SFS 2000:163 Lag om ändring i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet
000163.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2000:163
lag om ändring i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet;
utfärdad den 30 mars 2000. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet dels att 52 § skall upphöra att gälla, dels att nuvarande 49 § skall betecknas 52 §, dels att 45–48, 50, 51, nya 52 och 63 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas fem nya paragrafer, 47 a, 47 b, 49, 53 och 62 a §§, och närmast före 45 och 62 a §§ nya rubriker av följande lydelse.
utkom från trycket den 18 april 2000
varsel
45 §2 när en arbetsgivarorganisation, arbetsgivare eller arbetstagarorganisation avser att vidta en stridsåtgärd eller att utvidga en pågående stridsåtgärd, skall den skriftligen varsla motparten och medlingsinstitutet minst sju arbetsdagar i förväg. som arbetsdag räknas varje dag utom lördag, söndag, annan allmän helgdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton. tidsfristen skall räknas från samma tidpunkt på dagen som den då stridsåtgärden skall inledas. omfattar en stridsåtgärd från arbetsgivarsidan även arbetstagare som inte är medlemmar i berörd arbetstagarorganisation, bör de varslas genom allmänt synliga anslag på arbetsplatsen eller på annat lämpligt sätt. varselskyldigheten gäller inte om det finns giltigt hinder mot att varsla. skyldighet att varsla finns inte i fråga om stridsåtgärd som avses i 41 § tredje stycket. varsel enligt första och andra styckena skall innehålla uppgift om anledningen till stridsåtgärden och om stridsåtgärdens omfattning. 46 § för medling i arbetstvister mellan å ena sidan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och å andra sidan arbetstagare eller arbetstagarorganisation finns medlingsinstitutet. institutet skall verka för en väl fungerande lönebildning. 47 §3 medlingsinstitutet skall genom överläggningar med parter eller på annat sätt informera sig om kommande eller pågående avtalsförhandlingar.
1 2 3
prop. 1999/2000:32, bet. 1999/2000:au5, rskr. 1999/2000:149. senaste lydelse 1993:1498. senaste lydelse 1991:306.
1
sfs 2000:163
institutet skall också ge råd och upplysningar till parterna på arbetsmarknaden om förhandlingar och kollektivavtal. en part som träffat kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor skall på begäran ge in en kopia av avtalet till medlingsinstitutet. 47 a § efter samtycke från parter som förhandlar om kollektivavtal kan medlingsinstitutet utse en eller flera förhandlingsledare eller medlare. 47 b § om medlingsinstitutet bedömer att det i en tvist finns risk för stridsåtgärder eller om stridsåtgärder redan har påbörjats, får institutet även utan samtycke från parterna utse en eller flera medlare för att medla i tvisten. medlingsinstitutets beslut enligt första stycket får inte överklagas. parter som är ense om att de är bundna av ett avtal om förhandlingsordning som innehåller tidsplaner för förhandlingar, tidsramar och regler för tillsättning av medlare, regler om medlarens befogenheter och regler om uppsägning av avtalet kan anmäla avtalet till medlingsinstitutet för registrering. när avtalet har registrerats, får under dess giltighetstid medlare inte utses utan samtycke från parterna. 48 § en medlare som utsetts av medlingsinstitutet skall försöka få till stånd en överenskommelse mellan parterna. medlaren skall för det ändamålet kalla parterna till förhandling eller vidta annan lämplig åtgärd. för att främja en god lösning av tvisten, kan medlaren lägga fram egna förslag till överenskommelse. medlaren skall också verka för att en part uppskjuter eller inställer en stridsåtgärd. 49 § om det främjar en god lösning av tvisten, får medlingsinstitutet på medlarens begäran besluta att en part skall skjuta upp varslade stridsåtgärder under en sammanhängande tid av högst 14 dagar för varje stridsåtgärd eller utvidgning av en stridsåtgärd. ett sådant beslut får meddelas endast en gång för varje medlingsuppdrag. tidsfristen skall räknas från den dag då åtgärden enligt varselmeddelandet skall påbörjas eller utvidgas. beslutet skall om möjligt föregås av samråd med parterna. medlingsinstitutets beslut enligt första stycket får inte överklagas. 50 § en parts skyldighet enligt 18 § att vid förhandling hålla skriftlig handling tillgänglig för motparten gäller även i förhållande till en medlare som medverkar vid förhandlingen. 51 § en medlare kan föreslå parterna att låta en tvist avgöras genom skiljeförfarande. medlingsinstitutet kan medverka vid utseende av skiljemän. om stridsåtgärder har påbörjats, kan medlingsinstitutet uppmana parterna att låta tvisten avgöras genom skiljeförfarande. en medlare får inte åta sig skiljemannauppdrag i arbetstvist, om inte medlingsinstitutet i särskilt fall medger det.
2
52 § om en part har kallats till en överläggning enligt 47 § första stycket och inte infinner sig, kan medlingsinstitutet förelägga parten vid vite att komma till en överläggning. om en part, som enligt 10 § är förhandlingsskyldig, har kallats till en förhandling inför medlare men inte infinner sig eller om parten på annat sätt underlåter att fullgöra sina skyldigheter enligt 15 § första stycket, kan medlingsinstitutet på begäran av medlaren förelägga parten vid vite att fullgöra sin förhandlingsskyldighet. medlingsinstitutets beslut enligt första och andra styckena får inte överklagas. talan om utdömande av vite förs av medlingsinstitutet vid arbetsdomstolen. i mål om utdömande av vite får arbetsdomstolen bedöma även vitets lämplighet. 53 §4 om en part underlåter att fullgöra sin skyldighet enligt 47 § tredje stycket att ge in en kopia av ett kollektivavtal, kan medlingsinstitutet förelägga parten vid vite att ge in kopian. medlingsinstitutets beslut enligt första stycket får inte överklagas. talan om utdömande av vite förs av medlingsinstitutet vid arbetsdomstolen. i mål om utdömande av vite får arbetsdomstolen bedöma även vitets lämplighet.
sfs 2000:163
varselavgift
62 a § den som underlåter att varsla medlingsinstitutet enligt 45 § skall åläggas att betala en varselavgift till staten. varselavgiften skall bestämmas till lägst 30 000 kr och högst 100 000 kr. om det finns särskilda skäl kan varselavgiften bestämmas till ett lägre belopp eller helt falla bort. den som vidtar en stridsåtgärd i strid mot medlingsinstitutets beslut enligt 49 § att en varslad stridsåtgärd skall skjutas upp skall åläggas att betala en förhöjd varselavgift om minst 300 000 kr och högst 1 000 000 kr till staten. om det finns särskilda skäl kan varselavgiften bestämmas till ett lägre belopp eller helt falla bort. varselavgiften åläggs av tingsrätt på talan av medlingsinstitutet. talan skall väckas inom ett år från den dag varsel skulle ha lämnats eller, när det gäller förhöjd varselavgift enligt andra stycket, den dag då stridsåtgärden vidtogs. försummas det får talan inte väckas. 63 § i mål, vari denna lag skall tillämpas, gäller lagen (1974:371) om rätttegången i arbetstvister. i fråga om mål enligt 62 a § tillämpas för rättegången vad som är föreskrivet om tvistemål där förlikning om saken inte är tillåten. överklagande av tingsrättens avgörande sker till arbetsdomstolen. i sådant fall tillämpas lagen om rättegången i arbetstvister med beaktande av första meningen i detta stycke. i fråga om mål om utdömande av vite enligt 52 § fjärde stycket och 53 § tredje stycket gäller vad som i 8 § lagen (1985:206) om viten föreskrivs om allmän domstols handläggning av mål om vitets utdömande.
4
tidigare 53 § upphävd genom 1980:238.
3
sfs 2000:163
denna lag träder i kraft den 1 juni 2000. på regeringens vägnar mona sahlin cathrine lilja hansson (näringsdepartementet)
4
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2000
Viktiga lagar inom arbetsrätten
JP Infonets arbetsrättsliga tjänster
JP Infonets arbetsrättsliga tjänster
Hanterar du arbetsrättsliga frågeställningar i ditt arbete? JP Infonets tjänster fungerar som verktyg och stöd för såväl arbetsrättsjurister och fackliga ombudsmän som chefer och personalansvariga. Här hittar du allt för att hålla dig uppdaterad inom arbetsrättens område. Se allt inom arbetsrätt.