Lag (2018:131) om vill­kor för intjä­nande och beva­rande av tjäns­te­pen­sion

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2018:131
Depar­te­ment: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet ARM
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2018:131
Depar­te­ment/myn­dig­het: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet ARM
Utfär­dad: 2018-​03-08
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om rät­tig­he­ter för arbets­ta­gare och deras efter­le­vande gente­mot arbets­gi­vare vid avtal om tjäns­te­pen­sion.

2 §   Lagen gäl­ler avtal om tjäns­te­pen­sion som är avsedd att beta­las ut när pen­sions­ål­dern har upp­nåtts (ålderspen­sion).

Om ett avtal om tjäns­te­pen­sion inne­hål­ler en rätt till vilande efter­le­van­de­pen­sion, gäl­ler vad som före­skrivs för bli­vande för­månsta­gare i 10 § och 12 § tredje styc­ket även för efter­le­vande för­månsta­gare.

Avtals ogil­tig­het

3 §   Ett avtal är ogil­tigt i den utsträck­ning det upp­hä­ver eller inskrän­ker en rät­tig­het enligt denna lag, om inte något annat föl­jer av 4 §.

Avvi­kel­ser i kol­lek­tivav­tal

4 §   Genom ett kol­lek­tivav­tal som har slu­tits eller god­känts av en cen­tral arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion får avvi­kel­ser göras från 7-11 §§, under för­ut­sätt­ning att avta­let respek­te­rar det skydd för arbets­ta­gare och deras fria rör­lig­het som avses i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2014/50/EU av den 16 april 2014 om mini­mikrav för ökad rör­lig­het mel­lan med­lems­sta­terna för arbets­ta­gare genom för­bätt­rade vill­kor för intjä­nande och beva­rande av kom­plet­te­rande pen­sions­rät­tig­he­ter, i den ursprung­liga lydel­sen.

En arbets­gi­vare som är bun­den av ett kol­lek­tivav­tal enligt första styc­ket får tillämpa avta­let även på en arbets­ta­gare som inte är med­lem av den avtals­slu­tande arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­nen. Detta gäl­ler under för­ut­sätt­ning att arbets­ta­ga­ren sys­sel­sätts i sådant arbete som avses med avta­let och inte omfat­tas av något annat tillämp­ligt kol­lek­tivav­tal.

Defi­ni­tio­ner

5 §   I denna lag avses med
   1. avtal om tjäns­te­pen­sion: avtal om ålderspen­sion och vilande efter­le­van­de­pen­sion som ingås mel­lan å ena sidan arbets­gi­vare eller arbets­gi­var­or­ga­ni­sa­tion och å andra sidan arbets­ta­gare eller arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion,
   2. vilande efter­le­van­de­pen­sion: pen­sion till efter­le­vande som beva­ras efter att arbets­ta­ga­ren har avli­dit och som beta­las ut med anled­ning av att den efter­le­vande uppnår en viss ålder,
   3. acku­mu­le­rade pen­sions­rät­tig­he­ter: pen­sions­rät­tig­he­ter som avser en ret­ro­ak­tiv period under vil­ken arbets­ta­ga­ren har omfat­tats av ett avtal om tjäns­te­pen­sion,
   4. för­vär­vade pen­sions­rät­tig­he­ter: alla acku­mu­le­rade pen­sions­rät­tig­he­ter som en arbets­ta­gare har rätt till när vill­ko­ren för intjä­nande har upp­fyllts, och
   5. bli­vande för­månsta­gare: arbets­ta­gare som, utan att få ålderspen­sion enligt avta­let, har slu­tat sin anställ­ning hos arbets­gi­va­ren.

Vill­kor för intjä­nande och beva­rande

6 §   En arbets­ta­gare har vid avtal om tjäns­te­pen­sion rätt till vill­kor enligt 7-10 §§.

7 §   Om anställ­nings­tid upp­ställs som vill­kor för att arbets­ta­ga­ren ska få börja tjäna in pen­sions­rät­tig­he­ter eller få rätt till acku­mu­le­rade pen­sions­rät­tig­he­ter, får sådan tid sam­man­lagt uppgå till högst tre år.

8 §   Om en lägsta ålders­gräns upp­ställs som vill­kor för att arbets­ta­ga­ren ska få rätt till acku­mu­le­rade pen­sions­rät­tig­he­ter, får denna ålders­gräns inte vara högre än 21 år.

9 §   För­vär­vade pen­sions­rät­tig­he­ter för bli­vande för­månsta­gare ska beva­ras fram till dess att för­månsta­ga­ren uppnår pen­sions­ål­dern.

Om vär­det av pen­sions­rät­tig­he­terna inte över­sti­ger ett pris­bas­belopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken, får dock avta­let medge att ett engångs­be­lopp mot­sva­rande vär­det beta­las ut till en arbets­ta­gare som avslu­tar sin anställ­ning utan att ha upp­nått pen­sions­ål­dern. Engångs­be­lop­pet får endast beta­las ut under för­ut­sätt­ning att
   1. arbets­gi­va­ren läm­nar skrift­lig och tyd­lig infor­ma­tion om vad det inne­bär att få ett engångs­be­lopp, och
   2. arbets­ta­ga­ren där­ef­ter läm­nar sitt sam­tycke till att engångs­be­lop­pet beta­las ut.

Infor­ma­tio­nen enligt andra styc­ket 1 ska inne­hålla åtminstone upp­gif­ter om even­tu­ella avgif­ter som är för­knip­pade med att engångs­be­lop­pet beta­las ut och infor­ma­tion om att arbets­ta­ga­ren bör över­väga råd­giv­ning om hur engångs­be­lop­pet kan inve­ste­ras för pen­sions­spa­rande.

10 §   Vill­kor för vär­de­ut­veck­lingen av för­vär­vade pen­sions­rät­tig­he­ter för bli­vande för­månsta­gare ska
   1. mot­svara de vill­kor som tilläm­pas enligt avta­let för arbets­ta­gare som kvar­står i anställ­ningen,
   2. följa utveck­lingen av de pen­sions­för­må­ner som utbe­ta­las enligt avta­let, eller
   3. till­för­säkra på annat sätt att den bli­vande för­månsta­ga­ren behand­las rätt­vist.

Vid beräk­ningen av vär­de­ut­veck­lingen ska det ursprung­liga vär­det av pen­sions­rät­tig­he­terna vara det värde rät­tig­he­terna hade när den aktu­ella anställ­ningen upp­hörde.

Åter­be­tal­ning av arbets­ta­ga­rens egna inbe­tal­ningar

11 §   Om en anställ­ning upp­hör innan arbets­ta­ga­ren har fått rätt till acku­mu­le­rade pen­sions­rät­tig­he­ter, ska arbets­gi­va­ren ersätta arbets­ta­ga­ren för inbe­tal­ningar som arbets­ta­ga­ren har gjort själv eller, om inbe­tal­ning­arna har inve­ste­rats, vär­det av inve­ste­ring­arna. Det­samma gäl­ler om någon annan har gjort inbe­tal­ningar för arbets­ta­ga­rens räk­ning.

Arbets­gi­va­rens infor­ma­tions­skyl­dig­het

12 §   Arbets­gi­va­ren ska på begä­ran av en arbets­ta­gare lämna skrift­lig och tyd­lig infor­ma­tion om hur tjäns­te­pen­sio­nen skulle påver­kas av att anställ­ningen upp­hör. Arbets­gi­va­ren kan full­göra sin infor­ma­tions­skyl­dig­het antingen genom att själv lämna infor­ma­tio­nen eller genom att ange för arbets­ta­ga­ren var infor­ma­tio­nen finns till­gäng­lig. Infor­ma­tio­nen ska kunna fås inom rim­lig tid från det att begä­ran fram­ställs, oav­sett hur infor­ma­tions­skyl­dig­he­ten full­görs.

Infor­ma­tio­nen ska inne­hålla åtminstone föl­jande upp­gif­ter:
   1. vill­kor för intjä­nande av pen­sions­rät­tig­he­ter och kon­se­kven­serna av att dessa vill­kor tilläm­pas när anställ­ningen upp­hör,
   2. vär­det av för­vär­vade pen­sions­rät­tig­he­ter, och
   3. vill­kor för vär­de­ut­veck­lingen av för­vär­vade pen­sions­rät­tig­he­ter efter det att anställ­ningen har upp­hört.

Upp­gif­ter enligt andra styc­ket 2 och 3 ska på begä­ran läm­nas till bli­vande för­månsta­gare på mot­sva­rande sätt som före­skrivs i första styc­ket.

13 §   Arbets­gi­va­rens infor­ma­tions­skyl­dig­het enligt 12 § behö­ver inte full­gö­ras oftare än en gång per år.

Ska­de­stånd

14 §   En arbets­gi­vare som bry­ter mot denna lag ska betala ska­de­stånd för den för­lust som upp­kom­mer och för den kränk­ning som lag­brot­tet inne­bär.

Om det är skä­ligt får ska­de­stån­det sät­tas ned eller helt falla bort.

Rät­te­gången

15 §   Mål om tillämp­ningen av denna lag ska hand­läg­gas enligt lagen (1974:371) om rät­te­gången i arbets­tvis­ter. När den lagen tilläm­pas i tvis­ter mel­lan en arbets­gi­vare och en efter­le­vande för­månsta­gare gäl­ler det som före­skrivs för arbets­gi­vare och arbets­ta­gare.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2018:131
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2018.
   2. Lagen tilläm­pas även på avtal om tjäns­te­pen­sion som har ingåtts före ikraft­trä­dan­det, i den utsträck­ning vill­kor i sådana avtal står i strid med lagen efter ikraft­trä­dan­det.
   3. Lagen tilläm­pas endast på avtal om tjäns­te­pen­sion som arbets­ta­gare har kun­nat ansluta sig till efter den 19 maj 2014.
   4. Vid beräk­ningen av för­vär­vade pen­sions­rät­tig­he­ter enligt 9, 10 och 12 §§ ska endast pen­sions­rät­tig­he­ter som har för­vär­vats efter lagens ikraft­trä­dande beak­tas.

JP Info­nets arbets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets arbets­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du arbets­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd för såväl arbets­rättsju­ris­ter och fack­liga ombuds­män som che­fer och per­so­na­l­an­sva­riga. Här hit­tar du allt för att hålla dig upp­da­te­rad inom arbets­rät­tens område. Se allt inom arbets­rätt