091356.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2009:1356
lag om ändring i yrkestrafiklagen (1998:490);
utfärdad den 3 december 2009. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om yrkestrafiklagen (1998:490)2 dels att 7 kap. 3 § ska upphöra att gälla, dels att 2 kap. 2, 4, 15 och 17 §§, 3 kap. 2, 5 och 6 §§, 5 kap. 1, 6, 10 och 17 §§, 7 kap. 1, 2, 4 och 8 §§, 8 kap. 2 § samt rubrikerna närmast före 2 kap. 2 § och 3 kap. 2 § ska ha följande lydelse, dels att det i lagen ska införas en ny paragraf, 7 kap. 6 a §, av följande lydelse.
utkom från trycket den 11 december 2009
2 kap.
prövningsmyndighet 2 §3 frågor om trafiktillstånd prövas av transportstyrelsen.
4 § trafikansvariga är 1. i aktiebolag och ekonomiska föreningar den verkställande direktören, om det finns en sådan, eller annars den styrelseledamot som bolaget eller föreningen har utsett, 2. i kommanditbolag och andra handelsbolag varje bolagsman, 3. i ideella föreningar och stiftelser den styrelseledamot som föreningen eller stiftelsen har utsett, 4. i europeiska ekonomiska intressegrupperingar företagsledaren, 5. i utländska företag (filialer) den verkställande direktören i filialen, 6. i statliga och kommunala organ samt hos andra privaträttsliga juridiska personer än som avses i 1–5 den eller de som organet respektive den juridiska personen har utsett, och 7. för näringsverksamhet som drivs av utomlands bosatta näringsidkare föreståndaren. om det finns särskilda skäl, får transportstyrelsen medge a) att någon annan än den eller de som nu har angetts ska vara trafikansvarig, eller b) att kommanditdelägare undantas från att vara trafikansvarig.
1 2 3
prop. 2009/10:20, bet. 2009/10:tu6, rskr. 2009/10:85. senaste lydelse av 7 kap. 3 § 2008:1370. senaste lydelse 2008:1370.
1
sfs 2009:1356
15 § om tillståndshavaren dör, övergår tillståndet på dödsboet. om tillståndshavaren försätts i konkurs, övergår tillståndet på konkursboet. tillståndet gäller, om inte transportstyrelsen på grund av särskilda skäl medger längre giltighetstid, under högst sex månader räknat från dödsfallet eller konkursbeslutet. för verksamheten i dödsboet eller konkursboet ska det finnas en föreståndare som har godkänts av transportstyrelsen. i fråga om denne ska 5 § tilllämpas. om det inte har anmälts en föreståndare till transportstyrelsen inom en månad efter dödsfallet eller konkursbeslutet, upphör tillståndet. detsamma gäller om föreståndaren inte godkänns och det inte anmäls en annan föreståndare inom den tid som transportstyrelsen bestämmer. om inte heller den andre föreståndaren godkänns, upphör tillståndet att gälla tre veckor efter det att beslutet har vunnit laga kraft. 17 §4 tillståndets fortsatta giltighet får prövas på nytt enligt 16 § första stycket när tio år har förflutit efter det att det meddelades och därefter vart tionde år. prövningen ska göras endast om den begärs av någon som är trafikhuvudman och som berörs av linjetrafiken. en sådan begäran får ges in till transportstyrelsen tidigast två år och senast ett år före utgången av den löpande tioårsperioden.
3 kap.
prövningsmyndighet 2§ frågor om taxiförarlegitimation prövas av transportstyrelsen.
5 § om en läkare vid undersökning av en innehavare av taxiförarlegitimation finner att denne av medicinska skäl är uppenbart olämplig att inneha sådan legitimation, ska läkaren anmäla det till transportstyrelsen. innan någon anmälan görs ska läkaren underrätta innehavaren. anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att innehavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att föra ett fordon i sådan trafik som avses i 1 §. 6 § i ett mål eller ärende om taxiförarlegitimation får transportstyrelsen förelägga den enskilde att ge in läkarintyg.
5 kap.
1 § om det i den yrkesmässiga trafiken eller i övrigt vid driften av trafikrörelsen eller i annan näringsverksamhet som tillståndshavaren driver har förekommit allvarliga missförhållanden eller om annars förutsättningarna för tillstånd enligt 2 kap. 5 § inte längre föreligger, ska tillståndet återkallas av transportstyrelsen. om missförhållandena inte är så allvarliga att tillståndet bör återkallas, får i stället varning meddelas.
2
4
senaste lydelse 1998:491.
6 § en taxiförarlegitimation ska återkallas av transportstyrelsen om innehavaren 1. genom brottslig gärning eller på grund av andra missförhållanden har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i linjetrafik eller taxitrafik enligt 3 kap. 1 §, 2. inte längre uppfyller de medicinska krav som avses i 3 kap. 3 §, 3. inte följer ett föreläggande att ge in läkarintyg, eller 4. begär att legitimationen ska återkallas. om de missförhållanden som avses i första stycket 1 inte är så allvarliga att tillståndet bör återkallas får i stället varning meddelas. 10 § om en taxiförarlegitimation har omhändertagits enligt 9 § första stycket 3, ska transportstyrelsen utan dröjsmål avgöra om legitimationen ska återkallas tills vidare eller lämnas tillbaka. 17 § transportstyrelsen utövar tillsyn över att tillståndshavare bedriver verksamheten enligt gällande bestämmelser. transportstyrelsen ska också i övrigt verka för att kraven på trafiksäkerhet, trafikmiljö och arbetsmiljö uppfylls samt att yrkesmässig trafik bedrivs under konkurrensvillkor som är lika för alla trafikutövare. transportstyrelsen utövar också tillsyn över att en innehavare av taxiförarlegitimation uppfyller de krav som gäller för legitimationen.
sfs 2009:1356
7 kap.
1 §5 transportstyrelsens beslut i frågor om beviljande av tillstånd till linjetrafik, villkor för sådant tillstånd och omprövning enligt 2 kap. 17 § får överklagas hos regeringen. transportstyrelsens beslut i andra frågor som rör tillstånd till linjetrafik än sådana som avses i första stycket får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. 2 § transportstyrelsens beslut i frågor om taxitrafik, beställningstrafik med buss och godstrafik får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. 4 § transportstyrelsens beslut i frågor om taxiförarlegitimation får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. 6 a § i fråga om beslut enligt denna lag, eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller tillämplig förordning, som får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol gäller följande. ett beslut som rör en fysisk person överklagas hos den länsrätt inom vars domkrets personen är folkbokförd eller, om denne inte är folkbokförd i sverige, hos den länsrätt inom vars domkrets personen vistas. ett beslut som rör en juridisk person, varmed avses även offentligrättsliga juridiska personer såsom staten, en kommun, ett kommunalförbund eller ett landsting, överklagas hos den länsrätt inom vars domkrets företagets eller verksamhetens ledning finns.
5
senaste lydelse 2008:1370.
3
sfs 2009:1356
beslut i andra fall än som sägs i andra och tredje styckena överklagas hos den länsrätt inom vars domkrets beslutet meddelades. 8 § transportstyrelsen får föra talan även till förmån för den enskilda parten.
8 kap.
2 §6 regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter i de avseenden som anges i denna lag samt meddela föreskrifter om 1. taxitrafik såvitt gäller prisinformation, utmärkning av fordon och den lokalkännedom som taxiförare bör ha, 2. taxameterutrustning samt användning och kontroll av sådan utrustning, 3. registrering av tillståndsinnehav och innehav av taxiförarlegitimation, 4. kunskapskrav för fordonsbesättningar vid vägtransporter, 5. körprov för taxiförarlegitimation, samt 6. avgifter för tillsyn och ärendehandläggning enligt denna lag och enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller tillämplig förordning. denna lag träder i kraft den 1 januari 2010. vid tillämpning av 7 a § förvaltningsprocesslagen (1971:291) ska transportstyrelsen vara den enskildes motpart. på regeringens vägnar eskil erlandsson lennart renbjer (näringsdepartementet)
4
6
senaste lydelse 2006:512.
thomson reuters professional ab, tel. 08-587 671 00 edita västra aros, västerås 2009