Lag (2022:850) om grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2022:850
Depar­te­ment: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet AA
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:851
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2022:850
Depar­te­ment/myn­dig­het: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet AA
Utfär­dad: 2022-​06-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:851
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll och syfte

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om
   1. offent­ligt grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd till enskilda per­so­ner,
   2. ersätt­ning till arbets­gi­vare som finan­si­e­rar regi­stre­rade omställ­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner, och
   3. ytt­ran­den till de som ansö­ker om omställ­nings­stu­di­e­stöd.

2 §   Syf­tet med denna lag är att stärka enskilda per­so­ners fram­tida ställ­ning på den svenska arbets­mark­na­den.

Ansva­rig myn­dig­het

3 §   Kam­mar­kol­le­giet fat­tar beslut i ären­den enligt denna lag.

Till­gång på medel

4 §   Offent­ligt grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd till enskilda per­so­ner och ytt­ran­den till de som ansö­ker om omställ­nings­stu­di­e­stöd får läm­nas i mån av till­gång på medel.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om pri­o­ri­te­ringar av medel.

Offent­ligt grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd till enskilda per­so­ner

5 §   Offent­ligt grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd läm­nas i form av råd­giv­ning, väg­led­ning och för­stärkt stöd.

6 §   Stöd får läm­nas till den
   1. vars anställ­ning ska upp­höra eller har upp­hört till följd av arbets­brist, sjuk­dom eller att anställ­ningen är tids­be­grän­sad, eller
   2. som har en anställ­ning.

För att stöd ska få läm­nas enligt första styc­ket ska en anställ­ning som upp­hör till följd av arbets­brist ha avslu­tats på ini­ti­a­tiv av arbets­gi­va­ren.

Stöd får inte läm­nas för en anställ­ning
   1. i ett aktie­bo­lag, en eko­no­misk för­e­ning eller en annan juri­disk per­son där den sökande är verk­stäl­lande direk­tör,
   2. i ett aktie­bo­lag där den sökande är aktieä­gare och akti­e­in­ne­ha­vet för sig eller sam­man­räk­nat med aktier som ägs av en make, maka, regi­stre­rad part­ner, för­äl­der eller ett barn till aktieä­ga­ren upp­går till minst en tred­je­del av akti­erna, eller
   3. hos en egen­fö­re­ta­gare där den sökande är en make, maka, regi­stre­rad part­ner eller sam­man­bo­ende till egen­fö­re­ta­ga­ren.

7 §   För­stärkt stöd får läm­nas till den vars anställ­ning ska upp­höra eller har upp­hört och som har sär­skilda behov av stöd till följd av sjuk­dom.

8 §   Stöd får läm­nas till den som vid tid­punk­ten för ansö­kan om stöd för­värvs­ar­be­tar eller senast har för­värvs­ar­be­tat i Sve­rige hos en arbets­gi­vare som
   1. är regi­stre­rad hos Skat­te­ver­ket,
   2. inte är bun­den av ett kol­lek­tivav­tal, och
   3. inte finan­si­e­rar en regi­stre­rad omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion.

9 §   Stöd får läm­nas till den som
   1. har för­värvs­ar­be­tat i Sve­rige i genom­snitt minst 16 tim­mar per vecka under en kalen­der­må­nad i sam­man­lagt minst 12 måna­der inom en ram­tid om 24 måna­der direkt före ansö­kan om stöd, eller
   2. inom den tid som anges i första styc­ket 1 har haft en viss minsta inkomst av sådant för­värvs­ar­bete.

För­värvs­ar­bete i ett land inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES), i För­e­nade kung­a­ri­ket och i Schweiz får till­go­do­räk­nas som för­värvs­ar­bete i Sve­rige.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om kra­ven i första och andra styc­kena.

10 §   Stöd får inte läm­nas till den som har fyllt 65 år.

11 §   Stöd får som längst läm­nas under tolv måna­der från det att ansö­kan har bevil­jats.

12 §   Den som har fått stöd under tolv måna­der får ges ytter­li­gare stöd om för­ut­sätt­ning­arna för stöd på nytt är upp­fyllda. För­värvs­ar­bete som har legat till grund för ett tidi­gare beslu­tat stöd får då inte till­go­do­räk­nas.

Ersätt­ning till arbets­gi­vare som finan­si­e­rar regi­stre­rade omställ­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner

13 §   Ersätt­ning ska läm­nas till en arbets­gi­vare för kost­na­der som mot­sva­rar de avgif­ter som arbets­gi­va­ren har beta­lat till en regi­stre­rad omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion. Ersätt­ningen får mot­svara högst 0,15 pro­cent av arbets­gi­va­rens totala utbe­talda kon­tanta ersätt­ningar som ingår i under­la­get för arbets­gi­var­av­gif­ter enligt soci­al­av­giftsla­gen (2000:980).

14 §   En orga­ni­sa­tion ska regi­stre­ras som omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion om den
   1. till­han­da­hål­ler eller, om verk­sam­he­ten är nystar­tad, avser att till­han­da­hålla grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd som väsent­li­gen mot­sva­rar stö­det enligt denna lag och under vill­kor som inte är påtag­ligt mer begrän­sande än de vill­kor som gäl­ler för stöd enligt denna lag,
   2. finan­si­e­rar till­han­da­hål­lan­det av grund­läg­gande omställnings-​ och kom­pe­tens­stöd genom avgif­ter från arbets­gi­vare,
   3. har till­gång till rele­vant kom­pe­tens,
   4. har till­räck­lig finan­si­ell kapa­ci­tet, och
   5. i övrigt är lämp­lig för att utöva verk­sam­he­ten.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om kra­ven för regi­stre­ring enligt första styc­ket.

15 §   En omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion ska avre­gi­stre­ras om
   1. orga­ni­sa­tio­nen begär det,
   2. för­ut­sätt­ning­arna för regi­stre­ring enligt 14 § inte längre är upp­fyllda, eller
   3. orga­ni­sa­tio­nen inte full­gör sin uppgifts-​ eller anmäl­nings­skyl­dig­het.

Ytt­ran­den till de som ansö­ker om omställ­nings­stu­di­e­stöd

16 §   Kam­mar­kol­le­giet får lämna ett ytt­rande som avses i 32 § lagen (2022:856) om omställ­nings­stu­di­e­stöd till den som har ansökt eller har för avsikt att ansöka om omställ­nings­stu­di­e­stöd om ytt­ran­det har bety­delse för pröv­ningen av ett sådant ärende.

Ett ytt­rande får inte läm­nas till den som har fått eller kan få ett ytt­rande genom en regi­stre­rad omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion. Ett ytt­rande får inte hel­ler läm­nas till den som omfat­tas av ett kol­lek­tivav­tal.

Åter­be­tal­ning av ersätt­ning

17 §   En arbets­gi­vare som har fått ersätt­ning är åter­be­tal­nings­skyl­dig om denne har för­or­sa­kat att ersätt­ningen har läm­nats på fel­ak­tig grund eller med ett för högt belopp genom att
   1. lämna orik­tiga upp­gif­ter, eller
   2. under­låta att full­göra en uppgifts-​ eller anmäl­nings­skyl­dig­het.

Det­samma gäl­ler om ersätt­ning i annat fall har läm­nats på fel­ak­tig grund eller med ett för högt belopp och arbets­gi­va­ren har insett eller skä­li­gen borde ha insett detta.

18 §   Om en arbets­gi­vare är åter­be­tal­nings­skyl­dig ska Kam­mar­kol­le­giet åter­kräva det fel­ak­tigt utbe­talda belop­pet.

19 §   Om en arbets­gi­vare är åter­be­tal­nings­skyl­dig får Kam­mar­kol­le­giet bevilja anstånd med betal­ningen eller träffa avtal med arbets­gi­va­ren om en avbe­tal­nings­plan.

I fall som anges i första styc­ket ska ränta tas ut på det obe­talda belop­pet. Ränta ska tas ut från den dag då anstån­det bevil­ja­des eller avta­let om avbe­tal­nings­plan träf­fa­des, dock inte för tid innan det åter­krävda belop­pet har för­fal­lit till betal­ning. Ränta ska tas ut efter en rän­te­sats som vid varje tid­punkt över­sti­ger sta­tens utlå­nings­ränta med två pro­cen­ten­he­ter.

20 §   Om ett belopp som har åter­krävts inte beta­las i rätt tid, ska dröjsmåls­ränta enligt rän­te­la­gen (1975:635) tas ut på belop­pet.

Det­samma gäl­ler när arbets­gi­va­ren har bevil­jats anstånd med betal­ningen eller träf­fat ett avtal om en avbe­tal­nings­plan och betal­ning inte sker inom den tid som föl­jer av beslu­tet om anstånd eller avta­let.

21 §   Om det med hän­syn till arbets­gi­va­rens eko­no­miska för­hål­lan­den eller andra omstän­dig­he­ter finns sär­skilda skäl för det, får Kam­mar­kol­le­giet helt eller del­vis avstå från ett krav på åter­be­tal­ning eller ränta.

22 §   Vid åter­be­tal­nings­skyl­dig­het får Kam­mar­kol­le­giet, vid en senare utbe­tal­ning av ersätt­ning, dra av ett skä­ligt belopp i avräk­ning mot det krävda belop­pet. Det­samma gäl­ler skyl­dig­he­ten att betala ränta.

Ansö­kan

23 §   Den som vill begära stöd, regi­stre­ring, ersätt­ning eller ytt­rande enligt denna lag ska ansöka skrift­li­gen hos Kam­mar­kol­le­giet. En ansö­kan ska inne­hålla de upp­gif­ter som behövs i ären­det.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om en ansö­kan enligt första styc­ket.

24 §   Den som har ansökt om stöd, regi­stre­ring, ersätt­ning eller ytt­rande enligt denna lag ska till Kam­mar­kol­le­giet anmäla sådana för­änd­ringar som kan påverka det som ansö­kan avser.

Upp­gifts­skyl­dig­het

25 §   En regi­stre­rad omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion ska till Kam­mar­kol­le­giet lämna de upp­gif­ter som
   1. myn­dig­he­ten behö­ver i ett ärende enligt denna lag, och
   2. behövs för myn­dig­he­tens analys-​, uppföljnings-​ och utvär­de­rings­ar­bete.

Ompröv­ning och över­kla­gande

26 §   Kam­mar­kol­le­gi­ets beslut enligt denna lag ska omprö­vas om det begärs av den som beslu­tet gäl­ler. Vid ompröv­ningen får beslu­tet inte änd­ras till den enskil­des nack­del.

En begä­ran om ompröv­ning ska vara skrift­lig. Begä­ran ska läm­nas in till Kam­mar­kol­le­giet och ska ha kom­mit in inom tre vec­kor från den dag då den som begär ompröv­ning fick del av beslu­tet.

Om ett beslut över­kla­gas innan det har omprö­vats, ska över­kla­gan­det anses som en begä­ran om ompröv­ning.

27 §   I 40-44 §§ för­valt­nings­la­gen (2017:900) finns bestäm­mel­ser om över­kla­gande till all­män för­valt­nings­dom­stol.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2022:850
   1. Denna lag trä­der i kraft den 30 juni 2022 i fråga om 1-4, 13-15 och 17-27 §§ och i övrigt den dag som rege­ringen bestäm­mer.
   2. Ersätt­ning till arbets­gi­vare enligt 13 § får dock inte läm­nas för tid före den 1 okto­ber 2022.
   3. Ersätt­ning enligt 13 § får läm­nas för peri­o­den den 1 oktober-​31 decem­ber 2022 om den omställ­nings­or­ga­ni­sa­tion som arbets­gi­va­ren har beta­lat avgif­ter till var regi­stre­rad enligt denna lag senast den 31 decem­ber 2022.
   4. Vid tillämp­ning av 6 § första styc­ket 1 får endast en anställ­ning som har upp­hört efter den 30 sep­tem­ber 2022 beak­tas.

JP Info­nets arbets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets arbets­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du arbets­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd för såväl arbets­rättsju­ris­ter och fack­liga ombuds­män som che­fer och per­so­na­l­an­sva­riga. Här hit­tar du allt för att hålla dig upp­da­te­rad inom arbets­rät­tens område. Se allt inom arbets­rätt