Lag (2008:9) om arbets­ta­ga­res med­ver­kan vid grän­sö­ver­skri­dande fusio­ner, del­ningar och ombild­ningar

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2008:9
Depar­te­ment: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet ARM
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1654
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2008:9
Depar­te­ment/myn­dig­het: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet ARM
Utfär­dad: 2008-​01-10
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1654
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll och tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om arbets­ta­ga­res med­ver­kan vid grän­sö­ver­skri­dande
   1. fusio­ner,
   2. del­ningar, och
   3. ombild­ningar.

Arbets­ta­gar­nas med­ver­kan kan fast­stäl­las enligt över­ens­kom­melse mel­lan de del­ta­gande före­ta­gen och en för arbets­ta­garna enligt denna lag utsedd för­hand­lings­de­le­ga­tion eller, om någon över­ens­kom­melse inte träf­fats, enligt 30-40 §§. Lag (2022:1654).

2 §   Denna lag gäl­ler i före­tag som del­tar i eller blir resul­ta­tet av
   1. en grän­sö­ver­skri­dande fusion, del­ning eller ombild­ning om
      a) arbets­ta­garna i något av de del­ta­gande före­ta­gen omfat­tas av bestäm­mel­ser om med­ver­kan, eller
      b) det genom­snitt­liga anta­let arbets­ta­gare i något av de före­tag som del­tar i det grän­sö­ver­skri­dande för­fa­ran­det under de sex måna­derna när­mast före offent­lig­gö­ran­det av pla­nen för för­fa­ran­det upp­går till minst fyra fem­te­de­lar av det antal arbets­ta­gare som i respek­tive före­tags hem­vist­stat leder till rätt till med­ver­kan, eller
   2. en inhemsk fusion eller del­ning som sker inom fyra år från det att en grän­sö­ver­skri­dande fusion, del­ning eller ombild­ning har regi­stre­rats, om före­tag enligt 1 ingår i det över­ta­gande före­ta­get och arbets­ta­gar­nas med­ver­kan sedan tidi­gare regle­ras enligt denna lag.

Lagen gäl­ler dock inte om en fusion eller ombild­ning resul­te­rar i att ett euro­pa­bo­lag eller ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv bil­das.

Om för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen fat­tar ett beslut enligt 22 § första styc­ket eller avstår från att fatta beslut enligt 30 § 2 b gäl­ler där­ef­ter inte lagen i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get. Lag (2022:1654).

3 §   Bestäm­mel­serna i 5-9 och 19 §§ om för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen, i 20-29 a §§ om för­hand­lings­för­fa­ran­det, i 30-34 och 36-40 §§ om vad som gäl­ler om avtal inte träf­fas och i 41 § om kost­na­der gäl­ler när det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get ska ha eller har sitt säte i Sve­rige.

Bestäm­mel­serna i 10-18 och 35 §§ om för­del­ning av plat­ser och om hur leda­mö­ter för arbets­ta­gare i Sve­rige utses gäl­ler oav­sett var det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get ska ha eller har sitt säte. Lag (2022:1654).

Defi­ni­tio­ner

4 §   I denna lag avses med
   - fusion: en sådan sam­man­slag­ning som avses i 23 kap. aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) av två eller flera före­tag som inne­bär att ett före­tag över­tar ett eller flera andra före­tags till­gångar och skul­der och att det eller de sist­nämnda före­ta­gen upp­lö­ses utan lik­vi­da­tion,
   - grän­sö­ver­skri­dande fusion: en fusion mel­lan före­tag i olika sta­ter inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES),
   - del­ning: en sådan upp­del­ning av ett aktie­bo­lag som avses i 24 kap. aktie­bo­lags­la­gen,
   - grän­sö­ver­skri­dande del­ning: en del­ning genom vil­ket ett före­tag delas upp i två eller flera före­tag med hem­vist i minst två olika sta­ter inom EES,
   - grän­sö­ver­skri­dande ombild­ning: en sådan ombild­ning som avses i 24 a kap. aktie­bo­lags­la­gen,
   - EES-​stater: sta­terna i Euro­pe­iska uni­o­nen samt de övriga sta­ter som omfat­tas av EES-​avtalet,
   - före­tag: ett sådant före­tag som avses i arti­kel 119.1 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2017/1132 av den 14 juni 2017 om vissa aspek­ter av bolags­rätt, i den ursprung­liga lydel­sen,
   - över­ta­gande före­tag: ett eller flera före­tag som blir resul­ta­tet av en fusion eller del­ning,
   - del­ta­gande före­tag: ett eller flera före­tag som direkt del­tar i en fusion, del­ning eller ombild­ning,
   - dot­ter­fö­re­tag: ett före­tag som ett annat före­tag utö­var ett bestäm­mande infly­tande över i enlig­het med 13-16 §§ lagen (2011:427) om euro­pe­iska före­tags­råd,
   - berörda dot­ter­fö­re­tag eller berörda fili­a­ler: dot­ter­fö­re­tag eller fili­a­ler till ett del­ta­gande före­tag som föreslås bli dot­ter­fö­re­tag eller fili­a­ler till ett över­ta­gande eller ombil­dat före­tag, och
   - med­ver­kan: det arbets­ta­ga­rin­fly­tande som utövas genom rät­ten att
      a) välja eller på annat sätt utse några av leda­mö­terna i ett före­tags sty­relse, annat för­valt­nings­or­gan eller till­syns­or­gan, eller
      b) före­slå eller avvisa några eller alla leda­mö­ter i ett före­tags sty­relse, annat för­valt­nings­or­gan eller till­syns­or­gan. Lag (2022:1654).

För­hand­lings­de­le­ga­tion för arbets­ta­garna

Inrät­tande av en för­hand­lings­de­le­ga­tion

5 §   De del­ta­gande före­ta­gen ska så snart som möj­ligt, sedan fusions­pla­nen, del­nings­pla­nen eller ombild­nings­pla­nen har offent­lig­gjorts, vidta nöd­vän­diga åtgär­der för att en för­hand­lings­de­le­ga­tion för arbets­ta­garna ska kunna inrät­tas.

De del­ta­gande före­ta­gen ska lämna upp­gift om nam­nen på de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna samt upp­gift om anta­let anställda i dessa. De ska även lämna upp­gift om nam­nen på övriga dot­ter­fö­re­tag och fili­a­ler i EES-​staterna. Infor­ma­tio­nen ska läm­nas till arbets­ta­gar­nas repre­sen­tan­ter i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna.

Om före­ta­gen avser att utan före­gå­ende för­hand­lingar tillämpa bestäm­mel­serna i 32-40 §§ ska den infor­ma­tion som avses i andra styc­ket även inne­hålla en upp­lys­ning om denna avsikt.
Lag (2022:1654).

6 §   En för­hand­lings­de­le­ga­tion för arbets­ta­garna ska inrät­tas i enlig­het med 7-19 §§. Leda­mö­ter till för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen ska väl­jas eller utses inom tio vec­kor från det att de del­ta­gande före­ta­gen full­gjort sina skyl­dig­he­ter enligt 5 §.

För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen före­trä­der arbets­ta­garna i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna i för­hand­lingar med de del­ta­gande före­ta­gen om ett avtal om med­ver­kan i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get. För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen kan också ha de upp­gif­ter som fram­går av 33-37 §§. Lag (2022:1654).

För­del­ning av plat­ser mel­lan arbets­ta­gare i de olika EES- sta­terna

7 §   Arbets­ta­garna i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna i varje EES-​stat ska till­de­las en ordi­na­rie plats i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen för varje hel eller påbör­jad tion­del som de till­sam­mans utgör av samt­liga arbets­ta­gare i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna i samt­liga EES-​stater.

8 §   Vid en grän­sö­ver­skri­dande fusion ska arbets­ta­garna i de olika EES-​staterna till­de­las extra­plat­ser i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen, om det behövs för att minst en repre­sen­tant ska kunna utses för arbets­ta­garna i varje del­ta­gande före­tag som föreslås upp­höra i och med fusio­nen.

De extra­plat­ser som till­de­las arbets­ta­garna enligt första styc­ket får dock inte över­stiga 20 pro­cent av de plat­ser som sam­man­lagt till­de­lats arbets­ta­garna enligt 7 §. Om hela beho­vet av extra­plat­ser med hän­syn till detta inte kan täc­kas, ska de till­gäng­liga plat­serna till­de­las arbets­ta­garna i del­ta­gande före­tag i olika EES-​stater i fal­lande ord­ning efter anta­let arbets­ta­gare i de före­tag som föreslås upp­höra i och med fusio­nen.

Till­del­ningen av extra­plat­ser får inte med­föra att någon arbets­ta­gare blir repre­sen­te­rad av mer än en leda­mot.
Lag (2022:1654).

9 §   Om anta­let arbets­ta­gare i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen eller berörda fili­a­lerna för­änd­ras under den tid för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen ver­kar och för­änd­ringen är av sådan omfatt­ning att den påver­kar för­del­ningen av anta­let plat­ser mel­lan arbets­ta­garna i olika EES-​stater, ska för­del­ningen enligt 7 och 8 §§ göras om.

För­del­ning av plat­ser mel­lan arbets­ta­gare i olika före­tag och fili­a­ler i Sve­rige

10 §   De ordi­na­rie plat­ser i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen som till­de­lats arbets­ta­gare i Sve­rige, ska för­de­las mel­lan arbets­ta­garna i de del­ta­gande före­ta­gen i Sve­rige i fal­lande ord­ning efter anta­let arbets­ta­gare i före­ta­gen. Arbets­ta­garna i varje före­tag till­de­las högst en plats per före­tag.

Om det efter för­del­ningen åter­står ordi­na­rie plat­ser att för­dela, för­de­las dessa mel­lan arbets­ta­garna i berörda dot­ter­fö­re­tag och berörda fili­a­ler i fal­lande ord­ning efter anta­let arbets­ta­gare i respek­tive dot­ter­fö­re­tag eller filial.
Arbets­ta­garna i varje dot­ter­fö­re­tag eller filial till­de­las högst en plats per före­tag respek­tive filial.

Om det där­ef­ter åter­står ordi­na­rie plat­ser att för­dela, för­de­las dessa mel­lan arbets­ta­garna i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna med en plats var­dera i fal­lande ord­ning efter anta­let arbets­ta­gare i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen eller berörda fili­a­lerna. För­del­ningen upp­re­pas till dess inga ordi­na­rie plat­ser åter­står att för­dela.

11 §   De lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner som enligt 15 eller 16 § ska utse leda­mö­ter från Sve­rige får komma över­ens om att en annan för­del­ning av de ordi­na­rie plat­serna ska gälla än den som föl­jer av 10 §. En sådan över­ens­kom­melse ska dock så långt det är möj­ligt säker­ställa att arbets­ta­garna i varje del­ta­gande före­tag till­de­las en plats.

12 §   De extra­plat­ser i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen som enligt 8 § kan komma att till­de­las arbets­ta­gare i Sve­rige för­de­las mel­lan arbets­ta­gare i svenska före­tag som föreslås upp­höra i och med fusio­nen i fal­lande ord­ning efter anta­let arbets­ta­gare i före­ta­gen. För­del­ningen sker enbart mel­lan arbets­ta­gare i före­tag som inte fått någon plats enligt 10 §.

13 §   Om för­del­ningen av anta­let plat­ser i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen görs om enligt 9 §, ska även för­del­ningen enligt 10 och 12 §§ göras om.

14 §   Om arbets­ta­garna i ett del­ta­gande före­tag, berört dot­ter­fö­re­tag eller berörd filial i Sve­rige till­de­lats en plats i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen och före­ta­get eller fili­a­len upp­hör att vara del­ta­gande eller berört, ska plat­sen omför­de­las även om för­hand­lings­de­le­ga­tio­nens sam­man­sätt­ning inte ska göras om enligt 9 §.

Om det är en ordi­na­rie plats som ska omför­de­las enligt första styc­ket, ska plat­sen till­de­las arbets­ta­garna i det före­tag eller den filial som vid när­mast före­gå­ende för­del­ning enligt 10 § stod i tur att få nästa ordi­na­rie plats. Om plat­sen där­i­ge­nom skulle till­de­las arbets­ta­garna i ett före­tag som redan fått en extra­plats enligt bestäm­mel­serna i 12 §, ska plat­sen dock gå vidare till arbets­ta­garna i det före­tag eller den filial som där­ef­ter står näst i tur.

Om det är en extra­plats som ska omför­de­las enligt första styc­ket, ska plat­sen till­de­las arbets­ta­garna i det före­tag som enligt 12 § stod i tur att få nästa extra­plats vid det tidi­gare för­fa­ran­det. Om det inte finns något sådant före­tag ska ingen till­de­las plat­sen.

Hur leda­mö­ter från Sve­rige utses

15 §   Leda­mö­ter från Sve­rige i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen utses av den eller de lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner i Sve­rige som är bundna av kol­lek­tivav­tal i för­hål­lande till de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen eller berörda fili­a­lerna i Sve­rige.

Om det finns flera kol­lek­tivav­tals­bundna lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner och dessa inte kom­mer över­ens om annat, gäl­ler föl­jande ord­ning för att utse en eller flera leda­mö­ter. Om det är fråga om att utse en leda­mot ska denna utses av den lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som före­trä­der det största anta­let av de kol­lek­tivav­tals­bundna arbets­ta­garna i Sve­rige vid de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna. Om det är fråga om att utse flera leda­mö­ter ska den ord­ning gälla för hur arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter utses som finns angi­ven i 8 § andra och tredje styc­kena lagen (1987:1245) om sty­rel­se­re­pre­sen­ta­tion för de pri­va­tan­ställda.

Lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner som till­hör samma huvud­or­ga­ni­sa­tion ska anses som en orga­ni­sa­tion.

16 §   Om inget av de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen eller berörda fili­a­lerna i Sve­rige är bun­det av kol­lek­tivav­tal i för­hål­lande till någon arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion, ska leda­mö­terna från Sve­rige i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen utses av den lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som före­trä­der flest arbets­ta­gare i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna i Sve­rige. Detta gäl­ler dock endast om de lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­nerna inte kom­mer över­ens om annat.

Lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner som till­hör samma huvud­or­ga­ni­sa­tion ska anses som en orga­ni­sa­tion.

17 §   Finns inte en sådan orga­ni­sa­tion som avses i 16 §, utses leda­mö­terna i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen av arbets­ta­garna i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna i Sve­rige.

Vilka arbets­ta­gare före­trä­der leda­mö­terna från Sve­rige?

18 §   En leda­mot som utses sedan plat­sen till­de­lats med stöd av bestäm­mel­serna i 10 § före­trä­der arbets­ta­garna i det före­tag eller den filial vars arbets­ta­gare till­de­lats plat­sen.

Om flera leda­mö­ter utses för arbets­ta­garna i ett före­tag eller en filial med stöd av bestäm­mel­serna i 10 § före­trä­der de, om möj­ligt, lika många arbets­ta­gare var.

En leda­mot som utses sedan plat­sen till­de­lats med stöd av 10 § före­trä­der även arbets­ta­gare i före­tag och fili­a­ler vars arbets­ta­gare inte till­de­lats någon plats i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen. Anta­let arbets­ta­gare i de före­tag och fili­a­ler vars arbets­ta­gare inte till­de­lats någon plats för­de­las så jämnt som möj­ligt mel­lan de leda­mö­ter som före­trä­der andra arbets­ta­gare.

En leda­mot som utses sedan plat­sen till­de­lats med stöd av bestäm­mel­serna i 12 § före­trä­der enbart arbets­ta­garna vid det före­tag som föreslås upp­höra i och med fusio­nen.

19 §   Reg­lerna i 18 § ska inte tilläm­pas om en för­hand­lings­de­le­ga­tion inrät­tas efter att de del­ta­gande före­ta­gen fat­tat beslut enligt 22 § andra styc­ket eller när en för­hand­lings­de­le­ga­tion av annan anled­ning enbart ska fatta sådana beslut som omfat­tas av 28 §.

För­hand­lingar m.m.

För­hand­lings­pe­riod

20 §   För­hand­ling­arna mel­lan de del­ta­gande före­ta­gen och arbets­ta­gar­nas för­hand­lings­de­le­ga­tion om ett avtal om med­ver­kan i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get ska inle­das så snart som för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen har inrät­tats och får pågå i högst sex måna­der efter inrät­tan­det.

Par­terna får gemen­samt besluta att för­länga för­hand­lings­pe­ri­o­den till sam­man­lagt högst ett år.
Lag (2022:1654).

21 §   Om tids­fris­ten om tio vec­kor enligt 6 § över­skrids på grund av omstän­dig­he­ter som arbets­ta­garna ansva­rar för ska den för­hand­lings­pe­riod som avses i 20 § anses börja löpa när tids­fris­ten enligt 6 § över­skrids.

Avstå­ende från eller avbry­tande av för­hand­lingar

22 §   För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen får besluta att avstå från att inleda för­hand­lingar om ett avtal om med­ver­kan i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get eller att avbryta pågående sådana för­hand­lingar.

De del­ta­gande före­ta­gen får besluta att avstå från att inleda för­hand­lingar om ett avtal om med­ver­kan i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get. Lag (2022:1654).

Infor­ma­tion

23 §   De del­ta­gande före­ta­gen ska infor­mera för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen om före­koms­ten och omfatt­ningen av med­ver­kan i de del­ta­gande före­ta­gen samt om pla­nerna för den grän­sö­ver­skri­dande fusio­nen, del­ningen eller ombild­ningen och om hur genom­fö­ran­det av fusio­nen, del­ningen eller ombild­ningen fort­skri­der till dess att den regi­stre­rats. Lag (2022:1654).

Exper­ter

24 §   För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen får biträ­das av exper­ter som den själv utser. Exper­terna får på för­hand­lings­de­le­ga­tio­nens begä­ran när­vara vid för­hand­ling­arna med de del­ta­gande före­ta­gen när detta är lämp­ligt för att främja enhet­lig­het och kon­se­kvens på euro­pe­isk nivå.

Omröst­nings­reg­ler

25 §   Som för­hand­lings­de­le­ga­tio­nens beslut gäl­ler, om inte annat föl­jer av 26, 27 eller 28 §, den mening som stöds av mer än hälf­ten av för­hand­lings­de­le­ga­tio­nens leda­mö­ter, om dessa repre­sen­te­rar mer än hälf­ten av samt­liga arbets­ta­gare i de del­ta­gande före­ta­gen, berörda dot­ter­fö­re­ta­gen och berörda fili­a­lerna.

26 §   Om ett avtals­för­slag skulle leda till att ande­len leda­mö­ter som omfat­tas av rätt till med­ver­kan i det över­ta­gande före­ta­get blir mindre än vad som tidi­gare gällt för arbets­ta­garna i det av de del­ta­gande före­ta­gen med högst andel med­ver­kan, krävs för att avta­let ska god­kän­nas att minst två tred­je­de­lar av de leda­mö­ter som före­trä­der minst två tred­je­de­lar av arbets­ta­garna i minst två EES-​stater rös­tar för detta. Denna majo­ri­tets­re­gel gäl­ler endast när med­ver­kan omfat­tar minst 25 pro­cent av det totala anta­let arbets­ta­gare i de del­ta­gande före­ta­gen.

27 §   För ett beslut enligt 22 § första styc­ket att avstå från att inleda för­hand­lingar eller att avbryta pågående för­hand­lingar krävs föl­jande majo­ri­tet:
   1. Vid fusio­ner, att minst två tred­je­de­lar av de leda­mö­ter som före­trä­der minst två tred­je­de­lar av arbets­ta­garna i minst två EES-​stater rös­tar för detta.
   2. Vid del­ningar och ombild­ningar, att minst två tred­je­de­lar av leda­mö­terna rös­tar för detta. Lag (2022:1654).

28 §   När för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen beslu­tar om hur plat­ser ska för­de­las och leda­mö­ter utses enligt 33 och 34 §§, man­dat­pe­ri­o­dens längd enligt 36 § och vilka leda­mö­ter till sty­rel­sen som ska föreslås eller avvi­sas enligt 37 § gäl­ler den ord­ning som dele­ga­tio­nen själv bestäm­mer.

Avtal om med­ver­kan

29 §   Ett avtal om med­ver­kan ska vara skrift­ligt.

Avta­let ska behandla
   1. avta­lets omfatt­ning,
   2. det huvud­sak­liga inne­hål­let i en ord­ning för med­ver­kan, inklu­sive upp­gif­ter om anta­let leda­mö­ter som arbets­ta­garna har rätt att välja, utse, före­slå eller avvisa,
   3. vilka för­fa­ran­den som ska använ­das när leda­mö­terna väljs, utses, föreslås eller avvi­sas,
   4. leda­mö­ter­nas rät­tig­he­ter, och
   5. avta­lets löp­tid, i vilka fall det bör omför­hand­las, hur en omför­hand­ling ska genom­fö­ras och vad som ska gälla för det fall omför­hand­lingar inte leder till något nytt avtal.

29 a §   Om ett bolag bil­das genom en grän­sö­ver­skri­dande del­ning eller ombild­ning ska det i ett avtal om arbets­ta­ga­rin­fly­tande före­skri­vas åtminstone samma nivå för arbets­ta­ga­rin­fly­tande som den som finns i det över­lå­tande bola­get respek­tive bola­get före ombild­ningen. Lag (2022:1654).

Vad som gäl­ler om avtal inte träf­fas

När reg­lerna ska tilläm­pas

30 §   Bestäm­mel­serna i 32-40 §§ ska tilläm­pas
   1. om par­terna är över­ens om det,
   2. om ett avtal som upp­fyl­ler kra­ven i denna lag inte träf­fats när tids­fris­ten under vil­ken för­hand­lingar kan pågå enligt 20 § löpt ut och
      a) minst en tred­je­del av arbets­ta­garna i de del­ta­gande före­ta­gen hade rätt till med­ver­kan, eller
      b) arbets­ta­garna i något av de del­ta­gande före­ta­gen, även om de utgjorde en mindre andel än en tred­je­del av arbets­ta­garna i dessa före­tag, hade rätt till med­ver­kan och för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen beslu­tar att arbets­ta­garna ska ha rätt till med­ver­kan i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get, eller
   3. om de del­ta­gande före­ta­gen fat­tat beslut enligt 22 § andra styc­ket om att avstå från att inleda för­hand­lingar om ett avtal om med­ver­kan. Lag (2022:1654).

31 §   Om bestäm­mel­serna i 32-40 §§ ska tilläm­pas och det i de del­ta­gande före­ta­gen finns mer än en form för med­ver­kan, får för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen besluta vil­ken form som ska infö­ras i det över­ta­gande före­ta­get. Om för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen fat­tar ett sådant beslut, ska den infor­mera de del­ta­gande före­ta­gen om beslu­tet.

Om för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen inte fat­tar ett beslut enligt första styc­ket, får de del­ta­gande före­ta­gen besluta vil­ken form för med­ver­kan som ska infö­ras i det över­ta­gande före­ta­get. Om de del­ta­gande före­ta­gen fat­tar ett sådant beslut, ska de i före­kom­mande fall infor­mera för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen om beslu­tet.

Rät­ten till med­ver­kan

31 a §   Om 32-40 §§ ska tilläm­pas när ett bolag bil­das genom grän­sö­ver­skri­dande del­ning eller ombild­ning ska arbets­ta­garna ha rätt till med­ver­kan i samma omfatt­ning som före del­ningen eller ombild­ningen. Lag (2022:1654).

32 §   Arbets­ta­gar­nas rätt att välja, utse, före­slå eller avvisa ett antal leda­mö­ter i ett över­ta­gande eller ombil­dat före­tags sty­relse ska mot­svara den högsta andel som gällde i något organ i något av de del­ta­gande före­ta­gen före regi­stre­ringen.

När 32-40 §§ ska tilläm­pas enligt 30 § 1 eller 2 har arbets­ta­garna rätt att välja eller på annat sätt utse en tred­je­del av anta­let leda­mö­ter i sty­rel­sen, om de enligt första styc­ket skulle ha rätt till en större andel leda­mö­ter. Om en tred­je­del inte utgör ett helt tal ska arbets­ta­garna ha rätt till det antal leda­mö­ter som mot­sva­rar när­mast högre tal.
Lag (2022:1654).

33 §   För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen ska besluta hur plat­ser i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­gets sty­relse ska för­de­las mel­lan leda­mö­ter som före­trä­der arbets­ta­gare från olika EES- sta­ter. För­del­ningen ska ske pro­por­tio­nellt i för­hål­lande till ande­len arbets­ta­gare i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get, dess dot­ter­fö­re­tag och fili­a­ler i varje EES-​stat.

Om inte arbets­ta­garna i samt­liga EES-​stater blir repre­sen­te­rade vid för­del­ningen enligt första styc­ket, ska en plats undan­tas från den pro­por­tio­nella för­del­ningen. Den undan­tagna plat­sen ska till­de­las arbets­ta­garna i den EES-​stat där det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get ska ha sitt säte. Om dessa arbets­ta­gare redan är repre­sen­te­rade ska plat­sen i stäl­let till­de­las arbets­ta­garna i den EES-​stat som har flest arbets­ta­gare av dem som bli­vit utan repre­sen­ta­tion.
Lag (2022:1654).

34 §   För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen ska utse leda­mö­ter till de plat­ser i sty­rel­sen som för­de­lats mel­lan arbets­ta­garna i olika EES-​stater enligt 33 §. Om en EES-​stat har en natio­nell ord­ning för val av arbets­ta­gar­le­da­mö­ter till något före­tags­or­gan, ska i stäl­let den ord­ningen tilläm­pas för val av leda­mö­ter till plat­ser som till­de­lats arbets­ta­gare från den sta­ten.

35 §   Leda­mö­ter till de plat­ser i sty­rel­sen eller något före­tags­or­gan i annan EES-​stat som till­de­lats arbets­ta­gare i Sve­rige utses av lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tio­ner enligt 15 eller 16 §. Orga­ni­sa­tio­nerna får enas om att över­låta sin rätt att utse leda­mö­ter till för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen eller mot­sva­rande organ i annan EES-​stat.

36 §   Den som utser arbets­ta­gar­le­da­mö­ter enligt 34 eller 35 § ska bestämma man­dat­pe­ri­o­dens längd. Man­dat­pe­ri­o­den får dock inte vara längre än fyra räken­skapsår. Den ska bestäm­mas så att upp­dra­get upp­hör vid slu­tet av en ordi­na­rie stämma på vil­ken sty­rel­se­val för­rät­tas.

37 §   När arbets­ta­gar­nas med­ver­kan består i en rätt att före­slå eller avvisa leda­mö­ter till sty­rel­sen, bestäm­mer för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen vilka kan­di­da­ter som ska föreslås eller avvi­sas.

38 §   När arbets­ta­garna ska välja, utse, före­slå eller avvisa nya leda­mö­ter till sty­rel­sen ska en för­hand­lings­de­le­ga­tion inrät­tas på nytt enligt 7-17 §§, om det inte är obe­höv­ligt. Vad som sägs om de del­ta­gande före­ta­gen ska gälla för det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get. Lag (2022:1654).

39 §   Arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter i sty­rel­sen ska ha samma rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter som de leda­mö­ter som har utsetts av aktieä­garna eller för­e­nings­med­lem­marna.

Arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­terna får dock inte delta i behand­lingen av frå­gor som rör kol­lek­tivav­tal eller strids­åt­gär­der eller av andra frå­gor där en arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion har ett väsent­ligt intresse som kan strida mot före­ta­gets.

Om ett före­tags verk­sam­het är av sådan natur eller har ett sådant ända­mål som avses i 2 § lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet, har arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­terna inte hel­ler rätt att delta i ett beslut som gäl­ler verk­sam­he­tens mål eller inrikt­ning.

40 §   En av arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­terna får när­vara och delta i över­lägg­ning­arna när ett ärende, som senare ska avgö­ras i det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­gets sty­relse, för­be­reds av där­till sär­skilt utsedda leda­mö­ter i sty­rel­sen eller befatt­nings­ha­vare i före­ta­get. Lag (2022:1654).

Kost­na­der

41 §   Alla kost­na­der för för­hand­lings­de­le­ga­tio­nens för­hand­lings­verk­sam­het och verk­sam­het i övrigt ska bäras av de del­ta­gande före­ta­gen eller av det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get i den utsträck­ning som krävs för att för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen ska kunna utföra sina upp­gif­ter på lämp­ligt sätt. Lag (2022:1654).

Övriga bestäm­mel­ser

42 §   Arbets­ta­gar­nas för­hand­lings­de­le­ga­tion kan för­värva rät­tig­he­ter och ikläda sig skyl­dig­he­ter samt föra talan inför dom­sto­lar och andra myn­dig­he­ter.

För­hand­lings­de­le­ga­tio­nen upp­hör när den har utfört sina upp­gif­ter enligt denna lag.

Skydd för arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter

43 §   Bestäm­mel­serna i 3 § första styc­ket, 4 och 6-8 §§ lagen (1974:358) om fack­lig för­tro­en­de­mans ställ­ning på arbets­plat­sen ska gälla på mot­sva­rande sätt för arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter som van­ligt­vis utför sitt arbete i Sve­rige och utför upp­gif­ter enligt denna lag.

Tyst­nads­plikt

44 §   De del­ta­gande före­ta­gen eller det över­ta­gande eller ombil­dade före­ta­get får besluta om tyst­nads­plikt för leda­mö­ter i för­hand­lings­de­le­ga­tio­nen samt för de exper­ter som biträ­der detta organ, om det är nöd­vän­digt med hän­syn till före­ta­gets bästa.

Den som fått infor­ma­tion under tyst­nads­plikt får trots tyst­nads­plik­ten föra infor­ma­tio­nen vidare till andra leda­mö­ter i samma för­hand­lings­de­le­ga­tion och till dess exper­ter. Rät­ten att föra infor­ma­tio­nen vidare gäl­ler endast om upp­gifts­läm­na­ren under­rät­tar mot­ta­ga­ren om tyst­nads­plik­ten. I sådant fall gäl­ler tyst­nads­plik­ten även för mot­ta­ga­ren.

Tyst­nads­plik­ten ska fort­sätta att gälla även efter det att upp­dra­get som leda­mot eller expert upp­hört. Lag (2022:1654).

Miss­bruk av för­fa­ran­det

44 a §   Reg­lerna om grän­sö­ver­skri­dande fusio­ner, del­ningar och ombild­ningar får inte tilläm­pas i syfte att frånta eller för­vägra arbets­ta­garna deras rätt till arbets­ta­ga­rin­fly­tande.

Om väsent­liga för­änd­ringar i ett bolag som har regi­stre­rats genom en grän­sö­ver­skri­dande fusion, del­ning eller ombild­ning, eller i dess dot­ter­fö­re­tag eller fili­a­ler, inträf­far inom ett år från det att bola­get har regi­stre­rats och är sådana att arbets­ta­garna skulle ha fått ett mer omfat­tande infly­tande om för­änd­ring­arna gjorts före regi­stre­ringen av bola­get, ska för­änd­ring­arna anses gjorda i syfte att frånta eller för­vägra arbets­ta­garna deras rätt till arbets­ta­ga­rin­fly­tande. Detta gäl­ler dock inte om bola­get visar andra skäl för för­änd­ring­arna. Lag (2022:1654).

Ska­de­stånd

45 §   Den som bry­ter mot denna lag, mot ett avtal enligt lagen eller mot tyst­nads­plikt som avses i denna lag ska ersätta upp­kom­men skada i enlig­het med bestäm­mel­serna i 55 och 56 §§, 57 § andra styc­ket, 60 § första styc­ket samt 61 och 62 §§ lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet.

Vid tillämp­ningen av dessa bestäm­mel­ser ska det som sägs om arbets­gi­vare gälla även för över­ta­gande eller ombil­dade före­tag och del­ta­gande före­tag samt det som sägs om arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion gälla även för arbets­ta­gar­nas för­hand­lings­de­le­ga­tion.

En arbets­ta­gare eller en arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion kan dock inte med stöd av denna lag kräva ska­de­stånd av en annan arbets­ta­gare eller arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion. Lag (2022:1654).

Rät­te­gång

46 §   Mål om tillämp­ningen av denna lag ska, i den mån tvis­ten avser för­hål­lan­det mel­lan arbets­gi­vare och arbets­ta­gare, hand­läg­gas enligt lagen (1974:371) om rät­te­gången i arbets­tvis­ter. I ett sådant fall ska Arbets­dom­sto­len vara första dom­stol.

Vid tillämp­ningen av lagen om rät­te­gången i arbets­tvis­ter ska det som där anges om arbets­gi­vare gälla även för över­ta­gande eller ombil­dade före­tag och del­ta­gande före­tag samt det som sägs om arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion gälla även för arbets­ta­gar­nas för­hand­lings­de­le­ga­tion. Det som där anges om kol­lek­tivav­tal ska gälla även för sådana avtal som avses i denna lag.

Mål om tillåt­lig­he­ten av tyst­nads­plikt ska hand­läg­gas skynd­samt. Lag (2022:1654).

47 §   När någon vill yrka ska­de­stånd enligt denna lag, gäl­ler i tillämp­liga delar 64, 65 och 68 §§ lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet. Vid tillämp­ningen av 64 § ska över­ta­gande eller ombil­dade före­tag, del­ta­gande före­tag och arbets­ta­gar­nas för­hand­lings­de­le­ga­tion anses ha för­hand­lings­rätt enligt 10 § lagen om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet. Den tid enligt 65 § inom vil­ken talan senast ska väc­kas, ska dock vara åtta måna­der. Lag (2022:1654).