Lag (2011:900) om dödande av för­kom­men hand­ling

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2011:900
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2016:63
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2011:900
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 2011-​06-22
Änd­rad: t.o.m. SFS

2016:63
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­melse

1 §   Denna lag gäl­ler dödande av för­kom­men hand­ling, efter­lys­ning av för­kom­men bank­bok och för­kom­met liv­för­säk­rings­brev samt dödande av inteck­ning.

Dödande av för­kom­men hand­ling

2 §   Föl­jande hand­lingar omfat­tas av bestäm­mel­serna om dödande av för­kom­men hand­ling:
   1. löpande skul­debrev,
   2. väx­lar,
   3. konos­se­ment,
   4. andra hand­lingar än de som anges i 1-3, vars upp­vi­sande utgör vill­kor för rätt att kräva betal­ning eller att begära att någon annan för­plik­telse full­görs,
   5. hand­lingar, vars upp­vi­sande utgör vill­kor för att anteck­nas som inne­ha­vare av en rät­tig­het på ett sådant konto som avses i lagen (1998:1479) om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment,
   6. aktiebrev, och
   7. inteck­nings­hand­lingar.

Bestäm­mel­serna tilläm­pas inte på bank­sed­lar. De tilläm­pas inte hel­ler på obli­ga­tio­ner eller för­lags­be­vis utom i fråga om obli­ga­tio­ner med en löp­tid på högst ett år som har ställts till inne­ha­va­ren och som ges ut av en bank eller ett kre­dit­mark­nads­fö­re­tag. Lag (2016:63).

3 §   En sådan hand­ling som avses i 2 § får dödas efter ansö­kan av den som har för­lo­rat hand­lingen, om det kan antas att hand­lingen har för­störts eller kom­mit bort.

4 §   En ansö­kan om dödande av för­kom­men hand­ling ska göras hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten, om inte annat föl­jer av andra eller tredje styc­ket.

Avser ansö­kan en för­kom­men inteck­nings­hand­ling ska den göras hos den inskriv­nings­myn­dig­het som hand­läg­ger ären­den om inskriv­ning av sådan hand­ling som ansö­kan avser.

Avser ansö­kan ett för­kom­met aktiebrev eller annan hand­ling vars upp­vi­sande utgör vill­kor för att anteck­nas som inne­ha­vare av en rät­tig­het på ett sådant konto som avses i lagen (1998:1479) om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment, ska ansö­kan göras hos Bolags­ver­ket.
Lag (2016:63).

5 §   Ansö­kan ska vara skrift­lig och inne­hålla upp­gif­ter om de omstän­dig­he­ter som åbe­ro­pas till stöd för att hand­lingen har för­störts eller kom­mit bort. Till ansö­kan ska fogas en kopia av hand­lingen eller sådana upp­gif­ter om hand­ling­ens inne­håll, som är nöd­vän­diga för att den med säker­het ska kunna iden­ti­fie­ras.

Avser ansö­kan dödande av en inteck­nings­hand­ling ska inskriv­nings­myn­dig­he­ten göra en anteck­ning om ansö­kan i inskriv­nings­bo­ken, inskriv­nings­re­gist­ret eller fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del.

6 §   Om en ansö­kan inte inne­hål­ler de upp­gif­ter som krävs enligt 5 § första styc­ket, ska myn­dig­he­ten före­lägga sökan­den att avhjälpa bris­ten. Det­samma gäl­ler om före­skri­ven avgift inte har beta­lats. Av före­läg­gan­det ska det framgå att ansö­kan kan avvi­sas om före­läg­gan­det inte följs. Före­läg­gan­det behö­ver inte del­ges.

Föl­jer sökan­den inte ett före­läg­gande enligt första styc­ket, ska myn­dig­he­ten avvisa ansö­kan, om den är så brist­fäl­lig att den inte kan läg­gas till grund för en pröv­ning i sak eller om före­skri­ven avgift inte har beta­lats.

7 §   Var och en som i egen­skap av gäl­de­när, bor­gensman eller på annat sätt är för­plik­tad på grund av hand­lingen ska under­rät­tas om ansö­kan, om det är möj­ligt. Det­samma gäl­ler aktie­bo­lag, om ansö­kan avser dödande av aktiebrev.

Avser ansö­kan en inteck­nings­hand­ling ska, om det är möj­ligt, även den inteck­nade egen­do­mens ägare och den per­son som senast, i den ord­ning som är sär­skilt före­skri­ven, bli­vit anteck­nad som inne­ha­vare av hand­lingen under­rät­tas.

Den myn­dig­het som hand­läg­ger ären­det ansva­rar för under­rät­tel­serna.

8 §   Har sökan­den gjort san­no­likt att hand­lingen har för­störts eller kom­mit bort, ska myn­dig­he­ten utfärda ett före­läg­gande som sna­rast ska kun­gö­ras i Post- och Inri­kes Tid­ningar.

Före­läg­gan­det ska inne­hålla en beskriv­ning av hand­lingen samt upp­gift om att sökan­den har gjort san­no­likt att hand­lingen har för­störts eller kom­mit bort. I före­läg­gan­det ska det fin­nas en upp­ma­ning till den som kan inneha hand­lingen eller vet att den finns i behåll eller som i övrigt kan lämna upp­lys­ningar i ären­det, att anmäla detta till myn­dig­he­ten senast en viss angi­ven dag. Denna dag ska bestäm­mas så att minst ett och högst två år kom­mer att ha för­flu­tit från dagen för kun­gö­ran­det. Sökan­den ska under­rät­tas om inne­hål­let i före­läg­gan­det.

9 §   Om tiden för anmä­lan enligt 8 § andra styc­ket har gått ut och det inte finns någon omstän­dig­het som visar eller ger skä­lig anled­ning att anta att hand­lingen finns i behåll, ska hand­lingen dödas genom beslut av myn­dig­he­ten.

När det gäl­ler inteck­nings­hand­lingar ska beslu­tet inne­hålla en upp­lys­ning om att beslu­tet inte inne­bär att inteck­ningen dödas.

Inskriv­nings­myn­dig­he­ten ska anteckna ett beslut om dödande av inteck­nings­hand­ling i inskriv­nings­bo­ken, inskriv­nings­re­gist­ret eller fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del.

10 §   Om för­ut­sätt­ning­arna för att döda en hand­ling enligt denna lag inte är upp­fyllda, ska myn­dig­he­ten avslå ansö­kan.

Ett beslut om att avslå en ansö­kan om dödande av inteck­nings­hand­ling ska, sedan beslu­tet vun­nit laga kraft, anteck­nas i inskriv­nings­bo­ken, inskriv­nings­re­gist­ret eller fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del.

11 §   Om en hand­ling har dödats, får sökan­den göra gäl­lande den rätt som hand­lingen grun­das på utan att hand­lingen behö­ver visas upp.

12 §   Den som är för­plik­tad att full­göra vad som bli­vit utfäst i en dödad hand­ling ska utfärda en ny hand­ling som sva­rar mot den hand­ling som har dödats. Är den dödade hand­lingen en inteck­nad ford­rings­hand­ling eller ett aktiebrev ska i stäl­let den inteck­nade egen­do­mens ägare respek­tive aktie­bo­la­get utfärda en ny hand­ling. Någon ny hand­ling ska dock inte utfär­das, om den dödade hand­lingen var en hand­ling vars upp­vi­sande endast utgjorde ett vill­kor för att någon ska anteck­nas som inne­ha­vare av en rät­tig­het på ett sådant konto som avses i lagen (1998:1479) om vär­de­pap­per­s­cen­tra­ler och kon­to­fö­ring av finan­si­ella instru­ment.

En ny hand­ling, som enligt första styc­ket utfär­das i stäl­let för en dödad inteck­nings­hand­ling, gäl­ler inte som inteck­nings­hand­ling för­rän anteck­ning gjorts enligt 13 § andra styc­ket.

I fråga om växel och konos­se­ment gäl­ler även sär­skilda bestäm­mel­ser om stäl­lande av säker­het. Lag (2016:63).

13 §   Sedan ett beslut om dödande av pant­brev eller före­tagsin­teck­nings­brev vun­nit laga kraft, ska inskriv­nings­myn­dig­he­ten på ansö­kan utfärda nytt pant­brev eller inteck­nings­brev som sva­rar mot det dödade samt göra anteck­ning om detta i inskriv­nings­bo­ken, inskriv­nings­re­gist­ret eller fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del.

Har en inteck­nad ford­rings­hand­ling dödats genom beslut som vun­nit laga kraft, ska inskriv­nings­myn­dig­he­ten på ansö­kan anteckna i inskriv­nings­bo­ken eller inskriv­nings­re­gist­ret att ny hand­ling, som utfär­dats enligt 12 §, med­för den inteck­nings­rätt som till­kom­mit den dödade hand­lingen.

Efter­lys­ning av för­kom­men bank­bok och för­kom­met liv­för­säk­rings­brev

14 §   Har en bank­bok för­kom­mit, får insät­ta­ren eller den­nes rätts­in­ne­ha­vare i stäl­let för att ansöka om dödande av bank­bok begära att bank­sty­rel­sen efter­ly­ser den.

Om någon begär en sådan efter­lys­ning och läm­nar tro­vär­diga upp­gif­ter om när och under vilka omstän­dig­he­ter bank­bo­ken för­kom­mit, får bank­sty­rel­sen på sökan­dens bekost­nad verk­ställa efter­lys­ningen. Det sker genom kun­gö­relse i Post- och Inri­kes Tid­ningar. Har bank­bo­ken inte kom­mit till rätta inom sex måna­der från kun­gö­ran­det och finns det inte skä­lig anled­ning att anta att den finns i behåll, har sökan­den rätt att få till­go­do­ha­van­det utbe­talt till sig. Efter det att inne­stå­ende medel har betalts ut är bank­bo­ken utan ver­kan.

15 §   Bestäm­mel­serna i 14 § tilläm­pas även på liv­för­säk­rings­brev. En begä­ran om efter­lys­ning ställs då till sty­rel­sen för det för­säk­rings­bo­lag där för­säk­ringen tagits eller, om den tagits hos en utländsk för­säk­rings­an­stalt som får driva för­säk­rings­rö­relse här i lan­det, till gene­ra­la­gen­ten, som också har att verk­ställa efter­lys­ningen.

Om för­säk­rings­fal­let ännu inte har inträf­fat har sökan­den, i stäl­let för vad som gäl­ler enligt 14 § andra styc­ket om utbe­tal­ning av till­go­do­ha­vande, rätt att få ett nytt för­säk­rings­brev. När det nya för­säk­rings­bre­vet har utställts är det för­komna för­säk­rings­bre­vet utan ver­kan.

Dödande av hand­ling i sam­band med utmät­ning eller kon­kurs

16 §   Bestäm­mel­serna i 2 och 5-13 §§ gäl­ler i tillämp­liga delar även när en hand­ling inte har kun­nat påträf­fas vid utmät­ning av en ford­ran eller en rät­tig­het eller vid kon­kurs, om det kan antas att hand­lingen undan­hålls. Ansö­kan om dödande görs i sådant fall av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten eller kon­kurs­boet.

17 §   En ansö­kan enligt 16 § ska göras hos den tings­rätt där gäl­de­nä­ren ska svara i tvis­te­mål som angår betal­nings­skyl­dig­het i all­män­het.

Avser ansö­kan en inteck­nings­hand­ling ska rät­ten under­rätta den inskriv­nings­myn­dig­het som hand­läg­ger ären­den om inskriv­ning av hand­lingen om ansö­kan. Rät­ten ska under­rätta samma myn­dig­het om sitt slut­liga beslut i ären­det.

18 §   Tings­rät­ten får som vill­kor för dödande bestämma att utmät­nings­sö­kan­den eller kon­kurs­boet ska ställa säker­het enligt 2 kap. utsök­nings­bal­ken för den skada som rätt inne­ha­vare av hand­lingen kan lida. Finns det enligt 2 kap. 27 § utsök­nings­bal­ken inte någon skyl­dig­het att ställa säker­het, får tings­rät­ten i stäl­let som vill­kor bestämma att utmät­nings­sö­kan­den ska utfästa sig att ersätta sådan skada.
Säker­he­ten eller utfäs­tel­sen får inte åbe­ro­pas om talan väcks senare än tre år från den dag då beslut om hand­ling­ens dödande vann laga kraft.

19 §   Har en hand­ling dödats av tings­rät­ten ska en ny hand­ling utfär­das endast om den dödade hand­lingen är ett pant­brev eller en inteck­nad ford­rings­hand­ling. Om beslu­tet om dödande avser en ford­rings­hand­ling som är inteck­nad i luft­far­tyg eller reserv­de­lar till luft­far­tyg, ska den nya hand­lingen efter ansö­kan utfär­das av inskriv­nings­myn­dig­he­ten.

Om ett över­skott upp­kom­mer vid utmät­ning, får det inte beta­las ut till utmät­nings­gäl­de­nä­ren utan att den dödade hand­lingen visas upp eller att utmät­nings­gäl­de­nä­ren gör san­no­likt att han eller hon inte har hand­lingen i behåll.

Dödande av inteck­ning

20 §   Är det inte känt var ett pant­brev eller någon annan inteck­nings­hand­ling finns och har tio år gått från det att hand­lingen visa­des upp för anteck­ning om inne­hav eller i övrigt visa­des upp i ett inteck­nings­ä­rende, får den inteck­nade egen­do­mens ägare ansöka om att inteck­ningen dödas trots att hand­lingen inte kan visas upp.

Kan det antas att ett pant­brev eller före­tagsin­teck­nings­brev har till­kom­mit på sådant sätt eller för­lo­rats av äga­ren under sådana omstän­dig­he­ter som ute­slu­ter gil­tig pant­sätt­ning, får ansö­kan om dödande av inteck­ningen göras även om den i första styc­ket angivna tiden inte har för­flu­tit.

21 §   En ansö­kan om dödande av inteck­ning ska göras hos den inskriv­nings­myn­dig­het som hand­läg­ger ären­den om inskriv­ning av inteck­ningen.

Den som senast har anteck­nats som inne­ha­vare av hand­lingen ska del­ges ansö­kan, om det kan ske. Inskriv­nings­myn­dig­he­ten ska där­ef­ter utfärda ett före­läg­gande, som ska kun­gö­ras på det sätt som anges i 8 §. Före­läg­gan­det ska inne­hålla en beskriv­ning av hand­lingen. I före­läg­gan­det ska det också fin­nas en upp­ma­ning till den som kan inneha hand­lingen eller vet att den finns i behåll eller som i övrigt kan lämna upp­lys­ningar i ären­det, att anmäla detta till myn­dig­he­ten senast en angi­ven dag. Denna dag ska bestäm­mas så att minst sex måna­der kom­mer att ha för­flu­tit från dagen för kun­gö­ran­det. Sökan­den ska under­rät­tas om inne­hål­let i före­läg­gan­det.

När en ansö­kan om dödande av inteck­ning har kom­mit in till inskriv­nings­myn­dig­he­ten, ska myn­dig­he­ten anteckna detta i inskriv­nings­bo­ken, inskriv­nings­re­gist­ret eller fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del.

Vid hand­lägg­ningen i övrigt gäl­ler 5 och 6 §§ och 10 § första styc­ket.

22 §   Om tiden för anmä­lan enligt 21 § andra styc­ket har gått ut och det inte finns någon omstän­dig­het som utgör skä­lig anled­ning att låta inteck­ningen fort­sätta gälla, ska myn­dig­he­ten besluta att inteck­ningen, efter ansö­kan hos inskriv­nings­myn­dig­he­ten, får dödas utan att hand­lingen kan visas upp.

Inskriv­nings­myn­dig­he­ten ska anteckna ett beslut om dödande av inteck­ning i inskriv­nings­bo­ken, inskriv­nings­re­gist­ret eller fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del. Har ansö­kan avsla­gits, ska detta dock inte anteck­nas för­rän beslu­tet har vun­nit laga kraft.

Vilan­de­be­vis och vilan­de­för­kla­rad inteck­nings­an­sö­kan

23 §   Vid tillämp­ning av bestäm­mel­serna om dödande av för­kom­men hand­ling i 1-13 §§ jäm­ställs vilan­de­be­vis med pant­brev.

Vid tillämp­ning av bestäm­mel­serna om dödande av inteck­ning i 20-22 §§ jäm­ställs vilan­de­för­kla­rad inteck­nings­an­sö­kan med inteck­ning.

Över­kla­gande

24 §   En för­valt­nings­myn­dig­hets beslut om dödande av pant­brev i en fas­tig­het eller en tomträtt får över­kla­gas till tings­rät­ten i den ort där det inskriv­nings­kon­tor som hand­läg­ger inskriv­nings­ä­ren­den avse­ende fas­tig­he­ten lig­ger. Om beslu­tet avser pant­brev på grund av inteck­ning i skepp eller skepps­bygge, får det över­kla­gas till tings­rät­ten i skep­pets hem­ort eller i den ort där byg­get utförs.

En för­valt­nings­myn­dig­hets beslut om dödande av före­tagsin­teck­nings­brev eller före­tagsin­teck­ning får över­kla­gas till tings­rät­ten i den ort där inskriv­nings­myn­dig­he­ten lig­ger.

En för­valt­nings­myn­dig­hets beslut om dödande av inteck­nad ford­rings­hand­ling får över­kla­gas till tings­rät­ten i den ort där inskriv­nings­myn­dig­he­ten lig­ger eller, i fråga om inteck­ning i järn­väg, tings­rät­ten i den ort där det inskriv­nings­kon­tor som hand­läg­ger inskriv­nings­ä­ren­den avse­ende järn­vä­gen lig­ger.

En för­valt­nings­myn­dig­hets beslut om dödande av konos­se­ment får över­kla­gas till tings­rät­ten i godsets bestäm­mel­se­ort.

I andra fall än som avses i första-​fjärde styc­kena får en för­valt­nings­myn­dig­hets beslut om dödande av för­kom­men hand­ling över­kla­gas till tings­rät­ten i den ort där för­plik­tel­sen ska full­gö­ras. Om en sådan ort inte är nämnd i hand­lingen får beslu­tet över­kla­gas till den tings­rätt där den för­plik­tade ska svara i tvis­te­mål som avser betal­nings­skyl­dig­het i all­män­het.

25 §   Ett över­kla­gande ska ges in till för­valt­nings­myn­dig­he­ten inom tre vec­kor från dagen för beslu­tet.

Vid ett över­kla­gande gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den.

Bemyn­di­gande

26 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter för hand­lägg­ning av ären­den enligt denna lag.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2011:900
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2011, då lagen (1927:85) om dödande av för­kom­men hand­ling ska upp­höra att gälla.
   2. Den upp­hävda lagen gäl­ler om en ansö­kan om dödande av hand­ling eller inteck­ning har kom­mit in till tings­rät­ten före den 1 okto­ber 2011.