SFS 1993:1498 Lag om ändring i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet
SFS 1993_1498 Lag om ändring i lagen (1976_580) om medbestämmande i arbetslivet
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
sfs 1993:1498 lag om ändring i lagen (1976:580) om medbestämmande i utkom från trycket den 28 december 1993 arbetslivet;
utfärdad den 16 december 1993. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet2 dels att 38 — 40 §§ och rubriken närmast före 38 § skall upphöra att gälla, dels att 4, 5, 41, 45, 57, 69 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall föras in två nya paragrafer, 41 a och 41 b §§, av följande lydelse. 4 § ett avtal är ogiltigt i den mån det innebär att rättighet eller skyldighet enligt denna lag upphävs eller inskränks. trots bestämmelsen i första stycket är det tillåtet att genom kollektivavtal göra avvikelse från föreskrifterna i 11, 12, 14, 19-22 och 28 §§, 29 § tredje meningen, 33 — 37§§, 43§ andra stycket samt 64 och 65§§. i kollektivavtal får också föreskrivas längre gående fredsplikt än 41, 41 a, 41 b och 44 §§ anger samt längre gående skadeståndsansvar än som följer av denna lag. 5 § vad i denna lag föreskrivs innebär inte rätt till insyn för en part i sådana förhållanden hos motparten, som har betydelse för en förestående eller redan utbruten arbetskonflikt, eller rätt till inflytande över motpartens beslut rörande sådan konflikt. föreskrifterna i 11, 12, 19, 34 och 35 §§ skall tillämpas även när kollektivavtal tillfälligt inte gäller. 41 §3 arbetsgivare och arbetstagare som är bundna av kollektivavtal får inte vidta eller delta i arbetsinställelse (lockout eller strejk), blockad, bojkott eller annan därmed jämförlig stridsåtgärd, om avtalet har ingåtts av en organisation och denna organisation inte i behörig ordning har beslutat åtgärden, om åtgärden strider mot en bestämmelse om fredsplikt i kollektivavtal eller om åtgärden har till ändamål 1. att utöva påtryckning i en tvist om ett kollektivavtals giltighet, bestånd eller ratta innebörd eller i en tvist huruvida ett visst förfarande strider mot avtalet eller mot denna lag, 2. att åstadkomma ändring i avtalet, 3. att genomföra bestämmelse, som är avsedd att tillämpas sedan avtalet har upphört att gälla, eller 4. att stödja någon annan, när denne inte själv får vidta stridsåtgärd. stridsåtgärder som har vidtagits i strid mot första stycket betecknas som olovliga. första stycket hindrar inte arbetstagare att delta i en blockad som har beslutats av en arbetstagarorganisation i behörig ordning och som har till
1
3838
2 3
prop. 1993/94:67, bet. 1993/94: au4, rskr. 1993/94: 103. senaste lydelse av 38 § 1993:441. senaste lydelse 1984:817.
ändamål att utverka betalning av klar och förfallen fordran på lön eller på någon annan ersättning för utfört arbete (indrivningsblockad). en sådan stridsåtgärd är inte olovlig. 41 a § en arbetsgivare får inte såsom stridsåtgärd eller som ett led i en stridsåtgärd hålla inne lön eller någon annan ersättning för utfört arbete som har förfallit till betalning. arbetsgivaren får inte heller hålla inne lön eller någon annan ersättning för utfört arbete, som har förfallit till betalning, med anledning av att arbetstagarna deltar i en strejk eller någon annan stridsåtgärd. sådana åtgärder som avses i första stycket är att anse som olovliga stridsåtgärder. 41 b § arbetstagare får inte vidta eller delta i stridsåtgärd som har till ändamål att kollektivavtal skall träffas med ett företag som inte har några arbetstagare eller där bara företagaren eller företagarens familjemedlemmar är arbetstagare och ensamma ägare. detsamma gäller när stridsåtgärd har till ändamål att stödja någon som vill träffa kollektivavtal med ett sådant företag. vad som nu sagts hindrar inte arbetstagare från att delta i en anställningsblockad som riktar sig mot ett sådant företag och som har beslutats i behörig ordning av en arbetstagarorganisation. stridsåtgärder som har vidtagits i strid mot första stycket är att anse som olovliga. förändringar i anställnings- eller ägarförhållanden som har inträffat sedan en stridsåtgärd har varslats eller inletts skall inte beaktas vid bedömningen av om en stridsåtgärd är att anse som olovlig enligt första stycket. 45 § arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare och arbetstagarorganisation är sinsemellan skyldiga att, om giltigt hinder ej möter, skriftligen varsla motparten minst sju dagar i förväg, när de avser att vidtaga stridsåtgärd eller att utvidga pågående stridsåtgärd. omfattar stridsåtgärd från arbetsgivarsidan även arbetstagare som ej är medlemmar i berörd arbetstagarorganisation, bör de varslas genom allmänt synliga anslag på arbetsplatsen eller på annat lämpligt sätt. varsel enligt första stycket skall innehålla uppgift om anledningen till stridsåtgärden och om stridsåtgärdens omfattning. skyldighet att varsla finns inte i fråga om stridsåtgärd som avses i 41 § tredje stycket. 57 §4 arbetstagarorganisation skall ersätta uppkommen skada, om den i tvist som avses i 33 eller 34§ har föranlett eller godkänt felaktig tilllämpning av avtal eller av denna lag och organisationen har saknat fog för sin ståndpunkt i tvisten. arbetstagarorganisation svarar vidare för skada, som tillfogas arbetsgivaren genom att företrädare för organisationen i förhållande till honom missbrukar sin ställning som ledamot i särskilt genom avtal inrättat beslutsorgan eller i sådan ställning förfar grovt vårdslöst.
sfs 1993:1498
4
senaste lydelse 1977:529.
3839
sfs 1993:1498
69 § föreskrifterna i 33 — 35 §§ utgör inte hinder mot beslut enligt 15 kap. rättegångsbalken. denna lag träder i kraft den 1 januari 1994. på regeringens vägnar börje hörnlund per virdesten (arbetsmarknadsdepartementet)
3840
Viktiga lagar inom arbetsrätten
JP Infonets arbetsrättsliga tjänster
JP Infonets arbetsrättsliga tjänster
Hanterar du arbetsrättsliga frågeställningar i ditt arbete? JP Infonets tjänster fungerar som verktyg och stöd för såväl arbetsrättsjurister och fackliga ombudsmän som chefer och personalansvariga. Här hittar du allt för att hålla dig uppdaterad inom arbetsrättens område. Se allt inom arbetsrätt.