Lag (2001:1286) om lika­be­hand­ling av stu­den­ter i hög­sko­lan. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2008:567

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2001:1286
Depar­te­ment: Integrations-​​ och jäm­ställd­hets­de­par­te­men­tet DISK
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2006:308
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2001:1286
Depar­te­ment/myn­dig­het: Integrations-​​ och jäm­ställd­hets­de­par­te­men­tet DISK
Utfär­dad: 2001-​12-20
Änd­rad: t.o.m. SFS

2006:308
Upp­hävd: 2009-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2008:567
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens ända­mål

1 §   Denna lag har till ända­mål att på hög­sko­le­om­rå­det främja lika rät­tig­he­ter för stu­den­ter och sökande och att mot­verka dis­kri­mi­ne­ring på grund av könstill­hö­rig­het, etnisk till­hö­rig­het, reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning, sex­u­ell lägg­ning och funk­tions­hin­der. Lag (2003:311).

Defi­ni­tio­ner

2 §   I denna lag avses med

hög­skola: ett uni­ver­si­tet eller en hög­skola som har sta­ten, en kom­mun eller ett lands­ting som huvud­man och som omfat­tas av hög­sko­le­la­gen (1992:1434) samt en enskild utbild­nings­an­ord­nare som har till­stånd att utfärda exa­mina enligt lagen (1993:792) om till­stånd att utfärda vissa exa­mina,
stu­dent: den som är anta­gen till och bedri­ver utbild­ning på grund­nivå, avan­ce­rad nivå eller fors­kar­nivå enligt hög­sko­le­la­gen eller utbild­ning som kan leda fram till en exa­men som en enskild utbild­nings­an­ord­nare får utfärda enligt lagen om till­stånd att utfärda vissa exa­mina; den som är anställd som dok­to­rand skall dock inte anses som stu­dent vid tillämp­ningen av denna lag,
sökande: den som i veder­bör­lig ord­ning har anmält att han eller hon vill antas till utbild­ning på grund­nivå, avan­ce­rad nivå eller fors­kar­nivå enligt hög­sko­le­la­gen eller till utbild­ning som kan leda fram till en exa­men som en enskild utbild­nings­an­ord­nare får utfärda enligt lagen om till­stånd att utfärda vissa exa­mina,
etnisk till­hö­rig­het: att någon till­hör en grupp av per­so­ner som har samma hud­färg eller natio­nella eller etniska ursprung,
sex­u­ell lägg­ning: homo­sex­u­ell, bisex­u­ell eller hete­ro­sex­u­ell lägg­ning,
funk­tions­hin­der: var­ak­tiga fysiska, psy­kiska eller begåv­nings­mäs­siga begräns­ningar av funk­tions­för­må­gan som till följd av en skada eller en sjuk­dom fanns vid födel­sen, har upp­stått där­ef­ter eller kan för­vän­tas upp­stå. Lag (2006:308).

Aktiva åtgär­der

Mål­in­rik­tat arbete

3 §   En hög­skola skall inom ramen för sin verk­sam­het bedriva ett mål­in­rik­tat arbete för att aktivt främja stu­den­ters lika rät­tig­he­ter oav­sett könstill­hö­rig­het, etnisk till­hö­rig­het, reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning, sex­u­ell lägg­ning eller funk­tions­hin­der.

När­mare före­skrif­ter om hög­sko­lans skyl­dig­he­ter enligt första styc­ket finns i 4 och 5 §§. Lag (2003:311).

Att före­bygga och för­hindra tra­kas­se­rier

4 §   En hög­skola skall vidta åtgär­der för att före­bygga och för­hindra att stu­den­ter eller sökande utsätts för tra­kas­se­rier.
Med tra­kas­se­rier avses i denna lag ett upp­trä­dande som krän­ker en stu­dents eller en sökan­des vär­dig­het i hög­sko­lestu­di­erna, om upp­trä­dan­det har sam­band med
   - etnisk till­hö­rig­het (etniska tra­kas­se­rier),
   - reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning (tra­kas­se­rier på grund av reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning),
   - sex­u­ell lägg­ning (tra­kas­se­rier på grund av sex­u­ell lägg­ning),
   - funk­tions­hin­der (tra­kas­se­rier på grund av funk­tions­hin­der), eller
   - könstill­hö­rig­het eller är av sex­u­ell natur (sex­u­ella tra­kas­se­rier). Lag (2003:311).

Årlig plan

5 §   En hög­skola skall varje år upp­rätta en plan som skall inne­hålla en över­sikt över de åtgär­der som behövs för att främja stu­den­ters lika rät­tig­he­ter oav­sett könstill­hö­rig­het, etnisk till­hö­rig­het, reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning, sex­u­ell lägg­ning eller funk­tions­hin­der och för att före­bygga och för­hindra tra­kas­se­rier enligt 4 §. Pla­nen skall vidare inne­hålla en redo­gö­relse för vilka av dessa åtgär­der som hög­sko­lan avser att påbörja eller genom­föra under det kom­mande året.

En redo­vis­ning av hur de pla­ne­rade åtgär­derna enligt första styc­ket har genom­förts skall tas in i efter­föl­jande års plan.
Lag (2003:311).

Skyl­dig­het att utreda och vidta åtgär­der mot tra­kas­se­rier

6 §   En hög­skola som får kän­ne­dom om att en stu­dent anser sig ha bli­vit utsatt för sådana tra­kas­se­rier som avses i 4 § skall utreda omstän­dig­he­terna kring de upp­givna tra­kas­se­ri­erna och i före­kom­mande fall vidta de åtgär­der som skä­li­gen kan krä­vas för att för­hindra fort­satta tra­kas­se­rier.

För­bud mot dis­kri­mi­ne­ring

Direkt dis­kri­mi­ne­ring

7 §   En hög­skola får inte miss­gynna en stu­dent eller en sökande genom att behandla honom eller henne sämre än hög­sko­lan behand­lar, har behand­lat eller skulle ha behand­lat någon annan i en jäm­för­bar situ­a­tion, om miss­gyn­nan­det har sam­band med könstill­hö­rig­het, etnisk till­hö­rig­het, reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning, sex­u­ell lägg­ning eller funk­tions­hin­der.

För­bu­det gäl­ler inte, om behand­lingen är berät­ti­gad av hän­syn till ett sär­skilt intresse som uppen­bar­li­gen är vik­ti­gare än intres­set av att för­hindra dis­kri­mi­ne­ring i hög­sko­lan.
Lag (2003:311).

Indi­rekt dis­kri­mi­ne­ring

8 §   En hög­skola får inte miss­gynna en stu­dent eller en sökande genom att tillämpa en bestäm­melse, ett kri­te­rium eller ett för­fa­rings­sätt som fram­står som neutralt men som i prak­ti­ken sär­skilt miss­gyn­nar per­so­ner med viss könstill­hö­rig­het, etnisk till­hö­rig­het, reli­gion eller annan tros­upp­fatt­ning, eller sex­u­ell lägg­ning eller visst funk­tions­hin­der. Detta gäl­ler dock inte om bestäm­mel­sen, kri­te­riet eller för­fa­rings­sät­tet objek­tivt kan moti­ve­ras av ett berät­ti­gat mål och med­len är lämp­liga och nöd­vän­diga för att uppnå målet. Lag (2003:311).

Tra­kas­se­rier

8 a §   En hög­skola får inte dis­kri­mi­nera en stu­dent eller en sökande genom att tra­kas­sera honom eller henne.
Lag (2003:311).

Instruk­tio­ner att dis­kri­mi­nera

8 b §   En hög­skola får inte lämna order eller instruk­tio­ner till en arbets­ta­gare hos hög­sko­lan om dis­kri­mi­ne­ring av en stu­dent eller en sökande enligt 7-8 a §§. Lag (2003:311).

När för­bu­den gäl­ler

9 §   För­bu­den mot dis­kri­mi­ne­ring i 7-8 b §§ skall gälla, när en hög­skola
   1. beslu­tar om till­träde till hög­sko­le­ut­bild­ning eller vid­tar någon annan åtgärd som har bety­delse för till­trä­det,
   2. beslu­tar om exa­mi­na­tion eller gör någon annan bedöm­ning av en stu­die­pre­sta­tion,
   3. beslu­tar eller gör någon annan lik­nande bedöm­ning i fråga om
      a) till­go­do­räk­nande av utbild­ning,
      b) anstånd med stu­dier eller fort­sätt­ning av stu­dier efter stu­di­e­uppe­håll,
      c) byte av hand­le­dare,
      d) indrag­ning av hand­le­dare och andra resur­ser vid utbild­ning på fors­kar­nivå,
      e) utbild­nings­bi­drag för dok­to­ran­der, eller
   4. vid­tar en ingri­pande åtgärd mot en stu­dent. Lag (2006:308).

10 §   För­bu­det i 7 § mot direkt dis­kri­mi­ne­ring när en hög­skola beslu­tar om till­träde till hög­sko­le­ut­bild­ning och under utbild­ningen gäl­ler även då hög­sko­lan genom att göra loka­lerna till­gäng­liga och använd­bara kan skapa en situ­a­tion för en per­son med funk­tions­hin­der som är likar­tad med den för per­so­ner utan sådant funk­tions­hin­der, om det skä­li­gen kan krä­vas att hög­sko­lan vid­tar sådana åtgär­der.

För­bud mot repres­sa­lier

11 §   En hög­skola får inte utsätta en stu­dent eller en sökande för repres­sa­lier på grund av att han eller hon har anmält hög­sko­lan för dis­kri­mi­ne­ring eller med­ver­kat i en utred­ning enligt denna lag.

Upp­gif­ter om meri­ter

12 §   En sökande som har nekats till­träde till en utbild­ning har rätt att på begä­ran få en skrift­lig upp­gift av utbild­nings­an­ord­na­ren om vil­ken utbild­ning eller vilka andra meri­ter den har som bli­vit anta­gen till utbild­ningen. Denna rätt gäl­ler om den sökta utbild­ningen kan leda fram till en exa­men som en enskild utbild­nings­an­ord­nare får utfärda enligt lagen (1993:792) om till­stånd att utfärda vissa exa­mina.

Ska­de­stånd

13 §   Sta­ten, en kom­mun eller ett lands­ting som är huvud­man för en hög­skola och en enskild utbild­nings­an­ord­nare som har till­stånd att utfärda exa­mina enligt lagen (1993:792) om till­stånd att utfärda vissa exa­mina skall betala ska­de­stånd för den kränk­ning som en stu­dent eller en sökande har bli­vit utsatt för genom att hög­sko­lan har åsi­do­satt
   - skyl­dig­he­ten enligt 6 § att utreda och vidta åtgär­der mot tra­kas­se­rier mot stu­den­ter,
   - för­bu­den i 7, 8, 8 a eller 8 b § och 9 § eller 10 § mot dis­kri­mi­ne­ring av stu­den­ter eller sökande,
   - för­bu­det i 11 § mot att utsätta stu­den­ter eller sökande för repres­sa­lier.

Om det är skä­ligt, kan ska­de­stån­det sät­tas ned eller helt falla bort. Lag (2003:311).

Över­kla­gande

14 §   Ett beslut av ett uni­ver­si­tet eller en hög­skola med sta­ten, en kom­mun eller ett lands­ting som huvud­man får över­kla­gas till Över­kla­gan­de­nämn­den för hög­sko­lan på den grun­den att beslu­tet stri­der mot dis­kri­mi­ne­rings­för­bu­den i 7 eller 8 § och 9 § 1, 3 eller 4 eller 10 § eller för­bu­det mot repres­sa­lier i 11 §. Om över­kla­gan­de­nämn­den fin­ner att beslu­tet stri­der mot något av för­bu­den och detta kan antas ha inver­kat på utgången, skall beslu­tet undan­rö­jas och ären­det, om det behövs, visas åter till uni­ver­si­te­tet eller hög­sko­lan för ny pröv­ning.

Om ett beslut kan över­kla­gas enligt någon annan för­fatt­ning, skall över­kla­gande ske i den där före­skrivna ord­ningen i stäl­let för enligt bestäm­mel­serna i första styc­ket.

15 §   Beslut av Över­kla­gan­de­nämn­den för hög­sko­lan enligt denna lag får inte över­kla­gas.

Till­syn

16 §   Jäm­ställd­hets­om­buds­man­nen, Ombuds­man­nen mot etnisk dis­kri­mi­ne­ring, Ombuds­man­nen mot dis­kri­mi­ne­ring på grund av sex­u­ell lägg­ning och Han­di­kap­pom­buds­man­nen skall se till att denna lag följs.

En ombuds­man skall för­söka förmå hög­sko­lorna att fri­vil­ligt följa denna lag.

En hög­skola är skyl­dig att på upp­ma­ning av en ombuds­man lämna de upp­gif­ter om för­hål­lan­dena i hög­sko­lans verk­sam­het som kan vara av bety­delse för till­sy­nen. En hög­skola är vidare skyl­dig att lämna upp­gif­ter, när en ombuds­man biträ­der en begä­ran av en sökande enligt 12 §.

Rät­te­gången

Tillämp­liga reg­ler

17 §   Mål om ska­de­stånd enligt 6-11 samt 13 § skall hand­läg­gas enligt vad som är före­skri­vet i rät­te­gångs­bal­ken om rät­te­gången i tvis­te­mål där för­lik­ning om saken är tillå­ten.

I sådana mål kan det dock för­ord­nas att var­dera par­ten skall bära sin rät­te­gångs­kost­nad, om den part som för­lo­rat målet hade skä­lig anled­ning att få tvis­ten prö­vad.

Bevis­börda

17 a §   Om den som anser sig ha bli­vit dis­kri­mi­ne­rad eller utsatt för repres­sa­lier visar omstän­dig­he­ter som ger anled­ning att anta att han eller hon bli­vit dis­kri­mi­ne­rad eller utsatt för repres­sa­lier, är det hög­sko­lan som skall visa att dis­kri­mi­ne­ring eller repres­sa­lier inte före­kom­mit. Lag (2003:311).

Rätt att föra talan

18 §   I en tvist enligt 17 § får Jäm­ställd­hets­om­buds­man­nen, Ombuds­man­nen mot etnisk dis­kri­mi­ne­ring, Ombuds­man­nen mot dis­kri­mi­ne­ring på grund av sex­u­ell lägg­ning eller Han­di­kap­pom­buds­man­nen som part föra talan för en stu­dent eller en sökande, som med­ger det.

Om en ombuds­man för talan för en stu­dent eller en sökande med stöd av denna lag, får ombuds­man­nen i samma rät­te­gång föra också annan talan som ombud för stu­den­ten eller den sökande.

Vad som finns före­skri­vet i rät­te­gångs­bal­ken om part beträf­fande jävs­för­hål­lande, per­son­lig instäl­lelse, hörande under san­nings­för­säk­ran och andra frå­gor som rör bevis­ningen skall även gälla den för vil­ken en ombuds­man för talan enligt första styc­ket.

Pre­skrip­tion m.m.

19 §   En talan i mål om ska­de­stånd enligt 6-11 §§ samt 13 § skall väc­kas inom två år efter det att den påta­lade hand­lingen före­togs eller en skyl­dig­het senast skulle ha full­gjorts. I annat fall är talan för­lo­rad.

20 §   En talan som förs av Jäm­ställd­hets­om­buds­man­nen, Ombuds­man­nen mot etnisk dis­kri­mi­ne­ring, Ombuds­man­nen mot dis­kri­mi­ne­ring på grund av sex­u­ell lägg­ning eller Han­di­kap­pom­buds­man­nen behand­las som om talan hade förts av stu­den­ten eller den sökande själv.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2006:308
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2007.
   2. De nya bestäm­mel­serna skall tilläm­pas även i fråga om stu­den­ter som före ikraft­trä­dan­det anta­gits till och bedri­vit grund­läg­gande hög­sko­le­ut­bild­ning eller fors­kar­ut­bild­ning.