SFS 1995:1554 Årsredovisningslag
SFS 1995_1554 Årsredovisningslag
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
sfs 1995:1554 årsredovisningslag;
utkom från trycket den 29 december 1995 utfärdad den 14 december 1995. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs följande2.
1 kap. inledande bestämmelser lagens tillämpningsområde 1 § denna lag är, om inte annat föreskrivs, tillämplig på 1. aktiebolag, 2. handelsbolag i vilka samtliga obegränsat ansvariga delägare är aktiebolag, 3. handelsbolag i vilka samtliga obegränsat ansvariga delägare är aktiebolag eller sådana handelsbolag som avses i 2, 4. handelsbolag som ingår i en koncern där moderbolaget är ett aktiebolag eller ett sådant handelsbolag som avses i 2 eller 3, 5. handelsbolag som tidigare har omfattats av 2-4. vid tillämpningen av första stycket 2 och 3 skall med aktiebolag jämställas 1. utländska företag som avses i avsnitt 1 i bilaga 1, och
prop. 1995/96:10, bet. 1995/96:lu4, rskr. 1995/96:91. jfr rådets direktiv 78/660/eeg av den 25 juli 1978 om årsbokslut i vissa typer av bolag (egt l 222, 14.8.1978 s. 31, celex 378l0660), ändrat genom rådets direktiv 94/8/eg av den 21 mars 1994 (egt l 082, 25.3.1994 s.33; celex 394l0008) samt rådets direktiv av den 13 juni 1983 om sammanställd redovisning (egt l 193, 18.7.1983 s. 1, celex 383l0349), ändrat genom rådets direktiv 90/605/eeg (egt l 317,16.11.1990, s. 60; celex 390l0605).
2 1
2928
2. utländska företag som inte lyder under lagstiftningen i någon stat inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet men som har en rättslig form som är jämförbar med aktiebolaget eller med de företag som avses i avsnitt 1 i bilaga 1. vid tillämpningen av första stycket 3-5 skall med sådana handelsbolag som avses i första stycket 2 jämställas utländska företag som avses i avsnitt 2 i bilaga 1 under förutsättning att samtliga obegränsat ansvariga delägare är aktiebolag eller sådana utländska företag som avses i andra stycket. 2 § lagen är inte tillämplig på bolag som avses i 1 kap. 1 § första stycket lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag eller 1 kap. 1 § första stycket lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag, om inte annat är särskilt föreskrivet i dessa lagar. bolag som enligt 1 kap. 1 § andra stycket lagen om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag eller 1 kap. 1 § andra stycket lagen om årsredovisning i försäkringsföretag är skyldiga att upprätta koncernredovisning enligt de lagarna är inte skyldiga att upprätta koncernredovisning enligt denna lag. allmänna definitioner 3 § med bolag avses aktiebolag och handelsbolag. med andelar avses aktier och andra andelar i juridiska personer. koncern- och intresseföretagsdefinitioner 4 § ett bolag är moderbolag och en annan juridisk person är dotterföretag, om bolaget 1. innehar mer än hälften av rösterna för samtliga andelar i den juridiska personen, 2. äger andelar i den juridiska personen och på grund av avtal med andra delägare i denna förfogar över mer än hälften av rösterna för samtliga andelar, 3. äger andelar i den juridiska personen och har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av ledamöterna i dess styrelse eller motsvarande ledningsorgan, eller 4. äger andelar i den juridiska personen och har rätt att ensamt utöva ett bestämmande inflytande över denna på grund av avtal med den juridiska personen eller på grund av föreskrift i dess bolagsordning, bolagsavtal eller därmed jämförbara stadgar. vidare är en juridisk person dotterföretag till moderbolaget, om ett annat dotterföretag till moderbolaget eller moderbolaget tillsammans med ett eller flera andra dotterföretag eller flera andra dotterföretag tillsammans 1. innehar mer än hälften av rösterna för samtliga andelar i den juridiska personen,
sfs 1995:1554
2929
sfs 1995:1554
2. äger andelar i den juridiska personen och på grund av avtal med andra delägare i denna förfogar över mer än hälften av rösterna för samtliga andelar, eller 3. äger andelar i den juridiska personen och har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av ledamöterna i dess styrelse eller motsvarande ledningsorgan. om ett dotterföretag äger andelar i en juridisk person och på grund av avtal med den juridiska personen eller på grund av föreskrift i dess bolagsordning, bolagsavtal eller därmed jämförbara stadgar har rätt att ensamt utöva ett bestämmande inflytande över den juridiska personen, är även denna dotterföretag till moderbolaget. moderbolag och dotterföretag utgör tillsammans en koncern. med koncernföretag avses i denna lag företag i samma koncern. 5 § om ett bolag äger andelar i en juridisk person som inte är dotterföretag och utövar ett betydande inflytande över den juridiska personens driftsmässiga och finansiella styrning samt ägandet utgör ett led i en varaktig förbindelse mellan bolaget och den juridiska personen, är den juridiska personen intresseföretag till bolaget. innehar ett bolag minst tjugo procent av rösterna för samtliga andelar i en annan juridisk person, skall det anses ha sådant inflytande över och sådan förbindelse med denna som avses i första stycket, om inte annat framgår av omständigheterna. detsamma gäller om bolagets dotterföretag eller bolaget tillsammans med ett eller flera dotterföretag eller flera dotterföretag tillsammans innehar minst tjugo procent av rösterna för samtliga andelar i den juridiska personen. 6 § i de fall som avses i 4 § första stycket 1-3 och andra stycket samt 5 § skall sådana rättigheter som tillkommer någon som handlar i eget namn men för en annan fysisk eller juridisk persons räkning anses tillkomma den personen. vid bestämmandet av antalet röster i ett dotterföretag eller intresseföretag beaktas inte de andelar i dotterföretaget eller intresseföretaget som innehas av företaget självt eller av dess dotterföretag. detsamma gäller andelar som innehas av den som handlar i eget namn men för dotterföretagets eller intresseföretagets eller dess dotterföretags räkning.
2 kap. allmänna bestämmelser om årsredovisning årsredovisningens delar 1 § utöver årsbokslut enligt 11 § bokföringslagen (1976:125) skall bolag för varje räkenskapsår upprätta årsredovisning enligt denna lag. årsredovisningen skall bestå av 1. balansräkning, 2. resultaträkning, 3. noter, och 4. förvaltningsberättelse.
2930
om bolaget är ett sådant bolag som avses i 10 kap. 3 § andra stycket aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap. 3 § första stycket lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag, skall det i årsredovisningen även ingå en finansieringsanalys.
sfs 1995:1554
överskådlighet och god redovisningssed 2 § årsredovisningen skall upprättas på ett överskådligt sätt och i enlighet med god redovisningssed. rättvisande bild 3 § balansräkningen, resultaträkningen och noterna skall upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av bolagets ställning och resultat. om det behövs för att en rättvisande bild skall ges, skall det lämnas tilläggsupplysningar. om avvikelse görs från vad som följer av allmänna råd eller rekommendationer från normgivande organ, skall upplysning om detta och om skälen för avvikelsen lämnas i en not. andra grundläggande redovisningsprinciper 4 § vid upprättandet av balansräkningen, resultaträkningen och noterna skall följande iakttas: 1. bolaget skall förutsättas fortsätta sin verksamhet. 2. samma principer för värdering, klassificering och indelning av de olika posterna och, i förekommande fall, delposterna skall konsekvent tillämpas från ett räkenskapsår till ett annat. 3. värderingen av de olika posterna och, i förekommande fall, delposterna skall göras med iakttagande av rimlig försiktighet. detta innebär särskilt att a) endast under räkenskapsåret konstaterade intäkter får tas med i resultaträkningen, b) hänsyn skall tas till alla förutsebara och möjliga förluster och ekonomiska förpliktelser som är hänförliga till räkenskapsåret eller tidigare räkenskapsår, även om dessa förluster eller förpliktelser blir kända först efter räkenskapsårets utgång men före upprättandet av årsredovisningen, och att c) hänsyn skall tas till värdenedgångar oavsett om resultatet för räkenskapsåret är en vinst eller en förlust. 4. intäkter och kostnader som är hänförliga till räkenskapsåret skall tas med oavsett tidpunkten för betalningen. 5. de olika beståndsdelar som balansräkningens poster och, i förekommande fall, delposter består av skall värderas var för sig. 6. tillgångar och avsättningar eller skulder får inte kvittas mot var2931
sfs 1995:1554
andra. inte heller får intäkter och kostnader kvittas mot varandra. 7. den ingående balansen för ett räkenskapsår skall stämma överens med den utgående balansen för det närmast föregående räkenskapsåret. om det finns särskilda skäl och det är förenligt med 2 och 3 §§, får avvikelse göras från vad som föreskrivs i första stycket. i så fall skall upplysning om skälen för avvikelsen och en bedömning av dess effekt på bolagets ställning och resultat lämnas i en not. språk och form 5 § årsredovisningen skall avfattas på svenska i vanlig läsbar form. valuta 6 § beloppen i årsredovisningen skall anges i svenska kronor. beloppen får dessutom anges i annan valuta enligt omräkningskursen på dagen för räkenskapsårets utgång (balansdagen). i så fall skall upplysning om omräkningskursen lämnas i en not.
å rsredovisningens undertecknande 7 § i aktiebolag skall årsredovisningen skrivas under av samtliga styrelseledamöter och av verkställande direktören. har en avvikande mening om årsredovisningen antecknats till styrelsens protokoll, skall yttrandet fogas till redovisningen. i handelsbolag skall årsredovisningen skrivas under av samtliga obegränsat ansvariga delägare. har en sådan delägare anmält avvikande mening om årsredovisningen, skall yttrandet fogas till redovisningen. årsredovisningen skall innehålla uppgift om den dag då den undertecknades.
3 kap. balansräkning och resultaträkning balansräkningens innehåll 1 § balansräkningen skall i sammandrag redovisa bolagets samtliga tillgångar, avsättningar och skulder samt eget kapital på balansdagen. ställda panter och ansvarsförbindelser skall tas upp inom linjen.
resultaträkningens innehåll 2 § resultaträkningen skall i sammandrag redovisa bolagets samtliga in 2932
takter och kostnader under räkenskapsåret. uppställningsformer 3 § balansräkningen skall upprättas enligt den uppställningsform som anges i bilaga 2 till denna lag. resultaträkningen skall upprättas enligt någon av de uppställningsformer som anges i bilagorna 3 och 4. byte av uppställningsform för resultaträkningen får ske endast om det finns särskilda skäl och är förenligt med 2 kap. 2 och 3 §§. vid sådant byte skall upplysning om skälen för bytet lämnas i en not. 4 § posterna i balansräkningen och resultaträkningen skall tas upp var för sig i den ordningsföljd som anges för respektive uppställningsform. i fråga om poster som föregås av arabiska siffror skall de avvikelser göras som är betingade av rörelsens särskilda inriktning. andra poster än de som finns upptagna i uppställningsformerna får tas upp, om de nya posternas innehåll inte täcks av uppställningsformernas poster. posterna får delas in i delposter. om delar av en post har tillkommit på ett sådant sätt eller är av sådan storlek att det är av betydelse med hänsyn till kravet i 2 kap. 3 § på en rättvisande bild att de redovisas särskilt, skall de tas upp i delposter. kompletterande poster skall ges beteckningar som tydligt anger vad som ingår i posten. poster som föregås av arabiska siffror får slås samman, 1. om de är av ringa betydelse med hänsyn till kravet i 2 kap. 3 § på rättvisande bild, eller 2. om sammanslagningen främjar överskådligheten och posterna och, i förekommande fall, delposterna anges i not. jämförelsetal 5 § för varje post eller delpost i balansräkningen, resultaträkningen och sådana noter som avses i 4 § fjärde stycket 2 skall beloppet av motsvarande post för det närmast föregående räkenskapsåret anges. om bolaget har ändrat principerna för värdering, klassificering eller indelning i poster eller delposter, skall posterna för det närmast föregående räkenskapsåret räknas om eller ändras på det sätt som behövs för att de skall kunna jämföras med räkenskapsårets poster på ett meningsfullt sätt. om det finns särskilda skäl och det är förenligt med 2 kap. 2 och 3 §§, får avvikelse från vad som föreskrivs i andra stycket göras. i så fall skall upplysning om skälen för avvikelsen anges i en not.
sfs 1995:1554
2933
sfs 1995:1554
större periodiseringsposter 6 § större belopp som ingår i posterna förutbetalda kostnader och upplupna intäkter och upplupna kostnader och förutbetalda intäkter skall specificeras i balansräkningen eller i en not. första stycket gäller inte i fråga om bolag, i vilket 1. antalet anställda under de senaste två räkenskapsåren i medeltal uppgått till högst tio, och 2. tillgångarnas nettovärde enligt fastställd balansräkning för det senaste räkenskapsåret uppgår till högst 24 miljoner kronor. resultaträkning i förkortad form 7 § om det är motiverat av konkurrensskäl och regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer medger det, får posterna 1 - 6 i bilaga 3 respektive posterna 1 - 3 och 6 i bilaga 4 slås samman till en post benämnd brutto vinst eller bruttoförlust. detta gäller dock inte om bolaget är ett sådant bolag som avses i 10 kap. 3 § andra stycket aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap. 3 § första stycket lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag. ett bolag som slår samman poster enligt första stycket skall i en not upplysa om skälen för detta. nettoomsättningen 8 § nettoomsättningen skall omfatta intäkter från försålda varor och utförda tjänster som ingår i bolagets normala verksamhet. avdrag skall göras för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.
extraordinära intäkter och kostnader 9 § intäkter och kostnader i annan verksamhet än bolagets normala verksamhet skall redovisas som extraordinära intäkter och kostnader. extraordinära intäkter och kostnader skall specificeras till storlek och art i en not. andra stycket gäller inte bolag som avses i 6 § andra stycket.
4 kap. värderingsregler vad som är anläggningstillgångar och omsättningstillgångar 1 § med anläggningstillgång förstås tillgång som är avsedd att stadig 2934
varande brukas eller innehas i rörelsen. med omsättningstillgång förstås annan tillgång. 2 § utgifter för forsknings- och utvecklingsarbeten och liknande arbeten som är av väsentligt värde för rörelsen under kommande år får tas upp som immateriell anläggningstillgång. detsamma gäller utgifter för koncessioner, patent, licenser, varumärken, hyresrätter och liknande rättigheter och tillgångar samt ersättning som vid förvärv av rörelse överstiger det behållna värdet av de tillgångar som förvärvats och de skulder som övertagits (goodwill). utgifter för bolagsbildning, ökning av aktiekapitalet eller bolagets förvaltning får inte tas upp som tillgång. anskaffningsvärde för anläggningstillgångar 3 § anläggningstillgångar skall tas upp till belopp motsvarande utgifterna för tillgångens förvärv eller tillverkning (anskaffningsvärdet), om inte annat följer av 4 - 6 § eller 12 §. i anskaffningsvärdet för en förvärvad tillgång skall räknas in, utöver inköpspriset, utgifter som är direkt hänförliga till förvärvet. i anskaffningsvärdet för en tillverkad tillgång skall räknas in, utöver sådana kostnader som direkt kan hänföras till produktionen av tillgången, en skälig andel av indirekta tillverkningskostnader. ränta på kapital som har lånats för att finansiera tillverkningen av en tillgång får räknas in i anskaffningsvärdet till den del räntan hänför sig till tillverkningsperioden. om ränta har räknats in i anskaffningsvärdet, skall upplysning om detta och det belopp som har räknats in lämnas i en not. utgifter för värdehöj ande förbättringar av en tillgång får räknas in i anskaffningsvärdet, om de har lagts ned under räkenskapsåret eller balanserats från tidigare år. avskrivning av anläggningstillgångar 4 § anläggningstillgångar med begränsad ekonomisk livslängd skall skrivas av systematiskt över denna livslängd. den ekonomiska livslängden för en immateriell anläggningstillgång som avses i 2 § skall anses uppgå till högst fem år, om inte en annan längre tid med rimlig grad av säkerhet kan fastställas. om en sådan längre avskrivningstid tillämpas, skall det i en not lämnas upplysning om detta. i noten skall i så fall också anges skälen för den längre avskrivningstiden. avskrivningar skall redovisas i resultaträkningen.
sfs 1995:1554
2935
sfs 1995:1554
nedskrivning av anläggningstillgångar 5 § har en anläggningstillgång på balansdagen ett lägre värde än det värde som följer av 3 § och 4 § första stycket, skall tillgången skrivas ned till detta lägre värde, om det kan antas att värdenedgången är bestående. en finansiell anläggningstillgång får skrivas ned till det lägre värde som tillgången har på balansdagen även om det inte kan antas att värdenedgången är bestående. en nedskrivning enligt första eller andra stycket skall återföras, om det inte längre finns skäl för den. nedskrivningar och återföringar som avses i första-tredje styckena skall redovisas i resultaträkningen. uppskrivning av anläggningstillgångar 6 § ett aktiebolags materiella eller finansiella anläggningstillgångar som har ett tillförlitligt och bestående värde som väsentligt överstiger bokfört värde enligt 3 §, 4 § första stycket, 5 § första - tredje styckena och 12 § får skrivas upp till högst detta värde, om uppskrivningsbeloppet används för ökning av aktiekapitalet genom fondemission eller nyemission eller för avsättning till en uppskrivningsfond. i samband med uppskrivningar skall det i en not lämnas upplysning om hur uppskrivningsbeloppet har behandlats skattemässigt. avskrivningar och nedskrivningar av den tillgång som har skrivits upp skall efter uppskrivningen beräknas med utgångspunkt i det uppskrivna värdet. 7 § uppskrivningsfonden får tas i anspråk för 1. ökning av aktiekapitalet genom fondemission eller nyemission, 2. täckning av förlust enligt fastställd balansräkning när förlusten inte kan täckas av fritt eget kapital. ett beslut att ta uppskrivningsfonden i anspråk för att täcka en förlust enligt första stycket 2 får fattas endast efter revisorernas hörande. innan tre år har förflutit från beslutet får vinstutdelning beslutas endast om rätten ger tillstånd till det eller om aktiekapitalet har ökats med minst ett belopp som motsvarar den förlust som har blivit täckt med uppskrivningsbelopp. i fråga om rättens tillstånd gäller 6 kap. 6 § tredje femte styckena aktiebolagslagen (1975:1385). 8 § vid avskrivning enligt 4 § eller nedskrivning enligt 5 § eller vid avyttring eller utrangering av tillgången skall uppskrivningsfonden minskas i motsvarande utsträckning, dock högst med den del av uppskrivningsfonden som svarar mot tillgången. minskningen av uppskrivningsfonden i fall som avses i första stycket får göras enbart genom att
2936
1. fonden tas i anspråk enligt 7 §, 2. den del av uppskrivningsfonden som motsvarar avskrivning eller nedskrivning överförs till fritt eget kapital, eller 3. den del av uppskrivningsfonden som motsvarar en avyttrad tillgång överförs till fritt eget kapital. värdering av omsättningstillgångar 9 § omsättningstillgångar skall, om inte annat följer av 10 eller 12 §, tas upp till det lägsta av anskaffningsvärdet och det verkliga värdet på balansdagen. med anskaffningsvärde förstås, om inte annat följer av 11 §, utgifterna för tillgångens förvärv eller tillverkning. vid bestämmandet av anskaffningsvärdet tillämpas 3 § andra - fjärde styckena. med det verkliga värdet avses försäljningsvärdet efter avdrag för beräknad försäljningskostnad. om det finns särskilda skäl, får det verkliga värdet bestämmas till återanskaffningsvärdet, i förekommande fall med avdrag för inkurans, eller något annat värde som är förenligt med 2 kap. 2 och 3 §§. med återanskaffningsvärde avses det belopp som motsvarar den utgift för anskaffandet som bolaget skulle ha haft, om tillgången anskaffats på balansdagen. värdering av pågående arbeten 10 § pågående arbeten för någon annans räkning får värderas till belopp som överstiger anskaffningsvärdet, om det finns särskilda skäl och det står i överensstämmelse med 2 kap. 2 och 3 §§. varulagrets anskaffningsvärde 11 § anskaffningsvärdet för varulager av likartade tillgångar får beräknas enligt först-in-först-ut-principen, enligt vägda genomsnittspriser eller enligt någon annan liknande princip. sist-in-först-ut-principen får inte tillämpas. om det värde som framkommer vid en sådan beräkning väsentligt avviker från varulagrets verkliga värde på balansdagen, skall skillnadsbeloppet anges i en not med fördelning på de i balansräkningen upptagna posterna. det verkliga värdet skall därvid beräknas enligt 9 § tredje stycket första meningen. bestämmelsen i andra stycket gäller inte bolag som avses i 3 kap. 6 § andra stycket.
sfs 1995:1554
2937
sfs 1995:1554
redovisning till bestämd mängd och fast värde 12 § materiella anläggningstillgångar, råvaror och förnödenheter som omsätts och vilkas sammantagna värde är av underordnad betydelse för bolaget, får tas upp till en bestämd mängd och ett fast värde, om deras kvantitet, värde och sammansättning inte varierar väsentligt. omräkning av fordringar och skulder i utländsk valuta 13 § fordringar och skulder i utländsk valuta får omräknas enligt växelkursen på balansdagen, om detta står i överensstämmelse med 2 kap. 2 och 3 §§. egna aktier 14 § tillgångsposten egna aktier får inte tas upp till något värde. vid värdering av ett moderbolags andelar i ett dotterföretag skall andelar som dotterföretaget äger i moderbolaget inte anses ha något värde. periodisering av vissa belopp vid upptagande av lån 15 § kapitalrabatt och direkta emissionsutgifter vid upptagande av lån skall periodiseras, dock längst över tiden till dess skulden förfaller till betalning. sådan periodisering behöver dock inte göras om den är utan betydelse med hänsyn till kravet i 2 kap. 3 § på rättvisande bild. avsättningar 16 § avsättning skall göras för samtliga förpliktelser som är hänförliga till räkenskapsåret eller tidigare räkenskapsår och som på balansdagen är säkra eller sannolika till sin förekomst men ovissa till belopp eller till den tidpunkt då de skall infrias. avskrivningar och nedskrivningar får inte redovisas som avsättningar. 17 § större avsättningar som i balansräkningen har tagits upp under posten övriga avsättningar skall specificeras i balansräkningen eller i en not. första stycket gäller inte bolag som avses i 3 kap. 6 § andra stycket.
2938
5 kap. tilläggsupplysningar tilläggsupplysningarnas placering 1 § utöver vad som följer av övriga bestämmelser i denna lag skall årsredovisningen innehålla de upplysningar som anges i 2 - 2 4 §§. upplysningarna skall lämnas i noter. om det inte står i strid med kravet på överskådlighet i 2 kap. 2 §, får upplysningarna i stället lämnas i balansräkningen eller resultaträkningen. lämnas upplysningarna i noter, skall hänvisning göras vid de poster i balansräkningen eller resultaträkningen till vilka de hänför sig. värderings- och omräkningsprinciper 2 § principerna för värdering av tillgångar, avsättningar eller skulder skall anges. för poster i årsredovisningen som avser tillgångar, avsättningar eller skulder i utländsk valuta skall anges enligt vilka principer beloppen har räknats om till svenska kronor. anläggningstillgångar 3 § för varje post som tas upp som anläggningstillgång i balansräkningen eller i sådana noter som avses i 3 kap. 4 § fjärde stycket 2 skall uppgift lämnas om 1. tillgångarnas anskaffningsvärde, 2. tillkommande och avgående tillgångar, 3. överföringar, 4. årets avskrivningar enligt 4 kap. 4 §, 5. årets nedskrivningar, med särskild uppgift om nedskrivningar som har gjorts med stöd av 4 kap. 5 § andra stycket, 6. årets uppskrivningar, med särskild uppgift om uppskrivningsbeloppets användning och oavskrivet uppskrivningsbelopp, 7. ackumulerade avskrivningar enligt 4 kap. 4 §, 8. ackumulerade nedskrivningar, med särskild uppgift om nedskrivningar som har gjorts med stöd av 4 kap. 5 § andra stycket, 9. ackumulerade uppskrivningar, och 10. korrigeringar av tidigare års avskrivningar enligt 4 kap. 4 §, nedskrivningar och uppskrivningar. grunderna för avskrivning av anläggningstillgångarnas olika poster skall anges. till den del en tillgång skrivits av eller skrivits ned uteslutande av skatteskäl skall upplysning lämnas om detta med angivande av avskrivningens eller nedskrivningens storlek.
sfs 1995:1554
2939
sfs 1995:1554
uppgifter om taxeringsvärden 4 § för fastigheter som är anläggningstillgångar skall det lämnas uppgift om taxeringsvärden med fördelning på balansräkningens poster och på sådana noter som avses i 3 kap. 4 § fjärde stycket 2.
uppskrivningsfond 5 § om uppskrivningsfondens storlek eller sammansättning har ändrats under räkenskapsåret, skall uppgift lämnas om 1. fondens storlek vid räkenskapsårets början och slut, 2. belopp som har satts av till fonden under räkenskapsåret, och 3. belopp som har överförts från fonden eller på annat sätt har tagits i anspråk med uppgift om hur beloppet har använts. nettoomsättningens fördelning 6 § om bolagets rörelsegrenar eller geografiska marknader avviker betydligt från varandra, skall uppgift lämnas om nettoomsättningens fördelning på rörelsegrenarna och marknaderna. bedömningen av om bolagets rörelsegrenar och marknader avviker betydligt från varandra skall göras med hänsyn till hur bolaget normalt organiserar försäljningen av varor och tjänster. första stycket gäller inte bolag som tillämpar 3 kap. 7 §. bestämmelsen om nettoomsättningens fördelning på geografiska marknader gäller inte heller bolag som avses i 3 kap. 6 § andra stycket. inköp och försäljning mellan koncernföretag 7 § moderbolag och dotterföretag skall ange hur stor del av räkenskapsårets inköp och försäljningar som avser andra koncernföretag. uppgifter om dotterföretag och vissa andra företag 8 § för varje dotterföretag och intresseföretag skall anges 1. namn, organisationsnummer, säte och eget kapital, 2. resultatet för det senaste räkenskapsår för vilket årsbokslut har upprättats, 3. bolagets kapitalandel i företaget, beräknad med tillämpning av 1 kap. 6 §, och 4. antalet andelar och dessas värde enligt balansräkningen. första stycket gäller också i fråga om andra företag vari bolaget självt eller på det sätt som anges i 1 kap. 6 § innehar en kapitalandel på minst 2940
20 procent. ett bolag som är obegränsat ansvarig delägare i ett annat företag skall ange detta företags namn, organisationsnummer, säte och rättsliga form. om bolagets rösträttsandel i sådana företag som avses i första och andra styckena avviker från kapitalandelen, skall även rösträttsandelen anges. 9 § en uppgift enligt 8 § får utelämnas, om den är av ringa betydelse med hänsyn till kravet på rättvisande bild i 2 kap. 3 §. under förutsättning att tillstånd ges av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, får uppgift enligt 8 § också utelämnas, om den har sådan karaktär att den kan vålla allvarlig skada för något av de i 8 § angivna företagen. om en uppgift har utelämnats enligt första eller andra stycket, skall upplysning lämnas om detta. uppgift om eget kapital och resultat får också utelämnas, om 1. bolaget äger andelar som motsvarar mindre än hälften av dotterföretagets eller intresseföretagets eget kapital och detta företag inte offentliggör sin balansräkning, eller 2. bolaget är moderbolag och dotterföretaget omfattas av en av bolaget upprättad koncernredovisning eller av en sådan koncernredovisning som avses i 7 kap. 2 § första stycket. kortfristiga och långfristiga balansposter 10 § för varje fordringspost i balansräkningen som är upptagen under omsättningstillgångar eller i sådana noter som avses i 3 kap. 4 § fjärde stycket 2 skall anges den del som förfaller till betalning senare än ett år efter balansdagen. för varje skuldpost i balansräkningen eller i sådana noter som avses i 3 kap. 4 § fjärde stycket 2 skall anges den del som förfaller till betalning senare än ett år efter balansdagen samt den del som förfaller till betalning senare än fem år efter balansdagen.
sfs 1995:1554
ställda säkerheter 11 § för varje skuldpost i balansräkningen eller i sådana noter som avses i 3 kap. 4 § fjärde stycket 2 skall, om säkerhet har ställts, omfattningen av säkerheterna anges med uppgift om deras art och form. om bolaget har ställt säkerhet eller ingått ansvarsförbindelse till förmån för koncernföretag, skall särskild upplysning lämnas om detta.
2941
sfs 1995:1554
lån till ledande befattningshavare 12 § om ett bolag har lämnat lån till en styrelseledamot, verkställande direktör eller en motsvarande befattningshavare i bolaget eller i ett annat koncernföretag, skall upplysning lämnas om detta. detsamma gäller om bolaget har ställt pant eller annan säkerhet eller har ingått ansvarsförbindelse till förmån för en sådan befattningshavare. med styrelseledamöter jämställs suppleanter för dessa och med verkställande direktör jämställs vice verkställande direktör. uppgift skall lämnas om storleken av lämnade lån, huvudsakliga lånevillkor, räntesatser, under räkenskapsåret återbetalda belopp, arten av ställda säkerheter och ingångna ansvarsförbindelser samt beloppet av de lån för vilka säkerhet ställts. uppgift skall även lämnas om vilken anknytning till bolaget den har som bolaget har lämnat lån till, ställt säker het för eller ingått ansvarsförbindelse till förmån för. andra stycket tillämpas också, om bolaget har lämnat lån till eller ställt säkerhet till förmån för någon annan med stöd av tillstånd enligt 12 kap. 8 § aktiebolagslagen (1975:1385). konvertibla lån 13 § om bolaget har utelöpande lån som är konvertibla eller förenade med optionsrätt till nyteckning, skall för varje lån eller liknande rättighet anges utestående lånebelopp samt tid och villkor för utbyte eller för nyteckning. för varje lån mot vinstandelsbevis skall utestående lånebelopp och räntebestämmelserna anges.
aktiebolags eget kapital 14 § ett aktiebolags eget kapital skall delas upp i bundet eget kapital och fritt eget kapital eller ansamlad förlust. under bundet eget kapital skall tas upp aktiekapital, överkursfond, uppskrivningsfond och reservfond. under fritt eget kapital eller ansamlad förlust skall tas upp fria fonder, var för sig, balanserad vinst eller förlust samt vinst eller förlust för räkenskapsåret. balanserad förlust och förlust för räkenskapsåret tas därvid upp som avdragsposter. förändringar i eget kapital jämfört med föregående års balansräkning skall specificeras. vid aktiekapitalet skall antalet aktier anges. består aktiekapitalet av aktier av olika slag, skall motsvarande uppgift lämnas för varje aktieslag. innehar aktiebolaget egna aktier, skall det nominella beloppet av dessa anges.
2942
upplysningar om skatter 15 § uppgift skall lämnas om skillnaden mellan å ena sidan den inkomstskatt som har redovisats i resultaträkningen under räkenskapsåret och tidigare räkenskapsår samt å andra sidan den inkomstskatt som belöper sig på verksamheten för dessa år. uppgift behöver dock inte lämnas om skillnaden är obetydlig. första stycket gäller inte bolag som avses i 3 kap. 6 § andra stycket. 16 § uppgift skall lämnas om hur den för räkenskapsåret redovisade inkomstskatten fördelar sig på ordinärt och extraordinärt resultat. första stycket gäller inte bolag som avses i 3 kap. 6 § andra stycket. medelantalet anställda under räkenskapsåret 17 § uppgift skall lämnas om medelantalet under räkenskapsåret anställda personer med uppgift om fördelningen mellan kvinnor och män. om bolaget har anställda i flera länder, skall medelantalet anställda och fördelningen mellan kvinnor och män i varje land anges. löner, andra ersättningar och sociala kostnader 18 § av räkenskapsårets personalkostnader skall följande belopp anges särskilt: 1. löner och andra ersättningar, och 2. sociala kostnader, med särskild uppgift om pensionskostnader. 19 § det sammanlagda beloppet av räkenskapsårets löner och andra ersättningar skall anges för var och en av följande grupper: 1. styrelseledamöter, verkställande direktören och motsvarande befattningshavare, och 2. anställda som inte omfattas av 1. tantiem och därmed jämställd ersättning till styrelseledamöter, verkställande direktören och motsvarande befattningshavare skall anges särskilt. har bolaget anställda i flera länder, skall uppgifter som anges i första och andra styckena lämnas särskilt för varje land. pensioner och liknande förmåner 20 § uppgift skall lämnas om det sammanlagda beloppet av kostnader och förpliktelser som avser pensioner eller liknande förmåner till styrelseledamöter, verkställande direktören eller motsvarande befattningshavare.
sfs 1995:1554
2943
sfs 1995:1554
tidigare styrelse och verkställande direktör 21 § vad som enligt 19 och 20 §§ gäller för styrelseledamöter och verkställande direktören gäller även tidigare styrelseledamöter och tidigare verkställande direktör. suppleanter och vice verkställande direktör 22 § vid tillämpning av 1 9 - 2 1 §§ jämställs med styrelseledamöter suppleanter för dessa och med verkställande direktören vice verkställande direktör. avtal om avgångsvederlag 23 § om bolaget har träffat avtal om avgångsvederlag eller liknande förmåner till styrelseledamöter, verkställande direktören eller andra personer i bolagets ledning, skall uppgift lämnas om avtalen och om de väsentligaste villkoren i avtalen. uppgift om moderföretag 24 § ett bolag som är dotterbolag skall lämna uppgift om namn, organisationsnummer och säte för de moderföretag som upprättar koncernredovisning för den största och minsta koncern som bolaget ingår i som dotterbolag. uppgift skall också lämnas om var det går att få tillgång till utländska moderföretags koncernredovisningar.
6 kap. förvaltningsberättelse och finansieringsanalys förvaltningsberättelse 1 § förvaltningsberättelsen skall innehålla en rättvisande översikt över utvecklingen av bolagets verksamhet, ställning och resultat. upplysningar skall även lämnas om 1. sådana förhållanden som inte skall redovisas i balansräkningen, resultaträkningen eller noterna, men som är viktiga för bedömningen av bolagets ställning och resultat, 2. sådana händelser av väsentlig betydelse för bolaget som har inträffat under räkenskapsåret eller efter dess slut, 3. bolagets förväntade framtida utveckling, 4. bolagets verksamhet inom forskning och utveckling, och 5. bolagets filialer i utlandet. andra stycket 3 och 5 gäller inte bolag som avses i 3 kap. 6 § andra 2944
stycket. 2 § i aktiebolag skall i förvaltningsberättelsen lämnas förslag till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust. i aktiebolag som är moderbolag skall dessutom uppgift lämnas om belopp som enligt årsredovisningarna för företag inom koncernen skall föras över från fritt eget kapital i koncernen till bundet eget kapital.
sfs 1995:1554
finansieringsanalys 3 § i finansieringsanalysen skall redovisas bolagets finansiering och kapitalinvesteringar under räkenskapsåret.
7 kap. koncernredovisning allmänna bestämmelser skyldighet att upprätta koncernredovisning 1 § ett moderbolag skall för varje räkenskapsår upprätta koncernredovisning enligt denna lag, om inte annat följer av 2 §. 2 § ett moderbolag som är dotterbolag behöver inte upprätta koncernredovisning, om 1. bolaget och dess samtliga dotterföretag omfattas av en koncernredovisning som upprättas av ett annat moderföretag, 2. detta moderföretag lyder under lagstiftningen i en stat inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet, och 3. moderföretagets koncernredovisning har upprättats och reviderats enligt den lagstiftning som i den staten har tillkommit i enlighet med europeiska gemenskapernas direktiv av den 13 juni 1983 om sammanställd redovisning (83/349/eeg). första stycket gäller även om något dotterföretag av skäl som anges i 4 § andra eller tredje stycket inte omfattas av den upprättade koncernredovisningen. ett moderbolag som med stöd av första stycket inte självt har upprättat någon koncernredovisning skall ge in den koncernredovisning som avses i första stycket jämte koncernrevisionsberättelsen till registreringsmyndigheten enligt bestämmelserna i 8 kap. 3 §. registreringsmyndigheten skall på det sätt som anges i 8 kap. 4 § kungöra att handlingarna har getts in. om handlingarna inte är avfattade på svenska, får registreringsmyndigheten förelägga moderbolaget att ge in en bestyrkt översättning till svenska. sådant föreläggande skall utfärdas om någon begär det. första stycket gäller inte, 1. om delägare som har en kapitalandel i moderbolaget på minst tio 2945
93-sfs 1995
sfs 1995:1554
procent senast sex månader före räkenskapsårets utgång hos moderbolagets styrelse eller motsvarande ledningsorgan har krävt att koncernredovisning skall upprättas, eller 2. om andelarna i moderbolaget eller skuldebrev som moderbolaget har utfärdat är inregistrerade på en börs inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet. den som enligt första stycket inte upprättar någon koncernredovisning skall upplysa om detta i en not till årsredovisningen samt lämna uppgift om namn, organisationsnummer och säte för det moderföretag som upprättar den i stycket nämnda koncernredovisningen. koncernredovisningens delar
3 § koncernredovisningen skall bestå av 1. koncernbalansräkning, 2. koncernresultaträkning, 3. noter, och 4. förvaltningsberättelse. om moderbolaget är ett sådant bolag som avses i 10 kap. 3 § fjärde stycket aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap. 3 § andra stycket lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag, skall det i koncernredovisningen även ingå en finansieringsanalys. dotterföretag som skall omfattas av koncernredovisningen 4 § koncernredovisningen skall omfatta samtliga dotterföretag, om inte annat följer av andra eller tredje stycket. ett dotterföretag behöver inte omfattas av koncernredovisningen, om företaget är av ringa betydelse med hänsyn till kravet i 5 § på rättvisande bild. om flera dotterföretag tillsammans har mer än sådan ringa betydelse, skall de dock omfattas av koncernredovisningen. ett dotterföretag behöver inte heller omfattas av koncernredovisningen, om 1. betydande och varaktiga hinder i väsentlig grad begränsar moderbolagets möjligheter att utöva sitt inflytande över dotterföretaget, 2. nödvändig information för att upprätta koncernredovisningen inte kan fås utan oskälig kostnad eller inom rimlig tid, eller 3. andelarna i dotterföretaget innehas tillfälligt och uteslutande i avsikt att säljas vidare. ett bolag som tillämpar andra eller tredje stycket skall i en not upplysa om skälen för detta.
2946
principer för upprättande av koncernredovisning överskådlighet, god redovisningssed och rättvisande bild 5 § koncernredovisningen skall upprättas på ett överskådligt sätt och i enlighet med god redovisningssed. koncernbalansräkningen, koncernresultaträkningen och noterna skall upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av ställningen och resultatet för de företag, betraktade som en enhet, som omfattas av koncernredovisningen. bestämmelserna i 2 kap. 3 § första stycket andra meningen och andra stycket tillämpas också på koncernredovisningen. andra grundläggande redovisningsprinciper m.m. 6 § 4 5 6 7 för koncernredovisningen tillämpas följande bestämmelser i 2 kap.: § om andra grundläggande redovisningsprinciper, § om språk och form, § om valuta, och § om undertecknande.
sfs 1995:1554
koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen 7 § koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen skall var för sig utgöra en sammanställning av balansräkningarna respektive resultaträkningarna för moderbolaget och de dotterföretag som omfattas av koncernredovisningen. sammanställningen skall göras med tillämpning av 8 - 12 §§ och 1 7 - 2 3 §§. vid redovisningen av andelar i andra företag än dotterföretag skall 2 4 - 2 9 §§ beaktas. i övrigt tillämpas 3 kap. vad som i aktiebolag har avsatts till kapitalandelsfonden enligt 27 § andra stycket skall redovisas som en särskild post under a iv i koncernbalansräkningen. sådant belopp skall anses som bundet eget kapital. när 3 kap. 6 § andra stycket tillämpas skall vad som där sägs om antalet anställda och tillgångarnas nettovärde avse koncernen som helhet. bestämmelsen i 3 kap. 7 § gäller inte om koncernen är en sådan koncern som avses i 10 kap. 3 § fjärde stycket aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap. 3 § andra stycket lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag. minoritetsandelar 8 § den del av eget kapital och årets resultat i ett dotterföretag som belöper sig på andelar ägda av någon annan än de koncernföretag som omfattas av koncernredovisningen skall redovisas som särskilda poster i koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen. 2947
sfs 1995:1554
balansdag 9 § koncernredovisningen skall hänföra sig till moderbolagets balansdag. om ett dotterföretags balansdag ligger mer än tre månader före moderbolagets balansdag, skall dotterföretaget omfattas av koncernredovisningen på grundval av en balansräkning som hänför sig till moderbolagets balansdag och en resultaträkning som avser moderbolagets räkenskapsår. om ett dotterföretags balansdag ligger högst tre månader före moderbolagets balansdag, skall upplysning lämnas om sådana händelser som är viktiga för att bedöma dotterföretagets ställning och resultat och som har inträffat mellan dotterföretagets och moderbolagets balansdagar. värderingsregler 10 § bestämmelserna i 4 kap. tillämpas även på koncernredovisningen. 11 § moderbolaget skall tillämpa samma principer för värderingen av tillgångar, avsättningar och skulder i koncernredovisningen som i årsredovisningen. andra värderingsprinciper får användas i koncernredovisningen, om det finns särskilda skäl. i sådant fall skall upplysning om detta lämnas i not med angivande av skälen för avvikelsen. har något av de koncernföretag som omfattas av koncernredovisningen tillämpat andra principer för värderingen av tillgångar, avsättningar och skulder än de som tillämpas i koncernbalansräkningen, skall dessa tillgångar, avsättningar och skulder räknas om enligt sistnämnda principer. om det finns särskilda skäl och det är förenligt med 5 §, får avvikelse göras från vad som föreskrivs i andra stycket. sådan avvikelse får även göras, om en omräkning med hänsyn till kravet på rättvisande bild är av ringa betydelse. i dessa fall skall upplysning om skälen för avvikelsen anges i en not. elimineringar mellan koncernföretag 12 § fordringar och skulder mellan koncernföretag, liksom intern vinster, skall elimineras i koncernbalansräkningen. intäkter och kostnader, som hänför sig till transaktioner mellan koncernföretag, liksom förändring av internvinst under räkenskapsåret, skall elimineras i koncernresultaträkningen. vad som sägs i första och andra styckena om eliminering av fordringar och skulder, intäkter och kostnader samt internvinster gäller inte om beloppen är av ringa betydelse med hänsyn till kravet i 5 § på rättvisande bild. med internvinst avses antingen en vinst vid överlåtelse av en tillgång inom koncernen eller den på moderbolaget belöpande andelen av en
2948
sådan vinst, i den utsträckning tillgången inte därefter har överlåtits till en köpare utanför koncernen eller har förbrukats eller dess värde har satts ned hos det företag inom koncernen som har förvärvat tillgången. upplysning om det internvinstbegrepp som har tillämpats skall lämnas i en not.
sfs 1995:1554
tilläggsupplysningar allmänna tilläggsupplysningar 13 § bestämmelserna om tilläggsupplysningar i 5 kap. 2 - 7 och 10 23 §§ tillämpas även på koncernredovisningen. tilläggsupplysningarna skall lämnas på det sätt som anges i 5 kap. 1 § första stycket andra och tredje meningarna och andra stycket. förändringar i koncernens sammansättning 14 § om sammansättningen av de företag som omfattas av koncernredovisningen har ändrats väsentligt under räkenskapsåret, skall sådana upplysningar lämnas som gör det möjligt att jämföra de på varandra följande koncernredovisningarna. uppgifter om dotterföretag och vissa andra företag 15 § för varje dotterföretag och intresseföretag skall dess namn, organisationsnummer och säte anges. vidare skall anges den kapitalandel, beräknad med tillämpning av 1 kap. 6 §, som koncernföretag innehar i företaget. bestämmelserna i första stycket skall tillämpas även i fråga om andra företag i vilka ett koncernföretag självt eller på det sätt som anges i 1 kap. 6 § innehar en kapitalandel på minst 20 procent. uppgifter om dessa företag behöver dock inte lämnas om uppgifterna med hänsyn till kravet på rättvisande bild är av ringa betydelse. i koncernredovisningen skall grunden för att ett företag har klassificerats som dotterföretag anges. denna uppgift får utelämnas, om moderbolaget innehar mer än hälften av rösterna för samtliga andelar och kapitalandelen i dotterföretaget är lika stor som rösträttsandelen. 16 § regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får medge att uppgifter inte behöver lämnas enligt 15 § första och andra styckena, om uppgifterna är av sådant slag att de kan vålla allvarlig skada för moderbolaget eller för något av de angivna företagen.
2949
sfs 1995:1554
hur dotterföretag skall räknas in i koncernredovisningen 17 § sammanställning avseende moderbolag och dotterföretag skall göras enligt någon av de metoder som anges i 18 — 21 §§, 22 § eller 23 §.
förvärvsmetoden 18 § i koncernbalansräkningen skall det bokförda värdet av moderbolagets andelar i ett dotterföretag elimineras genom att avräknas mot den andel av dotterföretagets eget kapital som belöpte på andelarna vid förvärvet. 19 § vid förvärv av andelar i ett företag som är eller genom förvärvet blir dotterföretag skall moderbolaget upprätta en förvärvsanalys för att fastställa andelarnas anskaffningsvärde för koncernen samt anskaffningsvärdet för koncernen av dotterföretagets tillgångar, avsättningar och skulder. 20 § om anskaffningsvärdet för koncernen av dotterföretagets tillgångar, avsättningar eller skulder enligt förvärvsanalysen avviker från deras bokförda värden i dotterföretagets balansräkning, skall värdena i koncernbalansräkningen justeras med hänsyn till detta. summan av dessa justeringar skall avräknas från det skillnadsbelopp som uppkommit vid avräkningen enligt 18 §. 21 § om det efter en avräkning enligt 20 § föreligger ett positivt skillnadsbelopp, skall detta redovisas som goodwill i koncernbalansräkningen. bestämmelserna i 4 kap. 4 och 5 §§ gäller även för sådan goodwill. om det efter en avräkning enligt 20 § föreligger ett negativt skillnadsbelopp som motsvarar en vid förvärvstidpunkten förväntad ogynnsam resultatutveckling eller förväntade utgifter i dotterföretaget, skall detta skillnadsbelopp redovisas som en avsättning i koncernbalansräkningen. en sådan avsättning får upplösas och intäktsföras i takt med att förväntningarna infrias. poolningsmetoden 22 § det bokförda värdet av moderbolagets andelar i ett dotterföretag får elimineras i koncernbalansräkningen genom avräkning mot den andel av dotterföretagets eget kapital som belöpte på moderbolagets andelar i dotterföretaget vid förvärvet utan att 1 9 - 2 1 §§ tillämpas, om 1. moderbolagets andelar i dotterföretaget representerar mer än 90 procent av det nominella värdet av samtliga andelar i dotterföretaget, 2. andelarna har förvärvats genom att moderbolaget har emitterat an-
2950
delar vilka har lämnats som vederlag för andelarna i dotterföretaget, 3. den kontanta betalningen för de förvärvade andelarna inte överstiger tio procent av de emitterade andelarnas nominella värde, och 4. det i övrigt är förenligt med kravet på god redovisningssed och kravet i 5 § på rättvisande bild. det skillnadsbelopp som uppkommer vid tillämpning av första stycket skall läggas till eller dras ifrån eget kapital i koncernbalansräkningen. upplysning om att första stycket har tillämpats skall lämnas i en not. där skall också lämnas upplysning om de förändringar i eget kapital som åtgärden har medfört och om namn, organisationsnummer och säte för de berörda företagen. kapitalandelsmetoden 23 § om verksamheten i ett dotterföretag skiljer sig så mycket från övrig verksamhet i koncernen att en tillämpning av vad som föreskrivs i 1 8 - 2 2 §§ skulle vara oförenlig med kravet i 5 § på rättvisande bild, skall andelarna i dotterföretaget i stället redovisas i koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen enligt 25 - 28 §§. vad som sägs om intresseföretag skall därvid avse dotterföretag. ett bolag som tillämpar första stycket skall i en not upplysa om skälen för detta. om dotterföretagets årsredovisning eller, i förekommande fall, koncernredovisning inte offentliggörs enligt bestämmelserna i 8 kap. eller annan författning, skall handlingen ges in till registreringsmyndigheten tillsammans med moderbolagets koncernredovisning.
sfs 1995:1554
hur andelar i intresseföretag och vissa andra företag skall räknas in i koncernredovisningen kapitalandelsmetoden 24 § andelar i intresseföretag skall redovisas i koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen med tillämpning av bestämmelserna i 25 - 28 §§, om inte annat följer av tredje stycket eller 29 §. vid tillämpning av första stycket skall bestämmelserna i 11 § om värdering och 12 § om internvinsteliminering tillämpas, om det inte finns särskilda hinder mot detta. med internvinst skall därvid avses den andel i vinst som belöper på moderbolaget vid överlåtelse mellan intresseföretag och koncernföretag. ett intresseföretag behöver inte redovisas enligt första stycket, om 1. företaget har ringa betydelse med hänsyn till kravet i 5 § på rättvisande bild, eller 2. förhållandena motsvarar dem som anges i 4 § tredje stycket. den som tillämpar tredje stycket skall i en not upplysa om skälen för 2951
sfs 1995:1554
detta. 25 § första gången andelarna i ett intresseföretag redovisas i koncernbalansräkningen skall moderbolaget först göra en beräkning av deras värde enligt 4 kap. 3 § första och andra styckena, 5 § första - tredje styckena och 6 § första stycket. skillnaden mellan det värde som följer av första stycket och den andel av intresseföretagets eget kapital som belöper på andelarna skall anges särskilt i balansräkningen eller i en not. skillnadsbeloppet skall beräknas med utgångspunkt i förhållandena vid förvärvstidpunkten. om det finns särskilda skäl, får skillnadsbeloppet beräknas med utgångspunkt i förhållandena vid den tidpunkt då kapitalandelsmetoden tillämpas första gången. om det vid en beräkning enligt andra stycket finns ett positivt skillnadsbelopp, skall det belopp som har räknats fram enligt första stycket minskas med avskrivningar eller nedskrivningar enligt 4 kap. 4 och 5 §§, beräknade på grundval av det angivna skillnadsbeloppet. den del av skillnadsbeloppet som inte kan hänföras till något särskilt slag av tillgång, avsättning eller skuld skall därvid anses som goodwill. det belopp som har räknats fram enligt första stycket skall vidare justeras med tillägg eller avdrag för den andel av intresseföretagets vinst eller förlust för räkenskapsåret som belöper på andelarna. vidare skall avdrag göras för mottagen utdelning från intresseföretaget. hänsyn skall också tas till andra förändringar i intresseföretagets eget kapital. andelarna skall i koncernbalansräkningen tas upp till det värde som motsvarar återstående belopp. 26 § när ett intresseföretag är moderföretag i en koncern, avses med företagets eget kapital i 25 § andra stycket vad som i en av intresseföretaget upprättad koncernredovisning redovisas som sådan post. 27 § i efterföljande koncernbalansräkningar skall de andelar som avses i 24 § tas upp till det värde som de är upptagna till i närmast föregående koncernbalansräkning. detta värde skall justeras med tillämpning av 25 §. om andelarna vid en tillämpning av 25 § första, tredje och fjärde styckena tas upp till ett högre värde än i närmast föregående koncernbalansräkning, skall skillnadsbeloppet sättas av till en kapitalandelsfond. 28 § vid redovisning enligt 25 - 27 §§ skall den andel av intresseföretagets vinst eller förlust som belöper på andelarna redovisas som intäkt eller kostnad i koncernresultaträkningen. mottagen utdelning från intresseföretaget får inte redovisas som intäkt.
2952
klyvningsmetoden 29 § om ett bolag omfattas av en koncernredovisning och tillsammans med ett eller flera företag, som inte omfattas av koncernredovisningen, leder ett annat företag som inte är dotterföretag, får bolagets ägarandel i det sistnämnda företaget redovisas enligt andra stycket. i koncernbalansräkningen får tas upp en så stor andel av företagets tillgångar, avsättningar och skulder som belöper på bolagets ägarandel. i koncernresultaträkningen får tas upp en så stor andel av företagets intäkter och kostnader som belöper sig på bolagets ägarandel. vid redovisning enligt detta stycke skall 9 - 12, 14 och 18 - 21 §§ tillämpas. ett bolag som tillämpar denna paragraf skall i en not upplysa om skälen för detta. uppgift enligt 5 kap. 17 § skall anges särskilt för varje företag för vilket ägarandelar redovisas med tillämpning av denna paragraf.
sfs 1995:1554
förvaltningsberättelse och finansieringsanalys 30 § förvaltningsberättelse och finansieringsanalys för koncernen skall upprättas med tillämpning av 6 kap. 1 och 3 §§.
8 kap. offentliggörande registreringsmyndigheten 1 § med registreringsmyndigheten avses i denna lag patent- och registreringsverket. årsredovisningens avlämnande till revisorerna 2 § i ett aktiebolag skall årsredovisningen för det förflutna räkenskapsåret lämnas till revisorerna senast en månad före ordinarie bolagsstämma. i ett handelsbolag skall årsredovisningen lämnas till revisorerna senast fyra månader efter räkenskapsårets utgång. ingivande till registreringsmyndigheten 3 § sedan resultaträkningen och balansräkningen har blivit fastställda, skall aktiebolag ge in bestyrkta kopior av årsredovisningen och revisionsberättelsen för det förflutna räkenskapsåret till registreringsmyndigheten. handlingarna skall ha kommit in till registreringsmyndigheten inom en månad från fastställelsebeslutet. på kopian av årsredovisningen skall en styrelseledamot eller verkställande direktören teckna bevis om att resul-
2953
sfs 1995:1554
taträkning och balansräkning har fastställts med uppgift om fastställelsedagen. beviset skall även innehålla uppgift om bolagsstämmans beslut beträffande bolagets vinst eller förlust. även handelsbolag skall ge in bestyrkta kopior av årsredovisningen och revisionsberättelsen till registreringsmyndigheten. handlingarna skall ha kommit in till registreringsmyndigheten inom sex månader från räkenskapsårets utgång. kungörande 4 § när årsredovisning och revisionsberättelse har getts in till registreringsmyndigheten enligt 3 §, skall myndigheten kungöra detta i en tidning som myndigheten ger ut. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela närmare föreskrifter om sådant kungörande. förseningsavgifter för aktiebolag 5 § om ett aktiebolag inte ger in bestyrkta kopior av årsredovisning och revisionsberättelse eller om årsredovisningen saknar sådant bevis som avses i 3 § första stycket, skall bolaget betala förseningsavgift till staten enligt 6 §. beslut om förseningsavgift fattas av registreringsmyndigheten. 6 § ett aktiebolag skall betala en förseningsavgift om de handlingar som anges i 5 § inte har kommit in till registreringsmyndigheten inom sju månader från räkenskapsårets utgång. har bolaget inom denna tid gjort anmälan enligt 9 kap. 5 § fjärde stycket aktiebolagslagen (1975:1385), skall dock bolaget betala förseningsavgift först om handlingarna inte har kommit in inom nio månader från räkenskapsårets utgång. avgiften skall uppgå till 10 000 kr för publika aktiebolag och 5 000 kr för privata aktiebolag. om de handlingar som anges i 5 § inte har kommit in inom två månader från det att underrättelse avsändes till bolaget om beslut om förseningsavgift enligt första stycket, skall bolaget betala en ny förseningsavgift. den nya avgiften skall uppgå till 10 000 kr för publika aktiebolag och 5 000 kr för privata aktiebolag. om de handlingar som anges i 5 § inte har kommit in inom två månader från det att underrättelse avsändes till bolaget om beslut om förseningsavgift enligt andra stycket, skall bolaget betala en ny förseningsavgift. den nya avgiften skall uppgå till 20 000 kr för publika aktiebolag och 10 000 kr för privata aktiebolag. 7 § har registrering skett av beslut om att bolaget försatts i konkurs eller trätt i likvidation, får beslut om förseningsavgift inte meddelas.
2954
8 § har bolaget inom tid som avses i 6 § gett in kopior av de handlingar som anges i 5 § men är kopiorna inte bestyrkta eller har handlingarna på annat sätt någon brist som lätt kan avhjälpas, får registreringsmyndigheten meddela beslut om förseningsavgift endast om bolaget har underrättats om bristen och fått tillfälle att avhjälpa den men inte gjort det inom tid som angetts i underrättelsen. en sådan underrättelse får sändas med posten till den postadress som bolaget senast har anmält hos registreringsmyndigheten. 9 § en förseningsavgift skall efterges, om underlåtenheten att ge in handlingen framstår som ursäktlig med hänsyn till omständigheter som bolaget inte har kunnat råda över. avgiften skall också efterges om det framstår som uppenbart oskäligt att ta ut den. bestämmelserna om eftergift skall beaktas även om något yrkande om detta inte har framställts, om det föranleds av vad som har förekommit i ärendet. 10 § om en förseningsavgift inte har betalats efter betalningsuppmaning, skall avgiften lämnas för indrivning. regeringen får föreskriva att indrivning inte behöver begäras för ringa belopp. bestämmelser om indrivning finns i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m. vid indrivning får verkställighet enligt utsökningsbalken ske. 11 § ett beslut om förseningsavgift får verkställas även om det inte har vunnit laga kraft. om ett bolag har rätt att få tillbaka betalad förseningsavgift på grund av en domstols beslut, skall ränta betalas på den återbetalade förseningsavgiften från och med månaden efter den då förseningsavgiften betalades in till och med den månad då återbetalning görs. i fråga om räntans storlek tillämpas 69 § 2 mom. första stycket uppbördslagen (1953:272). personligt betalningsansvar 12 § om kopia av årsredovisning och revisionsberättelse för aktiebolag inte har sänts in enligt 3 § första stycket inom femton månader efter räkenskapsårets utgång, svarar styrelseledamöterna och verkställande direktören solidariskt för de förpliktelser som uppkommer för bolaget. en styrelseledamot eller verkställande direktör går dock fri från ansvar, om han eller hon visar att underlåtenheten att sända in årsredovisning och revisionsberättelse inte beror på försummelse av honom eller henne. ansvar inträder inte för förpliktelser som uppkommer efter det att handlingarna har kommit in till registreringsmyndigheten.
sfs 1995:1554
2955
sfs 1995:1554
vite 13 § var och en som i egenskap av ställföreträdare för handelsbolag eller verkställande direktör eller styrelseledamot i aktiebolag enligt denna lag eller annan författning är skyldig att ensam eller gemensamt med någon annan till registreringsmyndigheten ge in redovisningshandling eller revisionsberättelse, kan av registreringsmyndigheten föreläggas vid vite att fullgöra denna skyldighet. fråga om utdömande av vite prövas av registreringsmyndigheten. publicering av årsredovisningen 14 § om ett bolag publicerar sin årsredovisning i dess helhet, skall publiceringen avse årsredovisningen i den form och med den ordalydelse som har legat till grund för revisionsberättelsen. revisionsberättelsen skall därvid åtfölja årsredovisningen. om någon revisionsberättelse inte har lämnats, skall årsredovisningen i stället innehålla uppgift om detta förhållande och om skälen för det. 15 § om ett bolag publicerar sin årsredovisning i ofullständigt skick, skall det av publikationen framgå att den inte är fullständig. det skall också anges om den fullständiga årsredovisningen har getts in till registreringsmyndigheten . en årsredovisning får, när den publiceras i ofullständigt skick, inte åtföljas av revisionsberättelsen. publikationen skall i stället innehålla revisorns uttalande om att den fullständiga årsredovisningen har upprättats enligt lag, liksom uppgift om anmärkningar enligt 10 kap. 10 § andra fjärde styckena aktiebolagslagen (1975:1385) och 4 kap. 10 § andra fjärde styckena lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag. om revisionsberättelse inte har lämnats, skall detta förhållande liksom skälen för det anges. koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse 16 § detta kapitel tillämpas också på koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse.
9 kap. delårsrapport skyldighet att lämna delårsrapport 1 § ett bolag skall minst en gång under ett räkenskapsår som omfattar mer än tio månader lämna en särskild redovisning (delårsrapport), om bolaget är skyldigt att ha auktoriserad revisor enligt 10 kap. 3 § andra 2956
eller fjärde stycket aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap. 3 § första eller andra stycket lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag. delårsrapporten skall avse bolagets verksamhet från räkenskapsårets början. minst en rapport skall omfatta en period av minst hälften och högst två tredjedelar av räkenskapsåret. i ett aktiebolag skall delårsrapporten lämnas av styrelsen eller, om styrelsen bestämmer det, av verkställande direktören. tillhandahållande av delårsrapport 2 § en delårsrapport skall hos bolaget hållas tillgänglig för var och en som vill ta del av den och genast sändas till aktieägare eller bolagsman som begär det. en bestyrkt kopia av en sådan delårsrapport som avses i 1 § andra stycket andra meningen skall senast två månader efter rapportperiodens utgång sändas in till registreringsmyndigheten. om delårsrapport inte ges in till registreringsmyndigheten i rätt tid, tillämpas 8 kap. 13 §. delårsrapportens innehåll 3 § i en delårsrapport skall det översiktligt redogöras för verksamheten och resultatutvecklingen samt för investeringar och förändringar i likviditet och finansiering sedan föregående räkenskapsårs utgång. vidare skall det lämnas beloppsuppgifter om nettoomsättningen och resultatet före bokslutsdispositioner och skatt under rapportperioden. om det finns särskilda skäl, får en ungefärlig beloppsuppgift om resultatet lämnas. bestämmelserna i 6 kap. 1 § andra stycket 1 och 2 gäller också i fråga om delårsrapport. om en koncern är av sådan storlek som anges i 10 kap. 3 § fjärde stycket aktiebolagslagen (1975:1385) eller 4 kap. 3 § andra stycket lagen (1980:1103) om årsredovisning m.m. i vissa företag, skall moderbolaget i delårsrapporten, utöver uppgifter om moderbolaget, lämna uppgifter för koncernen motsvarande vad som sägs i första stycket. uppgifter om nettoomsättning och resultat skall avse beloppen efter avdrag för interna poster inom koncernen och vara beräknade med hänsyn tagen till internvinsteliminering. 4 § om det inte finns särskilda hinder, skall i anslutning till uppgifter enligt 3 § även lämnas motsvarande uppgifter för samma rapportperiod under det närmast föregående räkenskapsåret. begrepp och termer skall så långt det är möjligt stämma överens med dem som har använts i den senast framlagda årsredovisningen eller, i förekommande fall, koncernredovisningen.
sfs 1995:1554
2957
sfs 1995:1554
10 kap. överklagande 1 § en myndighets beslut i ett tillståndsärende enligt 3 kap. 7 § första stycket, 5 kap. 9 § andra stycket eller 7 kap. 16 § får överklagas till regeringen. 2 § ett sådant beslut av registreringsmyndigheten som avses i 8 kap. 6, 9 och 13 §§ får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
2958
bilaga 1 avsnitt 1 i belgien: la société anonyme/de naamloze vennootschap, la société en commandite par actions/de commanditaire vennootschap op aandelen, la société de personnes à responsabilité limitée/de personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
sfs 1995:1554
i danmark: aktieselskaber, kommanditaktieselskaber, anpartsselskaber.
i finland: osakeyhtiö, aktiebolag.
i frankrike: la société anonyme, la société en commandite par actions, la société à responsabilité limitée.
i grekland: η ανώνυμη εταιρι'α, η εταιρία περιορισμένης ευθύνης η ετερόρρυθμη κατά μετοχές εταιρι'α
i irland: public companies limited by shares or by guarantee, private companies limited by shares or by guarantee.
i island: almenningshlutafélag.
2959
sfs 1995:1554
i italien: la società per azioni, la società in accomandita per azioni, la società a responsabilità limitata. i liechtenstein: die aktiengesellschaft, die gesellschaft mit beschränkter haftung, die kommanditaktiengesellschaft. i luxemburg: la société anonyme, la société en commandite par actions, la société à responsabilité limitée. i nederländerna: de naamloze vennootschap, de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. i norge: aksjeselskap. i portugal: a sociedade anónima de responsabilidade limitada, a sociedade em comandita por acções, a sociedade por quotas de responsabilidade limitada. i spanien: la sociedad anónima, la sociedad comanditaria por acciones, la sociedad de responsabilidad limitada; i storbritannien: public companies limited by shares or by guarantee, private companies limited by shares or by guarantee.
2960
i tyskland: die aktiengesellschaft, die kommanditgesellschaft auf aktien, die gesellschaft mit beschränkter haftung.
sfs 1995:1554
i österrike: die aktiengesellschaft, die gesellschaft mit beschränkter haftung.
avsnitt 2 i belgien: la société en nom collectif/de vennootschap onder firma, la société en commandite simple/de gewone commanditaire vennootschap.
i danmark: interessentskaber, kommanditselskaber.
i finland: avoin yhtiö, öppet bolag, kommandiittiyhtiö, kommanditbolag.
i frankrike: la société en nom collectif, la société en commandite simple.
i grekland: η ομόρρυ μος εταιρεία, η ετερόρρυ μος εταιρεία;
i irland: partnerships, limited partnerships, unlimited companies.
i island: sameignarfélag, samlagsfélag. 2961
sfs 1995:1554
i italien: la società in nome collettivo, la società in accomandita semplice.
i liechtenstein: die offene handelsgesellschaft, die kommanditgesellschaft. i luxemburg: la société en nom collectif, la société en commandite simple. i nederländerna: de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap i norge: partrederi, ansvarlig selskap, kommanditselskap. i portugal: sociedade em nome colectivo, sociedade em comandita simple i spanien: sociedad colectiva, sociedad en comandita simple. i storbritannien: partnerships, limited partnerships, unlimited companies. i tyskland: die offene handelsgesellschaft, die kommanditgesellschaft. i österrike: die offene handelsgesellschaft, die kommanditgesellschaft. 2962
bilaga 2 uppställningsform för balansräkningen (kontoform)
sfs 1995:1554
tillgångar a. b. i. 1. 2. 3. 4. 5. tecknat men ej inbetalt kapital anläggningstillgångar immateriella anläggningstillgångar balanserade utgifter för forsknings- och utvecklingsarbeten och liknande arbeten koncessioner, patent, licenser, varumärken samt liknande rättigheter hyresrätter och liknande rättigheter goodwill förskott avseende immateriella anläggningstillgångar
ii 1. 2. 3. 4.
materiella anläggningstillgångar byggnader och mark maskiner och andra tekniska anläggningar inventarier, verktyg och installationer pågående nyanläggningar och förskott avseende materiella anläggningstillgångar
iii finansiella anläggningstillgångar 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. andelar i koncernföretag fordringar hos koncernföretag andelar i intresseföretag fordringar hos intresseföretag andra långfristiga värdepappersinnehav lån till delägare eller till personer som vid tillämpning av 12 kap. 7 § första och sjunde styckena aktiebolagslagen (1975:1385) är att anse som närstående andra långfristiga fordringar
2963
sfs 1995:1554
c. i. 1. 2. 3. 4. 5. ii. l 2. 3. 4. 5.
omsättningstillgångar varulager m.m. råvaror och förnödenheter varor under tillverkning färdiga varor och handelsvaror pågående arbete för annans räkning förskott till leverantörer fordringar kundfordringar fordringar hos koncernföretag fordringar hos intresseföretag övriga fordringar förutbetalda kostnader och upplupna intäkter
iii. kortfristiga placeringar 1. 2. 3. andelar i koncernföretag egna aktier övriga kortfristiga placeringar
iv. kassa och bank
eget kapital, avsättningar och skuldeb a. eget kapital, med uppgift om vad som utgör fritt egi bundet eget kapital
aktiebolag: i. ii. aktiekapital överkursfond
iii. uppskrivningsfond
2964
iv. andra fonder 1. 2. v. reservfond övrigt balanserad vinst eller förlust
sfs 1995:1554
vi. årets resultat handelsbolag: i. ii. eget kapital vid räkenskapsårets början insättningar eller uttag under året
iii. årets resultat iv. eget kapital vid räkenskapsårets slut b. obeskattade reserver
c. 1. 2. 3.
avsättningar avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser avsättningar för skatter övriga avsättningar
d. 1. 2. 3.
skulder
obligationslån skulder till kreditinstitut förskott från kunder (får även redovisas som avdragspost under varulager m.m.) 4. leverantörsskulder 5. växelskulder 6. skulder till koncernföretag 7. skulder till intresseföretag 8. skatteskulder 9. övriga skulder 10. upplupna kostnader och förutbetalda intäkter
2965
sfs 1995:1554
poster inom linjen ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 1. panter och därmed jämförliga säkerheter som har ställts för egna skulder och för förpliktels er som redovisas såsom avsättningar, varje slag för sig övriga ställda panter och därmed jämförliga säkerheter, varje slag för sig ansvarsförbindelser a. pensionsförpliktelser som inte har upptagits bland skulderna eller avsättningarna och som inte heller har täckning i pensionsstiftelses förmögenhet b. övriga ansvarsförbindelser
2.
3.
2966
bilaga 3 uppställningsform i för resultaträkning (rapportform med kostnadsslagsindelning) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. nettoomsättning förändring av varulager aktiverat arbete för egen räkning övriga rörelseintäkter råvaror och förnödenheter övriga externa kostnader personalkostnader avskrivningar och nedskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar nedskrivningar nedskrivningar av omsättningstillgångar utöver normala
sfs 1995:1554
9.
10. övriga rörelsekostnader 11. intäkter från andelar i koncernföretag 12. intäkter från andelar i intresseföretag 13. intäkter från övriga värdepapper och fordringar som är anläggningstillgångar (med särskild uppgift om intäkter från koncernföretag) 14. övriga ränteintäkter och liknande intäkter (med särskild uppgift om intäkter från koncernföretag) 15. nedskrivningar av finansiella kortfristiga placeringar anläggningstillgångar och
16. räntekostnader och liknande kostnader (med särskild uppgift om kostnader avseende koncernföretag) 17. extraordinära intäkter 18. extraordinära kostnader 2967
sfs 1995:1554
19. bokslutsdispositioner 20. skatt på årets resultat 21. övriga skatter 22. årets resultat
2968
bilaga 4 uppställningsform ii för resultaträkning (rapportform med funktionsindelning) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. nettoomsättning kostnad för sålda varor bruttoresultat försäljningskostnader administrationskostnader övriga rörelseintäkter övriga rörelsekostnader intäkter från andelar i koncernföretag intäkter från andelar i intresseföretag
sfs 1995:1554
10. intäkter från övriga värdepapper och fordringar som är anläggningstillgångar (med särskild uppgift om intäkter från koncernföretag) 11. övriga ränteintäkter och liknande intäkter (med särskild uppgift om intäkter från koncernföretag) 12. nedskrivningar av finansiella kortfristiga placeringar anläggningstillgångar och
13. räntekostnader och liknande kostnader (med särskild uppgift om kostnader avseende koncernföretag) 14. extraordinära intäkter 15. extraordinära kostnader 16. bokslutsdispositioner 17. skatt på årets resultat 18. övriga skatter 19. årets resultat 2969
sfs 1995:1554
1. denna lag träder i kraft den 1 januari 1996. 2. bestämmelserna i 8 kap., 9 kap. 2 § andra stycket och 10 kap. 2 § skall tillmpas första gången i fråga om offentilggörande av årsredovisning, koncernredovisning, revisionsberättelse och delårsrapport avseende det räkenskapsår som inleds närmast efter den 31 december 1995. 3. i bolag som avses i 1 kap. 1 § andra stycket lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag och 1 kap. 1 § andra stycket lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag skall bestämmelserna i 2 - 6 kap., 9 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3 och 4 §§ saml 10 kap. 1 § tillämpas första gången i fråga om det räkenskapsår som inleds närmast efter den 31 december 1995. i övriga bolag skall de angivna bestämmelserna samt bestämmelserna i 7 kap. tillämpas första gången i fråga om det räkenskapsår som inleds närmast efter den 31 december 1996. 4. förekommer i lag eller annan författning hänvisning till en föreskrifl i 11 kap. aktiebolagslagen som har ersatts genom en bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen. 5. bestämmelsen i 4 kap. 5 § tredje stycket skall inte tillämpas på nedskrivning som har gjorts före lagens ikraftträdande. 6. belopp som har avsatts till uppskrivningsfond före lagens ikraftträdande får användas även för nödvändiga nedskrivningar på anläggningstillgångar. om detta görs skall upplysning om detta lämnas i en not, på regeringens vägnar thage g. peterson laila freivalds (justitiedepartementet)
2970
Viktiga lagar inom associationsrätten
Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag
Stiftelselag (1994:1220)
Årsredovisningslag (1995:1554)
Viktiga lagar inom associationsrätten
Aktiebolagslag (2005:551)Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag
Stiftelselag (1994:1220)
Årsredovisningslag (1995:1554)
JP Infonets tjänster inom associationsrätt
JP Infonets tjänster inom associationsrätt
Arbetar du med associationsrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom associationsrätt.