Lag (2006:595) om euro­pa­koo­pe­ra­tiv

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2006:595
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:672
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2006:595
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 2006-​06-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:672
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

Tillämp­nings­om­råde

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar rådets för­ord­ning (EG) nr 1435/2003 av den 22 juli 2003 om stadga för euro­pe­iska koo­pe­ra­tiva för­e­ningar (SCE-​föreningar) (SCE- för­ord­ningen). En euro­pe­isk koo­pe­ra­tiv för­e­ning benämns i denna lag ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv.

Det som sägs i denna lag om euro­pa­koo­pe­ra­tiv gäl­ler bara euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte i Sve­rige, om inte annat anges.

För­säk­rings­för­e­ning anses som eko­no­misk för­e­ning i denna lag.
Lag (2020:672).

Inve­ste­rande med­lem­mar

1 a §   I stad­garna för ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv får det bestäm­mas att det i euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet får fin­nas en eller flera med­lem­mar av det slag som avses i 1 kap. 8 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar (inve­ste­rande med­lem­mar).

Sådana stad­ge­be­stäm­mel­ser som avses i arti­kel 61.3 i SCE-​förordningen, i den ursprung­liga lydel­sen, ska inne­hålla minst sådana begräns­ningar i de inve­ste­rande med­lem­mar­nas infly­tande vid för­e­nings­stäm­man som anges i 6 kap. 3 § tredje styc­ket lagen om eko­no­miska för­e­ningar. Lag (2018:727).

Arbets­ta­ga­rin­fly­tan­det i euro­pa­koo­pe­ra­tiv

2 §   Reg­ler om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv finns i lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv.

Före­tags­namn

3 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs före­tags­namn ska inne­hålla beteck­ningen SCE. Före­tags­nam­net ska tyd­ligt skilja sig från andra ännu bestå­ende före­tags­namn som är införda i det regis­ter som avses i 10 §. Lag (2018:1683).

Bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv

Del­ta­gande i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv

4 §   En eko­no­misk för­e­ning eller mot­sva­rande utländsk för­e­ning som har sitt huvud­kon­tor i en stat utan­för Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det får delta i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv, om för­e­ningen
   1. är bil­dad i över­ens­stäm­melse med lag­stift­ningen i en stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det,
   2. har sitt säte i den stat som avses i 1, samt
   3. har fak­tisk och fort­lö­pande anknyt­ning till eko­no­min i en stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det.

Vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv på annat sätt än genom fusion eller ombild­ning ska vad som sägs om en eko­no­misk för­e­ning eller mot­sva­rande utländsk för­e­nings­form i första styc­ket gälla även annan sådan juri­disk per­son som avses i arti­kel 54 i för­dra­get om Euro­pe­iska uni­o­nens funk­tions­sätt.
Lag (2010:695).

Redo­vis­nings­va­luta vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

5 §   Om en eko­no­misk för­e­ning del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion, ska bestäm­mel­serna om redo­vis­nings­va­luta i 16 kap. 2 § och 28 § andra styc­ket lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar inte tilläm­pas på den eko­no­miska för­e­ningen.

Första styc­ket gäl­ler också när euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ska ha sitt säte i en annan stat än Sve­rige. Lag (2018:727).

6 §   Har upp­hävts genom lag (2009:714).

Skyd­det för bor­ge­nä­rer i sam­band med bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

7 §   I fråga om skyd­det för en fusio­ne­rande för­e­nings bor­ge­nä­rer ska bestäm­mel­serna i 23 kap. 20 och 22-24 §§ aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) om till­stånd att verk­ställa en fusions­plan tilläm­pas. När det gäl­ler för­e­ningar som dri­ver
   - finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas i stäl­let 12 kap. 21 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse,
   - för­säk­rings­rö­relse som för­säk­rings­fö­re­tag tilläm­pas i stäl­let 13 kap. 33-35 §§ för­säk­rings­rö­rel­se­la­gen (2010:2043),
   - tjäns­te­pen­sions­verk­sam­het som tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag tilläm­pas i stäl­let 10 kap. 62-64 §§ lagen (2019:742) om tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag. Lag (2019:761).

Utfär­dande av intyg vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

8 §   Bolags­ver­ket ska utfärda ett sådant intyg som avses i arti­kel 29.2 i SCE-​förordningen, när beslut om till­stånd har med­de­lats enligt 23 kap. 23 eller 24 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) och beslu­tet har fått laga kraft. När det gäl­ler för­e­ningar som dri­ver finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas i stäl­let 12 kap. 22 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse.

När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som är för­säk­rings­fö­re­tag eller tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag ska Bolags­ver­ket utfärda inty­get när beslut om till­stånd har med­de­lats enligt 13 kap. 33 § för­säk­rings­rö­rel­se­la­gen (2010:2043) eller 10 kap. 62 § lagen (2019:742) om tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag och beslu­tet har fått laga kraft. Lag (2020:398).

Rätt till utträde ur en över­ta­gande för­e­ning vid bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion

9 §   En med­lem i en över­ta­gande för­e­ning, som har mot­satt sig bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion, får säga upp sig till utträde ur för­e­ningen om fusio­nen inne­bär att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet kom­mer att ha sitt säte i en annan stat än Sve­rige. En sådan upp­säg­ning skall ske inom den tid och på de vill­kor som anges i arti­kel 7.5 i SCE-​förordningen.

Regis­ter över euro­pa­koo­pe­ra­tiv m.m.

Regi­stre­rings­myn­dig­het

10 §   Bolags­ver­ket ska föra ett regis­ter över euro­pa­koo­pe­ra­tiv (euro­pa­koo­pe­ra­tivs­re­gist­ret). I fråga om regi­stre­ring i euro­pa­koo­pe­ra­tivs­re­gist­ret tilläm­pas bestäm­mel­serna i aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) och andra för­fatt­ningar om regi­stre­ring i aktie­bo­lags­re­gist­ret eller, om europa-​ koo­pe­ra­ti­vet är ett för­säk­rings­fö­re­tag eller ett tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag, för­säk­rings­re­gist­ret. Om en arbets­ta­gar­re­pre­sen­tant har utsetts enligt lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv, ska även detta regi­stre­ras.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. avgif­ter i ären­den om regi­stre­ring enligt denna lag, och
   2. hand­lägg­ningen av regi­stre­rings­ä­ren­den.
Lag (2020:398).

Offent­lig­gö­rande av för­slag till beslut i vissa fall

11 §   För­e­ning­ens sty­relse eller euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets lednings-​ eller för­valt­nings­or­gan skall ge in sådana för­slag till beslut eller sådana upp­gif­ter som avses i artik­larna 7.2, 35.3 och 76.3 i SCE-​förordningen till Bolags­ver­ket för regi­stre­ring.
Ver­ket skall genast kun­göra upp­gift om regi­stre­ringen i Post- och Inri­kes Tid­ningar. Om för­sla­get inte kun­görs i sin hel­het, skall det i kun­gö­rel­sen läm­nas upp­gift om var det hålls till­gäng­ligt.

Flytt­ning av ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs säte

Tillämp­liga bestäm­mel­ser

12 §   Vid flytt­ning av ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs säte från Sve­rige till en annan stat, tilläm­pas 12 a-20 §§. När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas 12 kap. 24-26 §§ lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse i stäl­let för 14-20 §§.
Lag (2010:2074).

Sär­skilt om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som är för­säk­rings­fö­re­tag eller tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag

12 a §   När ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv som är ett för­säk­rings­fö­re­tag eller ett tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag avser att flytta sitt säte från Sve­rige till en annan stat gäl­ler inte 14 och 15 §§, 16 § första styc­ket första meningen och andra styc­ket 4 samt 17-19 §§. Sådana koo­pe­ra­tiv ska, om för­e­nings­stäm­man med stöd av arti­kel 7 i SCE-​förordningen har beslu­tat att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte ska flyt­tas till en annan stat, ansöka om till­stånd till flytt­ningen hos Finansin­spek­tio­nen. Ären­den av prin­ci­piell bety­delse eller av sär­skild vikt prö­vas dock av rege­ringen efter anmä­lan av Finansin­spek­tio­nen.

Till­stånd till flytt­ningen av säte ska med­de­las om
   1. för­säk­rings­ta­garna och andra bor­ge­nä­rer till­för­säk­ras en betryg­gande säker­het, om ett sådant skydd behövs med hän­syn till koo­pe­ra­ti­vets eko­no­miska för­hål­lan­den och bor­ge­nä­rerna inte redan har en sådan säker­het,
   2. koo­pe­ra­ti­vets eko­no­miska för­hål­lan­den i övrigt är sådana att flytt­ningen kan anses för­en­lig med för­säk­rings­ta­ga­res och andra bor­ge­nä­rers intres­sen, och
   3. det inte finns hin­der mot flytt­ningen enligt arti­kel 7.15 i SCE-​förordningen.

Finansin­spek­tio­nen ska under­rätta Bolags­ver­ket och Skat­te­ver­ket om ansök­ningar enligt första styc­ket. Finansin­spek­tio­nen ska också under­rätta Bolags­ver­ket om beslut som har med­de­lats med anled­ning av sådana ansök­ningar och som fått laga kraft.

Det som anges om Bolags­ver­ket i 16 § tredje styc­ket och 16 a § första styc­ket ska i stäl­let gälla Finansin­spek­tio­nen eller rege­ringen. Lag (2020:398).

Finansin­spek­tio­nens rätt att mot­sätta sig flytt­ning av säte

13 §   Finansin­spek­tio­nen får, i fråga om ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv som står under inspek­tio­nens till­syn, mot­sätta sig att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet flyt­tar sitt säte till en annan stat, om mot­sät­tan­det är moti­ve­rat av hän­syn till all­mä­nin­tres­set.

Finansin­spek­tio­nen ska med­dela ett sådant beslut som avses i första styc­ket inom två måna­der från den dag då för­sla­get om flytt­ningen offent­lig­gjor­des enligt arti­kel 7.2 i SCE- för­ord­ningen. Inspek­tio­nen får inte med­dela ett beslut om att mot­sätta sig flytt­ning utan att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet först har fått till­fälle att yttra sig. Lag (2008:10).

Under­rät­telse till euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets bor­ge­nä­rer

14 §   Om för­e­nings­stäm­man med stöd av arti­kel 7 i SCE- för­ord­ningen har beslu­tat att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte skall flyt­tas till en annan stat, skall euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet skrift­li­gen under­rätta sina kända bor­ge­nä­rer om beslu­tet.

Under­rät­tel­sen skall inne­hålla upp­gift om bor­ge­nä­rer­nas rätt att enligt arti­kel 7.4 i SCE-​förordningen ta del av för­sla­get om flytt­ning och av en sådan redo­gö­relse som avses i arti­kel 7.3. Vidare skall under­rät­tel­sen inne­hålla upp­gift om bor­ge­nä­rer­nas rätt att enligt 17 § mot­sätta sig flytt­ningen.

En under­rät­telse behö­ver inte sän­das till de bor­ge­nä­rer, vil­kas anspråk avser en ford­ran på lön eller annan ersätt­ning som omfat­tas av löne­ga­ranti enligt löne­ga­ran­ti­la­gen (1992:497).

Skyd­det för bor­ge­nä­rer i sam­band med flytt­ning av ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs säte

15 §   I fråga om skyd­det för euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets bor­ge­nä­rer i sam­band med en flytt­ning av euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte, skall bestäm­mel­serna i 16-19 §§ tilläm­pas.

16 §   Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet skall hos Bolags­ver­ket ansöka om till­stånd till flytt­ning av säte enligt arti­kel 7 i SCE- för­ord­ningen. Ansö­kan skall ges in inom en månad från för­e­nings­stäm­mans beslut om flytt­ning.

Till ansö­kan skall fogas
   1. en kopia av pro­to­kol­let från den för­e­nings­stämma där beslut om flytt­ning fat­ta­des,
   2. en kopia av för­sla­get om flytt­ning,
   3. en kopia av den redo­gö­relse som avses i arti­kel 7.3 i SCE- för­ord­ningen, och
   4. intyg från euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets lednings-​ eller för­valt­nings­or­gan eller verk­stäl­lande direk­tör om att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets kända bor­ge­nä­rer har under­rät­tats enligt 14 §.

Om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte har fogat de hand­lingar som anges i andra styc­ket till ansö­kan eller om det finns något annat hin­der mot att ta upp ansö­kan till pröv­ning, skall Bolags­ver­ket före­lägga euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet att inom viss tid yttra sig eller avhjälpa bris­ten. Om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte gör detta, skall ansö­kan avvi­sas.

Till­fäl­ligt hin­der mot flytt­ning av säte

16 a §   Under den tid som Bolags­ver­kets hand­lägg­ning av en ansö­kan enligt 16 § pågår får Skat­te­ver­ket besluta om att det under en viss tid om högst tolv måna­der före­lig­ger hin­der mot flytt­ning av säte till en annan stat. Tiden får för­längas, om det finns sär­skilda skäl. För­läng­ning får endast ske med tre måna­der i taget. Så länge Skat­te­ver­kets beslut gäl­ler, ska Bolags­ver­kets hand­lägg­ning av ansö­kan enligt 16 § vila.

Skat­te­ver­ket får besluta enligt första styc­ket endast om
   1. det är moti­ve­rat av hän­syn till all­mä­nin­tres­set,
   2. ver­ket har beslu­tat om revi­sion hos euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet, och
   3. det finns skäl att anta att revi­sio­nen skulle för­svå­ras avse­värt av en flytt­ning av sätet. Lag (2008:10).

Hand­lägg­ning hos Bolags­ver­ket

17 §   Om Bolags­ver­ket fin­ner att det inte finns något hin­der mot en ansö­kan enligt 16 §, skall ver­ket kalla euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets bor­ge­nä­rer. Kal­lel­sen skall inne­hålla ett före­läg­gande för den som mot­sät­ter sig flytt­ningen av säte att senast viss dag skrift­li­gen anmäla detta till ver­ket. Bolags­ver­ket skall dock inte kalla de bor­ge­nä­rer, vil­kas anspråk avser en ford­ran på lön eller annan ersätt­ning som omfat­tas av löne­ga­ran­ti­la­gen (1992:497).

Kal­lel­sen skall ske genom kun­gö­relse i Post- och Inri­kes Tid­ningar. Bolags­ver­ket skall skicka en sär­skild under­rät­telse om kal­lel­sen till Skat­te­ver­ket och till Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.
Lag (2007:135).

18 §   Om en bor­ge­när som har bli­vit kal­lad enligt 17 § mot­sät­ter sig flytt­ningen av säte inom före­skri­ven tid, skall Bolags­ver­ket över­lämna ären­det till all­män dom­stol i den ort där euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets lednings-​ eller för­valt­nings­or­gan har sitt säte. Om ingen bor­ge­när mot­sät­ter sig flytt­ningen, skall ver­ket med­dela euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet det begärda till­stån­det.

Hand­lägg­ning hos all­män dom­stol

19 §   Om ett ärende om flytt­ning av euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets säte till en annan stat har över­läm­nats till all­män dom­stol, skall till­stånd till flytt­ningen läm­nas, om det visas att de bor­ge­nä­rer som har mot­satt sig ansö­kan har fått full betal­ning eller har betryg­gande säker­het för ford­ringar som har upp­kom­mit före den dag som har angetts i före­läg­gan­det enligt 17 § första styc­ket. I annat fall skall ansö­kan avslås.

Utfär­dande av intyg

20 §   Bolags­ver­ket ska utfärda ett sådant intyg som avses i arti­kel 7.8 i SCE-​förordningen när ett beslut om till­stånd enligt 18 eller 19 § har med­de­lats och beslu­tet har fått laga kraft. Intyg får dock inte utfär­das om Finansin­spek­tio­nen har med­de­lat ett sådant beslut som avses i 13 § eller om det före­lig­ger ett sådant för­hål­lande som avses i arti­kel 7.15 i SCE-​förordningen.

När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som är för­säk­rings­fö­re­tag eller tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag ska Bolags­ver­ket dock utfärda inty­get när beslut om till­stånd har med­de­lats enligt 12 a § andra styc­ket och beslu­tet har fått laga kraft.
Lag (2020:398).

Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets orga­ni­sa­tion

Dua­lis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv

21 §   I fråga om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som har ett sådant för­valt­nings­sy­stem som avses i artik­larna 37-41 i SCE- för­ord­ningen, i den ursprung­liga lydel­sen, (dua­lis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv) gäl­ler föl­jande.

Om något annat inte föl­jer av någon annan för­fatt­ning eller av SCE-​förordningen, i den ursprung­liga lydel­sen, ska lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar och andra för­fatt­ningar om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter tilläm­pas på led­nings­or­ga­net eller dess leda­mö­ter.

Det som sägs om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter i föl­jande bestäm­mel­ser i lagen om eko­no­miska för­e­ningar ska tilläm­pas på till­syns­or­ga­net eller dess leda­mö­ter:
   - 6 kap. 29-32 §§ om upp­lys­nings­plikt mot för­e­nings­stäm­man,
   - 6 kap. 47 § om talan mot för­e­nings­stäm­mans beslut,
   - 6 kap. 50 § om talan mot för­e­ningen,
   - 6 kap. 51 § om skil­je­för­fa­rande,
   - 7 kap. 3 § andra styc­ket om sty­rel­sesupple­an­ter,
   - 7 kap. 4 § andra styc­ket om dele­ga­tion av upp­gif­ter,
   - 7 kap. 7 § första styc­ket om krav på med­lem­skap,
   - 7 kap. 8 § om bosätt­nings­krav,
   - 7 kap. 9-11 §§ om hin­der mot att vara sty­rel­se­le­da­mot,
   - 7 kap. 13 § om när en änd­ring i sty­rel­sens sam­man­sätt­ning får ver­kan,
   - 7 kap. 14 § om för­tida avgång,
   - 7 kap. 20 § första styc­ket om inträde av sup­ple­ant,
   - 7 kap. 21 § andra styc­ket om besluts­un­der­lag,
   - 7 kap. 23 § om jäv,
   - 7 kap. 24 och 25 §§ om pro­to­koll,
   - 7 kap. 26 § om arvode och annan ersätt­ning till sty­rel­se­le­da­mot,
   - 7 kap. 44 och 45 §§ om regi­stre­ring,
   - 7 kap. 46 § om anmä­lan av akti­e­in­ne­hav,
   - 8 kap. 7 § om till­han­da­hål­lande av upp­lys­ningar till revi­sorn,
   - 8 kap. 19 § om revi­sor­sjäv,
   - 8 kap. 32 § första styc­ket om revi­sions­be­rät­tel­sen,
   - 8 kap. 46 § om under­rät­telse om brotts­miss­tanke,
   - 17 kap. 11 § om tvångs­lik­vi­da­tion,
   - 17 kap. 43 § andra och tredje styc­kena om sty­rel­se­val i sam­band med upp­hö­rande av lik­vi­da­tion,
   - 17 kap. 44 § om sty­rel­se­val efter upp­hä­vande av lik­vi­da­tions­be­slut,
   - 19 kap. 9 § om avre­gi­stre­ring av leda­mot, och
   - 21 kap. 1 och 4-13 §§ om ska­de­stånd.

När 7 kap. 7 § lagen om eko­no­miska för­e­ningar tilläm­pas på euro­pa­koo­pe­ra­tiv, ska den para­gra­fens första stycke inte gälla arbets­ta­gar­re­pre­sen­tan­ter som har utsetts enligt lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv.

För dua­lis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver för­säk­rings­rö­relse som för­säk­rings­fö­re­tag gäl­ler även 2 kap. 2 § för­säk­rings­rö­rel­se­la­gen (2010:2043). För dua­lis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver tjäns­te­pen­sions­verk­sam­het som tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag gäl­ler även 2 kap. 2 § lagen (2019:742) om tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag. Lag (2019:761).

22 §   Till­syns­or­ga­net får besluta att dess med­gi­vande krävs för vissa kate­go­rier av beslut som led­nings­or­ga­net eller den verk­stäl­lande direk­tö­ren fat­tar. Till­syns­or­ga­net ska lämna in ett sådant beslut till Bolags­ver­ket för regi­stre­ring. Beslu­tet gäl­ler från tid­punk­ten för regi­stre­ringen.

Till­syns­or­ga­net ska till varje för­e­nings­stämma som ska pröva frå­gan om fast­stäl­lelse av euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets resultat-​ och balans­räk­ningar avge ett ytt­rande över års­re­do­vis­ningen och led­nings­or­ga­nets och den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. I fråga om till­han­da­hål­lande av detta ytt­rande ska 6 kap. 23 § första och andra styc­kena lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar tilläm­pas. Lag (2018:727).

23 §   Om en leda­mot i till­syns­or­ga­net med stöd av arti­kel 37.3 i SCE-​förordningen utses till leda­mot i led­nings­or­ga­net, får tiden för det senare upp­dra­get inte över­stiga två måna­der.

24 §   Varje leda­mot i till­syns­or­ga­net har rätt att från led­nings­or­ga­net få all den infor­ma­tion som krävs för att till­syns­or­ga­net skall kunna utöva sin kon­troll enligt arti­kel 39.1 i SCE-​förordningen.

25 §   Revi­sorn ska under­rätta till­syns­or­ga­net om erin­ringar som revi­sorn fram­stäl­ler till led­nings­or­ga­net och den verk­stäl­lande direk­tö­ren enligt 8 kap. 6 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar. Lag (2018:727).

Monis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv

Leda­mö­ter.

26 §   I fråga om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som har ett sådant för­valt­nings­sy­stem som avses i artik­larna 42-44 i SCE-​förordningen (monis­tiskt orga­ni­se­rade euro­pa­koo­pe­ra­tiv) ska, om inte något annat föl­jer av någon annan för­fatt­ning eller av SCE-​förordningen, bestäm­mel­serna i lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar och andra för­fatt­ningar om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter tilläm­pas på för­valt­nings­or­ga­net eller dess leda­mö­ter. Lag (2018:727).

Anta­let leda­mö­ter i euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets organ

27 §   Led­nings­or­ga­net i ett dua­lis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv ska ha minst tre leda­mö­ter och till­syns­or­ga­net minst fem leda­mö­ter.

För­valt­nings­or­ga­net i ett monis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv ska ha minst tre leda­mö­ter. Lag (2011:771).

Verk­stäl­lande direk­tör

28 §   I ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv får det utses en verk­stäl­lande direk­tör. I ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv som står under till­syn av Finansin­spek­tio­nen ska det all­tid fin­nas en verk­stäl­lande direk­tör.

I ett dua­lis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv ska den verk­stäl­lande direk­tö­ren utses av led­nings­or­ga­net. Den verk­stäl­lande direk­tö­ren får i ett sådant fall inte vara leda­mot i till­syns­or­ga­net.

I ett monis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv ska den verk­stäl­lande direk­tö­ren utses av för­valt­nings­or­ga­net.
Lag (2016:119).

29 §   I ett dua­lis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall såväl till­syns­or­ga­net som led­nings­or­ga­net utöva kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. Vad som sägs i arti­kel 40 i SCE-​förordningen och i 24 § om till­syns­or­ga­nets kon­troll över led­nings­or­ga­net och om rätt till infor­ma­tion skall tilläm­pas även vid till­syns­or­ga­nets och led­nings­or­ga­nets kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning.

30 §   I ett monis­tiskt orga­ni­se­rat euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall för­valt­nings­or­ga­net utöva kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning. Vad som sägs i arti­kel 40 i SCE- för­ord­ningen och i 24 § om till­syns­or­ga­nets kon­troll över led­nings­or­ga­net och om rätt till infor­ma­tion skall tilläm­pas även vid för­valt­nings­or­ga­nets kon­troll över den verk­stäl­lande direk­tö­rens för­valt­ning.

Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets års­re­do­vis­ning m.m.

Upp­rät­tande av års­re­do­vis­ning

31 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv ska upp­rätta års­re­do­vis­ning och, i före­kom­mande fall, kon­cern­re­do­vis­ning i enlig­het med de bestäm­mel­ser i års­re­do­vis­nings­la­gen (1995:1554) som är tillämp­liga på eko­no­miska för­e­ningar. När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som är för­säk­rings­fö­re­tag eller tjänste-​ pen­sions­fö­re­tag tilläm­pas i stäl­let de bestäm­mel­ser i lagen (1995:1560) om års­re­do­vis­ning i för­säk­rings­fö­re­tag som är tillämp­liga på för­säk­rings­för­e­ningar.

När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som ger ut elektro­niska pengar eller dri­ver finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas 12 kap. 28 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse respek­tive 3 kap. 10 § lagen (2011:755) om elektro­niska pengar i stäl­let för första styc­ket. Lag (2020:398).

Sär­skilt bok­slut

32 §   Om ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv flyt­tar sitt säte, ska lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net upp­rätta ett sär­skilt bok­slut. Det sär­skilda bok­slu­tet ska omfatta den tid för vil­ken års­re­do­vis­ning inte tidi­gare har upp­rät­tats fram till den dag då flytt­ningen av säte har fått ver­kan enligt arti­kel 7.10 i SCE-​förordningen.

Om en eko­no­misk för­e­ning del­tar i bildan­det av ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv genom fusion enligt arti­kel 19 i SCE-​förordningen och euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet får säte i en annan stat än Sve­rige, ska sty­rel­sen för den eko­no­miska för­e­ningen upp­rätta ett sär­skilt bok­slut. Det sär­skilda bok­slu­tet ska omfatta den tid för vil­ken års­re­do­vis­ning inte tidi­gare har upp­rät­tats fram till den dag då euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet regi­stre­ras enligt arti­kel 11.1 i SCE-​förordningen.

För det sär­skilda bok­slu­tet enligt första och andra styc­kena gäl­ler bestäm­mel­serna om års­bok­slut i 6 kap. 4, 5 och 8 §§ bok­fö­rings­la­gen (1999:1078). Bok­slu­tet ska ges in till Bolags­ver­ket inom en månad från utgången av den period som bok­slu­tet omfat­tar. När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som är för­säk­rings­fö­re­tag eller tjäns­te­pen­sions­fö­re­tag ska det som sägs i 6 kap. 4 § andra styc­ket bok­fö­rings­la­gen om bestäm­mel­ser i års­re­do­vis­nings­la­gen i stäl­let avse mot­sva­rande bestäm­mel­ser i lagen (1995:1560) om års­re­do­vis­ning i för­säk­rings­fö­re­tag. Lag (2020:398).

Valu­tan för ett euro­pa­koo­pe­ra­tivs kapi­tal

33 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv skall uttrycka sitt kapi­tal i antingen svenska kro­nor eller euro. Kapi­ta­let skall dock all­tid vara uttryckt i samma valuta som euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets redo­vis­nings­va­luta.

Övriga bestäm­mel­ser

Behö­rig­het att före­träda ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv

34 §   Ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv får i stad­garna ange att lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net kan bemyn­diga en per­son ensam eller flera per­so­ner i för­e­ning att före­träda euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet.

När det gäl­ler euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver finan­sie­rings­rö­relse tilläm­pas 12 kap. 29 § lagen (2004:297) om bank- och finan­sie­rings­rö­relse i stäl­let för första styc­ket.

Lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­nets rätt att i visst fall ändra stad­garna

35 §   Om stad­garna för ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv stri­der mot de ord­ningar för arbets­ta­ga­rin­fly­tande som har fast­ställts i enlig­het med lagen (2006:477) om arbets­ta­ga­rin­fly­tande i euro­pa­koo­pe­ra­tiv, skall lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net ha rätt att ändra stad­garna.

Sam­man­kal­lande av för­e­nings­stämma genom Bolags­ver­kets försorg

36 §   Om en för­e­nings­stämma som ska hål­las enligt SCE-​förordningen, lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar, stad­garna eller ett stäm­mo­be­slut inte sam­man­kal­las på före­skri­vet sätt, ska Bolags­ver­ket efter ansö­kan genast kalla till för­e­nings­stämma. Om kal­lelse inte kan ske på det sätt som anges i 6 kap. 21 § lagen om eko­no­miska för­e­ningar, får Bolags­ver­ket kalla till för­e­nings­stämma på något annat lämp­ligt sätt. En ansö­kan får göras av en leda­mot i för­valt­nings­or­ga­net, led­nings­or­ga­net eller till­syns­or­ga­net, den verk­stäl­lande direk­tö­ren, en revi­sor eller en för­e­nings­med­lem. Euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ska ersätta kost­na­derna för kal­lel­sen. Lag (2018:727).

Sank­tio­ner mot euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte och huvud­kon­tor i olika sta­ter

37 §   Om ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv inte upp­fyl­ler skyl­dig­he­ten i arti­kel 6 i SCE-​förordningen att ha sitt säte och sitt huvud­kon­tor i samma stat, ska Bolags­ver­ket genom ett sär­skilt beslut fast­ställa att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte upp­fyl­ler den skyl­dig­he­ten. När beslu­tet har fått laga kraft, ska ver­ket före­lägga euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet att inom viss tid göra rät­telse. Då ska 17 kap. 12 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar tilläm­pas. Före­läg­gan­det ska inne­hålla en upp­lys­ning om att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet kom­mer att för­plik­tas att gå i lik­vi­da­tion om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte gör rät­telse.

Om euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet inte föl­jer före­läg­gan­det, ska Bolags­ver­ket besluta att euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet ska gå i lik­vi­da­tion. Ett beslut om lik­vi­da­tion ska dock inte med­de­las om lik­vi­da­tions­grun­den har upp­hört under ären­dets hand­lägg­ning hos ver­ket.

Ett beslut om lik­vi­da­tion enligt andra styc­ket får inte verk­stäl­las för­rän det har fått laga kraft. Lag (2018:727).

Straff och vite

38 §   Bestäm­mel­serna om straff i 22 kap. 1 § lagen (2018:672) om eko­no­miska för­e­ningar ska tilläm­pas på euro­pa­koo­pe­ra­tiv. Lag (2018:727).

39 §   Bestäm­mel­serna om vite i 30 kap. 3 § aktie­bo­lags­la­gen (2005:551) skall tilläm­pas på euro­pa­koo­pe­ra­tiv. Vad som sägs där om sty­rel­sen eller dess leda­mö­ter skall tilläm­pas på euro­pa­koo­pe­ra­ti­vets lednings-​ eller för­valt­nings­or­gan eller leda­mö­terna i dessa organ.

Över­kla­gande

40 §   Bolags­ver­kets beslut att skriva av en anmä­lan om regi­stre­ring eller att vägra regi­stre­ring får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Det­samma gäl­ler ver­kets beslut i ett till­stånd­sä­rende enligt 16 §, ver­kets beslut om att vägra utfärda ett intyg enligt 8 eller 20 § samt ver­kets beslut enligt 36 eller 39 §. Ett beslut av Bolags­ver­ket att vägra regi­stre­ring av ett före­tags­namn över­kla­gas dock till Patent-​ och mark­nads­dom­sto­len. Ett över­kla­gande ska ha kom­mit in inom två måna­der från dagen för beslu­tet.

Finansin­spek­tio­nens beslut i ett ärende enligt 6 eller 13 § och Skat­te­ver­kets beslut om hin­der mot flytt­ning av säte enligt 16 a § får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2018:1683).

41 §   Bolags­ver­kets beslut i ett ärende enligt 37 § får över­kla­gas till all­män dom­stol i den ort där lednings-​ eller för­valt­nings­or­ga­net har sitt säte. Ett beslut enligt 37 § första styc­ket får över­kla­gas inom tre vec­kor från den dag då euro­pa­koo­pe­ra­ti­vet fick del av beslu­tet. Ett beslut enligt 37 § andra styc­ket får över­kla­gas inom tre vec­kor från dagen för beslu­tet.

Vid över­kla­gande gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den.
Lag (2016:222).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2008:10

Denna lag trä­der i kraft den 15 feb­ru­ari 2008. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock i fråga om flytt­ning av säte där för­e­nings­stäm­mans beslut om flytt­ning har fat­tats före ikraft­trä­dan­det.

2009:714
   1. Denna lag trä­der i kraft den 15 juli 2009.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler i fråga om fusio­ner där fusions­plan eller fusions­av­tal har upp­rät­tats före ikraft­trä­dan­det.

2013:733
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2013.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för över­kla­gande av beslut som läns­sty­rel­sen har med­de­lat före ikraft­trä­dan­det.

2016:222
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2016.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för mål som har inletts i all­män för­valt­nings­dom­stol före ikraft­trä­dan­det.

2020:672
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2021.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om euro­pa­koo­pe­ra­tiv som dri­ver bank­rö­relse som är regi­stre­rade i bank­re­gist­ret den 31 decem­ber 2020 avse­ende det räken­skapsår som avslu­tas när­mast efter detta datum.