Lag (1974:13) om vissa anställ­nings­främ­jande åtgär­der

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1974:13
Depar­te­ment: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet AA
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2017:361
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1974:13
Depar­te­ment/myn­dig­het: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet AA
Utfär­dad: 1974-​01-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2017:361
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Var­sel om drifts­in­skränk­ning

1 §   En arbets­gi­vare som avser att genom­föra en drifts­in­skränk­ning enligt 2 eller 3 § skall inom den tid som anges där skrift­li­gen varsla Arbets­för­med­lingen, om minst fem arbets­ta­gare berörs av inskränk­ningen. Detta gäl­ler också om drifts­in­skränk­ningen under en period av nit­tio dagar kan antas föra med sig att anta­let upp­säg­ningar sam­man­lagt upp­går till minst tjugo. Lag (2007:401).

2 §   Var­sel om sådan drifts­in­skränk­ning som kan med­föra upp­säg­ning skall läm­nas
   1. minst två måna­der före drifts­in­skränk­ningen, om högst 25 arbets­ta­gare berörs av upp­säg­ning,
   2. minst fyra måna­der före drifts­in­skränk­ningen, om fler än 25 men högst 100 arbets­ta­gare berörs av upp­säg­ning,
   3. minst sex måna­der före drifts­in­skränk­ningen, om fler än 100 arbets­ta­gare berörs av upp­säg­ning. Lag (1994:1689).

2 a §   Ett var­sel enligt 2 § skall inne­hålla all rele­vant infor­ma­tion om de pla­ne­rade upp­säg­ning­arna och sär­skilt inne­hålla upp­gift om
   1. skä­len till de pla­ne­rade upp­säg­ning­arna,
   2. anta­let arbets­ta­gare som avses bli upp­sagda och vilka kate­go­rier de till­hör,
   3. anta­let arbets­ta­gare som nor­malt sys­sel­sätts och vilka kate­go­rier de till­hör, och
   4. den tid­punkt då drifts­in­skränk­ningen är avsedd att genom­fö­ras och den tids­pe­riod under vil­ken upp­säg­ning­arna är avsedda att verk­stäl­las.

Så snart som möj­ligt, dock senast en månad före drifts­in­skränk­ningen, skall arbets­gi­va­ren skrift­li­gen kom­plet­tera vars­let med
   1. upp­gif­ter om vilka arbets­ta­gare som berörs av upp­säg­ning,
   2. rele­vant infor­ma­tion om de för­hand­lingar som inför upp­säg­ning­arna har förts enligt 11 § lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet eller enligt mot­sva­rande bestäm­mel­ser i kol­lek­tivav­tal, och
   3. en kopia av den skrift­liga under­rät­telse som har läm­nats till mot­par­ten enligt 15 § andra styc­ket lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet.

Arbets­för­med­lingen kan före­lägga arbets­gi­va­ren vid vite att full­göra sina skyl­dig­he­ter enligt andra styc­ket.
Lag (2007:401).

3 §   Var­sel om sådan drifts­in­skränk­ning som kan med­föra per­mit­te­ring skall läm­nas minst en månad i för­väg.

Var­sel om drifts­in­skränk­ningen skall läm­nas minst sex vec­kor i för­väg om en arbets­ta­gare som anställts för en viss tid, en viss säsong eller ett visst arbete på grund av drifts­in­skränk­ning inte kan bere­das fort­satt anställ­ning i sam­band med att den tidi­gare anställ­ningen upp­hör eller den nya säsongen skall börja.
Lag (1994:1689).

3 a §   Ett var­sel enligt 3 § skall inne­hålla upp­gift om
   1. orsa­ken till den drifts­in­skränk­ning som har för­an­lett per­mit­te­ringen,
   2. den tid­punkt då drifts­in­skränk­ningen är avsedd att genom­fö­ras, och
   3. anta­let berörda arbets­ta­gare, för­de­lade på yrkes­grup­per.

Så snart som möj­ligt skall arbets­gi­va­ren skrift­li­gen kom­plet­tera vars­let med upp­gift om vilka arbets­ta­gare som berörs av drifts­in­skränk­ningen.

Arbets­för­med­lingen kan före­lägga arbets­gi­va­ren vid vite att full­göra sina skyl­dig­he­ter enligt andra styc­ket.
Lag (2007:401).

4 §   Har arbets­gi­va­ren inte kun­nat för­utse de omstän­dig­he­ter som drifts­in­skränk­ningen beror på, så lång tid i för­väg som anges i 2 eller 3 §, skall var­sel i stäl­let läm­nas så snart som möj­ligt. I de fall som avses i 2 § får var­sel ald­rig läm­nas senare än en månad före drifts­in­skränk­ningen. Lag (1994:1689).

5 §   har upp­hävts genom lag (1994:1689).

6 §   En arbets­gi­vare får i stäl­let för att varsla Arbets­för­med­lingen om drifts­in­skränk­ning under­rätta Arbets­för­med­lingen om att arbets­gi­va­ren har begärt eller avser att begära för­hand­ling enligt 11 § lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet eller mot­sva­rande bestäm­mel­ser i kol­lek­tivav­tal om en sådan för­änd­ring av sin verk­sam­het som med­för eller kan med­föra en drifts­in­skränk­ning. För att arbets­gi­va­ren skall få för­fara på detta sätt i stäl­let för att varsla krävs att under­rät­tel­sen är skrift­lig, att den läm­nas senast vid den tid­punkt för var­sel som anges i 2-4 §§ samt att arbets­gi­va­ren senast då också läm­nar sådana upp­gif­ter som avses i 2 a § första styc­ket eller 3 a § första styc­ket.
Lag (2007:401).

Åtgär­der för att främja anställ­ning av äldre arbets­ta­gare och arbets­ta­gare med ned­satt arbets­för­måga

7 §   Arbets­för­med­lingen får i den utsträck­ning Arbets­för­med­lingen anser det påkal­lat före­lägga arbets­gi­vare att lämna upp­gift
   1. om arbets­styr­kans stor­lek och sam­man­sätt­ning med avse­ende på arbets­ta­gar­nas ålder, kön, natio­na­li­tet och huvud­sak­liga arbets­upp­gif­ter,
   2. om anta­let arbets­ta­gare med ned­satt arbets­för­måga,
   3. om före­stå­ende för­änd­ringar i arbets­styr­kan såsom upp­säg­ningar, per­mit­te­ringar, ompla­ce­ringar eller lediga plat­ser som för­an­le­der nyan­ställ­ning, samt
   4. om före­koms­ten av tids­be­grän­sade anställ­ningar.

Före­läg­gande kan för­e­nas med vite. Innan före­läg­gande med­de­las skall arbets­gi­va­ren samt berörda arbetsgivar-​ och arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner bere­das till­fälle att yttra sig.
Lag (2007:401).

7 a §   har upp­hävts genom lag (1996:1425).

8 §   En arbets­gi­vare är skyl­dig att över­lägga med Arbets­för­med­lingen eller den Arbets­för­med­lingen för­ord­nar
   1. om åtgär­der för att för­bättra arbets­för­hål­lan­dena för redan anställda äldre arbets­ta­gare eller arbets­ta­gare med ned­satt arbets­för­måga,
   2. om åtgär­der för att trygga fort­satt anställ­ning åt sådana arbets­ta­gare,
   3. om nyan­ställ­ning av äldre arbets­ta­gare eller arbets­ta­gare med ned­satt arbets­för­måga samt om åtgär­der för att främja sådan anställ­ning.

Till över­lägg­ning enligt första styc­ket skall för­u­tom arbets­gi­va­ren berörda arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner kal­las. Den orga­ni­sa­tion som arbets­gi­va­ren till­hör skall kal­las till över­lägg­ning inför Arbets­för­med­lingen. Kal­lelse av arbets­gi­vare kan av Arbets­för­med­lingen för­e­nas med vite. Lag (2007:401).

9 §   När det finns skäl till det skall Arbets­för­med­lingen, på grund­val av vad som före­kom­mit vid över­lägg­ning inför Arbets­för­med­lingen enligt 8 §, med­dela arbets­gi­va­ren anvis­ningar i fråga om åtgär­der som bör vid­tas för att bereda bättre sys­sel­sätt­nings­möj­lig­he­ter åt äldre arbets­ta­gare eller arbets­ta­gare med ned­satt arbets­för­måga. Arbets­för­med­lingen kan där­vid upp­mana arbets­gi­va­ren att i sam­band med nyan­ställ­ningar öka ande­len sådana arbets­ta­gare i arbets­styr­kan i enlig­het med vad Arbets­för­med­lingen när­mare anger. Lag (2007:401).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2007:401).

11 §   I ären­den om över­lägg­ning enligt 8 §, vid anvis­ningar enligt 9 §, eller i ären­den som Arbets­för­med­lingen tagit upp på anmä­lan av arbetsgivar-​ eller arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion eller på eget ini­ti­a­tiv, skall arbets­gi­va­ren samt berörda arbetsgivar-​ och arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner bere­das till­fälle att yttra sig samt, om det anses lämp­ligt, kal­las till över­lägg­ning inför Arbets­för­med­lingen.

Arbets­för­med­lingen kan även före­lägga arbets­gi­va­ren att förete hand­lingar som kan antas ha bety­delse för bedöm­ningen av arbets­gi­va­rens per­so­nal­po­li­tik.

Kal­lelse av arbets­gi­vare till över­lägg­ning samt före­läg­gande att förete hand­lingar kan för­e­nas med vite.

Innan före­läg­gande att förete hand­lingar med­de­las, skall arbets­gi­va­ren och berörda orga­ni­sa­tio­ner bere­das till­fälle att yttra sig. Lag (2007:401).

12 §   Föl­jer arbets­gi­vare inte anvis­ningar som med­de­lats av Arbets­för­med­lingen enligt 9 § och är det med hän­syn till omstän­dig­he­terna uppen­bart att rät­telse inte kan åstad­kom­mas på annat sätt, kan Arbets­för­med­lingen för­ordna att arbets­gi­va­ren inte får anställa andra arbets­ta­gare än dem som Arbets­för­med­lingen har anvi­sat eller god­ta­git. Lag (2007:401).

13 §   Arbets­för­med­lingen kan på fram­ställ­ning av en arbetsgivar-​ eller arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion eller på eget ini­ti­a­tiv ta upp över­lägg­ningar med orga­ni­sa­tio­nerna inom en bransch eller del därav angå­ende åtgär­der för att främja anställ­ning av äldre arbets­ta­gare eller arbets­ta­gare med ned­satt arbets­för­måga.
Arbets­för­med­lingen kan på grund­val av vad som före­kom­mit vid dessa över­lägg­ningar med­dela anvis­ningar om sådana åtgär­der för den bransch eller del därav som över­lägg­ning­arna avsett.

Iakt­tar arbets­gi­vare inte anvis­ningar som med­de­lats med stöd av första styc­ket, kan Arbets­för­med­lingen kalla arbets­gi­va­ren samt berörda arbetsgivar-​ och arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner till över­lägg­ningar enligt 8 §. Lag (2007:401).

14 §   har upp­hävts genom lag (1996:1425).

Övriga bestäm­mel­ser

15 §   Beträf­fande den som före­trä­der arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion i frå­gor enligt denna lag och icke omfat­tas av lagen (1974:358) om fack­lig för­tro­en­de­mans ställ­ning på arbets­plat­sen äger 6 kap. 10-​-14 §§ arbets­mil­jö­la­gen (1977:1160) mot­sva­rande tillämp­ning. Lag (1977:1165).

16 §   Den som har tagit befatt­ning med ett ärende enligt denna lag får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon där­vid har fått veta om enskil­das per­son­liga för­hål­lan­den eller affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den.

I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas i stäl­let bestäm­mel­serna i offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). I fråga om upp­gif­ter som en myn­dig­het enligt före­va­rande lag läm­nar till en före­trä­dare för en arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion vid myn­dig­he­ten eller vid någon annan myn­dig­het gäl­ler 10 kap. 14 § och 12 kap. 2 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen. Lag (2009:414).

17 §   Arbets­gi­vare, som upp­såt­li­gen eller av grov oakt­sam­het under­lå­ter att varsla om drifts­in­skränk­ning enligt vad som före­skri­ves i denna lag, kan åläg­gas att utge en sär­skild varsel­av­gift till sta­ten.
Under­lå­tes var­sel under tid, då arbets­gi­va­ren är i kon­kurs, skall varsel­av­gift i stäl­let utges av den som före­trä­der kon­kurs­boet.

Varsel­av­gift fast­stäl­les för varje påbör­jad vecka som var­sel för­sum­mats samt bestäm­mes till lägst 100 och högst 500 kro­nor för varje arbets­ta­gare som berö­res av drifts­in­skränk­ningen.

Om sär­skilda skäl före­lig­ger kan varsel­av­gift bestäm­mas till lägre belopp än nu sagts. Full­stän­dig befri­else från sådan avgift kan också äga rum. Lag (1996:1425).

18 §   Varsel­av­gift åläggs av all­män dom­stol på talan av Arbets­för­med­lingen. Sådan talan skall väc­kas inom ett år efter drifts­in­skränk­ningen. För­sum­mas det, är talan för­lo­rad.
Lag (2007:401).

19 §   Den som i var­sel enligt denna lag eller i under­rät­telse eller i upp­gift som avses i 6 och 7 §§ upp­såt­li­gen eller av grov oakt­sam­het läm­nar orik­tig upp­gift, vil­ken ej sak­nar bety­delse, dömes till böter eller fäng­else i högst ett år. Lag (1996:1425).

20 §   Arbets­gi­vare, som ej iakt­ta­ger för­ord­nande enligt 12 §, dömes till böter eller fäng­else i högst ett år.

21 §   har upp­hävts genom lag (1975:743).

22 §   All­mänt åtal för brott som avses i 19 eller 20 § får väc­kas endast efter med­gi­vande av Arbets­för­med­lingen.
Lag (2007:401).

23 §   Talan om utdö­mande av vite enligt denna lag förs av Arbets­för­med­lingen. Lag (2007:401).

24 §   Beslut av Arbets­för­med­lingen enligt denna lag får över­kla­gas hos rege­ringen. Lag (2007:401).

25 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från 1-12 §§.
Lag (2017:361).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1974:13
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1974.

Genom lagen upp­hä­ves lagen (1971:202) om vissa åtgär­der för att främja sys­sel­sätt­ning av äldre arbets­ta­gare på den öppna arbets­mark­na­den.
   2. Arbets­gi­vare är icke skyl­dig att lämna var­sel enligt 1 - 6 §§, om bestäm­mel­serna med­för att var­sel skulle ha läm­nats före lagens ikraft­trä­dande.

1994:1689

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1995. En arbets­gi­vare är dock inte skyl­dig att lämna var­sel eller under­rät­telse enligt de nya bestäm­mel­serna, om dessa med­för att skyl­dig­he­ten skulle ha full­gjorts före ikraft­trä­dan­det. I sådant fall skall i stäl­let de äldre bestäm­mel­serna tilläm­pas.