060240.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner;
utfärdad den 30 mars 2006. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 2 § lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner skall ha följande lydelse. 2 §2 beteckning bruttovikt på fordon betydelse den sammanlagda statiska vikt som samtliga hjul, band eller medar på ett fordon vid ett visst tillfälle för över till vägbanan. en bil som är inrättad huvudsakligen för personbefordran och är försedd med fler än åtta sittplatser utöver förarplatsen. bussar delas in i lätta och tunga bussar. indelning av vägar efter tillåtet axel-, boggioch trippelaxeltryck samt tillåten bruttovikt. bärighetsklasserna är bärighetsklass 1 (bk1), bärighetsklass 2 (bk2) och bärighetsklass 3 (bk3). 1. ett fordon som är avsett att drivas med tramp- eller vevanordning och inte är ett lekfordon. 2. en eldriven rullstol som förs av den åkande och är konstruerad för en hastighet av högst 15 kilometer i timmen. 3. ett eldrivet fordon med en tramp- eller vevanordning om elmotorn a. endast förstärker kraften från tramp- eller vevanordningen, b. inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen, och c. har en nettoeffekt som inte överstiger 250 watt.
sfs 2006:240
utkom från trycket den 20 april 2006
buss
bärighetsklass
cykel
prop. 2005/06:65, bet. 2005/06:sku15, rskr. 2005/06:167. senaste lydelse 2003:219. ändringarna innebär bl.a. att beteckningarna jordbrukstraktor och trafiktraktor tagits bort.
2
1
1
sfs 2006:240
beteckning dolly
betydelse en släpkärra som är avsedd att vara styraxel för en påhängsvagn och som är utrustad med en kopplingsanordning (vändskiva) för en påhängsvagn. ett fordon som är kopplat till en bil, en traktor, ett motorredskap eller ett terrängmotorfordon och som inte är ett släpfordon. en anordning på hjul, band, medar eller liknande som är inrättad huvudsakligen för färd på marken och inte löper på skenor. fordon delas in i motordrivna fordon, släpfordon, efterfordon, sidvagnar, cyklar, hästfordon och övriga fordon. ett fordon som är förspänt med dragare. 1. en bil som är inrättad huvudsakligen för godsbefordran. 2. en annan bil som inte är att anse som en personbil eller en buss. lastbilar delas in i lätta och tunga lastbilar. ett fordon som skall anses som leksak enligt lagen (1992:1327) om leksakers säkerhet. en buss med en totalvikt av högst 3,5 ton. en lastbil med en totalvikt av högst 3,5 ton. ett motorredskap som är konstruerat för en hastighet av högst 30 kilometer i timmen. en bil som är försedd med högst åtta sittplatser utöver förarplatsen och 1. är inrättad huvudsakligen för personbefordran eller 2. är permanent försedd med ett karosseri som är inrättat som bostadsutrymme och utrustat med åtminstone a. fast monterade sittplatser, b. fast monterade sovplatser som kan utgöras av sittplatser som kan omvandlas till sovplatser, c. fast monterad utrustning för matlagning och lagring och d. bord. personbilar delas in i klass i och klass ii. en personbil som inte tillhör klass ii.
efterfordon
fordon
hästfordon lastbil
lekfordon lätt buss lätt lastbil motorredskap klass ii personbil
personbil klass i
2
beteckning personbil klass ii
betydelse en personbil som är permanent försedd med ett karosseri som är inrättat som bostadsutrymme och utrustat med åtminstone a. fast monterade sittplatser, b. fast monterade sovplatser som kan utgöras av sittplatser som kan omvandlas till sovplatser, c. fast monterad utrustning för matlagning och lagring och d. bord. en släpvagn som är inrättad för att genom tapp med vändskiva eller liknande anordning förenas med en bil, en traktor eller ett motorredskap och som är så utförd att chassiet eller karosseriet vilar direkt på det dragande fordonet. summan av fordonets tjänstevikt och den beräknade vikten av det största antal personer och den största mängd gods som fordonet är inrättat för. i totalvikten för en motorcykel ingår inte sidvagnens totalvikt. ett motordrivet fordon med minst två hjulaxlar som är inrättat huvudsakligen för att dra ett annat fordon eller ett arbetsredskap och som är konstruerat för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen och endast med svårighet kan ändras till högre hastighet. en traktor får vara utrustad för transport av gods och för befordran av passagerare. en traktor som enligt vägtrafikskattelagen (2006:227) hör till skatteklass i. en traktor som enligt vägtrafikskattelagen (2006:227) hör till skatteklass ii. en traktor med ett eller flera tillkopplade släpfordon. den sammanlagda statiska vikt som hjulen i en trippelaxel för över till vägbanan. en buss med en totalvikt över 3,5 ton. en lastbil med en totalvikt över 3,5 ton.
sfs 2006:240
påhängsvagn
totalvikt för en motorcykel, ett terrängfordon utom en tung terrängvagn, ett släpfordon eller en sidvagn traktor
traktor klass i traktor klass ii traktortåg
trippelaxeltryck tung buss tung lastbil
1. denna lag träder i kraft den 1 maj 2006. 2. en klassificering enligt äldre bestämmelser av ett fordon som personbil eller lastbil gäller fortfarande. 3
sfs 2006:240
på regeringens vägnar ulrica messing lennart renbjer (näringsdepartementet)
4
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2006
Viktiga lagar inom transport och trafik
Lag (1997:736) om färdtjänst
Lag (1997:735) om riksfärdtjänst
Trafikförordning (1998:1276)
Viktiga lagar inom transport och trafik
Lag (2010:1065) om kollektivtrafikLag (1997:736) om färdtjänst
Lag (1997:735) om riksfärdtjänst
Trafikförordning (1998:1276)
JP Infonets tjänster inom transport och trafik
JP Infonets tjänster inom transport och trafik
Arbetar du med frågor som rör transport och trafik? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom transport och trafik.