kan vid ingången av det räken­skapsår som inleds när­mast efter beslu­tet.
Har beslu­tet vid den tid­punk­ten inte regi­stre­rats, skall dock änd­ringen av stad­garna sakna ver­kan.

Sty­rel­sen skall senast till första ordi­na­rie för­e­nings­stämma efter det att beslu­tet fick ver­kan lägga fram för­slag om nöd­vän­diga följ­dänd­ringar av stad­garna avse­ende den insats med vil­ken varje med­lem skall delta i med­lems­ban­ken. Lag (2004:318).

17 §   För­e­nings­stäm­man får inte fatta beslut som är ägnade att ge otill­bör­lig för­del åt en med­lem eller någon annan till nack­del för med­lems­ban­ken eller annan med­lem.

18 §   Om ett beslut av för­e­nings­stäm­man inte har kom­mit till i behö­rig ord­ning eller i övrigt stri­der mot denna lag, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse, lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag eller stad­garna, kan talan mot med­lems­ban­ken om att beslu­tet skall upp­hä­vas eller änd­ras föras av med­lem, inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar, sty­rel­sen eller sty­rel­se­le­da­mot.

Talan skall väc­kas inom tre måna­der från dagen för beslu­tet. Väcks inte talan inom denna tid, är rät­ten till talan för­lo­rad.

Talan får väc­kas senare än vad som sägs i andra styc­ket när
   1. beslu­tet är sådant att det inte lag­li­gen kan fat­tas ens med alla med­lem­mars sam­tycke,
   2. sam­tycke till beslu­tet krävs av alla eller vissa med­lem­mar och sådant sam­tycke inte har getts, eller
   3. kal­lelse till stäm­man inte har skett eller de bestäm­mel­ser om kal­lelse som gäl­ler för med­lems­ban­ken har efter­satts i något väsent­ligt avse­ende.

En dom vari­ge­nom för­e­nings­stäm­mans beslut upp­hävs eller änd­ras gäl­ler även för de med­lem­mar och inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar som inte har fört talan. Rät­ten kan ändra för­e­nings­stäm­mans beslut endast om det kan fast­stäl­las vil­ket inne­håll beslu­tet rät­te­li­gen borde ha haft. Är för­e­nings­stäm­mans beslut sådant som enligt denna lag eller lagen om bank- och finan­sie­rings­rö­relse skall anmä­las för regi­stre­ring, skall rät­ten under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten för regi­stre­ring, om beslu­tet har upp­hävts eller änd­rats genom en dom som har vun­nit laga kraft eller rät­ten genom beslut under rät­te­gången har för­ord­nat att för­e­nings­stäm­mans beslut inte får verk­stäl­las. Lag (2004:318).

19 §   Om sty­rel­sen vill väcka talan mot med­lems­ban­ken, skall sty­rel­sen sam­man­kalla en för­e­nings­stämma för val av ställ­fö­re­trä­dare att föra ban­kens talan i tvis­ten. Stäm­ning del­ges med den ställ­fö­re­trä­dare som har valts.

Ett för­be­håll i stad­garna att tvis­ter mel­lan med­lems­ban­ken och sty­rel­sen, sty­rel­se­le­da­mot, lik­vi­da­tor, med­lem, inne­ha­vare av för­lags­an­del eller röst­be­rät­ti­gad som inte är med­lem skall hän­skju­tas till skil­je­män, har samma ver­kan som ett skil­jeav­tal. Om sty­rel­sen begär skil­je­manna­för­fa­rande mot ban­ken, tilläm­pas första styc­ket. Är det fråga om en klan­der­ta­lan av sty­rel­sen mot för­e­nings­stäm­mans beslut, är rät­ten till talan inte för­lo­rad enligt 18 § andra styc­ket, om sty­rel­sen inom den klan­der­tid som anges där har kal­lat till för­e­nings­stämma enligt första styc­ket.


7 a kap. Revi­sion

Anta­let revi­so­rer och hur de utses

1 §   Med­lems­ban­ker ska ha minst en revi­sor. Revi­sor väljs av stäm­man. Om ban­ken ska ha flera revi­so­rer, får det i stad­garna anges att en eller flera av dem, dock inte alla, ska utses på annat sätt än genom val på stäm­man.

Upp­dra­get som revi­sor upp­hör vid slu­tet av den första ordi­na­rie stämma som hålls efter det år då revi­sorn utsågs.

I stad­garna får det anges att upp­dra­get som revi­sor ska gälla för en längre tid än som anges i andra styc­ket. Upp­dra­get ska dock upp­höra senast vid slu­tet av den ordi­na­rie stämma som hålls under det fjärde räken­skaps­å­ret efter det då revi­sorn utsågs.

Stäm­man får utse en eller flera revi­sors­supple­an­ter.
Bestäm­mel­serna i denna lag och lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse beträf­fande revi­so­rer gäl­ler i tillämp­liga delar om revi­sors­supple­an­ter. Lag (2010:840).

1 a §   Bestäm­mel­ser om revi­sion av med­lems­ban­ker finns även i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 537/2014 av den 16 april 2014 om sär­skilda krav avse­ende lagstad­gad revi­sion av före­tag av all­mänt intresse och om upp­hä­vande av kom­mis­sio­nens beslut 2005/909/EG (EU:s revi­sors­för­ord­ning).
Lag (2016:435).

1 b §   Upp­dra­get som revi­sor för en med­lems­bank får gälla högst sju år i följd.

Första styc­ket gäl­ler inte om revi­sorn är ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag. För ett sådant upp­drag finns det bestäm­mel­ser i arti­kel 17.1 andra styc­ket i EU:s revi­sors­för­ord­ning om att upp­dra­get får gälla högst tio år i följd. Lag (2016:435).

1 c §   Ett avtals­vill­kor som har till syfte att för­e­nings­stäm­man ska välja en viss revi­sor eller en revi­sor som finns med i en viss för­teck­ning eller lik­nande är ogil­tigt. Det­samma gäl­ler sådana begräns­ningar i stad­garna.
Lag (2016:435).

Medre­vi­sor

2 §   Varje röst­be­rät­ti­gad i en med­lems­bank har rätt att före­slå att det hos Finansin­spek­tio­nen begärs att en revi­sor (medre­vi­sor) utses att delta i revi­sio­nen till­sam­mans med de övriga revi­so­rerna. För­sla­get skall fram­stäl­las på en stämma där revi­sor­sval skall ske eller där för­sla­get enligt kal­lel­sen till stäm­man skall behand­las. Finansin­spek­tio­nen skall på begä­ran av en röst­be­rät­ti­gad och efter att ha hört ban­kens sty­relse utse en revi­sor för tiden till och med ordi­na­rie stämma under nästa räken­skapsår, om för­sla­get biträds av minst en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade eller en tred­je­del av de när­va­rande röst­be­rät­ti­gade.

Inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar kan begära hos sty­rel­sen att en medre­vi­sor utses. Begärs detta av inne­ha­vare som före­trä­der för­lagsin­sat­ser till ett sam­man­lagt belopp mot­sva­rande minst en tion­del av det totalt inbe­talda insats­ka­pi­ta­let, skall sty­rel­sen senast inom två måna­der göra fram­ställ­ning hos Finansin­spek­tio­nen om att en medre­vi­sor utses. För­sum­mas detta får varje inne­ha­vare av en för­lags­an­del göra sådan fram­ställ­ning. Lag (2004:318).

Obe­hö­rig­hets­grun­der och kom­pe­tenskrav

3 §   Den som är i kon­kurs eller har fått närings­för­bud eller som har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken får inte vara revi­sor i en med­lems­bank.

Bara den som är auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor får vara revi­sor i en med­lems­bank.

En revi­sor ska ha den insikt i och erfa­ren­het av redo­vis­ning och eko­no­miska för­hål­lan­den som med hän­syn till arten och omfånget av ban­kens verk­sam­het krävs för upp­dra­gets full­gö­rande.

Till revi­sor får även ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag utses. Bestäm­mel­ser om vem som får vara huvud­an­sva­rig för revi­sio­nen när ett revi­sions­bo­lag utses att vara revi­sor och om under­rät­tel­se­skyl­dig­het finns i 17 § revi­sorsla­gen (2001:883). Bestäm­mel­serna i 5 § om jäv, 19 § om rätt att när­vara på stämma och 13 kap. 10 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse om rap­por­te­rings­skyl­dig­het tilläm­pas på den huvud­an­sva­rige. Lag (2016:435).

4 §   I en med­lems­bank ska minst en revi­sor som stäm­man utsett vara auk­to­ri­se­rad revi­sor. Lag (2013:230).

Jäv

5 §   I en med­lems­bank får den inte vara revi­sor som
   1. är sty­rel­se­le­da­mot i ban­ken eller dess dot­ter­fö­re­tag eller dele­gat i ban­ken eller biträ­der vid ban­kens bok­fö­ring eller medels­för­valt­ning eller ban­kens kon­troll där­ö­ver,
   2. är anställd hos ban­ken eller på något annat sätt intar en under­ord­nad eller bero­ende ställ­ning till ban­ken eller till någon som avses under 1 eller är verk­sam i samma före­tag som den som yrkes­mäs­sigt biträ­der ban­ken vid bok­fö­ringen eller medels­för­valt­ningen eller ban­kens kon­troll där­ö­ver,
   3. är gift eller sambo med eller är sys­kon eller släk­ting i rätt upp- eller ned­sti­gande led till en per­son som avses under 1 eller är besvågrad med en sådan per­son i rätt upp- eller ned­sti­gande led eller så att den ene är gift med den andres sys­kon, eller
   4. står i lånes­kuld till ban­ken eller annat före­tag i samma kon­cern eller har för­plik­tel­ser för vilka ban­ken eller ett sådant före­tag har ställt säker­het.

Den som enligt denna para­graf inte är behö­rig att vara revi­sor får inte hel­ler vara revi­sor i ett dot­ter­fö­re­tag till ban­ken.

En revi­sor får vid revi­sio­nen inte anlita någon som enligt denna para­graf inte är behö­rig att vara revi­sor. Har ban­ken anställda eller dele­ga­ter med upp­gift att ute­slu­tande eller huvud­sak­li­gen sköta ban­kens interna revi­sion, får revi­sorn dock anlita dessa i den utsträck­ning det är för­en­ligt med god revi­sions­sed. Lag (2006:403).

För­tida avgång

6 §   Ett upp­drag som revi­sor i en med­lems­bank upp­hör i för­tid, om
   1. revi­sorn anmä­ler att upp­dra­get ska upp­höra, eller
   2. den som har utsett revi­sorn ent­le­di­gar honom eller henne på sak­lig grund och anmä­ler att upp­dra­get ska upp­höra.

Anmä­lan enligt första styc­ket ska göras hos sty­rel­sen. Om en revi­sor som inte är vald på stäm­man vill avgå, ska revi­sorn anmäla det också hos den som har utsett honom eller henne.

En revi­sor vars upp­drag upp­hör i för­tid ska genast anmäla detta till regi­stre­rings­myn­dig­he­ten för regi­stre­ring.
Revi­sorn ska i anmä­lan lämna en redo­gö­relse för iakt­ta­gel­serna vid den gransk­ning som han eller hon har utfört under den del av det löpande räken­skaps­å­ret som upp­dra­get har omfat­tat. För anmä­lan tilläm­pas vad som före­skrivs i 14 och 15 §§ om revi­sions­be­rät­telse. En kopia av anmä­lan ska läm­nas till med­lems­ban­kens sty­relse.

Om en revi­sors upp­drag upp­hör i för­tid, ska revi­sorn och den som har utsett revi­sorn under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten om skä­let till detta. Lag (2009:571).

7 §   Om en revi­sors upp­drag upp­hör i för­tid eller om bestäm­mel­serna i 3-5 §§ eller bestäm­mel­ser i stad­garna hind­rar honom eller henne att vara revi­sor och det inte finns någon sup­ple­ant, skall sty­rel­sen vidta åtgär­der för att en ny revi­sor utses för den åter­stå­ende man­dat­ti­den. Finansin­spek­tio­nen kan, om det finns sär­skilda skäl, medge att en ny revi­sor utses vid när­mast föl­jande ordi­na­rie stämma. Lag (2004:318).

Rät­telse

8 §   Sty­rel­sen skall, om inte rät­telse utan dröjs­mål sker genom den som utser revi­sor, göra anmä­lan hos Finansin­spek­tio­nen om
   1. en sådan revi­sor som sägs i 4 § inte är utsedd,
   2. en revi­sor är obe­hö­rig enligt 3 § första eller andra styc­ket eller 5 § eller enligt stad­garna, eller
   3. en bestäm­melse i denna lag eller stad­garna om anta­let revi­so­rer har åsi­do­satts.

Var och en kan göra anmä­lan enligt första styc­ket.

Bestäm­mel­ser om Finansin­spek­tio­nens möj­lig­he­ter att åstad­komma rätt­telse finns i 15 kap. lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse. Lag (2004:318).

Revi­sorns upp­gif­ter

9 §   Revi­sorn i en med­lems­bank ska granska ban­kens års­re­do­vis­ning jämte räken­ska­perna och sty­rel­sens för­valt­ning. Gransk­ningen ska utfö­ras med pro­fes­sio­nell skep­ti­cism och vara så ingå­ende och omfat­tande som god revi­sions­sed krä­ver.

Om en med­lems­bank är moder­fö­re­tag (moder­bank), ska revi­sorn även granska kon­cern­re­do­vis­ningen och kon­cern­fö­re­ta­gens inbör­des för­hål­lan­den i övrigt.

En revi­sor som är utsedd av någon annan än Finansin­spek­tio­nen ska följa de sär­skilda före­skrif­ter som med­de­las av stäm­man, om de inte stri­der mot lag, stad­garna eller god revi­sions­sed. Lag (2016:435).

9 a §   Har upp­hävts genom lag (2016:435).

9 b §   Har upp­hävts genom lag (2016:435).

Till­han­da­hål­lande av upp­lys­ningar m.m.

10 §   Sty­rel­sen i en med­lems­bank skall ge revi­so­rerna möj­lig­het att verk­ställa gransk­ningen i den omfatt­ning som dessa fin­ner nöd­vän­digt samt lämna de upp­lys­ningar och den hjälp som de begär. Samma skyl­dig­het gäl­ler för före­tags­led­ningen och revi­so­rerna i ett dot­ter­fö­re­tag gente­mot revi­so­rerna i moder­ban­ken. Lag (2004:318).

Revi­sions­be­rät­tel­sen

11 §   Sedan revi­so­rerna i en med­lems­bank slut­fört gransk­ningen, skall de skriva en hän­vis­ning till revi­sions­be­rät­tel­sen på års­re­do­vis­ningen och, i en moder­bank, på kon­cern­re­do­vis­ningen.
Fin­ner revi­so­rerna att balans­räk­ningen eller resul­tat­räk­ningen inte bör fast­stäl­las, skall de anteckna även detta. I en moder­bank gäl­ler det­samma i fråga om kon­cern­ba­lans­räk­ningen och kon­cern­re­sul­tat­räk­ningen. Lag (2004:318).

12 §   Revi­so­rerna i en med­lems­bank skall för varje räken­skapsår lämna en revi­sions­be­rät­telse till stäm­man. Berät­tel­sen skall över­läm­nas till ban­kens sty­relse senast två vec­kor före den ordi­na­rie stäm­man. Revi­so­rerna skall inom samma tid till sty­rel­sen åter­lämna de redo­vis­nings­hand­lingar som har över­läm­nats till dem. Lag (2004:318).

12 a §   Om ban­ken har fler än en revi­sor, ska de lämna en gemen­sam revi­sions­be­rät­telse. Det som sägs i 11 § om hän­vis­ning till revi­sions­be­rät­tel­sen gäl­ler då samt­liga revi­so­rer.

Vid oenig­het om huruvida års­re­do­vis­ningen har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning ska varje revi­sor göra ett sådant utta­lande som avses i 13 § första styc­ket och ange skä­len för oenig­he­ten. Lag (2016:435).

12 b §   Revi­sions­be­rät­tel­sens inled­ning ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. ban­kens före­tags­namn och orga­ni­sa­tions­num­mer,
   2. vil­ken räken­skaps­pe­riod som revi­sions­be­rät­tel­sen avser,
   3. vil­ket eller vilka norm­sy­stem för redo­vis­ning som ban­ken har tilläm­pat, och
   4. revi­sorns eta­ble­rings­ort.

Revi­sions­be­rät­tel­sen ska vara under­teck­nad av revi­sorn och inne­hålla upp­gift om vil­ken dag revi­sio­nen avslu­ta­des.
Lag (2018:1670).

12 c §   I revi­sions­be­rät­tel­sen skall det anges vil­ket eller vilka norm­sy­stem för revi­sion som revi­so­rerna har tilläm­pat.

I före­kom­mande fall skall det i revi­sions­be­rät­tel­sen även anges
   1. om en revi­sor i en fråga som behand­las i revi­sions­be­rät­tel­sen har en mening som avvi­ker från sty­rel­sens eller annan revi­sors,
   2. om revi­sio­nens inrikt­ning eller omfatt­ning är begrän­sad, eller
   3. om en revi­sor anser sig sakna till­räck­ligt under­lag för att göra något utta­lande enligt 13, 14 eller 16 §. Lag (2016:435).

13 §   Revi­sions­be­rät­tel­sen ska inne­hålla ett utta­lande om huruvida års­re­do­vis­ningen har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag. I utta­lan­det ska det sär­skilt anges
   1. om års­re­do­vis­ningen ger en rätt­vi­sande bild av ban­kens resul­tat och ställ­ning, och
   2. om för­valt­nings­be­rät­tel­sen är för­en­lig med års­re­do­vis­ning­ens övriga delar.

Om års­re­do­vis­ningen inte inne­hål­ler sådana upp­lys­ningar som ska läm­nas enligt nämnda lag, ska revi­so­rerna ange detta och, om det är möj­ligt, lämna behöv­liga upp­lys­ningar i sin berät­telse.

Första och andra styc­kena gäl­ler inte i fråga om en sådan håll­bar­hets­rap­port som avses i 6 kap. 1 § lagen om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag och som ingår i för­valt­nings­be­rät­tel­sen. I den delen ska revi­sions­be­rät­tel­sen i stäl­let inne­hålla ett utta­lande om huruvida en rap­port har upp­rät­tats eller inte. Lag (2016:953).

13 a §   Om det finns väsent­liga osä­ker­hets­fak­to­rer när det gäl­ler hän­del­ser eller för­hål­lan­den som kan med­föra bety­dande tvi­vel om ban­kens för­måga att fort­sätta sin verk­sam­het, ska revi­sions­be­rät­tel­sen inne­hålla ett utta­lande i frå­gan.
Lag (2016:435).

14 §   Om revi­so­rerna vid sin gransk­ning fun­nit att en sty­rel­se­le­da­mot har före­ta­git någon åtgärd eller gjort sig skyl­dig till någon för­sum­melse, som kan för­an­leda ersätt­nings­skyl­dig­het, skall det anmär­kas i berät­tel­sen.
Det­samma gäl­ler om revi­sorn vid gransk­ningen har fun­nit att en sty­rel­se­le­da­mot på annat sätt hand­lat i strid med denna lag, lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse eller mot stad­garna.

Revi­sions­be­rät­tel­sen skall även inne­hålla ett utta­lande i frå­gan om ansvars­fri­het för sty­rel­se­le­da­mö­terna. Revi­so­rerna kan även i övrigt i berät­tel­sen anteckna de upp­lys­ningar som de öns­kar med­dela med­lem­marna. Om års­re­do­vis­ningen inne­hål­ler upp­gif­ter som har bety­delse för upp­lys­ning­arna, skall revi­so­rerna hän­visa till upp­gif­terna. Lag (2004:977).

15 §   I revi­sions­be­rät­tel­sen ska det också anmär­kas om revi­so­rerna fun­nit att ban­ken inte har full­gjort sin skyl­dig­het
   1. att göra skat­te­av­drag enligt skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244),
   2. att lämna skatte­de­kla­ra­tion enligt 26 kap. 2 § eller 37 kap. 4 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen, eller
   3. att i rätt tid betala skat­ter och avgif­ter som avses i 1 och 2.

Om revi­sions­be­rät­tel­sen inne­hål­ler anmärk­ning om att ban­ken inte har full­gjort någon sådan skyl­dig­het som avses i första styc­ket, ska revi­so­rerna genast sända in en kopia av den till Skat­te­ver­ket. Lag (2011:1378).

16 §   Revi­sions­be­rät­tel­sen skall inne­hålla sär­skilda utta­lan­den om fast­stäl­lande av balans­räk­ningen och resul­tat­räk­ningen samt om det för­slag till dis­po­si­tio­ner beträf­fande ban­kens vinst eller för­lust som har lagts fram i för­valt­nings­be­rät­tel­sen.
Lag (2004:318).

16 a §   Utö­ver vad som föl­jer av 13 a och 14 §§ får revi­sions­be­rät­tel­sen inte inne­hålla någon för­säk­ran om ban­kens fram­tida lön­sam­het eller om hur effek­tivt och ända­måls­en­ligt sty­rel­sen eller den verk­stäl­lande direk­tö­ren har dri­vit eller kom­mer att driva verk­sam­he­ten. Lag (2016:435).

Kon­cern­re­vi­sion

16 b §   I sam­band med en kon­cern­re­vi­sion ska revi­sorn bedöma och utvär­dera det revi­sions­ar­bete som har utförts av revi­so­rer i de övriga kon­cern­fö­re­ta­gen. Revi­sorn ska se till att han eller hon kan få till­gång till doku­men­ta­tion av det revi­sions­ar­bete som är rele­vant för kon­cern­re­vi­sio­nen.

Om revi­sorn är för­hind­rad att göra den bedöm­ning och utvär­de­ring som avses i första styc­ket, ska han eller hon utföra kom­plet­te­rande revi­sions­ar­bete avse­ende dot­ter­fö­re­ta­gen eller vidta andra lämp­liga åtgär­der. Revi­sorn ska också under­rätta Revi­sors­in­spek­tio­nen om hind­ret.
Lag (2016:1337).

17 §   I en moder­bank ska revi­sorn lämna en sär­skild revi­sions­be­rät­telse beträf­fande kon­cer­nen. Då ska 12-14, 16 och 16 a §§ tilläm­pas. Lag (2016:435).

Erin­ringar

18 §   Erin­ringar som revi­so­rerna i en med­lems­bank fram­stäl­ler till sty­rel­sen och som inte har tagits in i revi­sions­be­rät­tel­sen skall de anteckna i ett pro­to­koll eller någon annan hand­ling. Hand­lingen skall över­läm­nas till sty­rel­sen som skall bevara den på ett betryg­gande sätt.
Lag (2004:318).

Revi­so­rer­nas när­varo vid bolags­stämma

19 §   Revi­so­rerna i en med­lems­bank har rätt att när­vara vid ban­kens stäm­mor. De är skyl­diga att när­vara vid en stämma, om det med hän­syn till ären­dena kan anses nöd­vän­digt.
Lag (2004:318).

Revi­so­rer­nas tyst­nads­plikt

20 §   Revi­so­rerna i en med­lems­bank får inte lämna upp­lys­ningar till en enskild med­lem eller utom­stå­ende om sådana ange­lä­gen­he­ter som de har fått kän­ne­dom om vid full­gö­ran­det av sina upp­drag, om det kan vara till skada för ban­ken.

Av 1 kap. 10 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse fram­går att enskil­das för­hål­lan­den till en med­lems­bank inte obe­hö­ri­gen får röjas.

Ansvar enligt 20 kap. 3 § brotts­bal­ken skall inte följa för den som bry­ter mot för­bu­det i första styc­ket att lämna upp­lys­ningar om en banks ange­lä­gen­he­ter. Lag (2004:318).

Revi­so­rer­nas upp­lys­nings­plikt

21 §   Revi­so­rerna är skyl­diga att
   1. till stäm­man lämna alla upp­lys­ningar som stäm­man begär, om det inte skulle vara till väsent­lig skada för ban­ken eller till nämn­värd olä­gen­het för enskild,
   2. till medre­vi­so­rer, lek­man­na­re­vi­sor, granskare som avses i 23 §, ny revi­sor och, om ban­ken har för­satts i kon­kurs, kon­kurs­för­val­tare lämna de upp­lys­ningar som behövs om ban­kens ange­lä­gen­he­ter, samt
   3. på begä­ran lämna upp­lys­ningar om ban­kens ange­lä­gen­he­ter till under­sök­nings­le­da­ren under för­un­der­sök­ning i brott­mål.

Bestäm­mel­ser om revi­so­rers rap­por­te­rings­skyl­dig­het till Finansin­spek­tio­nen finns i 13 kap. 10 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse. Lag (2004:318).

Regi­stre­ring

22 §   En med­lems­bank ska för regi­stre­ring anmäla vem som har utsetts till revi­sor och, om revi­sorn är ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag, vem som är huvud­an­sva­rig för revi­sio­nen.

Anmä­lan ska inne­hålla upp­gift om revi­sorns post­a­dress. Om post­a­dres­sen avvi­ker från revi­sorns hem­vist, ska även hem­vis­ten anges. Anmä­lan ska vidare inne­hålla upp­gift om revi­sorns per­son­num­mer eller, om sådant sak­nas, födel­se­da­tum. Om revi­sorn är ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag, ska bola­gets orga­ni­sa­tions­num­mer eller något annat iden­ti­fi­e­rings­num­mer anges.

Anmä­lan ska göras första gången när ban­ken enligt 2 kap. 5 § anmäls för regi­stre­ring och där­ef­ter genast efter det att någon änd­ring har inträf­fat i ett för­hål­lande som har anmälts eller ska anmä­las för regi­stre­ring.

Rätt att göra anmä­lan har även den som anmä­lan gäl­ler.
Lag (2016:435).

Dom­stols ent­le­di­gande av revi­sorn

22 a §   En revi­sor som har utsetts av för­e­nings­stäm­man får ent­le­di­gas av tings­rät­ten i den ort där sty­rel­sen har sitt säte om han eller hon är olämp­lig för upp­dra­get.

En ansö­kan om att tings­rät­ten ska besluta om ent­le­di­gande får göras av
   1. med­lem­mar som repre­sen­te­rar minst fem pro­cent av rös­terna i ban­ken,
   2. sty­rel­sen, och
   3. Finansin­spek­tio­nen.
Lag (2016:435).

Granskare

23 §   Varje röst­be­rät­ti­gad i en med­lems­bank får väcka för­slag om att Finansin­spek­tio­nen skall utse granskare för sär­skild gransk­ning av ban­kens för­valt­ning och räken­ska­per under viss för­flu­ten tid eller av vissa åtgär­der eller för­hål­lan­den i ban­ken. För­sla­get skall fram­stäl­las på en ordi­na­rie stämma eller på stämma där ären­det enligt kal­lel­sen skall behand­las.
Finansin­spek­tio­nen skall på begä­ran av en röst­be­rät­ti­gad och efter att ha hört ban­kens sty­relse för­ordna en eller flera granskare, om för­sla­get biträds av minst en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade eller en tred­je­del av de när­va­rande röst­be­rät­ti­gade.

I en med­lems­bank får inne­ha­va­ren av för­lags­an­de­lar begära hos sty­rel­sen att granskare utses. Begärs detta av inne­ha­vare som före­trä­der för­lagsin­sat­ser till ett sam­man­lagt belopp mot­sva­rande minst en tion­del av det totalt inbe­talda insats­ka­pi­ta­let, skall sty­rel­sen senast inom två måna­der göra fram­ställ­ning härom hos Finansin­spek­tio­nen. För­sum­mas detta får varje inne­ha­vare av en för­lags­an­del göra sådan fram­ställ­ning.

Vad som sägs om revi­sor i 3 § första och fjärde styc­kena, 5, 10, 19-21 §§ tilläm­pas även i fråga om granskare. Den som är underå­rig får inte vara granskare.

Ytt­rande över gransk­ningen skall avges till stäm­man. Ytt­ran­det skall hål­las till­gäng­ligt hos ban­ken under minst en vecka före stäm­man för med­lem eller annan röst­be­rät­ti­gad och genast sän­das till var och en av dem som begär det. Ytt­ran­det skall också läg­gas fram på stäm­man. På samma sätt skall ytt­ran­det hål­las till­gäng­ligt för och sän­das till inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar, om granska­ren har utsetts på begä­ran av en sådan inne­ha­vare.
Lag (2004:318).


7 b kap. All­män gransk­ning

Lek­man­na­re­vi­sor

1 §   Om inte annat före­skrivs i stad­garna, får det i en med­lems­bank utses en eller flera per­so­ner (lek­man­na­re­vi­so­rer) att utföra sådan gransk­ning som anges i 4 §. Lag (2004:318).

2 §   För en lek­man­na­re­vi­sor får en eller flera sup­ple­an­ter utses. Vad som sägs i denna lag om lek­man­na­re­vi­sor skall i tillämp­liga delar även gälla sup­ple­ant. Lag (2004:318).

3 §   Bestäm­mel­serna i denna lag om revi­so­rer är inte tillämp­liga på lek­man­na­re­vi­so­rer. Lag (2004:318).

Lek­man­na­re­vi­sorns upp­gif­ter

4 §   Lek­man­na­re­vi­sorn skall granska om ban­kens verk­sam­het sköts på ett ända­måls­en­ligt och från eko­no­misk syn­punkt till­freds­stäl­lande sätt och om ban­kens interna kon­troll är till­räck­lig. Gransk­ningen skall vara så ingå­ende och omfat­tande som god sed vid detta slag av gransk­ning krä­ver. Lag (2004:318).

5 §   Lek­man­na­re­vi­sorn skall följa de anvis­ningar som med­de­las av stäm­man, om de inte stri­der mot lag, stad­garna eller god sed.
Lag (2004:318).

6 §   Lek­man­na­re­vi­sorn skall efter varje räken­skapsår lämna en gransk­nings­rap­port till stäm­man. Bestäm­mel­ser om rap­por­tens inne­håll och den tid­punkt då den skall läm­nas till bola­gets sty­relse finns i 14 §. Lag (2004:318).

7 §   Lek­man­na­re­vi­sorn får inte under­teckna en sådan revi­sions­be­rät­telse som avses i 7 a kap. 12 §. Lag (2004:318).

Till­han­da­hål­lande av upp­lys­ningar m.m.

8 §   Sty­rel­sen skall ge lek­man­na­re­vi­sorn till­fälle att genom­föra gransk­ningen i den omfatt­ning lek­man­na­re­vi­sorn anser vara nöd­vän­dig samt lämna de upp­lys­ningar och det biträde som lek­man­na­re­vi­sorn begär.

Samma skyl­dig­het har före­tags­led­ningen, revi­so­rerna och lek­man­na­re­vi­so­rerna i ett dot­ter­fö­re­tag gente­mot lek­man­na­re­vi­sorn i moder­ban­ken. Lag (2004:318).

Hur lek­man­na­re­vi­sor utses

9 §   En lek­man­na­re­vi­sor väljs av stäm­man, om inte stad­garna inne­hål­ler bestäm­mel­ser om att denne skall utses på annat sätt.
Lag (2004:318).

Obe­hö­rig­hets­grun­der

10 §   Den som är underå­rig eller i kon­kurs eller har fått närings­för­bud eller har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken får inte vara lek­man­na­re­vi­sor. Lag (2004:318).

Jäv

11 §   Den får inte vara lek­man­na­re­vi­sor som
   1. är sty­rel­se­le­da­mot i ban­ken eller dess dot­ter­fö­re­tag eller dele­gat i ban­ken eller biträ­der vid ban­kens bok­fö­ring eller medels­för­valt­ning eller ban­kens kon­troll där­ö­ver,
   2. är anställd hos ban­ken eller på något annat sätt har en under­ord­nad eller bero­ende ställ­ning till ban­ken eller till någon som avses under 1 eller är verk­sam i samma före­tag som den som yrkes­mäs­sigt biträ­der ban­ken vid bok­fö­ringen eller medels­för­valt­ningen eller ban­kens kon­troll där­ö­ver,
   3. är gift eller sambo med eller är sys­kon eller släk­ting i rätt upp- eller ned­sti­gande led till en per­son som avses under 1 eller är besvågrad med en sådan per­son i rätt upp- eller ned­sti­gande led eller så att den ene är gift med den andres sys­kon, eller
   4. står i lånes­kuld till ban­ken eller annat före­tag i samma kon­cern eller har för­plik­tel­ser som ban­ken eller ett sådant före­tag har ställt säker­het för.

Vad som sägs i första styc­ket 4 gäl­ler bara om lånes­kul­den eller säker­he­ten går utö­ver vad som nor­malt sam­man­hänger med med­lem­skap i ban­ken.

Den som enligt denna para­graf inte är behö­rig att vara lek­man­na­re­vi­sor får inte hel­ler vara lek­man­na­re­vi­sor i ett dot­ter­fö­re­tag till ban­ken. Lag (2006:403).

Anli­tande av biträde

12 §   En lek­man­na­re­vi­sor får vid gransk­ningen inte anlita någon som enligt 11 § inte är behö­rig att vara lek­man­na­re­vi­sor. Har ban­ken anställda eller dele­ga­ter med upp­gift att ute­slu­tande eller huvud­sak­li­gen sköta ban­kens interna revi­sion, får lek­man­na­re­vi­sorn dock anlita dessa i den utsträck­ning det är för­en­ligt med god sed. Lag (2004:318).

Lek­man­na­re­vi­sorns avgång

13 §   Ett upp­drag som lek­man­na­re­vi­sor upp­hör, om lek­man­na­re­vi­sorn eller den som utsett lek­man­na­re­vi­sorn anmä­ler att upp­dra­get skall upp­höra. Anmä­lan skall göras hos sty­rel­sen.
Om en lek­man­na­re­vi­sor som inte är vald på stäm­man vill avgå, skall han eller hon anmäla det också hos den som har utsett revi­sorn. Lag (2004:318).

Lek­man­na­re­vi­sorns gransk­nings­rap­port

14 §   Gransk­nings­rap­por­ten skall läm­nas till ban­kens sty­relse senast två vec­kor före ordi­na­rie stämma.

I rap­por­ten skall lek­man­na­re­vi­sorn uttala sig om sådana för­hål­lan­den som avses i 4 § och om sådana för­hål­lan­den som han eller hon har varit skyl­dig att granska enligt 5 §. En lek­man­na­re­vi­sor som fin­ner anled­ning till anmärk­ning mot någon sty­rel­se­le­da­mot skall upp­lysa om detta i rap­por­ten och lämna upp­gift om anled­ningen till anmärk­ningen.

En lek­man­na­re­vi­sor får i gransk­nings­rap­por­ten lämna även andra upp­lys­ningar som han eller hon anser att med­lem­marna och inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar bör få kän­ne­dom om.
Lag (2004:318).

15 §   I en med­lems­bank skall gransk­nings­rap­por­ten hål­las till­gäng­lig för och sän­das till med­lem­marna och inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar på samma sätt som anges i 7 kap. 8 § fjärde styc­ket samt läg­gas fram på stäm­man. Lag (2004:318).

Lek­man­na­re­vi­sorns när­varo vid stämma

16 §   Lek­man­na­re­vi­sorn har rätt att när­vara vid stämma. Han eller hon är skyl­dig att när­vara om det med hän­syn till ären­dena kan anses nöd­vän­digt. Lag (2004:318).

Lek­man­na­re­vi­sorns tyst­nads­plikt

17 §   Lek­man­na­re­vi­sorn får inte lämna upp­lys­ningar till en enskild med­lem eller utom­stå­ende om sådana ange­lä­gen­he­ter som han eller hon har fått kän­ne­dom om när han eller hon full­gör sitt upp­drag, om det kan vara till skada för ban­ken.

Av 1 kap. 10 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse fram­går att enskil­das för­hål­lan­den till en med­lems­bank inte obe­hö­ri­gen får röjas.

Ansvar enligt 20 kap. 3 § brotts­bal­ken skall inte följa för den som bry­ter mot för­bu­det i första styc­ket att lämna upp­lys­ningar om en banks ange­lä­gen­he­ter. Lag (2004:318).

Lek­man­na­re­vi­sorns upp­lys­nings­plikt

18 §   Lek­man­na­re­vi­sorn är skyl­dig att till stäm­man lämna alla upp­lys­ningar som stäm­man begär, om det inte skulle vara till väsent­lig nack­del för ban­ken eller till nämn­värd olä­gen­het för enskild. Lag (2004:318).

19 §   Lek­man­na­re­vi­sorn är skyl­dig att lämna revi­sor, annan lek­man­na­re­vi­sor, granskare som avses i 7 a kap. 23 § och, om ban­ken har för­satts i kon­kurs, kon­kurs­för­val­ta­ren de upp­lys­ningar som behövs om ban­kens ange­lä­gen­he­ter.

Lek­man­na­re­vi­sorn är dess­utom skyl­dig att på begä­ran lämna upp­lys­ningar om ban­kens ange­lä­gen­he­ter till under­sök­nings­le­da­ren under för­un­der­sök­ning i brott­mål.
Lag (2004:318).

Regi­stre­ring

20 §   En med­lems­bank skall för regi­stre­ring anmäla vem som har utsetts till lek­man­na­re­vi­sor.

Anmä­lan skall inne­hålla upp­gift om lek­man­na­re­vi­sorns post­a­dress. Om post­a­dres­sen avvi­ker från lek­man­na­re­vi­sorns hem­vist, skall även hem­vis­tet anges. Anmä­lan skall vidare inne­hålla upp­gift om lek­man­na­re­vi­sorns per­son­num­mer eller, om sådant sak­nas, födel­se­da­tum.

Anmä­lan skall göras genast efter det att lek­man­na­re­vi­sor har utsetts och där­ef­ter genast efter det att någon änd­ring har inträf­fat i för­hål­lande som har anmälts eller skall anmä­las för regi­stre­ring.

Rätt att göra anmä­lan har även den som anmä­lan gäl­ler.
Lag (2004:318).


8 kap. Över­skotts­ut­del­ning och annan använd­ning av med­lems­ban­kens egen­dom

1 §   Med­lems­ban­kens medel får beta­las ut till med­lem­marna endast i form av över­skotts­ut­del­ning, åter­be­tal­ning av med­lemsin­sat­ser enligt 4 kap., utbe­tal­ning vid ned­sätt­ning av med­lemsin­sat­ser­nas belopp och utskift­ning vid ban­kens lik­vi­da­tion.

Med över­skotts­ut­del­ning avses i denna lag
   1. gott­gö­relse i form av åter­bä­ringar eller lik­nande som grun­das på rörel­sens resul­tat utan att ha räk­nats in i redo­vi­sade års­re­sul­tat, och
   2. utdel­ningar från redo­vi­sade års­re­sul­tat i form av med­lem­så­ter­bä­ring eller på annat sätt (vinstut­del­ning).

Att stad­garna skall inne­hålla bestäm­mel­ser om använd­ningen av behållna till­gångar vid med­lems­ban­kens lik­vi­da­tion föl­jer av 2 kap. 4 §.

2 §   Vinstut­del­ning får inte över­stiga vad som i den fast­ställda balans­räk­ningen och, i fråga om med­lems­bank som är moder­fö­re­tag, i den fast­ställda kon­cern­ba­lans­räk­ningen för det senaste räken­skaps­å­ret redo­vi­sas som ban­kens eller kon­cer­nens fria egna kapi­tal med avdrag för
   1. det belopp som enligt lag eller stad­garna skall avsät­tas till bun­det eget kapi­tal eller, i fråga om bank som är moder­fö­re­tag, det belopp som av det fria egna kapi­ta­let i kon­cer­nen enligt års­re­do­vis­ning­arna för före­tag inom denna skall föras över till det bundna egna kapi­ta­let, och 2. belopp som annars enligt stad­garna skall använ­das för något annat ända­mål än utdel­ning till med­lem­marna. Lag (1997:915).

2 a §   Sådant belopp som enligt 2 § kan bli före­mål för vinstut­del­ning får över­fö­ras till med­lemsin­sat­serna genom insat­se­mis­sion. Lag (1997:915).

3 §   Gott­gö­rel­ser som avses i 1 § andra styc­ket 1 får inte läm­nas i vidare mån än att före­skri­ven avsätt­ning kan ske till reserv­fon­den.

Över­skotts­ut­del­ning får inte ske med så stort belopp att utdel­ningen med hän­syn till med­lems­ban­kens eller kon­cer­nens kon­so­li­de­rings­be­hov, lik­vi­di­tet eller ställ­ning i övrigt står i strid med god affärs­sed.

4 §   Gott­gö­rel­ser och sådan vinstut­del­ning som beräk­nas i för­hål­lande till den omfatt­ning i vil­ken någon har del­ta­git i med­lems­ban­kens verk­sam­het eller i övrigt tagit denna i anspråk får läm­nas även till andra än med­lem­mar.

Vinstut­del­ning som beräk­nas på annat sätt än i för­hål­lande till den omfatt­ning i vil­ken någon del­ta­git i med­lems­ban­kens verk­sam­het eller i övrigt tagit den i anspråk får även läm­nas till inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar och till avgången med­lem i för­hål­lande till inne­stå­ende insat­ser. Lag (1997:915).

5 §   För­e­nings­stäm­man fat­tar beslut om över­skotts­ut­del­ning. Den får upp­dra åt sty­rel­sen att fatta beslut om gott­gö­rel­ser. Stäm­man får inte besluta om utdel­ning av större belopp än sty­rel­sen har före­sla­git eller god­känt.

6 §   Till reserv­fon­den skall avsät­tas minst tio pro­cent av den del av med­lems­ban­kens net­to­vinst för året som inte går åt för att täcka en balan­se­rad för­lust. Vid avsätt­ning till reserv­fon­den skall till net­to­vins­ten räk­nas även gott­gö­rel­ser.
Upp­går reserv­fon­den till minst tret­tio pro­cent av ban­kens insats­ka­pi­tal behö­ver sådan avsätt­ning till reserv­fond som avses i detta stycke inte ske.

Till reserv­fon­den skall vidare avsät­tas det belopp som 1. med­lem vid avgång ur med­lems­ban­ken inte får till­baka av sina insat­ser,
   2. för­lags­an­dels­in­ne­ha­vare inte får ut vid inlö­sen av en för­lagsin­sats,
   3. enligt stad­garna skall avsät­tas till reserv­fon­den,
   4. enligt beslut av för­e­nings­stäm­man i övrigt skall föras över från det i balans­räk­ningen redo­vi­sade fria egna kapi­ta­let till reserv­fon­den.

Reserv­fon­den får enligt beslut av för­e­nings­stäm­man sät­tas ned endast för att täcka sådan för­lust enligt den fast­ställda balans­räk­ningen som inte kan täc­kas av fritt eget kapi­tal.
Lag (2004:318).

7 §   Sker utbe­tal­ning till en med­lem eller någon annan i strid mot denna lag, skall mot­ta­ga­ren betala till­baka vad han erhål­lit med ränta beräk­nad enligt 5 § rän­te­la­gen (1975:635) från det att utbe­tal­ningen erhål­lits intill dess att högre ränta skall beta­las enligt 6 § rän­te­la­gen till följd av 3 eller 4 § samma lag. Detta gäl­ler dock inte om mot­ta­ga­ren hade skä­lig anled­ning att anta att utbe­tal­ningen utgjorde lag­lig över­skotts­ut­del­ning.

För den brist som upp­kom­mer vid åter­be­tal­ningen ansva­rar enligt 11 kap. 1-5 §§ de som med­ver­kat till att besluta om eller verk­ställa utbe­tal­ningen eller till att upp­rätta eller fast­ställa en orik­tig balans­räk­ning som legat till grund för beslu­tet. Lag (2004:318).

8 §   För­e­nings­stäm­man får besluta om gåvor till all­män­nyt­tiga eller där­med jäm­för­liga ända­mål, om det med hän­syn till ända­må­let, med­lems­ban­kens ställ­ning och omstän­dig­he­terna i övrigt kan anses skä­ligt. Sty­rel­sen får för sådana ända­mål endast använda till­gångar som med hän­syn till ban­kens ställ­ning är av ringa bety­delse.


9 kap. Lik­vi­da­tion och upp­lös­ning

Fri­vil­lig lik­vi­da­tion

1 §   För­e­nings­stäm­man kan besluta att med­lems­ban­ken skall träda i lik­vi­da­tion.

Ett beslut om lik­vi­da­tion är gil­tigt endast om samt­liga röst­be­rät­ti­gade för­e­nat sig om beslu­tet eller detta har fat­tats på två på varandra föl­jande stäm­mor och på den senare stäm­man biträtts av minst två tred­je­de­lar av de rös­tande. Längre gående vill­kor för att beslu­tet skall bli gil­tigt får före­skri­vas i stad­garna.
Lik­vi­da­tio­nen inträ­der ome­del­bart eller den senare dag som stäm­man beslu­tar.

Ett beslut om lik­vi­da­tion kan dock all­tid fat­tas med enkel majo­ri­tet, om det gäl­ler ett beslut enligt 19 § andra styc­ket eller om det finns grund för tvångs­lik­vi­da­tion enligt 2 eller 4 §. Vid lika rös­te­tal utgörs stäm­mans beslut av den mening som ord­fö­ran­den biträ­der. Ett beslut om lik­vi­da­tion enligt detta stycke har ome­del­bar ver­kan.

1 a §   Om sty­rel­sen i en med­lems­bank tar emot eller upp­rät­tar för­slag till stäm­mo­be­slut om lik­vi­da­tion enligt 1 §, ska sty­rel­sen under­rätta Riks­gälds­kon­to­ret och Finansin­spek­tio­nen om för­sla­get.

Om med­lems­ban­ken är för­satt i reso­lu­tion eller Riks­gälds­kon­to­ret inom sju dagar från det att myn­dig­he­ten tog emot en sådan under­rät­telse med­de­lar sty­rel­sen att med­lems­ban­ken ska för­sät­tas i reso­lu­tion, får kal­lelse till en för­e­nings­stämma där frå­gan om lik­vi­da­tion av med­lems­ban­ken ska prö­vas inte utfär­das. Lag (2018:1394).

Tvångs­lik­vi­da­tion

2 §   Om anta­let med­lem­mar går ned under det lägsta antal som före­skrivs i 2 kap. 1 §, skall sty­rel­sen sna­rast möj­ligt till för­e­nings­stäm­man hän­skjuta frå­gan huruvida med­lems­ban­ken skall träda i lik­vi­da­tion. Inträ­der inte ett till­räck­ligt antal med­lem­mar inom tre måna­der efter det att anta­let gått ned under det före­skrivna lägsta anta­let, skall sty­rel­sen, om inte stäm­man beslu­tar att med­lems­ban­ken skall träda i lik­vi­da­tion, hos rät­ten ansöka att med­lems­ban­ken för­sätts i lik­vi­da­tion. En sådan ansö­kan kan även göras av en sty­rel­se­le­da­mot, en revi­sor, en med­lem eller en inne­ha­vare av för­lags­an­del. En anmä­lan till rät­ten om samma för­hål­lan­den kan även göras av Finansin­spek­tio­nen.

Görs ansö­kan eller anmä­lan enligt första styc­ket, för­ord­nar rät­ten att med­lems­ban­ken skall träda i lik­vi­da­tion, om det inte under ären­dets hand­lägg­ning i första instans styrks att det före­skrivna lägsta med­lem­san­ta­let har upp­nåtts.

3 §   Om sty­rel­se­le­da­mö­terna under­lå­ter att full­göra sina skyl­dig­he­ter enligt 2 § första styc­ket, sva­rar de och andra som med vet­skap om denna under­lå­ten­het hand­lar på med­lems­ban­kens väg­nar soli­da­riskt för de för­plik­tel­ser som upp­kom­mer för ban­ken. En sty­rel­se­le­da­mot und­går dock ansvar, om han visar att under­lå­ten­he­ten inte beror på för­sum­melse av honom. Soli­da­riskt ansvar för de för­plik­tel­ser som upp­kom­mer för ban­ken inträ­der även för sådana med­lem­mar som med vet­skap om att ban­ken är skyl­dig att träda i lik­vi­da­tion enligt 2 § första styc­ket ändå del­tar i beslut att fort­sätta ban­kens verk­sam­het.
Ansva­rig­het enligt denna para­graf gäl­ler dock inte för för­plik­tel­ser som upp­kom­mer sedan lik­vi­da­tions­frå­gan har hän­skju­tits till rät­tens pröv­ning eller sedan ett till­räck­ligt antal med­lem­mar har inträtt efter den tid som anges i 2 § första styc­ket.

4 §   Bolags­ver­ket ska besluta att med­lems­ban­ken ska gå i lik­vi­da­tion, om till­stån­det att driva bank­rö­relse har åter­kal­lats utan att ban­ken i stäl­let fått till­stånd att driva annan till­stånds­plik­tig finan­si­ell rörelse. Beslu­tet ska fat­tas så snart det är prak­tiskt möj­ligt, dock senast dagen efter det att ansö­kan om lik­vi­da­tion kom in till Bolags­ver­ket.

Rät­ten ska besluta att med­lems­ban­ken ska gå i lik­vi­da­tion, om
   1. med­lems­ban­kens rörelse inte öpp­nats inom ett år från dess bildande, eller
   2. med­lems­ban­ken har för­satts i kon­kurs och denna avslu­tats med över­skott.

Ett beslut enligt andra styc­ket 2 ska fat­tas i sam­band med att kon­kur­sen avslu­tas.

Beslut om lik­vi­da­tion ska dock inte med­de­las, om det styrks att lik­vi­da­tions­grun­den har upp­hört under ären­dets hand­lägg­ning i första instans.

En fråga om lik­vi­da­tion enligt första styc­ket eller andra styc­ket 1 prö­vas på ansö­kan av Finansin­spek­tio­nen, sty­rel­sen, sty­rel­se­le­da­mot, med­lem eller inne­ha­vare av för­lags­an­del.
Lag (2013:164).

4 a §   Ett beslut om lik­vi­da­tion enligt 4 § gäl­ler ome­del­bart.
Lag (2011:897).

4 b §   Om en ansö­kan eller anmä­lan enligt 2 eller 4 § kom­mer in till rät­ten eller Bolags­ver­ket, ska rät­ten eller Bolags­ver­ket under­rätta Riks­gälds­kon­to­ret och Finansin­spek­tio­nen om ären­det.

Rät­ten eller Bolags­ver­ket får inte besluta om lik­vi­da­tion, om Riks­gälds­kon­to­ret inom sju dagar från det att myn­dig­he­ten tog emot en sådan under­rät­telse har med­de­lat att med­lems­ban­ken är för­satt eller ska för­sät­tas i reso­lu­tion. Lag (2018:1394).

Hand­lägg­ning av ären­den om lik­vi­da­tion

5 §   Görs en ansö­kan eller en anmä­lan som avses i 2 § eller 4 § andra styc­ket 1, ska rät­ten genast kalla med­lems­ban­ken, Finansin­spek­tio­nen samt de med­lem­mar och bor­ge­nä­rer som vill yttra sig i ären­det att inställa sig för rät­ten på en bestämd dag, då frå­gan om skyl­dig­het för ban­ken att träda i lik­vi­da­tion ska prö­vas. Kal­lel­sen ska del­ges ban­ken, om det kan ske på annat sätt än enligt 38 och 47-51 §§ del­giv­nings­la­gen (2010:1932). Rät­ten ska kun­göra kal­lel­sen i Post- och Inri­kes Tid­ningar minst två och högst fyra måna­der före instäl­lel­se­da­gen. Lag (2011:897).

6 §   Har upp­hävts genom lag (2013:164).

Genom­fö­ran­det av lik­vi­da­tio­nen

7 §   Ett beslut om lik­vi­da­tion ska regi­stre­ras. En för­e­nings­stämma eller dom­stol som beslu­tar om lik­vi­da­tion ska genast anmäla beslu­tet till regi­stre­rings­myn­dig­he­ten.

Finansin­spek­tio­nen ska utan dröjs­mål utse två eller flera lik­vi­da­to­rer och under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten om vilka som har utsetts. Lik­vi­da­to­rerna trä­der i sty­rel­sens ställe och har till upp­gift att genom­föra lik­vi­da­tio­nen. Lag (2011:897).

8 §   Bestäm­mel­serna om sty­relse och sty­rel­se­le­da­mö­ter i denna lag, med undan­tag för 6 kap. 3 § första styc­ket första meningen, samt i lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse och lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag ska tilläm­pas på lik­vi­da­to­rerna, om det inte föl­jer något annat av detta kapi­tel.

Ett upp­drag att vara revi­sor upp­hör inte genom att med­lems­ban­ken går i lik­vi­da­tion. Bestäm­mel­serna om revi­sion i 4 a kap. ska tilläm­pas under lik­vi­da­tio­nen. I revi­sions­be­rät­tel­sen ska det anges om lik­vi­da­tio­nen enligt revi­so­rer­nas mening för­dröjs i onö­dan. Lag (2014:562).

9 §   När för­e­nings­stämma hålls under lik­vi­da­tion skall bestäm­mel­serna i denna lag och lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse om för­e­nings­stämma tilläm­pas, om inte något annat föl­jer av detta kapi­tel. Lag (2004:318).

10 §   När med­lems­ban­ken har trätt i lik­vi­da­tion, skall sty­rel­sen genast lämna en redo­vis­ning för sin för­valt­ning av ban­kens ange­lä­gen­he­ter under den tid för vil­ken redo­vis­nings­hand­lingar inte förut har lagts fram på för­e­nings­stämma. Redo­vis­ningen skall läg­gas fram på stäm­man så snart det kan ske. Bestäm­mel­serna om års­re­do­vis­ning och revi­sions­be­rät­telse skall tilläm­pas.

Om tiden även omfat­tar det före­gå­ende räken­skaps­å­ret, skall en sär­skild redo­vis­ning läm­nas för detta år. I en med­lems­bank som är moder­fö­re­tag skall denna sär­skilda redo­vis­ning även omfatta kon­cern­re­do­vis­ning.

11 §   Lik­vi­da­to­rerna skall ansöka om kal­lelse på med­lems­ban­kens okända bor­ge­nä­rer.

12 §   Lik­vi­da­to­rerna skall så snart det kan ske genom för­sälj­ning på offent­lig auk­tion eller på annat lämp­ligt sätt för­vandla med­lems­ban­kens egen­dom till pengar, i den utsträck­ning det behövs för lik­vi­da­tio­nen, samt betala ban­kens skul­der. Ban­kens rörelse får fort­sät­tas, om det behövs för en ända­måls­en­lig avveck­ling eller för att de anställda skall få skä­lig tid på sig för att skaffa nya anställ­ningar.

13 §   Lik­vi­da­to­rerna ska för varje räken­skapsår lämna en års­re­do­vis­ning, som ska läg­gas fram på den ordi­na­rie för­e­nings­stäm­man för god­kän­nande. I fråga om lik­vi­da­to­rer­nas redo­vis­ning och dess behand­ling på stäm­man tilläm­pas inte 7 kap. 5 § andra styc­ket 1 och 2 denna lag. Bestäm­mel­serna i 5 kap. 20, 37-44 och 48 §§ och 6 kap. 2 § första styc­ket års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554) samt 2 kap. 1 §, 5 kap. 2 § 4 och 6 kap. 2 och 3 §§ lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag behö­ver inte hel­ler tilläm­pas.

I balans­räk­ningen tas det egna kapi­ta­let upp i en post.
Balans­räk­ningen ska dock inne­hålla upp­gift om insats­ka­pi­ta­let, i före­kom­mande fall för­de­lat på med­lemsin­sats­ka­pi­tal och för­lagsin­sats­ka­pi­tal.

En till­gång får inte tas upp till ett högre värde än den beräk­nas inbringa efter avdrag för för­sälj­nings­kost­na­derna.
Om en till­gång kan beräk­nas inbringa ett väsent­ligt högre belopp än det värde som har tagits upp i balans­räk­ningen eller om det för en skuld eller en lik­vi­da­tions­kost­nad kan beräk­nas gå åt ett belopp som väsent­ligt avvi­ker från den redo­vi­sade avsätt­ningen eller skul­den, ska det beräk­nade belop­pet anges vid tillgångs-​ eller avsättnings-​ eller skuld­pos­ten. Lag (2015:819).

14 §   När den i kal­lel­sen på okända bor­ge­nä­rer bestämda anmäl­nings­ti­den har gått ut och alla kända skul­der bli­vit betalda, skall lik­vi­da­to­rerna skifta med­lems­ban­kens behållna till­gångar. Om det råder tvist om något skuld­be­lopp eller om skuld­be­lop­pet inte är för­fal­let till betal­ning eller av annan orsak inte kan beta­las, skall så myc­ket av ban­kens medel som kan behö­vas för denna betal­ning behål­las och åter­sto­den skif­tas.

De med­lem­mar eller inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar som vill klandra skif­tet skall väcka talan mot med­lems­ban­ken senast tre måna­der efter det att slut­re­do­vis­ningen lades fram på för­e­nings­stäm­man.

Om en med­lem eller inne­ha­vare av en för­lags­an­del inte inom fem år efter det att slut­re­do­vis­ningen lades fram på för­e­nings­stäm­man har anmält sig för att lyfta vad han har fått vid skif­tet, har han för­lo­rat sin rätt till detta. Om med­len är ringa i för­hål­lande till de skif­tade till­gång­arna, kan rät­ten på anmä­lan av lik­vi­da­to­rerna för­ordna att med­len skall till­falla All­männa arvs­fon­den. I annat fall skall 17 § tilläm­pas.

15 §   När lik­vi­da­to­rerna har full­gjort sitt upp­drag, skall de så snart det kan ske avge en slut­re­do­vis­ning för sin för­valt­ning genom en för­valt­nings­be­rät­telse som avser lik­vi­da­tio­nen i dess hel­het.
Berät­tel­sen skall även inne­hålla en redo­gö­relse för skif­tet.
Redo­vis­nings­hand­lingar för hela lik­vi­da­tions­ti­den skall fogas till berät­tel­sen. Berät­tel­sen och redo­vis­nings­hand­ling­arna skall läm­nas till revi­so­rerna. Dessa skall inom en månad där­ef­ter avge en revi­sions­be­rät­telse över slut­re­do­vis­ningen och för­valt­ningen under lik­vi­da­tio­nen.

Efter det att revi­sions­be­rät­tel­sen har läm­nats till lik­vi­da­to­rerna skall dessa genast kalla med­lem­marna till en för­e­nings­stämma för gransk­ning av slut­re­do­vis­ningen. Slut­re­do­vis­ningen med bifo­gade redo­vis­nings­hand­lingar och revi­sions­be­rät­tel­sen skall hål­las till­gäng­liga och sän­das till med­lem­mar och inne­ha­vare av för­lags­an­de­lar enligt bestäm­mel­serna i 7 kap. 8 § fjärde styc­ket samt läg­gas fram på stäm­man. Före­skrif­terna i 7 kap. 5 § andra styc­ket 3 och tredje styc­ket om beslut på för­e­nings­stämma om ansvars­fri­het för sty­rel­se­le­da­mö­terna skall tilläm­pas på lik­vi­da­to­rerna.

16 §   När lik­vi­da­to­rerna har lagt fram slut­re­do­vis­ningen är med­lems­ban­ken upp­löst. Detta skall genast anmä­las för regi­stre­ring.

En tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade kan dock begära hos lik­vi­da­to­rerna att en för­e­nings­stämma kal­las in för att behandla en fråga om talan skall väc­kas enligt 11 kap. 6 §.
Lag (2004:318).

17 §   Om det efter med­lems­ban­kens upp­lös­ning enligt 16 § visar sig att den har till­gångar eller om talan väcks mot den eller om det av någon annan orsak upp­kom­mer behov av en lik­vi­da­tions­åt­gärd, skall lik­vi­da­tio­nen fort­sät­tas. Detta skall genast anmä­las av lik­vi­da­to­rerna för regi­stre­ring. Kal­lelse till första för­e­nings­stäm­man efter åter­upp­ta­gan­det skall utfär­das enligt stad­garna. Där­ut­ö­ver skall skrift­liga kal­lel­ser sän­das till varje med­lem vars post­a­dress är känd för med­lems­ban­ken.

18 §   Om en med­lems­bank har trätt i lik­vi­da­tion på grund av för­e­nings­stäm­mans beslut, kan stäm­man sedan revi­so­rerna avgi­vit ytt­rande besluta att lik­vi­da­tio­nen skall upp­höra och ban­kens verk­sam­het åter­upp­tas. Ett sådant beslut får dock inte fat­tas, om det finns anled­ning till lik­vi­da­tion på grund av denna lag eller stad­garna, eller om utskift­ning har ägt rum.

När beslut enligt första styc­ket fat­tas, skall en sty­relse sam­ti­digt väl­jas.

För­e­nings­stäm­mans beslut om lik­vi­da­tio­nens upp­hö­rande och val av en sty­relse skall lik­vi­da­to­rerna genast anmäla till regi­stre­rings­myn­dig­he­ten för regi­stre­ring. Beslu­tet får inte verk­stäl­las för­rän Finansin­spek­tio­nen läm­nat till­stånd till detta och regi­stre­ring har skett. Finansin­spek­tio­nen skall under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten om sitt laga­kraft­vunna beslut.

Om ett lik­vi­da­tions­be­slut som avses i 1, 2 eller 4 § har bli­vit upp­hävt genom en dom eller ett beslut som har vun­nit laga kraft, skall lik­vi­da­to­rerna genast anmäla detta för regi­stre­ring samt kalla till för­e­nings­stämma för val av sty­relse.

När lik­vi­da­tion har upp­hört enligt denna para­graf, skall 15 § tilläm­pas. Lag (2000:820).

Kon­kurs

19 §   Om en med­lems­bank har för­satts i kon­kurs och denna avslu­tas utan över­skott, är ban­ken upp­löst när kon­kur­sen avslu­tas.

Var med­lems­ban­ken i lik­vi­da­tion när den för­sat­tes i kon­kurs, ska lik­vi­da­tio­nen fort­sät­tas enligt 17 §, om kon­kur­sen avslu­tas med över­skott. Lag (2011:897).

20 §   Om en med­lems­bank för­sätts i kon­kurs, skall tings­rät­ten sända en under­rät­telse om beslu­tet till regi­stre­rings­myn­dig­he­ten för regi­stre­ring.

Under kon­kur­sen före­träds ban­ken som kon­kurs­gäl­de­när av den sty­relse eller de lik­vi­da­to­rer som finns vid kon­kur­sens bör­jan. Även under kon­kur­sen gäl­ler dock bestäm­mel­serna i denna lag om rätt att avgå, om ent­le­di­gande och om nytill­sätt­ning.

När en kon­kurs har avslu­tats skall tings­rät­ten genast under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten om detta för regi­stre­ring samt ange om över­skott finns eller inte. Tings­rät­ten skall även för regi­stre­ring under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten när en över­rätt genom beslut som vun­nit laga kraft har upp­hävt ett beslut att för­sätta med­lems­ban­ken i kon­kurs. Lag (2000:820).

Över­kla­gande av beslut om lik­vi­da­tion

21 §   Bolags­ver­kets beslut i ett ärende enligt 4 § första styc­ket får över­kla­gas till tings­rät­ten i den ort där med­lems­ban­kens sty­relse har sitt säte. Över­kla­gan­det ska ges in till Bolags­ver­ket inom tre vec­kor från dagen för beslu­tet.

Vid ett över­kla­gande gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den. Lag (2011:897).


10 kap. Fusion och inlö­sen av aktier i dot­ter­bo­lag

Fusion genom absorp­tion

1 §   Enligt ett avtal om fusion kan en med­lems­bank (den över­lå­tande ban­ken) gå upp i en annan med­lems­bank (den över­ta­gande ban­ken). En sådan fusion inne­bär att med­lem­marna i den över­lå­tande ban­ken blir med­lem­mar i den över­ta­gande ban­ken och att den över­lå­tande ban­ken upp­lö­ses utan lik­vi­da­tion samt att dess till­gångar och skul­der över­tas av den över­ta­gande ban­ken. För att avta­let skall bli gil­tigt skall det god­kän­nas av för­e­nings­stäm­man i den över­lå­tande ban­ken. Fusion kan ske trots att den över­lå­tande ban­ken har trätt i lik­vi­da­tion. I ett sådant fall skall lik­vi­da­tio­nen avslu­tas när till­stånd till fusio­nen enligt 5 § har regi­stre­rats.

Fusion får ske endast om med­lems­ban­kerna har samma redo­vis­nings­va­luta.

Föl­jande hand­lingar skall hål­las till­gäng­liga för de röst­be­rät­ti­gade, med­lem­marna och inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar i den över­lå­tande med­lems­ban­ken under minst en vecka före den för­e­nings­stämma vid vil­ken frå­gan om god­kän­nande av fusions­av­ta­let skall behand­las samt läg­gas fram på stäm­man:
   1. för­slag till för­e­nings­stäm­mans beslut,
   2. fusions­av­ta­let,
   3. en redo­gö­relse av sty­rel­sen för de omstän­dig­he­ter som kan vara av vikt vid bedöm­ningen av för­sla­gets lämp­lig­het för med­lems­ban­ken och insät­tarna,
   4. ett ytt­rande av revi­so­rerna över sty­rel­sens redo­gö­relse enligt 3, samt
   5. en kopia av den över­ta­gande med­lems­ban­kens års­re­do­vis­ning för det senaste räken­skaps­å­ret, för­sedd med anteck­ning om för­e­nings­stäm­mans beslut rörande ban­kens vinst eller för­lust, samt en kopia av revi­sions­be­rät­tel­sen för samma räken­skapsår.

Skall den över­lå­tande med­lems­ban­kens års­re­do­vis­ning inte behand­las på den stämma som anges i tredje styc­ket eller har den över­ta­gande ban­kens års­re­do­vis­ning för det senaste räken­skaps­å­ret inte behand­lats på en stämma i den ban­ken, skall i stäl­let för de hand­lingar som anges i tredje styc­ket 5 föl­jande hand­lingar hål­las till­gäng­liga och läg­gas fram på den först­nämnda stäm­man i enlig­het med vad som anges i tredje styc­ket:
   1. en kopia av med­lems­ban­kens senaste års­re­do­vis­ning, för­sedd med anteck­ning om för­e­nings­stäm­mans beslut om ban­kens vinst eller för­lust, samt en kopia av revi­sions­be­rät­tel­sen för det år års­re­do­vis­ningen avser,
   2. en av sty­rel­sen under­teck­nad redo­gö­relse för hän­del­ser av väsent­lig bety­delse för ban­kens ställ­ning som har inträf­fat efter det att års­re­do­vis­ningen har läm­nats, samt
   3. revi­so­rer­nas ytt­rande över sty­rel­sens redo­gö­relse enligt 2.

Hand­ling­arna skall genast sän­das till varje röst­be­rät­ti­gad, med­lem eller inne­ha­vare av för­lags­an­del som begär det och upp­ger sin post­a­dress. Lag (2000:45).

Fusion genom kom­bi­na­tion

2 §   Enligt ett avtal om fusion kan två eller flera med­lems­ban­ker (de över­lå­tande ban­kerna) för­e­nas genom att bilda en ny med­lems­bank (den över­ta­gande ban­ken). En sådan fusion inne­bär att med­lem­marna i de över­lå­tande ban­kerna blir med­lem­mar i den nya ban­ken och att de över­lå­tande ban­kerna upp­lö­ses utan lik­vi­da­tion samt att den nya ban­ken över­tar deras till­gångar och skul­der. Avta­let skall för att bli gil­tigt god­kän­nas av för­e­nings­stäm­man i varje över­lå­tande med­lems­bank.
Bestäm­mel­sen i 1 § första styc­ket fjärde meningen skall tilläm­pas.

Fusion får ske endast om med­lems­ban­kerna har samma redo­vis­nings­va­luta.

De hand­lingar som anges i 1 § tredje styc­ket 1-4 och fjärde styc­ket skall upp­rät­tas för varje över­lå­tande med­lems­bank. De skall hål­las till­gäng­liga för de röst­be­rät­ti­gade, med­lem­marna och inne­ha­varna av för­lags­an­de­lar i de över­lå­tande ban­kerna under minst en vecka före den för­e­nings­stämma vid vil­ken frå­gan om god­kän­nande av fusions­av­ta­let skall behand­las. Hand­ling­arna skall genast sän­das till röst­be­rät­ti­gad, med­lem och inne­ha­vare av för­lags­an­del som begär det och upp­ger sin post­a­dress.
Hand­ling­arna skall läg­gas fram på stäm­morna.

Fusions­av­ta­let skall inne­hålla ett för­slag till stad­gar för den nya med­lems­ban­ken och ange hur sty­relse och revi­so­rer skall utses. Om de över­lå­tande ban­kerna god­kän­ner fusions­av­ta­let, skall de sam­ti­digt i enlig­het med avta­lets bestäm­mel­ser utse sty­relse och revi­so­rer i den nya ban­ken. Lag (2000:45).

Fusions­för­fa­ran­det

3 §   Ett beslut om god­kän­nande av fusions­av­tal är gil­tigt endast om det på stäm­man har biträtts av nio tion­de­lar av de röst­be­rät­ti­gade eller har fat­tats på två på varandra föl­jande stäm­mor och på den senare stäm­man biträtts av minst två tred­je­de­lar av de rös­tande. I stad­garna får före­skri­vas vill­kor som går längre.

En med­lem i en över­lå­tande med­lems­bank, som inte har sam­tyckt till fusio­nen, får säga upp sig till utträde inom den tid och på de vill­kor som anges i 7 kap. 15 § tredje styc­ket.
Lag (1997:915).

4 §   När fusions­av­ta­let har god­känts av för­e­nings­stäm­man, ska det anmä­las av den över­lå­tande med­lems­ban­ken för regi­stre­ring.
Om detta inte har skett inom fyra måna­der från stäm­mans beslut eller om regi­stre­rings­myn­dig­he­ten genom ett beslut som har vun­nit laga kraft har avskri­vit en sådan anmä­lan eller väg­rat regi­stre­ring av avta­let, har frå­gan om fusion fal­lit.

Hin­der mot regi­stre­ring möter, om pröv­ning av fusio­nen pågår eller om fusio­nen har för­bju­dits enligt kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller rätts­ak­ter, avtal eller andra beslut som föl­jer av Sve­ri­ges anslut­ning till Euro­pe­iska uni­o­nen.

Om fusions­av­ta­let har god­känts av full­mäk­tige, ska regi­stre­rings­an­mä­lan inne­hålla en för­säk­ran på heder och sam­vete av en sty­rel­se­le­da­mot eller den verk­stäl­lande direk­tö­ren att under­rät­telse som avses i 7 kap. 12 § fjärde styc­ket har skett. Lag (2008:598).

5 §   Senast två måna­der efter det att avta­let om fusion har regi­stre­rats ska såväl över­lå­tande som över­ta­gande med­lems­ban­ker ansöka om till­stånd att verk­ställa avta­let.
Frå­gor om sådant till­stånd prö­vas av Finansin­spek­tio­nen.
Till­stånd att verk­ställa fusions­av­ta­let ska med­de­las, om fusio­nen kan anses för­en­lig med deras intres­sen som är insät­tare i de berörda ban­kerna eller i övrigt har ford­ringar på dessa ban­ker, samt om fusio­nen fram­står som ända­måls­en­lig från all­män syn­punkt.

När beslut om sådant till­stånd som avses i första styc­ket med­de­las ska stad­geänd­ringar eller, i fall som avses i 2 §, den nybil­dade med­lems­ban­kens stad­gar god­kän­nas och till­stånd att driva bank­rö­relse bevil­jas.

Finansin­spek­tio­nen ska under­rätta regi­stre­rings­myn­dig­he­ten om ansök­ningar enligt första styc­ket och om laga­kraft­vunna beslut som med­de­lats med anled­ning av sådana ansök­ningar.

Har inte ansö­kan om till­stånd att verk­ställa fusions­av­ta­let gjorts inom den i första styc­ket före­skrivna tiden eller har ansö­kan avsla­gits, ska regi­stre­rings­myn­dig­he­ten för­klara att frå­gan om fusion har fal­lit. Lag (2013:453).

6 §   Om en pen­sions­stif­telse eller en per­so­nal­stif­telse hör till den över­lå­tande med­lems­ban­ken, gäl­ler om stif­tel­sens över­fö­rande till den över­ta­gande ban­ken bestäm­mel­serna i lagen (1967:531) om tryg­gande av pen­sions­ut­fäs­telse m.m.

7 §   När ett laga­kraft­vun­net beslut om till­stånd att verk­ställa fusions­av­ta­let har regi­stre­rats och nöd­vän­diga stad­geänd­ringar eller, vid fusion enligt 2 §, stad­gar för den nybil­dade med­lems­ban­ken har god­känts och till­stånd att driva bank­rö­relse har bevil­jats, anses fusio­nen genom­förd och över­lå­tande med­lems­bank upp­löst. Den över­lå­tande ban­kens med­lem­mar blir då med­lem­mar i den över­ta­gande ban­ken, om inte upp­säg­ning har skett enligt 3 § andra styc­ket. Sam­ti­digt över­går den över­lå­tande ban­kens till­gångar och skul­der till den över­ta­gande ban­ken.
Lag (2004:318).

Fusion mel­lan en med­lems­bank och ett helägt dot­ter­ak­tie­bo­lag

8 §   Om en med­lems­bank äger samt­liga aktier i ett dot­ter­bo­lag, kan med­lems­ban­kens och bola­gets sty­rel­ser träffa ett fusions­av­tal som inne­bär att dot­ter­bo­la­get ska gå upp i med­lems­ban­ken. Sty­rel­serna ska anmäla avta­let för regi­stre­ring hos regi­stre­rings­myn­dig­he­ten. Där­vid gäl­ler 5-7 §§ i tillämp­liga delar.

Fusion får ske endast om med­lems­ban­ken och bola­get har samma redo­vis­nings­va­luta.

Dot­ter­bo­la­get är upp­löst när Finansin­spek­tio­nens beslut om till­stånd enligt 5 § har regi­stre­rats.
Regi­stre­rings­myn­dig­he­ten ska regi­strera till­stån­det även i aktie­bo­lags­re­gist­ret.

Fusion enligt första styc­ket får ske även om det i dot­ter­bo­la­get finns egen­dom som med­lems­ban­ken inte får för­värva. Sådan egen­dom måste avytt­ras senast ett år från regi­stre­ringen. Om det finns sär­skilda skäl, kan Finansin­spek­tio­nen för­länga denna frist. Lag (2013:453).

Inlö­sen av aktier i ett dot­ter­bo­lag

9 §   Har upp­hävts genom lag (2005:919).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2005:919).

11 §   Har upp­hävts genom lag (2005:919).

12 §   Har upp­hävts genom lag (2005:919).

13 §   Har upp­hävts genom lag (2005:919).


11 kap. Ska­de­stånd m.m.

Sty­rel­se­le­da­mots och dele­gats ska­de­stånds­an­svar

1 §   En sty­rel­se­le­da­mot eller dele­gat, som när han eller hon full­gör sitt upp­drag upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het ska­dar en med­lems­bank, ska ersätta ska­dan. Det­samma gäl­ler när ska­dan till­fo­gas en med­lem eller någon annan genom över­trä­delse av denna lag, Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om till­synskrav för kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­fö­re­tag och om änd­ring av för­ord­ning (EU) nr 648/2012, lagen (2014:968) om sär­skild till­syn över kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag, lagen (2014:966) om kapi­tal­buf­fer­tar, tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse eller ban­kens stad­gar.
Lag (2014:976).

Revi­sors, lek­man­na­re­vi­sors och granska­res ska­de­stånds­an­svar

2 §   En revi­sor, en lek­man­na­re­vi­sor eller en granskare i en med­lems­bank är ersätt­nings­skyl­dig enligt de grun­der som anges i 1 §. Han eller hon ska även ersätta skada som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het vål­las av en med­hjäl­pare. I de fall som avses i 7 a kap. 21 § första styc­ket 3 och 7 b kap. 19 § andra styc­ket denna lag samt 4 kap. 3 och 6 §§ lagen (2017:630) om åtgär­der mot pen­ning­tvätt och finan­sie­ring av ter­ro­rism sva­rar dock revi­sorn, lek­man­na­re­vi­sorn eller granska­ren endast för skada på grund av orik­tiga upp­gif­ter som han eller hon eller en med­hjäl­pare har haft skä­lig anled­ning att anta var orik­tiga.

Om ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag är revi­sor eller granskare, är det detta bolag och den för revi­sio­nen eller gransk­ningen huvud­an­sva­rige som är ersätt­nings­skyl­diga. Lag (2017:637).

Med­lems ska­de­stånds­an­svar

3 §   En med­lem i en med­lems­bank eller en röst­be­rät­ti­gad som inte är med­lem ska ersätta skada som han eller hon upp­såt­li­gen eller av grov oakt­sam­het till­fo­gar med­lems­ban­ken, en med­lem eller någon annan genom att med­verka till över­trä­delse av denna lag, för­ord­ning (EU) nr 575/2013, lagen (2014:968) om sär­skild till­syn över kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag, lagen (2014:966) om kapi­tal­buf­fer­tar, tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning, lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse eller stad­garna. Lag (2014:976).

Jämk­ning

4 §   Om någon är ersätt­nings­skyl­dig enligt 1-3 §§, kan ska­de­stån­det jäm­kas efter vad som är skä­ligt med hän­syn till hand­ling­ens art, ska­dans stor­lek och omstän­dig­he­terna i övrigt.
Lag (2004:318).

Gemen­samt ska­de­stånds­an­svar

5 §   Om flera skall ersätta samma skada, sva­rar de soli­da­riskt för ska­de­stån­det i den utsträck­ning inte ska­de­stånds­skyl­dig­he­ten har jäm­kats för någon av dem enligt 4 §. Vad någon av dem har beta­lat i ska­de­stånd får krä­vas till­baka från de andra efter vad som är skä­ligt med hän­syn till omstän­dig­he­terna. Lag (2004:318).

Talan om ska­de­stånd till med­lems­ban­ken

6 §   Talan om ska­de­stånd till med­lems­ban­ken enligt 1-3 §§ får väc­kas, om majo­ri­te­ten eller en mino­ri­tet bestå­ende av minst en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade vid för­e­nings­stämma har biträtt ett för­slag om att väcka ska­de­stånds­ta­lan eller har rös­tat mot ett för­slag om att bevilja någon sty­rel­se­le­da­mot ansvars­fri­het. En upp­gö­relse om ska­de­stånds­skyl­dig­het till med­lems­ban­ken får träf­fas bara av för­e­nings­stäm­man och bara under för­ut­sätt­ning att inte en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade rös­tar mot för­sla­get om upp­gö­relse. Om en med­lem för ska­de­stånds­ta­lan för ban­kens räk­ning, kan någon upp­gö­relse inte träf­fas utan hans sam­tycke. Talan mot en dele­gat om ska­de­stånd till ban­ken får trots vad som nu sagts väc­kas av sty­rel­sen. Lag (2004:318).

7 §   Röst­be­rät­ti­gade som utgör minst en tion­del av samt­liga röst­be­rät­ti­gade får föra talan om ska­de­stånd till ban­ken. Om en röst­be­rät­ti­gad sedan talan väckts avstår från talan, kan de övriga ändå full­följa denna.

Den som har väckt talan sva­rar för rät­te­gångs­kost­na­derna men har rätt till ersätt­ning av ban­ken för den kost­nad som täcks av vad som kom­mit ban­ken till godo genom rät­te­gången.
Lag (2004:318).

Tiden för väc­kande av talan

8 §   Talan för med­lems­ban­kens räk­ning mot en sty­rel­se­le­da­mot om ska­de­stånd på grund av ett beslut eller en åtgärd under ett räken­skapsår skall väc­kas senast ett år från det att års­re­do­vis­ningen och revi­sions­be­rät­tel­sen för räken­skaps­å­ret lades fram på för­e­nings­stäm­man. Lag (2004:318).

9 §   Har för­e­nings­stäm­man beslu­tat att bevilja ansvars­fri­het eller att inte föra ska­de­stånds­ta­lan utan att minst det antal röst­be­rät­ti­gade som anges i 6 § har rös­tat mot det eller har tiden för talan gått ut enligt 8 §, får talan enligt 6 eller 7 § ändå väc­kas, om det i års­re­do­vis­ningen eller i revi­sions­be­rät­tel­sen eller på något annat sätt inte har läm­nats i väsent­liga hän­se­en­den rik­tiga och full­stän­diga upp­gif­ter till för­e­nings­stäm­man om det beslut eller den åtgärd som talan grun­das på. Lag (2004:318).

10 §   Sty­rel­sen får trots bestäm­mel­serna i 6-9 §§ föra en ska­de­stånds­ta­lan som grun­das på brott. Lag (2004:318).

11 §   Talan för med­lems­ban­kens räk­ning enligt 1-3 §§, som inte grun­das på brott, får inte väc­kas mot
   1. en sty­rel­se­le­da­mot sedan fem år för­flu­tit från utgången av det räken­skapsår då beslut eller åtgär­der, som talan grun­das på, fat­ta­des eller vid­togs,
   2. en dele­gat sedan tre år för­flu­tit från utgången av det räken­skapsår då beslut eller åtgär­der, som talan grun­das på, fat­ta­des eller vid­togs,
   3. en revi­sor sedan fem år för­flu­tit från utgången av det räken­skapsår som revi­sions­be­rät­tel­sen avser,
   4. en lek­man­na­re­vi­sor sedan fem år för­flu­tit från utgången av det räken­skapsår som gransk­nings­rap­por­ten avser,
   5. en sär­skild granskare sedan fem år för­flu­tit från den dag när ytt­ran­det över den sär­skilda gransk­ningen lades fram på stäm­man, samt
   6. en med­lem i med­lems­bank eller röst­be­rät­ti­gad som inte är med­lem sedan två år för­flu­tit från beslut eller åtgär­der som talan grun­das på. Lag (2004:318).

Kon­kurs­bos tale­rätt

12 §   Om ban­ken har för­satts i kon­kurs efter en ansö­kan som gjorts innan den tid som anges i 11 § har gått ut, får kon­kurs­boet föra talan enligt 1-3 §§ trots att fri­het från ska­de­stånds­an­svar har inträtt enligt 6-9 §§. Efter utgången av den tid som anges i 11 § får en sådan talan dock inte väc­kas senare än sex måna­der från edgångs­sam­man­träde. Lag (2004:318).


12 kap. Med­lems­ban­kens före­tags­namn

1 §   En med­lems­banks före­tags­namn ska inne­hålla ordet med­lems­bank.

Före­tags­nam­net ska regi­stre­ras i bank­re­gist­ret.

Om före­tags­nam­net ska regi­stre­ras på två eller flera språk, ska varje lydelse anges i ban­kens stad­gar. Lag (2018:1670).

2 §   En med­lems­banks före­tags­namn ska tyd­ligt skilja sig från andra ännu bestå­ende före­tags­namn som är införda i bank­re­gist­ret samt från benäm­ningar på utländska bank­fö­re­tag, som är all­mänt kända i Sve­rige.

För regi­stre­ring av ett före­tags­namn gäl­ler i övrigt vad som före­skrivs i lagen (2018:1653) om före­tags­namn. Lag (2018:1670).

3 §   En med­lems­banks sty­relse kan anta ett sär­skilt före­tags­namn. Bestäm­mel­sen i 1 § andra styc­ket och 2 § om före­tags­namn gäl­ler även för ett sär­skilt före­tags­namn. Ordet bank eller med­lems­bank får bara använ­das i ett sär­skilt före­tags­namn för bank­verk­sam­het. Lag (2018:1670).

4 §   Skrift­liga hand­lingar som utfär­das för en med­lems­bank bör under­teck­nas med ban­kens före­tags­namn. Om sty­rel­sen eller någon annan ställ­fö­re­trä­dare för ban­ken har utfär­dat en hand­ling utan fir­ma­teck­ning och det inte fram­går av dess inne­håll att den utfär­dats på ban­kens väg­nar, är de som under­teck­nat hand­lingen soli­da­riskt ansva­riga för för­plik­telse enligt hand­lingen såsom för egen skuld. Detta gäl­ler dock inte om det av omstän­dig­he­terna vid hand­ling­ens till­komst fram­gick att den utfär­da­des för ban­ken och den till vil­ken hand­lingen ställts av ban­ken får ett behö­ri­gen under­teck­nat god­kän­nande av hand­lingen utan oskä­ligt dröjs­mål efter det att detta begärts eller per­son­lig ansva­rig­het gjorts gäl­lande mot under­teck­narna. Lag (2018:1670).

5 §   I lagen (2018:1653) om före­tags­namn finns bestäm­mel­ser om för­bud mot använd­ning av ett före­tags­namn och om häv­ning av en regi­stre­ring av ett före­tags­namn.
Lag (2018:1670).


13 kap. Regi­stre­ring m.m.

1 §   Regi­stre­rings­myn­dig­he­ten skall utan dröjs­mål kun­göra i Post- och Inri­kes Tid­ningar vad som för med­lems­ban­ker införs i bank­re­gist­ret med undan­tag för regi­stre­ring av under­rät­telse enligt
   1. 2 kap. 7 § om dagen för kun­gö­relse om rörel­sens öpp­nande,
   2. 9 kap. 20 § från tings­rät­ten om att ban­ken bli­vit för­satt i kon­kurs, att beslut om kon­kurs upp­hävts eller att kon­kurs avslu­tats, och
   3. 10 kap. 5 § om fusions­till­stånd.

En kun­gö­relse som avser änd­ring i ett för­hål­lande som tidi­gare har införts i regist­ret skall bara ange änd­ring­ens art.
Lag (2004:318).

2 §   Det som för med­lems­ban­ker bli­vit infört i bank­re­gist­ret skall anses ha kom­mit till tredje mans kän­ne­dom, om det har kun­gjorts i Post- och Inri­kes Tid­ningar enligt 1 § och det inte av omstän­dig­he­terna fram­går att tredje man var­ken kände till eller borde ha känt till det som kun­gjorts. Lag (2004:318).

3 §   Om en sökande vid anmä­lan för regi­stre­ring inte har följt vad som är före­skri­vet om anmä­lan, ska Finansin­spek­tio­nen före­lägga sökan­den att inom viss tid yttra sig eller göra rät­telse. Det­samma gäl­ler om regi­stre­rings­myn­dig­he­ten fin­ner att ett beslut, som anmäls för regi­stre­ring och för vars gil­tig­het Finansin­spek­tio­nens god­kän­nande inte krävs, eller en hand­ling som bifo­gas anmä­lan
   1. inte har kom­mit till i behö­rig ord­ning,
   2. till sitt inne­håll stri­der mot denna lag eller annan för­fatt­ning eller stad­garna, eller
   3. i något vik­ti­gare hän­se­ende har en otyd­lig eller vil­se­le­dande avfatt­ning.

Om före­läg­gan­det inte följs, ska ären­det om regi­stre­ring skri­vas av. En upp­lys­ning om denna påföljd ska tas in i före­läg­gan­det. Om ytt­rande har läm­nats men det fort­fa­rande finns hin­der för regi­stre­ring, ska sökan­den ges till­fälle att yttra sig över hind­ret. Finns hind­ret ändå kvar ska regi­stre­ring väg­ras, om det inte finns anled­ning att ge sökan­den ett nytt före­läg­gande.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket hind­rar inte regi­stre­ring av ett beslut av stäm­man, om rät­ten till talan mot beslu­tet har gått för­lo­rad enligt 7 kap. 18 § andra styc­ket.
Lag (2013:453).

4 §   Regi­stre­rings­myn­dig­he­ten skall genast skrift­li­gen under­rätta med­lems­ban­ken när myn­dig­he­ten för­kla­rat att en fråga om fusion har fal­lit enligt 10 kap. 5 § tredje styc­ket.
Lag (2004:318).

5 §   I lagen (2018:1653) om före­tags­namn finns bestäm­mel­ser om avre­gi­stre­ring av ett före­tags­namn sedan en dom om häv­ning av regi­stre­ringen av före­tags­nam­net har fått laga kraft. Lag (2018:1670).

6 §   Ett beslut av regi­stre­rings­myn­dig­he­ten att skriva av en anmä­lan om regi­stre­ring eller att vägra regi­stre­ring enligt 3 § andra styc­ket får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Det­samma gäl­ler ett beslut av regi­stre­rings­myn­dig­he­ten enligt 10 kap. 5 § tredje styc­ket. Ett beslut av regi­stre­rings­myn­dig­he­ten att vägra regi­stre­ring av ett före­tags­namn över­kla­gas dock till Patent-​ och mark­nads­dom­sto­len. Ett över­kla­gande ska ha kom­mit in inom två måna­der från dagen för beslu­tet.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten. Lag (2018:1670).


14 kap. Har upp­hävts genom lag (2013:439).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1999:224
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 1999.
   2. Beträf­fande ansök­ningar som vid utgången av april månad 1999 har kom­mit in till rege­ringen eller, i före­kom­mande fall, Finansin­spek­tio­nen skall frå­gan, huruvida det är rege­ringen eller Finansin­spek­tio­nen som skall pröva ansök­ningen, avgö­ras enligt äldre bestäm­mel­ser.

1999:1116

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2000 och tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 1999.

2000:820
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2002.
   2. Regi­stre­rings­ä­ren­den, som har kom­mit in till Finansin­spek­tio­nen men i vilka inspek­tio­nen inte har fat­tat beslut före ikraft­trä­dan­det, skall över­läm­nas till Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket för fort­satt hand­lägg­ning.

2005:919

Har inlö­sen av aktier enligt 10 kap. 9 § påkal­lats före utgången av år 2005, gäl­ler äldre bestäm­mel­ser om för­ut­sätt­ningar för inlö­sen, om bestäm­mande av lösen­be­lopp och om för­fa­ran­det.

2006:403
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2007.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler om det yrkes­mäs­siga biträde som annars skulle för­an­leda jäv för en revi­sor eller en lek­man­na­re­vi­sor avser ett räken­skapsår som har inletts före den 1 janu­ari 2007.

2008:598
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2008.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler i fråga om fusio­ner som vid ikraft­trä­dan­det prö­vas enligt kon­kur­rensla­gen (1993:20) eller som för­bju­dits enligt den lagen.

2009:353
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2009.
   2. I fråga om pröv­ning enligt 2 kap. 5 § fjärde styc­ket av en anmä­lan som har kom­mit in till Finansin­spek­tio­nen före lagens ikraft­trä­dande ska äldre bestäm­mel­ser gälla. Hän­vis­ning­arna i 2 kap. 5 § fjärde styc­ket till bestäm­mel­ser i lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse ska då avse de bestäm­mel­ser­nas lydelse före den 1 juli 2009.

2009:571
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2009.
   2. Bestäm­mel­serna i 6 kap. 3 a § tilläm­pas inte om den som har varit revi­sor har utsetts till den nya befatt­ningen före ikraft­trä­dan­det.
   3. Bestäm­mel­serna i 6 kap. 4 a § första styc­ket tredje meningen och andra styc­ket 2 tilläm­pas inte för­rän efter den första ordi­na­rie för­e­nings­stämma som hålls efter ikraft­trä­dan­det.
   4. För ett upp­drag som revi­sor som inne­has vid ikraft­trä­dan­det räk­nas den tid som anges i 7 a kap. 1 a § första styc­ket från den första ordi­na­rie för­e­nings­stämma som hålls efter ikraft­trä­dan­det.

2010:840
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2010.
   2. Ett revi­sorsupp­drag som har getts före ikraft­trä­dan­det består till utgången av man­dat­ti­den, om inte upp­dra­get upp­hör i för­tid enligt 7 a kap. 6 § eller hin­der som avses i 7 a kap. 7 § upp­kom­mer.

2010:1965
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2011.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler om en hand­ling har skic­kats eller läm­nats före den 1 april 2011.

2011:897
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2011.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler om en ansö­kan om lik­vi­da­tion har kom­mit in till tings­rät­ten före ikraft­trä­dan­det eller om en med­lems­bank har för­satts i kon­kurs och denna har avslu­tats före ikraft­trä­dan­det.

2011:1378
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om skyl­dig­het att göra skat­te­av­drag eller lämna skatte­de­kla­ra­tion enligt skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

2013:164
   1. Denna lag trä­der i kraft den 25 april 2013.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler för ären­den som har kom­mit in till Bolags­ver­ket före ikraft­trä­dan­det.

2013:453
   1. Denna lag trä­der i kraft den 15 juli 2013.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler för ären­den som har kom­mit in till Finansin­spek­tio­nen före ikraft­trä­dan­det.

2013:744
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2013.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för över­kla­gande av beslut som läns­sty­rel­sen har med­de­lat före ikraft­trä­dan­det.

2015:819
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2016.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 2015.

2016:213
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2016.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för mål som har inletts i all­män för­valt­nings­dom­stol före ikraft­trä­dan­det.

2016:435
   1. Denna lag trä­der i kraft den 17 juni 2016.
   2. Om en med­lems­bank vid ikraft­trä­dan­det inte har över­låt­bara vär­de­pap­per upp­tagna till han­del på en regle­rad mark­nad, tilläm­pas bestäm­mel­serna om redo­vis­nings­kom­pe­tens eller revi­sions­kom­pe­tens i 6 kap. 4 a § första styc­ket tredje meningen och andra styc­ket 2 först efter den första ordi­na­rie för­e­nings­stämma som hålls efter den 16 juni 2016.
   3. Bestäm­mel­serna i 7 a kap. 1 c § tilläm­pas även på vill­kor och begräns­ningar som har avta­lats respek­tive beslu­tats före ikraft­trä­dan­det.
   4. Bestäm­mel­serna om revi­sions­be­rät­telse och kon­cern­re­vi­sion i de nya 7 a kap. 12 a, 13 a, 16 a och 16 b §§ och i 7 a kap. 12 b och 17 §§ i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 16 juni 2016.

2016:953
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 2016.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 2016.

2020:665
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2021.
   2. Den upp­hävda lagen gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om med­lems­ban­ker som är regi­stre­rade i bank­re­gist­ret den 31 decem­ber 2020 avse­ende det räken­skapsår som avslu­tas när­mast efter detta datum.