090244.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2009:244
lag om ändring i stiftelselagen (1994:1220);
utfärdad den 19 mars 2009. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om stiftelselagen (1994:1220) dels att 1 kap. 8 §, 2 kap. 13, 16, 20 och 23 §§, 3 kap. 2 §, 5 kap. 1 §, 6 kap. 1–5 §§, 9 kap. 1, 6, 10 och 11 §§, 10 kap. 1–4 och 6 §§ samt rubriken närmast före 6 kap. 1 § ska ha följande lydelse, dels att rubriken närmast före 6 kap. 3 § ska sättas närmast före 6 kap. 4 §, dels att det i lagen ska införas en ny paragraf, 11 kap. 2 a §, samt närmast före 6 kap. 3 § en ny rubrik av följande lydelse.
utkom från trycket den 7 april 2009
1 kap.
8 § i 9 kap. finns bestämmelser om att stiftelser står under tillsyn av en tillsynsmyndighet. i 10 kap. finns bestämmelser om att stiftelser ska vara registrerade i ett stiftelseregister.
2 kap.
13 § över styrelsens beslut ska det föras protokoll. protokollet ska undertecknas av den som har varit protokollförare. det ska justeras av ordföranden, om denne inte har fört protokollet. 16 § styrelsen företräder stiftelsen och tecknar dess namn och firma. när en stiftelse har registrerats i stiftelseregistret, får styrelsen bemyndiga någon annan att företräda stiftelsen och teckna dess namn och firma. styrelsen får när som helst återkalla ett sådant bemyndigande. bestämmelserna i 14 § gäller i fråga om den som har fått ett sådant bemyndigande även om han eller hon inte är styrelseledamot. den som är underårig eller i konkurs eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken får inte bemyndigas att företräda stiftelsen. en stiftelse som har försatts i konkurs företräds som konkursgäldenär av den styrelse som finns vid konkursens början. bestämmelserna i 9 § gäller dock under konkursen. 20 § över de beslut som förvaltaren fattar rörande stiftelsen ska det föras protokoll. protokollet ska undertecknas av den som har varit protokollförare.
1
prop. 2008/09:84, bet. 2008/09:cu17, rskr. 2008/09:185.
1
sfs 2009:244
fattas beslut vid ett sammanträde, ska protokollet justeras av ordföranden, om denne inte har fört protokollet. 23 § förvaltaren företräder stiftelsen och tecknar dess namn och firma. när en stiftelse har registrerats i stiftelseregistret, får förvaltaren bemyndiga någon annan att företräda stiftelsen och teckna dess namn och firma. förvaltaren får när som helst återkalla ett sådant bemyndigande. bestämmelserna i 21 § gäller i fråga om den som har fått ett sådant bemyndigande även om han eller hon inte är företrädare för förvaltaren. den som är underårig eller i konkurs eller som har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken får inte bemyndigas att företräda stiftelsen. en stiftelse som har försatts i konkurs företräds som konkursgäldenär av den förvaltare som finns vid konkursens början. bestämmelserna i 19 § gäller dock under konkursen.
3 kap.
2 §2 stiftelser som inte är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen (1999:1078) ska fortlöpande föra räkenskaper över belopp som har inbetalats till eller utbetalats av stiftelsen. det ska finnas verifikationer för in- och utbetalningar. en stiftelse som har sin förmögenhet gemensamt placerad med en annan stiftelses förmögenhet, får beträffande den gemensamt placerade förmögenheten ha räkenskaper som är gemensamma med den andra stiftelsen. räkenskaperna ska avslutas med en sammanställning för varje räkenskapsår. av sammanställningen ska framgå tillgångar och skulder vid räkenskapsårets början och slut samt inkomster och utgifter under räkenskapsåret. i sammanställningen ska även anges värdet av stiftelsens tillgångar vid räkenskapsårets slut. dokument, mikroskrift och maskinläsbara medier som används för att bevara räkenskapsinformation ska vara varaktiga och lätt åtkomliga. de ska bevaras fram till och med det tionde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. de ska förvaras i sverige, i ordnat skick och på betryggande och överskådligt sätt. efter särskilt föreläggande av tillsynsmyndigheten ska en kopia av den sammanställning som anges i andra stycket ges in dit. sådant föreläggande ska utfärdas när någon begär det. beslut om föreläggande får förenas med vite. fråga om utdömande av vite prövas av tillsynsmyndigheten.
5 kap.
1 § en styrelseledamot eller förvaltare som vid fullgörandet av sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakar skada för stiftelsen ska ersätta skadan. detsamma gäller när skadan tillfogas någon annan genom åsidosättande av föreskrifterna i stiftelseförordnandet, denna lag eller årsredovisningslagen (1995:1554).
2
2
senaste lydelse 1999:1106.
6 kap.
ändring m.m. efter tillstånd av kammarkollegiet 1 § styrelsen eller förvaltaren får inte utan tillstånd av kammarkollegiet ändra eller upphäva eller i särskilt fall åsidosätta föreskrifter i stiftelseförordnandet som avser 1. stiftelsens ändamål, 2. hur stiftelsens förmögenhet ska vara placerad, 3. huruvida stiftelsen ska ha egen eller anknuten förvaltning, 4. av vem en styrelseledamot eller förvaltaren entledigas eller utses eller hur styrelsen ska vara sammansatt, 5. styrelsens beslutförhet eller omröstningsförfarande, 6. arvode till styrelsens ledamöter eller förvaltaren, 7. räkenskaper eller årsredovisning för stiftelsen, 8. revision, eller 9. rätt att föra talan om skadestånd till stiftelsen eller att ansöka om entledigande av styrelseledamot eller förvaltare. föreskrifterna får ändras, upphävas eller i särskilt fall åsidosättas endast om de på grund av ändrade förhållanden inte längre kan följas eller har blivit uppenbart onyttiga eller uppenbart stridande mot stiftarens avsikter. föreskrifter som avses i första stycket 2–9 får dessutom ändras, upphävas eller i särskilt fall åsidosättas om det finns andra särskilda skäl. föreskrifter som avses i första stycket 1 får ändras, upphävas eller i särskilt fall åsidosättas om det finns synnerliga skäl. vid ändring av föreskrifter om stiftelsens ändamål ska vad som kan antas ha varit stiftarens avsikt beaktas så långt möjligt. 2 § frågor om tillstånd enligt 1 § prövas på ansökan av styrelsen eller förvaltaren. kammarkollegiets beslut får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. ändring m.m. efter tillstånd av tillsynsmyndigheten 3 § i andra fall än som avses i 1 § första stycket får styrelsen eller förvaltaren inte utan tillstånd av tillsynsmyndigheten ändra, upphäva eller i särskilt fall åsidosätta en föreskrift i stiftelseförordnandet. härvid ska 1 § andra stycket första och andra meningarna tilllämpas. tillstånd ska medges om styrelsens eller förvaltarens beslut inte strider mot denna lag. frågor om tillstånd prövas på ansökan av styrelsen eller förvaltaren. ändring m.m. utan tillstånd 4 §3 om stiftaren i stiftelseförordnandet uttryckligen har föreskrivit att styrelsen eller förvaltaren utan tillstånd av en myndighet får ändra, upphäva eller åsidosätta särskilt angivna föreskrifter i stiftelseförordnandet som angår en annan fråga än som anges i 1 § första stycket 1, gäller vad som har föreskrivits i stiftelseförordnandet utan hinder av 1 och 3 §§.
sfs 2009:244
3
ändringen innebär bl.a. att andra stycket upphävs.
3
sfs 2009:244
styrelsen eller förvaltaren ska underrätta tillsynsmyndigheten om beslut som avses i första stycket. beslutet gäller från och med den dag då tre månader förflutit sedan underrättelsen inkom till tillsynsmyndigheten, om inte denna under tremånaderstiden förbjudit styrelsen eller förvaltaren att tilllämpa beslutet. förbud av tillsynsmyndigheten får grundas endast på att beslutet strider mot denna lag. 5 §4 styrelsen eller förvaltaren får besluta om att förbruka stiftelsens tillgångar för det ändamål vartill de är bestämda eller för ett ändamål som så nära som möjligt motsvarar detta, om 1. stiftelsen bildades för mer än 20 år sedan, 2. stiftelsen inte har kunnat främja sitt ändamål under de senaste fem åren, 3. värdet av tillgångarna, värderade med tillämpning av 3 kap. 3 §, vid utgången av de tre senaste räkenskapsåren har understigit ett gränsbelopp som motsvarar tio gånger det då gällande prisbasbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring, samt 4. stiftelsen saknar skulder. bestämmelserna i 3 § om tillstånd av tillsynsmyndigheten tilllämpas på beslut enligt första stycket.
9 kap.
1 §5 en stiftelse med egen förvaltning står under tillsyn av den länsstyrelse som är tillsynsmyndighet i det län där stiftelsens styrelse har sitt säte eller, om säte inte är bestämt, där förvaltningen huvudsakligen utövas. en stiftelse med anknuten förvaltning står under tillsyn av den länsstyrelse som är tillsynsmyndighet i det län där förvaltaren har sitt säte eller, om säte inte är bestämt, där förvaltarens egen förvaltning huvudsakligen utövas eller, om ett handelsbolag är förvaltare, där bolagets huvudkontor är inrättat. regeringen meddelar föreskrifter om vilken länsstyrelse som är tillsynsmyndighet i ett län. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får i ett enskilt fall besluta att en annan myndighet än som följer av första stycket ska vara tillsynsmyndighet för en stiftelse. att det för vissa stiftelser gäller särskilda bestämmelser om tillsynen framgår av 10 och 10 a §§. 6 § om en styrelseledamot eller förvaltaren missköter sitt uppdrag, kan han eller hon entledigas av allmän domstol. entledigandet får begränsas till viss tid. i fråga om vem som har rätt att ansöka om entledigande gäller 5 kap. 4 § första och fjärde styckena. har tillsynsmyndigheten ansökt om entledigande av en styrelseledamot eller förvaltaren, får tillsynsmyndigheten entlediga denne för tiden till dess att domstolen har slutligt prövat saken eller bestämt annorlunda.
4
4
5
senaste lydelse 1999:1106. senaste lydelse 2001:305.
10 §6 bestämmelserna i 3 § första stycket, 4 § samt 5 § första stycket 2 och 3 gäller inte i fråga om stiftelser som enligt stiftarens förordnande ska vara undantagna från tillsyn enligt denna lag och som varken under innevarande eller de tre närmast föregående räkenskapsåren har utövat näringsverksamhet eller varit moderstiftelse. i fråga om stiftelser som avses i första stycket gäller dock bestämmelserna i 3 § första stycket, 4 § första stycket 1 och 2 samt 5 § första stycket 2 och 3 om det kan antas att 1. stiftelsen saknar namn, 2. stiftelsen inte har upprättat års- eller koncernredovisning eller inte har avlämnat års- eller koncernredovisning, årsbokslut eller sammanställning över räkenskaperna till revisorn, 3. stiftelsen inte håller års- eller koncernredovisning eller revisions- eller koncernrevisionsberättelse tillgänglig för var och en, 4. stiftelsen saknar behörig revisor, eller om 5. fråga uppkommer om sådant beslut som avses i 4 kap. 5 §. 11 §7 tillsynsmyndighetens beslut enligt denna lag får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. detta gäller dock inte beslut om att väcka talan enligt 5 kap. 4 § första stycket eller att ansöka om entledigande enligt 9 kap. 6 § första stycket eller beslut enligt 9 kap. 6 § tredje stycket. tillsynsmyndighetens beslut enligt 4 kap. 8 §, 6 kap. 3 eller 4 § eller 5 § andra stycket, 9 kap. 5 § första stycket 3, i den del beslutet avser verkställighetsförbud, eller 9 kap. 7 eller 8 § gäller även om de överklagas. om tillsynsmyndighetens beslut överklagas, ska tillsynsmyndigheten föra talan för det allmänna. överklagas domstolens beslut av tillsynsmyndigheten, ska överklagandet ha kommit in inom tre veckor från den dag då det överklagade beslutet meddelades. länsstyrelsens beslut enligt 9 § överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. bestämmelserna i tredje stycket om tillsynsmyndigheten och dess beslut gäller i sådant fall länsstyrelsen och dess beslut. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
sfs 2009:244
10 kap.
1 §8 en stiftelse ska vara registrerad. registreringsmyndighet för en stiftelse är den länsstyrelse som regeringen i enlighet med 9 kap. 1 § andra stycket har bestämt är tillsynsmyndighet i länet. ett stiftelseregister ska föras hos registreringsmyndigheten för registreringar enligt denna lag. om en länsstyrelse är registreringsmyndighet i flera län, ska den länsstyrelsen föra ett gemensamt register för registreringar i dessa län. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om avgifter för registrering i stiftelseregistret.
6 7
senaste lydelse 1999:1106. senaste lydelse 1995:1360. 8 senaste lydelse 2008:86.
5
sfs 2009:244
regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om ingivning av anmälningar i registreringsärenden. 2 §9 en stiftelses styrelse eller förvaltare ska anmäla stiftelsen för registrering i stiftelseregistret senast sex månader efter det att stiftelsen bildades. anmälan ska innehålla uppgift om 1. stiftelsens postadress och telefon, 2. styrelseledamöternas namn, personnummer, bostadsadress, postadress och telefon eller förvaltarens namn eller firma, organisationsnummer, postadress och telefon, 3. revisorns namn, personnummer och postadress samt, om revisorn är ett registrerat revisionsbolag, vem som är huvudansvarig för revisionen och bolagets organisationsnummer. vid egen förvaltning ska anmälan vidare innehålla uppgift om den ort där styrelsen har sitt säte eller, om säte inte är bestämt, där förvaltningen huvudsakligen utövas. vid anknuten förvaltning ska uppgift i stället lämnas om den ort där förvaltaren har sitt säte eller, om säte inte är bestämt, där förvaltarens egen förvaltning huvudsakligen utövas eller, om förvaltaren är ett handelsbolag, där bolaget har sitt huvudkontor inrättat. till anmälan ska det fogas en kopia av stiftelseförordnandet, om det är möjligt. har styrelsen eller förvaltaren enligt 2 kap. 7 § fattat beslut om namn för stiftelsen, ska anmälan innehålla uppgift även om namnet. 3 §10 anmälan för registrering i stiftelseregistret ska genast göras 1. när en föreskrift i stiftelseförordnandet har ändrats eller upphävts enligt bestämmelserna i 6 kap. eller med stöd av en sådan bestämmelse som avses i 10 § lagen (1994:1221) om införande av stiftelselagen (1994:1220), 2. när en ändring har inträtt i något förhållande som avses i 2 § andra och tredje styckena, 3. när någon har bemyndigats att företräda stiftelsen enligt 2 kap. 16 § andra stycket eller 23 § andra stycket eller att ta emot delgivning enligt 2 kap. 16 a eller 23 a §, samt 4. när stiftelsen är upplöst. i fall som avses i första stycket 3 ska uppgift lämnas om företrädarens eller den särskilde delgivningsmottagarens namn, personnummer, bostadsadress, postadress och telefon. har styrelsen eller förvaltaren beslutat att rätten att företräda stiftelsen samt att teckna dess namn och firma får utövas endast av två eller flera i förening, ska detta också anmälas för registrering i stiftelseregistret. någon annan inskränkning i rätten att företräda stiftelsen och att teckna dess namn och firma får inte registreras. när anmälan enligt första stycket 2 avser byte av förvaltare ska anmälan göras av den nye förvaltaren. i fall som avses i första stycket 4 ska anmälan göras av den avträdande styrelsen eller förvaltaren. om tillsynsmyndigheten har utsett en särskild delgivningsmottagare enligt 9 kap. 7 eller 8 §, ska anmälan göras av delgivningsmottagaren. i övriga fall ska anmälan göras av styrelsen eller förvaltaren.
9 10
senaste lydelse 2005:246. senaste lydelse 2005:246.
6
4 § om en stiftelse försätts i konkurs eller beslut om företagsrekonstruktion enligt lagen (1996:764) om företagsrekonstruktion meddelas för stiftelsen, ska tingsrätten för registrering underrätta registreringsmyndigheten om beslutet och vem som har utsetts till konkursförvaltare. när en konkurs har avslutats eller en företagsrekonstruktion enligt lagen om företagsrekonstruktion har upphört, ska tingsrätten genast för registrering underrätta registreringsmyndigheten och i det förra fallet ange om något överskott finns eller inte. tingsrätten ska även för registrering underrätta registreringsmyndigheten när en högre rätt har upphävt ett beslut att försätta stiftelsen i konkurs eller ett beslut om företagsrekonstruktion. 6 §11 innan en stiftelse börjar utöva näringsverksamhet ska styrelsen eller förvaltaren lämna uppgift för registrering i stiftelseregistret om 1. den firma under vilken näringsverksamheten ska bedrivas, och 2. näringsverksamhetens art. stiftelsen får registreras även i stiftelseregister hos registreringsmyndighet för annat eller andra län, om verksamheten är avsedd att utövas där.
sfs 2009:244
11 kap.
2 a § en insamlingsstiftelse ska under en period om tre sammanhängande räkenskapsår använda minst tre fjärdedelar av sina intäkter för stiftelsens ändamål, om det inte finns synnerliga skäl. 1. denna lag träder i kraft den 1 januari 2010. 2. bestämmelserna i 3 kap. 2 § tredje stycket tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 31 december 2009. 3. om en stiftelses styrelse eller förvaltare före ikraftträdandet har beslutat att ändra, upphäva eller i särskilt fall åsidosätta en föreskrift i stiftelseförordnandet, gäller vid kammarkollegiets prövning 6 kap. 1 § andra stycket i dess äldre lydelse. 4. äldre bestämmelser gäller i fråga om överklagande av kammarkollegiets beslut enligt 6 kap. 1 §, om beslutet har meddelats före ikraftträdandet. 5. en underrättelse enligt 6 kap. 4 § som har inkommit till tillsynsmyndigheten före ikraftträdandet handläggs enligt äldre bestämmelser. 6. om en stiftelses styrelse eller förvaltare före ikraftträdandet har beslutat att förbruka stiftelsens tillgångar, gäller vid tillsynsmyndighetens prövning 6 kap. 5 § första stycket i dess äldre lydelse. 7. en firma som har registrerats före ikraftträdandet får behållas oförändrad. om stiftelser därigenom kan blandas samman vid förandet av registret, kan registreringsmyndigheten i registret föra in en särskiljande ortsangivelse eller annat förtydligande. 8. för en stiftelse som inte är registrerad vid ikraftträdandet gäller i fråga om registrering enligt 10 kap. äldre bestämmelser i det kapitlet fram till utgången av år 2015, om inte stiftelsen väljer att ansöka om registrering. 9. för en insamlingsstiftelse som har bildats före ikraftträdandet gäller 11 kap. 2 a § endast om detta är förenligt med stiftelseförordnandet.
11
ändringen innebär bl.a. att andra stycket upphävs.
7
sfs 2009:244
på regeringens vägar beatrice ask lotta hardvik cederstierna (justitiedepartementet)
8
Viktiga lagar inom associationsrätten
Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag
Stiftelselag (1994:1220)
Årsredovisningslag (1995:1554)
Viktiga lagar inom associationsrätten
Aktiebolagslag (2005:551)Lag (2018:672) om ekonomiska föreningar
Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag
Stiftelselag (1994:1220)
Årsredovisningslag (1995:1554)
JP Infonets tjänster inom associationsrätt
JP Infonets tjänster inom associationsrätt
Arbetar du med associationsrätt? I JP Infonets tjänster hittar du det juridiska grundmaterial du behöver som beslutsunderlag samt den senaste praxisutvecklingen snabbt analyserad och kommenterad. Se allt inom associationsrätt.