Grund­sko­le­för­ord­ning (1994:1194). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2011:185

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1994:1194
Depar­te­ment: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2010:1036
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1994:1194
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utbild­nings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1994-​06-23
Omtryck: SFS 1997:599
Änd­rad: t.o.m. SFS

2010:1036
Upp­hävd: 2011-​04-15
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2011:185
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. All­männa före­skrif­ter

1 §   I denna för­ord­ning med­de­las före­skrif­ter om grund­sko­lan utö­ver vad som före­skrivs i skol­la­gen (1985:1100).

2 §   I denna för­ord­ning avses med
   - garan­te­rad under­vis­nings­tid: den minsta under­vis­nings­tid i tim­mar som ele­verna skall erbju­das,
   - skol­da­gar: de dagar under ett läsår under vilka utbild­ning skall äga rum,
   - sty­rel­sen: sty­rel­sen för utbild­ningen,
   - under­vis­nings­tid: arbete som pla­ne­rats av lärare och ele­ver till­sam­mans och som ele­verna genom­för under lära­res led­ning,
   - ämne: ämne för vil­ket rege­ringen fast­ställt en kurs­plan.

Den som har det led­nings­an­svar som enligt 2 kap. 2 § skol­la­gen (1985:1100) vilar på rek­torn skall också benäm­nas rek­tor.

3 §   Sta­tens skol­verk fast­stäl­ler de for­mu­lär som behövs för tillämp­ningen av denna för­ord­ning.

4 §   Grund­sko­lan skall ha ända­måls­en­liga loka­ler. Den skall också ha utrust­ning som behövs för en tidsen­lig utbild­ning.

I bib­li­o­teksla­gen (1996:1596) finns bestäm­mel­ser om skol­bib­li­o­tek inom grund­sko­lan. För­ord­ning (1996:1592).

5 §   Sådana upp­gif­ter i fråga om skol­häl­so­vård som enligt skol­la­gen (1985:1100) sköts av kom­mu­nen såsom huvud­man för utbild­ningen får i stäl­let full­gö­ras av ett lands­ting, om kom­mu­nen och lands­tinget är ense om detta.


2 kap. Utbild­ning­ens inne­håll

Läro­plan

1 §   För grund­sko­lan gäl­ler en läro­plan.

Läro­pla­nen inne­hål­ler de över­gri­pande målen och rikt­lin­jerna för utbild­ningen.

Läro­pla­nen fast­ställs av rege­ringen. För­ord­ning (1997:599).

Tim­plan

2 §   I bilaga 3 till skol­la­gen (1985:1100) finns före­skrif­ter om utbild­ning­ens omfatt­ning i grund­sko­lan (tim­plan). Kom­mu­nerna får besluta om ytter­li­gare under­vis­nings­tid utö­ver den tid som anges i tim­pla­nen.

I 8 §, 4 kap. 4 § samt 5 kap. 4 och 10 §§ finns före­skrif­ter om avvi­kel­ser från tim­pla­nen i vissa fall. För­ord­ning (1997:599).

3 §   I tim­pla­nen anges
   - anta­let tim­mar för ämnen, ämnes­grup­per, språkval och ele­vens val,
   - det totalt garan­te­rade anta­let tim­mar (garan­te­rad under­vis­nings­tid), och
   - inom ramen för den totala under­vis­nings­ti­den ett visst antal tim­mar för sko­lans val.

Före­skrif­ter om språkval, ele­vens val och sko­lans val finns i 17-22 §§. För­ord­ning (1997:599).

4 §   Beslut om för­del­ning av anta­let tim­mar för ämnen, ämnes­grup­per, språkval och ele­vens val fat­tas av sty­rel­sen efter för­slag av rek­torn. För­ord­ning (1997:599).

5 §   I grund­sko­lan skall i den omfatt­ning som rek­torn bestäm­mer anord­nas fri­lufts­verk­sam­het som bedrivs under en lära­res led­ning. För­ord­ning (1997:599).

Kurs­pla­ner

6 §   För varje ämne finns en kurs­plan.

I kurs­pla­nen anges
   - de mål som under­vis­ningen ska sträva mot, och
   - de mål som ele­verna ska ha upp­nått i slu­tet av det femte och det nionde skol­å­ret.

I kurs­pla­nerna för ämnena mate­ma­tik, svenska och svenska som and­ra­språk anges även de mål som ele­verna ska ha upp­nått i slu­tet av det tredje skol­å­ret.

Kurs­pla­nerna finns i för­ord­ning. För­ord­ning (2008:408).

Två­språ­kig under­vis­ning

7 §   För ele­ver som har ett annat språk än svenska som dag­ligt umgäng­es­språk med en eller båda vård­nads­ha­varna får en kom­mun anordna delar av under­vis­ningen i års­kur­serna 1-6 på umgäng­es­språ­ket (två­språ­kig under­vis­ning). För ele­ver med finska som umgäng­es­språk får sådan under­vis­ning anord­nas även i års­kur­serna 7-9.

Under den sam­man­lagda tid som två­språ­kig under­vis­ning anord­nas får högst hälf­ten anord­nas på umgäng­es­språ­ket. Under­vis­ningen skall pla­ne­ras så att under­vis­ningen på svenska suc­ces­sivt ökar under utbild­nings­ti­den.

I 8 kap. same­skol­för­ord­ningen (1995:205) finns bestäm­mel­ser om inte­gre­rad samisk under­vis­ning i grund­sko­lan. För­ord­ning (1997:599).

Eng­elsk­språ­kig under­vis­ning

8 §   En kom­mun får anordna huvud­de­len av under­vis­ningen på eng­elska för barn som vis­tas i Sve­rige under en begrän­sad tid och som har till­räck­liga kun­ska­per i eng­elska för att kunna delta i under­vis­ningen. Avvi­kelse får göras från tim­pla­nen i ämnena svenska och eng­elska. Anta­let tim­mar i svenska får dock inte under­stiga 480.

Om det inte finns plats för alla sökande till eng­elsk­språ­kig under­vis­ning, skall det i första hand tas emot barn till utländska gäst­fors­kare och exper­ter samt barn som tidi­gare gått i en eng­elsk­språ­kig skola. För­ord­ning (1997:599).

8 a §   En kom­mun får för sådana barn som avses i 8 § tillämpa Pri­mary Years Pro­gramme och Middle Years Pro­gramme inom grund­sko­lan. Sko­lor som har auk­to­ri­se­rats av Inter­na­tio­nal Bac­calau­re­ate Office (IBO) får utfärda betyg eller skrift­liga omdö­men enligt bestäm­mel­ser som utfär­dats av IBO till sådana ele­ver som flyt­tar utom­lands under skol­ti­den.
För­ord­ning (2007:303).

8 b §   En kom­mun som anord­nar under­vis­ning enligt 8 a § skall anmäla detta till Sta­tens skol­verk. För­ord­ning (2007:303).

Modersmåls­un­der­vis­ning

9 §   Om en eller båda av ele­vens vård­nads­ha­vare har ett annat språk än svenska som moders­mål och språ­ket utgör dag­ligt umgäng­es­språk för ele­ven, ska ele­ven få under­vis­ning i detta språk som ett ämne (modersmåls­un­der­vis­ning), om
   1. ele­ven har grund­läg­gande kun­ska­per i språ­ket, och
   2. ele­ven öns­kar få sådan under­vis­ning.

Modersmåls­un­der­vis­ning i samiska, finska, meän­ki­eli, romani chib eller jid­disch ska erbju­das även om språ­ket inte är ele­vens dag­liga umgäng­es­språk i hem­met. Det­samma gäl­ler en elev som är adop­tiv­barn och som har ett annat moders­mål än svenska.

I 5 kap. 2 och 3 §§ finns bestäm­mel­ser om stu­di­e­hand­led­ning på ele­vens moders­mål. För­ord­ning (2008:97).

10 §   Modersmåls­un­der­vis­ning kan anord­nas
   1. som språkval,
   2. som ele­vens val,
   3. inom ramen för sko­lans val, eller
   4. utan­för tim­pla­ne­bun­den tid.

Modersmåls­un­der­vis­ning får inte omfatta mer än ett språk för en elev. En romsk elev som kom­mer från utlan­det kan dock få modersmåls­un­der­vis­ning i två språk, om det finns sär­skilda skäl.

Vid modersmåls­un­der­vis­ning i samiska skall den kurs­plan för samiska använ­das som Sta­tens skol­verk med stöd av 3 kap. 6 § same­skol­för­ord­ningen (1995:205) har fast­ställt.
För­ord­ning (2002:1010).

11 §   Om modersmåls­un­der­vis­ning för en elev anord­nas utan­för tim­pla­ne­bun­den tid, har ele­ven rätt att få sådan under­vis­ning sam­man­lagt högst sju läsår under sin skol­tid inom det offent­liga skol­vä­sen­det. Ele­ven har dock rätt till under­vis­ning under längre tid, om ele­ven har ett sär­skilt behov av sådan under­vis­ning.

Begräns­ningen gäl­ler inte modersmåls­un­der­vis­ning i samiska, finska, meän­ki­eli, romani chib, jid­disch eller ett nor­diskt språk. För­ord­ning (2008:97).

12 §   Om beslut fat­tas att modersmåls­un­der­vis­ning för en elev skall anord­nas inom ramen för sko­lans val eller utan­för tim­pla­ne­bun­den tid skall sam­råd ske med ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare före beslu­tet. För­ord­ning (1997:599).

13 §   En kom­mun är skyl­dig att anordna modersmåls­un­der­vis­ning i ett språk, endast om det finns en lämp­lig lärare.

En kom­mun är skyl­dig att anordna sådan under­vis­ning om minst fem ele­ver öns­kar under­vis­ning i språ­ket. När det gäl­ler samiska, finska, meän­ki­eli, romani chib eller jid­disch är kom­mu­nen skyl­dig att anordna modersmåls­un­der­vis­ning även om anta­let ele­ver är mindre än fem. För­ord­ning (2008:97).

14 §   En elev som får modersmåls­un­der­vis­ning får med den begräns­ning som anges i 11 § fort­sätta att delta i den under­vis­ningen, även om språ­ket skulle upp­höra att vara dag­ligt umgäng­es­språk för ele­ven. För­ord­ning (1997:599).

Svenska som and­ra­språk

15 §   Under­vis­ning i svenska som and­ra­språk skall om det behövs anord­nas för
   1. ele­ver som har ett annat språk än svenska som moders­mål,
   2. ele­ver som har svenska som moders­mål och som har tagits in från sko­lor i utlan­det, och
   3. invand­ra­re­le­ver som har svenska som huvud­sak­ligt umgäng­es­språk med en eller båda vård­nads­ha­varna.

Rek­torn beslu­tar om under­vis­ning i svenska som and­ra­språk skall anord­nas för en elev. För­ord­ning (1997:599).

16 §   Under­vis­ning i svenska som and­ra­språk skall anord­nas i stäl­let för under­vis­ning i svenska.

Svenska som and­ra­språk kan där­ut­ö­ver anord­nas
   1. som språkval,
   2. som ele­vens val, eller
   3. inom ramen för sko­lans val. För­ord­ning (1997:599).

Språkval

17 §   I tim­pla­nen anges ett visst antal tim­mar för språkval. Som språkval skall erbju­das minst två av språ­ken franska, spanska och tyska.

En kom­mun är skyl­dig att anordna under­vis­ning i ett språk som erbju­dits enligt första styc­ket, om minst fem ele­ver väl­jer språ­ket och ele­verna kan bedö­mas ha möj­lig­het att fort­sätta stu­di­erna i språ­ket i gym­na­sie­sko­lan.

Finska och samiska får erbju­das ele­verna som språkval enligt första styc­ket. Om dessa språk erbju­dits som språkval skall under­vis­ning anord­nas även om färre än fem ele­ver väl­jer språ­ket.

Även andra språk får erbju­das som språkval, om ele­verna kan bedö­mas ha möj­lig­het att fort­sätta stu­di­erna i språ­ket i gym­na­sie­sko­lan. För­ord­ning (2000:449).

18 §   Som språkval för en elev ska i stäl­let för språk enligt 17 § erbju­das föl­jande språk, om ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare öns­kar det:
   - det språk som ele­ven har rätt till modersmåls­un­der­vis­ning i,
   - svenska som and­ra­språk för ele­ver som i övrigt får under­vis­ning i svenska som and­ra­språk,
   - svenska för ele­ver som i övrigt får under­vis­ning i svenska,
   - eng­elska, eller
   - tec­ken­språk.

En kom­mun är skyl­dig att anordna under­vis­ning i ett sådant språk, om minst fem ele­ver väl­jer språ­ket. När det gäl­ler modersmåls­un­der­vis­ning i samiska, finska, meän­ki­eli, romani chib eller jid­disch är en kom­mun skyl­dig att anordna under­vis­ning även om färre än fem ele­ver väl­jer språ­ket.
För­ord­ning (2008:97).

Ele­vens val

19 §   I tim­pla­nen anges ett visst antal tim­mar för ele­vens val.
Under­vis­ningen syf­tar till att för­djupa och bredda ele­vens kun­ska­per i ett eller flera ämnen. I ele­vens val kan även ingå ett språk som ele­ven inte tidi­gare har fått under­vis­ning i (nybör­jar­språk).

Under­vis­ningen skall till sitt inne­håll och sin inrikt­ning vara för­en­lig med målen i den kurs­plan eller de kurs­pla­ner som rege­ringen fast­ställt för det ämne eller de ämnen som utgör ele­vens val. För­ord­ning (2000:449).

20 §   Sty­rel­sen skall erbjuda ele­verna ett all­si­digt urval av ämnen som ele­vens val. Sty­rel­sen skall sträva efter att till­go­dose ele­ver­nas val genom att utnyttja de möj­lig­he­ter som finns inom ramen för gäl­lande bestäm­mel­ser.

Under­vis­ning i ett nybör­jar­språk som erbju­dits som ele­vens val enligt första styc­ket skall anord­nas, om minst fem ele­ver väl­jer språ­ket och ele­verna kan bedö­mas ha möj­lig­het att fort­sätta stu­di­erna i språ­ket i gym­na­sie­sko­lan.
För­ord­ning (2000:449).

Sko­lans val

21 §   I tim­pla­nen anges ett visst antal tim­mar som får använ­das för sko­lans val. Utrym­met för sko­lans val skall med de begräns­ningar som anges i bilaga 3 till skol­la­gen (1985:1100) använ­das för under­vis­ning i ett eller flera ämnen.

Beslut om hur utrym­met för sko­lans val skall använ­das fat­tas av rek­torn. För­ord­ning (1997:599).

22 §   Under­vis­ning som avses i 21 § skall till sitt inne­håll och sin inrikt­ning vara för­en­lig med målen i den kurs­plan eller de kurs­pla­ner som rege­ringen fast­ställt för det ämne eller de ämnen som utgör sko­lans val. För­ord­ning (1997:599).

Arbets­plan

23 §   För genom­fö­ran­det av de fast­ställda målen för utbild­ningen skall det fin­nas en arbets­plan.

Arbets­pla­nen skall utar­be­tas under med­ver­kan av lärare och övrig per­so­nal samt före­trä­dare för ele­verna och deras vård­nads­ha­vare.

Rek­torn beslu­tar om arbets­pla­nen.

Arbets­pla­nen skall kon­ti­nu­er­ligt föl­jas upp och utvär­de­ras.
För­ord­ning (1997:599).

Läro­me­del

24 §   Av 4 kap. 4 § skol­la­gen (1985:1100) fram­går att utbild­ningen i grund­sko­lan skall vara avgifts­fri för ele­verna och att de utan kost­nad skall ha till­gång till böc­ker, skriv­ma­te­riel, verk­tyg och andra hjälp­me­del som behövs för en tidsen­lig utbild­ning.

Sär­skild vikt skall läg­gas vid att ele­verna i under­vis­ningen har till­gång till läro­me­del som täc­ker väsent­liga delar av ett ämne eller en ämnes­grupp och som är ägnade att ge fast­het och sam­man­hang i stu­di­erna. För­ord­ning (1997:599).

25 §   Ele­verna skall som gåva få behålla sådana läro­me­del och andra väsent­liga hjälp­me­del som de behö­ver av peda­go­giska skäl eller kan komma att behöva som under­lag för fort­satta stu­dier eller som de i övrigt kan ha sär­skild nytta av att kunna gå till­baka till. Med läro­me­del avses här sådana läro­me­del som sägs i 24 § andra styc­ket. För­ord­ning (1997:599).


3 kap. Sam­ver­kans­for­mer

1 §   I detta kapi­tel finns all­männa före­skrif­ter om sam­ver­kan mel­lan olika intres­se­grup­per och sär­skilda före­skrif­ter om elev­vårds­kon­fe­rens och ele­vin­fly­tande.

Sam­ver­kan mel­lan olika intres­se­grup­per

2 §   For­merna för sam­ver­kan mel­lan olika intres­se­grup­per inom en rek­tors arbets­om­råde skall utveck­las med beak­tande av de lokala för­hål­lan­dena. Detta gäl­ler om det inte i för­fatt­ning eller kol­lek­tivav­tal finns sär­skilda bestäm­mel­ser för behand­ling av en viss fråga.

Elev­vårds­kon­fe­rens

3 §   För behand­ling av elev­vårds­frå­gor skall det fin­nas en elev­vårds­kon­fe­rens för rek­torns arbets­om­råde.

4 §   I elev­vårds­kon­fe­ren­sen skall som leda­mö­ter ingå
   1. rek­torn,
   2. före­trä­dare för elev­vår­den, och
   3. berörd klass­fö­re­stån­dare eller mot­sva­rande och annan berörd per­so­nal.

Rek­torn beslu­tar om den när­mare sam­man­sätt­ningen av elev­vårds­kon­fe­ren­sen. Rek­torn eller den arbets­ta­gare som rek­torn utser är ord­fö­rande.

Elev­vårds­kon­fe­ren­sen får tillåta att även andra än leda­mö­ter är när­va­rande och ytt­rar sig vid sam­man­trä­dena.

5 §   Elev­vårds­kon­fe­ren­sen är beslut­för när mer än hälf­ten av leda­mö­terna är när­va­rande.

Vid sam­man­träde med elev­vårds­kon­fe­ren­sen skall föras pro­to­koll.

Ele­vin­fly­tande

6 §   I varje klass eller under­vis­nings­grupp skall ele­verna ges till­fälle att till­sam­mans med lära­ren behandla frå­gor som är av gemen­samt intresse för ele­verna. Den när­mare utform­ningen skall anges i arbets­pla­nen. För­ord­ning (1997:599).


4 kap. Läro­ti­der m. m.

Läro­ti­der

1 §   Läså­ret skall börja i augusti och sluta i juni samt ha minst 178 skol­da­gar och minst 12 lov­da­gar. Där­ut­ö­ver får inom läså­ret läg­gas ut högst fem stu­di­e­da­gar för pla­ne­ring av skol­ar­be­tet eller för fort­bild­ning av lärare.

Sty­rel­sen bestäm­mer
   - dagarna för höst- och vår­ter­mi­ner­nas bör­jan och slut, och
   - hur lång skol­da­gen skall vara och när den tidi­gast får börja och senast får sluta.

2 §   Ele­ver­nas skol­ar­bete skall för­läg­gas måndag-​fredag och skall vara så jämnt för­de­lat över dessa dagar som möj­ligt.

3 §   Sty­rel­sen får besluta att anta­let skol­da­gar i vec­kan skall begrän­sas till fyra för en klass eller en grupp i års­kurs 1 eller 2, om det finns sär­skilda skäl.

Klas­ser och grup­per

4 §   Ele­verna skall för­de­las på klas­ser och grup­per enligt beslut av rek­torn.

En elev som är inskri­ven i grund­sko­lan kan få sin under­vis­ning i en klass i särsko­lan (inte­gre­rad elev), om berörda rek­to­rer är ense om detta och ele­vens vård­nads­ha­vare med­ger det.

Grund­sko­lans kurs­pla­ner gäl­ler för en inte­gre­rad elev. Efter beslut av rek­torn för grund­sko­lan får de avvi­kel­ser göras från grund­sko­lans tim­plan som krävs med hän­syn till under­vis­ning­ens upp­lägg­ning i särsko­le­klas­sen. För­ord­ning (1996:699).

Schema

5 §   För läså­ret eller kor­tare tid skall det fin­nas ett schema för under­vis­ningen.

Rek­torn fast­stäl­ler schema. Där­vid skall beak­tas att ele­verna får såväl en väl avvägd total skol­tid i grund­sko­lan som väl avvägda läsår och skol­da­gar.

Övriga före­skrif­ter

6 §   Beslut om befri­else för en elev från skyl­dig­het att delta i annars obli­ga­to­riska inslag i verk­sam­he­ten fat­tas av rek­torn, om inte ele­vens vård­nads­ha­vare med stöd av 3 kap. 12 § andra styc­ket skol­la­gen (1985:1100) har begärt att frå­gan skall prö­vas av sty­rel­sen. För­ord­ning (1996:1073).


5 kap. Sär­skilda stödin­sat­ser

1 §   I 4 kap. 1 § andra styc­ket skol­la­gen (1985:1100) före­skrivs att sär­skilt stöd skall ges till ele­ver som har svå­rig­he­ter i skol­ar­be­tet.

Beslut om sär­skilt stöd enligt detta kapi­tel fat­tas av rek­torn, om inte något annat föl­jer av 5 och 10 §§.

Om det genom upp­gif­ter från sko­lans per­so­nal, en elev, ele­vens vård­nads­ha­vare eller på annat sätt fram­kom­mer att ele­ven kan ha behov av sär­skilda stödåt­gär­der, skall rek­torn se till att beho­vet utreds. Om utred­ningen visar att ele­ven behö­ver sär­skilt stöd, skall rek­torn se till att ett åtgärds­pro­gram utar­be­tas. Av pro­gram­met skall det framgå vilka beho­ven är, hur de skall till­go­do­ses samt hur åtgär­derna skall föl­jas upp och utvär­de­ras.

Ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare skall ges möj­lig­het att delta när åtgärds­pro­gram­met utar­be­tas. För­ord­ning (2006:205).

Stu­di­e­hand­led­ning på moders­må­let

2 §   En elev skall få stu­di­e­hand­led­ning på sitt moders­mål, om ele­ven behö­ver det. För­ord­ning (1997:599).

3 §   En elev som har rätt till modersmåls­un­der­vis­ning och som före sin ankomst till Sve­rige har under­vi­sats på ett annat språk än sitt moders­mål får ges stu­di­e­hand­led­ning på det språ­ket i stäl­let för på moders­må­let, om det finns sär­skilda skäl. För­ord­ning (1997:599).

Stöd­un­der­vis­ning

4 §   En elev ska ges stöd­un­der­vis­ning, om det kan befa­ras att ele­ven inte kom­mer att nå de mål som minst ska ha upp­nåtts i slu­tet av det tredje, det femte och det nionde skol­å­ret eller om ele­ven av andra skäl behö­ver sär­skilt stöd.

Stöd­un­der­vis­ning kan anord­nas antingen i stäl­let för utbild­ning enligt tim­pla­nen eller som ett kom­ple­ment till sådan utbild­ning. För­ord­ning (2008:408).

5 §   Sär­skilt stöd skall ges till ele­ver med behov av spe­ci­al­pe­da­go­giska insat­ser. Sådant stöd skall i första hand ges inom den klass eller grupp som ele­ven till­hör.

Om det finns sär­skilda skäl, får sådant stöd i stäl­let ges i en sär­skild under­vis­nings­grupp.

Sty­rel­sen skall efter sam­råd med ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare besluta i fråga om ele­vens pla­ce­ring i en sär­skild under­vis­nings­grupp.

Före­skrif­ter om möj­lig­het till sär­skild läkar­un­der­sök­ning finns i 14 kap. 3 § andra styc­ket skol­la­gen (1985:1100). För­ord­ning (1997:599).

Sär­skild under­vis­ning

6 §   I 10 kap. 3 § skol­la­gen (1985:1100) finns bestäm­mel­ser om sär­skild under­vis­ning.

Huvud­man­nen för ett sjuk­hus eller en mot­sva­rande insti­tu­tion får i skol­hu­vud­man­nens ställe anordna sär­skild under­vis­ning för skol­plik­tiga barn som vis­tas på insti­tu­tio­nen, om berörda huvud­män kom­mer över­ens om det.

Bestäm­mel­ser i denna för­ord­ning om kom­mun eller sty­rel­sen gäl­ler också för sådana huvud­män och för insti­tu­tio­nens led­ning. För­ord­ning (1997:599).

7 §   Sär­skild under­vis­ning skall så långt det är möj­ligt mot­svara den under­vis­ning ele­ven inte kan delta i. För­ord­ning (1997:599).

8 §   Sär­skild under­vis­ning skall inte ges en elev om den läkare som ansva­rar för ele­vens vård avrå­der från sådan under­vis­ning.
För­ord­ning (1997:599).

9 §   Sär­skild under­vis­ning får anord­nas i ele­vens hem om ele­vens vård­nads­ha­vare med­ger det. För­ord­ning (1997:599).

Anpas­sad stu­di­e­gång

10 §   Om en elev inte kan få utbild­ning som i rim­lig grad är anpas­sad efter ele­vens situ­a­tion och för­ut­sätt­ningar, får sty­rel­sen efter att ha hört elev­vårds­kon­fe­ren­sen besluta om anpas­sad stu­di­e­gång för ele­ven. Där­vid får avvi­kel­ser göras från tim­pla­nen.

Sty­rel­sen ansva­rar för att en elev med anpas­sad stu­di­e­gång får en utbild­ning som så långt det är möj­ligt är lik­vär­dig med övrig utbild­ning inom sko­lan.

I de högre års­kur­serna får utbild­ningen del­vis för­läg­gas till en arbets­plats utan­för sko­lan. Ele­ven skall där­vid ha en hand­le­dare samt stöd av sko­lans per­so­nal. För­ord­ning (1997:599).


6 kap. Ele­ver

Inskriv­ning

1 §   Under vår­ter­mi­nen varje år skall de barn i kom­mu­nen skri­vas in som under kalen­derå­ret blir skol­plik­tiga.

Detta skall också tilläm­pas på barn som inte är skol­plik­tiga men som med stöd av 3 kap. 8 § skol­la­gen (1985:1100) skall börja sko­lan redan höst­ter­mi­nen det kalen­derår de fyl­ler sex år.

Ele­ver från utlan­det

2 §   Barn som räk­nas som bosatta i utlan­det hos sina vård­nads­ha­vare har samma rätt till skol­gång i grund­sko­lan som barn bosatta i Sve­rige, om vård­nads­ha­varna eller en av dem är svensk med­bor­gare. De skall på skrift­lig begä­ran av sina vård­nads­ha­vare tas emot i grund­sko­lan i den kom­mun där de vis­tas sta­dig­va­rande.

I andra fall får en kom­mun som elev i sin grund­skola ta emot ett barn som inte räk­nas som bosatt i Sve­rige.
För­ord­ning (2001:978).

2 a §   I för­ord­ningen (2001:976) om utbild­ning, för­sko­le­verk­sam­het och skol­barnsomsorg för asyl­sö­kande barn m.fl. finns sär­skilda bestäm­mel­ser om mot­ta­gande i grund­sko­lan av asyl­sö­kande barn m.fl. För­ord­ning (2001:978).

Upp­flytt­ning

3 §   Vid slu­tet av varje läsår skall ele­verna i års­kur­serna 1-8 flyt­tas till när­mast högre års­kurs, om inte något annat beslu­tas med stöd av 4 eller 6 §.

4 §   Rek­torn får efter sam­råd med en elevs vård­nads­ha­vare besluta att ele­ven inte skall flyt­tas, om detta med hän­syn till ele­vens all­männa utveck­ling och i övrigt är lämp­li­gast för ele­ven.

5 §   Om en elev har goda för­ut­sätt­ningar att delta i utbild­ningen i en högre års­kurs än den som ele­ven redan till­hör eller nor­malt skall till­höra, får rek­torn besluta att ele­ven skall flyt­tas till den högre års­kur­sen. En för­ut­sätt­ning för detta är dock att ele­vens vård­nads­ha­vare med­ger det.

6 §   Rek­torn får på begä­ran av en elevs vård­nads­ha­vare medge ele­ven att gå om en års­kurs.

Ledig­het

7 §   Om en elev på grund av sjuk­dom eller av någon annan orsak inte kan delta i skol­ar­be­tet, skall hind­ret sna­rast anmä­las till sko­lan.

Rek­torn får besluta hur anmäl­nings­skyl­dig­he­ten skall full­gö­ras.

8 §   Av 3 kap. 11 § skol­la­gen (1985:1100) föl­jer att en skol­plik­tig elev får bevil­jas kor­tare ledig­het för enskilda ange­lä­gen­he­ter.

Rek­torn eller den rek­torn bestäm­mer får bevilja sådan ledig­het sam­man­lagt högst tio skol­da­gar under ett läsår.

Om det finns syn­ner­liga skäl, får sty­rel­sen bevilja längre ledig­het än som föl­jer av andra styc­ket.

Av 6 kap. 18 § arbets­mil­jö­la­gen (1977:1160) föl­jer att en elev som utsetts till elev­skydds­om­bud skall få den ledig­het från skol­ar­be­tet som behövs för upp­dra­get. Rek­torn beslu­tar om sådan ledig­het.

Från­varo

8 a §   Om en elev utan gil­tig anled­ning ute­blir från skol­ar­be­tet, skall rek­torn se till att en kon­takt upp­rät­tas mel­lan sko­lan och ele­vens vård­nads­ha­vare. För­ord­ning (2006:205).

Ord­nings­reg­ler

8 b §   Rek­torn ansva­rar för att det finns ord­nings­reg­ler för varje skola. Ord­nings­reg­lerna skall utar­be­tas och föl­jas upp under med­ver­kan av lärare och övrig per­so­nal samt före­trä­dare för ele­verna och deras vård­nads­ha­vare. För­ord­ning (2006:205).

Disci­pli­nära åtgär­der

9 §   Om en elev upp­trä­der olämp­ligt eller gör sig skyl­dig till en mindre för­se­else, skall lära­ren upp­mana ele­ven att ändra sitt upp­fö­rande. Om detta inte hjäl­per skall lära­ren kon­takta ele­vens vård­nads­ha­vare.

Lära­ren får visa ut en elev från under­vis­nings­lo­ka­len för högst åter­sto­den av pågående under­vis­nings­pass eller låta ele­ven under upp­sikt stanna i sko­lan högst en timme efter skol­da­gens slut.

10 §   Om en elev fort­sät­ter att upp­träda olämp­ligt eller gör sig skyl­dig till upp­re­pade för­se­el­ser eller en all­var­li­gare för­se­else, skall saken dels anmä­las för rek­torn, dels hän­skju­tas till elev­vårds­kon­fe­ren­sen. Kon­fe­ren­sen skall efter kon­takt med ele­vens vård­nads­ha­vare för­söka få ele­ven att bättra sig genom åtgär­der som är avpas­sade efter ele­vens indi­vi­du­ella för­hål­lan­den.

Om detta inte hjäl­per skall elev­vårds­kon­fe­ren­sen anmäla för­hål­lan­det till sty­rel­sen för över­vä­gan­den om lämp­lig åtgärd.


7 kap. Betyg m.m.

1 §   I läro­pla­nen finns vissa rikt­lin­jer i fråga om bedöm­ning och betyg.

I detta kapi­tel finns när­mare före­skrif­ter om - utveck­lings­sam­tal, - betygs­sätt­ning, - ämnes­prov, - betygska­ta­log m.m., - utfär­dande av ter­mins­be­tyg och slut­be­tyg, och - pröv­ning m.m.
För­ord­ning (1999:683).

Utveck­lings­sam­tal

2 §   Lära­ren ska fort­lö­pande infor­mera ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare om ele­vens skol­gång. Minst en gång varje ter­min ska lära­ren, ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare ha ett utveck­lings­sam­tal om hur ele­vens kun­skaps­ut­veck­ling och soci­ala utveck­ling bäst kan stöd­jas. Infor­ma­tio­nen vid utveck­lings­sam­ta­let ska grunda sig på en utvär­de­ring av ele­vens utveck­ling i rela­tion till målen i läro­pla­nen och kurs­pla­nerna.

Vid utveck­lings­sam­ta­let ska lära­ren i en skrift­lig indi­vi­du­ell utveck­lings­plan
   1. ge omdö­men om ele­vens kun­skaps­ut­veck­ling i rela­tion till målen i varje ämne som ele­ven får under­vis­ning i, och
   2. sam­man­fatta vilka insat­ser som behövs för att ele­ven ska nå målen och i övrigt utveck­las så långt som möj­ligt inom ramen för läro­pla­nen och kurs­pla­nerna.

Den indi­vi­du­ella utveck­lings­pla­nen kan även inne­hålla omdö­men om ele­vens utveck­ling i övrigt inom ramen för läro­pla­nen, om rek­torn beslu­tar det. Över­ens­kom­mel­ser mel­lan lära­ren, ele­ven och ele­vens vård­nads­ha­vare vid utveck­lings­sam­ta­let ska all­tid doku­men­te­ras i utveck­lings­pla­nen. Rek­torn beslu­tar om utform­ningen av sådan skrift­lig infor­ma­tion som ges i utveck­lings­pla­nen.

Sådan skrift­lig infor­ma­tion om ele­vens skol­gång som avses i andra och tredje styc­ket får ges även vid andra till­fäl­len än vid ett utveck­lings­sam­tal.

Utveck­lings­sam­tal ska i vissa fall resul­tera i ett sådant åtgärds­pro­gram som avses i 5 kap. 1 §. För­ord­ning (2008:525).

Betygs­sätt­ning

3 §   Betyg skall sät­tas i grund­sko­lans ämnen. Om under­vis­ningen i sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnen och natur­o­ri­en­te­rande ämnen (ämnes­block) helt eller i huvud­sak varit ämne­sö­ver­gri­pande, får lära­ren besluta att ett sam­man­fat­tande betyg skall sät­tas för ämnes­bloc­ket. Om frå­gan om ett sam­man­fat­tande betyg skall sät­tas är bero­ende av flera lära­res bedöm­ning och lärarna inte kan enas, skall rek­torn besluta i frå­gan.

Med sam­hälls­o­ri­en­te­rande ämnen avses geo­grafi, histo­ria, reli­gi­ons­kun­skap och sam­hälls­kun­skap. Med natur­o­ri­en­te­rande ämnen avses bio­logi, fysik och kemi. För­ord­ning (1999:683).

4 §   Betyg skall sät­tas
   1. i slu­tet av varje ter­min i års­kurs 8 och i slu­tet av höst­ter­mi­nen i års­kurs 9 i ämnen och ämnes­block som inte har avslu­tats, och
   2. när ett ämne eller ett ämnes­block har avslu­tats.

5 §   Betyg skall sät­tas av lära­ren. Om ett betyg är bero­ende av två eller flera lära­res bedöm­ning och lärarna inte kan enas, skall bety­get sät­tas av rek­torn. För­ord­ning (1999:683).

6 §   Som betyg skall någon av föl­jande beteck­ningar använ­das:

God­känt (G)

Väl god­känt (VG)

Myc­ket väl god­känt (MVG).
För­ord­ning (2007:56).

7 §   När betyg sätts innan ett ämne eller ett ämnes­block har avslu­tats, skall de kun­ska­per bedö­mas som ele­ven inhäm­tat i ämnet eller ämnes­bloc­ket fram till och med den aktu­ella ter­mi­nen.

Om en elev inte når upp till de mål som lokalt bestämts för ett ämne eller ämnes­block, skall betyg inte sät­tas i ämnet eller ämnes­bloc­ket. För­ord­ning (1999:683).

8 §   När betyg sätts efter det att ett ämne eller ett ämnes­block har avslu­tats, skall bety­get bestäm­mas med hjälp av
   1. de mål som ele­verna enligt kurs­pla­nerna skall ha upp­nått i grund­sko­lan, och
   2. de betygskri­te­rier som har fast­ställts för ämnena och ämnes­bloc­ken.

Bety­get God­känt skall mot­svara de mål som ele­verna enligt kurs­pla­nerna skall ha upp­nått i ämnena i slu­tet av det nionde skol­å­ret. Sta­tens skol­verk får med­dela före­skrif­ter om betygskri­te­rier för bety­gen Väl god­känt och Myc­ket väl god­känt.
Betygskri­te­ri­erna skall pre­ci­sera vilka kun­ska­per enligt kurs­pla­nerna som krävs för respek­tive betyg.

Om det finns sär­skilda skäl får lära­ren vid betygs­sätt­ningen bortse från enstaka mål som ele­ven skall ha upp­nått i slu­tet av det nionde skol­å­ret. Med sär­skilda skäl avses funk­tions­hin­der eller andra lik­nande per­son­liga för­hål­lan­den som inte är av till­fäl­lig natur och som utgör ett direkt hin­der för att ele­ven skall kunna nå ett visst mål. För­ord­ning (2007:56).

9 §   Om en elev inte når upp till de mål i ett ämne som enligt kurs­pla­nen ska ha upp­nåtts i slu­tet av det nionde skol­å­ret, ska betyg inte sät­tas i ämnet. Betyg ska inte hel­ler sät­tas i ett ämnes­block om ele­ven inte når upp till målen i samt­liga ämnen som ingår i ämnes­bloc­ket.

I fall som avses i första styc­ket ska en skrift­lig bedöm­ning av ele­vens kun­skaps­ut­veck­ling i ämnet eller ämnes­bloc­ket ges. Av bedöm­ningen kan också framgå de stödåt­gär­der som har vid­ta­gits.

Bedöm­ningen ska under­teck­nas av lära­ren. För­ord­ning (2008:525).

Ämnes­prov

10 §   Ämnes­prov ska använ­das i föl­jande ämnen och års­kur­ser för att bedöma ele­ver­nas kun­ska­per i rela­tion till målen i ämnet och, i års­kurs 9, även som stöd för betygs­sätt­ning:
   1. svenska, svenska som and­ra­språk och mate­ma­tik i års­kurs 3, 6 och 9,
   2. eng­elska i års­kurs 6 och 9, och
   3. bio­logi, fysik eller kemi i års­kurs 9.

Ämnes­prov ska genom­fö­ras i slu­tet av års­kur­sen. Sta­tens skol­verk får dock med­dela före­skrif­ter om att ämnes­prov som avser års­kurs 9 får genom­fö­ras vid en annan tid­punkt.

Skol­ver­ket får med­dela när­mare före­skrif­ter om ämnes­prov.

Före­skrif­ter om ämnes­prov som avses i första styc­ket 3 ska utfor­mas så att varje elev del­tar i prov i endast ett ämne och anta­let prov­del­ta­gare så långt som möj­ligt blir lika stort för varje ämnes­prov. För­ord­ning (2010:1036).

Betygska­ta­log m.m.

11 §   En elevs betyg ska anteck­nas i en betygska­ta­log. Beslut enligt 7 och 9 §§ att inte sätta betyg i ett ämne eller ett ämnes­block ska också anteck­nas i betygska­ta­lo­gen. Av anteck­ningen ska det framgå om bety­get har satts innan eller efter det att ett ämne eller ett ämnes­block har avslu­tats.

Skrift­liga bedöm­ningar enligt 9 § ska hål­las sam­lade.
För­ord­ning (2008:845).

Utfär­dande av ter­mins­be­tyg och slut­be­tyg

12 §   Ter­mins­be­tyg skall utfär­das vid slu­tet av varje ter­min i års­kurs 8 och vid slu­tet av höst­ter­mi­nen i års­kurs 9.
Ter­mins­be­ty­get skall inne­hålla det senast satta bety­get i varje ämne. Det skall framgå om ämnet eller ämnes­bloc­ket har avslu­tats. Ter­mins­be­tyg skall inte utfär­das om ele­ven skall få ett slut­be­tyg enligt 13 §.

Rek­torn eller den som rek­torn bestäm­mer skall under­teckna ter­mins­be­ty­get. För­ord­ning (1999:683).

13 §   Slut­be­tyg ska utfär­das när skol­plik­ten upp­hör. En elev som där­ef­ter har slut­fört års­kurs 9 har rätt att få ett nytt slut­be­tyg.

Slut­be­ty­get ska inne­hålla upp­gif­ter om den högsta års­kurs ele­ven genom­gått och om ele­vens senaste betyg i ämnen och ämnes­block. Betyg satta enligt 7 § ska inte ingå i slut­be­ty­get.
Till slut­be­ty­get ska det i före­kom­mande fall fogas sådana skrift­liga bedöm­ningar som avses i 9 §.

Rek­torn ska under­teckna slut­be­ty­get. För­ord­ning (2008:845).

14 §   Om en elev avgår från en kom­muns grund­skola utan att slut­be­tyg utfär­das, skall intyg om avgången utfär­das.

Inty­get skall inne­hålla upp­gif­ter om
   1. den års­kurs från vil­ken ele­ven avgått,
   2. tiden för avgången,
   3. de ämnen och ämnes­block i vilka ele­ven under­vi­sats,
   4. i före­kom­mande fall senaste betyg i ämnen och ämnes­block, och
   5. antal tim­mar garan­te­rad under­vis­ning som ele­ven erbju­dits.

Rek­torn eller den som rek­torn bestäm­mer skall under­teckna inty­get. För­ord­ning (1999:683).

15 §   Intyg om avgång skall sän­das till sty­rel­sen för den skola där ele­ven skall fort­sätta sin utbild­ning om detta är känt.

Inty­get skall också sän­das till ele­vens vård­nads­ha­vare.
För­ord­ning (1999:683).

Pröv­ning m.m.

16 §   Den som vill ha betyg från grund­sko­lan har rätt att gå ige­nom pröv­ning. Denna kan avse hela utbild­ningen i grund­sko­lan eller ett eller flera ämnen eller ämnes­block som ingår i utbild­ningen. Detta gäl­ler även den som tidi­gare har fått betyg i avslu­tat ämne eller slut­be­tyg från grund­sko­lan.

Bestäm­mel­serna i 5, 6, 8 och 11 §§ skall tilläm­pas i fråga om pröv­ningen. Betyg över pröv­ningen skall utfär­das av rek­torn eller den som rek­torn bestäm­mer. För­ord­ning (1999:683).

17 §   Den som redan har slut­be­tyg från grund­sko­lan har efter pröv­ning i ett eller flera ämnen eller ämnes­block rätt att få ett nytt slut­be­tyg. Rek­torn utfär­dar det nya slut­be­ty­get.

Om pröv­ningen avser hela utbild­ningen för den som inte redan har slut­be­tyg från grund­sko­lan, skall rek­torn utfärda slut­be­tyg. För­ord­ning (1999:683).

18 §   Sta­tens skol­verk får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om utform­ningen av betygska­ta­log, ter­mins­be­tyg, slut­be­tyg och betyg över pröv­ning. För­ord­ning (1999:683).

19 §   I 26 § för­valt­nings­la­gen (1986:223) finns bestäm­mel­ser om rät­telse av skriv­fel och lik­nande. Rek­torn får besluta om rät­telse av betyg.

I sådana fall skall ett nytt ter­mins­be­tyg, slut­be­tyg eller betyg över pröv­ning utfär­das. Om det är möj­ligt skall det fel­ak­tiga bety­get för­stö­ras. Rät­tel­sen skall anteck­nas i betygska­ta­lo­gen. För­ord­ning (1999:683).


8 kap. Över­kla­gande

1 §   Sty­rel­sens beslut att en elev skall under­vi­sas i sär­skild under­vis­nings­grupp enligt 5 kap. 5 § får över­kla­gas hos Skol­vä­sen­dets över­kla­gan­de­nämnd. För­ord­ning (1997:599).

2 §   Beslut som rek­torn eller någon annan arbets­ta­gare har med­de­lat enligt denna för­ord­ning får inte över­kla­gas.

3 §   Beslut av Sta­tens skol­verk i ären­den enligt denna för­ord­ning får inte över­kla­gas.

1997:599

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 augusti 1997.

Vid tillämp­ning av bestäm­mel­sen i 2 kap. 11 § om rätt till modersmåls­un­der­vis­ning i sam­man­lagt högst sju läsår skall även tid för hem­språks­un­der­vis­ning enligt äldre bestäm­mel­ser räk­nas.

1999:1416

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 feb­ru­ari 2000 och skall tilläm­pas på utbild­ning som påbör­jas efter den 1 juli 2000.

2000:449

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 juli 2000 och tilläm­pas på under­vis­ning som äger rum där­ef­ter.

2000:667

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 15 augusti 2000 och tilläm­pas på under­vis­ning som äger rum där­ef­ter.

2002:1010

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 janu­ari 2003 och tilläm­pas på under­vis­ning som äger rum efter den 1 juli 2003.

2007:56

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 april 2007. De nya betygs­be­näm­ning­arna skall tilläm­pas på betyg som sätts efter den 1 juli 2007.

2008:845
   1. Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 janu­ari 2009.
   2. Den nya lydel­sen av 7 kap. 10 § ska i fråga om ämnes­prov i års­kurs 5 tilläm­pas första gången läså­ret 2008/09 och i fråga om ämnes­prov i års­kurs 3 och 9 läså­ret 2009/10.
   3. Äldre bestäm­mel­ser om ämnes­prov i svenska, eng­elska och mate­ma­tik i års­kurs 9 ska fort­sätta att tilläm­pas under läså­ret 2008/09.

2010:1036

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 okto­ber 2010.
Bestäm­mel­serna om ämnes­prov i års­kurs 6 tilläm­pas första gången läså­ret 2011/12.