Revi­sions­lag (1999:1079)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1999:1079
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:354
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1999:1079
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 1999-​12-02
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:354
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


All­männa bestäm­mel­ser

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om revi­sion för vissa fysiska och juri­diska per­so­ner.

I denna lag bety­der
   1. före­tag: fysisk eller juri­disk per­son som är bok­fö­rings­skyl­dig enligt bok­fö­rings­la­gen (1999:1078),
   2. moder­fö­re­tag: före­tag som utgör moder­fö­re­tag enligt defi­ni­tio­nen i 1 kap. 4 § års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554),
   3. dot­ter­fö­re­tag: vad som utgör dot­ter­fö­re­tag enligt defi­ni­tio­nen i 1 kap. 4 § års­re­do­vis­nings­la­gen,
   4. kon­cern: vad som utgör kon­cern enligt defi­ni­tio­nen i 1 kap. 4 § års­re­do­vis­nings­la­gen,
   5. kon­cern­fö­re­tag: vad som utgör kon­cern­fö­re­tag enligt defi­ni­tio­nen i 1 kap. 4 § års­re­do­vis­nings­la­gen,
   6. före­tags­led­ning: den eller de som sva­rar för före­ta­gets orga­ni­sa­tion och för­valt­ningen av före­ta­gets ange­lä­gen­he­ter samt den eller de som har hand om den löpande för­valt­ningen.

2 §   Lagen är tillämp­lig på före­tag som enligt 6 kap. 1 § bok­fö­rings­la­gen (1999:1078) är skyl­diga att avsluta bok­fö­ringen med en års­re­do­vis­ning, dock inte före­tag för vilka reg­ler om revi­sion finns i någon annan lag.

I fråga om han­dels­bo­lag i vilka en eller flera juri­diska per­so­ner är delä­gare är lagen tillämp­lig endast om bola­get upp­fyl­ler mer än ett av föl­jande vill­kor:
   1. mede­lan­ta­let anställda i bola­get har under vart och ett av de två senaste räken­skaps­å­ren upp­gått till mer än 3,
   2. bola­gets redo­vi­sade balansom­slut­ning har för vart och ett av de två senaste räken­skaps­å­ren upp­gått till mer än 1,5 mil­jo­ner kro­nor,
   3. bola­gets redo­vi­sade net­to­om­sätt­ning har för vart och ett av de två senaste räken­skaps­å­ren upp­gått till mer än 3 mil­jo­ner kro­nor.

Andra styc­ket gäl­ler även för moder­bo­lag i en kon­cern, om kon­cer­nen upp­fyl­ler mer än ett av de vill­kor som anges där.
Vid tillämp­ningen ska ford­ringar och skul­der mel­lan kon­cern­fö­re­tag, lik­som intern­vins­ter, eli­mi­ne­ras. Det­samma gäl­ler för intäk­ter och kost­na­der som hän­för sig till trans­ak­tio­ner mel­lan kon­cern­fö­re­tag, lik­som för­änd­ring av intern­vinst. Lag (2010:837).

Under­teck­nande med elektro­nisk under­skrift

2 a §   En hand­ling enligt denna lag som ska vara under­teck­nad får under­teck­nas med en sådan avan­ce­rad elektro­nisk under­skrift som avses i arti­kel 3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring och betrodda tjäns­ter för elektro­niska trans­ak­tio­ner på den inre mark­na­den och om upp­hä­vande av direk­tiv 1999/93/EG, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2016:641).

Anta­let revi­so­rer

3 §   Ett före­tag skall ha minst en revi­sor.

4 §   För en revi­sor får en eller flera revi­sors­sup­ple­an­ter utses. Vad som sägs i denna lag om revi­sor skall i tillämp­liga delar även gälla sup­ple­ant.

Revi­sorns upp­gif­ter

5 §   Revi­sorn ska granska före­ta­gets års­re­do­vis­ning och bok­fö­ring samt före­tags­led­ning­ens för­valt­ning. Gransk­ningen ska vara så ingå­ende och omfat­tande som god revi­sions­sed krä­ver. Om revi­sorn är en auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor eller ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag, ska gransk­ningen utfö­ras med pro­fes­sio­nell skep­ti­cism.

Om före­ta­get är moder­fö­re­tag, ska revi­sorn även granska kon­cern­re­do­vis­ningen och kon­cern­fö­re­ta­gens inbör­des för­hål­lan­den. Lag (2016:433).

5 a §   Gransk­ningen av en håll­bar­hets­rap­port eller av en håll­bar­hets­rap­port för en kon­cern ska göras enligt de stan­dar­der som har anta­gits med stöd av arti­kel 26a.3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstad­gad revi­sion av års­re­do­vis­ning, års­bok­slut och sam­man­ställd redo­vis­ning och om änd­ring av rådets direk­tiv 78/660/EEG och 83/349/EEG samt om upp­hä­vande av rådets direk­tiv 84/253/EEG, i lydel­sen enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2022/2464.

För gransk­ningen gäl­ler också det som sägs i 5 § första styc­ket andra och tredje mening­arna.

Före­ta­get får utse en eller flera andra revi­so­rer att enbart granska håll­bar­hets­rap­por­ten. Om före­ta­get är ett moder­fö­re­tag, gäl­ler detta även för gransk­ningen av håll­bar­hets­rap­por­ten för kon­cer­nen. Lag (2024:354).

6 §   Revi­sorn ska efter varje räken­skapsår lämna en revi­sions­be­rät­telse och en gransk­nings­be­rät­telse till före­ta­get. Bestäm­mel­ser om revi­sions­be­rät­tel­sens inne­håll och den tid­punkt då den ska läm­nas till före­tags­led­ningen finns i 27-32 §§.

I 33 a § första styc­ket anges vilka av dessa bestäm­mel­ser som gäl­ler gransk­nings­be­rät­tel­sen.

Om före­ta­get är ett moder­fö­re­tag, ska revi­sorn även lämna en kon­cern­re­vi­sions­be­rät­telse enligt bestäm­mel­serna i 33 § och en gransk­nings­be­rät­telse för kon­cer­nen enligt bestäm­mel­serna i 33 b §. Det som sägs om kon­cern­re­vi­sions­be­rät­telse gäl­ler inte om moder­fö­re­ta­get enligt 7 kap. 2, 3 eller 3 a § års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554) inte behö­ver upp­rätta kon­cern­re­do­vis­ning. Det som sägs om gransk­nings­be­rät­telse för kon­cer­nen gäl­ler inte om moder­fö­re­ta­get enligt 7 kap. 31 a och 31 b §§ den lagen inte behö­ver upp­rätta en håll­bar­hets­rap­port för kon­cer­nen.

Om samma revi­sor utför revi­sio­nen av års­re­do­vis­ningen och gransk­ningen av håll­bar­hets­rap­por­ten får gransk­nings­be­rät­tel­sen tas in som ett eget avsnitt i revi­sions­be­rät­tel­sen. Det­samma gäl­ler om den revi­sor som avses i andra styc­ket även utför gransk­ningen av håll­bar­hets­rap­por­ten för kon­cer­nen. Lag (2024:354).

7 §   I sam­band med revi­sio­nen och gransk­ningen av håll­bar­hets­rap­por­ten ska revi­sorn fram­föra de erin­ringar och göra de påpe­kan­den till före­tags­led­ningen som föl­jer av god revi­sions­sed. Bestäm­mel­ser om erin­ringar finns i 34 §.
Lag (2024:354).

Till­han­da­hål­lande av upp­lys­ningar m.m.

8 §   Före­tags­led­ningen skall ge revi­sorn till­fälle att genom­föra gransk­ningen i den omfatt­ning revi­sorn anser vara nöd­vän­dig.
Den skall lämna de upp­lys­ningar och den hjälp som revi­sorn begär.

Samma skyl­dig­he­ter har före­tags­led­ningen och revi­sorn i ett dot­ter­fö­re­tag gente­mot en revi­sor i moder­fö­re­ta­get.

Hur revi­sor utses

9 §   En revi­sor utses av före­ta­get.

Före­ta­get får bestämma att någon annan skall utse revi­sor.

I 25 § finns bestäm­mel­ser om att läns­sty­rel­sen i vissa fall skall utse revi­sor.

Avtals­vill­kor om revi­sor­sval

9 a §   Ett avtals­vill­kor som har till syfte att före­ta­get ska välja en viss revi­sor eller en revi­sor som finns med i en viss för­teck­ning eller lik­nande är ogil­tigt. Det­samma gäl­ler sådana begräns­ningar i stad­gar eller mot­sva­rande.
Lag (2016:433).

Obe­hö­rig­hets­grun­der

10 §   Den som är underå­rig, i kon­kurs eller har fått närings­för­bud eller har för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken kan inte vara revi­sor.

Bosätt­nings­krav

11 §   En revi­sor som inte är auk­to­ri­se­rad eller god­känd ska vara bosatt i en stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, om inte även en auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor del­tar i revi­sio­nen. Om det finns sär­skilda skäl, får Bolags­ver­ket i ett enskilt fall besluta om undan­tag från bosätt­nings­kra­vet. Lag (2014:543).

Kom­pe­tenskrav

12 §   En revi­sor ska ha den insikt i och erfa­ren­het av redo­vis­ning och eko­no­miska för­hål­lan­den som med hän­syn till arten och omfatt­ningen av före­ta­gets verk­sam­het fordras för att full­göra upp­dra­get.

Endast den som är auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor kan vara revi­sor i
   1. ett han­dels­bo­lag som en eller flera juri­diska per­so­ner är delä­gare i,
   2. ett hypo­teks­in­sti­tut som är skyl­digt att upp­rätta års­re­do­vis­ning enligt lagen (1995:1559) om års­re­do­vis­ning i kre­di­tin­sti­tut och vär­de­pap­pers­bo­lag,
   3. en grup­pe­ring enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1082/2006 av den 5 juli 2006 om en euro­pe­isk grup­pe­ring för ter­ri­to­ri­ellt sam­ar­bete (EGTS),
   4. ett kon­sor­tium enligt rådets för­ord­ning (EG) nr 723/2009 av den 25 juni 2009 om gemen­ska­pens rätts­liga ram för ett kon­sor­tium för euro­pe­isk forsk­nings­in­fra­struk­tur (Eric- kon­sor­tium), och
   5. ett euro­pe­iskt poli­tiskt parti eller en euro­pe­isk poli­tisk stif­telse enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU, Eura­tom) nr 1141/2014 av den 22 okto­ber 2014 om stad­gar för och finan­sie­ring av euro­pe­iska poli­tiska par­tier och euro­pe­iska poli­tiska stif­tel­ser.

I före­tag som avses i 6 kap. 1 § första styc­ket 6 eller 7 bok­fö­rings­la­gen (1999:1078) ska minst en revi­sor vara auk­to­ri­se­rad revi­sor.

En håll­bar­hets­rap­port får grans­kas endast av en auk­to­ri­se­rad revi­sor med sär­skild behö­rig­het för gransk­ning av håll­bar­hets­rap­port. Lag (2024:354).

13 §   Har upp­hävts genom lag (2006:875).

14 §   Har upp­hävts genom lag (2006:875).

15 §   För ett före­tag som omfat­tas av 12 § tredje styc­ket får Bolags­ver­ket besluta att före­ta­get i stäl­let för en auk­to­ri­se­rad revi­sor får utse en viss god­känd revi­sor.

Ett beslut som avses i första styc­ket får med­de­las om den god­kända revi­sorn är revi­sor i före­ta­get och det finns sär­skilda skäl. Vid bedöm­ningen av om det finns sär­skilda skäl ska revi­sorns kom­pe­tens och erfa­ren­het av före­ta­get beak­tas sär­skilt. Beslu­tet gäl­ler i högst fem år.
Lag (2014:543).

16 §   För ett före­tag som inte omfat­tas av bestäm­mel­serna i 12 § tredje styc­ket får läns­sty­rel­sen, om sär­skilda omstän­dig­he­ter krä­ver det, besluta att minst en revi­sor ska vara auk­to­ri­se­rad revi­sor. Lag (2013:221).

Jäv

17 §   En per­son får inte vara revi­sor om han eller hon
   1. är ägare till eller delä­gare i före­ta­get eller ett annat före­tag i samma kon­cern,
   2. ingår i före­tags­led­ningen för före­ta­get eller dess dot­ter­fö­re­tag eller biträ­der före­ta­get vid bok­fö­ringen eller medels­för­valt­ningen eller vid före­ta­gets kon­troll där­ö­ver,
   3. är anställd hos eller på annat sätt har en under­ord­nad eller bero­ende ställ­ning till före­ta­get eller någon som avses i 1 eller 2,
   4. är verk­sam i samma rörelse som den som yrkes­mäs­sigt biträ­der före­ta­get vid bok­fö­ringen eller medels­för­valt­ningen eller vid före­ta­gets kon­troll där­ö­ver,
   5. är gift eller sambo med eller är sys­kon eller släk­ting i rätt upp- eller ned­sti­gande led till en per­son som avses i 1 eller 2,
   6. är besvågrad med en per­son som avses i 1 eller 2 i rätt upp- eller ned­sti­gande led eller så att den ene är gift med den andres sys­kon, eller
   7. står i skuld till före­ta­get eller ett annat före­tag i samma kon­cern eller har en skyl­dig­het som ett sådant före­tag har ställt säker­het för.

För andra före­tag än sådana som på grund av sin stor­lek ska ha minst en auk­to­ri­se­rad revi­sor gäl­ler, trots första styc­ket 4, att en per­son som är verk­sam i samma rörelse som den som yrkes­mäs­sigt biträ­der före­ta­get vid bok­fö­ringen eller vid före­ta­gets kon­troll där­ö­ver får vara revi­sor, om biträ­det avser
   - upp­gif­ter som inte utgör en del av före­ta­gets interna kon­troll och där utrym­met för bedöm­ningar är begrän­sat, eller
   - avslu­tan­det av den löpande bok­fö­ringen.

En per­son som enligt första eller andra styc­ket inte får vara revi­sor i ett moder­fö­re­tag får inte hel­ler vara revi­sor i dess dot­ter­fö­re­tag. Lag (2024:343).

Anli­tande av biträde

18 §   En revi­sor får vid revi­sio­nen inte anlita någon som enligt 17 § inte är behö­rig att vara revi­sor. Om före­ta­get eller dess moder­fö­re­tag i sin tjänst har anställda med upp­gift att ute­slu­tande eller huvud­sak­li­gen sköta den interna revi­sio­nen, får revi­sorn dock vid revi­sio­nen anlita sådana anställda i den utsträck­ning det är för­en­ligt med god revi­sions­sed.

Revi­sions­bo­lag

19 §   Till revi­sor får även ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag utses.

Bestäm­mel­ser om vem som får vara huvud­an­sva­rig för revi­sio­nen eller gransk­ningen av en håll­bar­hets­rap­port när ett revi­sions­bo­lag utses att vara revi­sor och om under­rät­tel­se­skyl­dig­het finns i 17 § revi­sorsla­gen (2001:883). Föl­jande bestäm­mel­ser i denna lag tilläm­pas på den huvud­an­sva­riga:
   - 17 § om jäv, och
   - 18 § om anli­tande av biträde. Lag (2024:354).

Revi­sor i dot­ter­fö­re­tag

20 §   Till revi­sor i ett dot­ter­fö­re­tag bör minst en av moder­fö­re­ta­gets revi­so­rer utses.

Revi­sorns man­dat­tid

21 §   Upp­dra­get som revi­sor gäl­ler för bestämd tid eller tills vidare.

Ett upp­drag att tills vidare vara revi­sor upp­hör när ny revi­sor har utsetts.

För­tida avgång m.m.

22 §   Ett upp­drag att vara revi­sor för bestämd tid upp­hör i för­tid, om
   1. revi­sorn anmä­ler att upp­dra­get ska upp­höra, eller
   2. den som har utsett revi­sorn ent­le­di­gar honom eller henne på sak­lig grund och anmä­ler att upp­dra­get ska upp­höra.

Ett upp­drag som gäl­ler tills vidare upp­hör trots att en ny revi­sor inte utses, om
   1. revi­sorn anmä­ler att upp­dra­get ska upp­höra, eller
   2. den som har utsett revi­sorn ent­le­di­gar honom eller henne på sak­lig grund och anmä­ler att upp­dra­get ska upp­höra.

Anmä­lan ska göras hos före­tags­led­ningen. Om revi­sorn har utsetts av någon annan än före­ta­get, ska anmä­lan också göras hos den som har utsett revi­sorn. Lag (2009:568).

23 §   En revi­sor vars upp­drag upp­hör i för­tid skall genast anmäla detta till Bolags­ver­ket för regi­stre­ring. Han skall lämna en kopia av anmä­lan till före­tags­led­ningen.

Revi­sorn skall i anmä­lan lämna en redo­gö­relse för vad han har fun­nit vid den gransk­ning som han har utfört under den del av löpande räken­skapsår som upp­dra­get har omfat­tat. För anmä­lan gäl­ler vad som före­skrivs i 29 §, 30 § första styc­ket och 31 § om revi­sions­be­rät­telse. Bolags­ver­ket skall sända en kopia av anmä­lan till Skat­te­ver­ket.

Första och andra styc­kena gäl­ler även när ett upp­drag att tills vidare vara revi­sor upp­hör. Lag (2004:245).

23 a §   Om en revi­sors upp­drag upp­hör i för­tid eller ett upp­drag att vara revi­sor tills vidare upp­hör utan att en ny revi­sor har utsetts, ska revi­sorn och den som har utsett revi­sorn under­rätta Bolags­ver­ket om skä­let till detta.
Lag (2009:568).

24 §   Om en revi­sors upp­drag upp­hör i för­tid eller om bestäm­mel­serna i 10-15 §§ eller i 17 § hind­rar honom att vara revi­sor och det inte finns någon sup­ple­ant, skall före­tags­led­ningen vidta åtgär­der för att en ny revi­sor utses för den åter­stå­ende man­dat­ti­den.

Läns­sty­rel­sen utser revi­sor i vissa fall

25 §   Efter anmä­lan skall läns­sty­rel­sen utse revi­sor,
   1. när någon revi­sor inte är utsedd,
   2. när auk­to­ri­se­rad revi­sor eller god­känd revi­sor inte är utsedd enligt 12 § andra eller tredje styc­ket eller 15 § eller 16 §,
   3. när revi­sorn är obe­hö­rig enligt 10, 11 eller 17 § och det inte finns någon behö­rig revi­sors­sup­ple­ant, eller
   4. när beslut av före­ta­get om anta­let revi­so­rer eller om revi­sorns behö­rig­het har åsi­do­satts.

Anmä­lan enligt första styc­ket kan göras av var och en.
Före­tags­led­ningen är skyl­dig att göra anmä­lan, om inte rät­telse utan dröjs­mål sker genom den som utser revi­sor.
Lag (2006:875).

26 §   Läns­sty­rel­sen skall ge före­tags­led­ningen till­fälle att yttra sig innan den utser en revi­sor enligt 25 §. För­ord­nan­det skall avse tiden till dess att annan revi­sor har bli­vit utsedd.

Vid för­ord­nande enligt 25 § första styc­ket 3 skall läns­sty­rel­sen ent­le­diga den obe­hö­riga revi­sorn.

Revi­sions­be­rät­tel­sen

27 §   Revi­sions­be­rät­tel­sen skall läm­nas till före­tags­led­ningen senast fem och en halv måna­der efter räken­skaps­å­rets utgång.

Revi­sorn skall på års­re­do­vis­ningen teckna en hän­vis­ning till revi­sions­be­rät­tel­sen. Lag (2004:978).

27 a §   Om före­ta­get har fler än en revi­sor som är auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor eller regi­stre­rat revi­sions­bo­lag, ska de revi­so­rerna lämna en gemen­sam revi­sions­be­rät­telse. Det som sägs i 27 § andra styc­ket om hän­vis­ning till revi­sions­be­rät­tel­sen gäl­ler då samt­liga revi­so­rer.

Vid oenig­het om huruvida års­re­do­vis­ningen har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning ska varje revi­sor göra ett sådant utta­lande som avses i 28 § första styc­ket och ange skä­len för oenig­he­ten.
Lag (2016:433).

27 b §   Revi­sions­be­rät­tel­sens inled­ning ska inne­hålla upp­gif­ter om
   1. före­ta­gets före­tags­namn och orga­ni­sa­tions­num­mer eller per­son­num­mer,
   2. vil­ken räken­skaps­pe­riod som revi­sions­be­rät­tel­sen avser,
   3. vil­ket eller vilka norm­sy­stem för redo­vis­ning som före­ta­get har tilläm­pat, och
   4. revi­sorns eta­ble­rings­ort eller hem­ort.

Revi­sions­be­rät­tel­sen ska vara under­teck­nad av revi­sorn och inne­hålla upp­gift om vil­ken dag revi­sio­nen avslu­ta­des.
Lag (2018:1676).

27 c §   I revi­sions­be­rät­tel­sen skall det anges vil­ket eller vilka norm­sy­stem för revi­sion som revi­sorn har tilläm­pat.

I före­kom­mande fall skall det i revi­sions­be­rät­tel­sen även anges
   1. om revi­sorn i en fråga som behand­las i revi­sions­be­rät­tel­sen har en mening som avvi­ker från före­tags­led­ning­ens eller annan revi­sors,
   2. om revi­sio­nens inrikt­ning eller omfatt­ning är begrän­sad, eller
   3. om revi­sorn anser sig sakna till­räck­ligt under­lag för att göra något utta­lande enligt 28 eller 29 §. Lag (2016:433).

27 d §   Om det finns väsent­liga osä­ker­hets­fak­to­rer när det gäl­ler hän­del­ser eller för­hål­lan­den som kan med­föra bety­dande tvi­vel om före­ta­gets för­måga att fort­sätta sin verk­sam­het, ska revi­sions­be­rät­tel­sen, om revi­sorn är en auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor eller ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag, inne­hålla ett utta­lande i frå­gan. Lag (2016:433).

28 §   Revi­sions­be­rät­tel­sen ska inne­hålla ett utta­lande om huruvida års­re­do­vis­ningen har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning. I utta­lan­det ska det sär­skilt anges
   1. om års­re­do­vis­ningen ger en rätt­vi­sande bild av före­ta­gets resul­tat och ställ­ning, och
   2. om för­valt­nings­be­rät­tel­sen är för­en­lig med års­re­do­vis­ning­ens övriga delar.

Om det i års­re­do­vis­ningen inte har läm­nats sådana upp­lys­ningar som ska läm­nas enligt tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning, ska revi­sorn ange detta och, om det kan ske, lämna behöv­liga upp­lys­ningar i sin berät­telse. Lag (2024:354).

29 §   Om revi­sorn vid sin gransk­ning har fun­nit att någon som ingår i före­tags­led­ningen har före­ta­git någon åtgärd eller gjort sig skyl­dig till någon för­sum­melse som kan för­an­leda ersätt­nings­skyl­dig­het, skall det anmär­kas i berät­tel­sen.

30 §   I revi­sions­be­rät­tel­sen ska revi­sorn anmärka om han eller hon har fun­nit att före­ta­get inte har full­gjort sin skyl­dig­het
   1. att göra skat­te­av­drag enligt skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244),
   2. att anmäla sig för regi­stre­ring enligt 7 kap. 2 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen,
   3. att lämna skatte­de­kla­ra­tion enligt 26 kap. 2 § eller 37 kap. 4 § skat­te­för­fa­ran­de­la­gen, eller
   4. att i rätt tid betala skat­ter och avgif­ter som omfat­tas av skat­te­för­fa­ran­de­la­gen. Lag (2011:1400).

30 a §   Revi­sions­be­rät­tel­sen för ett han­dels­bo­lag ska inne­hålla ett utta­lande om huruvida bola­get med avse­ende på det före­gå­ende räken­skaps­å­ret var skyl­digt att offent­lig­göra en sådan inkomst­skat­te­rap­port som avses i lagen (2023:340) om offent­lig­gö­rande av vissa stora före­tags inkomst­skat­te­rap­por­ter. Om en sådan skyl­dig­het fanns, ska det av utta­lan­det även framgå om bola­get har offent­lig­gjort rap­por­ten enligt den lagen.

Revi­sions­be­rät­tel­sen behö­ver dock inte inne­hålla ett sådant utta­lande om han­dels­bo­la­get är ett mindre före­tag enligt 1 kap. 3 § första styc­ket 5 års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554).
Lag (2023:342).

31 §   Utö­ver vad som föl­jer av 28-30 a §§ får en revi­sor i revi­sions­be­rät­tel­sen lämna sådana upp­lys­ningar som han eller hon anser att tredje man bör få kän­ne­dom om. Om års­re­do­vis­ningen inne­hål­ler upp­gif­ter som har bety­delse för upp­lys­ning­arna, ska revi­sorn hän­visa till upp­gif­terna.
Lag (2023:342).

31 a §   Utö­ver vad som föl­jer av 27 d och 29 §§ får revi­sions­be­rät­tel­sen inte inne­hålla någon för­säk­ran om före­ta­gets fram­tida lön­sam­het eller om hur effek­tivt och ända­måls­en­ligt före­tags­led­ningen har dri­vit eller kom­mer att driva verk­sam­he­ten. Lag (2016:433).

31 b §   Revi­sions­be­rät­tel­sen för ett före­tag som ska offent­lig­göra sin års­re­do­vis­ning enligt 16 kap. 4 § lagen (2007:528) om vär­de­pap­pers­mark­na­den ska inne­hålla ett utta­lande om huruvida redo­vis­ningen har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med 16 kap. 4 a § i den lagen.
Lag (2020:1108).

32 §   Om en tidi­gare revi­sor har gjort en anmä­lan enligt 23 §, ska en kopia av den fogas till revi­sions­be­rät­tel­sen. Även kopior av de under­rät­tel­ser som revi­sorn och den som har utsett revi­sorn har läm­nat enligt 23 a § ska fogas till revi­sions­be­rät­tel­sen. Lag (2009:568).

32 a §   Revi­sorn skall genast sända en kopia av revi­sions­be­rät­tel­sen till Skat­te­ver­ket, om revi­sions­be­rät­tel­sen inne­hål­ler
   1. anmärk­ningar enligt 29 §,
   2. utta­lan­den om att
   - års­re­do­vis­ningen inte har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning,
   - sådana upp­lys­ningar som skall läm­nas enligt tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning inte har läm­nats,
   - före­ta­get inte har full­gjort en skyl­dig­het som avses i 30 § 1 - 3. Lag (2003:728).

Kon­cern­re­vi­sion

32 b §   I sam­band med en kon­cern­re­vi­sion ska revi­sorn bedöma och utvär­dera det revi­sions­ar­bete som har utförts av revi­so­rer i de övriga kon­cern­fö­re­ta­gen. Revi­sorn ska se till att han eller hon kan få till­gång till doku­men­ta­tion av det revi­sions­ar­bete som är rele­vant för kon­cern­re­vi­sio­nen.

Om revi­sorn är för­hind­rad att göra den bedöm­ning och utvär­de­ring som avses i första styc­ket, ska han eller hon utföra kom­plet­te­rande revi­sions­ar­bete avse­ende dot­ter­fö­re­ta­gen eller vidta andra lämp­liga åtgär­der. Om revi­sorn är en auk­to­ri­se­rad eller god­känd revi­sor eller ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag, ska revi­sorn också under­rätta Revi­sors­in­spek­tio­nen om hind­ret. Lag (2016:1338).

33 §   I fråga om kon­cern­re­vi­sions­be­rät­tel­sen gäl­ler 27 § första styc­ket om tid­punk­ten för läm­nande av revi­sions­be­rät­tel­sen, 27 a § första styc­ket första meningen och andra styc­ket om gemen­sam revi­sions­be­rät­telse samt 27 b § första styc­ket 2 och 4 och andra styc­ket, 27 c, 27 d, 28 och 31-32 §§ om revi­sions­be­rät­tel­sens inne­håll.

Revi­sorn ska på kon­cern­re­do­vis­ningen teckna en hän­vis­ning till kon­cern­re­vi­sions­be­rät­tel­sen. Om moder­fö­re­ta­get har fler än en revi­sor, gäl­ler detta samt­liga revi­so­rer.

Kon­cern­re­vi­sions­be­rät­tel­sens inled­ning ska inne­hålla upp­gif­ter om moder­fö­re­ta­gets före­tags­namn och orga­ni­sa­tions­num­mer eller per­son­num­mer och om vil­ket eller vilka norm­sy­stem för kon­cern­re­do­vis­ning som moder­fö­re­ta­get har tilläm­pat. Lag (2018:1676).

Gransk­nings­be­rät­telse över en håll­bar­hets­rap­port

33 a §   I fråga om gransk­nings­be­rät­tel­sen gäl­ler 27-27 b §§ och 27 c § första styc­ket. Det som sägs där om revi­sion, revi­sions­be­rät­tel­sen och års­re­do­vis­ningen ska i stäl­let avse gransk­ning av en håll­bar­hets­rap­port, gransk­nings­be­rät­tel­sen och håll­bar­hets­rap­por­ten.

En gransk­nings­be­rät­telse ska utar­be­tas i enlig­het med de stan­dar­der som har anta­gits med stöd av arti­kel 26a.3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2006/43/EG, i lydel­sen enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2022/2464.

Gransk­nings­be­rät­tel­sen ska inne­hålla ett utta­lande om huruvida håll­bar­hets­rap­por­ten har upp­rät­tats i över­ens­stäm­melse med tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning, de stan­dar­der som avses i andra styc­ket samt kra­ven i arti­kel 8 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrät­tande av en ram för att under­lätta håll­bara inve­ste­ringar och om änd­ring av för­ord­ning (EU) 2019/2088. Lag (2024:354).

Gransk­ning av en håll­bar­hets­rap­port för kon­cer­nen

33 b §   I sam­band med en gransk­ning av en håll­bar­hets­rap­port för en kon­cern ska revi­sorn bedöma och utvär­dera det gransk­nings­ar­bete som har utförts av revi­so­rer och andra obe­ro­ende granskare i de övriga kon­cern­fö­re­ta­gen. Revi­sorn ska se till att han eller hon kan få till­gång till doku­men­ta­tion av det gransk­nings­ar­bete som är rele­vant för kon­cern­gransk­ningen.

Om revi­sorn är för­hind­rad att göra den bedöm­ning och utvär­de­ring som avses i första styc­ket, ska han eller hon utföra kom­plet­te­rande gransk­nings­ar­bete avse­ende dot­ter­fö­re­ta­gen eller vidta andra lämp­liga åtgär­der. Revi­sorn ska också under­rätta Revi­sors­in­spek­tio­nen om hind­ret.

Bestäm­mel­serna i 33 a § gäl­ler även gransk­nings­be­rät­tel­sen för kon­cer­nen. Det som sägs där om revi­sion, revi­sions­be­rät­tel­sen och års­re­do­vis­ningen ska i stäl­let avse gransk­ning av en håll­bar­hets­rap­port för kon­cer­nen, gransk­nings­be­rät­tel­sen för kon­cer­nen och håll­bar­hets­rap­por­ten för kon­cer­nen.
Lag (2024:354).

Erin­ringar

34 §   Om revi­sorn har fram­fört en erin­ran till före­tags­led­ningen, skall den anteck­nas i ett pro­to­koll eller i en annan hand­ling. Hand­lingen skall läm­nas till före­tags­led­ningen och före­ta­get skall för­vara den på ett betryg­gande sätt.

Revi­sorns tyst­nads­plikt

35 §   En revi­sor får inte till den som sak­nar rätt att få kän­ne­dom om före­ta­gets ange­lä­gen­he­ter obe­hö­ri­gen lämna upp­lys­ningar om sådana före­ta­gets ange­lä­gen­he­ter som revi­sorn får kän­ne­dom om när han eller hon full­gör sitt upp­drag, om det kan vara till skada för före­ta­get. Lag (2004:1189).

Revi­sorns upp­lys­nings­plikt

36 §   Revi­sorn är skyl­dig att lämna en medre­vi­sor, en ny revi­sor och, om före­ta­get har för­satts i kon­kurs, kon­kurs­för­val­ta­ren de upp­lys­ningar som behövs om före­ta­gets ange­lä­gen­he­ter.

Revi­sorn är dess­utom skyl­dig att på begä­ran lämna upp­lys­ningar om före­ta­gets ange­lä­gen­he­ter till under­sök­nings­le­da­ren under för­un­der­sök­ning i brott­mål.

Revi­sorn i ett han­dels­bo­lag som omfat­tas av 2 kap. 3 § offentlighets-​​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) är även skyl­dig att på begä­ran lämna upp­lys­ningar om bola­gets ange­lä­gen­he­ter till de för­tro­en­de­valda revi­so­rerna i kom­mu­nen eller regi­o­nen.
Lag (2019:906).

Revi­sorns ska­de­stånds­an­svar

37 §   En revi­sor som när han eller hon full­gör sitt upp­drag upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het ska­dar före­ta­get ska ersätta ska­dan. Det­samma gäl­ler när ska­dan till­fo­gas någon annan genom över­trä­delse av denna lag eller tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning. En revi­sor ska även ersätta skada som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het vål­las av revi­sorns med­hjäl­pare. I fall som avses i 36 § andra styc­ket denna lag och 4 kap. 3 och 6 §§ lagen (2017:630) om åtgär­der mot pen­ning­tvätt och finan­sie­ring av ter­ro­rism sva­rar dock revi­sorn endast för skada på grund av orik­tiga upp­gif­ter som revi­sorn eller revi­sorns med­hjäl­pare har haft skä­lig anled­ning att anta var orik­tiga.

Om ett regi­stre­rat revi­sions­bo­lag är revi­sor, är det detta bolag och den som är huvud­an­sva­rig för revi­sio­nen eller gransk­ningen av håll­bar­hets­rap­por­ten som är ersätt­nings­skyl­diga. Lag (2024:354).

Jämk­ning

38 §   Om någon är ersätt­nings­skyl­dig enligt 37 §, kan ska­de­stån­det jäm­kas efter vad som är skä­ligt med hän­syn till hand­ling­ens art, ska­dans stor­lek och omstän­dig­he­terna i övrigt.

Gemen­samt ska­de­stånds­an­svar

39 §   Om flera skall ersätta samma skada, sva­rar de soli­da­riskt för skade-​​stån­det i den mån inte ska­de­stånds­skyl­dig­he­ten har jäm­kats för någon av dem enligt 38 §. Vad någon av dem har beta­lat i ska­de­stånd får han åter­kräva av de andra efter vad som är skä­ligt med hän­syn till omstän­dig­he­terna.

Tiden för väc­kande av talan

40 §   Talan för före­ta­gets räk­ning enligt 37 § som inte grun­das på brott får inte väc­kas mot en revi­sor sedan tre år har för­flu­tit från det att revi­sions­be­rät­tel­sen och gransk­nings­be­rät­tel­sen över­läm­na­des till före­tags­led­ningen.
Lag (2024:354).

40 a §   Har upp­hävts genom lag (2013:440).

Över­kla­gande

41 §   Bolags­ver­kets och läns­sty­rel­sens beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Ett över­kla­gande av Bolags­ver­kets beslut ska ges in till ver­ket inom två måna­der från dagen för beslu­tet.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2014:543).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1999:1079
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2000 och tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 1999.
   2. Om det i en lag eller i en annan för­fatt­ning hän­vi­sas till någon före­skrift i lagen (1980:1103) om års­re­do­vis­ning m.m. i vissa före­tag som har ersatts av en före­skrift i denna lag, tilläm­pas i stäl­let den nya före­skrif­ten.

1999:1166

Denna för­ord­ning trä­der i kraft den 1 janu­ari 2000. Genom för­ord­ningen upp­hävs för­ord­ningen (1981:112) om pröv­ning av vissa ären­den enligt lagen (1980:1103) om års­re­do­vis­ning m.m. i vissa före­tag. För­ord­ningen skall dock fort­fa­rande tilläm­pas i fråga om räken­skapsår som har inletts före den 1 janu­ari 2000.
I fråga om juri­diska per­so­ner som avses i 2 kap. 2 § första styc­ket bok­fö­rings­la­gen (1999:1078) skall för­ord­ningen tilläm­pas även för räken­skapsår som inleds före utgången av år 2000.

2001:1225

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2002 och tilläm­pas i fråga om revi­sions­be­rät­tel­ser som upp­rät­tas efter ikraft­trä­dan­det.

2002:390

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2003. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för för­hål­lan­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.

2004:245
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2004.
   2. Regi­stre­rings­ä­ren­den som har kom­mit in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket men i vilka ver­ket inte har fat­tat beslut före ikraft­trä­dan­det skall över­läm­nas till Bolags­ver­ket för fort­satt hand­lägg­ning.

2006:402
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2007.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler om det yrkes­mäs­siga biträde som annars skulle för­an­leda jäv för en revi­sor avser ett räken­skapsår som har inletts före den 1 janu­ari 2007.

2006:875
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2007.
   2. Den som har utsetts till revi­sor i ett före­tag före ikraft­trä­dan­det och som enligt den nya lydel­sen av 12 § inte längre ensam kan vara revi­sor i före­ta­get får ändå kvar­stå som revi­sor till utgången av år 2008.

2010:837
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2010.
   2. Bestäm­mel­serna i 2 § tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 okto­ber 2010.

2011:1400
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om skyl­dig­he­ter enligt skat­te­be­tal­nings­la­gen (1997:483).

2014:543
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2014.
   2. För över­kla­gande av beslut enligt 11 eller 15 § som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 41 § i sin äldre lydelse.

2015:822
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2016.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 2015.

2016:433
   1. Denna lag trä­der i kraft den 17 juni 2016.
   2. Bestäm­mel­serna i 9 a § tilläm­pas även på vill­kor och begräns­ningar som har avta­lats respek­tive beslu­tats före ikraft­trä­dan­det.
   3. Bestäm­mel­serna om revi­sions­be­rät­telse och kon­cern­re­vi­sion i de nya 27 a, 27 d, 31 a och 32 b §§ och i 27 b och 33 §§ i den nya lydel­sen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 16 juni 2016.

2016:954
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 2016.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 2016.

2023:342
   1. Denna lag trä­der i kraft den 22 juni 2023.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 maj 2024.

2024:343
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. Lagen tilläm­pas första gången för det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 30 juni 2024.

2024:354
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2024.
   2. För ett före­tag som är skyl­digt att upp­rätta en håll­bar­hets­rap­port enligt tillämp­lig lag om års­re­do­vis­ning i dess lydelse efter den 30 juni 2024 gäl­ler den äldre lydel­sen av 28 §, dock längst till dess att de nya bestäm­mel­serna om håll­bar­hets­rap­port ska börja tilläm­pas av före­ta­get.

JP Info­nets tjäns­ter inom asso­ci­a­tions­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom asso­ci­a­tions­rätt

Arbe­tar du med asso­ci­a­tions­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom asso­ci­a­tions­rätt.