Lag (2013:287) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s för­ord­ning om OTC-​derivat, cen­trala mot­par­ter och trans­ak­tions­re­gis­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2013:287
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet FMA V
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1582
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2013:287
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet FMA V
Utfär­dad: 2013-​05-16
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1582
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 648/2012 om OTC-​derivat, cen­trala mot­par­ter och trans­ak­tions­re­gis­ter.

Ter­mer och uttryck i denna lag har samma bety­delse som i för­ord­ning (EU) nr 648/2012.

Behö­rig myn­dig­het

2 §   Finansin­spek­tio­nen är behö­rig myn­dig­het enligt för­ord­ning (EU) nr 648/2012.

Riks­ban­ken

3 §   Riks­ban­ken får besluta om krav på en cen­tral mot­part från tred­je­land som avses i arti­kel 25.2b b i för­ord­ning (EU) nr 648/2012. Lag (2022:1582).


2 kap. Clea­ring­skyl­dig­het, rap­por­te­rings­skyl­dig­het och risk­be­gräns­ning för OTC-​derivat

Sär­skild avgift

1 §   Finansin­spek­tio­nen ska besluta att en sär­skild avgift ska tas ut av den som åsi­do­sät­ter sina skyl­dig­he­ter enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 648/2012 genom att
   1. inte över­lämna OTC-​derivatkontrakt för clea­ring hos cen­tral mot­part (arti­kel 4),
   2. inte tillämpa rätt­visa, skä­liga, icke-​diskriminerande och trans­pa­renta han­dels­vill­kor vid till­han­da­hål­lan­det av clea­ring­tjäns­ter (arti­kel 4.3a),
   3. inte vidta alla rim­liga åtgär­der för att iden­ti­fi­era, före­bygga, han­tera och över­vaka intres­se­kon­flik­ter vid till­han­da­hål­lan­det av clea­ring­tjäns­ter (arti­kel 4.3a),
   4. inte under­rätta Euro­pe­iska värdepappers-​ och mark­nads­myn­dig­he­ten och Finansin­spek­tio­nen om att posi­tio­ner i OTC-​derivatkontrakt inte har beräk­nats eller att posi­tio­nerna över­skri­der rele­vanta trös­kel­vär­den (artik­larna 4a.1 a och 10.1 a),
   5. inte upp­rätta clea­ring­ar­range­mang (artik­larna 4a.1 b och 10.1 b),
   6. inte se till att upp­gif­ter om deri­vat­kon­trakt rap­por­te­ras eller till­han­da­hålls för rap­por­te­ring till trans­ak­tions­re­gis­ter (arti­kel 9.1 och 9.1a),
   7. inte föra regis­ter över alla ingångna deri­vat­kon­trakt och varje änd­ring under minst fem år efter avslu­tande av kon­trak­tet (arti­kel 9.2),
   8. inte se till att upp­gif­ter om deri­vat­kon­trakt rap­por­te­ras eller till­han­da­hålls för rap­por­te­ring till Euro­pe­iska värdepappers-​ och mark­nads­myn­dig­he­ten i de fall ett trans­ak­tions­re­gis­ter inte är till­gäng­ligt (arti­kel 9.3), eller
   9. inte införa lämp­liga för­fa­ran­den och system för att mäta, över­vaka och begränsa ope­ra­tiva ris­ker och kre­di­tris­ker (arti­kel 11).

Den sär­skilda avgif­ten ska uppgå till lägst 5 000 kro­nor och högst 50 mil­jo­ner kro­nor.

Avgif­ten till­fal­ler sta­ten. Lag (2020:909).

2 §   En sär­skild avgift får bara tas ut om den som avgif­ten gäl­ler, inom två år från det att över­trä­del­sen ägde rum, har del­getts en upp­lys­ning om att frå­gan om sär­skild avgift har tagits upp av Finansin­spek­tio­nen.

3 §   Om över­trä­del­sen är ringa eller ursäkt­lig eller det annars finns sär­skilda skäl, får en sär­skild avgift efter­ges helt eller del­vis.

4 §   En sär­skild avgift ska beta­las till Finansin­spek­tio­nen inom tret­tio dagar efter det att beslu­tet om att ta ut avgif­ten har vun­nit laga kraft eller den längre tid som anges i beslu­tet.

5 §  Om den sär­skilda avgif­ten inte har beta­lats inom den tid som anges i 4 §, ska Finansin­spek­tio­nen lämna den obe­talda avgif­ten för indriv­ning.

1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.">1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.">Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m.

6 §   Ett beslut om sär­skild avgift får verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­ken, om avgif­ten inte har beta­lats inom den tid som anges i 4 §.

7 §   En sär­skild avgift fal­ler bort i den utsträck­ning verk­stäl­lig­het inte har skett inom fem år från det att beslu­tet att ta ut avgif­ten vann laga kraft.


3 kap. Trans­ak­tions­re­gis­ter

Handräck­ning

1 §   Finansin­spek­tio­nen får begära handräck­ning av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten för att en kon­troll på plats enligt arti­kel 63 i för­ord­ning (EU) nr 648/2012 ska kunna genom­fö­ras.

Vid handräck­ning gäl­ler bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het eller avhys­ning. Om Finansin­spek­tio­nen begär det, ska Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten inte i för­väg under­rätta den hos vil­ken kon­trol­len ska genom­fö­ras.

Verk­stäl­lig­het

2 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten är ansva­rig myn­dig­het för äkt­hets­kon­troll enligt arti­kel 68 i för­ord­ning (EU) nr 648/2012.

Beslut om avgif­ter eller viten enligt för­ord­ningen får verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­ken på samma sätt som en svensk dom som har vun­nit laga kraft, om inte något annat föl­jer av för­ord­ningen.


4 kap. Gemen­samma bestäm­mel­ser

Till­syn

1 §   För till­sy­nen över att för­ord­ning (EU) nr 648/2012 följs får Finansin­spek­tio­nen före­lägga
   1. ett före­tag eller någon annan att till­han­da­hålla upp­gif­ter, hand­lingar, eller annat, och
   2. den som för­vän­tas kunna lämna upp­lys­ningar i saken att inställa sig till för­hör på tid och plats som inspek­tio­nen bestäm­mer.

Första styc­ket gäl­ler inte i den utsträck­ning upp­gifts­läm­nan­det skulle strida mot den i lag regle­rade tyst­nads­plik­ten för advo­ka­ter.

2 §   Finansin­spek­tio­nen får också före­lägga den som har åsi­do­satt sina skyl­dig­he­ter enligt för­ord­ning (EU) nr 648/2012 att inom viss tid vidta en viss åtgärd för att komma till rätta med situ­a­tio­nen eller upp­höra med ett visst age­rande.

3 §   Ett före­läg­gande enligt denna lag får för­e­nas med vite.

Avgif­ter till Finansin­spek­tio­nen

4 §   Finansin­spek­tio­nen får ta ut avgif­ter för pröv­ning av ansök­ningar och anmäl­ningar enligt för­ord­ning (EU) nr 648/2012.

För Finansin­spek­tio­nens över­vak­ning enligt denna lag ska insti­tut som står under inspek­tio­nens till­syn betala en årlig avgift.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter enligt första och andra styc­kena.

Över­kla­gande

5 §   Finansin­spek­tio­nens och Riks­ban­kens beslut enligt denna lag och enligt för­ord­ning (EU) nr 648/2012 får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2022:1582).

6 §   Finansin­spek­tio­nen får bestämma att ett beslut ska gälla ome­del­bart, om annat inte föl­jer av för­ord­ning (EU) nr 648/2012.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2013:287
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2013.
   2. Sär­skild avgift får tas ut endast för över­trä­del­ser som har skett efter ikraft­trä­dan­det.

2020:909
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 2020.
   2. Ingri­pande enligt 2 kap. 1 § första styc­ket 2 eller 3 i den nya lydel­sen får inte ske för över­trä­del­ser som har ägt rum före den 18 juni 2021.
   3. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler för över­trä­del­ser som har ägt rum före ikraft­trä­dan­det.

JP Info­nets tjäns­ter inom bank- och finans­mark­nads­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom bank- och finans­mark­nads­rätt

Arbe­tar du med bank- och finans­mark­nads­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom bank- och finans­mark­nads­rätt.